2024-05-12 442 瀏覽
潮叔所有的告別裡 最喜歡明天見一入餐廳,就俾牆上面slogan吸引左: 所有的告別裡 最喜歡明天見 好正🙌一向鍾意食牛嘅我,星期五放工就約咗mammy去觀塘食有得揀牛部位食嘅火鍋🐄睇menu發現好多唔識嘅牛部位,好彩有圖睇😂好奇心咁重嘅我就緊係揀啲唔識嘅野食啦😆今晚我地各自點左個一人火鍋🍲 $108個餐就配左有一碗蔬菜,5粒丸同埋半份牛 (+$40可以要一份完整)湯底- 粟米蘿蔔- 芫荽皮蛋牛部位方面就揀左- 匙仁 (跟餐嘅半份)- 吊龍 (+$40 全份)跟餐嘅5粒丸分別係- Juicy牛丸- 墨魚丸- 魚皮餃- 豬肉丸- 大魚蛋麵- 岀前一丁- 蟹黃麵我同mammy都認為個一人份量真係啱啱好,食完夠晒飽,又唔會太over! 每款肉都好新鮮,就因為新鮮,每片肉淥10秒就好,好嫩好Juicy🐄餐廳嘅服務都好好,雖然地方唔係話好大,每枱都坐得好舒服,中間仲有調味吧,服務員一個對幾枱都好用心,完全冇燥底過👍🏼連mammy想將凍飲轉熱,店員都好樂意,唔會嫌麻煩🙈😋值得一提嘅係,由於店面唔係話好大,所以好快就有人排隊,但係店員絕對唔會藉啲意趕客,所以客人係唔會有壓力㗎!🫡
潮叔
所有的告別裡 最喜歡明天見

一入餐廳,就俾牆上面slogan吸引左:

所有的告別裡 最喜歡明天見
好正🙌

好奇心咁重嘅我就緊係揀啲唔識嘅野食啦😆

今晚我地各自點左個一人火鍋🍲 $108

湯底
- 粟米蘿蔔
- 芫荽皮蛋

牛部位方面就揀左
- 匙仁 (跟餐嘅半份)
- 吊龍 (+$40 全份)

跟餐嘅5粒丸分別係

- 岀前一丁
- 蟹黃麵

2024-05-10
2024-05-04 324 瀏覽
#20240430 🤍📍 潮叔 @chillsuntrade 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座4樓A1室➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#純肉套餐 $288 🥢 #蕃茄薯仔湯 💭 清到不能再清既湯😂原先以為佢係會一早滾起左個湯,點知佢係清湯再加蕃茄薯仔,不過可能係特登要整到咁清,咁樣淥啲牛先食到陣牛味~. 🥢 #菜籃 💭 個餐有兩個菜籃跟,生菜🥬蓮藕、粟米🌽蕃茄🍅萵筍同娃娃菜每樣有一舊,淨係睇舊蓮藕就知係人手切,個厚度分別好大,味道正正常常,不過每碟牛下面都會有好多椰菜墊底,唔使驚無菜食🤪. 🥢 #吊龍 #匙柄 #三花趾 #雪花 💭 如果講份量問抵唔抵食,一定會話唔抵,因為真係樣樣得少少🤏🏼但唔講份量,講肉質素既話係幾好,四款牛各有特色,論脂肪係雪花>吊龍>三花趾>匙柄,官方建議既煮食時間係越多脂肪就越少時間淥🥇雪花最肥所以最少時間,佢唔係平時打邊爐啲劣質肥牛,口感似係啲滑牛彈牙滑滑地,🥈第二肥係吊龍,冇咁滑但最重牛味,食完個口啲牛味仍會殘留一段時間🥉跟住三花趾係牛既腳筋位,由於成日運動所以啲筋肉都幾勁,咬落去超爽口,同前兩者又係另一食法🎖️最瘦同要煮最耐係匙柄,食落似牛扒😅可以一次試
#20240430 🤍
📍 潮叔 @chillsuntrade
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座4樓A1室
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#純肉套餐 $288
🥢 #蕃茄薯仔湯

