2021-08-31 105 瀏覽
好耐之前已經去過 「火五」嘅太子店,記得味道都唔錯,今次就試試佢地天后店啦 😝 估唔到平日lunch time 啲外賣單多到買滿哂幾張枱,啲外賣員一個接一個 越式炸春卷 📍$28春卷好長身,即叫即炸,所以外面特別脆身,而且入面充滿住好多蝦肉火五火車頭牛肉粉 📍$62有齊生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸,同扎肉,好豐富,麵底仲有得 「多麵」,所以一定夠飽火五生牛肉粉 📍$42湯底清清地又帶有淡淡嘅牛肉味,而且生牛肉用咗牛柳肉部位,特別嫩滑 👍🏻 枱面上仲有幾款醬汁俾你點牛肉:辣椒醬、原塊辣椒、海鮮醬、XO 醬 🍜 最傳統嘅就當然係點海鮮醬啦手作扎肉米紙卷 📍$32薄薄嘅米紙包住生菜,扎肉,青瓜絲,米粉,好清新 👍🏻 點埋啲酸辣醬,好開胃白桃梳打 📍$19唔算好甜,白桃味 light light地,夏天飲都幾refreshing咸檸雪碧 📍$19好清新嘅一杯嘢飲,用咗醃咗嘅鹹檸檬粒,對喉嚨舒緩都係好有幫助,同雪碧好夾

越式炸春卷

咸檸雪碧 📍$19
越式炸春卷
  • 越式炸蝦春卷
2021-08-25 65 瀏覽
接朋友放工係天后簡單食個飯,就去左清風街;見到招牌寫住PHO, 門口又好多人等外賣就揀左去食越南餐。諗唔到食咩餸好既時候,朋友話share 個大碗火車頭,貪佢有齊四款餸;黎到真係幾大碗,鐘意佢多洋蔥🧅多芽菜,揀既蒙粉都好幼細,試晒四款餸真係好過癮。蝦春卷夾西生菜入面全部都係蝦,皮簿脆卜卜,夾菜包住健康。超級多蒜茸既牛油雞翼好正,大大隻好香口。再叫埋個三文魚米紙卷飽晒,入面餸料多到掉出黎,又青瓜又蘿蔔絲又生菜🥬蒙粉仲可以點酸汁開胃又滿足。

蝦春卷夾西生菜入面全部都係蝦,皮簿脆卜卜,夾菜包住健康。

超級多蒜茸既牛油雞翼好正,大大隻好香口。

2021-08-25
  • 三文魚米紙卷
  • 意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
2021-08-21 112 瀏覽
原本約了朋友看電影,結果被會議耽誤了,香港打工人的生活就是這樣,所以,要吃頓好的,彌補一下。又來火五,因為想吃越南菜了。物美價廉。兩個人才200,吃到飽足。火五生熟牛肉粉 58牛肉很新鮮,湯底也清香和入味。喜歡河粉的軟嫰,加上特製的調味,簡直就是美味食品。 火五特色鳳爪撈檬 42好大一份,鳳爪也大份,爽滑。 手作炸軟殼蟹米紙卷 76最愛❤每次都會點。 意大利🐔翼 38濃濃的蒜香,特別是我的心❤头好。天后真是好多好吃😋的,周圍的朋友可以足不出戶,點個外賣,送回家。火五越式牛肉粉專門店 (清風街)天后清風街17號地舖

