2017-03-23 136 瀏覽
同一班同事食晚飯,個個都中意食海鮮,所以我地簡左去潮福,貪佢位置近公司而且有仼飲仼食蒸氣海鮮!專門食海鮮的酒家都有的魚缸,我地今餐食既海鮮都係入面拎出嚟,每一隻都勁生猛。星期一至四5:30pm-8:30pm前入座,成人每位$338,需另收醬油和花生($15)。醬料和飲品都是自助式的,醬料眾多,包括豉油、冬菜粒、沙茶醬、指天椒、豆瓣醬、XO醬、甜醬、炸蒜茸、生蒜茸、沙嗲醬、花生醬、芫茜、蔥花等。特別推介大家要試XO醬!套餐送三款食物,有貝殼盛盆、二選一刺身拼盤或生猛龍蝦,以及每位半隻脆皮乳鴿。我們選了貝殼盛盆、生猛龍蝦以及脆皮乳鴿。脆皮乳鴨 脆皮乳鴨被燒到外皮香脆貝殼盛盆 貝殼盛盆有盆有胭脂蚌、馬刀貝,肉質鮮甜,基本上不用沾醬汁已經很夠味。生猛龍蝦 龍蝦是切半上枱的,我們一枱十人,五隻龍蝦剛剛好。擺入蒸籠後,龍蝦不停掙扎,可見極新鮮。龍蝦肉質十分鮮嫩,火候控制得十分好,入口爽脆。生猛大元貝 開半的大元貝肉厚肥大,非常鮮甜。我特別喜歡大元貝的帶子裙,每一隻大元貝都有2-3條,正!底部吸盡元貝汁的蒜蓉粉絲,再加上XO醬撈埋一齊食,真係好正!北韓鮮鮑魚 通常蒸鮮鮑魚都會加入陳皮,今次食呢款北韓

特別推介大家要試XO醬!

脆皮乳鴨
脆皮乳鴨被燒到外皮香脆

生猛龍蝦
龍蝦肉質十分鮮嫩,火候控制得十分好,入口爽脆。

北韓鮮鮑魚

通常蒸鮮鮑魚都會加入陳皮,今次食呢款北韓鮮鮑魚用了蔥和蟲草花蒸,好特別。
鮑魚大大隻,沾上XO醬,味道一流。

蟲草花清遠雞
超喜歡這道蟲草花清遠雞,目測雞肉的份量是有一隻,而雞肉是預先用蟲草花和其他醬汁先調好味。

呢度既馬拉糕真係超好食!好鬆軟而且好香

成晚食左好多樣海鮮,呢度只係其中幾樣特別正既菜式。總括而言,每人三百幾就係甘高質既海鮮食,真係物超所值!
2017-03-22
  • 馬拉糕
  • 脆皮乳鴿
  • 生猛龍蝦
  • 生猛大元貝
2017-03-23 70 瀏覽
蒸氣石鍋已非新鮮事,但今次是第一次嘗試,想不到也有挺大驚喜!我已經想好下個月與家人慶生的聚腳點了!今次與舊朋友們聚餐,見天氣凍凍地,於是齊齊食蒸氣鍋,享受一大班人聚會的樂趣。 價錢與高級日式放題相近,但吃過後只可以說得上是物超所值,原因是餐廳食物夠多樣化,海鮮又夠新鮮,使人不禁想Encore!還好潮福蒸氣石鍋在港九都有很多分店,下趟選擇近家的店就最方便!醬料多達十多款,有惹味XO醬、沙嗲醬、豆瓣醬、麻辣醬,另加蔥花、蒜蓉和炸蒜,混醬一輪調配到最岩口味和香口的醬料。任飲汽水,還有清潤的竹蔗水和韓式飲品,最好就是6位以上還送白酒,我們當然受惠!喜歡中式燉品的我最喜歡途中會有滋潤燉湯出場,是老黃瓜燉唐排夠滋潤和鮮味。最吸引的是呢個中式海鮮餐:每位送三款滋味美食:脆皮乳鴿、貝殼盛盆和生猛龍蝦。記得小時候,爸爸帶我去中式餐館時最愛點脆皮乳鴨,至愛烤到皮脆肉嫩、醃製入味的口感,不用多加調味都夠味。貝殼盛盆有肥美的蜆肉,連殼的蜆蒸帶出新鮮甜美,厚肉但不會難嚼。生猛龍蝦都好巨型,大隻又啖啖肉,好鮮甜!在餐牌上首先自選四款海鮮:美國桶蠔好大隻,清蒸原隻吃沒有腥味。生猛大元貝白雪皚皚般的十分吸引,有粉絲佈
記得小時候,爸爸帶我去中式餐館時最愛點脆皮乳鴨,

