2016-10-12 147 瀏覽
簡單一點:吃中菜潮褔,因為屋企附近都有間!突然之間很想食小菜,好自然咁走左入去但呢間比較多人食蒸氣鍋餐牌每一個菜,都設有圖片!海鮮類、主食推介等等!劃分了不同區別,清楚地分類!遊走堅尼地城,進入了這間朝褔蒸氣石鍋!但點了小菜!生猛龍蝦(連伊面底)芝士$388龍蝦多肉,芝士底又不會搶走龍蝦的道味,龍蝦肉質彈牙!喜歡大蝦又喜歡芝士,足料原隻龍蝦伊麵,有大大隻龍蝦,伊麵的芝士味很濃郁。啖啖肉,龍蝦面上超多芝士汁!伊面亦被香濃的芝士蓋著~香脆蓮藕餅$88平日我不係喜歡食蓮藕餅,內有蝦膠!入口口感外脆內煙韌,而且並不油膩。感覺有點似零食主菜前,點了一些小食!海蜇青瓜略有略辣!青瓜跟海蜇都非常爽口!
簡單一點:吃中菜
潮褔,因為屋企附近都有間!
突然之間很想食小菜,好自然咁走左入去
但呢間比較多人食蒸氣鍋
遊走堅尼地城,進入了這間朝褔蒸氣石鍋!但點了小菜!
生猛龍蝦(連伊面底)芝士$388
啖啖肉,龍蝦面上超多芝士汁!伊面亦被香濃的芝士蓋著~
香脆蓮藕餅$88
主菜前,點了一些小食!
海蜇青瓜略有略辣!青瓜跟海蜇都非常爽口!
2016-09-12 1633 瀏覽
上年開始興起食七層海鮮,基本上只要海鮮新鮮味道不會差,只是價錢也是海鮮價。今次食的都是蒸海鮮,但分別是海鮮是逐樣蒸,而且可以選擇固定價錢(hkd$388, 另收醬汁茶位加一)的半任食餐牌。什麼是半任食呢,看圖説明吧!我們一行四人,有三樣海鮮跟餐另因為四人可從6款海類中選4樣。選好菜就燉湯到了! ​燉湯有3款,每人可選一款,我選了冬瓜排骨燉螺頭,燉湯鮮甜好味👍🏻同步侍應在鍋底加米開始做粥底及蒸海鮮了! ​ 相中都是4人的分量,第一道蒸蛤👍🏻鮮甜 ​ 第二道菜是乳鴿,估唔到都做到皮脆肉嫩,4個人有2隻,每人平均食到兩件。 ​ 第三道是蒸聖子,size也不算細的,而且是新鮮的,鮮甜好味👍🏻 蒸帶子,有粉絲氈底, 這個比聖子失色,不過不失。 ​ 蒸鮑魚,上面舖了蟲草花,新鮮。 ​ 這個影出來矇矇的是因為剛蒸好石鍋充滿蒸氣啦,這個類似大蜆或什麼貝類,出奇地甜和爽。 ​  ​ 膏蟹每人有半隻,總括覺得海鮮類不錯,都是新鮮的。而海鮮類都是每人份,不是任食的。而之後的食物有肉有丸有菜類就是任叫任食的。​   其中兩樣任食的有蟲草花蒸雞同手打肉丸, 其餘仲有花姑蒸虾丸,粟米南瓜菜籃,汽水都是任飲的。最後

​

同步侍應在鍋底加米開始做粥底及蒸海鮮了!

