2024-03-08 32 瀏覽
潮州新袍非常喜愛食潮州菜,今次閨蜜帶我去iSquare呢間潮州菜,我哋坐低佢就會有碟沙鹹菜奉客,非常爽脆。每人要咗一個鹹菜豬肚湯,湯裏面有鹹菜件、豬肚件,湯味順喉,咸淡適中,有唔太辣嘅胡椒味。用爐仔熱住個湯,好貼心。第二道菜就係獅頭鵝件,係我嘅必點之選,咬落肉質軟滑,滷水香味,夠入味。惹味咸蛋香之中伴有微微嘅橘子清香,咸蛋酥好吃不膩。川椒雞肉嫩滑,醬汁惹味。炸蠔餅脆中帶薯粉嘅軟糯,蠔仔大大粒,夠鮮甜,點埋醬汁夠惹味。春菜煲湯水清甜滋潤,春菜軟熟,排骨酥軟。豬紅軟滑入味,韮菜香爽。這個炒飯很搶眼,可以當蛋糕嚟切,炒飯香噴噴又軟硬適中,真係色香味俱全。一口薯鋪滿香脆嘅燕麥,呢個配搭出奇地夾,口感軟糯,甜度適中,好吃哦。
潮州新袍非常喜愛食潮州菜
今次閨蜜帶我去iSquare呢間潮州菜,
我哋坐低佢就會有碟沙鹹菜奉客,
非常爽脆。
咸菜豬肚湯/位
每人要咗一個鹹菜豬肚湯,
湯裏面有鹹菜件、豬肚件,
湯味順喉,咸淡適中,
有唔太辣嘅胡椒味。

用爐仔熱住個湯,好貼心。
獅頭鵝件
第二道菜就係獅頭鵝件,
係我嘅必點之選,
咬落肉質軟滑,
滷水香味,夠入味。
潮州咸蛋酥
惹味咸蛋香之中伴有微微嘅橘子清香,
咸蛋酥好吃不膩。
碧綠川椒雞
川椒雞肉嫩滑,醬汁惹味。
潮式炸蠔餅
炸蠔餅脆中帶薯粉嘅軟糯,
蠔仔大大粒,夠鮮甜,

點埋醬汁夠惹味。
懷舊春菜煲
春菜煲湯水清甜滋潤,

春菜軟熟,排骨酥軟。
韮菜豬紅
豬紅軟滑入味,

韮菜香爽。
特色潮州炒飯
這個炒飯很搶眼,

可以當蛋糕嚟切,
炒飯香噴噴又軟硬適中,

真係色香味俱全。
燕麥一口薯
一口薯鋪滿香脆嘅燕麥,
呢個配搭出奇地夾,
口感軟糯,甜度適中,
好吃哦。
韮菜豬紅
特色潮州炒飯
燕麥一口薯
2024-03-08 21 瀏覽
🐽估唔到呢間潮州菜好似間酒吧咁有個吧枱位可以飲酒🤣。👅菠菜蟹肉羹($108/位)有個蠟燭一路熱住😃個湯有少少稠厚,有滿滿既菠菜,味道清甜👍🏻入面有蟹肉雲吞,可以提升個鮮味😛。👅碧綠川辣雞($188)雞柳好軟淋,川辣醬幾惹味唔會好辣😋比較濃味但唔會過咸,好岩送飯食😙。👅普寧炸豆腐($108)最中意食呢個炸豆腐☺️外皮炸到薄脆香口,豆腐嫩滑,會想係咁食😝。👅濃湯蠔仔肉碎泡飯($168/例)個湯幾香甜,蠔仔比想像中大粒🤪加埋菜甫、肉碎同蔥花,味道幾咸香😆。👅燕麥一口薯($68)紫薯好甜,外面係用左新加坡麥皮蝦個啲麥皮🤣脆脆甜甜咁幾得意~
🐽估唔到呢間潮州菜好似間酒吧咁有個吧枱位可以飲酒🤣

👅菠菜蟹肉羹($108/位)

👅碧綠川辣雞($188)

👅普寧炸豆腐($108)

👅濃湯蠔仔肉碎泡飯($168/例)