🥢 #菜籃

🥢 #吊龍 #匙柄 #三花趾 #雪花
💭 如果講份量問抵唔抵食,一定會話唔抵,因為真係樣樣得少少🤏🏼但唔講份量,講肉質素既話係幾好,四款牛各有特色,論脂肪係雪花>吊龍>三花趾>匙柄,官方建議既煮食時間係越多脂肪就越少時間淥🥇雪花最肥所以最少時間,佢唔係平時打邊爐啲劣質肥牛,口感似係啲滑牛彈牙滑滑地,🥈第二肥係吊龍,冇咁滑但最重牛味,食完個口啲牛味仍會殘留一段時間🥉跟住三花趾係牛既腳筋位,由於成日運動所以啲筋肉都幾勁,咬落去超爽口,同前兩者又係另一食法🎖️最瘦同要煮最耐係匙柄,食落似牛扒😅可以一次試晒四種唔同既牛平時好少可~

#蟹黃麵 $13
💭 幾特別既日本麵唔係成日都有得食,時間掌握得好就好好味,其實煮45秒就食得,望落幼身似福麵,但比較有彈性煙韌超正,佢本身自帶味道,所以就算個湯清都唔緊要👍🏼

#觀塘美食 #🐷在觀塘 #🐷_食
2024-04-25 260 瀏覽
觀塘有很多工廠大廈,隱藏很多美食。今日就同朋友放工嚟試咗下呢一間潮汕牛肉。店面清新簡約,服務員很主動咁向我們介紹食物,又溫馨提醒我們牛肉不要淥太耐。叫了一個「純肉套餐」,包菜籃和4款不同的肉,分別係吊龍(肉味濃)、匙柄(少油脂肉嫩)、三花趾(牛味重啲)和雪花牛(有啲油脂香啲)。肉品非常新鮮👍🏻本身也不諗駛唔駛再散叫啲食品,但食肉食菜飲埋個湯都夠晒飽😄湯底我哋咗蕃茄薯仔湯,加了牛肉和雜菜之後更加甜,朋友讚不絕口,話個湯好飲連啲菜都甜啲😂😋我哋又叫了店家自家製的百香果金橘,檸檬和羅漢果菊花茶,熊仔造型樽固然得意,最鍾意佢無乜添加糖,夠清甜👍🏻其實一個人叫一個「一人套餐」也不錯呀,有肉有菜有麵,一定夠飽~另外,佢都有提供網購服務,如果自己係屋企打邊爐,都可以叫下呢啲新鮮肉品回家加料😄

