2018-05-14 143 瀏覽
就黎母親節👵🏼,今日約左細佬買禮物俾媽咪🎁放工去灣仔等細佬👦🏻放工,途經依間新開既潮州餐廳,價錢又唔貴,加上突然好想食潮州粥,一於食飽飽先再行街。-細細個,嫲嫲一星期總有兩三日會煲潮州粥放學番黎都會食一大碗今日心血來潮想食,所以第一時間點番碗先🤤🌟潮州蠔仔粥蠔仔粥係潮州美食之一粥既材料很豐富,有粒粒飽滿既蠔仔、肉碎、蔥花、冬菜等等蠔仔能夠帶出海鮮味道和獨特的口味米粥粒粒分明、口感軟腍而不失韌感-除左粥之外,都叫左好幾款潮州特色小菜🌟滷水鵝掌例牌 淡淡的鵝味,鹵水香而不霸道絲絲鹹香令人涶涎$68 大大碟 好抵食-🌟春菜蝦米炆腩肉春菜係爺爺嫲嫲既至愛,家常菜總是會吃到的春菜苦中帶甘,跟腩肉蝦米炆得相當入味腩肉不肥膩,咬口彈牙-🌟潮式豆醬雞潮式豆醬 係我家必備既醬料豆醬濃鮮鹹香、豆味香濃 雞鮮肉嫩!雞肉滑嫩鮮甜就咁單食都已經好好味點埋濃郁既豆醬係另一種風味呢-🌟木瓜燉花膠細佬話我依排番工成日OT 辛苦所以佢今日除左請我食飯,仲叫左碗燉花膠俾我。佢話花膠對皮膚好,女仕恩物感動😭 花膠又長又大片,見到都流哂口水夠哂滋補養顏😁-🎁每位仲送🌟潮州綠豆爽 綠豆爽係傳統既潮州糖水一款清熱消暑既飯後甜品綠
就黎母親節👵🏼,今日約左細佬買禮物俾媽咪🎁

細細個,嫲嫲一星期總有兩三日會煲潮州粥
放學番黎都會食一大碗
今日心血來潮想食,所以第一時間點番碗先🤤
🌟潮州蠔仔粥

蠔仔粥係潮州美食之一
粥既材料很豐富,有粒粒飽滿既蠔仔、肉碎、蔥花、冬菜等等
蠔仔能夠帶出海鮮味道和獨特的口味
米粥粒粒分明、口感軟腍而不失韌感
除左粥之外,都叫左好幾款潮州特色小菜
🌟滷水鵝掌例牌

淡淡的鵝味,鹵水香而不霸道
絲絲鹹香令人涶涎
$68 大大碟 好抵食
🌟春菜蝦米炆腩肉

春菜係爺爺嫲嫲既至愛,家常菜總是會吃到的
春菜苦中帶甘,跟腩肉蝦米炆得相當入味
腩肉不肥膩,咬口彈牙
🌟潮式豆醬雞

潮式豆醬 係我家必備既醬料
豆醬濃鮮鹹香、豆味香濃
雞鮮肉嫩!雞肉滑嫩鮮甜
就咁單食都已經好好味
點埋濃郁既豆醬係另一種風味呢
🌟木瓜燉花膠

細佬話我依排番工成日OT 辛苦
感動😭
花膠又長又大片,見到都流哂口水
夠哂滋補養顏😁
🎁每位仲送🌟潮州綠豆爽

綠豆爽係傳統既潮州糖水
一款清熱消暑既飯後甜品
綠豆能驅除暑熱,加上口感煙韌既西米
少甜味道唔錯呢👍🏼
今餐潮州菜很滿足
下次可以同埋爸爸黎試下🤤
2018-05-13 100 瀏覽
好出色既潮菜 潮洲菜 香港好多 要味道好又抵食 就唔多! 呢間新開既潮膳 坐落灣仔。 味道出色有特色 重點係好抵食 除左翅 蟹之類 大部分野都係 60 幾至80 幾! 叫小菜 粉麵 真係好正 想講 400蚊一個 4 人餐真係好抵食 可點三個小菜加滷水拼盤 !加碟炒菜 每人仲有一粒潮洲特色甜品粿 同埋一碗綠豆爽 勁抵食 小菜點左沙茶牛肉 d滑牛肉勁爽口入味 吸哂d沙茶醬 底層既芽菜又夠哂新鮮 好鬼正!蠔烙 夠哂蛋香 蠔仔夠多新鮮 入面好軟熟 好味凍烏頭充滿黃油 夠哂肥美 出面少機會食到 點埋豆醬魚味更出!跟住滷水拼盤 滷水汁醃得好夠味 豆腐 豬肉 鵝肉 都有 好味 甜品既粿肉 出面既麵粉皮有好多唔同既味 好似有鼠殼 同南瓜 充滿潮洲特色 而呢個綠豆爽 豆味香 夠香甜 都好正
好出色既潮菜
想講 400蚊一個 4 人餐真係好抵食
可點三個小菜加滷水拼盤 !
加碟炒菜
每人仲有一粒潮洲特色甜品粿 同埋一碗綠豆爽 勁抵食

