餐廳: 潮庭 (太古城中心)
資訊:

餐廳: 潮庭 (太古城中心)
資訊:

(非會員)
本人為太古城住戶,曾經常去潮江春飲茶,因為其點心不錯。 但經常見有人走入內堂叫部長安排臺給他們。行為令人側目。本人與家人曾杯葛不再去這裡飲茶, 而明顯這裡的顧客亦日漸少。最近還以下午茶時段超特價大中小點$18來招徠。我們嘗試再次光顧,可惜劣行依然。在現今公平社會,希望美心集團能正視這個文題,不要讓這些影響聲譽的行為繼續。

2009-08-23
2009-06-14 107 瀏覽
星期日、家庭日、難得女兒們中午都沒有約會,決定去飲茶當午餐,便由我出馬先去攞位、去到美心皇宮要等 90 張枱,於是落去潮江春看一下,只須等 10 張枱,便決定在潮江春食。等了約 20 分鐘便有位,太太和女兒們到達後點了下列點心: 咸菜 $12:唔使叫都已放在枱上,都 OK ! 買相和味道都唔錯 潮式蝦餃 $28:皮薄蝦鮮、味道買相都一流 芋絲春卷 $14:都算脆口 OK ! 手拍蒜香黃瓜 $38:新鮮好味、不過太大條,最好切短一些 蟹籽蒸燒買 $24:幾大粒、味道 OK ! 燕窩蛋撻仔 $24:唔熱、唔香、皮唔鬆、差、差、差 XO 醬炒腸粉 $28:普普通通、都算滑 黃金流沙包 $19:香、滑、不太甜、皮不太厚、好 ! 蜜汁叉燒包 $14:普普通通、OK 啦 菜汁素菜包 $19:皮薄、料多、好味 茶錢 $10 位加一合共 $300侍應們都幾勤快有禮、不過厠所卻大清潔
潮式蝦餃 $28:皮薄蝦鮮、味道買相都一流
芋絲春卷 $14:都算脆口 OK !
手拍蒜香黃瓜 $38:新鮮好味、不過太大條,最好切短一些
蟹籽蒸燒買 $24:幾大粒、味道 OK !
燕窩蛋撻仔 $24:唔熱、唔香、皮唔鬆、差、差、差
XO 醬炒腸粉 $28:普普通通、都算滑
黃金流沙包 $19:香、滑、不太甜、皮不太厚、好 !
蜜汁叉燒包 $14:普普通通、OK 啦
菜汁素菜包 $19:皮薄、料多、好味
茶錢 $10 位
加一合共 $300
侍應們都幾勤快有禮、不過厠所卻大清潔
潮式蝦餃
蟹籽蒸燒買
黃金流沙包
菜汁素菜包
芋絲春卷
  • 潮式蝦餃,黃金流沙包,菜汁素菜包
2008-09-11 80 瀏覽
呢度環境唔錯,可以望倒對面海,天氣好o個陣都幾靚~but門口位姐姐就唔係太有禮貌....二人lunch:- 椒醬肉(冷盆) --- 豆干多, 肉少!- 煎筍棵- 芋絲春卷 --- 小點,size亦一樣小!!- 上素石榴棵 --- 入面包有很多菇~- 奶黃馬拉糕卷點心普普通通!唯獨最欣賞呢度個廁所(我之前好似講過),男廁我唔知,女廁每格外面有獨立專用洗手盆,另有一角落(像一間房)俾女士們做化妝間,有梳化,又有大鏡,真係好齊備!
呢度環境唔錯,可以望倒對面海,天氣好o個陣都幾靚~

but門口位姐姐就唔係太有禮貌....

二人lunch:

- 椒醬肉(冷盆) --- 豆干多, 肉少!
- 煎筍棵
- 芋絲春卷 --- 小點,size亦一樣小!!
- 上素石榴棵 --- 入面包有很多菇~
- 奶黃馬拉糕卷

點心普普通通!

