2019-01-31 399 瀏覽
試下係香港食大陸口味既烤魚,嗌左香辣龍利魚,食落都幾辣,魚都算細條,兩個人唔夠食。仲嗌左皮蛋同青瓜木耳,正常味道,正常價錢,啤酒好貴,青島$60支👍🏾環境舒服,服務正常,價錢少少貴,未必有下次。我地成日番大陸食野,心中難免有啲比較,無咩番大陸食野既可以一試。
環境舒服,服務正常,價錢少少貴,未必有下次。
2019-01-19 339 瀏覽
無意中發現的餐廳由泊車時見到一張大poster,原來新開故我們就去試試。見到我喜歡食的扁皮鴨,一定叫一個啦。另外食咗個黃金雞翼,雲耳, 芥蘭牛肉及招牌炒飯。黃金雞翼超好味。外皮脆帶有鹹蛋味道。扁皮鴨略肥一點。但鴨皮十分香口。招牌炒飯就有點失色啦。其他菜式都OK
無意中發現的餐廳

由泊車時見到一張大poster,原來新開故我們就去試試。
見到我喜歡食的扁皮鴨,一定叫一個啦。
另外食咗個黃金雞翼,雲耳, 芥蘭牛肉及招牌炒飯。
黃金雞翼超好味。外皮脆帶有鹹蛋味道。
扁皮鴨略肥一點。但鴨皮十分香口。
招牌炒飯就有點失色啦。
其他菜式都OK
2019-01-18
2019-01-18 377 瀏覽
上星期好想食酸菜魚,行開MegaBox,原來開咗一間中國連鎖既餐廳,有而家最興嘅烤魚酸菜魚北京扁皮鴨食。睇到之後覺得好吸引, 就決定入去食最想食嘅酸菜魚🥰由於兩個人唔係太肚餓所以只係嗌咗酸菜魚同一兩碟小食。酸菜魚嘅味道同喺大陸食既差不多,夠酸同辣,份量都好多。4個人食都夠😂配飯一流!值得一提入面餐廳嘅環境都裝修都好中國風,都坐得好舒服。侍應嘅態度都唔錯,會逐一同你介紹你想食嘅菜式。如果大家都想食酸菜魚或者烤魚呢度係一個唔錯嘅選擇。
睇到之後覺得好吸引, 就決定入去食最想食嘅酸菜魚🥰
由於兩個人唔係太肚餓所以只係嗌咗酸菜魚同一兩碟小食。
值得一提入面餐廳嘅環境都裝修都好中國風,都坐得好舒服。
侍應嘅態度都唔錯,會逐一同你介紹你想食嘅菜式。
如果大家都想食酸菜魚或者烤魚呢度係一個唔錯嘅選擇。
酸菜魚
2019-01-18
10 分鐘 (堂食)
酸菜魚
2019-01-11 381 瀏覽
有優惠券送左半隻片皮鴨,份量例牌,味道好一般,可以烤好一段時間有陣鴨騷味。最期待酸菜魚招牌菜令人好失望,魚肉質食落沒有口感,好難食。幸好叫左小菜咕嚕肉同炒豆角,烤魚都不過不失,配料薯粉,鴨血反而好食。餐廳環保好舒適,適合一班人食飯,但飲品茶同水要每位計。
2019-01-09
2019-01-08 7170 瀏覽
和好友飯聚,因為拍攝MegaBox 的聖誕場景,所以約了在這裡的漁牧。這間漁牧面積非常大,座位寬敞舒適,空間感很足,就連等候位置也很舒適。餐具也很有特色。壇子花雕醉雞 $58聞已聞到淡淡酒香,入口亦有陣陣酒香,雞肉偏紮實但不至粗糙,味道不錯。紅油豬耳 $42雖然下面墊了拍青瓜,但其實份量仍然不少,豬耳味道微微麻辣,惹味但不會辣到難入口,口感爽脆,令人欲罷不能,就連墊底的拍青瓜都一樣清爽美味。燒清江魚-鮮檸檬番茄味 $318加海帶 $20加大白菜 $20加枝竹 $20原來很大條,鮮檸檬番茄湯底很濃郁,味道香甜帶微酸,天然的檸檬酸味感覺很清新。清江魚的肉質不會太軟稔,有彈性之餘仍保留嫩滑口感,魚肉因爲鮮檸檬番茄湯底,鮮味更突出。漁牧混豬 (1/4隻) $168這真的是漁牧必點菜式,用的是越南出生30天的奶豬,再加上秘製醃料,經特製烤箱燒製而成。而且更附有3款醬料,包括乳豬海鮮醬、青檸芥末醬及日式抹茶醬。乳豬外皮鬆脆,肉質鮮嫩好咬,而且調味恰到好處,入口啖啖豬肉味。而下面的蔥油糯米飯,吸收了烤豬的油香,口感煙韌軟糯。紫薯驢打滾 $58以糯米粉做成的甜點,中間夾著香軟紫薯餡,味道不會太甜,口感

