2024-02-15 67 瀏覽
今天和一個澳洲的朋友去了荃灣的瀛燒居酒屋品嚐了日式料理。這家居酒屋以其正宗的日本風味和新鮮的食材聞名,讓我對他們的菜單充滿期待。讓我來分享一下我所品嚐的幾道菜式吧。首先,我點了一份枝豆作為開胃菜。這些枝豆非常新鮮,剝開後的豆子嫩滑多汁,散發出淡淡的咸味。我喜歡它們的口感和清爽的風味,很開胃。然後,點了雞軟骨。燒雞軟骨外層酥脆,內裡多汁。每一口都散發出濃郁的雞肉香氣,配上微妙的調味料,讓人回味無窮。這是一道非常美味的小吃,絕對值得一試。在主菜方面,我點了燒飯團和鯖魚刺身。燒飯團是用炭火燒烤的飯團,外層烤得金黃酥脆,內裡則是蓬鬆的米飯和口感豐富的內餡組成。每一口都有著濃郁的炭火香氣,非常美味。至於鯖魚刺身,魚肉新鮮,切得非常薄,入口即化。搭配上醬油和柚子醬,味道更加突出,絕對是刺身愛好者的最愛。最後,我還點了兩款日本果汁汽酒,分別是長野巨峰和山梨白桃。這兩款汽酒都非常清爽,帶有淡淡的果香。餐廳還有擲飛鏢機和遊戲機可以玩總體而言,他們的菜式新鮮美味,不過吃了幾款菜好像不太飽,但很適合和朋友喝喝酒聊聊天。

在主菜方面,我點了燒飯團和鯖魚刺身

餐廳還有擲飛鏢機和遊戲機可以玩

2024-02-07 78 瀏覽
今個星期又開始涼番🥶食左幾次泰國菜之後都想轉下口味,今次去左親戚介紹既居酒屋,佢有幾款日式鍋物😋熱辣辣暖一暖身先,本身想揀壽喜燒鍋但近排食左,所以揀左辛味噌牛筋肉鍋同埋幾款小食,鋪頭唔算好大,但氣氛十足,每次去到咁充滿日式風格既居酒屋就好似番左我家鄉咁🇯🇵仲有我最鐘意既燈籠裝飾🏮🤩🔥辛味噌牛筋肉鍋 $168辛味噌牛筋肉鍋以濃郁噌味為主,牛筋肉軟嫩入味,吸收左湯底的味噌精華,辣味反而唔算好重,更加係有少少甜味😁搭配多款蔬菜及配料,有粉絲、冬菇、雞脾菇、娃娃菜、小棠菜、金菇、韭菜,超豐富,娃娃菜仲索哂湯汁,好入味🤓另外肉都有好多舊,粗略計都有十幾舊,兩個人食都好足夠,抵食👍🏻🔥海膽甲羅燒 $108海膽甲羅燒口感豐富,燒得剛剛好,有好香既蟹膏味之餘亦保留左海膽既鮮味,蟹子同蟹肉撈勻一齊食好有口感🤪蟹味同海膽味既配合非常夾,每一啖都配少少醋飯食,好過癮🔥日本直送原條季節魚刺身-燒伊佐木魚 $298燒伊佐木魚肉質鮮嫩,火候拿捏得宜,散發出淡淡的炭燒香氣,魚皮燒至微焦,伴隨著微咸既調味👍🏻醬汁係有柚子味既醋,我基本上每啖都有蘸醬汁,酸酸地好開胃。不過相對上貴左少少😳🔥牛蛙脾 $32依間炸野不錯,炸
辛味噌牛筋肉鍋

🔥辛味噌牛筋肉鍋 $168
海膽甲羅燒

🔥海膽甲羅燒 $108
日本直送原條季節魚刺身-燒伊佐木魚

🔥日本直送原條季節魚刺身-燒伊佐木魚 $298
三文親子串,牛蛙脾

🔥牛蛙脾 $32
依間炸野不錯,炸皮比較薄🫢外皮炸至金黃酥脆,裡面脾肉幾嫩,脾肉無腥味,每啖都是酥脆好味,配上適量調味,風味幾獨特。

🔥三文親子串 $38
三文親子串炸至金黃,外酥內嫩,咬落去濃郁既三文魚味,而且幾多汁,加埋三文魚子口感更豐富,幾好味而且唔膩口🤣串燒三文魚都係第一次食,唔錯唔錯❗️
青蘋果特飲,黑白啤