👅燕麥一口薯($68)
2024-03-07 31 瀏覽
今次搵到一間新式潮州菜-潮藝館座落係Isquare裏面,地理環境勁方便鴨屎香單叢茶見到個名非常特別,所以我哋膽粗粗叫黎試下,都好香好甘, 餐廳會用茶煲一路煲住,茶味愈煲愈香,愈煲愈濃話梅涼瓜 話梅汁浸住既苦瓜,話梅味濃,完全無苦味,唔講都唔知食緊苦瓜獅頭鵝件食得潮州菜又點少得滷水鵝,滷水勁入味,獅頭鵝d肉唔會”梅”滷水味道完全融入左每件鵝,每啖都食到好濃濃既滷水味醉蝦擺盤精美,d蝦好新鮮, 酒味唔會蓋過蝦味菠菜蟹肉羹 又一個有驚喜嘅羹,個羹係用蠟燭熱住,湯羹既菠菜唔會遮左蟹肉味呢鮮味,精彩炒福花非常驚喜,超級夠鑊氣,有小小辣味,夠曬野味, 連平時唔食菜嘅我,都食左好多蜆肉鵝肝炒飯炒飯粒粒金黃有鑊氣,蜆肉同鵝肝用料唔小氣,上枱仲係熱辣辣,推甜品係燕麥一口薯本身好鍾意食蕃薯嘅我, 非常滿意,個一口薯size岩岩好,一啖一件,份量唔會太多,蕃薯好甜
今次搵到一間新式潮州菜-潮藝館
座落係Isquare裏面,地理環境勁方便

鴨屎香單叢茶
見到個名非常特別,所以我哋膽粗粗叫黎試下,
都好香好甘, 餐廳會用茶煲一路煲住,茶味愈煲愈香,愈煲愈濃

話梅涼瓜
話梅汁浸住既苦瓜,話梅味濃,完全無苦味,唔講都唔知食緊苦瓜

醉蝦
擺盤精美,d蝦好新鮮, 酒味唔會蓋過蝦味

菠菜蟹肉羹

炒福花

蜆肉鵝肝炒飯

甜品係燕麥一口薯
2024-03-05 27 瀏覽
前幾日同屋企人食飯,決定去呢間潮藝館一嘗新派潮州菜😆-普寧炸豆腐 $108普寧豆腐係潮汕傳統的菜式新鮮豆腐口感嫩滑,豆味香濃配上自家製韮菜鹽水除咗帶出潮汕獨有嘅豆腐食法更可以解經油炸後嘅肥膩感-意大利黑醋骨BALSAMIC VINEGAR RIBS$238傳統黑醋骨會使用鎮江醋而潮藝館大膽創新改用意大利黑醋醋味濃、肉質厚實,排骨位有少少筋同少少肥肉 囗感味道更豐富!-燕麥一口薯$68紫薯沾滿脆薄嘅燕麥碎 甜甜哋 非常創新健康嘅甜品 但係同時兼顧到味道🫶🏻
前幾日同屋企人食飯,決定去呢間潮藝館一嘗新派潮州菜😆

普寧炸豆腐 $108

普寧豆腐係潮汕傳統的菜式
新鮮豆腐口感嫩滑,豆味香濃
配上自家製韮菜鹽水

紫薯沾滿脆薄嘅燕麥碎 甜甜哋
非常創新健康嘅甜品
但係同時兼顧到味道🫶🏻
2024-03-03 30 瀏覽
四個朋友聚餐,網上見呢間酒家評價幾好入座之後發現價錢與網上評價不符,比酒店還要高的價錢,而食物質素一般,服務也是一般,四個朋友同時一致認為不值,也不會再光顧,也討論酒家如何生存😬
2024-03-03 36 瀏覽
最近去咗一間好正嘅潮州菜餐廳首先係佢哋嘅普寧炸豆腐,真係好正呀!外脆內軟,每口都有微辣嘅普寧醬汁,超好味又令人回味無窮。仲有一款滷水獅頭鵝片,鵝肉超鮮嫩多汁!滷水湯汁完美地融入鵝肉裡面,每口都散發濃郁美味,真係令我流口水。如果你鍾意辣嘢,一定要試下佢哋嘅川椒雞!嫩嫩雞肉配上辣辣嘅川椒,真係一種叫人上癮嘅辣味享受。每口都帶嚟滿滿辣香同鮮甜口感,絕對令你舌頭發嗲!咸菜胡椒豬肚湯,呢個湯清爽又濃郁!胡椒味道特別,每口都可以感受到湯嘅豐富口感同美味。雜菌魚湯浸豆苗。呢個菜真係清新又好味!豆苗嘅脆口同雜菌嘅鮮味完美結合,湯汁中嘅魚味更加豐富多層次。最後,佢哋嘅鵝肝蜆肉炒飯真係一定要試!鵝肝嘅濃郁同蜆肉嘅鮮美喺炒飯度完美交融,每口都令你感受到滿滿滋味同口感。
最近去咗一間好正嘅潮州菜餐廳