至愛烤到皮脆肉嫩、醃製入味的口感,不用多加調味都夠味。
生猛龍蝦都好巨型,大隻又啖啖肉,好鮮甜!
在餐牌上首先自選四款海鮮:

美國桶蠔好大隻,清蒸原隻吃沒有腥味。
生猛大元貝白雪皚皚般的十分吸引,有粉絲佈滿整個元貝,吃起來清淡又鮮美。
 北韓鮮鮑魚搭上蟲草花,連帶蔥香清蒸最吸味
鮑魚被橫橫直直界成格仔狀,使鮑魚的鮮甜更突出
北海道北寄貝新鮮,中間紅色部分位置甜、有彈性和嚼口。
吃完海鮮,當然要來點牛魔王最愛的手切和牛肉塊、自家製百花釀花菇和家鄉釀豆卜,用來清清味蕾和感受一下清蒸都可以吃到鮮味!
朋友至愛的蟲草花清遠雞夠滑嫩,有一刻覺得醬油的存在似是可有可無,因為蒸氣石鍋都可以帶出食物至鮮至極。
另有 20款小食、甜點任點任食,其中馬拉糕似乎都是大家期待已久的甜點,想不到吃起來都幾鬆軟可口,不太甜膩,是中式甜點的至佳之選。
經過多輪的蒸煮,已將海鮮和肉類的精華和鮮甜美味全都蒸餾到鍋底下的粥。當嚐第一口瑤柱鮮淮山粥,真的...好甜好吃又夠綿,難怪別人都說這是必食粥底,真是吸盡海鮮的精華,使滿足度大大提升!
  • 生猛龍蝦
  • 生猛大元貝
  • 北韓鮮鮑魚
  • 北海道北寄貝
  • 瑤柱鮮淮山粥
2017-03-23 66 瀏覽
老闆請食飯梗係食好啲,同事話公司附近,潮福蒸氣海鮮性價比高用料新鮮,最重要係個粥底真係冇得彈!首先黎個乳鴿,乳鴿新鮮炸起,拎起手熱辣辣,食落去個皮勁脆,肉質嫩滑多肉汁而且每一件都係大大件好抵食大蜆嘅份量都唔少每人起碼食到兩三隻,而且隻隻都分量十足,食落都好爽口,原汁原味食到佢嘅鮮味蒜蓉開邊蒸龍蝦店家用料新鮮完全係龍蝦反映出黎,龍蝦身上鋪滿蒜蓉,肉質爽口鮮甜肉質都非常雪白新鮮蟲草花蒸鮑魚店家非常細心每隻鮑魚都清洗乾淨,鮑魚上面都有𠝹花,確保熟透而且增添口感蒜蓉開邊蒸扇貝扇貝已經被店家清除內臟,望落去都非常乾淨,蒜蓉加粉絲真係Perfect match嘅組合馬拉糕可算係店家必食!馬拉糕係你面前蒸大概8分鐘,真正做到即蒸即食,精元嘅馬拉糕好鬆軟,又唔會太甜,食完都想食多件千呼萬喚,終於食到粥底,粥底包含各類蒸海鮮嘅精華,足底好綿身,那種鮮味令人食完一碗又一碗

