舊年生日, 男朋友話帶我食日本嘢.點知原來係食吉野家... 今年生日佢帶我黎瀧食omakase ya!呢度環境舒適又有格調,佢朋友果然冇介紹錯,有三個set揀,因為我鍾意食牛就揀咗極,我男朋友就揀咗瀧,食串燒嘅頭盤係松葉蟹膏加昆布啫喱,涼浸浸得嚟又爽口,有種好獨特嘅口感前菜係松露紫菜蘿白同乾魷魚最令我印象深刻嘅係嗰種酸尾尾~嘅感覺,令到我頓時開胃,食指大動小貝柱清湯 幾清新 跟住就係我最期待嘅刺身 分別係茨魚,平政與同埋新鮮拖羅 店員亦都好細心咁講解食材嘅產地, 仲教我哋又淡味到濃咁樣食😆😆 三種刺身都冇腥味,超新鮮你睇下夠拖羅幾肥美? 仲要入口即溶, 勁正!!!之後就到呢度最出名嘅天婦羅la分別有天婦羅蝦,目光魚,秋刀魚,同埋炸大蜆天婦羅蝦層麵衣一啲都唔油膩 又薄又脆 連頭都可以食目光魚味道唔太突出不過勝在夠嫩滑炸蜆同冬姑粒粒粒分明調味料有海藻鹽,檸檬汁同蘿蔔蓉海藻鹽真係全部都通殺 配咩都咁好味雖然只係調味料不過不得不提,個蘿蔔蓉真係好好食食完最出名嘅天婦羅諗住應該食得七七八八, 但係美食陸續有嚟侍應同我哋講話子持魷魚 咁啱當造 我哋好好彩 食嗰陣撞正産卵期口感非常特別 有少少稠 但

呢度環境舒適又有格調,佢朋友果然冇介紹錯,

前菜係松露紫菜蘿白同乾魷魚

小貝柱清湯 幾清新

你睇下夠拖羅幾肥美? 仲要入口即溶, 勁正!!!

之後就到呢度最出名嘅天婦羅la

分別有天婦羅蝦,目光魚,秋刀魚,同埋炸大蜆

天婦羅蝦層麵衣一啲都唔油膩 又薄又脆 連頭都可以食

目光魚味道唔太突出不過勝在夠嫩滑

炸蜆同冬姑粒粒粒分明

調味料有海藻鹽,檸檬汁同蘿蔔蓉

海藻鹽真係全部都通殺 配咩都咁好味

雖然只係調味料不過不得不提,個蘿蔔蓉真係好好食

食完最出名嘅天婦羅諗住應該食得七七八八, 但係美食陸續有嚟

口感非常特別 有少少稠 但又唔會黏牙

配埋個醬汁簡直一流

熊本和牛配smoked salt超好味

呢個九州石斑拉麵亦都好好味, 雞湯味道濃沃鮮甜,睇得出畀咗好多心機淆製

我男朋友話哩隻面有少少硬唔係好好食 不過我個人就鍾意硬身嘅麵 呢款偏硬嘅拉麵啱曬我

去到食甜品嗰陣我男朋友都忍唔住話我有兩個胃

呢款番薯生炸足足一個鐘, 外皮極脆,但係又同時甘甜可口

配白蘭地同埋白糖食仲正

水信玄餅晶瑩剔透, 好似透明嘅水滴一樣,入面嘅櫻花花瓣,為佢增添咗夢幻同浪漫嘅感覺,滿足曬我呢啲又要視覺又要味覺嘅打卡港女, 配上黃豆粉同黑糖糖漿,甜得嚟又有清涼嘅感覺,食落仲有櫻花嘅花香,為呢場視覺同味覺嘅盛宴晝上完美句號

