上次同朋友去完呢間位於銅鑼灣嘅京都廣場打過一次麻辣火鍋之後, 一試難忘, 今日趁同老婆都唔駛OT, 專程收工幾佢同埋爸媽一齊過黎食返餐。😁我地未夠7點已經到餐廳, 客人仲未多。餐廳裝修古色古香, 牆上掛上的十個大字"火邊論英雄。鍋裏煮乾坤"相當貼題, 店內卡位比例都多, 座位很寬敞, 4個人坐都非常舒適。😌英雄八盞連醬料 $20$20醬料費包括了8款前菜, 包括麻辣豬耳, 雲耳等川式小食, 味道清新醒胃。😙二十五年陳年花雕醉烏雞鍋 $198由於老婆唔太食辣, 今次我地揀左呢款花雕醉烏雞鍋做火銅湯底, 烏雞雞肉嫩滑, 配以用二十五年陳年花雕炮製嘅湯底, 味道濃郁, 火鍋前我地每人都先都飲左兩大碗。😋美國極品肥牛(小) $208吃火鍋當然要配肥牛, 火鍋英雄的肥牛肥瘦有致, 肉質非常軟腍, 入口即溶。😍招牌四寶丸(12粒) $118每款3粒的丸類全部都係自家手打製, 非常爽口彈牙, 當中我最喜歡手打牛丸, 牛肉味超濃。👍蒙古羊肉片 $98老婆喜歡的羊肉片亦好高質, 肉質爽滑, 羊肉味濃而不羶。😋酥炸響鈴 $48即炸嘅響鈴香脆可口, 吸入花雕醉烏雞湯, 非常惹味。👍其他火鍋配料味道都唔錯,

英雄八盞連醬料 $20

二十五年陳年花雕醉烏雞鍋 $198

美國極品肥牛(小) $208

招牌四寶丸(12粒) $118

蒙古羊肉片 $98
老婆喜歡的羊肉片亦好高質, 肉質爽滑, 羊肉味濃而不羶。😋

酥炸響鈴 $48
即炸嘅響鈴香脆可口, 吸入花雕醉烏雞湯, 非常惹味。👍

其他火鍋配料味道都唔錯, 埋單每位約$300, 性價比好高。👍

韭菜水餃(6件) $48

鴨血 $45

皇帝菜 $38

四川紹粉 $28

竹蔗茅根水(枝) $48

2019-10-15
2019-09-29 125 瀏覽
近年流行北上吃酸菜魚,作為酸菜魚愛好者,嘗遍了深圳甚至港九新界的酸菜魚,所以這次絕對是衝著「酸菜魚火鍋」慕名而來的。雞煲香港人一定不陌生,酸菜魚火鍋也是同樣道理,先吃魚,後加湯吃火鍋。酸菜冷鍋魚是店內四大名鍋之一,選用兩年泡酸菜配以是十多種香料熬製,更用上新鮮魚炮製而成。 店員預先準別了兩個裝有花生、芫茜配料的小碗,待酸菜魚熱起來後,店員就為我們先盛兩碗湯,湯底酸辣酸辣的,口味接近內地的口味,比較正宗。喝完後店員就為我們再來一碗酸菜魚湯,鮮魚切成薄片,魚肉肉質細嫩爽滑,酸辣鮮口。以往在香港吃的酸菜魚口味偏酸但辣度不足,內地的卻是「酸菜比魚好吃」,這裏卻能要做到兩者兼備。吃火鍋除了鍋底重要,調味料的種類也尤其重要。基本的醬料和配料都具備,除此之外還有比較特別的榨菜末、芹菜末、味粉等等。不知道怎樣混才好,牆上還有「火鍋油碟搭配秘笈」供參考,貫徹店鋪的中國風。英雄八盞前菜共有8碟,分別有豬耳、花生、木耳、海帶、青瓜等等,應有盡有。 美國極品肥牛肥牛脂肪紋分佈平均,牛肉入口即融,爽嫩不油膩,牛肉香味中帶點酸酸口味,更加開胃解膩。招牌四寶丸拼盤一碟已經包含了墨魚丸、鮮蝦丸、鯪魚丸和牛肉丸(從左往

