2018-09-08 115 瀏覽
有朋友係外國翻黎話好想食日本野,就book黎試試。 煙燻鰻魚配上燒過嘅銀杏上個陣都聞到好香煙燻味老闆話依加係食鰻魚嘅好季節好厚肉而且實淨彈牙鰻魚愛好者一定勁鐘意!北海道粟米真係超甜好飽滿,一咬唔小心爆左啲汁出黎勁唔好意思串住個個係菱角D同類 燒過好香口好得意刺身真係不得了好鮮甜…拖羅入口即融鮮到講唔到野,好正Main dish個和牛好嫩有牛肩同牛柳同拖羅一樣入口即融個牛肩配左個甜甜地嘅汁唔會膩食完真係好滿足,對得起個價!
有朋友係外國翻黎話好想食日本野,就book黎試試。

煙燻鰻魚配上燒過嘅銀杏
上個陣都聞到好香煙燻味
老闆話依加係食鰻魚嘅好季節
好厚肉而且實淨彈牙
鰻魚愛好者一定勁鐘意!

北海道粟米真係超甜
好飽滿,一咬唔小心爆左啲汁出黎
勁唔好意思

Main dish個和牛好嫩
有牛肩同牛柳
同拖羅一樣入口即融
個牛肩配左個甜甜地嘅汁唔會膩

食完真係好滿足,對得起個價!
2018-09-06 180 瀏覽
相約舊同事去食omakase 同事就揀左呢間中環店 好期待幾中意個店名「瀧」暗暗地幾好氣氛入丁去環境裝修都唔錯 地方幾大 仲可以包箱有三款餐選擇 難得食一次 緊係試最多款式既我地坐bar枱 所以睇到師傅整野食先上一個前菜 粟米 銀杏 日本花螺 鴨胸好中意個粟米 好清甜花螺新鮮 鴨胸都好香小小既份量夠哂之後上個松茸清湯第一次食松茸既我覺得味道幾特別 成碗都好濃松茸味好清香最後食埋松茸覺得健康既感覺刺身就有平政魚、吞拿魚、伊佐木最中意食吞拿魚 厚切得來新鮮再帶點咸咸既味道 意猶未盡天婦羅最特別係日本紅杉魚配海膽汁因爲好中意海膽味 剛炸起既魚好熱好香好軟 夾埋熱熱地既海膽汁滲哂入去正呀!仲有沙椎魚天婦羅,估唔到成條魚炸完啲魚肉依然咁滑仲帶魚本身既咸味 真心好好味仲有大蜆天婦羅原隻大蜆一齊炸,起左層脆脆就係原汁原味既蜆肉好大隻 咁樣炸都可以保留蜆肉既鮮味好甜好多汁再黎係慢煮熊本牛師傅話係連續幾年冠軍既熊本牛分別有西冷同牛肩位仲配左調味料點來食 首先食一件冇點調味料既牛 原汁原味牛味出哂黎 煮得唔老 剛好有咬口 又唔會好韌調味料我就最中意中間既鹽來配牛,帶點咸味好香好夾再黎有梅冰配紫蘇天婦羅配面
相約舊同事去食omakase 同事就揀左呢間中環店 好期待

幾中意個店名「瀧」
暗暗地幾好氣氛

小小既份量夠哂

之後上個松茸清湯
第一次食松茸既我覺得味道幾特別 成碗都好濃松茸味好清香
最後食埋松茸覺得健康既感覺

刺身就有平政魚、吞拿魚、伊佐木

最中意食吞拿魚 厚切得來新鮮再帶點咸咸既味道 意猶未盡

天婦羅最特別係日本紅杉魚配海膽汁
正呀!仲有沙椎魚天婦羅,估唔到成條魚炸完啲魚肉依然咁滑
仲帶魚本身既咸味 真心好好味

仲有大蜆天婦羅

原隻大蜆一齊炸,起左層脆脆就係原汁原味既蜆肉
好大隻 咁樣炸都可以保留蜆肉既鮮味
好甜好多汁

再黎係慢煮熊本牛
師傅話係連續幾年冠軍既熊本牛
分別有西冷同牛肩位
仲配左調味料點來食 首先食一件冇點調味料既牛 原汁原味
牛味出哂黎 煮得唔老 剛好有咬口 又唔會好韌

調味料我就最中意中間既鹽來配牛,帶點咸味
好香好夾

再黎有梅冰配紫蘇天婦羅配面
第一次食法 首先天婦羅抵讚
好香脆 炸得好好

中間一層梅冰 係充滿梅味 每一口都係個口入面溶出好濃既梅味
面就冇特別味道 可以撈梅冰一齊食

尾聲就有鹿兒島安納芋 可以配白糖同埋白蘭地食
唔點配料都已經好甜 點左白蘭地再加糖又是另一種食法 白蘭地滲入番薯入邊 去咗本身既甜味 再點白糖既甜
食落去就好重酒味
中意飲酒既會中意呢個食法

