餐廳: 潮庭 (太古城中心)
資訊:

餐廳: 潮庭 (太古城中心)
資訊:

2014-01-18 4181 瀏覽
晚晚都出街食, 其實都好傷腦筋, 如果仲要晚晚都食唔同嘅餐廳, 就更加傷上加傷...今晚食乜好呢?!! Honey提議食潮庭...其實潮庭裝修都幾靚, 又坐得幾舒服, 可惜食物唔掂, 所以我地已經好少來...打開餐牌, 潮州菜的選擇已不多, 而且好多款之前都中過伏, 真係揀唔落手... 最後竟然叫咗2樣"是日好介紹", 都唔係潮州菜...臘味炒芥蘭 $98-- 叫咗少油, 但仍然閃令令, 而且張單都無寫少油, 懷疑阿姐無落備註... 芥蘭已削去部份表皮, 質感較平時吃到的為軟, 臘肉8成肥, 膶腸唔香好鹹, 臘腸無味好肥, 唔掂...栗子雞煲 $108-- 勁多栗子, 初時南乳味不足, 食到底部先夠味, 雞胸肉好多, 無味少少o鞋... 唔掂...方魚肉碎粥 $38-- 好好好鹹, 稀流流的, 方魚少得可憐... 唔掂...銀杏綠豆爽 $18-- 有旱味, 完全唔清甜唔清香... 唔掂...銀杏芋泥 $18-- 甜死死甜, OK順滑, OK有芋香... 一切可做得更好... 唔掂...餐前功夫茶無比, 只比了餐後功夫茶, 怕失眠, 淺嚐了1杯, 結果成晚失眠, 仲要胃酸倒流... 好辛
今晚食乜好呢?!! Honey提議食潮庭...
前菜
臘味炒芥蘭 $98
栗子雞煲 $108
栗子雞煲
方魚肉碎粥 $38
方魚肉碎粥
方魚肉碎粥
銀杏綠豆爽 $18
-- 有旱味, 完全唔清甜唔清香... 唔掂...
銀杏綠豆爽
銀杏芋泥 $18
銀杏芋泥
餐前功夫茶無比, 只比了餐後功夫茶, 怕失眠, 淺嚐了1杯, 結果成晚失眠, 仲要胃酸倒流... 好辛苦... 好慘...
功夫茶
2014-01-16
除夕
2013-11-12 3196 瀏覽
一直覺得美心集團做得幾好,尤其餐廳,例如北京樓、lawry、rice paper. 當然仲要因為有AE card 有折啦。今次就食潮庭(即以前潮江春高級版)。花膠螺頭蟲草花燉湯:材料勁豐富,湯亦夠濃味,飲完食埋材料已半飽香煎筍殼魚:時令菜色,煎得夠香脆,肉質嫩滑,不過無乜魚味木桶炒飯:有雞粒、冬菇再加鮑汁炒飯,好好味紅棗榚:太軟,都食到紅棗味芋泥:好似啖啖甜芋頭,正
香煎筍殼魚:時令菜色,煎得夠香脆,肉質嫩滑,不過無乜魚味
木桶炒飯:有雞粒、冬菇再加鮑汁炒飯,好好味
紅棗榚:太軟,都食到紅棗味
芋泥:好似啖啖甜芋頭,正
2013-11-07
用餐優惠
信用卡優惠
2013-04-28 2505 瀏覽
好耐冇飲過茶依到環境幾大,可以容納好多人大班人食野都叫左好多傳統食物老實講水準不過不失冇咩特別深刻只講幾樣啦經理比卡片,有折HEHEE蜜糖雞翼,同事勁讚,唯一要追加的熱辣辣,個皮好夠挺身又脆蜜糖好多好香甜,睇落令到個皮好閃令令幾吸引食落入面D肉仲係好嫩,唔錯馬蹄綠豆爽發覺我唔太鐘意唔係大大原粒既綠豆所以唔太鐘意個甜品但佢依個唔過甜,馬蹄都夠爽如果係凍既會仲好食
好耐冇飲過茶
依到環境幾大,可以容納好多人
大班人食野都叫左好多傳統食物
老實講水準不過不失
冇咩特別深刻
只講幾樣啦
經理比卡片,有折HEHEE
蜜糖雞翼,同事勁讚,唯一要追加的
熱辣辣,個皮好夠挺身又脆
蜜糖好多好香甜,睇落令到個皮好閃令令幾吸引
食落入面D肉仲係好嫩,唔錯
馬蹄綠豆爽
發覺我唔太鐘意唔係大大原粒既綠豆
所以唔太鐘意個甜品
但佢依個唔過甜,馬蹄都夠爽
如果係凍既會仲好食
2013-04-25
2013-02-03 2099 瀏覽
呢度真係再預早訂枱唔係WALK IN 要等45MINS!今次叫左滷水鵝頭頸併鵝肉好味呀~! 夠入味, 又夠香, 底下仲有豆腐~ 豆腐夠滑!蠔仔煎, 雖然D 蠔細粒, 但夠乾淨肥美潮式梅菜扣肉略咸, 送飯一流普寧豆醬雞雞肉嫩滑, 略油菜樹菇桂花魚, 第二次食魚肉去骨嫩滑仲有杏汁豬肺湯, 但今次火侯不夠, 湯到枱時已不夠熱!晚飯都爆滿, 但侍應不足! 叫左前菜, 但到最後沒有來賣哂又唔通知顧客, 服務要改善!但野食還好, 有笑面!
呢度真係再預早訂枱
唔係WALK IN 要等45MINS!