2024-03-03 27 瀏覽
餐廳裝修簡約很高級,一入門口就見到bar位 好fushion!普寧炸豆腐外酥內嫩,美味又回味無窮。滷水獅頭鵝片鵝肉鮮嫩多汁,滷水的滋味完美融入其中,令人垂涎欲滴。川椒雞的嫩雞肉搭配香辣的川椒味道,給人火辣的享受。咸菜胡椒豬肚湯清澈濃郁,咸菜和胡椒的組合獨特美味。雜菌魚湯浸豆苗清爽可口,豆苗的嫩脆與雜菌的鮮味完美結合。鵝肝蜆肉炒飯則是完美的結尾,鵝肝的濃郁和蜆肉的鮮美在炒飯中完美交融。這家潮州菜餐廳的菜品絕對值得一試,味道美味又獨特,讓人難以忘懷。快去品嚐吧!
餐廳裝修簡約很高級,一入門口就見到bar位
好fushion!普寧炸豆腐外酥內嫩,
美味又回味無窮。滷水獅頭鵝片鵝肉鮮嫩多汁,
咸菜和胡椒的組合獨特美味。雜菌魚湯浸豆苗清爽可口,
2024-03-01 23 瀏覽
新年點少得食下中菜位於尖沙咀iSQUARE的潮藝館主打新派潮洲菜為傳統經典菜式加入新活力♡ 潮州鹹酸菜酸爽有勁·開胃小吃♡ 碧綠川椒雞($188)傳統潮州菜式之一川辣麻香兼備· 雞肉裹滿醬汁配上酥脆珍珠葉· 口感更豐富♡ 潮式羊腩煲($698)小鍋藏著超多羊腩·夠2-3人食用切得厚身而無骨· 啖啖肉就是爽!羊腩位帶少少脂肪· 羊味濃而不羶醬汁調較恰宜·充滿醬香·用來配生菜剛好♡ 普寧炸豆腐($108)炸皮超薄·外酥脆而內綿密必須配搭潮式蘸醬· 增加味道層次♡ 菠菜蟹肉羹($108)很清爽的羹湯裡面還有蟹肉同小雲吞· 很簡單而鮮美

新年點少得食下中菜
位於尖沙咀iSQUARE的潮藝館
主打新派潮洲菜
為傳統經典菜式加入新活力

♡ 潮州鹹酸菜
酸爽有勁·開胃小吃

♡ 碧綠川椒雞($188)
傳統潮州菜式之一
川辣麻香兼備· 雞肉裹滿醬汁
配上酥脆珍珠葉· 口感更豐富

♡ 潮式羊腩煲($698)
小鍋藏著超多羊腩·夠2-3人食用
切得厚身而無骨· 啖啖肉就是爽!
羊腩位帶少少脂肪· 羊味濃而不羶
醬汁調較恰宜·充滿醬香·用來配生菜剛好