餐具也很有特色。

壇子花雕醉雞 $58

紅油豬耳 $42

燒清江魚-鮮檸檬番茄味 $318
加海帶 $20
加大白菜 $20
加枝竹 $20

漁牧混豬 (1/4隻) $168

而下面的蔥油糯米飯,吸收了烤豬的油香,口感煙韌軟糯。

紫薯驢打滾 $58
以糯米粉做成的甜點,中間夾著香軟紫薯餡,味道不會太甜,口感軟綿煙韌。

超滿足的一晚。

2019-01-06 308 瀏覽
前排天氣寒冷,令到蜜桃小丸子很想吃辣來暖暖身,於是便到了漁牧吃晚飯。餐牌有不少選擇,有各種燒魚,又有燒豬,亦有北京烤鴨,總有一款岩口味。兩人其實吃不了很多,因為份量不算小,於是我們叫了沸騰魚和牛肉炒芥蘭。沸騰魚類似水煮魚,一送來便嗅到一陣陣的油香,因為是用滾油去煮熟魚。服務員會先把部分辣椒取去,所以整碟菜不會太辣。魚的質量不錯,吃下口又熱又嫩,最重要要隔走部分油,令其不會太油膩。內裏還有類似薯粉的麪條,QQ的有口感,另外還有海帶下下火。整道菜味道不錯。芥蘭炒牛肉,牛肉都幾大片,有肉香頗新鮮,連埋芥蘭炒得好入味,幾好。

2019-01-06 274 瀏覽
很久沒有來MegaBox午餐了,朋友說這裏開了一間店吃酸辣魚非常不錯😆今天便來試一試。門口紅色的裝修非常吸引,而且裏面座位寬敞,裝修真的很不錯。碟上面印有一隻鴨子,非常精緻。這裏有很多不同種類的湯魚選擇,一心來吃酸菜魚的,所以一打開餐牌,看見濃湯酸菜魚便決定叫了!這裏也有午餐可以選擇,我們叫了魚香茄子,會配一個飯。茄子煮得非常惹味👍👍好像可以配兩碗飯來吃😂最後到主角酸菜魚上場了,她用了一個非常大的碗去承載,初初很怕吃不下!但後來發現原來只是湯比較多。這個味道非常好😍有很多的酸菜在裏面,雖然有幾隻辣椒在面頭,但是其實不辣,個人最喜歡吃酸菜❤️❤️魚肉也不少,而且非常滑!會推薦朋友到來。

門口紅色的裝修非常吸引,而且裏面座位寬敞,裝修真的很不錯。

碟上面印有一隻鴨子,非常精緻。

2018-12-31 419 瀏覽
今早睇到幾份食評讚漁牧既打邊爐出色,於是就馬上打電話 book 今晚食。對方問要5要預留片皮鴨,我一心係食雞鍋,當然5留鴨。對方話今晚多 booking,我 book 6pm,要8pm 交檯。漁牧我係尖沙咀食過2次,味道不錯,但就無雞鍋,只有雞煲。咁尖咀執咗,就去megabox 試下。我地翻開menu,咦。。。點解5見雞鍋??!!!再重睇一次,真係無喎無理由咁涷天氣就無邊爐嘛?問侍應。。。答案就係。。。暫時取消,未知幾時再有。心往下沉,雅興頓失。但已坐低,就照食吧。。。於是揀咗2道以前吃過既招牌菜,再加2樣新野。漁牧混豬(1/4) $168:呢個以前已食過,呢間分店既味道都算 keep 到,但d乳豬就有d 似營養不良,有幾嚿係以骨頭為主招牌奇香雞煲(順德原味)$198:以前食微辣,味道係好d。呢個原味都入味,但d 雞可5可以切返大件少少,5好一粒粒,以營造多雞觀感。同埋再熱返少少就更好,因為一拎出來,只係溫暖,5係熱騰騰,所以我地要同溫度競賽老鴨湯上海青肉沫手作麵 $60:麵係寛條,質地5錯,有肉碎,有菜碎,但湯底就 feel 5到有鴨味雙色水晶球 $48:呢個比想像中特別。3粒奶皇餡

無理由咁涷天氣就無邊爐嘛?