簡單紀錄左幾個款式 個人比較中意呢到既天婦羅 真係炸到剛剛好
又可以留返原本既鮮味
中環地段咁既價錢都唔算太貴,值得一食
  • 松茸清湯
  • 刺身
  • 天婦羅
需要食一個omakase來獎賞自己整個過程之中最喜歡的就是天婦羅、 牛肉、麵食以及甜品的安排。沒有想到日本餐廳的熟食居然令我留下最深印象,讓我重點把自己最喜歡的介紹給大家。/極 Kiwami omakase $1480先付前菜湯天婦羅 (值得留意)曰本牛肉 (獨家食材)食事 (新奇處理方法)甜品 (居然是一個熱食)先付,前菜方面/松葉蟹拆肉 蟹膏海膽 昆布啫喱/柚子豆腐/北海道白粟米/零余子/法國煙鴨胸配芥末蟹肉鮮味,加上蟹膏及海膽令味道creamy左,而昆布啫喱咸咸的,很開胃。 其他前菜方面有白粟米覺得特別開心,原來粟米生食是沒有青草味的。 日本居然有稜角這些東西,他們的產品就是零余子。 白色的,口感帶粉。 法國煙鴨胸瘦瘦的,但是鴨胸味十分濃。/蜆肉清湯/刺身伊佐目 平政魚 白身魚 吞拿魚腩蜆肉清湯帶柚子味,第一次試到。 仲有少少有柚皮清湯另有一番味道。刺身有吞拿魚腩, 厚切刺身也帶魚油香。天婦羅第一次見到沒有天婦羅醬汁的處理方法,白蘿蔔以兩種品種混合在一起,加上檸檬汁、咖哩鹽、海草鹽, 師傅現場處理的時候,由他們混合天婦羅漿,炸,以及上枱也可以親眼目擊。 食物上台的時候,師傅會告訴
需要食一個omakase來獎賞自己

/極 Kiwami omakase $1480
先付
前菜

天婦羅 (值得留意)
曰本牛肉 (獨家食材)
食事 (新奇處理方法)
甜品 (居然是一個熱食)

先付,前菜方面
/法國煙鴨胸配芥末

/蜆肉清湯
/刺身
伊佐目 平政魚 白身魚 吞拿魚腩

刺身有吞拿魚腩, 厚切刺身也帶魚油香。

天婦羅
第一次見到沒有天婦羅醬汁的處理方法,白蘿蔔以兩種品種混合在一起,加上檸檬汁、咖哩鹽、海草鹽, 師傅現場處理的時候,由他們混合天婦羅漿,炸,以及上枱也可以親眼目擊。 食物上台的時候,師傅會告訴你配以什麼的調味可以令食物發揮最大味道。

蝦頭 咖哩鹽
蝦身 白鹽
沙錐魚海草鹽
海鰻 京都蔥
蔥的根部也可以吃

那個海鰻京都蔥真是冇得頂,配合大量的葱, 鰻魚是爽脆的加上蔥十分香口

/魚二重
魚肉同山芋一起蒸
第一眼以為是茶碗蒸,原來入面是魚肉加山芋,味道是甜的, 餐廳告訴我們原來這個是傳統的做法。

/熊本牛肉牛肩肉slow cook + 炭燒西冷
原來這個牛肉只有這間舖頭可以吃到,熊本經營三年時間,牛肉剛於上年獲獎

slow cook牛肩肉,炭烤西冷, slow cook 醬味道剛好,沒有油膩的感覺,本身肉質是極佳,所以配合slow cook方面吃到牛肉味,質地也十分嫩。 炭烤西冷看到肉質是粉紅色的,油份十足,是另一種日本牛味道,難怪他們會得獎。

/梅味素麵 梅冰 天婦羅紫蘇葉
/甜品
鹿兒島安納芋生炸1小時
特色連皮食先點白蘭地後點糖

這個梅味麵十分好味, 而且入面還有梅冰酸酸甜甜的感覺, 處理看似簡單,但師傅心意十足,夏天吃剛好,還有以這個作尾,酸嘅口感可以令我挑戰到最後,能夠完成甜品

甜品居然是番薯,還有白蘭地。 這個比起其他雪糕、信玄餅等更合我心意。 連皮食有沒有覺得有一些苦苦澀澀的,可能是因為炸了很久,皮十分脆口,令到番薯嘅甜味更加重。

整個設計,層層推進,刺激味蕾,刺激驚喜。
2018-09-05 166 瀏覽
開心星期五係應該放任一下食豪d,獎勵自己🤭朋友推介呢間位於中環既瀧,話呢到既tempura十分味美,而且環境好好。 果然無推介錯,餐廳環境感覺好private,唔太大唔會好多人,食物質素高,食材新鮮👍🏻👍🏻紅衫魚天婦羅配海膽汁海膽汁用新鮮海膽打成汁淋上新鮮炸起既紅衫魚天婦羅,舌尖的享受🤤 紅衫魚魚味偏淡但炸得好好食海膽汁十分鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻秋刀魚天婦羅主廚話得佢會將秋刀魚做成tempura,第二度食唔到🤭 加入左紫蘇葉同梅醬,將秋刀魚卷起再炸到三成熟,味道出奇地夾同好食,梅醬酸酸地更能帶出秋刀魚鮮味🉐🉐🉐全部天婦羅都係師傅即製即炸,所以十分新鮮!蝦天婦羅🍤粉漿好薄,蝦唔大隻但尚算鮮甜,沾上少少鹽已經好出色蝦頭沾上咖哩鹽,味道比蝦身味道更鮮更濃😍蠔天婦羅用左青椒承住生蠔再炸,青椒可以兜番住蠔汁,更原汁原味唔需要沾任何調味料已經好鮮味蠔唔係炸至全熟,口感好好松葉蟹、海膽、蟹膏🦀海膽好鮮甜蟹膏好鮮甜松葉蟹好鮮甜撈埋黎食更鮮甜😍🤤北海道白玉粟米 - 生食粟米,好新鮮好甜☺️ 鴨胸 - 帶酒味,肉味濃郁花螺 - 爽口彈牙,味道偏淡Main course - 熊本牛肉🥩左邊三片係牛肩肉,用慢煮方式
開心星期五係應該放任一下食豪d,獎勵自己🤭

紅衫魚魚味偏淡但炸得好好食
海膽汁十分鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻

秋刀魚天婦羅

全部天婦羅都係師傅即製即炸,所以十分新鮮!