♡ 普寧炸豆腐($108)
炸皮超薄·外酥脆而內綿密
必須配搭潮式蘸醬· 增加味道層次

♡ 菠菜蟹肉羹($108)
很清爽的羹湯
裡面還有蟹肉同小雲吞· 很簡單而鮮美
2024-02-28 33 瀏覽
ISquare開左新派潮洲菜,比起一般潮洲菜菜館,更加有時代感,菜式更加多元化😍試左好多唔同款式,特別鐘意食佢地嘅茅台香檸醉蝦!估唔到凍食嘅茅台浸左醉蝦係咁香口又夾味。啖啖蝦肉好有口感~必點嘅滷水獅頭鵝有好多件,保持到肉質嫩滑,仲有豆腐墊底🤤胡椒鹹菜豬肚湯十分足料,好濃味仲有好多件豬肚!香煎雙面黃一定要加埋砂糖同醋嚟食,獨特嘅味道同口感。我叫佢有個大大的Bar Table,如果想過黎chill chill,相信都係一個唔錯option
試左好多唔同款式,特別鐘意食佢地嘅茅台香檸醉蝦!
胡椒鹹菜豬肚湯十分足料,好濃味仲有好多件豬肚!
香煎雙面黃一定要加埋砂糖同醋嚟食,獨特嘅味道同口感。
2024-02-28 33 瀏覽
新派菜式潮藝館十分多人,晚上8時都要等一陣先可以入座,建議下次真係要Book 定位先好去😂有唔同茶供選擇,成件事十分Fancy,有蠟燭keep 住烘熱~菜式多樣化,要推介一下胡椒鹹菜豬肚湯!濃鬱的味道和豐富的豬肚塊令人满意~十分暖胃~潮汕蜂巢豆腐有點煙靭,口感非常特別又好味~而排骨豬肉菜係十分清,感覺健康~滷水獅頭鵝件好多件呀,仲可以食埋豆腐,滷水味100分。仲可以叫多個前菜茅台浸醉蝦。凍食好食,醉蝦十分入味。
滷水獅頭鵝件好多件呀,仲可以食埋豆腐,滷水味100分。
仲可以叫多個前菜茅台浸醉蝦。凍食好食,醉蝦十分入味。
2024-02-28 45 瀏覽
位於尖沙咀的新派潮州菜,餐廳位於大型商場之內座位寬闊,坐得舒適,環境不錯,強烈推薦好好品嚐的就是他的前菜,味菜,爽口味道溫和,酸酸甜甜,還帶點麻油香味。前菜挑選了炸普寧豆腐,喜愛外皮香脆可口,內裏軟綿綿的口感。湯品方面,鹹菜豬肺湯,帶丁點胡椒味的香濃,承載湯品的容器更用小洋燭輕輕暖著,真是貼心的安排。碧綠川椒雞,雞嫩滑可口,帶點四川風味。蠔仔泡飯,絕對是潮州菜的經典,餐廳挑選的蠔仔鮮甜美味,絕對是新鮮的選擇,不帶一點腥味,泡飯就是充滿着暖意。
係尖沙咀行到攰突然打冷癮起,又唔想去咁遠,見到ISQUARE有間潮藝館,見仲有位就衝入去醫肚!今晚閒日都差唔多全鋪full booking,好在仲有吧枱比我哋2個無book枱既坐,不過book枱氣氛仲好,完全唔似食潮州菜咁,好潮!我哋點左個鴨屎香單叢茶暖暖個胃先,再慢慢點菜。食潮州菜梗係點個獅頭鵝食,鵝件外表充滿油香,滷水味濃而不咸,皮肉口感恰到好處,墊底豆腐一樣出色,淡淡既滷水香配上豆腐軟滑既口感,真係食完一件又一件。普寧炸豆腐外皮脆口,入面棉密,同普通豆腐好大分別,一舊豆腐兩種享受。跟住一人一碗胡椒豬肚湯,胡椒唔會太勁,飲完成身暖哂,今日老婆唔係幾舒服,所以叫多道菜食,一一道係潮式魚湯浸時蔬,一道係沙嗲牛肉炒芥蘭。魚湯鮮味配上嫩口白菜仔,暖胃舒服。另一道見潮洲菜有沙嗲牛肉就貪得意叫來食,估唔到咁有驚喜,沙嗲香而不膩,淡淡花生香,牛肉味濃,配上改過刀既無渣芥蘭,老婆唔舒服都食左半碟。最後想食下澱粉質,點左個蜆肉鵝肝炒飯作結,炒飯炒得乾身,粒粒分明,配上鵝肝油香,真係食到停唔到口。食到尾聲,老婆好似好返咁仲想食甜品,睇來美食真係能醫百病!叫左個燕麥一口薯,燕麥香到不得了,外表糖霜脆而不

最後想食下澱粉質,點左個蜆肉鵝肝炒飯作結,炒飯炒得乾身,粒粒分明,配上鵝肝油香,真係食到停唔到口。食到尾聲,老婆好似好返咁仲想食甜品,睇來美食真係能醫百病!叫左個燕麥一口薯,燕麥香到不得了,外表糖霜脆而不甜,反而甜味來自紫薯,唔好甜既我都食左兩舊。