純肉套餐
2024-04-25
純肉套餐
2024-04-22 209 瀏覽
今日同媽咪去左觀塘駱駝漆工業大廈行街行到差唔多食晚飯時間就見到呢間食潮汕牛肉既潮叔🫢我同媽咪都係細食之人見到有一人火鍋就岩曬啦但估唔到最後竟然飽到托住走🤣一人火鍋套餐包括有一份肉類 一份五式丸一份麵 一份菜藍同一罐汽水肉類選擇有吊龍 三花趾 肥牛 匙仁 黃喉 豬板筋和牛柏葉我們選左吊龍和肥牛 我較喜歡吊龍因牛味較重 且肥瘦亦適中💕💕成份餐真係好夠飽🤣有埋份麵原來真係岩岩好😚😚大家如果行到攰要食晚飯真心可諗下🫢
今日同媽咪去左觀塘駱駝漆工業大廈行街
成份餐真係好夠飽🤣
有埋份麵原來真係岩岩好😚😚
大家如果行到攰要食晚飯真心可諗下🫢
2024-04-20 159 瀏覽
今次又嚟到觀塘食好西!搵到一間由潮汕人主理嘅一人牛肉火鍋專門店,佢有好多牛唔同既部位選擇,價錢合理,一人餐入邊都有好多餸菜,性價比算唔錯!平時喺觀塘放咗工過嚟一人之境打邊爐係唔錯嘅選擇🤟🏻佢哋另外仲有做火鍋料散賣,想買啲火鍋料返屋企自己打邊爐都可以上去買㗎!-一人火鍋$108(包一份牛肉,五寶丸一份,時令菜一份,麵底一份及罐裝飲品一罐)📍主食自選一款潮汕牛肉部位今次揀左吊龍 ,三花趾兩款之中比較欣賞三花趾!🤟🏻佢係牛既前腳部位,咬落去爽口唔韌唔鞋,細細舊又易入口,值得一試!聽店主話五花趾(後腳肌腱)更加好食,有機會都想試下😻吊龍食落感覺就比較厚實,有肉感完全冇筋,肉味比較濃啲,不過口感就冇三花趾咁好📍火鍋湯底 (今次揀咗麻辣湯底同埋沙嗲湯底) 麻辣湯底食落都幾刺激😹非常香口 食材會入晒味 夠晒爽!同埋同出前一丁/蟹黃麵好夾!不過始終公仔麵索汁 食完麻辣個後勁都好勁。。。🥵沙嗲湯底幾香花生同埋沙茶醬味,食到最尾個湯底好甜!用嚟淥菜好好味😆📍五寶丸 (時令,今日有豬肉丸 ,牛肉丸,白魚蛋,蝦餅,魚皮餃) 全部丸都好彈牙 真係算意外驚喜!!食落感覺係手打丸咁好有咬口😻特別想講吓個白魚蛋同埋牛

一人火鍋$108

📍主食自選一款潮汕牛肉部位
今次揀左吊龍 ,三花趾

📍火鍋湯底 (今次揀咗麻辣湯底同埋沙嗲湯底)

特別想講吓個白魚蛋同埋牛肉肉丸,白魚蛋佢係用石斑魚手打整出黎,食落去係超香魚味,牛肉丸咬落去勁Juicy,入面係有牛肉筋係度,睇得出用新鮮牛肉去整!

📍麵底
有烏冬,米線,蟹黃麵同出前一丁
特別想講吓個蟹黃麵,爽口彈牙 非常吸湯,食落個口感有啲似合味道杯麵嘅麵質😹😹😹

環境:
成個環境感覺好乾淨好整潔!再加埋一人一鍋夠衛生,過程食得好舒服!👍🏻
另外店員 (唔知係咪老闆?) 態度好好,好願意同你介紹各款食物🙌🏻

2024-04-20
2024-04-09 160 瀏覽
最近去咗「潮叔」打邊爐,餐廳環境舒適,裝修時尚,氣氛輕鬆,價格合理,性價比高,有一人火鍋,又有不同牛部位食,真心覺得唔錯👍🏻一人火鍋包一款主食,我哋選擇咗吊龍、三花趾,另外包五寶丸、時令菜籃、麵食及飲品。湯底方面,番茄薯仔湯底帶有濃郁嘅番茄味道,香濃沙茶湯底夠風味🍲🔥🍖🥦吊龍鮮嫩多汁,三花趾彈牙有嚼勁,五寶丸一份有不同丸類,而時令菜籃提供新鮮嘅蔬菜,俾你健康又美味嘅選擇。有機會會再去👍🏻

有機會會再去👍🏻
2024-03-30 120 瀏覽
潮叔假期留港消費~係香港都食到地道潮汕牛肉今晚呢就嚟咗觀塘工廠大廈《潮叔》由潮州人主理嘅潮州牛肉火鍋😆🥢叫咗佢哋嘅一人小火鍋套餐每款套餐都更有一款自選嘅潮汕牛肉、五寶丸、湯底、蔬菜籃、同埋罐裝飲品~份量足又好味一人一鍋💗咁就可以自選喜歡嘅湯底湯底款式一共有六款揀咗芫荽皮蛋同埋香濃沙嗲好鍾意芫荽皮蛋湯底夠清甜又下火沙嗲湯底都好香濃~牛肉好正~牛味夠濃香簡左有匙仁🥩三花趾👏🏻五寶丸~真材實料又夠彈牙堅好味豬肉丸、魚蛋、牛丸、蝦餅、魚皮餃想食到性價比高又好味嘅潮州牛肉火鍋即到潮叔🥢📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座4樓A1室
潮叔