🔥青蘋果特飲 $32
記得攪拌完之後先飲,青蘋果味幾出,唔算好甜,好解渴🤤

🔥黑白啤 $68
黑白啤個味道偏向似黑啤多d,麥味比較重,有少少焦香苦味但又帶著苦中回甘既味道🤓

鍋物係我最滿意既菜式🥳絕對會再戰,下次可能試下壽喜燒鍋或者牛腸鍋,都非常吸引。串燒類則合理價錢🤝🏻但刺身就相對上貴左d,不過都好食的😌
2024-02-05
辛味噌牛筋肉鍋
海膽甲羅燒
日本直送原條季節魚刺身-燒伊佐木魚
三文親子串,牛蛙脾
青蘋果特飲,黑白啤
2024-02-01 825 瀏覽
去完姨媽傢俬去搵食更係搵吓周邊小店啦就近姨媽傢俬商場向香車街市方向有天橋原天橋一直行去再上多一條天橋就到近車房附近入面好有日本居酒屋設計唔一定返鄉下都可以望梅止渴🤣我地大約19:15入座只得反大枱平日來講都算多人高質👍🏻性比價高入座後介紹今日推介😋推介:燒榮螺 + 清酒煮大蜆👉🏻清酒煮大蜆🍶侍應姐姐直接係你面對即煮😍😋用清酒用火開鍋後再放大蜆好精彩當睇表演😱好香清酒香味大蜆好鮮甜👍🏻😋👉🏻燒榮螺👍🏻😋好少居酒屋有呢個食用清酒煮榮螺食完螺肉後飲埋d 清酒真係好鮮甜好細心安排黑白酒杯仔👉🏻三點盛(三文魚+油甘魚+赤身)好新鮮👉🏻串燒(自家手作雞肉棒+雞腳筋)😋好特別*生雞蛋+醬油*撈埋食👉🏻炸物(沙錐魚+牛蛙脾+鵪鶉蛋)👉🏻燒雞沙津😋👉🏻特色燒飯團🍙外脆內軟👍🏻👉🏻黑白啤👍🏻🍺👉🏻白桃特飲
去完姨媽傢俬去搵食

好細心安排黑白酒杯仔

👉🏻三點盛(三文魚+油甘魚+赤身)好新鮮

👉🏻串燒(自家手作雞肉棒+雞腳筋)😋
好特別*生雞蛋+醬油*撈埋食

👉🏻炸物(沙錐魚+牛蛙脾+鵪鶉蛋)

👉🏻燒雞沙津😋

• 清酒煮大蜆
  • 燒榮螺
  • 自家作雞肉捧
2024-01-29 92 瀏覽
又到放假時間~今次帶大家黎荃灣食居酒屋😋✨三點盛合$138🍣- 三點盛育-三文魚3切- 三點盛合-油甘魚2切- 三點盛合-凡立貝啲刺身好新鮮,睇落去顏色好靚好有光澤感,食落去柔軟有彈性,味道鮮美香甜!✨飛魚籽玉子燒$98🍳飛魚籽玉子燒呈現金黃色,外觀圓潤,有著微微的鬆軟質感。飛魚籽玉子燒的味道豐富而美味,結合了飛魚籽的鹹香和玉子燒的甜味。飛魚籽的鮮味能夠平衡玉子燒的甜味,並且在口中散發出一種獨特的風味。✨牛腸鍋$168🍲有牛腸、蔬菜、冬菇等。牛腸看起來乾淨、沒有明顯的血絲或雜質。牛腸的質地嫩滑而有嚼勁,不會過於柴硬或膠狀。很容易咀嚼並且不會太過纖維質。牛腸的味道鮮美而濃郁,帶有一些肉的香氣。它吸收了湯底的風味,吃下去帶有一點點的嚼勁,同時保持著嫩滑的質地,娃娃菜煮到最後很甜!✨(串炸)雞肶肉$24✨(串炸)鵪鷍蛋$22✨(串炸)三文親子串$38✨鱈魚白子$88🐟第一次吃,挺特別的~✨燒榮螺$78🐚吃完燒螺之後,把湯倒進小杯裏喝,很有趣!✨高知柚子$58🍹✨白桃特飲$32🍹味道:5/5環境:5/5服務:4/5性價比:4/5📍瀛燒居酒屋 (荃灣)荃灣享和街5-7號香城大廈地下1號舖
又到放假時間~今次帶大家黎荃灣食居酒屋😋