今次叫左滷水鵝頭頸併鵝肉
好味呀~! 夠入味, 又夠香, 底下仲有豆腐~ 豆腐夠滑!

蠔仔煎, 雖然D 蠔細粒, 但夠乾淨肥美

潮式梅菜扣肉
略咸, 送飯一流

普寧豆醬雞
雞肉嫩滑, 略油

菜樹菇桂花魚, 第二次食
魚肉去骨嫩滑

仲有杏汁豬肺湯, 但今次火侯不夠, 湯到枱時已不夠熱!

晚飯都爆滿, 但侍應不足!
叫左前菜, 但到最後沒有來
賣哂又唔通知顧客, 服務要改善!

但野食還好, 有笑面!
預早訂了枱,也要等了三十五分鐘。接待小姐經常不在位,don't care about customers long waiting time. 最後, 安排入座,才發覺服務員嚴重不足,想找他們追追遲來的order也要等七,八分鐘。最後吃了平平無奇的所謂潮洲菜。同等價錢(HK 200+),可在上環潮州店大吃一場。吃了手打魚旦雜菜湯, 梅菜蒸豬肉,杏汁豬肺和 甜品全是快餐店的貨色。不值再visit. 服務員態度不錯,只是人手不足。Time for transformation

35 分鐘 (堂食)
  • None
2012-10-04 1455 瀏覽
唸住食凍蟹, 餐牌話...「咱家潮州鮮凍大花蟹... 時價」... 即係要搵個人問吓啦... 唔該...侍: 1,200蚊... 「A級」就抵食D囉... (好鹹唔淡嘅廣東話) (最緊要, 冇提幾大隻or幾重)拉: (心唸) (A級抵食D??? 咁B級同C級又幾錢呀???)侍: Blah Blah Blah... (高速地講一堆唔知咩話)拉: (忟忟地) 我完全聽唔明你講咩!!!!!!最後... 問咗好多次, 聽到眉頭都皺晒, 先聯想到所謂嘅「A級就抵食D囉」, 其實係「AE卡就抵食D囉」因為有50% Discount!!! 之前o黎食過, 聽聞過AE白金卡好似係有Discount...明明600蚊1隻凍蟹, 居然標到1200蚊咁買, 你覺得我會唔會食吖??? 當然係唔會啦!!! 響美X酒樓集團用1200蚊食1隻唔知幾重, 唔知好唔好食嘅凍蟹??? 我驚我講出o黎都比人笑啦!!! 決定唔食!!!好百年鹵水鵝片--鵝片有腥味, 可能係雪味, 我唔係好識分...甘苦涼瓜排骨煲--今晚鹹咗少少... D苦瓜就OK冇苦味... 太飽食唔落D排骨... D湯照舊飲晒...潮州人家煎鯧魚件--Ve

拉: (忟忟地) 我完全聽唔明你講咩!!!!!!

