2024-07-30 83 瀏覽
鮑汁花膠撈米粉套餐 + 香辣魚皮 + 竹蔗茅根水 $98 ❤❤花膠質感較硬,味道亦未夠入味,鮑汁味道較淡,撈米粉是較特別的組合,但因鮑汁味道不夠,以致影響了米粉的味道。香辣魚皮帶有適當的辣度,十分開胃。竹蔗茅根水清甜解渴。❤愈多愈推薦(最多5❤)龍豬情侶評價:店舖為於food court,鮑汁花膠撈米粉為店員推薦的主食,唯味道較遜色,小食可以一試。推薦指數:5/10好味指數:5/10環境指數:7/10服務指數:6/10餐廳︰潮州人地址︰佐敦彌敦道380號香港逸東酒店Eaton Food Hall LG樓2號舖

❤愈多愈推薦(最多5❤)

龍豬情侶評價:

推薦指數:5/10
好味指數:5/10
環境指數:7/10
服務指數:6/10
餐廳︰潮州人
2024-07-21 184 瀏覽
作為剛開張就吃到現在的老食客, 潮州人由太子搬到旺角, 再經歷結業危機, 想不到現在除了本店之外, 港島區還有兩間分店, 也在逸東酒店的Food Court開了第四間店, 以後除了鰹烏冬外, 這Food Court又有多一個選擇. 雖然名字叫做潮州人, 但骨子裏其實不是一間典型的潮州打冷餐廳, 而是主打花膠撈米粉, 吃的也是輕食為主, 吃得舒服有住家感覺, 就是這裏的風格.經典的花膠撈米粉, 至少在我吃過的分店裏, 水準也能夠保持. 兩大塊的花膠煮得相當腍, 而且花膠汁和本身的膠汁結合, 根本上不用打芡也夠濃稠. 花膠汁帶鹹香, 和爽口的米粉撈起來, 就是簡單但不平淡的滋味. 蔥油蠔同樣是我必點的, 甘香軟糯的半山熟蠔再加上蔥油香, 鮮味滿滿, 沒有多餘的修飾.

逸東酒店𥚃面有個food court,你可能未必知道,𥚃面仲有好多選擇,咖喱、牛扒、烏冬、漢堡、丼飯、泰菜、越菜、住家飯等等,試過丼飯同烏冬都未如理想,今次試呢間新店就一試愛上,以後嚟又多個選擇。🥢星級手切牛湯米粉(小)$73 ⭐️⭐️⭐️⭐️如果你鍾意食生牛肉,就一定要試呢個星級手切牛,呢款牛係生嘅,就好似越南生牛肉河咁,不過呢度嘅湯唔會太滾,所以牛肉唔會浸熟,但我覺得生生地幾好味,牛味濃口感軟熟而且一啲都唔肥,一碗有成6、7塊牛,好抵食,米粉彈牙煙韌,一碗小嘅份量剛適合女士,如果唔想食米粉,都可以轉白飯或者菜底。🥢蔥油廣島蠔+竹蔗茅根水 ⭐️⭐️⭐️⭐️+ $19轉套餐,有一個小食同一杯飲品,我想食蔥油廣島蠔(3粒),所以要額外+ $13,廣島蠔真係整得好好味,口感滑溜到似生蠔,蠔味重無雪味,大大隻好飽滿,下次嚟要加碼先夠喉。一人共消費:$108

🥢星級手切牛湯米粉(小)$73 ⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢蔥油廣島蠔+竹蔗茅根水 ⭐️⭐️⭐️⭐️

一人共消費:$108
2024-05-31
  • 星級手切牛湯米粉
  • 蔥油廣島蠔
2024-05-23 161 瀏覽
本身真係好鍾意Eaton 嘅foodcourt,一來環境靚位置多又衛生,二來唔似一般foodcourt,呢度嘅食店都比較特別今日同湊女放假,竟然俾我發現潮州人喺度開咗!之後喺灣仔已經好想食喇😋呢度仲有餐可以配搭,主食+小食+飲品,感覺好似比灣仔平(唔知係咪因為做學生生意),主食可以揀大同細碗,原來大碗都幾大,最後食唔晒啲米粉,所以下次真係應該叫細,至於啲大蜆真係大大粒粒粒有肉,仲好鮮味😍小食我叫左魚皮,不過不失,魚皮係彈牙嘅,不過個汁就只係得個辣字飲品有豆漿有竹蓆茅根另一個都係啲養生野我已經預計到我會成日去食,哈哈

飲品有豆漿有竹蓆茅根另一個都係啲養生野

我已經預計到我會成日去食,哈哈

每隔一段時間,我們都會去佐敦逸東酒店food court覓食,而這天發現新開了一間「潮州人」,令我們眼前一亮。本身知道潮州人有數幾分店,一直沒有試過,今晚就可以嚐嚐了。餐廳食物選擇不算多,主打雞湯米粉,除了米粉之外也沒有其他麵類選擇。大多數客人都是選擇一碗麵並加錢升級套餐,我們也不例外;而麵食有大細碗選擇,分別在於兩個還是一個麵餅,細食的朋友有多個選擇。我點了大碗的清酒大蜆湯米粉($60),另外加$19升級套餐,配有小食和一杯飲品。基本上每隻蜆肉都是漲卜卜的很是肥美,用清酒煮過味道都進去了,肉質亦軟淋易咬,大概有七、八隻。米粉十分幼身,吃上去爽口吸湯,充份地吃到雞湯和清酒的味道,入口順滑舒服 甘香醉鮮蝦(須另外加$6)是兩大隻中蝦,雖然單看價錢不算便宜,但是質素對得住價錢:蝦的肉質爽彈,醉香味十足,不太嗜醉或者酒量很淺的朋友或許會覺得食多一隻就要醉的程度,非常濃郁 除了醉蝦,我們也點了蠔和生菜作小食,味道正常發揮,驚喜當然沒有醉蝦那樣大啦媽咪龍眼蔘蜜味道甘甜,飲落都是舒服的,不是四處都可以飲到的特別飲料喔。初嚐「潮州人」感覺不錯,雞湯米粉好吃舒服、小食足料滋味,唯獨食物選擇比較單一,不

初嚐「潮州人」感覺不錯,雞湯米粉好吃舒服、小食足料滋味,唯獨食物選擇比較單一,不過鬧市中的food court又多一個用餐選擇喇!