蝦天婦羅🍤
粉漿好薄,蝦唔大隻但尚算鮮甜,沾上少少鹽已經好出色
蝦頭沾上咖哩鹽,味道比蝦身味道更鮮更濃😍
蝦天婦羅

蠔天婦羅
用左青椒承住生蠔再炸,青椒可以兜番住蠔汁,更原汁原味
唔需要沾任何調味料已經好鮮味
蠔唔係炸至全熟,口感好好
蠔天婦羅

松葉蟹、海膽、蟹膏🦀
海膽好鮮甜
蟹膏好鮮甜
松葉蟹好鮮甜
撈埋黎食更鮮甜😍🤤
松葉蟹、海膽、蟹膏

北海道白玉粟米 - 生食粟米,好新鮮好甜☺️
鴨胸 - 帶酒味,肉味濃郁
花螺 - 爽口彈牙,味道偏淡

Main course - 熊本牛肉🥩
左邊三片係牛肩肉,用慢煮方式烹調,加上蜜糖,味道清新,肉質極嫩
右邊大舊d既係西涼,用碳燒方式煮至三、四成熟,牛既油脂味同肉味好重
🉐🉐🉐🉐🉐
熊本牛

蕎麥麵🍜
蕎麥麵黎自日本🇯🇵
口感十分爽口彈牙😍
簡單加上蘿蔔蓉、葱、脆脆,味道已經好好
蕎麥麵汁清新唔膩,已經好飽都忍唔住食多兩啖
蕎麥麵

炸蕃薯 🍠
蕃薯炸左一個鐘連皮都食得😳 蕃薯好甜☺️
先沾上旁邊既白蘭地,再沾少少糖
入口帶少少苦澀,食落帶甜,苦盡甜來既感覺👍🏻🉐
炸蕃薯

蜜瓜 + 梨 🍈🍐
連生果都十分上等
蜜瓜原個切開
甜到好似浸左糖水咁🤤🤤🤤

只有三個餐比大家選擇,全部食品均由主廚發板,上到去只要講有咩唔食就可以
主廚發板多一份神秘感,食物逐件遂件上,會好期待下一道菜☺️
Tempura尤其出色🉐🉐🉐🉐

蕎麥麵
炸蕃薯
  • Sashimi
2018-09-05 100 瀏覽
訂咗枱咁耐,早幾日終於試到瀧嘅omakase。叫咗kiwami omakase “極”,有先付、前菜、湯、刺身、天婦羅、合肴、日本牛肉、食事及甜品,總共9道菜。首先嚟嘅先付係松葉蟹配海膽蟹膏昆布啫喱。啖啖肉之餘,海膽同蟹膏唔會掩蓋大家嘅味道,好清新,好啱做開胃菜。第二道前菜係北海道白粟米、海鹽炸銀杏、海老釀明太子、蠑螺,先後次序亦由白粟米順時針開始食。白粟米生食特別甜,銀杏配上海鹽更可口,海老明太子同蠑螺清新爽甜。第三道菜係鮑魚清湯配柚子皮,清一清味蕾最適合不過。第四道係刺身,有拖羅、深海、赤龍,可配葱花或生薑或即磨山葵,點少許醬油。第五道天婦羅,有海蝦、海老頭、目干魚、日本海鰻及大蜆天婦羅配京都萬油蔥。天婦羅可配上靜岡白蘿蔔、椒鹽及檸檬汁食用。第六道係合肴,有山芋魚肉茶碗蒸。第七道日本和牛,入口即溶,配以少少鹽,更帶出牛嘅肉汁。第八道係紫蘇葉天婦羅配梅冰梅蘇麵,清香唔會太酸,齒頰留香。最後甜品,有生炸紫甜薯及蜜瓜晴王。甜薯可配白蘭地點糖,連皮食,令人一試難忘!蜜瓜晴王果味濃郁,清甜爽口。

第三道菜係鮑魚清湯配柚子皮,清一清味蕾最適合不過。

第六道係合肴,有山芋魚肉茶碗蒸。

第七道日本和牛,入口即溶,配以少少鹽,更帶出牛嘅肉汁。

第八道係紫蘇葉天婦羅配梅冰梅蘇麵,清香唔會太酸,齒頰留香。

2018-07-20
2018-09-04 93 瀏覽
美是一門學問,往往在日本菜中,每一道出埸菜餚中,都另人賞心悅目、親身感受到靚是何物!今晚又是上美學堂的最好時機了。一間主打天婦羅的曰本料理店,不單單是天婦羅,還有時令蔬菜,集美食於一身!Kiwami Omakase $1,480頭盤是我的至愛,松葉蟹腳,蟹膏,海膽和特製的昆布啫哩。濃郁的蟹膏和海膽,正好有昆布啫哩中和味道,另蟹肉更添層次感。前菜是時令菜式。漸入初秋,北海道白粟米最啱季節。清甜爽口爆汁,停不了。白梅貝肉質爽脆勁鮮甜味。花竹蝦配合了酒糟製成的醬汁,提升蝦的鮮味,也是冷盤的好材料。接近中秋,松茸是最美最香,用來餚製清湯,好矝貴。那香味陣陣樸鼻,湯底清甜美味,極品。刺身有三款:伊佐木肉質柔軟帶彈性,魚味帶淡卻鮮甜。深海池魚入口已感受到那魚脂的香。拖羅肥美,入口即化。主角天婦羅要出場了:先來炸蝦,新鮮熱辣,蘸少許抺茶鹽更添滋味。蝦頭鬆脆香口。沙咀魚啖啖肉質,魚香四溢。紫蘇葉包裹著秋刀魚只炸三成熟,顯現出廚師功架!半生熟的質感,魚味香濃。紫蘇葉的香帶有清新不膩感。大蜆醸入冬菇粒混入醬汁來炸,鮮美又新奇的配搭。不是一般的茶碗蒸,採用了魚肉和山芋茸,味道淡而優香,嫰滑。熊本牛肩和西冷,