火五生熟牛肉粉 58

火五特色鳳爪撈檬 42
好大一份,鳳爪也大份,爽滑。

手作炸軟殼蟹米紙卷 76
最愛❤每次都會點。

意大利🐔翼 38
濃濃的蒜香,特別是我的心❤头好。

火五越式牛肉粉專門店 (清風街)
天后清風街17號地舖
2021-08-14 145 瀏覽
剛剛食完行出門口上咗車 ,急不及待即刻寫食評,今次係我第一次寫食評,因為從來冇嘢令我有衝動去寫,今次真係有了。。首先行入餐廳,全間餐廳得我一台,無人問你幾多位冇人service ,見到一位染金頭髮戴眼鏡嘅小姐坐咗喺收銀機玩電話。我喺點單止寫好要啲乜嘢就交畀佢, 嘢食唔使十分鐘全部到齊 。生牛河微暖唔熱嘅 ,配菜有一碗芽菜 ,又黑又黃, 好似擺咗大半日冇放雪櫃亦都冇用水預先浸住。牛筋牛腩撈檬,我明白檬粉應該唔係熱嘅,但係牛筋牛腩都係凍嘅。豬頸肉木瓜沙律,好明顯啲豬頸肉係整左好耐之後,用微波爐叮出嚟,乾柴烈火 。就連炸春捲都係微暖嘅 。野食既味道更加全部都唔需要講 ,唯一一款真係感覺到係剛剛做起嘅,就係黃金蝦球,食落真係脆同埋熱嘅 ,進食途中金髮眼鏡小姐不停咁樣大聲講:「落錯單呀仆x呀,落錯單呀仆x呀 」大佬有客人喺度,或者尊重人哋尊重返自己囉 ,呢間係我人生食過最難食,最差服務嘅越南餐廳。可能係我唔啱啦,五點幾六點走去食嘢,人哋可能都未想做我生意。
剛剛食完行出門口上咗車 ,急不及待即刻寫食評
2021-08-13 203 瀏覽
火五越式牛肉粉專門店 (清風街) 地址: 天后清風街17號地舖電話: 25630038=================對入廚煮東西沒有熱情,因要洗買餸又有油煙,出街食散步散心先岩我這種人。除了出名的牛肉湯河,也有多款碟頭飯,定價也很實惠經濟。星期五晚要食豐富,因工作了一星期勤勞,用美食來獎勵自己,主菜有齊牛肉牛丸架火車頭,足料架。小食炸魚皮同芒果蝦紙米卷,炸魚皮用來伴麵一齊食,加蔥架魚皮我都係第一次食。米卷加個甜醋汁好開胃,除了芒果同蝦仲有生菜蔬菜絲。飲品要飲越南獨自架咖啡,凍涼好飲。食完返屋企休息同煲劇。
火五越式牛肉粉專門店 (清風街)

地址: 天后清風街17號地舖
電話: 25630038
=================

除了出名的牛肉湯河,也有多款碟頭飯,定價也很實惠經濟。

米卷加個甜醋汁好開胃,除了芒果同蝦仲有生菜蔬菜絲。

飲品要飲越南獨自架咖啡,凍涼好飲。

食完返屋企休息同煲劇。
2021-08-11 89 瀏覽
朋友介紹清風街有好多野食, 又話隨便搵間都好食架~由街口開始搜尋...見到有間越南野喎, 準確黎講係聞到至真,😉因為係門口已經聞到好香嘅牛湯味道, 應該都唔會差得去邊掛☺️睇餐牌, 嘩, 好平呀~即刻叫:火五火車頭牛肉湯檬$62, 其實即係越南嘅招牌湯粉, 間間越南餐廳都有, 之前食過一間成舊幾水呀!這碗火車頭, 應有盡有, 好足料, 牛骨湯底好香濃, 極力推介, 抵食之選👍🏻👍🏻魚翅花膠雞湯油香飯$59, 第一次見越南餐廳有這款, 見平平地又魚翅又花膠, 就試下佢!真係有花膠架, 而魚翅不是一梳梳而係一嚿嚿, 雞湯清甜而油飯又出奇地唔油喎😂😂小食揀咗:香茅雞翼$23同埋火五特式鳳爪$22, 雞翼唔係大大隻, 所以每一隻都好入味, 哈哈, 所謂特式鳳爪其實係好似泰式鳳爪, 少了點辣, 多了點甜😍😍叫了白桃紅茶$19同白桃梳打$19, 價錢咁平都有白桃味, 不錯呢!😋😋
睇餐牌, 嘩, 好平呀~即刻叫:
  • 火五火車頭牛肉粉
2021-08-09 54 瀏覽
午飯時間經過天后呢間火五見門口單張幾吸引就入去食啦,枱面有介紹話湯底係用牛骨配多種香料淆製的👍原來勁多人叫外賣的😋手作挪威煙三文魚米紙卷~米紙薄身勁多餡料,口感豐富😋😋好清新味道又好夾火五火車頭牛肉粉~勁大碗🤣好豐富👍有生熟牛肉、牛丸、扎肉、牛筋和牛坑腩等等,牛肉非常嫩口,再加勁多的葱花和清甜的牛肉湯😋😋D24榴槤炸彈~榴槤愛好者必試呀🥰係流心架,炸得啱啱好👍鬆軟煙靭齒頰留香凍咸檸梳打~解渴一流👍
凍咸檸梳打~解渴一流👍
2021-08-09 44 瀏覽
間唔中就會想食下越南野,咁啱喺天后見到間越南餐廳幾抵食就入去試下,睇餐牌見啲食物嘅價錢都幾平就唔小心眼闊肚窄左火五生熟牛肉湯檬湯檬超大碗,生牛肉肉質鮮嫩,而熟牛其實係牛腩黎,厚身得黎又煮得幾淋,湯底有牛肉味又唔會太鹹,鍾意食肉嘅朋友會食得好滿足炸軟殼蟹撈檬呢個價錢食到炸軟殼蟹都算幾抵,撈檬嘅汁好惹味,唔經唔覺用左一小半香茅美國黑毛豬扒估唔到佢嘅份量會咁多,豬扒肥瘦適中而且充滿香茅嘅香味手作扎肉米紙卷米紙卷嘅外皮好軟糯,扎肉厚度適中,配埋生菜食幾清新越式香滑濃咖啡每次食越南菜一定會叫越式咖啡,咖啡同奶嘅比例啱啱好,飲落好順滑鹹檸梳打朋友叫左杯鹹梳打,食完濃味嘅野飲返杯相當解膩

