2019-01-02 154 瀏覽
一路食飯,一路上堂,係幾得意嘅次次黎親餐牌不變,但食物就不斷變,omakase就係咁有趣。同法國紅酒一樣,了解產地來源係好重要嘅事,例如你從來未食過一條未煮熟嘅白粟米,但竟然可以多汁而甜到好似水果一樣,原來係北海道產的每上一碟,侍應都會講解每碟菜式嘅特別之處,同埋食材嘅產地!日本野真係好食d,原因係做得細緻,依間野嘅食埋同樣好細緻,蝦天婦羅係其次,個sauce係重點,海膽+蔬菜整嘅sauce,同天婦羅又係好夾就算佢同你講完食材嘅種類同煮法,你都無可能可以偷師!例如每次食都一定有佢:梅冰茶漬飯!個飯冰冰的但又好好食!
一路食飯,一路上堂,係幾得意嘅

每上一碟,侍應都會講解每碟菜式嘅特別之處,同埋食材嘅產地!

2018-12-31 166 瀏覽
聖誕節要請客,仲要請老闆食飯,不失禮就一定揀高級餐廳對於成日摔我嘅老闆,我應該請佢食貴定食平? 其實無得揀,因為佢係日本人咁只好揀貴價日本餐廳!總體黎講,呢間餐廳質素其實係高的因為無論天、瀧、極的價錢唔算貴,但食盡刺身、天婦羅同海膽!前菜先係個白徽貝,唔知係咪咁寫,係咁好甜,但唔會太"UN"!以為係黃蛋?No,海膽黎架! 老闆都覺得驚喜直接中路,中間好似食過碟紅衫魚!可能覺得紅衫魚好普遍吧?但個汁先誇張,用海膽煮嘅汁,味道好濃郁,又唔腥臭...正!埋堆尾個蕃薯!炸完之後,焦脆+白沙糖+白蘭地,好特別嘅組合,但又好鬼正就連水果都係日本哈蜜瓜!食完boss話幾好,下年有得加人工吧?
聖誕節要請客,仲要請老闆食飯,不失禮就一定揀高級餐廳

咁只好揀貴價日本餐廳!總體黎講,呢間餐廳質素其實係高的
因為無論天、瀧、極的價錢唔算貴,但食盡刺身、天婦羅同海膽!

以為係黃蛋?No,海膽黎架! 老闆都覺得驚喜

直接中路,中間好似食過碟紅衫魚!

就連水果都係日本哈蜜瓜!

食完boss話幾好,下年有得加人工吧?
食物一般,沒甚麼驚喜,tempera 皮微微厚了一點。環境整潔,但廚師和其他食客傾計既聲浪十分大聲,覺得去了酒樓或大排檔般。建議不要去,如果想與男/女朋友共進浪漫午/晩餐。The food is mediocre. The chef was talking and laughing with other customers very loudly throughout the entire night. I definitely do not recommend going if you want a romantic night out.

聖誕節
2018-12-27 122 瀏覽
有一種出血會流血不至,例如食左貴野,但又食唔返轉頭,咁下年點收科呢?聖誕節同友人去食好西,好就好在節日黎講邊到都一樣貴,既然係咁一定好東西食啦?!係中環返工,其實一直都知食間野嘅存在,只可惜銀彈有限,只捨得係大時大節花,所以同友人一齊豪一次!三款套餐,分為天、瀧、極!食咩黎講,基本上唔由到我地揀,因為Omakase係無得揀,不過依間又可以放心,因為水準好高好欣賞刺身!聞說過高級嘅日本餐廳,會將刺身係前之前幾個鍾,輕微回溫魚肉因為輕輕發酵而變得甘甜....有錯勿怪,平時睇電視多過食但今次真係食到個種果甜味!明明都係池魚、拖羅同鰤魚,但就好味到不得了,超出魚肉嘅甜味,唔點豉油會有陣果香甜味!OVERALL成餐水準當然高,友人亦滿意!環境係方便的,侍應都有禮貌,完。

