2023-06-18 108 瀏覽
吞拿魚好多人都食過,一般都係急凍空運再解凍處理。今次專登過嚟試由九洲直運,冇急凍,廿四小時內已經運到香港嘅新鮮吞拿魚。留意到餐廳IG就知道邊日會有新鮮藍鰭鮪魚到。係當晚就可以食到即時鮮劏超新鮮吞拿魚刺身。晚餐之前仲有解魚表演可以睇,主廚將成條80kg嘅吞拿魚,分成唔同部位,仲可以即刻試到切出嚟嘅赤身。講返個餐本身,包咗一瓶日本酒,前菜有酸麵豉吞拿魚粒醒一醒胃,又有炙燒吞拿蔬菜卷。之後主菜就係大拖羅、中拖羅、赤身刺身,仲有壽司三點。最後仲有豚腩烏冬同埋雪糕添。吞拿魚真係好新鮮,冇腥味之餘仲有啲甜味添。另外,仲叫咗海蝦天婦羅、串燒、仲有香芒大蝦卷,大蝦卷隻大蝦真係好大隻。呢度啱曬我呢啲鍾意食日本野嘅人,下次都會試吓其他嘢。

2023-06-16
2023-06-17 102 瀏覽
出品:見其他人講到佢個醬油鷄白湯拉麵好食過拉麵店出品,即試,好伏,好似食出前X丁嘅棒丁麵,價錢$108+20%,真係無言。服務:-碗麵等咗半個鐘先有😔-麵未上,要埋咗單先(趕埋數)😔-全程45分鐘,杯茶一早飲哂,全程無加過茶😔
出品:

服務:
-碗麵等咗半個鐘先有😔
-麵未上,要埋咗單先(趕埋數)😔
-全程45分鐘,杯茶一早飲哂,全程無加過茶😔
2023-06-16 108 瀏覽
餐廳裝修以木系顏色設計,店內佈滿吊燈和竹簾,環境濶落,坐得舒服,另有吧檯位,食廚師發辦,可以邊食邊同師傅交流。餐牌選擇有很多,前菜、沙律、串燒、天婦羅、刺身、壽司、丼飯、鍋物、拉麵、甜品,應有盡有。松葉蟹肉野菜沙律:松葉蟹肉味濃郁,配上清爽既沙律菜、脆卜卜蟹子、芝麻醬,非常開胃。極上四色刺身丼:四款刺身包括帶子、三文魚、吞拿魚蓉、赤蝦,肥美新鮮,份量大。鰻魚炒飯:珍珠米炒到金黃色,配埋鰻魚、蔥花、芝麻,香口惹味。黑芝麻雪糕:黑芝麻在口中散發香氣,令人回味無窮。綠茶蕨餅:綠茶味十足,口感軟糯,抹茶控必食。柚子雪芭:食到柚子果肉,雪芭含糖量比雪糕低,感覺無咁邪惡。總結,食物新鮮,上菜快,價錢合理,性價比高。