而且每一件都係大大件好抵食
蒜蓉開邊蒸龍蝦
肉質都非常雪白
新鮮蟲草花蒸鮑魚
蒜蓉開邊蒸扇貝
馬拉糕可算係店家必食!
2017-03-23 945 瀏覽
平時朋友之間都會成日四圍一齊去搵食,特別海鮮就係我哋其中之一個最愛。因為海鮮最簡單莫過於食佢個鮮味,只要食材新鮮已經非常滋味。而今晚就同朋友去到西環一齊潮食小鮮肉啦。餐廳內共分為兩層,7點幾去到都唔算太多人而上到去環境舒適,同埋地方都好乾淨。內裡亦有一個調味吧,有不同醬料可以選擇,而且仲有好多汽水、韓式飲品。脆皮乳鴨 乳鴨 燒得金黃肉嫩睇見都流哂口水,而且外皮真係脆卜卜,唔錯。貝殼盛盆 肉質爽口仲有好多肉汁,而且最重要入面好乾淨唔會有沙。 生猛龍蝦龍蝦事先開邊睇得出非常新鮮,而且大大隻嘅龍蝦仲有D膏,食果陣真係不得之了,啖啖龍蝦鮮甜爽口,好有驚喜。北韓鮮鮑魚 其中一個最鐘意嘅海鮮,大廚事先已將鮑魚切紋再加入蟲草花特材料,味道爽甜,唔駛沾任何醬汁都好好味。生猛大元貝 用材新鮮,最重要佢個粉絲放底,令到可以吸哂元貝精華,每一啖都非常鮮味。北海道北寄貝 外觀有少少粉紅色,比蜆肉更為爽口,同樣鮮甜。馬拉糕 食咗咁多海鮮之後,都要食呢個馬拉糕 ,因為真係非常鬆軟亦唔會過甜,做甜品真係一流。瑤柱淮山粥最後當然唔少得食埋個粥,粥底除咗有瑤柱、准山、米外,亦吸收哂海鮮精華,再飽都要食番一碗。

脆皮乳鴨

貝殼盛盆

肉質爽口仲有好多肉汁,而且最重要入面好乾淨唔會有沙。

北海道北寄貝

外觀有少少粉紅色,比蜆肉更為爽口,同樣鮮甜。

瑤柱淮山粥

2017-03-22 55 瀏覽
成日都聽到人講食蒸氣海鮮石鍋好好食今日行開山還見到呢間野有任食所以就叫班朋友同我去食啦入到去會經過一個海鮮架上面有好多新鮮海鮮明碼實價跟住就會經過漿料架有我最鍾意食嘅XO醬仲要係任攞喎坐低之後見到個蒸氣鍋好搞笑唔知點解有啲泰式感覺一坐低梗係點左個乳鴿先肉質非常滑皮脆肉嫩 貝殼盛盆非常鮮甜唔會有沙其實唔點醬都好好食蒸美國桶蠔我真係第一次食食落去又幾鮮甜鍾意食蠔嘅可以試試呢個蒸元貝我好鍾意食佢已經幫你切好晒食落去唔使咁麻煩味道鮮甜蒸左都唔會乾鮑魚配上蟲草花鮑魚已經預先幫你切好咬落去方便又快捷由於同平時用豉油蒸唔一樣咁樣整佢鮮味出晒嚟唔怪得好多人都話好食平時我好怕食蒸雞因為通常會整到啲肉好老呢隻雞食落去出奇地滑而且非常多汁重點黎啦其實鍋底有粥底嘅頭先食嘅嘢嘅精華流晒落去個粥好鮮甜難以形容嘅感覺最後仲有馬拉糕可以叫作為飯後甜品咬落去鬆軟唔會硬為一餐作一個完美嘅總結整體來講味道非常好味全部野都原汁原味新鮮可口
成日都聽到人講食蒸氣海鮮石鍋好好食

明碼實價
跟住就會經過漿料架
有我最鍾意食嘅XO醬

仲要係任攞喎
坐低之後見到個蒸氣鍋好搞笑
唔知點解有啲泰式感覺

咬落去鬆軟唔會硬

為一餐作一個完美嘅總結

整體來講味道非常好味
全部野都原汁原味新鮮可口

今日同親戚同屋企人食飯大家本身都鍾意食中菜朋友介紹底下試咗呢間材料比想像中新鮮 喜出望外首先叫咗燒腩仔做前菜 脆皮當然亦唔少得紅燒乳鴿海鮮方面 我地點左扇貝,龍蝦,豪仔同鮑魚非常新鮮龍蝦放入蒸爐前仲要識郁嘅鮑魚亦都非常新鮮爽口彈牙大家都食到好滿足
今日同親戚同屋企人食飯
大家本身都鍾意食中菜
朋友介紹底下試咗呢間
材料比想像中新鮮 喜出望外