✨(串炸)雞肶肉$24

✨(串炸)鵪鷍蛋$22

✨(串炸)三文親子串$38

✨鱈魚白子$88🐟
第一次吃,挺特別的~

✨燒榮螺$78🐚
吃完燒螺之後,把湯倒進小杯裏喝,很有趣!

✨高知柚子$58🍹

✨白桃特飲$32🍹

味道:5/5
環境:5/5
服務:4/5
性價比:4/5

📍瀛燒居酒屋 (荃灣)
荃灣享和街5-7號香城大廈地下1號舖
2024-01-20 72 瀏覽
今天晚餐我點了他們的三點盛含,包括了三文魚、油甘魚和赤身。這些生魚片新鮮而美味,每一口都帶來了豐富的海鮮風味。另外,我嘗試了他們的蟹肉蟹榚米紙卷,這是一道非常特別的菜色。米紙卷裡面包裹著鮮嫩的蟹肉,搭配著榚米的香氣,味道絕佳。海膽玉子是我在瀛燒居酒屋的另一個喜愛。這道菜以其簡單而美味而聞名。玉子燒的口感綿密,配上鮮甜的海膽,絕對是一個令人驚艷的組合。接下來,我嘗試了清酒酒煮大蜆,這是一道烹飪精湛的菜色。職員在我面前烹調大蜆,大蜆的鮮甜與清酒的香氣相得益彰,令人回味無窮。瀛燒居酒屋還提供了特色飯團,這是一道精心製作的料理。飯團外脆內軟。我還嘗試了他們的鱈魚白子半份,這是一道非常特殊的菜色。鱈魚白子經過燒烤後,質地柔軟,口感豐富。最後,我點了提子Chu-ha和山梨白桃Sawa兩款飲品。提子Chu-ha清涼爽口,帶有淡淡的提子風味,而山梨白桃Sawa則帶來了濃郁的桃子香氣。

2024-01-17 86 瀏覽
香港真係好,周圍都有好野食。今日去到鄰近荃灣廣場,位於荃灣享和街香城大厦地下的《瀛燒居酒屋》,享受一下美味的日式料理飲品<Sawa果汁汽酒>山梨白桃,酒香帶有點白桃清甜味提子特飲三文魚米紙卷口感軟糯的米紙卷,包裹爽口的青瓜絲、三文魚,面層鋪上飛魚籽,口感層次分明,加上調配好嘅醬汁,非常清爽開胃三點盛合有肉質彈口的赤蝦、油脂豐富口感軟腍的油甘魚、 鮮甜的帆立貝黑松露玉子燒蛋味濃郁的玉子燒,加上黑松露的獨特香味,非常惹味燒榮螺榮螺以上湯燒煮,入口鮮甜味美,加上榮螺本身的肉質軟彈,值得一食味噌廣島蠔鍋肥嘟嘟的廣島蠔、金菇、冬菇、蔬菜、粉絲,放入一鍋熱氣騰騰的味噌湯,好味又暖胃炸串和牛、牛蛙腿、三文魚、芝士竹輪,外層以薄薄粉漿包裹,加上帶甜的醬汁,香脆唔油膩