OVERALL成餐水準當然高,友人亦滿意!
環境係方便的,侍應都有禮貌,完。
雖然明知係高級餐廳,但係見到咁多清酒杯,始終都係唔爭氣哇左聲因為咁大個人都不飲過high class日本野,點左清酒之後,侍應隨即叫我地係好多隻清酒杯入面,揀自己鐘意個款份量雖小,但精繳,而且多碟,所以最後都會飽無失望,亦有驚喜,因為前菜以為只係鵪鶉蛋,點知蛋黃竟然係邪惡嘅海膽黎架問師傅邊個set好食,佢地推介tempura係佢地最拿手嘅菜式但就唔嗌tempura set,一樣有得試佢地嘅tempuratempura配三種鹽,所謂咸魚白菜,各有所愛,我都無理經理嘅推介,自己憑感覺話事..HAHA

份量雖小,但精繳,而且多碟,所以最後都會飽

2018-12-26 134 瀏覽
以為係天婦羅做主打嘅餐廳,叫左最貴個餐,點知食左十幾道菜都只係有四件天婦羅食。天婦羅質數比起同一價位嘅天婦羅餐廳算係不過不失,雖然其他唔係天婦羅嘅菜式質數都唔錯。如果係想食天婦羅的話,應考慮其他餐廳。一道菜同另一道菜之間時間相隔太耐,食左三個幾鐘,fine dining 係會食耐啲,但三個幾鐘就真係坐到唔想再坐。環境亦唔係特別舒適有氣氛,非bar 枱甚至有啲過份暗昏,雖然枱同枱之間有一定距離,但總之就有種坐到唔想坐嘅感覺
2018-12-19 212 瀏覽
一年前剛開業時,感覺良好,天婦羅材料新鮮,廚功了得。今次再訪,食物及服務水準均劇降。「特上天婦羅御膳」其實是高級便當,有前菜、沙律、刺身、豉湯、什錦天婦羅、白飯、腌菜,食物質素合格,刺身新鮮,但鎮店食品天婦羅卻異常差勁,魷魚淡而無味、花竹蝦欠缺回甘、蝦頭油、目光魚普通、海鰻肉質無彈性(弄得像一堆炸粉)、野菜一般,最不能接受的是煮食油或炸漿出了問題,從午飯後到晚間一直有油膩嘔心的情況,而且感到很熱氣,口腔長出數粒痱滋,正常來說,正宗天婦羅是不會帶來這種反應,香港中下價日式餐廳卻經常出現。服務方面,中環的午飯時段一向很擠擁,明白的。所以便預先訂了,可惜這是沒有分別的,侍應只是順序按號安排入座,結果是卡窿位,與左右兩邊客只隔一尺。快餐店格局,高級餐廳的收費。
特上天婦羅御膳
套餐內的什錦天婦羅
2018-12-19
2018-12-01 5920 瀏覽
由於今年我的正日生日將會在珠海和澳門渡過,男友知我鍾意食Omakase, 所以預先和我在香港食一餐作為預祝我生日,佢揀左"瀧", 好開心呀"瀧"的設計十分日系,有一種貴氣和高尚的特質,環境舒適,令人十分自在今次也是揀bar 枱位,近距離望着師傅製作食物好有趣,一面可以欣賞他們的刀工,又可以和他們傾吓計,問下食物的種類和產地,滿足哂我的求知慾瀧的menu分"天" "瀧" "極"三個系列,由最平$880至最貴$1480,今晚我哋揀左"極", 極Kiwami Omakase包括先付,前菜,湯,刺身,天婦羅,合肴,日本牛肉,食事和甜品先付~ 鮮甜的真加海藻,配以凍凉酸甜的汁,好開胃前菜~構圖極有秋天的氣息,真的好美安康魚肝入口即溶,日本花螺爽甜,食完口中還有餘韻日本棱角有少少似芋頭的味道,幾特別, 師傅把海膽釀入鵪鶉蛋內,又精緻又好味湯~北海道粟米濃湯, 粟米味道極甜和濃,好creamy再加上葉蘇葉包住甜蝦炸的天婦羅,用來蘸粟米湯真的一流刺身~大拖羅油脂豐脥,入口即溶,魚味極濃,鰤魚爽甜北海道大溝貝無frozen過,原隻開,超鮮甜,美味輪到食天婦羅la, 有海藻鹽,咖喱鹽,檸檬汁和蘿白蓉用作