Kiwami Omakase $1,480

白梅貝肉質爽脆勁鮮甜味。

刺身有三款:
伊佐木肉質柔軟帶彈性,魚味帶淡卻鮮甜。
深海池魚入口已感受到那魚脂的香。
拖羅肥美,入口即化。

主角天婦羅要出場了:
先來炸蝦,新鮮熱辣,蘸少許抺茶鹽更添滋味。蝦頭鬆脆香口。
沙咀魚啖啖肉質,魚香四溢。
大蜆醸入冬菇粒混入醬汁來炸,鮮美又新奇的配搭。

不是一般的茶碗蒸,採用了魚肉和山芋茸,味道淡而優香,嫰滑。

熊本牛肩和西冷,喜愛牛的我極力推介。牛肩軟熟,牛味香濃。
西冷半成熟剛好,質量一流。

到了這個時候那種飽足感己達到頂峯,最後來一個清爽不膩的梅子素麵清清味蕾。
清香帶酸的麵條加入梅子冰花,透心涼。
紫蘇葉天婦羅和梅子冰花夾味到無得輸。

甜品當然是時令水果的蜜瓜和梨。

今晚上了美學堂之餘,心靈上滿足又飽足噢!
2018-09-03
2018-09-04 100 瀏覽
喺朋友出國前一齊食好啲,專登揀咗佢最愛嘅天婦羅~ 哩度係食廚師發辦嘅天婦羅,坐定定等食就可以。Starter 係兩大條松葉蟹肉,拆好哂肉,係啖啖鮮味嘅蟹肉呐。另一個前菜係個 platter,擺放咗兩片鴨胸、日本花螺、銀杏仲有鮮甜爽口嘅北海道白栗米。鴨胸味道濃郁,好好食阿~湯品清清哋,好香松茸味,係我飲過最好飲嘅日式清湯呢!四点刺身賣相好華麗,油甘魚好鮮爽,拖羅好有油香。花竹蝦同蝦頭天婦羅,花竹蝦嘅形態好生動~沙鎚魚天婦羅炸得酥脆好味,啲魚肉好幼滑 秋刀魚卷住紫蘇葉同梅醬,充滿秋刀魚油香嘅滋味又唔膩呢,超好食生蠔青椒天婦羅口感好有層次,生蠔好軟滑多汁,青椒就清爽天婦羅告一段落之後,就到蒸蛋~ 蒸蛋滑就不在話下,啲材料仲有好多菇同魚肉吶鰻魚三味有白燒鰻魚、鰻魚蛋卷同蒲燒鰻魚,鰻魚 fans 表示滿足晒三個願望 白燒鰻魚無咁多醬汁,鰻魚質素真係要好高先得,哩度燒得好好食蕎麥梅冰冷麵配紫蘇葉天婦羅,紫蘇葉咁薄都炸得好靚。冰麵上面嘅梅冰酸咪咪又冰凍,好解滯消暑~最後有日本蜜瓜同提子,甜到不得了

湯品清清哋,好香松茸味,係我飲過最好飲嘅日式清湯呢!

四点刺身賣相好華麗,油甘魚好鮮爽,拖羅好有油香。

花竹蝦同蝦頭天婦羅,花竹蝦嘅形態好生動~

沙鎚魚天婦羅炸得酥脆好味,啲魚肉好幼滑

生蠔青椒天婦羅口感好有層次,生蠔好軟滑多汁,青椒就清爽

白燒鰻魚無咁多醬汁,鰻魚質素真係要好高先得,哩度燒得好好食

最後有日本蜜瓜同提子,甜到不得了
2018-09-03 103 瀏覽
今日喺中環食Omakase,呢間餐廳環境唔錯,我地6:45pm到坐bar枱,未有人,可能因為今日不停落雨所以少人,好似包左間餐廳咁,哈哈!今日食豪啲,叫個極餐。前菜有松葉蟹蟹蓋,上面有海膽同蟹醬面豉,啲蟹好鮮好甜,夾埋所有一齊食,正!另外仲有個前菜set,入面個北海道粟米超級甜,超好味!!嗰三粒細粒叫’菱角子’,真係未聽過,食落好似薯仔咁,好味喎!跟住有個松茸清湯暖下胃到吃刺身喇!😍有伊佐木,深海池魚,赤身同大toro,大toro好肥好好味!之後輪到天婦羅🍤,呢間餐廳果然係出名天婦羅,睇落好pro! 師傅即場溝粉即時炸,好味!炸漿好薄剛剛好,每款海鮮師傅都有講點咩最好食!然後有個日本紅衫魚,上面淋咗啲海膽汁,估唔到紅衫魚可以啖啖肉,個汁好好味!最後一道天婦羅係日本大蜆,原先睇落以為係茄子🤣,天婦羅大蜆真係第一次食,入面仲好多汁👍🏼之後係蒸魚肉加珊瑚,唔講以為係普通蒸蛋,因為真係好滑!跟住係我最期待的和牛喇!睇落好正,食落都好好味,好肥美,不過只係本人唔太鍾意食太肥,所以如果鍾意食肥美嫩口牛嘅朋友會覺得好正!最後一道鹹點就係梅冰素麵,估唔到係全餐的亮點,啲梅味嘅冰酸酸微微好好味,好開胃,

今日食豪啲,叫個極餐。

跟住有個松茸清湯暖下胃

之後係蒸魚肉加珊瑚,唔講以為係普通蒸蛋,因為真係好滑!