食omakase有趣嘅地方係每次嘅食物都會變, 每一次都會帶住一個期待嘅心 食嘢食到好似冒險咁樣,食完又會再期待下一次,呢種感覺好得意, 而瀧嘅okamase令我地好滿足! 下次同男朋友慶祝一定會再嚟食
2019-03-24
生日
2019-04-24 2075 瀏覽
是日Friends gathering, 朋友就帶咗我嚟中環食廚師發辦。中環站D2出囗行大約五分鐘就到店舖,都算幾易搵。一入到去,店舖環境都好寬敞,坐得幾舒適。仲有開房式廚房,食飯之餘仲有視覺享受,仲可以同廚師傾吓計,聽佢地介紹吓每味餸菜,大家可有啲互動,倍感親切。MenuStarter松葉蟹配木魚湯啫哩湯啫哩唔會太咸,夾住蟹肉一齊食特別清甜。Starter 2鵪鶉蛋釀海膽>螢光魷魚>甜番薯>魚肝配酸汁廚師推薦我地依上順序食,咁淡至濃食就唔會搶味。海膽味十分濃烈,又唔會腥,平時唔食海膽嘅朋友都可以試試;魷魚就偏腥,但芥辣汁就蓋返;甜番薯十分甘甜;魚肝我就第一次食,唔會腥,軟綿綿咁口感幾特別。北海度小貝柱清湯平政,拖羅,石立魚生廚師介紹話啲魚係由九洲新鮮到港,拖羅入口即溶,平政魚鮮甜。食嘅時候盡量唔好點太多豉油,食返原味。天婦羅餐廳提供海藻鹽,咖哩鹽,檸檬汁,調味蘿蔔蓉俾食客調味。蝦:皮薄,要趁熱食;炸蝦頭配咖哩鹽,十分脆口沙咀魚:魚肉嫩滑,外脆內軟北海渡半熟帶子+三文魚子:完全係perfect match; 夾埋一齊食份外鮮甜,冷魚子+熱帶子,口感豐富金鯛魚:配

Menu
1953 瀏覽

Starter
松葉蟹配木魚湯啫哩

湯啫哩唔會太咸,夾住蟹肉一齊食特別清甜。

Starter 2

鵪鶉蛋釀海膽>螢光魷魚>甜番薯>魚肝配酸汁

廚師推薦我地依上順序食,咁淡至濃食就唔會搶味。

北海度小貝柱清湯

平政,拖羅,石立魚生

天婦羅

餐廳提供海藻鹽,咖哩鹽,檸檬汁,調味蘿蔔蓉俾食客調味。

蝦:皮薄,要趁熱食;炸蝦頭配咖哩鹽,十分脆口

沙咀魚:魚肉嫩滑,外脆內軟

金鯛魚:配上濃味蝦湯,只浸住魚肉,不浸魚鱗,保留爽脆口感。

Hot-dish

子持魷魚:廚師介紹話魷魚最近三四星期當造(帶卵時期),再用自身魷魚汁煮成,鮮味十足。

熊本牛 (2018得獎和牛)