飲品

<Sawa果汁汽酒>山梨白桃,酒香帶有點白桃清甜味

提子特飲

三文魚米紙卷

三點盛合

有肉質彈口的赤蝦、油脂豐富口感軟腍的油甘魚、 鮮甜的帆立貝

黑松露玉子燒

蛋味濃郁的玉子燒,加上黑松露的獨特香味,非常惹味

燒榮螺

味噌廣島蠔鍋

炸串

2023-12-18 87 瀏覽
在這個繁忙的城市中,串燒店是一個讓人放鬆身心、品味美食的理想去處。我最近造訪了一家以日本燒烤為主題的串燒店,讓我一試難忘的刺身、清酒煮大蜆、瓶燒日本火筋魷魚简和特色燒飯團,還有其他精緻的料理。首先,讓我們來品嚐一下新鮮的刺身。接下來,我們嚐了清酒煮大蜆。這道菜以新鮮的大蜆為主角,搭配清酒和特製的湯汁煮製而成。大蜆的口感鮮嫩多汁,湯汁的味道則帶有微妙的甜味和清酒的香氣,給人一種舒適的感覺。這道料理絕對是一個美味的開胃菜。如果你喜歡燒烤風味,那麼瓶燒日本火筋魷魚简絕對是你的首選。魷魚肉質彈牙,並釋放出獨特的風味。每一口都充滿了燒烤的香氣,令人回味無窮。特色燒飯團是這家串燒店的招牌菜之一。這款燒飯團內每一口都能感受到飯團的綿密口感。除了以上的招牌菜,這家串燒店還提供了多種其他美味的選擇。我非常推薦他們的生啤和蘋果特飲,這些飲品清爽宜人,能夠完美搭配串燒料理的風味。如果你喜歡炸物,他們的(串炸)年糕魚餅、(串炸)牛蛙肶、(串炸)壨魚餅和(串炸)三文親子串都是不可錯過的選擇。這些炸物外酥內嫩,味道香脆,絕對會讓你一試難忘。最後,我還品嚐了他們的燒榮螺。這道料理以新鮮的榮螺為主角,經過特殊的烹調方

最後,我還品嚐了他們的燒榮螺。這道料理以新鮮的榮螺為主角,經過特殊的烹調方式,保持了螺肉的鮮嫩和原汁原味。每一口都能品味到榮螺的鮮美,搭配著香氣四溢的調味料,讓人食指大動。

無論你是喜歡燒烤還是炸物,這家串燒店都能給你帶來美味的享受。我強烈推薦這家串燒店,相信你也會愛上他們的料理!
2023-12-12 82 瀏覽
小店位處偏僻,但是正好有我喜歡吃的特色鍋物,最喜歡就是驚喜!🐮牛腸鍋HKD168鍋中佈滿着牛腸,沒有豬大腸那陣臭味,牛腸煙靭帶嚼勁,肥膏較少,還有大量的香菇🍄 玻璃粉跟黃芽白🥬 相當特別的體驗🐟日本直送原條季節魚-伊佐木HKD268燒白身魚做得不肥膩,外皮香脆帶微鮮,非常清新🎣鱈魚白子 半份HKD88.0入口即溶又creamy,加上酸醋非常開胃,在師傅發辦吃得多,居酒屋可是相當少見,值得一試🍢(串炸)牛蛙肶HKD32(串炸)鵪鶉蛋HKD22(串炸)三文親子串HKD38串燒的親戚串炸,無論是牛蛙還是三文魚,都被保護得相當好,炸得柔嫩🍡串燒自家手作雞肉棒HKD45搭配月見汁,內含雞軟骨的雞肉棒,果然還是我最愛的串燒類🐓雞腳筋HKD29爽脆彈牙,不被雞軟骨比下去壺裝清酒 300ml冷(壺) HKD68果然清酒還是應該凍飲!烏龍茶HKD19瀛燒居酒屋 (荃灣)荃灣享和街5-7號香城大廈地下1號舖

🐮
牛腸鍋
HKD168

🐟
日本直送原條季節魚-伊佐木
HKD268
燒白身魚做得不肥膩,外皮香脆帶微鮮,非常清新

🎣

🍡
串燒
自家手作雞肉棒
HKD45
搭配月見汁,內含雞軟骨的雞肉棒,果然還是我最愛的串燒類
🐓
雞腳筋HKD29
爽脆彈牙,不被雞軟骨比下去

壺裝清酒 300ml冷(壺) HKD68
果然清酒還是應該凍飲!