首先叫咗燒腩仔做前菜 脆皮
當然亦唔少得紅燒乳鴿
海鮮方面 我地點左扇貝,龍蝦,豪仔同鮑魚
非常新鮮
龍蝦放入蒸爐前仲要識郁嘅

鮑魚亦都非常新鮮爽口彈牙
大家都食到好滿足
燒腩仔
紅燒乳鴿
2017-03-08 365 瀏覽
一路都好想食潮福,難得表妹生日,就帶佢食好野 =]今次黎到佢住果頭, 西環堅尼地城果間分店~今次我地叫左個任揀任食任飲SET ~星期一至四會平D! 一開始黎左D 涼菜,酸酸甜甜,非常開胃! 之後職員放左瑤柱、准山、米 0係最底,一陣最後蒸到變粥食~ 每人一碗燉湯,入面材料很多,而且唔覺有有味精,味道濃郁! 之後有我最中意既乳鴿 =]燒得好靚,火候控制得唔錯,乳鴿皮脆肉嫩滑,而且調味亦適中! 跟住就蒸海鮮~有蜆、龍蝦、蟶子、扇貝、鮑魚等! 龍蝦貨真價實,大大隻,啖啖肉,每人分到半隻~蒸熟後十分厚肉,味道方面都好鮮甜,真心唔錯!蜆、扇貝、蟶子係自選既,全部都好有鮮味,蒸熟後味道非常出色。鮑魚用了蟲草蒸,每一隻都好飽滿,口感彈牙!除左海鮮之外,我地亦當然蒸左其他野食~粟米超甜,而丸類不過不失,牛肉都鮮嫩,整體上唔錯! 食完後,侍應會拎走蒸隔,就會見到一鍋軟綿綿既瑤柱淮山粥已經煮好!超正,完全係吸盡頭先所有食材既精華,每一啖都鮮味無比,好滋味 =] 埋單加埋一,每人$400 ~成晚個侍應不停照顧,由落海鮮、調教時間、換碟、分海鮮等等,服務好好~餐飯表妹都好滿意!
一路都好想食潮福,難得表妹生日,就帶佢食好野 =]

今次黎到佢住果頭, 西環堅尼地城果間分店~
今次我地叫左個任揀任食任飲SET ~

星期一至四會平D!

一開始黎左D 涼菜,酸酸甜甜,非常開胃!

之後職員放左瑤柱、准山、米 0係最底,一陣最後蒸到變粥食~

每人一碗燉湯,入面材料很多,而且唔覺有有味精,味道濃郁!

之後有我最中意既乳鴿 =]

燒得好靚,火候控制得唔錯,乳鴿皮脆肉嫩滑,而且調味亦適中!

跟住就蒸海鮮~

有蜆、龍蝦、蟶子、扇貝、鮑魚等!

龍蝦貨真價實,大大隻,啖啖肉,每人分到半隻~

蒸熟後十分厚肉,味道方面都好鮮甜,真心唔錯!

鮑魚用了蟲草蒸,每一隻都好飽滿,口感彈牙!
除左海鮮之外,我地亦當然蒸左其他野食~

粟米超甜,而丸類不過不失,牛肉都鮮嫩,整體上唔錯!

埋單加埋一,每人$400 ~

餐飯表妹都好滿意!

2017-03-06
慶祝紀念
生日
2017-02-19 1620 瀏覽
蒸氣火鍋 - 顧名思義是透過鍋底的氣孔排出蒸氣高溫快速地把食物煮熟,同時能把肉類和海鮮的精華緊鎖著,使風味更佳。這種非傳統火鍋雖已興起了一段時間,但我卻是第一次嚐試呢!是次到訪了位於堅尼地城的潮福分店,裝修像一般的中式酒樓格局,環境光猛。門內外數個大魚缸擺放了超多款新鮮時令海鮮,主打半任食任飲海鮮餐,以籐編鍋蓋蓋著蒸氣石鍋逐一烹調。而蒸鍋旁邊設有一個計時器,會有專人依據不同食材調較所需時間,確保蒸煮時間恰到好處。<新鮮排骨粥>店員先把白米、南瓜、和排骨放在深厚的石鍋內,留待最後才進食。海鮮和肉類等食材的精華及鮮味,全在蒸煮過程中透過氣孔流到鍋底,所以粥底是非常的濃郁鮮甜美味,定必要留肚品嚐。每位客人先奉送一盅滋潤燉湯及三款頭盤。<脆皮乳鴿>乳鴿比較瘦削,但炸得皮脆肉香,肉汁豐富,吃得滋味。<貝殼盛盆>青口肥美肉厚,蜆和花甲也新鮮及乾淨冇沙,不用調味便能嚐到自身的鮮甜。<生猛龍蝦>龍蝦以蒜蓉開邊蒸,肉質爽彈,啖啖鮮甜入味。再來是按人頭計四款自選海鮮。<北韓鮮鮑魚>鮑魚𠝹了花紋,伴著蟲草花來蒸,鮮嫩有嚼勁。&#
<新鮮排骨粥>
新鮮排骨粥
每位客人先奉送一盅滋潤燉湯及三款頭盤。