薄 - 牛肩

厚 - 西冷

配搭少許海鹽,肉味香濃,有咬勁,加上少許油脂味,口感豐富。

北海道拉麵+九州石斑

配上自家製純雞湯,比較清淡,拉麵和魚肉都十分彈牙。

Dessert
鹿兒島 安納芋

廚師事前將芋頭生炸一小時,食前先點日本白蘭地,再點砂糖,可連皮食。芋頭糖度十分高,甜到有啲似蜜糖,微焦嘅皮亦有焦糖味道。

水玄餅 - 沖繩黑糖,內有櫻花

最後就係日本經常見到嘅和菓子。水玄餅內有櫻花,美感十足。沾上黃豆粉和黑糖漿補充甜味,甜而不膩。
2019-03-25
2019-04-20 190 瀏覽
今天是假日試試它們的 Executive set.  以這高價格,水平只可以說一般。兩種頭盆不錯,刺身肥Toro 有筋。炸物不錯,粉薄,虾、魚都有甜味。主菜炆魚鮫比較鹹,有骨可理解但有魚鱗就不可接受。之後烏東也較鹹,甜品不差!
2019-04-20
  • 炸天婦羅
2019-04-19 1649 瀏覽
今日Boss心情好,帶我去中環一間日式料理~瀧~,睇個門口已經覺得好高級了,坐在廚師面前睇住廚師逐道逐道菜為客人上,廚師再會同客人溝通互動。Boss叫了兩份商務套餐,睇餐牌似是Omakase,由廚師去決定送上時令食物比客人,所以都唔知會上咩食物,多了一份期待感。前菜三件,日本魚蛋、芝麻醬海蜇、魚仔合核。日式魚蛋有淡淡的清甜味,而且彈牙。海蜇好爽口,合核魚仔甜甜地,整體賣相好精緻。刺身三款~吞拿魚、油甘魚、帆立貝,每樣2件,每款都好新鮮鮮甜,用來裝刺身的鐵盤都好冰凍,確保刺身保存在冰凍的溫度。接著送上的是天婦羅系列,睇著廚師一件件的製作,細心的夾為客人送上。餐廳為客人準備了幾款調味,最左邊的是白鹽~點海鮮用、芥末鹽、檸檬汁是根據個人喜好,而蘿蔔蓉是跟蔬菜類天婦蘿一齊食(1)炸蝦~蝦落油炸前,廚師先為蝦鬆身、做熱身,炸好的蝦身脹卜卜,彈牙,食得出的一份鮮甜味。(2)甘鯛~是一款魚,上面會見到有一塊塊魚鱗,魚質鬆化,魚鱗位置同樣都可以食得。(3)公魚,魚身炸到成條魚身識得企身,放左碟上可展現整條魚游水的姿態,食法是由頭部食到尾部,非常鬆脆。(4)鮑魚,第一次食天婦羅式的鮑魚,鮑魚是好新鮮,有

(4)鮑魚,第一次食天婦羅式的鮑魚,鮑魚是好新鮮,有一種鮮甜味,而且好有彈性。

(5)炸迷你甜粟、南南瓜,加一些蘿蔔蓉一起食,會添加一份菜蔬的甜味。

汁煮魚鮫,魚鮫是魚旗游泳的位置,汁煮冬菇和魚鮫都好入味,帶有甜甜的味道,而魚鮫好嫩滑啖啖肉,味道唔錯。

天婦羅什菜蝦餅飯配味噌湯,天婦羅蝦餅同樣是剛剛新鮮炸起,蝦餅的肉質彈牙,仲要粒粒的南瓜粒,飲埋湯覺得好滿足!

最後的甜品是黑糖蕨餅,有清香的黑糖味,又唔會好甜,唔錯的甜品

Omakase 除了可以食到廚師發辦的時令新鮮食物外,還可以食到一些從未食過的食物及認識食物的食法、放慢腳步,睇住廚師一道一道菜的製作,細味欣賞食物的味道,真的好似上了一課料理課。

2019-04-18 142 瀏覽
上星期同友人 book左地點位於中環的日本餐廳食Omakase ,地點好易搵到 ,就係威靈頓街,見到The Loop 上去出lift就已經見到餐廳門口了。一入到去餐廳裝修非常有格調 ,整潔 ,座位空間非常闊落,一邊是對住廚師食既bar枱位,員工則安排了我同友人坐裡面的坐位,員工亦非常親切 ,一直面帶笑容😊附上餐牌比我地選擇,又盡備熱毛巾比我地👍🏻👍🏻好的服務令人對餐廳的感覺整體提升呢!餐牌分三種 有 天 ,瀧 ,極我點了《瀧》😍瀧係由十款菜式組合而成的,包括有先付,前菜,湯,剌身,天婦羅,合肴,日本豚肉,食事,甜品,待應亦會在下單前先問一下客人有咩係唔食,好預備其他別的菜式代替,服務非常到位👍🏻先付~松葉蟹蟹膏配合涼涼的昆布啫哩,而且仲係冰鎮的,成件事好清新好match 🤗前菜~松露紫菜蘿白 芥末煙鴨胸 炸銀杏 凍豆腐 每樣都好精緻,而且味道口感賣相各方面令人食慾大增😋😋湯~熱辣辣鮑魚清湯 ,一打開已經好香,飲到濃濃的鮑魚味,正👍🏻👍🏻剌身~有平政魚 石立 拖羅食的次序由淡到濃 ,三樣都非常新鮮,一點腥味都無 ,鮮味十足 ,拖羅入口即溶😋天婦羅~係餐廳主打的菜式第一樣係蝦天婦羅,附上3