餐牌選擇有很多,前菜、沙律、串燒、天婦羅、刺身壽司、丼飯、鍋物、拉麵、甜品,應有盡有。

黑芝麻雪糕:黑芝麻在口中散發香氣,令人回味無窮。

綠茶蕨餅:綠茶味十足,口感軟糯,抹茶控必食。

柚子雪芭:食到柚子果肉,雪芭含糖量比雪糕低,感覺無咁邪惡。

總結,食物新鮮,上菜快,價錢合理,性價比高。
  • 松葉蟹肉野菜沙律
  • 極上四色刺身丼
  • 鰻魚炒飯
  • 綠茶嶡餅
  • 柚子雪芭
2023-06-12 100 瀏覽
係popcorn行過黎已經見過好多人等位,由於我實在太懶所以早兩個禮拜已經book咗檯特別想試佢個雞白湯拉麵~好彩今次6點黎到即刻安排入座仲食到心心念念嘅雞白湯拉麵💓—————————————————————📍 漁釧 (將軍澳中心)地址: 將軍澳唐德街9號將軍澳中心G樓G89號舖✍🏻/食評/◍黃金軟殼蟹 $92軟殼蟹本身炸得香脆,加上用流沙蛋黃炒蓋上一層金黃色,鹹鹹香香嘅蛋黃好惹味◍濃厚醬油雞白湯拉麵 $108叉燒份量比想像中多,總共有六塊,煮得入口即溶,加埋半熟流心蛋好邪惡!!湯底,非常濃郁厚身,好creamy好有骨膠原嘅感覺~◍ 極盛四色刺身丼 $218入面包咗中拖羅、帆立具、吞拿魚蓉同赤蝦,每一樣刺身都好新鮮,食落啖啖肉完全冇筋,吞拿魚蓉夠滑完全唔油膩!◍醬汁鮑魚 $68廚師將佢切開兩種切法,粒狀同片狀,切粒比較有口感同入味,小食黎講味道不錯唔會好鹹
—————————————————————
📍 漁釧 (將軍澳中心)
地址: 將軍澳唐德街9號將軍澳中心G樓G89號舖
✍🏻/食評/

◍黃金軟殼蟹 $92

◍濃厚醬油雞白湯拉麵 $108

◍ 極盛四色刺身丼 $218

◍醬汁鮑魚 $68
2023-06-11 71 瀏覽
2023年6月11日 晚餐漁釧推薦:星期日兩個人食,都安排到卡座,服務員喺入座前講左90分鐘就要交枱,如果要傾長計,就要揀第二間啦。腸胃唔舒服,叫一個熱食就算 - 雞白湯拉麵一上到枱呆一呆,同菜單圖片差好遠,四嚿叉燒 刀工堪比蘭州拉麵 薄到好似紙咁,好彩個糖心蛋,同麵底都唔錯。$110(未加一),寧願加多少少,食其他拉麵店。反而女朋友叫嘅 天婦羅稻庭烏冬,就幾好食睇到個師傅係即炸天婦羅,有蝦 冬菇 南瓜 青椒,天婦羅汁調得幾好
2023年6月11日 晚餐
漁釧
推薦:

腸胃唔舒服,叫一個熱食就算 - 雞白湯拉麵

$110(未加一),寧願加多少少,食其他拉麵店。

反而女朋友叫嘅 天婦羅稻庭烏冬,就幾好食
2023-06-06 94 瀏覽
去朋友屋企放低啲物資後,諗住食埋個飯先返去,就揀左間門面幾靚嘅日本菜。環境係坐得鬆動,台同台之間有距離。餐牌就同一般日本餐廳差唔多,有壽司、刺身、串燒同熱食,價錢以將中地段黎講算中價位。🥢燒牛肉沙律牛肉煎得幾香,雖然比較薄身,但唔會難咬,仲有啲油脂感,而沙律個汁有啲啲泰式感。整體味道幾好,但唔似日本餐廳出品。🥢京蔥雞肉串呢個唔推薦,好似零調味,又無汁醬點,食落好dry。🥢炭火燒雞落單時店員有提醒我地,隻雞黑麻麻唔係燶,係個醬汁嘅色。係日本時都好鐘意食炭火燒雞,香港用嘅雞絕對唔係日本個種彈牙,但都算惹味,又唔會油淋淋。🥢燒青花魚燒得岩岩好,魚身仲滑。附送個汁有陣菠蘿汁味,夾埋又幾fresh,推薦。🥢極上四色刺身丼丼飯份量夠兩個人食,上面嘅魚生幾新鮮,特別係三文魚,好肥美。