雙色水晶球 $48:呢個比想像中特別。3粒奶皇餡,但混入咸蛋黃,所以5甜,帶有少少咸香味。3粒紅豆餡,混入陳皮,所以5甜,食感5錯

茗茶 $10:以前尖咀只得飲料,無茶。但呢間可以叫菜,每杯$10,無得揀,只提供陸羽既普洱茶包。飲完可以再添熱水

服務係幾好,夠快又殷勤。

今次食後感真的一般,有少少失望。
雙色水晶球
老鴨湯上海青肉沫手作麵
招牌奇香雞煲
漁牧混豬
2018-12-30
雙色水晶球
2018-12-30 239 瀏覽
星期六同女友去九龍灣行街,我地都鍾意去Megabox行,因為比起其他商場冇咁迫同冇咁多國內人。仲有一樣野好,就係多野食揀! 見今晚凍凍地,就揀左去漁牧食。呢間比尖沙咀既再新好多! 似係最近開的,所以一入去覺得闊落得多,同埋坐得好舒服。先叫左兩個前菜 - 青瓜拌海蜇,味道幾清新,醬料唔會太濃,海蜇料都幾多。壇子花雕醉雞 - 酒味唔算好重,但酒既份量都多,啲雞有啲醃到過左,酒味重過雞味,用埋啲肉有啲實。雖然我想食麻辣烤魚但女友話我呢排已經食左好多辣野,又生瘡,所以唔畀食⋯經我苦苦哀求下,我地揀左酸菜魚食,估唔到仲有驚喜! 呢個份量最好就係大得黎兩個人食都得(雖然之後就唔可以再叫太多其他既餸),湯一D都唔油,有唔少四川花椒之外個魚本身都冇腥味👏🏼配菜除左酸菜芽菜等之外,佢都落左薯粉、海帶等落去,多啲口感之餘呢啲配料唔會過份索哂啲湯,幾平衡。呢隻清湯魚好厚肉,幾啱做酸菜魚,肉質鮮甜。配埋薯粉食幾一流,好夾! 女友唔太好食薯粉,我見佢個燒乳豬都有糯米飯底,所以就叫做最細份量去試。估唔到漁牧除左食魚出名之外食肉都唔錯,呢個乳豬烤到好香,有啲木炭味又唔會過油,隻乳豬果然係BB豬,肉嫩又冇膏!個糯米飯
女友唔太好食薯粉,我見佢個燒乳豬都有糯米飯底,所以就叫做最細份量去試。估唔到漁牧除左食魚出名之外食肉都唔錯,呢個乳豬烤到好香,有啲木炭味又唔會過油,隻乳豬果然係BB豬,肉嫩又冇膏!個糯米飯底微甜,原來唔係臘味糯米飯嗰隻,但配舊燒乳豬都幾夾。唔錯唔錯。
臨尾食埋個推介的雙色馬拉盞,熱辣辣而賣相都好好,最緊要係個黃糖香得黎唔會太甜,值得一試。
食到好飽,個人暖立立,我地慢慢由Megabox行返去地鐵當運動下,好舒服
2018-12-29 278 瀏覽
冬風起,最岩最想就係搵frd去打邊爐,係暖粒粒既火鍋邊,慢慢食同慢慢傾下計!朋友介紹左一間觀塘區既火鍋餐廳,除左有火鍋食之外,仲有d川菜可以點黎試下,好多選擇。雖然呢間餐廳遠左少少,係mega box 果到,但亦可能因為咁,餐廳好大好闊落,坐得好舒服同埋真係可以慢慢坐慢慢食。我地兩個人唔敢叫太多野,點左兩個前菜、一個滋補醉雞鍋、四款配料同兩杯飲品。前菜 - 黃金雞翼平時食黃金鮮魷就食到得多,黃金雞翼就真係第一次食,好新奇。食落個味同黃金鮮魷好似,雞翼炸到脆卜卜,啖啖蛋黃香,肉質嫩滑。酸辣原隻鮮魷筒呢款前菜感覺有d似泰式沙律,成個前菜用左好多唔同材料,有洋蔥、青瓜等等,食落酸酸辣辣但又帶青檸清新,同鮮魷都好夾,好開胃。滋補雞鍋呢個湯底好足料,用左好多藥材,一黎到已經好重藥材味好香,配埋半隻用酒醃左既新鮮雞,真係好滋補。美國肥牛呢款份量兩個人食既話都幾多,每塊都切到剛剛好,油脂分佈平均,食落牛味都香濃,唔似雪藏好耐既肥牛。手打墨魚滑墨魚滑份量都係唔少,好有心思用心型上菜,食落都彈牙,同埋幾有口感,食到粒粒墨魚肉。清江魚片反而魚片份量唔算多,但醒在塊塊都好鮮味,魚質都實在,唔會散,最緊要係無