最後一道鹹點就係梅冰素麵,估唔到係全餐的亮點,啲梅味嘅冰酸酸微微好好味,好開胃,啲麵夠幼,麵質剛好,正!👍🏼👍🏼👍🏼

甜品係鹿兒島蕃薯🍠,師傅話炸了一個鐘,點沙糖同拔蘭地一齊食,好味喎!尤其係個蕃薯皮!👍🏼👍🏼👍🏼 真係心機菜!

最後係生果,有超甜蜜瓜同晴王提子,食完真係好滿足!

總結,呢間日本餐廳真係主打天婦羅,做得好出色,其他食物都中上水準,不過就嫌服務未夠水平,日本餐廳嚟講真係有待改善,好在師傅夠細心,挽回不少分數!
2018-08-29
2018-09-03 138 瀏覽
今日約左朋友喺中環食Omakase,可能因為落雨所以冇乜人。依度有三款menu,分別係天、瀧同極。我地都揀左食極餐。前菜有松葉蟹蟹蓋,上面有海膽同蟹醬面豉,仲有昆布啫喱鋪喺面。師傅叫我地撈埋所有一齊食,正!另外仲有北海道粟米超級爽甜!跟住有個松茸清湯。Omakase當然唔少得刺身啦!有伊佐木,深海池魚,赤身同大toro,樣樣都好新鮮好好味!跟住出場就到重頭戲天婦羅,呢間餐廳最出名天婦羅!師傅即場溝粉即時喺我地面前炸!炸漿好薄剛剛好,每款海鮮師傅都有講解點樣食法最好食!有蝦、日本紅衫魚,仲有日本大蜆,每樣都好新鮮😍 配搭天婦羅嘅有海鹽、咖哩鹽 、同埋檸檬汁!我最鍾意個咖哩鹽 ,配個蝦頭食真係好好味!之後有蒸魚肉加珊瑚,好特別!跟住就到和牛喇!好好味,好肥美,鍾意食肥美嫩口牛嘅朋友會覺得好正!最後一道就係梅冰素麵,啲梅味嘅冰酸酸微微好好味,好開胃,啲麵夠幼夠煙un!😋😋甜品係鹿兒島蕃薯🍠,炸了一個鐘!點沙糖同拔蘭地一齊食,好好味呀! 最後生果有超甜蜜瓜同晴王提子!成餐飯好圓滿呀!P.S. 佢地個洗手間都好靚好乾淨,仲好貼心咁有mouth wash俾客人食完飯用添 👍🏻

依度有三款menu,分別係天、瀧同極。我地都揀左食極餐。

之後有蒸魚肉加珊瑚,好特別!

最後生果有超甜蜜瓜同晴王提子!成餐飯好圓滿呀!

2018-08-29
2018-08-29 136 瀏覽
這次新嘗試一家在中環主打天婦羅廚師發辦的餐廳除了天婦羅omakase之外 午餐時段還有不同的Lunch set選擇我跟朋友都點了Executive Lunch Set HKD688腐皮蟹肉配昆布啫喱昆布啫喱沒什麼味道 蟹肉也沒有鮮甜味 只有很重腐皮味水母 帶子漬物 日本魚肉水母質感韌沒有味道 靠芝麻醬調味 帶子漬物濃味 比較普通特上刺身 – 拖羅 深海池魚 甘海老不過不失的刺身 油脂香但沒有鮮味 感覺普通天婦羅蝦炸蝦配以海藻鹽吃 蝦肉彈牙 海藻鹽不會太鹹帶出鮮味天婦羅沙追魚沙追魚配以白鹽吃 體積比較細小 炸得乾脆 挺好吃天婦羅鮑魚任何調味料都不用配 新鮮彈牙 挺不錯天婦羅日本馬頭魚馬頭魚配以wasabi盬 表面的魚鱗也能吃 味道鮮甜天婦羅南瓜 天婦羅玉米筍蔬菜甜味十足 挺不錯的汁煮油甘魚魚鮫油脂重 醬汁味很濃 有點過鹹的感覺 如果可以配以白飯吃應該會一流哈哈熱食 – 烏冬或天婦羅蔬菜飯兩樣都挺普通 天婦羅蔬菜會比較吸引 炸得乾脆抹茶凍抹茶味不算很重 較甜
這次新嘗試一家在中環主打天婦羅廚師發辦的餐廳