​ 相中都是4人的分量,第一道蒸蛤👍🏻鮮甜
 ​
 蒸帶子,有粉絲氈底, 這個比聖子失色,不過不失。
 ​
蒸鮑魚,上面舖了蟲草花,新鮮。
 ​
而之後的食物有肉有丸有菜類就是任叫任食的。​

最後連加一每位收費hkd 443, 以海鮮來說不算平但又未到貴, 算cp值不太高吧!但一試也無妨吧!

p.s. 睇過之前有comment話服務差,我又唔覺喎,個亞姐幫我地蒸餸雖則唔係超nice但點都唔算差。
2016-09-10
  • 蒸海鮮
2016-09-08 990 瀏覽
這間所謂的蒸氣火鍋,似乎全港有好幾間分店,服務態度之惡劣卻是首屈一指!!!上個星期我們一行10個人有大有小,偶然走進去,以為可以開開心心吃個蒸氣火鍋,誰知換來超級一肚氣:上至專門落單㨂海鮮的經理、中至推銷啤酒的小姐、下至執枱上菜的侍應,服務竟然可以一概的不知所謂。不但笑容欠奉,而且冷嘲熱諷,對於我們只揀選幾樣天價海鮮表現什為不滿,言詞刻薄,表現晦氣,把我們這枱客人刻意丟在一旁,愛理不理。其實每間店舖的定位不一樣,也許這間是主打貴價海鮮,$500 只有巴掌大的龍疐肉、$300只有7隻海蝦、連一碟普通到不得了的南瓜片亦要$100 。這個我覺得人家打開門做生意,如果覺得價格䀚貴,可以㨂選比較飽肚的菜式,亦可選擇下次不再光顧便是,倒不是為了價錢而去隨便劣評人家。最不可接受是上行下效、待顧客以超級白眼的態度,相信這是整個公司集團的管理文化。這樣的食肆,光顧是可一,絕不可再。不單要給予劣評,亦一定會廣傳,假如服務態度不作提升,倒閉收場怕是明日之事。

2016-08-28
由於西環另一間食蒸氣鍋的酒樓fully booked,所以便試一試呢間集團式經營的海鮮蒸氣鍋。點知,中伏了!!!!! 1. 海鮮貴: 蝦蟹蟶子等價錢與size 不成正比, 感覺似劏遊客的食店 / 一碟普通菜心要$68, 我地8個人,每人有2條/ 蝦丸6粒要$98 2. 服務員態度差 : 成晚都係得7-8圍枱,但係成晚想搵人加茶遞水, 比匙都唔見人。終於找到一個著綠色衫的阿姐落單, 點知佢話: 我唔係落單嫁, 要黑色衫先可以落單。(分工都好仔細喎)終於找到黑衫阿姐落單, 想加個粥底,點知佢話: 你選得咁少海鮮,個粥底唔會甜嫁!( 多謝你的溫馨提示)3.食海鮮鍋,當然係想一班人吹下水,見到d食物蒸熟在蒸籠上, 食物熱熱地, 一邊食,一邊傾下計啦! 但係呢間野的阿姐見d食物熟咗,就一口氣先幫你夾上一隻大碟, 跟住你自己慢慢食 (轉到第3-4個圈, d食物都涷咗啦)。然後佢再以0.0001 秒的速度,將另一要蒸的食物倒入個蒸籠度。估計阿姐應該係為公司慳電同埋盡快收工。

2016-08-28
今晚我太太一班姊妹同佢慶祝生日,去咗呢間食蒸氣火鍋。簡直一吐氣,價錢貴,但食材一般。貴都算,啲伙記簡直挑機,若果唔係有小朋友,我一定講粗口。經典例子有...例一,小朋友用點心紙劃畫寫字花咗和撕開咗一半,於是要求一張新,但個阿姐目有兇光瞪著小朋友,部長也來到呆咗企係度,另外還有兩個指來指去細細聲講。跟著俾嗰張新,仲要好唔願意嗰隻。嘩,咩事呀,張點心紙好貴咩?例二,問部長有咩粥底揀,佢就話,你哋揀海鮮揀得小,粥底唔會甜,你哋揀多啲先啦。呢句說話,擺明話我哋揀得少,係少,只order咗三款。聽佢咁講,係咪話唔妥我哋無叫多啲海鮮。手掌咁大一塊龍躉要四百幾,普通size海蝦八隻二百四,真係揀唔落手。例三,要枝芬達橙汽水,阿姐問番轉頭係咪要枝一般既汽水。唉,芬達唔係一般既汽水咁係咩!例四,生日蛋糕想㸃爉光,問正一位女部長有無火機,佢率直個性地回應「我唔食煙所以無火機」跟著想走。於是我哋叫佢問吓其他人有無或你哋酒家有無火機借一借,佢話「唔知喎,問吓先」跟住好耐都唔見人。例五,見住我哋影相和切生日蛋糕就一路收哂我哋啲筷子碟,但願來唔會俾番啲新碟我哋。咁點食?用手食?無侍應會理你攞。最終求人不如求己,都是自取算吧。