火五生熟牛肉湯檬

炸軟殼蟹撈檬

香茅美國黑毛豬扒

估唔到佢嘅份量會咁多,豬扒肥瘦適中而且充滿香茅嘅香味

手作扎肉米紙卷

米紙卷嘅外皮好軟糯,扎肉厚度適中,配埋生菜食幾清新

越式香滑濃咖啡

鹹檸梳打
朋友叫左杯鹹梳打,食完濃味嘅野飲返杯相當解膩
2021-08-03 94 瀏覽
所有食物都無因價錢平而偷工減料 份量亦都好大份-鰻魚飯雖然火五係食越南野但居然有鰻魚飯 價錢仲好平呢個飯唔多唔少都抱住預咗中伏既心態去叫出奇地 個鰻魚飯一d都唔伏唔會差得過日本餐廳8-90蚊果d鰻魚食落有彈性有口感 1d都唔悔-香茅美國黑毛豬肉質實淨得黎 唔會un唔會咬唔開 香茅味足夠-咖喱豬頸肉油香飯呢個係咁多樣入面 最普通 豬頸肉有d un唔夠味 咖喱汁唔夠 但油香飯飯底唔錯 整體黎講 以呢個價錢係可以接受 -牛肉麵湯底味道香濃 好似有牛肉味 但唔會好咸 食完唔會好口渴 而生牛肉亦都好入味 -意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞亦雞亦非常可口 外脆內軟 超濃香蒜味 係咁多樣野食入面最好食既 絕對係九五必點食物之一
所有食物都無因價錢平而偷工減料 份量亦都好大份

-牛肉麵

-意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞亦
外賣自取
2021-08-01 86 瀏覽
之前係佐敦分店食過下午茶,覺得好抵食!!今日同表弟溫完書,見到樓下都有分店,就同佢過左黎食xppp中午時分人流都唔少,仲不斷有外賣添所有主食同沙律都可以跟餐加錢轉做特飲我地要左一碗火車頭牛肉湯河同三款小食,湯河仲可以免費加底架~超大碗既越南粉,餸料好豐富仲有另上既芽菜同香葉青檸添熟牛肉用上牛肋肉,牛丸juicy彈牙三款小食都唔差~最有驚喜既係呢份黃金蝦球,大粒爽口又惹味黑毛豬扒一份有兩塊,連埋啲炸蒜一齊食仲好香口㖭最後嘅香茅雞翼一客有四隻,食落乾身雞肉都幾滑梳打特飲起夏天飲真係解暑一流
之前係佐敦分店食過下午茶,覺得好抵食!!