兩樣都挺普通 天婦羅蔬菜會比較吸引 炸得乾脆

抹茶凍
抹茶味不算很重 較甜
2018-08-28 995 瀏覽
城中有唔少 Omakase,好多時都係壽司或者 teppanyaki 為主所以瀧主打係 Tempura 可算係云云高端日本餐廳嘅一抹衝擊呼應咗店名中嘅含意~ (瀧 Taki 係指湍急的水流)廚師發辦當然係 prefer 坐吧枱啦可以欣賞到師傅嘅手勢嘛嗰個金爐係炸爐,雖然好近但都唔會彈到或者覺得熱咁近距離睇住好霸氣師傅炸天婦羅都幾過癮呢位勇師傅 (Eric) 原來喺稻菊做過隔離位客人係熟客,仲話食天婦羅呢度係第一,哈哈令到我都好期待呀  😌【先付 Starter】係松葉蟹配北海道粟米蓉一嚟就係名蟹松葉蟹,不愧係「極」Omakase兩大條松葉蟹肉味道鮮甜,肉質嫩滑北海道粟米亦係出名甜,兩者構造咗一個甜蜜嘅 starter【前菜 Appetizer】睇落好豐富有北海道白粟米、燒銀杏、鴨胸同白梅貝上一道菜將粟米打成 puree而呢一道嘅北海道白粟米就原汁原味生食無食材 duplicate 嘅感覺,反而覺得食到兩種唔同形態嘅粟米~ 鴨胸非常油潤,加少少芥末醬畫龍點睛相當出色!【湯 Soup】係松茸清湯我好膚淺咁看輕咗呢碗清湯 一飲之下,oh my god! 好好飲!清澈嘅湯充滿咗松茸濃濃嘅清香還
呼應咗店名中嘅含意~ (瀧 Taki 係指湍急的水流)
廚師發辦當然係 prefer 坐吧枱啦
咁近距離睇住好霸氣師傅炸天婦羅都幾過癮
呢位勇師傅 (Eric) 原來喺稻菊做過
隔離位客人係熟客,仲話食天婦羅呢度係第一,哈哈
令到我都好期待呀  😌

【先付 Starter】係松葉蟹配北海道粟米蓉
一嚟就係名蟹松葉蟹,不愧係「極」Omakase
兩大條松葉蟹肉味道鮮甜,肉質嫩滑
北海道粟米亦係出名甜,兩者構造咗一個甜蜜嘅 starter
【前菜 Appetizer】睇落好豐富
有北海道白粟米、燒銀杏、鴨胸同白梅貝
上一道菜將粟米打成 puree
而呢一道嘅北海道白粟米就原汁原味生食
鴨胸非常油潤,加少少芥末醬畫龍點睛
相當出色!
【湯 Soup】係松茸清湯
我好膚淺咁看輕咗呢碗清湯
 一飲之下,oh my god! 好好飲!
清澈嘅湯充滿咗松茸濃濃嘅清香
還原基本步,看似簡單嘅嘢其實最考工夫
刺身 Sashimi】放喺金色彎月之中,視覺效果一流
老實講嚟得食 tempura,我對刺身嘅期望無咁高
不過呢度嘅刺身都唔錯,有鯛魚、深海池魚、黑鯥魚同拖羅
黑鯥魚更加係我第一次食到  😋
鮮爽同油脂豐腴嘅刺身都齊全
【天婦羅 Tempura】今晚嘅主角上場喇
第一道係【花竹蝦】,連蝦頭都炸成天婦羅
勇師傳每上一樣食物都會教我哋點配搭
呢個花竹蝦天婦羅佢就建議我哋點芥末鹽
【沙鎚魚】嘅炸衣脆薄,去骨後再炸
魚肉保持到鮮嫩,而且啖啖肉~
最欣賞係天婦羅成個外形好輕盈,條魚活靈活現咁!
【秋刀魚】顧名思意係入秋先當造
勇師傳話而家八月下旬都開始食得
用紫蘇葉包住秋刀魚炸到三成熟,再加上梅醬
賣相好別緻吸引
油香被紫蘇葉同梅醬平衡咗,好食到我念念不忘
為咗呢道秋刀魚天婦羅,絕對值得回頭!
【真蠔配青椒】嘅天婦羅,創意度爆燈
原來師傳係想用青椒接著生蠔汁
等我哋將真蠔所有嘅精華都唔好浪費
果然有心思!
【合肴 Hot Dish】係茶碗蒸
今次唔敢再輕視呢啲看似「平凡」之物喇,哈哈
茶碗蒸加咗好多山藥、菇菌同魚肉落蒸蛋度
日式蒸蛋超嫩滑,而且口感好豐富

【日本牛肉 Wagyu Beef】係來自熊本嘅西冷牛肉
西冷牛肉嘅油脂好香,味道濃郁
而且份量都好 generous

睇相都睇得出有幾好食啦 😂
【食事 Rice Dish】係紫蘇葉天婦羅 Soba
蕎麥冷麵以梅冰冰鎮
清新到食到飽飽都清哂呢個 soba
甜品 Dessert】係超甜嘅鹿兒島蕃薯
可以點少少 brandy sauce 食
個皮好脆都好好味~

仲有靜岡蜜瓜同巨峰提子作結
日本水果好食不在話下,仲有整到勁靚呀

好有質素好滿意嘅一餐 omakase
由頭到尾都有誠意,驚喜不斷~
2018-08-27 96 瀏覽
~極 Kiwami omakase $1480~先付前菜湯天婦羅曰本牛肉食事甜品omakase. 準備胃口之餘亦要準備心情~松葉蟹拆肉 蟹膏海膽 昆布啫喱~蟹肉鮮味,蟹膏起了畫龍點晴的功用。喜歡用蟹肉做前菜,因為清清甜甜,把心情準備好,開始享受美食。~柚子豆腐~沒有豆做的豆腐,柚子胡椒。芝麻味重,配柚子,味道出。~北海道白粟米~之前去北海道已經好想食,不過唔啱時節。今日一試,嘩!生食都好甜,没有「渣」,又沒有草青味。~零余子~九州食品,似棱角,粉粉的。 帶一點澀澀的,我喜歡。秋天了,多吃白色食品有益喔。~法國煙鴨胸配芥末~味道再濃一點,好像有一陣陣酒味,質地瘦。本身鴨胸好入味,加上煙燻味同芥未,刺激了口腔,我準備下一道了。~蜆肉清湯~蜆肉好大隻呢,清湯帶柚子味,第一次試到。一向清湯都是咸咸的,帶柚子味,又提我秋天了。滿口甘甘的。~刺身~伊佐目 平政魚 白身魚 吞拿魚腩刺身當然是鮮味,對我來說,魚類帶了一點冷。厚切的魚,比較滿足,可以大嚐魚油香味。~天婦羅~看見天婦羅是即製的, omakase的精髓應該在天婦羅當中。 炸完之後即食! 時間溫度大考驗。混合了兩種蘿蔔蓉、檸檬汁、咖喱鹽、海草
~極 Kiwami omakase $1480~
先付
前菜