前菜 - 黃金雞翼

酸辣原隻鮮魷筒

滋補雞鍋

美國肥牛

手打墨魚滑

清江魚片
反而魚片份量唔算多,但醒在塊塊都好鮮味,魚質都實在,唔會散,最緊要係無泥味。好怕食魚片好大陣泥味。

原隻鮮魷
原隻鮮魷真係原隻上😂 睇得出隻魷魚好新鮮,同埋幾大隻。職員比左把較剪我地自己剪開,但可能把較剪唔夠利,好難剪開,最後要叫職員剪番開比我地。食落的確好鮮甜,同彈牙,朋友好喜歡。

So far職員都幾有禮貌,同埋每樣食物份量都幾足料,適合3-4個朋友一齊黎食,可以happy share多d款菜。
2018-12-06
最近天氣終於有少少冬天嘅感覺,跟住一凍少少就約埋班朋友去megabox嘅魚牧打邊爐。點解黎到megabox,其實係因為去ikea買嘢,住喺新界嘅我其實真係好少過嚟呢個商場,但係好耐冇黎,又會覺得呢度都幾多嘢食😁今次揀魚牧因為記得有同事介紹過,價錢中等,但係食物絕對高質!醬油皮蛋唔知點解鬼佬唔鍾意食皮蛋,靚嘅皮蛋可能係佢嘅晶瑩,亦都可能係佢嘅口感;呢度嘅皮蛋望落去都具備以上嘅優點,加上秘製醬油,係一個前菜好選擇。青瓜拌海蜇由細到大我都叫海蜇為橡筋,鍾意佢彈彈下嘅口感,鍾意佢嘅質地,其實海蜇本身唔會有太多味,佢嘅味道係黎自佢嘅醬汁。呢度嘅海蜇同青瓜都整得好清爽,咬落去發出卡卡聲。三個女仔叫一個滋補醉雞鍋份量唔算好大,隻雞散發出淡淡酒香,肉質香滑,半隻嘅份量其實肉唔算好多,但係味道整得非常好,所以我哋仲可以叫多幾款其他食物去試下。.配菜方面我哋揀咗魚片,手打墨魚滑同埋蔬菜拼盤。魚片比我想像中有驚喜!新鮮得來冇腥味,而且口感係有少少彈牙,冇骨非常喜歡。手打墨魚滑同樣,有口感,質地厚實,打得香滑,唔似加入咗其他配料去打成,原汁原味。蔬菜拼盤係為咗平行返食肉太多嘅選擇。蔬菜睇落翠綠新鮮,食落爽口甜

醬油皮蛋

青瓜拌海蜇

三個女仔叫一個滋補醉雞鍋

配菜方面我哋揀咗魚片,手打墨魚滑同埋蔬菜拼盤。
魚片

手打墨魚滑

蔬菜拼盤

係為咗平行返食肉太多嘅選擇。蔬菜睇落翠綠新鮮,食落爽口甜美,款式都幾多,所以三個人share都食到唔同款,值得推介!
一間中式嘅餐廳,有紅色嘅裝修,可以掛上聖誕飾物,營造到聖誕嘅氣氛,呢樣我簡直覺得連裝修都做到中西fusion👍

真係會容易俾佢個裝修呃咗以為係食辣嘢,其實呢度嘅打邊爐高質得黎又唔貴,可以encore!
2018-12-13
2018-12-28 183 瀏覽
漁牧位於mega box 高層,要在午餐時間上來是要花點時間。甫進店內便能感受到濃厚的四川風味,包括那陣陣令人垂涎三尺🤤的麻辣味。由於只有兩個人,未能吃魚煲😝只好叫下set lunch。點了個麻辣牛肉麵套餐,其實也有一陣猶豫,連加一服務費要一百元一碗的麻辣牛肉麵,值得嗎?但吃過以後,答案是,非常值得,那陣花椒來的麻辣,不是普通牛肉麵加辣椒醬可媲美的,牛肉得林,也很入味,吃完一碗仍不夠喉,要數美中不足之處,便是可以更大碗吧