烏龍茶HKD19

瀛燒居酒屋 (荃灣)
荃灣享和街5-7號香城大廈地下1號舖
2023-12-02 66 瀏覽
去荃灣經過呢間日式居酒屋附近,見到呢間店外裝修唔錯,附近又有車位,所以泊好架車,就決定去了間居酒屋試試。店有兩層,上到上層,感覺與日本的居酒屋相似,同時都會有遊戲機同飛鏢玩,適合諗住係度慢慢食慢慢傾既朋友。加上呢間居酒屋有啤酒,清酒放題,如果鍾意飲返幾杯既朋友,又想坐係度傾下計食下串燒的話,可以一試。食物方物,味道都合格。今次叫左牛腸煱、海膽玉子、蟹籽沙律、一口和牛炸串、黑豚豬腩串,再加上一枝烏龍茶、一杯梅酒,埋單$519,價錢合理。牛腸煱煱內食物滿滿,牛腸份量都多,有少少韓式湯底既味道,少少辣,味道唔錯👍海膽玉子無海膽味,但有濃濃的蛋味,味道偏咸,有點失望😞蟹籽沙律比較多青瓜,蟹柳同蟹籽較少一口和牛串牛肉淋淋的,但沒有牛味黑豚豬腩串肥瘦適中,味道唔錯最後要讚讚杯梅酒,唔太甜,有梅子味👍
海膽玉子
無海膽味,但有濃濃的蛋味,味道偏咸,有點失望😞
蟹籽沙律
比較多青瓜,蟹柳同蟹籽較少
一口和牛串
牛肉淋淋的,但沒有牛味
肥瘦適中,味道唔錯
最後要讚讚杯梅酒,唔太甜,有梅子味👍
海膽玉子
蟹籽沙律
一口和牛炸串
梅酒
2023-11-27 65 瀏覽
2023年10月8日晚餐。颱風十號,打完幾圈麻雀,肚子打鼓喚醒了我無底深淵的胃。駕着車,街道上竟見到一間日式居酒屋還亮着燈向我招手。一間掛滿海報,播着日本歌謠,就彷如回到日本。主菜 牛腸鍋🐮 天氣涼,最合適遞上一鍋熱騰騰的鍋物。牛腸吸收了味噌湯的日月精華,很強的牛肉味配着新鮮的韭菜味,粉絲入味。我哋很快就清了盤,點了鳥冬和米飯拌,加點五味粉,最後半點湯都不剩。主菜 浦燒鰻魚鐵板飯🎏高級級Pepper Lunch,不用醬汁,簡單拌勻已很重粟米的甜味,鰻魚的鮮味和飯的焦香味,火速清盤。小吃 串揚🍢我點了鵪鶉蛋、雞肝。師傅把它們炸得很酥脆,可點配餐廳的微酸醬,外脆內軟,一口咬就會化開食材的鮮味。小吃 串燒🐤 點了冬菇、雞皮及雞軟骨。燒得剛剛好,有咬感,炭燒味混雜着特香的黑椒粒,味道十分之難忘。比起中環幾間有名的串燒店,它價錢雖實惠,但味道完全不輸及別人,無比高質!自家手作雞棒🍗表面燒到焦香,肉質軟軟,且咀嚼起來有口感,吃得出肉和脂肪六四比例,撈上蛋黃液,香口滑溜。-這個2023年秋天,到訪了三次-職員態度良好,有次忘記訂座留了食物,都無責怪並安排我另一次預約-附上其他時間的食物照