2008-06-07 86 瀏覽
尋日雖然落住大雨, 但係因為係星期五嘅緣故, 大家都堅持出去食飯, 於是一行七人就黎左呢度飲午茶喇*我地叫左唔少野~ 咩野類型都有叫~ 而且每樣嘅水準都幾高, 所以一定有下一次! 講下食物啦~ 飯前小食有潮州嘅咸酸菜, 好耐冇食喇! 真係好懷念~ 同埋真係好開胃~ 打開左我個胃口*蒸點方面叫左鳳爪, 流沙包, 鮮蝦菜苗餃, 珍珠雞, 燒賣~ 我只係食左頭兩樣, 值得一讚嘅係流沙包, 雖然比不上新星呢個流沙包一哥, 但係呢度個餡有d咸蛋黃粒豐富左佢嘅口感, 幾好味*香口野方面就叫左春卷, 腐皮蝦卷, 叉燒酥, 椒鹽雞軟骨, 蜜汁雞中翼~ 叉燒酥個樣幾靚, 好金黃, 雖然冇食但係同事話幾正~ 因為本人嗜甜嘅關係, 我極力向大家推介呢度嘅蜜汁雞中翼, 除左佢個皮好香脆之外, d蜜汁完全滿足哂我嘅要求! 真係好多蜜汁! 因為得五隻嘅關係, 有兩位同事就冇得試喇* 椒鹽雞軟骨個粉漿做得好好, 香脆得黎又唔會太咸, 食左笫一粒之後就會停唔到口架喇!我地仲叫左XO醬炒腸粉同埋一個孖寶~ 個腸粉幾惹味又唔係太油, 一d都唔膩~ 而個孖寶係自選嘅~ 我地揀左煎蠔餅同鹵水拼盤, 蠔餅都係炸炸地, 但係幾乎

我地仲叫左XO醬炒腸粉同埋一個孖寶~ 個腸粉幾惹味又唔係太油, 一d都唔膩~ 而個孖寶係自選嘅~ 我地揀左煎蠔餅同鹵水拼盤, 蠔餅都係炸炸地, 但係幾乎拍得住我婆婆嘅住家式蠔餅! 中間係煙煙韌韌嘅, 蠔都好鮮~ 鹵水拼盤有墨魚, 紅腸, 鵝肉, 豆腐, 都幾好味唔會太咸~

甜品方面, 叫左咖啡千層糕同兩個楊枝甘露, 咖啡千層糕好花心思, 每層都做得好薄好平均! 聞落有好濃嘅咖啡香, 值得一試! (P.S. 小點黎架~)

最後當然唔少得出名嘅功夫茶啦!~ 呢餐真係好每足~ 下次要試下糖醋麪先得~ 下次family meeting 都要同屋企人黎試下*
  • 流沙包
  • 椒鹽雞軟骨
  • 蜜汁雞中翼
  • 煎蠔餅
  • 咖啡千層糕
2008-04-19 69 瀏覽
同班朋友食飯, 因為有人住太古城, 所以就揀左呢度. 一坐低見到有晚飯孖寶, 二話不說就叫左三款. 計有潮式拼盤, 川椒雞, 煎蠔餅, 燒雞, 龍蝦同蒸魚. 仲加左炒飯同炒麵各一. 食物相當豐富, 而且幾好味. 潮式拼盤相對一般, 可以不試. 不過煎蠔餅真係好好味, 加左魚露食, 非常得. 燒雞又香又脆, 好滋味, 就連骨頭都好脆. 龍蝦同蒸魚又係一絕, 龍蝦用上湯煮, 又新鮮又啖啖肉. 條魚蒸得剛好, 離骨之餘又唔會太熟. 最後仲叫左楊枝甘露, 好滿足. 服務好好, 值得一讚.

最後仲叫左楊枝甘露, 好滿足. 服務好好, 值得一讚.
2008-03-18 72 瀏覽
晚上到那里吃晚饭,点了明炉乌头鱼和一个小菜也是HKD160.-已经是和合理的了.再加多一道菜已经吃不下了.但美中不足的是碰到有些没有什么品的人客,在大声说话,最后更不知道原因拍枱而离开,影响其他人客,所以很难估计贵的地方吃饭一样会碰到不理会其他人的人客出现.没有点冻蟹因为一般也超过两斤.
2007-10-27 71 瀏覽
今天的蠔仔粥好好味,可能是餓過饑啦... 通常WEEKEND幫趁,又唔覺服務特別差,可以接受啦...不過佢係無腸粉(只有XO醬炒那種),而蘿蔔糕同腐皮卷係唔OK既(後者次次都OVERFRIED), 但CHAR SIU BUN 及芋蓉糯米餅(同怡苑的南瓜餅口感差不多)幾好食,唔係度度都有... 蒜片牛柳粒就西苑好D.蝦餃燒賣不過不失,但銅鑼灣東湖及上環信德中心富臨似乎整得好食D