蠔烙 夠哂蛋香 蠔仔夠多新鮮 入面好軟熟 好味

2018-05-02
2018-05-12 140 瀏覽
有日行開灣仔銅鑼灣一帶,見門面光鮮既潮洲菜館,原來係一間新店,反正潮州菜我都鐘意食但又唔常食,就試試佢店舖唔算大,全店容納到四十至五十人左右,勝在環境夠光猛枱櫈餐具等都好乾淨企理坐得算舒服餐廳有二人及四人餐揀依頁係小菜餐牌,提供晒所有潮州主要菜式潮州菜當然唔少得嘅就係滷水小食啦仲有潮州粉麵食,有好多料揀仲有多款潮州粿、小食同埋甜品我就點左滷水鵝片配粉麵而麵揀左粿條,賣相很不錯鵝片好靚,質素幾好,又唔會特別肥,用黎送麵食都好而且佢份量都唔少架所謂粿條其實係好似河粉咁,食落仲彈牙一點而佢個湯底都很不錯,清清地得黎又令啲粿條好入味,好食食潮州嘢一定要叫番條凍魚食叫左條潮式凍馬友條魚都幾靚,肉質幾鮮,咸得黎帶點點酸既味道令人食起上黎好醒胃點埋醬油食更入味依碗清湯牛腩真係筋肉份量均勻,咬落鬆軟彈牙,而個清湯亦好入味,配埋牛腩一齊食真係很不錯潮州嘢另一必食係潮州粥我就揀左菜脯滑雞粥粥好惹味雞既味道配埋菜脯既微咸酸味真係幾夾,會好想一啖啖咁食晒佢潮州粥同平時既粥其中一個幾唔同既地方,係佢米粒同湯分得幾明顯,食落似湯飯多啲,飽肚感多啲整體來說,餐廳家庭式經營,服務不錯,以依區既物價黎講價錢算公道,而食
店舖唔算大,全店容納到四十至五十人左右,勝在環境夠光猛
枱櫈餐具等都好乾淨企理
坐得算舒服
餐廳有二人及四人餐揀
依頁係小菜餐牌,提供晒所有潮州主要菜式
潮州菜當然唔少得嘅就係滷水小食啦
仲有潮州粉麵食,有好多料揀
仲有多款潮州粿、小食同埋甜品
滷水鵝片配粉麵
我就點左滷水鵝片配粉麵
而麵揀左粿條,賣相很不錯
鵝片好靚,質素幾好,又唔會特別肥,用黎送麵食都好
而且佢份量都唔少架
所謂粿條其實係好似河粉咁,食落仲彈牙一點
而佢個湯底都很不錯,清清地得黎又令啲粿條好入味,好食
潮式凍馬友
菜脯滑雞粥
潮州嘢另一必食係潮州粥
我就揀左菜脯滑雞粥
粥好惹味
雞既味道配埋菜脯既微咸酸味真係幾夾,會好想一啖啖咁食晒佢