食物你問我真係一般,雞冇咩味,粥底不過不失,聖子稍為好d,但全晚既服務真係差到極點,駛錢夾受氣,番到屋企仲係覺得好嬲!

可能本身呢間本身係高檔火鍋店我哋唔知。但服務唔專業,'白眼'既態度,今時今日咁樣待客之道真係好難找。可能位於堅離地既成咁既地方,可能只係我未適應吧!
2016-08-12 1082 瀏覽
spent nearly 3k for 4 person, finally they forgot to prepare the most important congee to us!! Won't be here again...
2016-06-01 2584 瀏覽
平,靚,正。美味滿足海鮮盛宴潮福蒸氣石鍋開到周圍都有,最開心嘅就係佢響西環都有分店,依家仲推出左任揀任食任飲海鮮餐,我當然唔可以錯過即刻落去朝聖啦!分兩個時段5:30-8:20 嘅收費就$338兩位起,夜少少嘅八點半後入座就$298兩位起,剛好嗰一日要超時工作過到去剛剛八點半就可以食平少少嘅價格啦!任揀任食任飲海鮮餐包嘅嘢好多,包括有粥底,燉湯,每位送嘅兩種海鮮,另外就可以響大概十種海鮮裏邊揀五種自選!粥底我哋揀咗瑤柱鮮淮山,而湯呢我哋就叫左鮮菌燉龍躉骨!送嘅貝殼成盤呢,當日就係好鮮甜嘅大蜆,同埋花竹蝦,每位一隻,蝦大隻到不得了,十分鮮味!自選海鮮嘅選擇好多包括有肉蟹,生劏龍躉件,日本大元貝,象拔蚌仔,魷魚,象牙蚌仔,蟶子皇,大連鮑魚同埋黃金蚌,可以選擇!我地點左肉蟹。超級大隻肉質結實大元貝真係有手掌咁大只架,質感鮮嫩象拔蚌仔十分彈牙鮮甜配上粉絲同埋蒜蓉食簡直係一流當然少得嘅就係蟶子皇啦,全部都有手掌咁長架同埋其中一個我最鍾意嘅潮福美食大連鮑魚,呢個虫草花配鮑魚,令到鮑魚更加鮮甜!過程店員會細心幫你地計好時間,蒸出來的海鮮絕對係剛剛好,海鮮嘅精華流到落去鍋底嘅粥,一個幾鐘頭之後,粥底完
平,靚,正。美味滿足海鮮盛宴

粥底我哋揀咗瑤柱鮮淮山,而湯呢我哋就叫左鮮菌燉龍躉骨!

我地點左
肉蟹。超級大隻肉質結實
大元貝真係有手掌咁大只架,質感鮮嫩
象拔蚌仔十分彈牙鮮甜配上粉絲同埋蒜蓉食簡直係一流
當然少得嘅就係蟶子皇啦,全部都有手掌咁長架
過程店員會細心幫你地計好時間,蒸出來的海鮮絕對係剛剛好,海鮮嘅精華流到落去鍋底嘅粥,一個幾鐘頭之後,粥底完成,鮮甜到不得了!直情係想打包返屋企食啊!