餐牌就同一般日本餐廳差唔多,有壽司刺身、串燒同熱食,價錢以將中地段黎講算中價位。

🥢燒牛肉沙律

🥢京蔥雞肉串
呢個唔推薦,好似零調味,又無汁醬點,食落好dry。

🥢炭火燒雞

🥢燒青花魚

🥢極上四色刺身
2023-06-05 82 瀏覽
去將軍澳探frd, 朋友推薦食呢間性價比高又多選擇既日式居酒屋餐廳由停車場出口入商場,一落電梯就係,非常方便餐廳座位好闊落,廚房採半開放式設計,空間感好充足,日系裝飾唔會過多,整體感覺都令人坐得舒服我自己最鍾意火炙壽司,火炙平目魚最滿足,有2片魚肉,燒得好香口,一入口就魚油大爆發,好值得encore!鐵板牛油焗帶子~$78尼講整得好好,帶子半煎炸到2邊都香脆,連同炸蒜一齊食好正👍🏻日式餃子~餃子底煎得夠脆又一啲都唔燶,另外2邊既餃子皮就夠軟淋,絕對合格雞軟骨、雞翼、鹽燒雞肉串燒~睇相都回味緊佢啲串燒既香脆,火侯控制得剛好,肉質同軟骨都唔會乾蒜燒珍寶大虎蝦~好大隻,好厚肉,重蒜😋😋和牛粒炒飯~唔會太濃味,有鑊氣
由停車場出口入商場,一落電梯就係,非常方便

蒜燒珍寶大虎蝦~好大隻,好厚肉,重蒜😋😋
和牛粒炒飯~唔會太濃味,有鑊氣
2023-05-25 102 瀏覽
樓下有間日本餐廳,番屋企一直經過但都無入去食飯,今日媽咪話唔想煮飯,就入左去試下好唔好食先。今次食飯得我地2個人所以就叫左唔係好多野。極上四色刺身,入面有厚切切角三文魚,吞拿魚魚溶,赤蝦同鮮甜帶子。入面都幾多魚生,帶子新鮮鮮甜好味,吞拿魚魚溶夠滑唔會太油膩,三文魚夠大粒魚油剛剛好。海蝦天婦羅,即叫即炸,外脆內暖,脆漿好薄食落去卜卜脆。鐵板牛油焗帶子,估唔到都有六粒,大小適中粒粒平均,外層用鐵板烤過,外層有小小蕉香,而且好有牛油香味,食落香口配有小小生菜減一下油膩感。壽司7點盛+鐵火卷3點,有赤蝦、三文魚、鰻魚、吞拿魚,油金魚,吞拿魚魚溶,吞拿魚小卷。赤蝦同其他魚生都新鮮夠晒甜。有唔同款式試下一點都唔會太單調。我地無點野飲,員工都好熱心為我地不斷加水。

海蝦天婦羅,即叫即炸,外脆內暖,脆漿好薄食落去卜卜脆。

我地無點野飲,員工都好熱心為我地不斷加水。
2023-05-16 175 瀏覽
放工去開將中買野行過呢間記得之前好似話有即場宰吞拿魚就入去試下環境唔錯,幾清優,而且卡位同卡位之間都有布擋住野食方面都好多種類,真係要人多先可以試多d野今日比較想食壽司,所以都係叫壽司為主叫左個本鮪盛,可以試晒赤身,中拖,大拖,仲有火灸赤身大拖夠晒肥,滿滿既油脂,仲有條筋好有咬口,啖啖都係油赤身略嫌唔夠酸,不過都好食鐵火卷和魚腩碎都唔錯,可惜紫菜太"林" 影響左個質感另外仲加左件三魚魚腩,同三文魚子魚子粒粒脹卜卜,必點wasabi 係手磨既,有粒粒口感,唔會好嗆,我都落左好多跟住仲叫左串雞皮同雞腎雞皮脆卜卜,超正最後仲點左個比較少見既鰻魚天婦羅皮薄肉厚,配埋佢個汁真係一流下次反而想試下佢個鐵板牛睇到隔離有叫,侍應好好仲幫佢地燒同切埋
放工去開將中買野
行過呢間記得之前好似話有即場宰吞拿魚就入去試下
環境唔錯,幾清優,而且卡位同卡位之間都有布擋住
野食方面都好多種類,真係要人多先可以試多d野

今日比較想食壽司,所以都係叫壽司為主
叫左個本鮪盛,可以試晒赤身,中拖,大拖,仲有火灸赤身
大拖夠晒肥,滿滿既油脂,仲有條筋好有咬口,啖啖都係油
赤身略嫌唔夠酸,不過都好食
鐵火卷和魚腩碎都唔錯,可惜紫菜太"林" 影響左個質感