假期留港消費~係香港都食到地道潮汕牛肉
今晚呢就嚟咗觀塘工廠大廈《潮叔》
由潮州人主理嘅潮州牛肉火鍋😆🥢

叫咗佢哋嘅一人小火鍋套餐

每款套餐都更有一款自選嘅潮汕牛肉

、五寶丸、

湯底、蔬菜籃、同埋罐裝飲品~份量足又好味

一人一鍋💗咁就可以自選喜歡嘅湯底
湯底款式一共有六款
揀咗芫荽皮蛋同埋香濃沙嗲

好鍾意芫荽皮蛋湯底夠清甜又下火
沙嗲湯底都好香濃~

牛肉好正~牛味夠濃香

簡左有匙仁🥩三花趾👏🏻

五寶丸~真材實料又夠彈牙堅好味
豬肉丸、魚蛋、牛丸、蝦餅、魚皮餃

想食到性價比高又好味嘅潮州牛肉火鍋
即到潮叔🥢
📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座4樓A1室
2024-03-28 111 瀏覽
一人火鍋,真係超抵!只要$88就可以食到靚牛啊!佢哋嘅靚牛真係令我驚喜!全部都係潮汕嘅牛肉,而且超級多唔同牛既部分!我地叫左匙仁同匙柄牛肉,好嫩滑,入口即化,真係令我嘅味蕾感動到爆!而且,唔止靚牛,一人火鍋套餐已經包括咗菜同麵,好齊全!仲可以揀蟹黃麵同烏冬嚟食。我就選咗蟹黃麵同烏冬,個麵條好彈牙,同埋好入味,真係好好食!仲有啊,佢哋嘅火鍋底料都好豐富,有蘿蔔湯,蕃茄湯同沙嗲湯等可以揀。我地就試咗兩種湯底,蘿蔔湯清甜爽口,沙嗲湯香辣味濃郁,真係啱晒我嘅口味!我覺得去觀塘工廈嘅小店食一人火鍋真係好正!價錢超抵,靚牛令人驚艷,菜同麵選擇多,湯底豐富!
一人火鍋,真係超抵!只要$88就可以食到靚牛啊!

2024-03-20 100 瀏覽
呢日同屋企人去左觀塘工廈搵好野食,我地去左駱駝漆大廈呢間小店食火鍋。打開餐牌,見到有好抵食既一人火鍋,只要$88!多啲人既話就可以揀$268既超值火鍋。今次我地一人揀左一個火鍋,主食7揀1,另外再自選湯底同麵底,再跟一份五寶丸同時令菜藍,好豐富,真係超級高性價比!主食方面,我揀左呢到既招牌吊龍,佢既肉質爽口,有香濃肉味。屋企人就揀左黃喉,口感爽脆彈牙,好好食!加埋蔬菜籃夠哂健康啊。湯底分別粟米蘿蔔湯同埋蕃茄薯仔湯。
屋企人就揀左黃喉,口感爽脆彈牙,好好食!
加埋蔬菜籃夠哂健康啊。
湯底分別粟米蘿蔔湯同埋蕃茄薯仔湯。
2024-03-19 64 瀏覽
📍 潮叔 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座4樓A1室係朋友最近去咗試位於觀塘駱駝漆的「潮叔」襯 LUNCH TIME一於獨自一人去試下 😍火鍋店主打潮汕風味 一人份都只係$88 〰️親民嘅價錢就可以打到邊爐啦 CP值很高 💯湯底揀咗粟米蘿蔔湯 -清清哋唔油膩 更帶有少少蔬菜既甜味 健康首選🫰🏻匙仁 - 牛肉款式非常多 我就揀左匙仁,牛味濃郁 肉質柔嫩細緻 🥰時令菜藍-有蕃茄,粟米、蓮藕、萵筍、娃娃菜、唐生菜 十分豐富全部都新鮮 👅五寶盒- 牛丸爽口而彈牙 質素唔錯喔~麵食-揀咗蟹黃麵 麵條質地幼身 非常有彈性 好味好味 ✨✨
📍 潮叔
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座4樓A1室