價格實惠而且選擇咁多,夠食到七樣海鮮同埋足湯等等,都係講緊收緊$300, 真係海鮮盛宴啊!唔知道係地區性有呢個任飲任食套餐?有興趣嘅朋友就要打電話去各分店問下啦
  • 任揀任食任飲海鮮餐
  • 蘇格蘭大元貝
  • 清蒸奄仔蟹
  • 新鮮排骨粥
2016-05-26 1216 瀏覽
今天再次去食飯,只能用一個字「劣」去形容。當轉了限時任食,早就知道服務及食物質素下降,服務員態度何奇惡劣,我只不過是想享用一頓晚餐,但還要受服務員氣同埋好似阻住佢哋比枱人咁,仲要吹我哋埋單!當時現場只有八至十張枱用膳中,真的在十分鐘後全部枱即刻坐滿?而家經濟唔好,如此的服務態度真叫人嘆為觀止!真係無下次!
2016-05-23 618 瀏覽
今日有個熟客過嚟,同佢傾埋D嘢都過左收工時間,嚟呢間公司后呢個客人一直都好照顧我,除左顧客關系仲有朋友,所以就打算請佢去食好嘢,最近我都去潮福食,覺得環境同食物同幾啱招呼朋友,無淋到佢都系潮福FANS喔。一般嚟潮福我都係全部點海鮮多,但今晚佢話其實呢度嘅牛肉都唔錯,佢對食好挑剔,佢話唔錯就肯定幾好喇,手切牛肉片片都切得好均勻,肥瘦比例達到黃金比例,牛肉切得比我地平時食嘅要厚一D,聽講咁樣系為左更好口感,蒸左大約五分鐘,剛剛熟,好嫩滑啊,牛肉甘香,好有牛肉味。污糟雞第一次系潮福食,雞肉調好味,有冬菇絲同蔥配料落去蒸,雞肉嫩滑,雞骨好硬,雞日子夠足。食無啖啖肉醫肚后就梗係唔少得食海鮮喇,呢度嘅海鮮新鮮肥美就好出名,美國大生蠔一直都無令我地失望,大舊嘅肥美生蠔,一啖落去,滿足得不得了,清甜啊。花竹蝦好大只,外形已經好吸引,肉質當然都系眾望歸歸喇,爽口彈牙,肉丸同蔬菜都一樣咁唔錯。當然最后個粥底淮山粥都比我地掃清光,食到停唔到口啊。
2016-04-28
2016-05-19 536 瀏覽
之前同之前同朋友去過其中一間分店食過,真系覺得蒸嘅海鮮好食好多。上個月朋友生日,又約埋一齊去食,朋友系西環堅尼地城吉席街附近上班,甘就網上搜呢邊最近嘅,就有一間啦。好容易穩,就係卿旺大廈地下及1樓。朋友去過其中一間分店食過,真系覺得蒸嘅海鮮好食好多。上個月朋友生日,又約埋一齊去食,朋友系西環堅尼地城吉席街附近上班,甘就網上搜呢邊最近嘅,就有一間啦。好容易穩,就係卿旺大廈地下及1樓。蟲草花清遠雞,兩個人點蒸雞,雞肉特別嫩,新鮮嫩滑,口感特別好,而且我覺得雞俾位置都好多喔。唔會都系骨頭,蟲草花蒸出來,覺得雞肉特別入味。美國石蠔--同我哋平時食嘅生蠔真系有唔同,首先距大隻好多,用筷子夾下,底部都系有小小癡住,證明真系新鮮蠔肉,洗得好乾淨,出品覺得好嫩滑,口感特別好。墨魚丸、鯪魚球--之前都沒事過肉丸,所以都想試試,蒸出來,覺得距調味道真係特別好,墨魚丸好彈牙,食到墨魚肉質乾淨,鯪魚球都系好大舊,唔會好多生粉。推薦.生猛花竹蝦-真系好生猛感覺,好大只蝦,蝦肉好白,嫩口彈牙。一食就知道新鮮蝦,蘸其實薑蔥汁我覺得更加鮮味。鮮菌燉龍躉骨-nee個湯我個人覺得真系好滿分,燉出來單盅一份,裡面足料。我本
鮮菌燉龍躉骨-nee個湯我個人覺得真系好滿分,燉出來單盅一份,裡面足料。我本來就系中意食雜菌類,骨頭都煲得好入味。味精小,市面上都好多蒸鍋,但係NEE個真係性價比好高。
2016-04-20
Back to this Chao Zhou style steamed seafood semi buffet again. I think some expatriates might not know about how viral this Chao Zhou steamed pot has become among HK community. It was nowwhere 2 years ago but now it's everywhere. There's a steamed pot in front of you with a Vietnamese straw hat looking lid to cover the foods while let them steam for 2~4 minutes with porridge at the bottom. Seafoods to start with, then you can steam whatever you want: veggies, squid balls, shrimp balls, Angus be
There's a steamed pot in front of you with a Vietnamese straw hat looking lid to cover the foods while let them steam for 2~4 minutes with porridge at the bottom. Seafoods to start with, then you can steam whatever you want: veggies, squid balls, shrimp balls, Angus beef cubes and more.
unlimited beer
1 soup for free for each customer
We entered the 530pm~820pm session, 2 hour is the allowed limit to stay. Again, they have much more cheerful and helpful staff than other Chinese restaurants, they cook, steam and distribute all foods in front of us without letting us serving ourselves. Helpful.