另外仲加左件三魚魚腩,同三文魚子
魚子粒粒脹卜卜,必點
wasabi 係手磨既,有粒粒口感,唔會好嗆,我都落左好多
跟住仲叫左串雞皮同雞腎
雞皮脆卜卜,超正

最後仲點左個比較少見既鰻魚天婦羅
皮薄肉厚,配埋佢個汁真係一流
下次反而想試下佢個鐵板牛
睇到隔離有叫,侍應好好仲幫佢地燒同切埋
2023-05-02 199 瀏覽
漁釧是一家位於將軍澳中心的日本料理餐廳,提供多款精緻的日式美食。星期日中午,我和家人來到這裡用餐,品嚐了山賊汁漢堡定食、日式黑咖哩吉列豬扒飯定食、帆立貝三文魚親子丼定食和醬油濃雞白湯拉麵。首先來到桌上的是山賊汁漢堡定食,味道非常特別,汁料鮮美,漢堡肉香煎得恰到好處,讓人一試難忘。接著,黑咖哩吉列豬扒飯定食的咖哩味道也非常濃郁,豬扒炸得香脆,搭配上軟綿的米飯,非常適合喜愛重口味的人士。帆立貝三文魚親子丼定食是我點的,讓我驚喜的是,這道料理上的生魚片非常新鮮,口感清爽,三文魚也十分入味,帆立貝更是鮮甜可口。最後,醬油濃雞白湯拉麵是仔仔點的,湯頭濃郁,拉麵煮得恰到好處,讓小朋友吃得津津有味。整體而言,漁釧是一家值得推薦的日本料理餐廳。餐廳的服務態度良好,環境乾淨整潔,食物用料精緻,味道也非常美味。如果您正在尋找一家舒適的日本料理餐廳,漁釧絕對是一個不錯的選擇。

帆立貝三文魚親子丼定食
日式黑咖哩吉列豬扒飯定食
山賊汁漢堡定食
醬油濃雞白湯拉麵
2023-04-30
5 分鐘 (堂食)
午餐
帆立貝三文魚親子丼定食
日式黑咖哩吉列豬扒飯定食
山賊汁漢堡定食
醬油濃雞白湯拉麵
若果大家喜歡吃日本菜,不妨到將軍澳中心的漁釧,因為他讓你仿佛置身於日本的餐廳或居酒屋🏮,很有感覺哦😂😂❤️❤️上次和朋友去吃午餐,午餐的性價比較高,因為到一個午餐set都大約是$100左右,以吃日本菜來說,價錢相當相宜的👍🏻👍🏻我點了一個鰻魚飯定食,鰻魚都不錯,加上鰻魚汁,非常香,大家不妨一試!但我最喜歡的都是他的環境,有吧枱可以給人喝啤酒,亦有餐枱讓一家人吃晚飯,而且整個餐廳的裝潢很像傳統日本店,很值得一試!

好食指數:🌕🌕🌕🌕🌑Cp值:🌕🌕🌕🌗🌑•足量香蔥吞拿魚卷• $138 好新鮮!好好食!真係就係咁簡單😂😂😂•松葉蟹肉野菜沙律• $98呢個清清地幾好松葉蟹肉都夠多!•壽司盛• $148 佢啲壽司真係好新鮮!仲要望落去好整齊好乾淨嘅feel啲飯嘅溫度都係啱啱好!唔會太多醋味!•海膽三文魚卷• $218呢個真係忍唔住食先 食完先記得要影😆😆海膽好新鮮!成件事真係好正!唔會苦!好鮮甜!真係好正!•鏝魚炒飯• $138又係唔記得咗影😂😂😂呢個真係有好濃嘅鏝魚味偏腥味重啲 呢個唔太推如果唔係好鍾意個種鏝魚味!•牛肉壽喜燒• (忘記了$)正常發揮!有好多蔬菜料!都唔錯的~Ps 我個日去d服務都係好好的~ 真係約咗人要傾好耐呢度係唔錯的!

好食指數:🌕🌕🌕🌕🌑
Cp值:🌕🌕🌕🌗🌑

•足量香蔥吞拿魚卷• $138
好新鮮!好好食!
真係就係咁簡單😂😂😂

•松葉蟹肉野菜沙律• $98
呢個清清地幾好
松葉蟹肉都夠多!