係朋友最近去咗試位於觀塘駱駝漆的「潮叔」
襯 LUNCH TIME一於獨自一人去試下 😍
火鍋店主打潮汕風味 一人份都只係$88 〰️
親民嘅價錢就可以打到邊爐啦 CP值很高 💯

五寶盒- 牛丸爽口而彈牙 質素唔錯喔~
麵食-揀咗蟹黃麵 麵條質地幼身 非常有彈性 好味好味 ✨✨
2024-03-17 72 瀏覽
駱駝漆超多餐廳,夜晚想打個邊爐又不想任食,潮叔是抵食之選。門口logo招牌相當潮,入去見到老闆就知道是以他為藍本製作的,相似度高~套餐有最抵的一人火鍋,又有二人餐甚至最豪華的九宮格牛肉餐,各取其適。醬料區自助混醬,注意XO醬好足料,必食!加了分別$12及$18的自家製瓶裝飲品,清香酸甜的酸梅湯及清新的菊花羅漢果都適合火鍋,可愛的熊仔樽又可帶回家~一人一鍋打邊爐,有一碟自選部位手切潮汕牛肉,還有丸類及蔬菜各五款,再加一款麵食(選了烏冬及蟹黃麵),只需88元!份量剛剛好不會太飽。芫荽皮蛋湯除了有大量芫荽,還有大半隻溏心皮蛋!蕃茄薯仔湯看起來只有數塊食材,但開始喝都夠味,更愈煮愈濃。吊龍是牛上背的肉眼位,鮮紅肉帶丁點脂肪,涮幾秒就剛剛好,牛味特濃又有肉汁,肉質爽口,好正!匙仁則是近肩頸位,肉質比較軟稔,沒怎麼脂肪仍然有牛香味,又是幾秒就能吃,入口香軟,都好好吃。五寶丸款式有爽口爆汁的牛筋丸、彈牙墨魚丸及豬肉豬肚丸,還有清甜的蝦滑餅及魚皮餃,都有驚喜。吃完想encore都沒關係!他們有整個冰箱賣不同部位的切片牛肉及丸類,全部直空包裝,買回家再自己煮!醬料及醃菜也任君購買,可以又食又拎~

醬料區自助混醬,注意XO醬好足料,必食!

自家製飲品

吊龍

匙仁

五寶丸

自家製飲品
吊龍
匙仁
五寶丸
潮叔唔只係一間打邊爐食材店,仲係一間打邊爐專門店,隱身於觀塘工廈,午餐時段打邊爐一流!! 🍲堂食提供新鮮食材嚴選靚料,就算係一人火鍋餐都有7個牛肉部位可供選擇,食得十分刁鑽,而且牛肉現場手切,保持了新鮮的口感,即使不用調味也很好吃,未叫都對食材充滿信心!! 🐂🔪- 一人火鍋(吊龍) HK$88 🥩🍲牛肉新鮮配料抵食!!套餐包括一款牛肉,一個麵底,五粒丸及蔬菜盤,一個人夠晒食。吊龍:牛背部位,肉質濃郁而嫩滑,非常好食!!肥牛:較多油脂,油香十足,但肉味較淡,適合鐘意油香的朋友。醬料區提供店內自家製作醬料,其中沙茶醬香味濃郁微甜,可勾起牛肉,值得一試!!