<脆皮乳鴿>
乳鴿比較瘦削,但炸得皮脆肉香,肉汁豐富,吃得滋味。
<貝殼盛盆>
<生猛龍蝦>
龍蝦以蒜蓉開邊蒸,肉質爽彈,啖啖鮮甜入味。
生猛龍蝦
再來是按人頭計四款自選海鮮。

<北韓鮮鮑魚>
鮑魚𠝹了花紋,伴著蟲草花來蒸,鮮嫩有嚼勁。
<蘇格蘭蟶子皇>
巨型蟶子舖上了金銀蒜及粉絲,味美肉爽。
蘇格蘭蟶子皇
<生猛大元貝>
元貝size有如一個五元硬幣般大小,同樣以金銀蒜舖面來蒸,伴粉絲味道一流。
<生猛海中蝦>
新鮮游水海蝦,肉質結實彈牙。
生猛海中蝦
<手剁鮮蝦丸、自制鮮牛丸、蟲草花清遠雞>
吃過海鮮後便可點選任食的項目。手打丸類爽口彈牙,質素不俗。
手剁鮮蝦丸、自制鮮牛丸、蟲草花清遠雞
<手切和牛肉>
牛肉切成薄薄一片,無比嫩滑。
手切和牛肉
<馬拉糕>
想不到蒸氣鍋也可用來蒸馬拉糕,香甜又鬆軟。
馬拉糕
吃到這裡其實已經非常飽肚,加上鮮甜排骨粥真的超滿足!順帶一提,任飲的包括了啤酒汽水及韓式飲品,六位以上還奉送一支白酒。400元便能吃到如此高質海鮮蒸氣鍋,定必再來光顧。
2017-01-06
新鮮排骨粥
蘇格蘭蟶子皇
生猛海中蝦
2017-02-14 637 瀏覽
食海鮮蒸氣鍋一向係高消費,呢個半任食埋單一位要近$400,雖然都係唔平,但海鮮質素不俗,套餐都幾豐盛,總冇單點咁肉赤。蟶子皇真係有成隻碟咁長只係落咗少少粉絲同蒜蓉調味,已經十分好味。每位半隻龍蝦,唔算大隻,但真係啖啖肉,唔洗用手都可以成舊肉抽出嚟,爽每位半隻乳鴿,雖然唔明同蒸氣鍋有咩關係,不過係好味嘅任食meau唔算太多選擇,其中最出色嘅係和牛粒,用咗少少黑椒調味,齋蒸都唔會過份清淡,細細粒易入口,而且肉質一啲都唔韌。全程有專人serve,擺餸計時上碟一條龍,坐定定有得食。不過全部一輪輪咁蒸,冇得自己揀食咩先,而且將近尾聲嘅時候所有嘢一次過擺落去蒸,生菜都蒸到入口即溶,時間方面實有需要再拿捏一下喇。
蟶子皇真係有成隻碟咁長
只係落咗少少粉絲同蒜蓉調味,已經十分好味。
每位半隻乳鴿,雖然唔明同蒸氣鍋有咩關係,不過係好味嘅