天婦羅
曰本牛肉
食事
甜品

omakase. 準備胃口之餘亦要準備心情

~松葉蟹拆肉 蟹膏海膽 昆布啫喱~

~柚子豆腐~
沒有豆做的豆腐,柚子胡椒。芝麻味重,配柚子,味道出。
~北海道白粟米~
~零余子~
~法國煙鴨胸配芥末~

~蜆肉清湯~
蜆肉好大隻呢,清湯帶柚子味,第一次試到。
一向清湯都是咸咸的,帶柚子味,又提我秋天了。滿口甘甘的。

~刺身~
伊佐目 平政魚 白身魚 吞拿魚腩

~天婦羅~
混合了兩種蘿蔔蓉、檸檬汁、咖喱鹽、海草鹽。 有別於其他天婦羅食法,蘿蔔蓉先混合味道,所以沒有醬汁的。對一個極愛蘿蔔的人來說,這是上品!

1. 蝦
蝦頭 咖哩鹽
蝦身 白鹽
2. 沙錐魚海草鹽
3. 海鰻 京都蔥
蔥的根部也可以吃
4. 蜆

最喜歡海鰻 京都蔥,因為海鰻質地爽口,配合大量的葱,上枱顏色已經好靚,葱嘅香味剛好係另一種天婦羅食。 這一款葱十分出色,因為蔥的根部也可以食用,特製醬汁加葱令到天婦羅脆口之餘更加香口。

~魚二重~
魚肉同山芋一起蒸
好鍾意食山芋,嗰種黏黏滑滑嘅味道,原來加上魚肉一起蒸,甜甜地,又係一個茶碗蒸之外新嘅食法。 不時不食的概念之下,見到好多接近秋天的白色食材出現,可想而知 ,師傅係有用心設計過菜單的。

~熊本牛肉牛肩肉slow cook + 炭燒西冷~
獨家發售,熊本經營三年時間,牛肉剛於上年獲獎

牛肉的確是上品, 十分聰明的處理方法,用slow cook牛肩肉,帶出牛肉嘅嫩,再用炭烤方法令到牛嘅油份同肉嘅比例推到極致。 要在炭燒跟慢煮要選其一的話,比較喜歡慢煮的處理方法,牛肉味實在濃及很多牛肉汁。

~梅味素麵 梅冰 天婦羅紫蘇葉~
打破一般尾二一定係飯嘅感覺,梅味素麵係肉食之後剛好中和口中油膩嘅感覺,師傅特別加咗梅冰,同天婦羅紫蘇葉,令到梅味及紫蘇味互相發揮, 冰涼口感,清爽味道,最適合夏天。

~甜品~
鹿兒島安納芋生炸1小時
特色連皮食先點白蘭地後點糖

再一次打破甜品的感覺,不是雪糕、不是糯米糍、不是冰凍的,而是香甜的炸番薯。 沒有到最後一刻師傅仍為你做出驚喜。 甜甜的番薯原來跟白蘭地是那麼配搭的,白蘭地的酒精味道沒有令蕃薯變苦,反而加了一陣香味。

早在1星期前,男友已告訴我訂了中環一間食Okmakase的日式餐廳,一直懷着好期待的心情,今晚終於食到la一入內已被餐廳環境所吸引,設計好日系,好貴氣和雅緻,外面一排是bar枱和幾張四人和二人枱,裏面還有幾間獨立的房間,私隱度高,今晚我地就揀左bar 枱,可以一面食,一面欣賞厨師的刀工,和同厨師傾吓計,好開心呀menu分三個系列: 天,瀧,極,最平$880,最貴$1480, 我地揀左極,包先付,前菜,湯,刺身,天婦羅,合肴,日本牛肉,食事和甜品先付~京都竹筍,上面鋪咗D木魚,竹筍好爽甜前菜~ 北海道粟米,銀杏,鴨胸和日本白梅貝(花螺) 白粟米清甜,有少許廿蔗味,銀杏燒香左,有咬勁,鴨胸有好濃的鴨味,食完個口仲有D餘韻,花螺鮮甜,仲有少許海水味湯~松茸清湯~ 有數片松茸和一條條的三葉在湯內,松茸好鮮,湯好清甜,好好味刺身~右至左: 伊佐目,平政魚和拖羅伊佐目味清,平政魚肉質厚實爽口有油香,拖羅好肥美,入口即溶,油脂豐腴,勁好味呀一見到放上呢四種調味料,就知道是輪到食天婦羅由左至右: 海藻鹽,wasabi鹽, 檸檬汁 和蘿蔔蓉,蘿蔔蓉已經加咗少少調味喺裏面可以直接食用上: 天婦羅蝦~ 炸漿
今晚終於食到la

bar 枱,可以一面食,一面欣賞厨師的刀工,和同
厨師傾吓計,好開心呀

天婦羅,合肴,日本牛肉,食事和甜品

先付~京都竹筍,上面鋪咗D木魚,竹筍好爽甜

前菜~ 北海道粟米,銀杏,鴨胸和日本白梅貝(花
螺) 白粟米清甜,有少許廿蔗味
,銀杏燒香左,有咬勁,鴨胸有好濃的鴨味,食完個口仲有D餘韻
,花螺鮮甜,仲有少許海水味