潮州人家煎鯧魚件--Very Nice!!! 好魚油呀!!! 刀法如神, 將條魚Cut開1半再攤開, 表面睇好似好大條咁...
紅梅子梅羔醬烤骨(送)--信用卡食滿300蚊加1蚊送, 原本以為送嘅一定麻麻地, 點知佢竟然幾好味喎, 仲要有幾粒係五花腩o黎o架!!!
食完條魚, 放埋過隔離枱, 過咗15分鐘都冇人埋o黎收碟... 大家睇吓, 間餐廳入面冇咩客o架咋, 正所謂服務員多過客, 有2個服務員Keep住響我面前翹起雙手響心口咁行o黎行去, 似監考多過似侍應... 我真係頂唔緊, 影低咗條魚骨... 再過咗10-15分鐘, 終於有個操純正廣東話嘅妹妹行埋o黎問我碟魚係咪唔要, 咦... 好生面口喎... 收碟都咁, 全晚當然係冇換過碟啦, 懶理你堆滿晒排骨定魚骨...
埋單時拎咗埋單功夫茶o黎, 先醒起佢冇比Welcome Drink(功夫茶)比我地...
  • 潮州人家煎鯧魚件
  • 甘苦涼瓜排骨煲
2012-08-19 948 瀏覽
星期日来潮庭飲茶,人山人口等咗四十五分鐘先有位menuX0醬抄腸粉,X0醬响邊完全食唔出叉燒餐包0k酥皮燕窩蛋撻,酥皮响邊? 我以為係牛油皮鯪魚球好食鳳爪辣過頭,蝦餃正常,牛柏葉普通燒賣好食,牛肚唔夠美,棉花雞好食魚頭湯0k水晶飽皮薄有水準牛肉普遍流沙奶黄飽小心食, 一咬真係爆汁,奶皇再濃少少就無敵,必試
2012-08-19
45 分鐘 (堂食)
  • 鯪魚球
  • 水晶飽
  • 流沙奶黄飽
2012-07-22 561 瀏覽
一家人去食晚餐, 太古的潮庭都是一個不錯的選擇呀, 地方舒服, 但食物都是美心集團的一貫味道, 咸菜胡椒豬肚湯就比較咸, 其他的都OK, 係可以再去的一間餐廳.
豪仔餅最好味
豪仔餅最好味
2012-04-01 290 瀏覽
真係好失望!今日同老婆想飲下茶,見好耐未去過美心就去太古試下喇,美心皇宮好多人,咁就去潮庭試下喇!諗住美心差極有限,點知真係大失所望。我地點左蝦餃,春卷,鳳爪,燒賣,牛肉餅,XO醬炒,蘿蔔糕,鳮扎,糖醋面。鳯爪又乾又瘦;燒賣細細粒;牛肉餅超難食;蘿蔔糕成舊粉,XO醬又唔夠!雞扎一般,不過又係細細碟;糖醋面差到極點,面淋patpat, 求其煎!服務又一般,夠膽死兩籠點心一幢放係枱邊就行左去!
2012-04-01
2011-06-26 127 瀏覽
今天外母生曰我请她到潮庭吃饭。由我叙發板,首先每位來頭抬包魚拼鵝掌(每位$98)。味道可以但是凍的,不够热女士们要求加热真不好意思。其他也不是很特別。它們的蠔餅并非鴨旦煎而是很多粉煎的不是正中。鹵水鵝扁咸不好吃,梅菜扣肉賣相可以但非常乾鞋不好吃,其它菜式也非常一般不直一提。
2011-05-28
5 分鐘 (堂食)
生日
  • nothing
2011-05-10 111 瀏覽
在此店為朋友慶祝生日。十六個人,叫了廿多款小食、小菜及甜品。前菜(酸菜/花生/青豆):想不到細細碟的前菜很好味,很開胃。方魚肉碎粥 x2:煲得夠綿,不太鹹,但份量很少。四式潮式拼盤:傳統的鹵味,如鹵豆腐、鹵蛋、魷魚等。味道一般。椒鹽九肚魚:香脆,但肉少。咕嚕肉:味道OK。茶樹菇蒸桂花魚:茶樹菇炒菜苗:菜苗很嫩。清新健康。西蘭花炒帶子:西蘭花爽嫩,帶子鮮甜。腐竹鮮奶浸小棠菜:味道OK。海皇粉絲煲 x2:粉絲是炒過的,很香,但份量很少。醬燒雞:雞肉嫩滑,不肥膩,而且件數頗多。糖醋煎麵 x2:煎得不夠香脆,但好在不油膩。煎蠔餅 x2:太黏太濕,不夠香。xx豬腸:反沙芋頭:一碟六條。外層的砂糖很散,砂糖和芋條是分離的。味道和口感皆不行。芋泥 x2:很好味,不過頗膩。紅棗糕:軟中帶韌,不太甜,好味。雙色水晶包:一籠四個,有兩款餡。吃了一個豆沙餡的,餡料份量足,不太甜,不錯。果凍 x2:味道一般,勝在給人清涼的感覺。蛋白杏仁茶 x4:壽包12個:包身不算十分軟熟,蓮蓉餡很少。啤酒、汽水埋單連加一及茶芥, 大約$27xx。食物味道一般,尤其是應該要做得好的潮州菜,卻不太行,令人失望,反而前菜和甜點挺
在此店為朋友慶祝生日。