- 一人火鍋(吊龍) HK$88 🥩🍲
吊龍:牛背部位,肉質濃郁而嫩滑,非常好食!!
肥牛:較多油脂,油香十足,但肉味較淡,適合鐘意油香的朋友。

2024-03-13 55 瀏覽
中午嚟食一人火鍋,$88好抵食。佢哋出菜快,個爐又夠力,返工lunch time都食得切。最正係有得揀牛嘅部位。我揀咗「吊龍」,貪佢肉味濃郁又有啲咬口。冇諗過一人份量都咁大碟,仲要係厚切。臨走見到門口有得買,真係有啲心思思想買盤返屋企。蕃茄薯仔湯唔係即食湯包,係天然蔬菜嘅甜味。家常但幾好食。可惜之後先知佢哋最受歡迎嘅係沙茶湯。下次要試下。五寶丸質素唔錯,潮州白魚蛋幾彈牙。仲有時令菜籃,一個人食啱啱好。

2024-03-06 74 瀏覽
同朋友去開觀塘想食吓一人邊爐,上OpenRice search到呢間就決定上去試吓我哋上去都算早, 6:30冇咩人唔使排隊,間舖都幾乾淨企理我哋一人叫咗個一人邊爐,套餐價每位$88,包一個湯底,一份主食,一份麵底,一份五保丸同埋一份蔬菜籃我同朋友嘅主食各自揀咗一份三花趾一份豬板筋,三花趾幾新鮮,食落有牛味又彈牙,豬板筋有咬口幾煙靭,喺出邊打邊爐唔會成日見到,面底我哋都揀咗蟹黃麵,原本以為係啲面入面有蟹黃,問完之後原來係潮州嘅公仔麵黎,食落都唔錯嗰五種丸我最鍾意係石斑魚丸,幾鮮甜,出邊食丸好少有呢種丸,蔬菜籃全部材料都好新鮮,最鍾意食個粟米,幾甜朋友仲叫多咗支酸梅湯(跟餐$15)酸酸甜甜好開胃,最特別係個樽熊仔造型好得意,仲貼埋have a nice day貼紙,又幾用心喎
我哋上去都算早, 6:30冇咩人唔使排隊,間舖都幾乾淨企理
2024-02-27 116 瀏覽
駱駝漆多嘢食就係人都知㗎喇不過次次去通常都係食Cafe,今次搞搞新意思一個人就打個一人邊爐啦🤣🤣🤣4樓呢間潮叔一出lift轉右就到 去工廠大廈食飯最怕就係好逼 坐得唔舒服呢間入到去已經好企理 環境舒服咁我就叫咗個吊龍 烏冬 沙茶鍋想講我真係見識少都未聽過牛嘅其中一個部位係叫吊龍所以一見到呢個名,即刻要嗌嚟試一試佢先佢Menu仲有逐個部位介紹非常清楚而吊龍真係好似佢所講 肉味濃 肥瘦均勻 有咬口佢係有咬口,但係絕對唔係韌呢個真係正醬料就係自己調配今時今日自己打一個邊爐都係$88仲要有靚牛 真係抵到爛!
駱駝漆多嘢食就係人都知㗎喇
不過次次去通常都係食Cafe,今次搞搞新意思
一個人就打個一人邊爐啦🤣🤣🤣

4樓呢間潮叔一出lift轉右就到

去工廠大廈食飯最怕就係好逼 坐得唔舒服
呢間入到去已經好企理 環境舒服

咁我就叫咗個吊龍 烏冬 沙茶鍋
想講我真係見識少
都未聽過牛嘅其中一個部位係叫吊龍
所以一見到呢個名,即刻要嗌嚟試一試佢先

佢Menu仲有逐個部位介紹非常清楚
而吊龍真係好似佢所講 肉味濃 肥瘦均勻 有咬口
佢係有咬口,但係絕對唔係韌
呢個真係正

醬料就係自己調配

今時今日自己打一個邊爐都係$88
仲要有靚牛 真係抵到爛!
2024-02-27