2007-09-23 61 瀏覽
對連鎖式食肆沒有好感,再吃一次,也仍然維持原判。鹵水不夠色也不夠味道;蠔烙不夠香;魚飯也有點暖暖的;炒蟹滿有避風塘特色;糕粿皮不夠軟糯,鹹的餡不夠香,甜的餡不夠甜;反沙芋聞起來香噴噴,一咬之下,糖是一塊一塊的跟芋頭分離。總之去十次創發或陳勤記等,五次尚興或兩興等,才來這裡一次就夠。唯一好處,勝在好坐,場面不錯,商務應酬,非常得體。是日在此,就是這個原因。每人消費二百多,每百五蚊可以蓋一個印仔,蓋滿八個,下次幫襯如滿三百,可以獎吃紅燒一品翅一煲,是日一次過可吃兩煲。不過有沒有下次,還是疑問。
對連鎖式食肆沒有好感,再吃一次,也仍然維持原判。

是日在此,就是這個原因。

不過有沒有下次,還是疑問。
2007-09-03 40 瀏覽
今日跟同事飲中午茶, 甜品好久都未上.因為趕返工, 於是叫侍應取消甜品+埋單.等了十分鐘, 單沒來, 但甜品來了.我們說已經取消了, 我不滿說"你地太慢啦", 之後被黑西裝侍應"怒啤".再等五分鐘, 再摧埋單, 才有另一位女侍應來取消甜品+埋單.有同事再投訴一早取消了和叫了埋單, 之後有同事跟女侍應開始互相單單打打, 不過那算了, 反正女侍應沒過火位, 總沒被黑西裝侍應"怒啤"那麼氣人.至於食物質素, 一般茶樓質素, 可以接受.
今日跟同事飲中午茶, 甜品好久都未上.
因為趕返工, 於是叫侍應取消甜品+埋單.
等了十分鐘, 單沒來, 但甜品來了.
至於食物質素, 一般茶樓質素, 可以接受.
2007-05-09 44 瀏覽
看過很多食評,知道潮江春的食物都有一定水準。但很不幸,我光顧的當晚正值有一對新人舉行喜宴,我們所叫的食物味道也不及街邊的潮洲食館,十分可惜。而這個現像都在各個大型連鎖食市中出現,希望會有改善。每人平均:$ 3xx。此處有相片:http://www.fotop.net/fanshu/ChiuChow_Garden

每人平均:$ 3xx。

2007-05-06 41 瀏覽
We went there to have dinner for celebration of Mother's Day!!As we took dinner at 6:30 pm, we felt very comfortable. The dish was also "bigger" than usual. Again, my family felt the serivce provided was excellent.We loved the "Long-live Buns" very much!

1K
2006-02-21 37 瀏覽
2006年2月9日,19:00當日總公司同事到訪,老頂請他吃晚飯,我作陪客。老頂點了魚翅拼盤四人餐。名稱嚇人而已,內容如下:1.潮式拼盤:掌翼入味,鹵豆腐滑而味濃,蝦棗熱和香脆,海折亦爽脆。2.豉油皇煎蝦:肉爽和鮮甜。(非潮式)3.薑蔥魚頭煲:香氣撲鼻,魚頭滑一滑。(潮式?)4.雲腿大芥菜煲:芥菜不會過淋和太老,我喜歡它那獨特的甘味,雲腿鹹香。5.原盅菜膽螺頭燉翅:清和鮮,翅是用群翅,翅針不算幼。清:白菜的清甜,鮮:螺頭的鮮甜。服務幾貼身,有禮。
2006年2月9日,19:00
當日總公司同事到訪,老頂請他吃晚飯,我作陪客。
老頂點了魚翅拼盤四人餐。
名稱嚇人而已,內容如下:
2.豉油皇煎蝦:肉爽和鮮甜。(非潮式)
3.薑蔥魚頭煲:香氣撲鼻,魚頭滑一滑。(潮式?)