十六個人,叫了廿多款小食、小菜及甜品

方魚肉碎粥 x2:煲得夠綿,不太鹹,但份量很少。
椒鹽九肚魚:香脆,但肉少。
咕嚕肉:味道OK。
茶樹菇蒸桂花魚:[沒試]
茶樹菇炒菜苗:菜苗很嫩。清新健康。
西蘭花炒帶子:西蘭花爽嫩,帶子鮮甜。
腐竹鮮奶浸小棠菜:味道OK。
海皇粉絲煲 x2:粉絲是炒過的,很香,但份量很少。
醬燒雞:雞肉嫩滑,不肥膩,而且件數頗多。
糖醋煎麵 x2:煎得不夠香脆,但好在不油膩。
煎蠔餅 x2:太黏太濕,不夠香。
xx豬腸:[沒試]

芋泥 x2:很好味,不過頗膩。
紅棗糕:軟中帶韌,不太甜,好味。
果凍 x2:味道一般,勝在給人清涼的感覺。
蛋白杏仁茶 x4:[沒試]
壽包12個:包身不算十分軟熟,蓮蓉餡很少。
啤酒、汽水

埋單連加一及茶芥, 大約$27xx。食物味道一般,尤其是應該要做得好的潮州菜,卻不太行,令人失望,反而前菜和甜點挺不俗。單以食物的味道來說,不值那個價錢。在這裡吃東西,付出那個價錢,只是「吃服務和環境」罷了。
反沙芋頭(每條再切開了一粒粒)
2011-04-10
生日
  • 芋泥,紅棗糕
2011-03-11 149 瀏覽
近年好多酒樓銳意執靚D個裝修,餐具用到靚一靚,再係食物擺設加D心思,就可以借屍還魂,同埋再收貴D價錢。位於太古城四期嘅潮江春就係明白呢個道理,經過大執之後改左名叫做潮庭,不過都仲係賣緊潮州菜。由於係公司同事聚餐,唔洗出錢只係要出力,所以即管去睇下大執之後有無進步簡單講下食左D咩喇:呢個翅好幾食,個湯金華火腿味夠,唔會太稀清炒蝦仁炒得麻麻,雖然個樣整到幾靚,但補救唔到味道呢一味名堂就勁喇,味道其實唔錯,但個賣相得人驚又係事實又話潮庭?以上兩味都唔係潮州菜WO呢個蠔餅可謂差到極點!難食至極好香好煙靭呢個咖啡糕又靚又好食,我最滿意嘅一味其實我地仲點左其他點心,不過整體水準麻麻。總括一句,一試無妨,但唔會成日捧場