今餐食完真係滿足,老婆都好滿意,話遲啲要再來過。
2024-02-26 25 瀏覽
好耐無食潮州菜去左呢間新開嘅潮洲菜館潮藝館餐廳裝修高貴優雅,時尚大方菜式價錢唔貴,性價比高ꕁ普寧炸豆腐($108)炸到金黃,好似金元寶酥脆又滑嫩,仲幾Q彈記得要配特式醬汁食用,味道會更好ꕁ菠菜蟹肉羹($108)用菠菜整成蟹肉羹鮮味十足,食落幾清新,入口好舒服ꕁ碧綠川椒雞($188)川椒雞調味會較重,重口味人士大推惹味香濃,配飯一流ꕁ羊腩煲($698)一邊有火爐加熱,食落暖笠笠羊腩份量好多, 唔會太肥又唔羶仲可以加埋生菜一齊煮,夠哂風味
好耐無食潮州菜
去左呢間新開嘅潮洲菜館
潮藝館
餐廳裝修高貴優雅,時尚大方
菜式價錢唔貴,性價比高

ꕁ普寧炸豆腐($108)
炸到金黃,好似金元寶
酥脆又滑嫩,仲幾Q彈
記得要配特式醬汁食用,味道會更好

ꕁ菠菜蟹肉羹($108)
用菠菜整成蟹肉羹
鮮味十足,食落幾清新,入口好舒服

ꕁ碧綠川椒雞($188)
川椒雞調味會較重,重口味人士大推
惹味香濃,配飯一流

ꕁ羊腩煲($698)
一邊有火爐加熱,食落暖笠笠
羊腩份量好多, 唔會太肥又唔羶
仲可以加埋生菜一齊煮,夠哂風味
2024-02-25 33 瀏覽
朋友話去試吓新開的潮菜館,餐牌見到菜式跟一般傳統潮菜差不多,我們點了潮菜必吃的滷水鵝片(鵝肉不算鬆軟 - 扣分)、沙嗲牛肉炒芥蘭,西芹蝦球,批盤、調味非常惹味又不覺咸(味精),頭盤點了話梅苦瓜,苦瓜一丁點兒苦味都沒有,頗出色;主食點了一個名為「層出不窮」的炒飯,炒飯的賣相相當吸引,按不同顏色的食材去分層、貌似以不同顏色分層的蛋糕,飯(炒得夠乾身)、口感因多種食材各自不同的軟(芋粒、菜芯)、硬(蝦米)爽(紫椰菜)、煙韌(咸肉、炒飯)…程度而帶出層出不窮的豐富、賣相精緻又吸晴,值得一試再試。
2024-02-25
  • 「層出不窮」    炒飯
2024-02-25 2879 瀏覽
潮藝館係一間新潮嘅中餐廳,食獨特同精緻中菜。裝修闊落舒適,好似兩人或家庭公司聚會都適合。今次我地兩人喺度食咗幾款幾獨特嘅廣東菜,印象幾深刻。首先係佢哋嘅風味脆茄子,嗰款菜色香味俱全。茄子外皮炸得酥脆,裡面又保持住軟嫩嘅口感,再配避風塘口味,味覺體驗好好。繼而係菠菜蟹肉羹,呢碗羹口感順滑,湯底濃郁但唔會太膩,融合咗菠菜嘅清香同鮮美嘅蟹肉,真係回味無窮。蠔仔肉碎泡飯係我喺潮藝館嘅另一個推介。泡飯蓬鬆細緻,蠔仔肉碎鮮嫩多汁,每一口都令人覺得好好食。日本椒仔炒嫩牛,牛肉嫩滑多汁,燈籠椒鮮甜,口感豐富,係肉食愛好者首選。懷舊春菜煲係一道展現廣東家常菜風味嘅經典菜餚。煲裡面嘅春菜爽脆可口,同其他配料完美融合,傳嚟嘅香氣就好溫暖。最後,我試咗甜品燕麥一口薯。呢款甜品以燕麥同紫薯為主要材料,口感綿密,甜而唔膩,散發出獨特嘅香氣,擺盤亦都好靚。總括黎講,潮藝館嘅菜式多樣同獨特,味道精緻。唔論係主菜定係甜點,幾道菜都展現咗廚師嘅用心。如果幾個人想食獨特嘅潮州菜,潮藝館係幾岩。

日本椒仔炒嫩牛,牛肉嫩滑多汁,燈籠椒鮮甜,
口感豐富,係肉食愛好者首選。

2024-02-19
  • 燕麥一口薯