2023年10月8日晚餐。

颱風十號,打完幾圈麻雀,肚子打鼓喚醒了我無底深淵的胃。

駕着車,街道上竟見到一間日式居酒屋還亮着燈向我招手。

一間掛滿海報,播着日本歌謠,就彷如回到日本。

主菜 牛腸鍋🐮 [必點]

主菜 浦燒鰻魚鐵板飯🎏

小吃 串揚🍢

小吃 串燒🐤 [必點]

自家手作雞棒🍗

-這個2023年秋天,到訪了三次
-附上其他時間的食物照
2023-11-25 86 瀏覽
今次黎到荃灣既瀛燒居酒屋,門口掛住好多紅色既日式燈籠,入到去入面仲見到好多唔同牌子既日本酒,擺放及設計得好好,加埋牆身貼住好多有關日本既poster,播咗好多70-90年代嘅日文歌,首首都耳熟能詳。直頭去咗日本一樣!食物方面首要當然要試刺身啦!吞拿魚同平時食開嘅相比,呢間係特別鮮,因為係赤身,好有吞拿魚味,而且吞拿魚、三文魚、油甘魚好厚,加埋有7切嘅刺身,真係好滿足!另外嗌咗個廣島蠔鍋,湯底好濃味,啲蠔都好大隻,特別提一提鍋提供嘅粉絲!每一條都索晒湯底嘅汁,真係好想連埋啲湯飲!小食方面嗌咗黑松露玉子燒、炸沙錐魚、炸鵪鶉蛋、鱈魚白子、燒雞心喉管、燒榮螺!每一款都有特別之處,以下逐一推介!黑松露玉子燒,入面啲黑松露一啲都唔輕手,一啖咬開啲黑松露味湧出嚟,個底幾乎全部都係黑松露。連埋落咗豉油嘅蘿蔔蓉同埋蔥一齊食,味道好balance,點綴咗個玉子。串炸係沙維魚同鵪鶉蛋,全部都即叫即炸,一切開啲煙出哂嚟,沙維魚一啲都唔腥,鵪鶉蛋炸得唔硬,好易咬開,配埋特別嘅酸醬,好開胃。必食推介 - 鱈魚白子。鱈魚白子係鱈魚嘅精巢,味道濃郁,口感綿密柔滑,入口即融,侍應建議要趁熱食!燒雞心喉管連埋啲醬汁一齊燒

燒雞心喉管連埋啲醬汁一齊燒,燒得好好,好夠味,味道濃郁,可以再叫多一串!

最後,燒榮螺超級正!榮螺好大隻,大過個拳頭,螺入面嘅螺切成細細舊,再用清酒煮,配上一片大蔥,侍應教最後可以倒成2小杯,一口飲咗佢,個清酒有螺味,飲落仲暖暖地!

飲品方面推介大家喝手作梅酒,甜甜哋,好易入口,梅子浸落酒,飲到尾,梅子嘅果味好濃烈,由一開頭嘅酒精味,去到最後梅子嘅果糖甜味,好適合為呢一餐作結尾!
朋友介紹左呢間荃灣廣場外的瀛燒居酒屋以小店形式經營裝修以日本居酒屋為藍本牆身貼左好多日本畫、廣告、清酒貼紙就連天花板也有和風的雨傘背景播著日本的音樂食物方面一般居酒屋有的都有齊包括火鍋、串燒、油揚炸串、小食、刺身等等而酒類亦有清酒、啤酒、威士忌以及燒酎等特色飲品重點係食物高質之餘價錢亦好親民 //照燒日本火箭魷魚筒 $138//燒得好靚 時間又控得好好魷魚食落爽口唔會燒到乾身照燒汁味道令魷魚食落更香 //日本直送原條季節伊佐木魚刺身 $298//師傅刀工了得切得好薄身伊佐木魚入口口感鮮甜彈牙食住呢個刺身配埋清酒好夾另外跟左兩款汁除左平時食開既刺身會有豉油同芥辣仲有酸汁酸汁先係重點 要加埋蔥花蘿蔔蓉薑蓉即時提升香味 //串燒牛蛙肶 $32+串燒鵪鶉蛋 $22////串炸三文親子串 $38//自從上次去完大阪之後都未食過油揚炸串呢間油揚時間控制得剛剛好外層炸得好乾身牛蛙仲好厚肉表面炸得好香脆而且沒有骨食落啖啖肉而且肉質好嫩滑鵪鶉蛋一串有三粒好特別三文魚肉質鮮嫩飽滿外層酥脆金黃內層肉質好嫩滑點埋帶少少微酸的醬汁更加鮮味 //手作煙燻豬肝 $48//豬肝有啲似鵝肝的質感口感滑嫩,帶有獨特的煙燻
朋友介紹左呢間荃灣廣場外的瀛燒居酒屋
以小店形式經營
裝修以日本居酒屋為藍本
牆身貼左好多日本畫、廣告、清酒貼紙
就連天花板也有和風的雨傘
背景播著日本的音樂