今日同表弟溫完書,見到樓下都有分店,就同佢過左黎食xppp

中午時分人流都唔少,仲不斷有外賣添

所有主食同沙律都可以跟餐加錢轉做特飲

超大碗既越南粉,餸料好豐富

仲有另上既芽菜同香葉青檸添

熟牛肉用上牛肋肉,牛丸juicy彈牙

三款小食都唔差~

最有驚喜既係呢份黃金蝦球,大粒爽口又惹味

黑毛豬扒一份有兩塊,連埋啲炸蒜一齊食仲好香口㖭

最後嘅香茅雞翼一客有四隻,食落乾身雞肉都幾滑

梳打特飲起夏天飲真係解暑一流
2021-07-30 92 瀏覽
上次試過佐敦既火五覺得好抵食~~前排去天后發現佢地有分店,於是又同朋友去左食啦🤩🤩🐷香茅豬頸肉撈檬 $58✨今次想試下佢地既撈檬😋😋份量都好多,足夠2個人share,之後可以再嗌d小食~~豬頸肉好爽口,香茅味十足!配料就有青瓜絲🥒同紅蘿蔔絲🥕等~~檬粉加魚露撈勻之後好好食,開胃之選✌🏻✌🏻🦀手作炸軟殻蟹米紙卷(8件) $76✨米紙卷有8大件,每件都好足料~~裡面有炸軟殻蟹、青瓜絲、生菜同檬粉等,口感豐富🤤🤤如果軟殻蟹再脆d會更加好食👍🏻👍🏻🍤黃金蝦球(5件) $48✨炸得脆卜卜,咬落好酥軟😋😋食到鹹蛋黃既香味,蝦球都好彈牙,唔錯!!🍹凍青檸梳打 $19✨飲品方面叫左杯青檸梳打~~飲落酸酸地好解渴,夏天飲最啱❤️❤️
上次試過佐敦既火五覺得好抵食~~
前排去天后發現佢地有分店,於是又同朋友去左食啦🤩🤩

🐷香茅豬頸肉撈檬 $58✨
今次想試下佢地既撈檬😋😋
份量都好多,足夠2個人share,之後可以再嗌d小食~~
檬粉加魚露撈勻之後好好食,開胃之選✌🏻✌🏻

🦀手作炸軟殻蟹米紙卷(8件) $76✨
米紙卷有8大件,每件都好足料~~
裡面有炸軟殻蟹、青瓜絲、生菜同檬粉等,口感豐富🤤🤤
如果軟殻蟹再脆d會更加好食👍🏻👍🏻

🍤黃金蝦球(5件) $48✨
炸得脆卜卜,咬落好酥軟😋😋
食到鹹蛋黃既香味,蝦球都好彈牙,唔錯!!

🍹凍青檸梳打 $19✨
飲品方面叫左杯青檸梳打~~
飲落酸酸地好解渴,夏天飲最啱❤️❤️
2021-07-29 178 瀏覽
今天小米在維園踢波後, 肚餓了, 就要馬上醫肚. CWB那邊租金貴以致物價較貴, 所以我倆便到天后那邊. 來到熟悉又抵食的餐館, 份量大味道不錯, 真係好適合一家大細.  下單後不久, 職員就呈上食物了!    香茅美國黑毛豬扒撈檬  大熱天時, 想要涼浸浸撈檬. 而香茅美國黑毛豬扒看來很特別, 所以點了這款.  先試豬扒吧!  豬扒肉質較實淨, 没有醶水味. 個人覺得豬扒没有加鬆肉粉梳打粉. 只是 香茅味不夠濃郁... 我想要濃濃的香茅味.  豬扒配餐廳特製的海鮮醬及SRIRACHA醬, 一流.            撈檬, 要淋上特色的調味料.  這種橙橙紅紅的東南亞調味料以酸為主.   註: 那些年, 在檬米裡狂加這種調味汁, 變成湯檬, 所以覺得檬粉係<超勁酸>, 難以吞嚥.     近年便改為逐點逐點添加, 調校至自己喜歡的份量.    自己喜歡把調味汁跟檬粉&配料拌勻後, 碗底没有多餘的醬料, 就是最完美的比例, 又不浪費.  白色檬粉現在變成粉紅色了!   雖然剛才嚐過豬扒, 但因為醬汁有微微的酸味,  仍然嚐到檬粉的米味.    其實檬粉跟米粉有點相似!
今天小米在維園踢波後, 肚餓了, 就要馬上醫肚.
CWB那邊租金貴以致物價較貴, 所以我倆便到天后那邊.
下單後不久, 職員就呈上食物了!
香茅美國黑毛豬扒撈檬
大熱天時, 想要涼浸浸撈檬.
香茅美國黑毛豬扒撈檬
豬扒肉質較實淨, 没有醶水味.
 我想要濃濃的香茅味.
豬扒配餐廳特製的海鮮醬及SRIRACHA醬, 一流.
註:
近年便改為逐點逐點添加, 調校至自己喜歡的份量.
白色檬粉現在變成粉紅色了!
香茅美國黑毛豬扒撈檬
其實檬粉跟米粉有點相似!
米味跟河源霸王花接近,  但口感卻更彈牙!
微酸之下, 除了提昇米味, 還令甘筍和青瓜絲更清甜.
咀嚼之時, 也會咬中那個脆脆的炸蒜片.
火五火車頭牛肉粉
餐牌列出多款肉類的配料, 引得小米要來一份.
因小米仍然係細路,  覺得這個火車頭很巨型.
火五火車頭牛肉粉
還懂得列出: 這碗有澱粉質, 蛋白質和膳食纖維呢!
夾起河粉說是澱粉質, 夾起牛肉就說是蛋白質. 膳食纖維=蔥花!
成功在小米碗裡搶到札肉和牛丸.
凍鹹檸梳打 凍檸茶
嚐過越南美食, 就要來一杯特飲.
自己選凍鹹檸梳打, 小米就選凍檸茶.
可是剛才食物的份量太大了!
未能把飲品都吞下.
幸好帶了環保飲品手挽帶, 就手提2杯飲品, 邊走邊飲吧!
2021-07-25
午餐
火五火車頭牛肉粉
無得去越南,都可以去天后食碗火五越南河!舖面好光猛,大約有十枱左右!夏天必食前菜推介酸酸辣辣❤️火五特色鳳爪❤️隻隻入味煙韌嘅米紙包住扎肉檬粉 ❤️手作扎肉米紙卷❤️配埋魚露,甜酸清新至正係咸香酥脆小食❤️黃金脆魚皮❤️唔會好油,食過番尋味!CP值高,必食推介❤️魚翅花膠雞湯油香飯❤️雞湯好清,有少少湯羹嘅感覺真係有魚翅花膠, 淨係咁,都已經值得嗌黎食啦!最後讚下個越式香滑濃奶茶, 奶味同茶味平衡得好好!
無得去越南,都可以去天后食碗火五越南河!