1966 瀏覽

先付~ 鮮甜的真加海藻,配以凍凉酸甜的汁,好開胃

前菜~構圖極有秋天的氣息,真的好美
安康魚肝入口即溶,日本花螺爽甜,食完口中還有餘韻

湯~北海道粟米濃湯, 粟米味道極甜和濃,好creamy
再加上葉蘇葉包住甜蝦炸的天婦羅,用來蘸粟米湯真的一流

刺身~大拖羅油脂豐脥,入口即溶,魚味極濃,

鰤魚爽甜

北海道大溝貝無frozen過,原隻開,超鮮甜,美味

輪到食天婦羅la, 有海藻鹽,咖喱鹽,檸檬汁和蘿白蓉用作調味

天婦羅~炸醬又薄又脆,一點也油腻,四款天婦羅各有特色,極出色

目光魚~肉質嫩滑,連骨都可以吞下,配海藻鹽就最恰當

天婦羅蝦~肉質爽甜,配以咖喱鹽,連個蝦頭都可以食埋

秋刀魚~以紫蘇葉把秋刀魚卷成卷物,混以梅醬一起炸,好清新可口

天婦羅日本大蜆~炸漿連殼連肉一齊炸,蜆肉已切成小塊,方便逐小逐小食,蜆肉超鮮甜,好好味

合肴~聖護院大根,蘿白清甜,極腍

日本牛肉~用今年在日本攞冠軍的熊本作食材
薄切~用牛肩部位,肉質嫩滑,入口即溶

厚切~是牛柳部位,油脂豐脥,無渣,牛味濃

食事~ 湯底以雞,雞腳淆製而成,鮮甜,黏口,味濃
再配以彈牙的拉麵和嫩滑的日本石班肉,好美味呀

甜品~食埋甜品真係大大滿足

鹿兒島安納芋~連皮炸一個小時,皮極脆,好似食緊薯片咁,先點白蘭地再點糖,口感豐富,將蕃薯的甜
味提昇到一個極致的層次

日本蜜瓜和日本梨~日本梨的甜味絕不遜色於蜜瓜,
日本梨帶點蜜味,而蜜瓜清甜
2018-11-15
生日
2018-11-03 320 瀏覽
Came here for lunch the other day but their ‘lunch set mix & match’ didn’t live up to its hype.I ‘mixed and matched’ the veggie tempura rice with crab meat & egg bento. The tempura was seriously not as good as expected as they came pretty soggy and barely warm. The tempura was also a bit too oily. The crab meat tho, was very fresh and went well with the egg.hkfoodtour’s official verdict: The tempuras didn’t live up to the hype.

2018-11-03 255 瀏覽
有時想食好啲又唔想洗太多錢,黎個omakase lunch會係好選擇。今次揀左位於中環Wellington Street嘅「瀧」。佢地出名嘅係tempura,今日試完果然名不虛傳👍🏻👍🏻我叫嘅係午市tempura omakase set ($480)。每款tempura都做得精緻又出色。食落口感同一般餐廳嘅tempura明顯唔同,絕對唔會有過分油膩嘅感覺。Tempura皮亦厚薄適中,非常滋味。推介佢地嘅tempura omakase lunch,絕對係物有所值👍🏻