食物方面一般居酒屋有的都有齊
包括火鍋、串燒、油揚炸串、小食、刺身等等
而酒類亦有清酒、啤酒、
威士忌以及燒酎等特色飲品

內層肉質好嫩滑
點埋帶少少微酸的醬汁更加鮮味

//手作煙燻豬肝 $48//
豬肝有啲似鵝肝的質感
口感滑嫩,帶有獨特的煙燻風味,味道豐富鮮美
食落有少少鹹味道幾特別 送酒一流

再來一口微甜的清酒 完美
  • 串炸三文親子串
  • 日本直送原條季節伊佐木魚刺身
2023-11-20 41 瀏覽
今日要推介一下位處於荃灣享和街5-7號香城大廈地下嘅灜燒居酒屋,係我食過幾次!今次返黎再encore!佢哋都收得夜、放工之後同同事/朋友食住串燒飲返幾杯chill 下都真係一個唔錯選擇。舖頭有兩層、地下個層主要for 人少少三五知已、上一層有大枱、佈置充滿日本居酒屋feel ! 今次叫左辛味噌牛筋肉鍋,啱曬秋冬凍凍哋嘅天氣,牛肉好入味,有唔少配菜:冬菇、九菜、娃娃菜、粗粉絲海膽甲羅燒,滿滿嘅蟹糕、海膽、入口即溶!新鮮好味😋仲要係唔洗自己燒,幫你燒埋拎上台!居酒屋點少得串串…. 我哋叫左白板魚蛋、芝士竹輪同埋三文親子串!配埋長野巨峰SAWA ,真係好chilllll !😇最後以燒伊佐魚作結,原條即叫即燒!新鮮好味😋

最後以燒伊佐魚作結,原條即叫即燒!新鮮好味😋
2023-11-19
2023-11-15 38 瀏覽
日式居酒居 傾計 聚會 啤一啤放工係荃灣行行下見到呢間居酒居好吸引門口好有日式feel 仲有酒類飲品就都係咁樣吸引左入黎坐底左之後 先叫返兩杯酒先 「原味HIGHBALL」同 「山梨白桃Sawa」點少得野食送酒「手作煙燻豬肝」內臟自己就很喜歡 呢個煙燻豬肝 超級正!好少見到其他鋪有所以見到即叫 佢咬落係溶左咁送酒一流!「鱈魚白子」都係一個送酒必備既餸菜,但白子加豬肝再飲埋酒真係極級享受 「雜錦海鮮米紙卷」叫返個米紙卷中和一下 ,落左少少醬汁喺底度個口感好新鮮同埋中和返頭先兩個前菜既口感「特色燒飯團」燒飯團真係好有日本特色嘅野食真係必叫!燒得啱啱好暖笠笠一啖咬落去簡直係好滋味「海膽玉子燒」玉子燒食得多海膽玉子燒就真係第一次食食落去呢有海膽味走咗出但係又有少少暖不過比我想像中好食同埋蛋味比較出「串炸」-年糕魚餅,牛蛙骴 ,墨魚餅,煙燻芝士竹輪炸得幾好,唔太乾身同埋食落去係有汁走出嚟最令我驚喜係牛蛙骴 呢個炸得好好食食落去啲汁流晒出嚟「照燒日本火箭魷魚筒」魷魚燒得啱啱好超級有咬口又唔黐 同埋個燒汁煮得好好食 如果朋友聚會傾計 鐘意飲酒必定試
日式居酒居 傾計 聚會 啤一啤