舖面好光猛,大約有十枱左右!
夏天必食前菜推介

酸酸辣辣❤️火五特色鳳爪❤️隻隻入味

至正係咸香酥脆小食❤️黃金脆魚皮❤️
唔會好油,食過番尋味!

CP值高,必食推介❤️魚翅花膠雞湯油香飯❤️
雞湯好清,有少少湯羹嘅感覺
真係有魚翅花膠, 淨係咁,都已經值得嗌黎食啦!
最後讚下個越式香滑濃奶茶, 奶味同茶味平衡得好好!

2021-07-20 124 瀏覽
話說做野經開天后,去到清風街想搵野食就見到呢間火五越式牛肉粉。見到佢個門面放左好多外賣,應該好多人幫襯就入左去試下。內裹好光猛,而且播緊懷舊金曲,好搞笑。午飯時間超多人叫外賣,侍應完全做到沒停手。火五火車頭牛肉粉 ($62)呢個粉超大碗,淨是食一碗粉都一定夠飽﹗而且配料超多,分別有生、熟牛肉、和牛牛丸同埋扎肉。推介和牛牛丸,有超濃厚嘅牛味,一定會覆桌﹗意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 ($38)雖然淨是食碗粉都夠晒飽,不過為食又歡喜雞翼嘅我就想試埋呢款黑醋蒜蓉牛油雞翼﹗一上枱就聞到超香,雖然有少少油,不過勁好食,酸酸鹹鹹好好味﹗

見到佢個門面放左好多外賣,應該好多人幫襯就入左去試下。

內裹好光猛,而且播緊懷舊金曲,好搞笑。

午飯時間超多人叫外賣,侍應完全做到沒停手。

火五火車頭牛肉粉

火五火車頭牛肉粉 ($62)
呢個粉超大碗,淨是食一碗粉都一定夠飽﹗
而且配料超多,分別有生、熟牛肉、和牛牛丸同埋扎肉。
推介和牛牛丸,有超濃厚嘅牛味,一定會覆桌﹗

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 ($38)
2021-07-13
意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
2021-07-18 105 瀏覽
近排都落大雨,去翻屋企附近買外賣醫肚,見有間越南餐廳都幾抵食。 香茅豬頸肉撈檬勁大碗,大碗到我明明好肚餓都食唔哂,檬粉爽口彈牙。豬頸肉好咬,調味又足。青瓜新鮮。自己整嘅汁咸酸岩岩好,唔怕落多左會怪。非常好食! 越式式炸春卷本身以為係網卷,原來係好似脆蝦棒嘅款式,入面餡料味道保留越式風味。餡料都好足料,調味都好夠。 香茅雞翼非常香脆可口,調味足夠,加左蔥油同乾蔥令到味道層次豐富了,更加惹味。 香茅美國黑毛豬扒果然係黑毛豬,肉質好林,味道好重。兩件都好大塊,四個人食都足夠份量。 日本芝士年糕口感好煙韌,每一口都好有彈性好軟糯🥰,入面芝士餡料都好多,煙韌控必食之選😋

香茅豬頸肉撈檬

越式式炸春卷

本身以為係網卷,原來係好似脆蝦棒嘅款式,
入面餡料味道保留越式風味。餡料都好足料,調味都好夠。

香茅雞翼

日本芝士年糕