餐牌分三種 有 天 ,瀧 ,極
我點了《瀧》😍

剌身~有平政魚 石立 拖羅

天婦羅~係餐廳主打的菜式
第一樣係蝦天婦羅,附上3種調味料有白鹽 wasabi鹽同檸檬汁仲有十分醒胃的蘿蔔蓉
而我用左點左小小白鹽,食落去入面的蝦肉仲好有鮮味,待應話連蝦頭都可以食ga,好甘香呀~~~一點都唔覺油膩

第二樣係目光魚天婦羅,熱辣辣脆卜卜的外皮,裡面嫩滑的魚肉,外脆內軟!正!(連魚骨都可以食)

第三樣係帶子天婦羅配三文魚籽
帶子剌身成日食,帶子天婦羅真係第一次食呀!好特別!!再配上新鮮的三文魚籽 ,口感一流!!

第四樣係金鯛魚天婦羅 配蝦湯
金鯛魚天婦羅連魚鱗一齊炸到脆卜卜 配上呢個非常濃味的蝦湯一齊飲,呢個配撘可以話係天衣無縫啊!😃😃

合肴,子持魚 (待應同我地講係得今個月先有ga,唔係成日可以食到,因為子持魚係呢個時候產卵) 子持魚配上醬汁一齊食 ,口感好豐富!

之後就係香煎日本豚肉配用蘋果煮嘅醋,豚肉肉質鮮嫩多汁,仲有帶有微酸的柚子汁沙律做配菜👍🏻👍🏻😋😋

其實呢刻同朋友已經飽飽地😂😂😂

食事~ 日本直送的蕎麥麵,麵質彈牙 ,涼涼的湯底,非常解膩!

甜品~ 安納芋(種子島特產) 待應話係廚師生炸一小時,外面的皮炸到可口甘香,配上白蘭地同白糖食,非常美味!
最後水信玄餅裡面仲有櫻花花瓣,真的吃到花香的味道呢!

總結來說,非常推薦大家來試試!真的能夠感受到廚師的用心制作烹調而成的菜式!一試難忘!!同友人亦讚不絕口,食材新鮮,服務到位,非常滿足的晚餐🤗👍🏻
  • 天婦羅
  • 目光魚
  • 刺身
2019-04-14 122 瀏覽
之前係日本食過Okamase,一直好想再食返上個禮拜有朋友生日,決定要再食!星期二夜晚去到 瀧,位置係蘭桂坊附近,近地鐵站瀧 分別提供三款餐:天- $880瀧- $1280極- $1480 我地都揀左 極套餐,有 頭盤,前菜,湯,刺身,天婦羅,熱食,日本和牛,麵食,甜品,非常豐富!當日人流唔多,位置都坐得幾舒服! 頭盤松葉蟹殼木魚湯昆布啫喱蟹肉非常濃烈木魚味,蟹肉非常新鮮,口感爽口。 前菜螢光魷魚配芥辣汁 魚肝配酸醬 鵪鶉蛋釀海膽 日本番薯 組成嘅拼盤非常新鮮,魚肝咸度適中擺盤相當精緻,店員細心介紹由左開始嘅逆時針方向食。湯北海道小貝柱清湯係由北海道養殖場養嘅小貝炮製,味道一般。 刺身店員細心解釋,全店用嘅海鮮都係每日下晝五六點新鮮運到,供應當晚晚餐,和第日午餐,確保食材新鮮。今次有九洲石立,平正,拖羅刺身,全部口感肥美,食落有濃烈嘅魚油味,入口即溶。真係要比10個讚呀!! 天婦羅天婦羅係呢間日本料理舖最出名嘅食物,今次廚師為我地準備左四款天婦羅。1 炸蝦天婦羅-雖然係最常見嘅一款,但今次呢間做得非常出色。炸粉薄,唔油膩,炸蝦口感非常彈牙。2日本沙追魚天婦羅-味

之前係日本食過Okamase,一直好想再食返
上個禮拜有朋友生日,決定要再食!
星期二夜晚去到 瀧,位置係蘭桂坊附近,近地鐵站

瀧 分別提供三款餐:
天- $880
瀧- $1280
極- $1480

當日人流唔多,位置都坐得幾舒服!