放工係荃灣行行下見到呢間居酒居好吸引
門口好有日式feel 仲有酒類飲品就都係咁樣吸引左入黎

坐底左之後 先叫返兩杯酒先
「原味HIGHBALL」同 「山梨白桃Sawa」
點少得野食送酒

「手作煙燻豬肝」
內臟自己就很喜歡 呢個煙燻豬肝 超級正!
好少見到其他鋪有所以見到即叫 佢咬落係溶左咁送酒一流!

「鱈魚白子」
都係一個送酒必備既餸菜,但白子加豬肝再飲埋酒真係極級享受

「雜錦海鮮米紙卷」

「特色燒飯團」
燒飯團真係好有日本特色嘅野食真係必叫!
燒得啱啱好暖笠笠一啖咬落去簡直係好滋味

「海膽玉子燒」
玉子燒食得多海膽玉子燒就真係第一次食
食落去呢有海膽味走咗出但係又有少少暖
不過比我想像中好食同埋蛋味比較出

「串炸」
-年糕魚餅,牛蛙骴 ,墨魚餅,煙燻芝士竹輪
炸得幾好,唔太乾身同埋食落去係有汁走出嚟
最令我驚喜係牛蛙骴 呢個炸得好好食
食落去啲汁流晒出嚟

「照燒日本火箭魷魚筒」
魷魚燒得啱啱好超級有咬口又唔黐
同埋個燒汁煮得好好食

如果朋友聚會傾計 鐘意飲酒必定試
2023-11-02
20 分鐘 (堂食)
  • 芝士年糕
2023-11-07 39 瀏覽
🚩瀛燒居酒屋掛住照顧阿姨,好耐冇同男朋友拍下拖~今日放工近近地黎左屋企附近居酒屋嘆下✨估到車房區依邊都有正野食〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈特色燒飯團 $58珍珠米混合飯素兩邊煎至金黃色,有飯焦脆身嘅口感🌈三文魚米紙卷 $58巨量青瓜絲加上三文魚咬落chokchok聲,非常清新嘅開胃菜🌈墨魚餅 $22🌈牛蛙肶 $32🌈煙燻芝士竹輪 $29日式油揚第一次食‼️醬汁帶少少微酸幾消濟油揚外圍炸得好乾身,控油唔錯牛蛙仲好厚肉🤭🌈手作煙燻豬肝 $48入口好creamy,有一種肝嘅甘香味我唔飲酒食就覺得濟左啲🌈日本直送原條季節魚刺身 $398今次係八角魚~外型超奇特,好似飛魚咁師傅切得幾好薄身,細細一件依款魚係油香味重,唔係好輕盈清新個款配搭埋酸汁真係幾唔錯🌈自家手作梅酒 $58🌈提子特飲 $32
🚩瀛燒居酒屋

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈特色燒飯團 $58
珍珠米混合飯素
兩邊煎至金黃色,有飯焦脆身嘅口感

🌈三文魚米紙卷 $58
巨量青瓜絲加上三文魚
咬落chokchok聲,非常清新嘅開胃菜

🌈墨魚餅 $22
🌈牛蛙肶 $32
🌈煙燻芝士竹輪 $29
日式油揚第一次食‼️醬汁帶少少微酸幾消濟
油揚外圍炸得好乾身,控油唔錯
牛蛙仲好厚肉🤭

🌈手作煙燻豬肝 $48
入口好creamy,有一種肝嘅甘香味
我唔飲酒食就覺得濟左啲

🌈日本直送原條季節魚刺身 $398
今次係八角魚~外型超奇特,好似飛魚咁
師傅切得幾好薄身,細細一件
依款魚係油香味重,唔係好輕盈清新個款
配搭埋酸汁真係幾唔錯

🌈自家手作梅酒 $58