2018-10-26 232 瀏覽
廚師發板吃得多,主打天婦羅的廚師發板可真是第一次吃!朋友極力推介,原本對天婦羅沒有太大興趣的我也被燒著了!幸運的被安排在吧枱,可以一睹師傅處理食物的過程.我們點了最豐富的Kiwami Omakase Set, 價錢是$1480包括了:先付、前菜、湯、刺身、天婦羅、合肴、曰本牛肉、食事和甜品。頭盤-海膽配日本冬瓜海膽非常鮮甜,是個清新的配搭!再來的是北海道白粟米,白螺及魷魚.白粟米極爽口,甜度十足!刺身方面,拖羅油份十足,入口即溶.花竹蝦天婦羅師傅將蝦頭和身分開炸,非常酥脆目光魚天婦羅,外脆內軟,這款不是常吃到的天婦羅款式.大蜆天婦羅第一次吃到大蜆天婦羅, 沒想到大蜆可以用炸的方法去煮,超鮮甜,配上冬菇很好吃味噌煮茄子以濃郁的麵豉醬烹煮,煮得很軟腍!日本牛肉軟腍至極的熊本牛柳,香味濃郁慢煮宮崎牛肩肉則 脂肪較多,油香滿滿,好吃得很梅素麵這款令我非常印象深刻,在麵上放上了梅子做成的冰粒,很特別!是師傅自創的做法,旁邊的是炸紫蘇葉,整個配搭都很新奇.炸鹿兒島蕃薯連皮沾上白蘭地,再點上砂糖又一驚喜之作!沒想到連甜品也用這麼多心思制作!整體都非常之好,很喜歡這裡,喜歡廚師的用心,一定會再來!
廚師發板吃得多,主打天婦羅的廚師發板可真是第一次吃!
朋友極力推介,原本對天婦羅沒有太大興趣的我也被燒著了!

幸運的被安排在吧枱,可以一睹師傅處理食物的過程.

頭盤-海膽配日本冬瓜
海膽非常鮮甜,是個清新的配搭!

再來的是北海道白粟米,白螺及魷魚.
白粟米極爽口,甜度十足!

刺身方面,拖羅油份十足,入口即溶.

花竹蝦天婦羅
師傅將蝦頭和身分開炸,非常酥脆

目光魚天婦羅,外脆內軟,這款不是常吃到的天婦羅款式.
大蜆天婦羅
第一次吃到大蜆天婦羅, 沒想到大蜆可以用炸的方法去煮,
超鮮甜,配上冬菇很好吃

味噌煮茄子
以濃郁的麵豉醬烹煮,煮得很軟腍!
日本牛肉
軟腍至極的熊本牛柳,香味濃郁
慢煮宮崎牛肩肉則 脂肪較多,油香滿滿,好吃得很

梅素麵
這款令我非常印象深刻,在麵上放上了梅子做成的冰粒,很特別!
是師傅自創的做法,旁邊的是炸紫蘇葉,整個配搭都很新奇.

炸鹿兒島蕃薯
連皮沾上白蘭地,再點上砂糖
又一驚喜之作!沒想到連甜品也用這麼多心思制作!

整體都非常之好,很喜歡這裡,喜歡廚師的用心,一定會再來!
一年前幫襯過一年,今次一樣係水準穩定!去過日本漁市場好多次,其實瀧嘅壽司比好多日本餐廳都仲好食Omakase最大嘅好處可以坐席前,同師傅慢慢傾計!了解食材嘅產地來源好重要,好記得依到嘅師傅講過,會覺得好食,唔係煮得好食,而係食材好食,而特別好味的食材需要係特別產地先搵到,真係好Inspired其實價錢唔算好貴,因為一樣價錢在中西區,好多巧立名目的餐廳都收緊依個價。可能係樓上,所以價錢係公道,但食物係非常高質。可能係經理?總之上一道菜,經理都會介紹食材及產地,佢話日本鰻魚最造,所以主菜是鰻魚,如果細心一睇,依到食嘅鰻魚係佢地養活鰻魚,再自己整,依點不得讚!食材好 + 服務好 + 師傅好....埋單覺得自己有賺, Haha..
一年前幫襯過一年,今次一樣係水準穩定!