I love their Angus beef pieces and cubes (not those with tenderizing powder. Rich in flavour). However, they always overcook. Beef of course are easy to overcook under steam with high latent heat.
cantonese sponge cake
Their 5 seafood platters (abalone, razor clams, giant grouper and more) are up to standard, beef, shrimp/squid balls and Cantonese sponge cake are recommended. The porridge is really nice and sulky after being steamed and absorbed seafood + beef + chicken with Cordyceps. Put herbs and chopped garlic inside to increase its nutrition.
very silky and stomach soothing porridge with yam
Thoughtful to have an open condiments bar, especially they have Sichuan pepper oil/ zanthoxylum oil which is super exciting on your tongue.

Its price can be cheaper considering the seafood wholesale price and amount of food we ate, but their service compensated that.
unlimited dishes for you to change anytime
cantonese sponge cake
  • 蟲草花蒸新鮮雞
2016-05-09 462 瀏覽
今日我同媽咪都好早收工,於是提議媽咪過黎潮福食海鮮,媽咪好贊成,因為得2個人,隨便點左個海鮮餐。新鮮排骨粥煲出來既排骨已經好軟爛入味,大大一鍋好有份量,兩個人覺得食唔曬。美國石蠔好新鮮,只只大細均勻,睇得出店家有精心挑選過先比客人,蒸出黎蠔肉鮮美,加左醬汁調味之後更開胃。大元貝搭配粉絲同小小蒜蓉入去蒸,出黎既味道簡直同出面大廚整既無咩分別吖,香溢爽口。釀豆蔔, 豬肉丸, 蟲草雞蒸出黎都好有水準,肉嫩爽滑,食到收唔到口。雲腿粒冬瓜燉海螺肉湯味道幾清甜,點個贊。蒸龍蝦,龍蝦肉爽口彈牙,鮮甜過人吖。蒸肥牛,肉切得薄厚均勻,蒸出黎之後卷起身唔會散,好嫩滑。蒸象拔蚌仔,比較爽韌,都幾惹味咖!