整體來說,餐廳家庭式經營,服務不錯,以依區既物價黎講價錢算公道,而食物味道很不錯,愛食潮州嘢既人要注意下啦
滷水鵝片配粉麵
潮式凍馬友
清湯牛腩
菜脯滑雞粥
2018-05-11 162 瀏覽
對上一次食潮州野已經係幾年前啦,今日朋友帶我去灣仔大馬路食潮州野。下?冇聽錯,間食店係大馬路旁,非常易揾!呢間食店新開冇耐,座位闊落又光猛,同我印象中既潮州食店有D唔同。而且越夜越多人入黎,無他既,因為佢D價錢有平有貴,算係大眾化。我地叫左個平價二人餐(另有一個八百幾既二人餐,有凍蟹),有鹵水拼盤,又可以揀兩個小菜,亦有甜品糖水。我係MENU 上見到反沙芋已經。好啦,前菜黎啦,潮州野當然少不了鹵水拼盤啦。雖然呢個係細SIZE,但有鵝掌鵝件、札肉、腩肉、豬耳,仲有大豆芽襯底。鹵水唔咸又入味,唔錯。小菜揀左冰梅骨,酸酸甜甜幾開胃,加上肉質嫩,唔覺唔覺就食左好多舊啦,不過如果外層脆就更好啦。另一個小菜係蠔仔烙,唔好以為蠔仔烙係好似蠔仔餅咁,加上呢度D蠔仔一D都唔「仔」,好大粒,成個感覺好似食緊炒蠔蛋咁,唔似蠔餅咁油。一來反沙芋唔係度度有得食,二來係一個巧手既菜式,雖然材料好簡單,正正就係咁,更加可以食得出當中既心思。芋頭夠粉,加上炸至微黃,已經好食,外皮香甜包住成條芋頭。VERY NICE仲有水晶粿同綠豆爽,水晶粿煙UN得黎紅豆餡都香口,仲有淡淡蔥香添。不過綠豆爽就稍為甜左D,少甜就最好啦最

我係MENU 上見到反沙芋已經

小菜
不過如果外層脆就更好啦。

另一個小菜係蠔仔烙,唔好以為蠔仔烙係好似蠔仔餅咁,

VERY NICE

不過綠豆爽就稍為甜左D,少甜就最好啦

最後300蚊都唔洗

門口位仲有D粽呀丸類粿類賣
  • 蠔仔烙
2018-05-11 97 瀏覽
今日黎食灣仔新開的潮州菜餐廳試下新嘢雖然係新開不過店員姐姐們都好上手,服務十分好又熱情~點好餐後先送上兩杯香濃熱豆漿,暖暖喝下幾口,口感順滑不錯不錯來吃潮州菜當然要點滷水拼盤吶,好豐富喔有鵝片鵝掌潮州魚蛋豆腐等等鵝片肥瘦適中,滷得好入味又夠淋另一小菜是蠔仔烙,有很多肥美蠔仔,煎得金黃香脆,點一點鮮魚露來吃更可口清湯牛腩米粉牛腩牛根都很軟嫩加點的蠔油菜心,健康之選這裡有潮州傳統地道小食水晶粿,蠻多款式有咸有甜,口感Q彈,必試!尤其是芋泥水晶球,充滿濃郁宜人的芋香,非常特別呢甜點同樣是充滿潮州風味的綠豆爽,味道清新自然,濃稠度剛好,令綠豆可以均勻的分佈在內,視覺味覺效果俱佳吃完清熱消暑的綠豆,令人心情都不期然變好呢

今日黎食灣仔新開的潮州菜餐廳試下新嘢
雖然係新開不過店員姐姐們都好上手,服務十分好又熱情~

鵝片肥瘦適中,滷得好入味又夠淋

清湯牛腩米粉

牛腩牛根都很軟嫩

加點的蠔油菜心,健康之選

吃完清熱消暑的綠豆,令人心情都不期然變好呢

2018-05-05 1483 瀏覽
<灣仔區有平靚正潮菜 ! 😆>喺間喺灣仔軒尼斯道地段既潮菜 潮膳 新開燈火通明 坐位舒服 雖然灣仔地段 但食物質素唔錯 價錢又抵食 難得難得 . 👍🏻 除左一般打冷野 一d潮洲特色 好似反沙芋 粿都有 正😃🍴冰梅脆香骨 68 蚊🐷酸甜開胃既鑊氣野 用豬排骨整成 夠肥味 骨側邊帶有筋既口感 醬汁 夠濃 因為酸甜開胃 好啱做第一道菜👍🏻🍴蠔仔烙 78 蚊 🔥潮洲特色烙 同蠔餅唔同 佢比較扁身同薄身 口感比較多膠質 打成 上網search應該係地瓜粉整成 夠哂煙靭 再加上蠔仔 同煎蛋 夠鑊氣 🔥🍴滷水拼盤 148 蚊 細 😆滷水拼盤材料豐富 有入味鵝掌 同 鵝肉 爽口既豬耳同肥味豬腩肉 🐷 軟滑既豆腐 仲有香濃既紮肉 落足料 而且滷水汁咸度適中 好正😆🍴潮式凍烏頭 88 蚊🐟烏頭要有好好既脂肪量 夠肥味先會有黃油 😈 呢個烏頭黃油都唔少 以88 蚊黎講真係好抵食 點埋豆板醬更有風味👍🏻🍴沙茶炒牛肉 68 蚊🐂用左好爽口既葱花芽菜做底🌿 牛肉係用滑牛整 所以juicy同有軟滑口感 不得不提個沙茶醬多又香濃 牛肉同芽菜吸哂d汁真係好正😈,🍴手打牛丸 45 蚊🐂用牛湯浸住既牛丸
<灣仔區有平靚正潮菜 ! 😆>