頭盤
松葉蟹殼木魚湯昆布啫喱蟹肉
非常濃烈木魚味,蟹肉非常新鮮,口感爽口。

前菜
非常新鮮,魚肝咸度適中
擺盤相當精緻,店員細心介紹由左開始嘅逆時針方向食。

北海道小貝柱清湯
係由北海道養殖場養嘅小貝炮製,味道一般。

刺身
保食材新鮮。

天婦羅
2日本沙追魚天婦羅-味道比較淡,但魚質嫩滑!
3 半生熟帶子天婦羅配三文魚子- 雖然從來冇食過咁樣嘅食法,但估唔到都幾夾!
4 金雕魚天婦羅蝦湯- 湯底有甘辣味,金雕魚連魚鱗炸,非常鬆脆!第一次食天婦羅配湯,天婦羅喺湯入面仍然保持脆度!

熱食
日本汁煮子持魷魚
子持魷魚係三四月當做,屬於產卵魷魚。配上魚卵食,口感黏軟,非常特別!
日本和牛
非常期待依道菜!
慢煮牛肩配備長碳烤西冷 加熊本和牛

麵食
廚師為我地準備左九州石斑拉麵,係用純雞湯熬製曲麵,麵體遍硬,純雞湯味道濃郁。
甜品
廚師準備咗兩款甜品

1 鹿兒島安立芋配白蘭地
第一次食呢種甜品,炸過嘅安立芋有啲似天婦羅口感,配上白蘭地,有種法國甜品嘅味道。
2 日本水信圓餅
用沖繩黑糖同埋櫻花製作而成,口味雖然過甜,但仍然食到櫻花香味!

整體來講,瀧 服務一流,店員有耐性咁逐一介紹每道菜式。食材新鮮,食到好多出面食唔到嘅菜式!好開心今次可以喺呢度同朋友慶祝生日,下次一定會再嚟!
2019-04-14 93 瀏覽
其實已經唔係第一次食呢間餐廳,第一次黎係跟公司,都無好好品味所有野。所以咁岩見有朋友生日,就諗到要再試多一次呢一間餐廳。入到黎個環境好正,真係好似係日本食緊高級料理咁樣。而且店員仲會問你想坐吧枱定係普通枱,嗰日想同朋友傾吓計就揀咗坐普通枱。不得不提店員好有禮貌,服務都係用餐體驗嘅一種!有唔同嘅套餐可以揀,瀧就有串燒,朋友叫呢個,雞串好有雞味的,不錯。而好耐冇食日本牛肉嘅我,當然係叫極呢個套餐啦!好食嘅日本和牛香港都唔易搵㗎嘛!咁就試吓相信高級餐廳嘅和牛。落單之後等左一陣,頭盤就來了!!!外貌10分精緻,廚師發板嘅好處就係每次上菜都會好有驚喜,每次都會有好期待嘅感覺,因為你唔知你嚟緊要食嘅係乜嘢!呢個冷盤係由昆布湯做嘅啫喱,下面係從松蟹肉,再加蟹膏係上面!每一啖都係鮮味!用嘅材料好新鮮不特止,所有嘢嘅配搭都好夾!係好新鮮嘅味道!之後上嘅係呢一道,有螢光魷魚,甜番薯,安康魚肝上面有酸酸地既啫喱,同埋鋪有新鮮紫菜嘅山芋。一道菜可以使好多樣唔同嘅食材,平時唔會食到。而且每一樣嘅味道都好新鮮!之後黎左個小柱貝清湯 暖左個胃之後到我最期待嘅刺身!!!呢一日嘅新鮮刺身係拖羅,池魚同埋平政魚。係我最鍾
之後到我最期待嘅刺身!!!呢一日嘅新鮮刺身係拖羅,池魚同埋平政魚。係我最鍾意嘅拖羅啊! ! !而且仲要係一肥一瘦,十分之細心!咁而且係極之新鮮啦。真係超正!