2017-02-09
2017-02-05 538 瀏覽
It had been a while my friends and colleagues talking about the new trend of steaming seafood. Tonight I finally got a chance to try it. The service was the key of a restaurant like that. The waiter took the responsibility of steaming the seafood for us. They had to serve a few tables at the same time. It wasn't easy for them to keep track of the cooking time of each table. However, our experience was satisfactory. The price of the seafood was very expensive. Because they were just simply steami
The price of the seafood was very expensive. Because they were just simply steaming for you. You felt like it was not worth to pay the extra-premium foe someone who just knew the perfect minutes to steam it.
2016-12-18 416 瀏覽
星期天,這個大家都很享受的時光,我們去了潮福嘆茶,除了與朋友可以聊聊天,說說事外,這种填飽肚子的方法又真是不錯的選擇蝦餃,還算不錯,皮餡都算適宜,不太鹹這個奶皇流沙包就真的一般啦,沒能做到流沙的效果,至於甜度還可以接受
蝦餃,還算不錯,皮餡都算適宜,不太鹹
2016-11-27 341 瀏覽
大閘蟹 啲大閘蟹啲糕真係超正 ,好甜好香。蒜香九肚魚 呢個都炸得幾鬆脆,勁有口感。黑椒薯仔和牛粒 呢個黑椒薯仔牛肉整得幾好食,下次要再叫。 椒鹽焗鮮魷同其他炸嘢一樣都超有水準,又香口又新鮮。瑤柱蛋白炒飯 呢個炒飯都好食。
大閘蟹
啲大閘蟹啲糕真係超正 ,好甜好香。
蒜香九肚魚
呢個都炸得幾鬆脆,勁有口感。
黑椒薯仔和牛粒
呢個黑椒薯仔牛肉整得幾好食,下次要再叫。
椒鹽焗鮮魷
同其他炸嘢一樣都超有水準,又香口又新鮮。

瑤柱蛋白炒飯
呢個炒飯都好食。
2016-11-25 248 瀏覽
化皮燒腩仔 燒腩仔啲肉好新鮮,又燒得好脆。麻辣口水雞 唔食得辣嘅我都忍唔住食左幾舊 ,呢個口水雞真係好正,搞到我一路飲住喺汽水一路喺度食。蒜蓉開邊蒸中蝦 啲蝦真係幾新鮮又鮮甜。豉椒炒聖子皇 鍾意食海鮮嘅朋友當然忍唔住就要叫炒蟶子啦。即炸生炒骨,呢個真係推介,幾好食炒得好香口。
化皮燒腩仔
燒腩仔啲肉好新鮮,又燒得好脆。
麻辣口水雞
蒜蓉開邊蒸中蝦
啲蝦真係幾新鮮又鮮甜。
豉椒炒聖子皇
鍾意食海鮮嘅朋友當然忍唔住就要叫炒蟶子啦。
即炸生炒骨,呢個真係推介,幾好食炒得好香口。
2016-11-19 4390 瀏覽
今個星期天氣突然變凍, 當然要食番個火鍋暖一暖身! 鐘意海鮮的我, 當然選擇蒸氣火鍋啦!今日與友人來到位於堅尼地城的潮福蒸氣石鍋, 一嚐好滋味! 甫入門口便看到各式海鮮, 新鮮生猛!室內是中式酒樓的設計, 寬敞舒服.我地二人二話不說便選擇了任揀任飲任食海鮮餐, 一於樣樣試齊! 不過menu仲有好多選擇, 可以散叫, 小炒, 飲品和不同的海鮮餐等.首先奉上足料老黃瓜燉唐排, 滋潤一下. 侍應很快奉上色澤金黃的乳鴿, 香氣撲鼻. 乳鴿外脆內軟, 肉質嫩滑多汁, 好味!!接著便開始今晚的海鮮盛宴啦! 別忘了先到汁醬區調配喜歡的醬汁哦~花甲、北寄貝、青口鮮甜味美, 不一會便消滅掉了.龍蝦雖然望落有點小, 但原來啖啖肉, 而且清甜滋味, 配上蒜蓉, 好食到停不了口.再來的鮑魚上舖了蟲草花, 別有一番滋味. 象拔蚌鮮味彈牙, 蒸海鮮中我每次必食. 墊底的粉絲吸收了鮮味, 超級好食!聖子和元貝也是啖啖肉, 再眾多海鮮中, 一點也不失色, 鮮甜好味.最後當然少不了吸收了以上各種海鮮鮮甜味的粥底啦! 清甜綿滑, 拿來作為一餐海鮮餐的作結最適合不過了!
今日與友人來到位於堅尼地城的潮福蒸氣石鍋, 一嚐好滋味!
首先奉上足料老黃瓜燉唐排, 滋潤一下.
脆皮乳鴿