雲腿粒冬瓜燉海螺肉湯味道幾清甜,點個贊。
蒸龍蝦,龍蝦肉爽口彈牙,鮮甜過人吖。
蒸肥牛,肉切得薄厚均勻,蒸出黎之後卷起身唔會散,好嫩滑。
蒸象拔蚌仔,比較爽韌,都幾惹味咖!
2016-04-18
2016-05-09 408 瀏覽
今天同佬友記豬仔系西環行街Shopping,晚上本來霖住去食個速食就搞掂散水,點知經過一間潮福蒸氣石鍋,距見入面既海鮮好生猛,吊起條癮話要食海鮮喔,咪入去試下咯。入黎先發現呢間野既裝修同餐具都幾Contracted fashion,環境睇落仲算美觀,我地點左一份蒸氣石鍋海鮮餐,裏面好豐富,有瑤柱排骨粥、南非龍蝦、日本大元貝、蟶子、大連鮑魚、馬拉糕、美國石蠔、雜菜籃、雲腿粒冬瓜燉海螺肉湯,睇個排場都已經值回票價喇。瑤柱排骨粥煲得好綿滑濃稠,瑤柱既海鹹味滲入排骨粥,食起來香噴噴。龍蝦、元貝、鮑魚、蟶子等海鮮蒸完之後既味道好正,爽口鮮美,最滿意系石蠔,蒸之前可以睇到只只都嫩滑飽滿,蒸好食入口還是肉嫩多汁,完全沒有海腥味。馬拉糕蒸完變得鬆軟可口,甜而不膩,好適合做海鮮餐既甜品小食。各款時蔬都好新鮮爽甜,雲腿粒冬瓜燉海螺肉湯燉得好夠火候,味道鮮甜,好耐未食過甘滿足既海鮮大餐喇。
2016-04-18
2016-04-20 3133 瀏覽
記得上個月帶母親大人首嚐潮福海鮮酒家的旺角分店,媽媽還對它讚不絕口,所以今晚決定再棒場多次。餐廳的「半自助任飲任食」優惠,時間依舊分為三段:第一段時間,下午5:30-8:00,每位$298;第二段時間,晚上8:00-10:30,每位$338;第三段時間,晚上10:30後入座,每位$298。三段時間均會另收$12醬油費及加一服務費。吸收上一次唔夠時間食的教訓和吃得太飽的關係,當天晚上九時吃完晚餐,到凌晨一、兩點仍然飽福感重到未能安睡。所以今次決定選擇第一段時間,希望吃早一點也能及時消化得到。更要記住「時間就是食量」的一詞,要密密吃和密密蒸。一般酒樓的格局,最引人注目的,就是每張枱面上用竹籐編織出來草帽形狀的鍋蓋,據說草籐緊密的編織,令石鍋能保持熱力保溫狀態,蒸餾水透過熱力傳入至海鮮後,產生出來的多汁鮮味直接留在鍋底中,杜絕與外界接觸,令所有同一石鍋的食材都能保留一分珍貴的鮮味。說到底,吃海鮮又怎能不看海鮮的真身,絕不能讓自己被人擋成水魚。幸好,餐廳近門口處放置一整排的海鮮,放有不同類型的魚類、龍蝦、蝦類、貝殻類、蟹類等,每款食材都標明價錢,絕對逐斤收費,明碼實價,相當老實。另外一邊則放置
餐廳的「半自助任飲任食」優惠,時間依舊分為三段:
第一段時間,下午5:30-8:00,每位$298;
第二段時間,晚上8:00-10:30,每位$338;
第三段時間,晚上10:30後入座,每位$298。
三段時間均會另收$12醬油費及加一服務費。