之後上咗一連四款嘅天婦羅,有蝦,魚,立魚白子同埋原隻貝,仲有三款唔同嘅鹽可以點,同埋大大兜蘿蔔蓉任食!其中最有驚喜嘅係個立魚白子,上面鋪左京都嘅萬能蔥做嘅汁,而且舊魚係超級滑,有種好濃郁嘅魚味!所有天婦羅都炸得好好,個皮好薄,食材好新鮮!好正呀!!!
呢個魷魚真係正到爆!佢入邊全部都係膏!我成世人真係未見過。而且個汁同過魷魚好夾!呢個真係要比一百分。經理介紹話有膏嘅魷魚唔係成日都有,一年可能得一個月有。而瀧可以搵到呢一種食材,好明顯對食有一份執着😂😂😂😏😏
之後到呢個餐既重點!和牛!佢分別有牛肩肉同埋和牛。一食就感覺都係好高級嘅牛,牛肩肉好香,好有牛味。而後面既和牛就入口即溶!唔使點任何配料已經勁好食!
最後仲有呢兩款甜品,原條嘅生炸番薯,配砂糖同埋日式白蘭地。係前所未有嘅甜品。好正十分!呢個水信玄餅都好食,沖繩黑糖同埋黃豆粉放埋一齊真係冇得輸!
勁正嘅一餐,我諗有排我回味。做嘢咁辛苦就係為咗食到咁好嘅食物。人生美滿♥️
今日朋友生日問佢想食乜佢又十五十六咁決定唔到食日本野定韓國野所以最後我話事,帶左佢去食瀧☺️🇯🇵 雖然之前食過,但因為佢係廚師發辦,每次食都會有驚喜,所以我都心思思想睇下佢地呢排有咩食今次黎到我揀左Taki Omakase, 朋友就中意食牛肉所以揀左Kiwami Omakase~ 而上菜果陣staff都會話返比你知呢味餸係咩黎既。頭盤有松葉蟹,廚師將佢拆左肉再放返入蟹蓋入面,上面就舖左用昆布木魚湯做既啫喱,再放左蟹膏係上面。蟹肉蟹膏夠鮮,啫喱同佢地都好match,正!第二道菜就係由魚肝,山芋(上面放左少少新鮮紫菜,味道好夾),魷魚同甜蕃薯組成既appetizer😌 魚肝唔腥,山芋夠爽,魷魚夠鮮,蕃薯多甜,高質!刺身方面有平正魚,拖羅同池魚😍 今次係我第一次食平正魚同池魚,比起拖羅既入口即溶,佢地兩個相對地有咬口,口感好得意,特別係池魚,食完好想再encore,兩片唔夠喉🤣食完刺身,就到一系列既天婦羅🍤沙鮻魚(第一次聽,所以特登google前左係咩魚),外面炸得好脆但d魚肉依然冇散開😆立魚白子,配上京都萬能蔥汁,一個字,夾!🤤連殼炸既大硯,入面有啲冬菇粒,一了開就聞到冬菇香,大硯炸完依然夠
今日朋友生日
問佢想食乜
佢又十五十六咁決定唔到食日本野定韓國野
所以最後我話事,帶左佢去食瀧☺️🇯🇵

食完刺身,就到一系列既天婦羅🍤

立魚白子,配上京都萬能蔥汁,一個字,夾!🤤

連殼炸既大硯,入面有啲冬菇粒,一了開就聞到冬菇香,大硯炸完依然夠鮮。

當日令我最難忘既就係呢碟魷魚🦑
佢應該就係半生熟,配一個甜甜地嘅醬汁食,味道鮮甜。但最特別既係佢入面既膏,勁正!一年得兩三個星期先食到呢d膏,好好彩啊!