簡單講下食左D咩喇:
呢個翅好幾食,個湯金華火腿味夠,唔會太稀
清炒蝦仁
清炒蝦仁炒得麻麻,雖然個樣整到幾靚,但補救唔到味道
茶樹菇桂花魚
呢一味名堂就勁喇,味道其實唔錯,但個賣相得人驚又係事實
又話潮庭?以上兩味都唔係潮州菜WO
蠔餅
呢個蠔餅可謂差到極點!難食至極
紅棗糕
好香好煙靭
呢個咖啡糕又靚又好食,我最滿意
呢個咖啡糕又靚又好食,我最滿意嘅一味

其實我地仲點左其他點心,不過整體水準麻麻。
總括一句,一試無妨,但唔會成日捧場
茶樹菇桂花魚
紅棗糕
呢個咖啡糕又靚又好食,我最滿意
2010-09-22 145 瀏覽
潮庭的裝修幾靚,杯杯碟碟也是很整齊很潔淨,對其衛生是有些信心,一行十二人,吃的不少,不過是日病了,只能在有限的胃納下試些少。流沙包 – 好像蛋黃包,蛋黃是幾香的,可惜的是’京’了,沒有流心。鳳爪 – 是夠濃味了,不過呢,鳳爪不夠肥美,就是差了一點點。普寧炸豆腐 –鹹味很不平均,大部份位置是近乎沒有味道的,點的汁也不見得有味,單單有外脆內軟還是沒用的。炸魷魚 –魷魚不韌,但炸完還是不廷身,且惹味程度一般。沙薑鳳爪 – 感覺還不錯,皮夠軟夠淋,加上幾入味,正宗與否,不知道。Xo醬炒腸粉 – xo 醬夠辣夠香啦,如果有煎一煎,香口一點有少少焦位會好些。酥皮燕窩奶撻 – 油膩感是有,酥皮不鬆,燕窩沒有味,奶不香,十分普通。牛肉腸 – 腸夠滑,ok。黑椒牛仔骨 – 很細的一粒粒牛肉,黑椒汁幾惹味,不看名字也不知它是骨。椒鹽九肚魚 – 很熱氣了,又來炸物,中間的軟淋淋,其實可不可以有多肉一點的?另外,椒鹽不夠。炸兩 – 同事們好像是喜歡,encore 了一碟,個人沒有特別好感,油炸鬼不硬,但也不見得脆呢,還是喜歡三種醬汁也落很多的舊式粥店出品。 十二人吃,吃的當然不只那麼少,只是有些連一口也未吃過

炸魷魚 –魷魚不韌,但炸完還是不廷身,且惹味程度一般。
牛肉腸 – 腸夠滑,ok。

十二人吃,吃的當然不只那麼少,只是有些連一口也未吃過,有些是Double 點的。

一百一十元一次午餐,有看過我的食評的人也會知道,今餐對我來說很貴了。味道未算很差的,只是大部份也未盡如意,可能在這個環境下,要求是會高的。
沙薑鳳爪
Xo醬炒腸粉
炸兩
鳳爪
酥皮燕窩奶撻
今日本應約左大表哥溜冰.奈何大表哥要12點9先到.同細佬望吓隻仲有成個幾鐘,兩個人於是去飲茶.行到去,咦!!潮江春轉左做潮庭.都好心諗都會好坐D.由於仲有LUNCH.所以只係叫左兩個杏汁白肺湯.4個點心度.味道就接受到,但係就要等成8個字.有D美中不足環境.清潔都幾好.但出品方面真係要要改善一下.
今日本應約左大表哥溜冰.
奈何大表哥要12點9先到.
同細佬望吓隻仲有成個幾鐘,
兩個人於是去飲茶.
行到去,
咦!!
潮江春轉左做潮庭.
都好心諗都會好坐D.
由於仲有LUNCH.
所以只係叫左兩個杏汁白肺湯.
4個點心度.
味道就接受到,但係就要等成8個字.
有D美中不足
環境.清潔都幾好.
但出品方面真係要要改善一下.
menu
居然個前菜仲好味過D點心
餐具
杏汁白肺湯$28
2010-08-08
2 分鐘 (堂食)
居然個前菜仲好味過D點心
2009-11-23 302 瀏覽
I think the taste is not as good as last time. The 鹵水鵝肉is too salty. There have $10 鹵水 chicken. But when we order at 19:30, it is sold out.No free desert provided after dinner. Last time we have it.

2009-11-19
  • 川椒雞