另外一邊則放置自助調味區,大概有十多款選擇,生蒜、大頭菜、莞茜、炸蒜、蔥花、剁椒、指天椒、豉油、花生醬、沙嗲醬等等。看好了,就來一場「混醬」。

二話不說,鎖定了「半自助任飲任食」,半自助的粥有排骨粥和瑤柱鮮淮山粥二選一,燉湯有西洋菜燉唐排和雲腿粒冬瓜燉海螺肉二選一,更會敬送貝殼盛盆和龍蝦半隻。
西洋菜燉唐排湯
雲腿粒冬瓜燉海螺肉湯
西洋菜燉唐排湯 / 雲腿粒冬瓜燉海螺肉湯
兩款湯皆用上燉盅盛載,打開蓋已明顯看到湯料的份量高高蓋過湯面的水平線,材料十分豐富。曖笠笠的湯水,滋潤又夠補身,入口清且甜,應該不會是味精湯,來為海鮮猛料揭開序幕。
起十款海鮮中選五款,當中包括: 生猛肉蟹半件、生劏龍躉件兩件、日本大元貝一隻、象拔蚌仔一隻、鮮魷魚二兩、海花螺二兩、象牙拔仔一隻、蟶子皇一隻、美國石蠔一隻、大連鮑魚一隻。
至於任食配料,有家禽類、丸類、主食類、蔬瓜類,每類各有四至六款。另外任飲飲品,有各類汽水、竹蔗水和獅威啤酒。
蒸食物之前,員工先將我們剛才所選擇的排骨粥的材料放入石鍋之中,再在表面上放多一層蒸架,利用蒸海鮮的時候所滲出的精華鮮味融入在粥中,形成鮮味十足的鮮淮山粥。

在十款海鮮定食之中,和媽媽決定點了日本大元貝、生猛肉蟹、象牙蚌仔和美國石蠔。由於所有海鮮都是由廚師即叫即準備,故上碟的前後次序各有不同。
番薯蜆/ 海蜆(清蒸4分鐘)
番薯蜆/ 海蜆(清蒸4分鐘)
率先來的是貝殼盛盆,包括有番薯蜆和海蜆之類,送上來的份量都不少,起碼每人分到七至八粒蜆肉。沒有加入任何配料調味,草帽密不透風的設計,令蜆肉原有的鮮味迫出,味道出奇地鮮美,爽口彈嫩,入口無沙,新鮮到極點。
加拿大龍蝦(生蒜炸蒜蒸5分鐘)
同樣是敬送的的加拿大龍蝦,用上生蒜、炸蒜同蒸,純白的肉身紥實肉爽,從蝦尾開始挑起蝦肉,輕易地把整件蝦肉連根拔起,雖然頭部未見有蝦膏連附,但蝦肉爽口不霉爛,鮮味道盡令人回味無窮。每半隻龍蝦仲會送上蟹鉗一隻,肉厚肥而滋味,還有挑剔之嫌麼?
日本大元貝(蒜蓉蒸5分鐘)
日本大元貝(蒜蓉蒸5分鐘)
大元貝用蒜蓉粉絲去蒸的,肉質爽彈,厚肉清甜,和元貝一樣大的生殖腺,據說是有毒而不應該吃,不過難得肥大的生殖腺,和元貝一樣吸引,很難令人抗拒吧。
蟶子皇 (蒜蓉蒸2分鐘)
蟶子皇 + 象拔蚌仔(蒜蓉蒸2分鐘)
蟶子皇 + 象拔蚌仔(蒜蓉蒸2分鐘)
將象拔蚌仔和蟶子皇兩者切段加入蒜蓉粉絲,蚌仔柔軟帶爽勁,蟶子肉肥紥實,鮮味未算很突出,但口感是眾多海鮮中最彈牙,表現也算滿意。
美國石蠔(薑蔥蒸8分鐘)
美國石蠔(薑蔥蒸8分鐘)
上一次的海鮮餐中,記得美國石蠔的表現是最現想的,所以決定這回合要再吃多次。

用薑蔥蒸8分鐘,蒸出來的效果,今次石蠔明顯縮水一大截,肚肉也有點下陷,但肉質依舊柔軟,只是比上次稍為乾實一點。而薑蔥辟去該有的腥味後,留下來的就只有鮮香!
生猛肉蟹(清蒸5分鐘)
肉蟹就是肉蟹,故蟹膏不多,肉身清爽,清蒸吃它的鮮味就最棒了。