去過日本漁市場好多次,其實瀧嘅壽司比好多日本餐廳都仲好

可能係樓上,所以價錢係公道,但食物係非常高質。

2018-10-22 374 瀏覽
一直聽朋友講呢度既天婦羅甚有水準是全港數一數二的omakase先來的是蟹肉海膽蟹棒蟹膏鵪鶉蛋蟹肉海膽都係越新鮮越好味既, 呢個配合真係唔錯, 口感同味道都配搭到白子芝麻豆腐銀杏煙鴨胸廚師發板既好處就係主廚會安排時令既食材比客人食, 不但止係最好味既食物,而且可以比我試到一D從來未食過既食材!! 呢個白子既特別又好味道!! 加埋煙鴨胸又唔會太搶味松茸清湯清得黎又食到好濃既松茸味!! 清下胃一流拖羅, 池魚, 油甘魚刺身最緊要就係新鮮, 店員好好地介紹我地由淡味食到濃味, 當中我最鐘意既就係拖羅!! 濃濃既拖羅油香味加上個陣油脂既口感都係一流的!!天婦羅重點中既重點!! 亦都係今次黎食既主因!! 果然冇令我失望, 望住主廚廚已經好吸引!! 即點即炸!! 超脆口同埋隻蝦真係超新鮮!!鴨脾鴨批主食點都要有點肉先開心既, 呢個批真係好有口感同埋個味道係好香既鴨味!! 估唔到呢度唔止得天婦羅好味!!麻糬水信玄餅最後加埋個甜品就真係PERFECT池了
一直聽朋友講呢度既天婦羅甚有水準

是全港數一數二的omakase

先來的是蟹肉海膽蟹棒蟹膏鵪鶉蛋

白子芝麻豆腐銀杏煙鴨胸

松茸清湯
清得黎又食到好濃既松茸味!! 清下胃一流

拖羅, 池魚, 油甘魚

天婦羅

鴨脾鴨批

麻糬水信玄餅
最後加埋個甜品就真係PERFECT池了
2018-09-11
2018-10-20 3954 瀏覽
如果你認為天婦羅🦐只限於炸蝦,炸南瓜🎃咁你就未免太outdate 啦原來日本料理嘅廚師發辦 都可以採用於天婦羅料理上!!!大廚會幫你揀好曬最靚最當做嘅食材❤❤呢個lunch餐跳出廚師發辦局限,可以自己tick食邊幾隻天婦羅,都幾新穎好犀利呀,成條魚形都炸返出嚟🐟 魚肉完全唔會散開,真係好考功夫肉質鮮嫩,保留魚汁同精華, 但外皮仲係脆卜卜蓮藕切完之後冇左藕斷絲連嗰種感覺入口爽脆無渣,好清新咩叫海老真丈呢!?海老意思即係蝦膠🦐🦐🦐切碎咗口感比成隻蝦上仲正😊😊😊 超級彈牙!白果唔止中國料理會用到, 原來日本菜都成日用㗎🇯🇵🇯🇵🇯🇵🇯🇵三粒擺埋一齊,造型的的色色,有 啲似串燒炸完之後完全冇苦澀味,好清香😊其實天婦羅唔一定油膩嘅配搭大廚畀我哋嘅日本蘿蔔蓉, 可以清一清口腔味道,仲可以減低熱氣添呢隻青椒仔我未食過! 平時淨係食大青椒比起大青椒黎講, 佢嘅草青味比較低,椒肉亦比較嫩口最重要係無籽㗎瀨尿蝦原來都可以用黎整天婦羅架好彈牙好彈牙好彈牙!我幾乎冇點過任何調味料, 所有食材都好鮮甜鮑魚天婦羅勁呀好矜貴呀蔬菜天婦羅絕對唔畀海鮮天婦羅輸蝕🌿☘🍀要將味道較淡(比肉味淡)嘅蔬菜整成咁惹味,絕對有佢嘅

如果你認為天婦羅🦐只限於炸蝦,炸南瓜🎃

咁你就未免太outdate 啦

原來日本料理嘅廚師發辦
都可以採用於天婦羅料理上!!!

大廚會幫你揀好曬最靚最當做嘅食材❤❤

沙追魚

好犀利呀,成條魚形都炸返出嚟🐟
魚肉完全唔會散開,真係好考功夫

肉質鮮嫩,保留魚汁同精華, 但外皮仲係脆卜卜

蓮藕天婦羅

蓮藕切完之後冇左藕斷絲連嗰種感覺

入口爽脆無渣,好清新

蝦膠天婦羅

咩叫海老真丈呢!?

海老意思即係蝦膠🦐🦐🦐
切碎咗口感比成隻蝦上仲正😊😊😊 超級彈牙!