燒物有:雞軟骨配雞胸串、冬菇串、雞中翼、雞肉串🤤 串燒都係賣飛佛,美中不足係冇得飲住酒食🌝

接近尾聲有返d澱粉質了,係一碗雞湯做湯底既拉麵,入面仲有啲九肚魚肉。個湯底清而不膩,所以我最後係飲晒成碗湯😂

最後就係以兩個甜品作為成個set既總結
分別係一份生炸番薯同埋一份水信玄餅。

番薯既外皮炸得好趣,而且本身件番薯都好甜,再配上砂糖同埋白蘭地一齊食,令成個味道更加特別,係一個好有創意既甜品

雖然每一道菜既份量都唔係特別多,但係食完成個set真係好飽~希望之後有機會再嚟食啦~
2019-04-01
2019-02-28 179 瀏覽
今晚飛起女友同個朋友食飯,一係唔食,一食就食餐勁嘅!其實係朋友請我食😆一般有廚師發板嘅日本菜都唔會平得去邊,因為廚師會用當日空運到港嘅食材去炮製最美味、最新鮮嘅菜式比客人...每一道菜都好精緻,份量唔多,但係保證你食得飽,全晚計埋甜品、生果有16道菜,好坦白講,我真係唔諗住每道菜去解釋,我只講解一下令我回味嘅菜式,因為好嘅味道係會留下一個好深刻嘅記憶……蛋、螺、炸魚鱗湯、仲有我飽到已經食唔落,但老闆極力推薦既麵,最後我係連湯都飲埋😅番薯甜品令我好深刻,內軟外脆,實在好想再食一次呀⋯⋯
今晚飛起女友同個朋友食飯,一係唔食,一食就食餐勁嘅!
其實係朋友請我食😆
番薯甜品令我好深刻,內軟外脆,實在好想再食一次呀⋯⋯
2019-01-24
2019-02-26 188 瀏覽
Came here for family dinner. Order the most expensive omakase and 1. waited a long time for every dish2. most expensive set ordered but was told that as we have 3 different kind of sashimi, this set only serve 5 tempura including a dessert tempura,instead of 10 tempura for a much cheaper omakase. Hello, are you telling me that I pay $600 more for 3 kinds of sashimi to trade for 6 tempura less???3. when asking how come tempura only has prawn, 2 kind of fish and 白子,and not scallop and abalone
3. when asking how come tempura only has prawn, 2 kind of fish and 白子,and not scallop and abalone which was right in front of the serving table, was told that we have been served the most expensive food already and if we want abalone, they can give us as additional for free. Hello, we are paying for the most expensive set and if abalone and scallop are not included, that's fine but definitely dont give us for free as 'charity'
3. The counter table was empty other than 3 of us and no one bothers to pour us wine
4. asked for the bill and the manager came back to say that they will only charge us for the wine but not the food as there might be some mis-understanding that we are so pissed. Hello, I am not asking for special favors but just want to enjoy dinner with family. Its not the $ that matters.
5. Insisted that I would pay for the full bill but this is the last time I would come here, for a dinner that cost $5,000 for 3 of us and so 受氣
2019-02-26
2019-02-23 198 瀏覽
我地兩個人去食,叫左中間個餐,每人$1,400,但係食”千兩”水準。。。首先,天婦羅水準麻麻地,見到個師傅落天婦羅咁高擲落去,就知佢唔係熟手,啲粉比較厚,粉漿唔平均,夾上客人碟時唔專業。第二,刺身好一般,大拖羅正常千兩水準,而佢比章紅魚(而唔係油甘魚,價錢味道差幾倍),其他魚普通,感覺啲刺身純用作充撐場面,無實際食用用途。第三,間餐廳啲師傅同樓面,個個粗聲粗氣係度大聲吹水,係,你同其中幾個客係傾得好開心,但你都唔洗咁大聲,個感覺似居酒屋,甚至好似茶餐廳。茶餐廳我都成日食,但唔會用$1,400食。。。最灰係每道菜要等20分鐘,我地由七點半坐低,十一點先走,一開頭仲要捱餓,八點先有得食兩口。。。十點先食主菜。。。餐飯食完之後,我反思有咩人會revisit呢間餐廳。。。得到既結論係,應該係一啲賺到下錢,又想揾個地方嚟炫富,希望人地陳生前陳生後咁叫佢既人。。。如果要比一個rating呢間餐廳,我諗我會比50%,我諗呢間餐廳個餐可以收$700,未必比到你快樂,但至少你會覺得只係跌少少錢,可接受。

2019-02-16
紀念日
2019-01-26 287 瀏覽
值唔值?同事客氣的請我食生日飯,滿心歡喜加期待。店內有bar枱可近距離睇師傅做天婦羅,各式各樣的器皿都十分專業....二人分別都點了天婦羅御膳$298,有沙拉,漬物,刺身兩點,湯烏冬及主菜天婦羅。漬物和沙拉味道是可以的。厚切刺身新鮮好吃。湯烏冬是清湯幼烏冬,份量足夠但不太彈牙。主菜天婦羅御膳,有兩隻蝦(甜蝦Size)有墨魚兩塊,兩種不同類型的魚,冬菇,蕃薯、南瓜等。炸物沒有預期的脆,味道也清淡,可說是沒多特色,特別是那兩只蝦,好像是甜蝦拿去炸,貨色一般但價格較高,收費$298+10%卻沒什麼出色的地方。
值唔值?