湯~松茸清湯~ 有數片松茸和一條條的三葉在湯內,
松茸好鮮,湯好清甜,好好味

刺身~右至左: 伊佐目,平政魚和拖羅
伊佐目味清,平政魚肉質厚實爽口有油香,拖羅好
肥美,入口即溶,油脂豐腴,勁好味呀

一見到放上呢四種調味料,就知道是輪到食天婦羅

上: 天婦羅蝦~ 炸漿好薄好脆,蝦身點海藻鹽,
更帶出蝦的鮮甜,肉質爽彈
,蝦頭點wasabi盬,
脆卜卜,好似食緊薯片咁
下: 天婦羅沙椎魚~ 炸得好脆,魚肉無骨好嫩滑,點
海藻盬,魚肉好甜好美味

天婦羅日本紅三魚~ 配自家製海膽汁,魚鮮是一定
的,再加上濃濃的海膽汁,好正好好味

連墊底的菇也很美味

天婦羅日本大蜆~炸漿連肉連殼一齊炸,蜆肉已
切成小塊,方便逐小逐小食,蜆肉好鮮甜,好fresh
,極美味

總括而言,天婦羅炸漿真的好出色,又薄又脆,、炸工也要一讚,真是一點油腻也沒有,極出色

合肴~ 重二魚,即魚肉加山芋一齊蒸,蒸出黎的
魚肉好似蒸水蛋咁滑,魚味特濃,加埋D山芋絲,菇和芡汁在面,令魚肉更鮮味

日本牛肉~ 今晚用左熊本牛,係今年日本冠軍牛,
薄的是牛肩位,入口即溶,厚的是西冷,外脆內juicy, 牛味濃,油脂豐腴,2款牛都好美味,極品

食事~ 青檸素麵~ 上層舖住一塊紫蘇葉天婦羅,
薄到好似一張紙咁,好鬆脆,中間係用梅做嘅冰,
加埋幼幼的冷麵,酸酸甜甜的,好fresh, 真係透心涼

甜品~ 鹿兒島安納芋, 特色是連皮生炸一個鐘,皮已炸到極脆,可以連皮一起吃,先點白蘭地,後再點糖,真係提昇左蕃薯的甜味,去到一個極致的層次,
勁好味

日本蜜瓜加晴王提子~ 提子大大粒,實的的,唔算
太甜,蜜瓜清甜又juicy, 食埋蜜瓜,簡直係一個完
美的句號

華麗的裝修,精緻的餐具,日本新鮮運到的食材,
舒適的環境,貼身週到的服務,食完呢餐,真的
感覺超滿足和幸福
瀧~確是我心日中number
one 的選擇

2018-08-23
2018-08-26 119 瀏覽
今日星期六 下午就收工了老細就話請我哋食返個午餐咁老細請得梗係 食返個高級午餐我哋就最鍾意食日本野 所以老細就帶咗我哋嚟到呢間 瀧入到去格調非常之高級好有正宗日本餐廳嘅感覺咁我哋就每人叫咗個午市套餐咁我就叫咗個三色丼入面有三文魚子 海膽同埋碎吞拿魚腩而套餐入面仲包括麵豉湯同小食三文魚子食得出好新鮮啲海膽亦都好鮮甜而吞拿魚腩都唔腥 好正啲老細就叫咗個鰻魚飯我試咗一啖 真係覺得同平時鰻魚飯好唔同鰻魚香脆 同成個飯好夾最後仲有綠茶蕨餅做甜品清清地 可以將啱啱嘅油膩感清除
今日星期六 下午就收工了

鰻魚香脆 同成個飯好夾

最後仲有綠茶蕨餅做甜品
清清地 可以將啱啱嘅油膩感清除
2018-08-25 71 瀏覽
好朋友生日,久違地約出黎食餐飯,就黎左呢度食Omakase。呢度主打天婦羅Omakase,夜晚有三個套餐可供選擇。天,瀧,極三款均是一人份量,天最適合天婦羅愛好者,而瀧同極天婦羅份量少啲,但有刺身同其他主食,我地最後揀左極呢個set。平時對甘筍無乜愛,但呢度既甘筍係凍食,爽口清甜,配搭梅醬都幾夾。前菜係四款食物,包括北海道粟米,銀杏,螺肉同鴨肉。當中最特別就係北海道粟米,甜到不得了,好想再食多幾舊呀!而螺肉都不容小覷,好新鮮,估唔到前菜都咁好食~松茸湯香氣逼人,飲落去味道恰到好處,唔會太濃,又唔會淡如水,完全係岩岩好。刺身共有三款,深海池魚,伊佐目同拖羅。深海池魚口感軟綿綿,伊佐目同拖羅好有鮮味,食材相當高質。天婦羅可以蘸白鹽,辣鹽,青檸汁同蘿蔔蓉,食法幾特別,各有風味,我最鐘意配上大量蘿蔔蓉咁食,清新解膩,感覺唔會熱氣。每份天婦羅都係廚師即叫即炸,保證熱辣辣。紅衫魚配海膽汁,超香濃,對於我呢個海膽控真係好吸引。香菇同魚肉都有鮮甜既海膽風味,我好鐘意!當日既主食有鰻魚同牛肉簡,我毫不猶豫就簡左日本牛肉。聽店員講,牛肉係來自熊本,經烹調後仍保持鮮味,牛味濃郁。食到八分飽既時侯,原來仲有個

食到八分飽既時侯,原來仲有個麵,食落去酸酸甜,好冰涼。

外表睇落去似烤蕃薯,配以白蘭地及砂糖,味道好特別,就咁食都好好食。

食到最後仲有水果食,清甜多汁,為今餐畫上完美句號。