服務幾貼身,有禮。
2006-01-28 33 瀏覽
其實,此間潮江春是美心集團最值得推介!昨晚一行人,有9位家庭成員,個個都十分讚賞此處的員工的工作態度,而且有位很有... 醒目及認真的經理,此位經理真是可以被選為超級人馬,他為我們極力爭取一度甜品- 翻砂芋頭。(因為我們很少機會吃到這度潮州甜品)!我們吃了十多款菜餚,款款都很美味,最佳還是那炆元蹄!吃完三款甜品後,真是滿足至極!
其實,此間潮江春是美心集團最值得推介!

我們吃了十多款菜餚,款款都很美味,最佳還是那炆元蹄!

吃完三款甜品後,真是滿足至極!
2005-08-03 178 瀏覽
今日我約咗d朋友去太古城中心逛下街,逛到夜晚之後去咗潮江春食晚飯。一入到去,裝修待好好,d服務員禮貌十足,個部長仲安排我地坐窗口位,果度可以望到對面海,正!!一開始就俾我地飲功\夫茶,我叫咗壺普洱溝香片,之後睇菜牌,叫咗個海皇冬瓜盅,清蒸大石斑,潮式四拼盤,魚香茄子煲,砂鍋雲吞雞,海蜇豬頸肉同埋d鹵味。第一碟上既係海蜇豬頸肉,d海蜇唔點汁就無乜味,d豬頸肉就切得咁咁好,不過不失咁啦!!之後上菜既係潮式四拼盤,淨係食咗兩個蟹肉做既餸,好味道呀!!第三樣上既係d鹵味同埋個海皇冬瓜盅,d鹵味我就無乜點食,但係個海皇冬瓜盅我就極力推介,d料就十足,有蟹肉,金華火腿,乾瑤柱,鮮蝦肉,仲有d白果等等材料,而且個火候十足,正呀!!第四樣上既魚香茄子煲就無咩特別,只係比出面d餐\廳好食d姐!!最後上既就係砂鍋雲吞雞同埋清蒸大石斑,個石斑蒸得咁咁好,加上d魚露又好,正呀!!仲有個砂鍋雲吞雞都好正,特別係d湯呀!!係bo,仲有佢\d茶都好好飲,不過美心集團d茶一向都幾好!!最後埋單果陣個部長驚我地等,仲整左d茶俾我地,服務態度良好!!!
2005-02-21 41 瀏覽
星期日幾凍,原來約了一班舊同學拖男帶女的去戶外活動作團拜,在十度的低溫抵下,大家都係決定去飲下茶、派利是算了。選了來這裡,估搵位不易,故十點幾已有人來拿飛,但原來又不太難,十二時未夠已經十幾人都坐了下來。個個都是「重量級」人馬,叫了三輪點心方有慢下來的情況。有點心有小菜又有炒粉麵,評語如下:點心:見慣見熟果幾種都叫齊,質數是一般貨色。有幾款如黑椒牛仔骨、鳳爪、叉燒包、小籠包等直頭不吃也罷,煎炸類點心會好一點;小菜:席上有人話食開年飯不能沒雞,所以就叫了鹽焗雞一隻。隻雞件頭不太大,皮有焗過的效果,不過肉就沒有鹽焗應有的鹹香。集團式經營下的酒家的鹽焗雞,可以好得去邊?粉麵:交到功課,叫了星州炒米、干炒牛河、雪菜肉絲窩米及干燒伊麵都不錯;甜品:普遍唔係太掂,其中只得蜜糖蛋散比較好一點。楊枝金露非常淡,芒果布甸亦是一樣,真不明白甜品要幾多成本,做得好一點、真材實料一點不行嗎?另外有隻咖啡喱糕的,賣相靚但味道怪怪地;服務不錯,侍應招呼、跟單也全沒問題,地方也好坐,作為朋友聚會的地方也不錯。埋單一千六百幾,一人一百二十蚊左右,都不算太貴。
埋單一千六百幾,一人一百二十蚊左右,都不算太貴。