吃過半自助的海鮮後,再來就是任食食品,因為時間的關係,所以員工把所有的任食配料一次過放在蒸鍋一鑊熟。
蟲草雞
混入蟲草花、紅棗和薑蔥同蒸,雞件盡是吸收了一股紅棗的滋養暖氣,雞件無異具有鮮味,不過略嫌切得太細碎,肉少而骨多,但脂肪也多得驚人,失去了實在的口感。不過紅棗補血、蟲草花有保肺補腎功能,性質和平,各類人士都合適,不妨一吃。
馬拉糕
鬆高鬆高,蒸出來的效果又鬆又綿,黃糖味道清甜幽香。

紅棗糕
四四方方很的骰,紅棗味未算很濃,不過勝在夠煙韌。
荷葉飯
以為荷葉飯會是很大個盆盛上的,幸好size就只有春卷的份量,少吃多滋味。內饀有冬菇粒和蝦米,微微咸香,糯米也很煙韌黏性,挺飽肚的。
排骨粥
吃過任食蒸鍋之後,也差點忘記「草帽戲法」最後一重精髓的粥底。用上起碼一個半鐘去餚制的淮山粥,牽起蓋時看見粥的米粒像爆米花散開,但口感卻有如棉花般輕軟,微爛而不糊口,如果能再餚耐一點時間,質感會更像潮洲粥,米香更濃。
因再加水餚製關係,粥並未有帶來一種咸香的鮮韻,加入南瓜作配料,令粥底呈現清雅的甜香風味。

總括而言,以約三百蚊的價錢,便能吃到五至六款的海鮮,每款都新鮮過人,繼而可以吃到其他任食的主菜、小食、糕點之類,過程中還有員工替你把守蒸調時間,以食材和人工費來說,性價比超高。
2016-04-14
2016-04-17 692 瀏覽
最近撞翻以前嘅男朋友,傾咗兩句發覺各自有自己嘅男女朋友,以前成日怪佢點解當初要同我分手,系米有第三者,不過宜家睇翻以前自己做過嘅野,發覺我地都唔夠成熟~~!宜家見翻面,仲可以繼續做friend,真係好難得,今日無論如何都要請佢食翻餐飯!!潮福石鍋,環境同茶樓差唔多,不過每張檯上邊都有一個蒸氣石鍋,準備拿嚟蒸嘢食,前度話佢系第一次嚟,所以我就推介咗幾樣我平時食開嘅俾佢啦!貝殼一大盆,叫咗幾樣海鮮,其中一個就係貝殼,一碟貝殼入邊嘅品種有幾樣,將啲貝殼擺落嘅石鍋到,睇住佢地慢慢蒸熟,貝殼嘅海鮮香味慢慢涌上嚟!~~再點翻些少醬汁,味道就啱啱好啦。。海蝦同埋釀豆卜,如果嫌啲食材蒸得慢嘅話,可以將幾樣一齊放入去一齊蒸,咁樣食嘅時候就可以一次過食幾樣啦!海蝦嘅身比較長,所以蝦肉嘅部分幾多,蒸出嚟嘅蝦肉質好爽滑,點翻少少豉油,再咬下啲蝦膏,好正吖!!!釀豆卜,豆卜入邊有好大舊肉,豆卜嘅外皮好薄,肉占咗大部分,蒸完之後要開豆卜,入邊嘅肉汁都流曬出嚟啦……………鮑魚同元貝,系蒸之前放啲調味料系表面,可以令食材更加入味,我就鐘意落啲蒜頭落去,食嘅時候會好香!元貝真係好大隻,好抵食,自然蒸出嚟嘅湯汁有好濃郁嘅

鮑魚同元貝,系蒸之前放啲調味料系表面,可以令食材更加入味,我就鐘意落啲蒜頭落去,食嘅時候會好香!元貝真係好大隻,好抵食,自然蒸出嚟嘅湯汁有好濃郁嘅海鮮味!
最後留翻個鍋底嚟整排骨粥,之前嘅蒸海鮮嘅香味都滲曬入去啲粥入邊,所以個粥唔單只有排骨味,仲有淡淡嘅海鮮味!!
2016-04-05
10 分鐘 (堂食)