同事客氣的請我食生日飯,
滿心歡喜加期待。

店內有bar枱可近距離睇師傅做天婦羅,
各式各樣的器皿都十分專業....

二人分別都點了天婦羅御膳$298,
有沙拉,漬物,刺身兩點,湯烏冬及主菜天婦羅。

漬物和沙拉味道是可以的。
厚切刺身新鮮好吃。
湯烏冬是清湯幼烏冬,份量足夠但不太彈牙。

主菜天婦羅御膳,
有兩隻蝦(甜蝦Size)
有墨魚兩塊,
兩種不同類型的魚,
冬菇,蕃薯、南瓜等。
炸物沒有預期的脆,味道也清淡,
可說是沒多特色,特別是那兩只蝦,
好像是甜蝦拿去炸,貨色一般但價格較高,

收費$298+10%卻沒什麼出色的地方。

午市天婦羅御膳
2019-01-23 223 瀏覽
環境:中環商廈餐廳格局,打開電梯門一眼看盡,私隱度偏低衛生:合格有餘食物:喜歡天婦羅的朋友絕對會喜歡,師傅工架十足,但若以日本菜整體而言則略遜一籌,不太符合這價位的期望價錢:人均1800左右,這個價位選擇還是挺多的會否再來:整體不過不失,暫時不了店是在中環商廈,電梯一打開就看見招牌,格局來說沒什麼驚喜之處。分別點了一個貝盛宴跟極,價錢跟普遍的廚師拍板差不多刺身相當普通擺盤好 但味道還好而已食材尚算新鮮天婦羅相當出色這個還不錯
環境:中環商廈餐廳格局,打開電梯門一眼看盡,私隱度偏低
衛生:合格有餘
價錢:人均1800左右,這個價位選擇還是挺多的
會否再來:整體不過不失,暫時不了

1926 瀏覽
分別點了一個貝盛宴跟極,價錢跟普遍的廚師拍板差不多
刺身相當普通

擺盤好 但味道還好而已

食材尚算新鮮

天婦羅相當出色

這個還不錯
2019-01-13 185 瀏覽
本來只覺得此 restaurant okay ,味道不過不失,(雖service 好好),其中紫蘇葉伴海膽非常不夾,質感一般。但,意想不到,用餐中後期的 dishes 愈來愈有心思!其中雞湯(麵)簡直一絕!非常用心,真材實料,有點感動呢!
湯非常好
2019-01-13 196 瀏覽
一聽到係日本同事好介紹嘅地方,真係要去試下。Book到個四個人窗口位。今次我哋試呢個午餐二重奏係包括兩款嘅主食, 第一款呢就揀咗溫泉蛋+ 北海道松葉蟹 蟹肉飯; 第二款就揀咗 天婦羅蕎麥麵。始終冬天係食蟹嘅季節,難得lunch有得食蟹肉真係唔好錯過另外 ,本店嘅signature 就係天婦羅, 所以點可以唔試下。欣賞個天婦羅係唔油, 同埋最主要係 天婦羅嗰個皮唔會搶曬蝦嘅味道. 當然啦因為每個位都有三種唔同嘅 配合天婦羅 去食既 調味鹽同埋 蘿蔔絲, 所以如果覺得唔夠味,就可以自己加味。最後原來個餐仲跟甜品嘅,如果鍾意食朱古力嘅朋友就啱曬啦, 送埋碗湯同埋杯綠茶,,飲完食完又係時候返工嚕。
一聽到係日本同事好介紹嘅地方,真係要去試下。

Book到個四個人窗口位。

; 第二款就揀咗 天婦羅蕎麥麵。

始終冬天係食蟹嘅季節,難得lunch有得食蟹肉真係唔好錯過

• 天婦羅