壽司盛• $148
佢啲壽司真係好新鮮!
仲要望落去好整齊好乾淨嘅feel
啲飯嘅溫度都係啱啱好!唔會太多醋味!

•海膽三文魚卷• $218
呢個真係忍唔住食先 食完先記得要影😆😆
海膽好新鮮!成件事真係好正!
唔會苦!好鮮甜!真係好正!

•鏝魚炒飯• $138
又係唔記得咗影😂😂😂
呢個真係有好濃嘅鏝魚味
偏腥味重啲 呢個唔太推如果唔係好鍾意個種鏝魚味!

•牛肉壽喜燒• (忘記了$)
正常發揮!
有好多蔬菜料!都唔錯的~

2023-03-10 273 瀏覽
偶然經過見到呢間居酒屋🏮見到裝修好有feel ,就入咗去試吓☺️2位仲可以坐bar枱,可以睇到廚師嘅刀功👍🏻員工介紹日本直運海鮮,款式唔少,都有成10種咁多👍🏻有龍蝦🦞、刺身魚、粒貝………我哋揀咗「老翁刺身」,睇見師傅即場原條切魚,真係砌得好靚,仲好快手👍🏻 我哋仲叫咗啲壽司🍣同埋串燒,刺身好鮮甜,串燒唔錯,壽司🍣不過不失,埋單$600左右,整體服務、食物都唔差,性價比高!值得一試!
老翁刺身
2023-03-09
老翁刺身
  • 日本直運海鮮
2023-03-06 310 瀏覽
第一次寫食評,因為真係太難忘今晚諗住同屋企人去將軍澳食飯,阿爸鐘意試新嘢,見呢間開咗好多年,門面幾高級,加上未食過就入去試吓點知中大伏!我哋叫咗兩個魚生飯,帶子三文魚親子丼,極上四色刺身丼,一個鐵板牛舌,醬油濃雞白湯拉麵,香芒大蝦卷。丼飯份量少得可憐,刺身嘅新鮮程度一般,入面得一隻細細嘅蝦,半隻帶子,三片三文魚,同一啖仔嘅呑拿魚蓉,飯又少,係女仔都感覺唔夠食帶子三文魚丼,阿爸話不過不失,都係份量唔多。拉麵湯底係好濃好杰,媽媽話濃味得滯,我就覺得味道一般,同埋麵質好麻麻,無乜口感。鐵板牛舌切得好薄,但係好韌,阿爸阿媽完全咬唔到,我呢啲後生就覺得OK嘅都有口感,不過阿爸阿媽話咁薄好少會煮到咁韌,出面食過都唔會係咁最後個香芒大蝦卷味道就正常啦,個樣好睇嘅總結來講,呢個質素埋單六百幾真係唔係好值,無下次啦
第一次寫食評,因為真係太難忘

今晚諗住同屋企人去將軍澳食飯,
點知中大伏

我哋叫咗兩個魚生飯,
帶子三文魚親子丼,
極上四色刺身丼

帶子三文魚丼,阿爸話不過不失,都係份量唔多。
帶子三文魚親子丼

醬油濃白雞湯拉麵

鐵板牛舌

最後個香芒大蝦卷味道就正常啦,個樣好睇嘅
香芒大蝦卷

總結來講,呢個質素埋單六百幾真係唔係好值,無下次啦

2023-03-02
2023-02-24 178 瀏覽
我们在这里食用了晚餐,点了一份海鲜炒饭和牛肠锅。炒饭味道还不错,牛肠锅里的白萝卜全是酸的,感觉就是为了凑数而放的萝卜,豆腐甚至可能只有超市卖的盒装豆腐的一半。我不懂为什么。服务非常糟糕,从一开始上餐具感觉都是摔上来的,服务员也都是一张臭脸。端菜总是为了偷懒从桌子另一边有一个较高隔层的过道挡板给你端上来,期间给火锅用的大汤匙还差点把盘子摔我身上(摔地上了)Won’t recommend this restaurant.