🍴冰梅脆香骨 68 蚊🐷

🍴蠔仔烙 78 蚊 🔥

🍴滷水拼盤 148 蚊 細 😆

🍴潮式凍烏頭 88 蚊🐟

🍴沙茶炒牛肉 68 蚊🐂

🍴手打牛丸 45 蚊🐂
用牛湯浸住既牛丸 牛丸一咬落去比較煙靭 而入要好爽口 juicy有d牛肥油流出 好味 夠香濃🐮

🍴手打墨魚丸 42 蚊🦑
用魚湯浸住既墨魚丸 湯底好正充滿墨魚味 仲有菜 葱花 炸菜調味 飲啖湯再配以彈牙煙靭既手打新鮮墨丸 好味 😍

🍴五仁豆腐 68 蚊😆
用左花生碎之類既堅果做成粉 鋪喺豆腐上面 令豆腐帶野甜香 豆腐出面炸到有層薄脆 一咬開熱辣辣 入面既豆腐肉好香滑 聽經理講係用左 五種豆一齊整 唔貴得之豆味甘香 yummy 😄

🍴春菜蝦米炆腩肉 78 蚊🐷
用左潮州既一種春菜整成既菜式 用湯汁浸住 入面充滿住春菜 同腩肉 腩肉肥味😈 吸左春菜 嗰種特有既菜香 而春菜口感有d似菜心 但菜味更濃 想試潮洲特色呢味必試😄

🍡水晶粿8 個 26 蚊
呢碟係4 個, 2 個係 南瓜芋泥粿 2 個係 鼠穀綠豆粿 前者比較新款 南瓜皮比較香甜 入面芋泥口感勁d同味甜d 🍠 而後者係比較傳統 用左叫鼠穀既植物整成出面黑色既皮 口感沙沙 有d似芝麻 入面既綠豆蓉都整得好有口感 味道偏淡 夠特別值得試下👍🏻😄

🍡綠豆爽 22 蚊
好耐冇食過甘香濃既綠豆爽 剝哂殼既綠豆 充滿住整碗綠茶爽 綠豆味香味 同有口感 糖水好黏稠 證明落足料密度夠高 當飯後甜品夠哂滿足👍🏻😄

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#潮膳
灣仔軒尼斯道338 號 北海中心地下c號鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-05-05
2018-05-05 271 瀏覽
平時食開西餐同日本野,但係食得多都會厭,係想試平時自己未食過的念頭下黎到一間潮州野的門口,心諗自己平時經過潮州食店多,不過成日先入為主,以為比較污槽同坐得唔舒服,所以咁耐以黎都未食過。不過今次呢間因為係新開無耐的緣故,所以最少無上述的缺點先。入到去雖然時間尚早,但係已經坐左唔少人。見到唔少人都係叫二人餐為主,所以我地都跟風。主要係一個鹵水拼盤加兩個小菜再加一碟菜同兩客細的甜品。因為我地係三人行所以再叫多個小食。因為計落條數二人餐比散叫小菜平唔少。先上滷水拼盤。我以為係冷盤黎,不過都暖暖地。唔似我平時見開果款拼盤,有鵝掌、鵝翼、鵝頸、五花腩、大豆芽、同一款類似滷水貢丸的野食(小弟見識少唔好見怪)。份量好足,就咁原味鹵水汁送飯都得,點下蒜蓉醋都醒胃醒神。之後上兩個小菜,蠔仔烙同冰梅脆香骨。蠔仔烙同出面食開的蠔仔餅唔同的地方在於,用的蠔仔大好多,蠔佔成碟最少都有三分一。另一個脆香骨同之前兩樣比望落份量少的,不過係即炒所以夠哂熱同香口。初頭食落帶好甜的梅汁,食到咁上下d辣味都出埋黎,辣度適中。菜就叫左生菜,跟一兩舊魚乾,不過不失。甜品係綠豆爽同水晶粿。綠豆爽唔算好杰,不過可惜味道偏甜。水晶粿外

甜品係綠豆爽同水晶粿。綠豆爽唔算好杰,不過可惜味道偏甜。水晶粿外面的皮好厚但係仲係軟的,入面充滿紅豆蓉,作為飯後小食就啱啱好。
水晶粿
綠豆爽