花甲、北寄貝、青口鮮甜味美, 不一會便消滅掉了.
2016-11-09
脆皮乳鴿
平時出街食蒸氣鍋真係唔平! 仲要點海鮮宴的話, 無四百一位都落唔到樓~ 我都係同同事食過一次, 食完覺得唔太化算所以都無再出街食過蒸氣鍋了! 但今次朋友介紹話佢公司附近有間酒家好抵食~ 就約了去試一試!! 雖然地點在西環, 好似好遠, 但我地港島人就無咩問題, haha!!! 就係呢間"潮福蒸氣石鍋" 外面看上去就是一間好地道的酒家小菜館! 佢主打都係海鮮, 全部都勁大隻、勁生猛!! 款式多到爆~~~ 我地當然選了 "潮福" 近期最火熱既 - 任揀任食任飲海鮮餐!!!!!!!不過~~ 海鮮不是任食, 可自選款式~ 一共可以品嚐六款!!而任吃的款式是雞件、豬頸肉、和牛、丸類、蔬菜等等~~任飲的款式包括: 汽水、竹蔗水、韓式罐裝飲品、啤酒...... 都非常合心水~~ 這個就是蒸氣鍋!!!!以及前菜三款, 青瓜好爽脆, 蒜泥木耳好好吃, 白色的醃蘿蔔都正!(其實三款我們都吃清光, 好想問可不可以添吃.....XD) 這邊是自助醬料區, 可自己加喜歡的醬料~ 我就當然是大量蒜泥+莞茜+椒絲, 另再一小碗日式芝麻汁(吃牛肉專用), HAHAHA!!! 開始前, 職只會先將瑤柱鮮淮山的材
平時出街食蒸氣鍋真係唔平!

仲要點海鮮宴的話, 無四百一位都落唔到樓~

我都係同同事食過一次,

食完覺得唔太化算所以都無再出街食過蒸氣鍋了!

但今次朋友介紹話佢公司附近有間酒家好抵食~

就約了去試一試!!

就係呢間"潮福蒸氣石鍋"

外面看上去就是一間好地道的酒家小菜館!

佢主打都係海鮮, 全部都勁大隻、勁生猛!!

款式多到爆~~~

而任吃的款式是雞件、豬頸肉、和牛、丸類、蔬菜等等~~

這個就是蒸氣鍋!!!!

這邊是自助醬料區, 可自己加喜歡的醬料~

開始前, 職只會先將瑤柱鮮淮山的材料放入蒸氣鍋的下層~

而上層當然是放不同的海鮮料啦~

到最後就可以品嚐到最美味的海鮮精華粥!

下單點好菜, 職員送上乳鴿同燉湯!

乳鴿香嫰, 燉湯好有老火湯的感覺, 好足料!

秋冬飲返碗真係滋潤晒~

每一輪蒸煮時, 都有職員來幫手調時間制,

唔怕自己唔知時間煮過籠, 浪費咁新鮮既食材!

貝類, 有蜆、花蛤、青口, 隻隻都又大又肥!

蒸完開晒口, 見到都流口水!

有龍蝦架!!!!! 兩人一隻, 開半邊蒸,

啖啖肉, 龍蝦肉質厚實好好吃~~~~~

點少少醬汁已經好好食!!

粉絲大元貝, 蟶子皇, 鮑魚!!

雖然每位得一份, 但真係好值! 新鮮、甜美、大份!

因為我地去時, 都係食大閘蟹既時候

所以有包每人一隻大閘蟹!

多膏到呢~~ 好好好好好開心~~~~~~~~~~

((其實我食完呢幾輪海鮮已經飽左...... 但仲有野食 coming wor!!!))

可以無限添食既肉類及蔬菜!

個雞件好嫰口, 醃料唔多但好夠味!

蝦丸同豬肉丸都係手打架!!! 可以一試!!

個人必推和牛片同和牛粒!!

好香牛味, 有咬口, 不會太韌~
飲品方面, 有汽水、竹蔗水、韓式罐裝飲品、啤酒.

我就選了竹蔗水同芒果汁,

竹蔗水唔會太甜, 正!

最後最後, 就算飽到爆肚都要食返碗精華粥!!!

是瑤柱鮮淮山粥,

經過上面不斷的蒸煮, 海鮮、肉類及蔬菜的精華都流晒入粥度,

好食到想外帶成煲回家喔~~~~~~~~

潮福, 性價比真係好高~

好喜歡其自選海鮮的款式, 樣樣都係貴價品, 淨食海鮮都回本!

何況仲有其他任飲任食既野~~

下次一定要同家人再來多次!