2018-11-26
2018-12-28 220 瀏覽
今晚來到Megabox 13樓找餐廳,見到這家有香辣烤魚,睇落好吸引,便入去試試。餐廳環境不錯,裝修得幾靚,坐位很寬躺、舒適。很適合很朋友一邊慢慢嘆烤魚,一邊吹水。烤魚方面,我們選了龍脷魚,貪佢無咩骨,食得方便。味道方面我認為要選辣才惹味。我們選了火熱香辣味,因為不想吃酸辣(像泰式辣醬)。這個香辣味不負所望,好惹味!不過愈食愈辣,朋友食到一半頂唔順,但又好想繼續食,哈哈!食唔到大辣既人注意,它不能改為小辣。我一開都問左店員,想他們放小一點辣椒,但他們說醬汁已是預先調好的。講番條魚,其實都幾大條,不過龍脷魚本身係會薄身d。最重要既係龍脷魚肉質好滑,好新鮮,配埋香辣汁真係不得了,我比十個讚!配料方面,我們選了雜錦,有金菇,蓮藕片,午餐肉,芝士腸,炸枝竹,蟹柳。我們貪佢樣樣有d,數量不要太多,可以試多d款式。前菜方面,我們叫了麻辣腎片及大漠風沙雞翼。腎片好爽口,麻辣少少麻,幾過癮,不會太辣。風沙雞翼像避風塘炒法,很香口,值得一試。另外,我們也叫了一道黑醋鮮果咕嚕肉,份量頗大,好多肉,岩哂我呢類食肉獸。味道酸酸甜甜的,很開胃。甜品方面我們叫了雙色水晶球,造得很精緻,雙色是奶皇及紅豆兩種口味。喜

味道酸酸甜甜的,很開胃。

甜品方面我們叫了雙色水晶球,造得很精緻,雙色是奶皇及紅豆兩種口味。喜歡中式甜點的人要試試看。

飲品方面我們都叫了椰青,好夠凍,解辣一流。飲完椰青水又可以食肉,正!

今次烤魚體驗很好,下次會再黎過。
2018-12-27 142 瀏覽
星期五的晚上,天氣又凍,最好就是相約好友一同去APM漁牧打邊爐。朋友告知我漁牧是茶木的姐妹店,同樣由台灣引入。門口裝潢充滿中國色彩。我們在叫主食前,分別叫了兩個前菜。香油拌雞絲一上檯已經聞到濃濃的麻油香,雞絲拌上青瓜絲及紅椒絲,十分清爽口感,減去一點油膩感。雞絲都十分嫩滑,一連食了幾口。黃金雞翼金黃色的外皮,食第一口濃濃的鹹蛋黃味,之後就停不了口,連食幾口了。雞肉食起來都十分嫩滑。滋補醉雞鍋(半隻)半隻雞上檯,服務生趕緊把雞倒進火鍋裡,我馬上拍一張相就讓服務生把雞倒進,之後有給我們一個倒數計時器,計時5分鐘,就可以打開火鍋食醉雞了。一打開個鍋就聞到濃濃既酒香,雞食起來十分嫩滑,煮久了,都不會肉質不會變老,食落多酒香,多吃也不會醉。美國肥牛肉配料是散點的,我們叫了美國肥牛肉,剛上檯就見到肥牛脂肪比例十分好,肥牛大概一放落鍋幾分鐘已食得,入口即化,不錯。雙色馬拉盞兩個顏色的外表,但味道都是一樣。造型十分精美,雞蛋糕口感配上煉奶,新嘗試,平常都較少機會食到。整體而言,都不錯,新口味嘗試一下也無坊。

我們在叫主食前,分別叫了兩個前菜。

香油拌雞絲

黃金雞翼

滋補醉雞鍋(半隻)

美國肥牛肉

雙色馬拉盞
2018-12-27 129 瀏覽
今日來到九龍灣Megabox,被一間充滿了喜慶的紅色餐廳漁牧吸引住了,漁牧主打京川風味,並且因應港人口味作出調整,有辣有不辣。漁牧環境舒適,整間餐廳以紅色𤔡主調,充滿了一片的喜慶的紅色。川香口水雞$88。川香口水雞味道帶麻辣,肉質軟滑,麻辣味十分惹味可口。青瓜拌海蜇$48面上灑了芝麻及麻油,海蜇非常多,蓋住了下面的青瓜,兩者都非常爽口。滋補醉雞鍋半隻$198滋補醉雞半隻,醉雞酒味不是很出,入口有雞味,肉質都比較嫩滑。美國肥牛肉$148美國肥牛肉份量都算多,卷成一卷卷的,賣相不錯,雖然相對上感覺是肥了㸃,但牛肉味不錯。泰國椰青$78飲品要了個泰國椰青,清甜冰涼,配上肉類火鍋,正。

川香口水雞$88。
川香口水雞味道帶麻辣,肉質軟滑,麻辣味十分惹味可口。

青瓜拌海蜇$48

滋補醉雞鍋半隻$198

美國肥牛肉$148

泰國椰青$78
飲品要了個泰國椰青,清甜冰涼,配上肉類火鍋,正。