銀杏天婦羅

三粒擺埋一齊,造型的的色色,有 啲似串燒

炸完之後完全冇苦澀味,好清香😊

其實天婦羅唔一定油膩嘅

青椒仔天婦羅

呢隻青椒仔我未食過! 平時淨係食大青椒

比起大青椒黎講, 佢嘅草青味比較低,椒肉亦比較嫩口

最重要係無籽㗎

瀨尿蝦天婦羅

瀨尿蝦原來都可以用黎整天婦羅架

好彈牙好彈牙好彈牙!

我幾乎冇點過任何調味料, 所有食材都好鮮甜

鮑魚天婦羅

鮑魚天婦羅勁呀

好矜貴呀

南高梅天婦羅

蔬菜天婦羅絕對唔畀海鮮天婦羅輸蝕🌿☘🍀

要將味道較淡(比肉味淡)嘅蔬菜整成咁惹味,絕對有佢嘅難度!

呢粒梅好食到不得了, 差點感動流涕😂😂😂😂😂

上網一查,原來呢隻梅係日本最高級嘅,重點可以唔食?!

我真係從來冇諗過梅子都可以做天婦羅!!!! 炸完嗰種甜, 係非常清雅!😘

然後慢慢滲透一絲絲酸味, 酸甜交雜,好想再食多一粒

粟米天婦羅

咁平凡嘅粟米做成天婦羅,
就真係一啲都唔普通🌽🌽🌽🌽🌽

大家細心留意下, 粟米芯係被切走嘅, 點解仲可以炸成粟米餅嘅形狀?

答案就係大廚功夫太犀利了

我只可以話呢一件天婦羅甜到入心

味道甚至勝過用牛油烤嘅粟米, 更香甜, 咬口更好

凍稻庭烏冬

凍烏冬好滑,
但用嚟配搭嘅薄脆有少許淋

可以多配一點蔥花,令味道更出眾

紅豆丸子

最後以甜品作結🍒

紅豆大大粒
粒粒分明
散發出天然嘅甜味

圓子唔會好甜,有咬口
夾埋紅豆一齊食仲正

南高梅天婦羅
粟米天婦羅
紅豆丸子
2018-10-20 152 瀏覽
星期六約左女朋友去食日本料理,佢話中環有間食天婦羅唔錯,所以就帶左我去試試前菜拼盤海膽釀鵪鶉蛋、菱角串、酸汁鮟鱇魚和柚子豆腐,擺盤非常精緻,令人賞心悅目。當中最出色的是鮟鱇魚肝,濃郁的味道配上酸汁和辣蘿蔔蓉,非常醒胃。刺身有鰤魚、平靜、吞拿魚魚腩,鮮嫩肥美到主角天婦羅出場,首先炸蝦天婦羅,炸漿薄而香脆,沒有半分油膩,蝦肉爽甜彈牙沙𩺬魚,肉質結實甜美,香脆可口日本紅衫魚配海膽汁,紅衫魚肉厚而且鮮嫩,海膽汁極為濃厚和香甜,好有創意的配搭大蜆天婦羅,殼內的蜆肉切成小塊,再加入香菇粒同炸,我都係第一次食長芋煮至軟淋,再加上有濃厚的海膽汁燒和牛西冷更是一絕,外面燒至微脆,內裡保留了勁多濃厚的肉汁,入口油香滿溢,和牛濃郁的香味在口腔內湧出,令人回味無窮!慢煮和牛肩及燒和牛西冷。店家採用剛獲獎的熊本和牛,慢煮和牛肩肉質細嫩軟滑,配燒汁和炸蒜更能突出和肉的美味。梅子飯團(凍),微酸的味道有助化解油膩鹿兒島蕃薯,蕃薯要點白蘭地和白糖來享用!生炸的蕃薯甜味緊鎖於內部,完全中和了烈酒的嗆喉感日本靜岡蜜瓜和日本啤梨,日本啤梨的有別於一般的啤梨,口感是綿滑的,而且非常清甜

前菜拼盤

刺身有鰤魚、平靜、吞拿魚魚腩,鮮嫩肥美

沙𩺬魚,肉質結實甜美,香脆可口

長芋煮至軟淋,再加上有濃厚的海膽汁

梅子飯團(凍),微酸的味道有助化解油膩