英雄八盞

招牌四寶丸
拼盤一碟已經包含了墨魚丸、鮮蝦丸、鯪魚丸和牛肉丸(從左往右)每款各2顆,手工丸非常彈牙有口感。

鮮黑毛肚
毛肚是重慶火鍋的靈魂,口感爽口,下鍋後輕微捲曲就能食用。

酥炸響鈴
放進湯底稍微灼數秒就能食用,外層吸收了酸菜湯汁,裏面卻依然酥脆,這就是響鈴的最佳食用時間。

韭菜水餃
水餃皮薄餡多,每一顆都是漲鼓鼓的,但是下鍋時要特別小心,因為外皮容易破。

皇帝菜
蔬菜新鮮青綠,有助消化和脂肪分解,所以吃火鍋我經常都選皇帝菜。

四川紹粉
上桌的時候硬硬的,吸收湯汁後變成半透明狀,煙韌有口感。

裝潢方面是古色古香的中國風,每桌之間都有足夠的空間感,可以和朋友一邊聊天一邊享受美食。
2019-09-28 188 瀏覽
火鍋英雄是一間主打重慶火鍋的火鍋店,店內鍋底卻不止局限於麻辣火鍋,也有較有特式的酸菜冷鍋魚、田雞鍋、泉水雞鍋、青椒魚頭鍋等等,火鍋料同樣特別,除了豬牛雞、丸類和滑類外,也有田雞、豬腦、豬爽喉、黑毛肚......這些較刁鑽部位,不過我最欣賞是店內座位夠闊落,而且大部份都是卡座,並以高身屏風作間隔,私隱度較高。茗茶$5/位,醬料$20/位,收費合理。前菜有八款,非常豐富,其中我最喜歡木耳和豬耳,很爽口。二十五年陳年花雕醉烏雞鍋($198)湯底用上原隻烏雞,比普通鮮雞少油健康,花雕味夠重但又不會有苦味,食火鍋前一定要飲返碗。洛神花茶($48/枝)一枝大約可分到三杯,不會太甜,入口有洛神花酸甜味,幾開胃。美國極品肥牛($208)這是小份,二至四人分吃剛剛好,肥牛雪花紋非常平均,有點厚度,入口嫩滑帶點彈口,無得彈!!西班牙黑豚豬($108)黑豚豬切得較薄,所以不用灼太耐就吃得,肉質軟腍,但就少了肥牛的彈口感。招牌四寶丸($118)四寶丸全部是手打,由左至右分別是墨魚丸、鮮蝦丸、鯪魚丸和牛肉丸,彈牙得來能吃得出食材應有原味,新鮮好吃。酥炸響鈴($48)一份有八條,份量比想像中多,鬆化得來不易散開,
火鍋英雄是一間主打重慶火鍋火鍋店,店內鍋底卻不止局限於麻辣火鍋,也有較有特式的酸菜冷鍋魚、田雞鍋、泉水雞鍋、青椒魚頭鍋等等,火鍋料同樣特別,除了豬牛雞、丸類和滑類外,也有田雞、豬腦、豬爽喉、黑毛肚......這些較刁鑽部位,不過我最欣賞是店內座位夠闊落,而且大部份都是卡座,並以高身屏風作間隔,私隱度較高。
茗茶$5/位,醬料$20/位,收費合理。
前菜有八款,非常豐富,其中我最喜歡木耳和豬耳,很爽口。
二十五年陳年花雕醉烏雞鍋($198)

二十五年陳年花雕醉烏雞鍋

洛神花茶($48/枝)

一枝大約可分到三杯,不會太甜,入口有洛神花酸甜味,幾開胃。
洛神花茶

美國極品肥牛($208)

美國極品肥牛
西班牙黑豚豬($108)

西班牙黑豚豬

招牌四寶丸($118)

招牌四寶丸
酥炸響鈴($48)

一份有八條,份量比想像中多,鬆化得來不易散開,快灼兩秒就吃得。
酥炸響鈴

招牌魚腐($68)

魚腐軟腍中帶點咬口,幾香魚味。
鴨血($45)

鴨血切得厚身,即使灼熟後都不易斷開,帶點彈口味道不錯。
鴨血
蔬菜籃($58)

蔬菜籃內有三款不同蔬菜,都算有誠意,全部都新鮮翠綠。
蔬菜籃

四川紹粉($28)

紹粉就是薯粉,煮熟至半透明就食得,因為較厚身,入口特別煙韌,都幾好食。
四川紹粉

總結,湯底火鍋料款式夠特別,即使只吃大路款式,食材質素也高,坐得亦舒服。
蔬菜籃
2019-09-24 77 瀏覽
忙完一輪,積積埋埋嘅小病小痛開始發作😷 未試過瞓瞓吓成身打冷震而扎醒,第二朝起身以為冇咩事啦,點知同屋企人飲完茶又開始發作🦠 拿拿臨返屋企整粒Panadol大被妗過頭瞓咗成晚,似乎好咗啲,不過都係身軟瀨瀨😏 同事見我咁潺,叫我今晚跟埋去銅鑼灣 #打邊爐,話食完個 #25年陳年花雕醉烏雞鍋 之後,包我醒神哂😅 既然我又得閒,我諗跟埋去笑吓都係好事嘅🤪 原來餐廳「火鍋英雄」就喺「崇光百貨)」嘅後街,地點都幾方便喎。入到大門已經聞到陣陣 #酒香+#藥材 味道。朋友話呢度嘅湯底要預訂㗎,所以坐低冇幾耐 #竹蔗茅根水同個 #湯底 就嚟到😋 #小秘書 先飲為敬,#湯底 果然好大陣 #花雕 嘅香味,當然仲有其他 #藥材 同成隻 #烏雞 撐住啦。飲落喉嚨好舒服,似係用 #真材實料 餚製而成嘅👍🏻 另外朋友又為我點咗 #雪花肥牛,肉質鮮嫩、而且肉味好濃😋 #竹苼 放湯一流😋 #鮮鵝腸、#白鱔片 都好新鮮,一啲腥味都無😋 最後再加埋個 #芫荽鮮肉丸、#皇帝菜 做結尾🤩 當然係唔少得成晚嘅笑料啦🤣🤣 的確成全咗「有病醫病冇病保身」呢個實証... 我嘅精神病好返啦🤪

2019-09-23
2019-09-12 1117 瀏覽
係香港,打邊爐不分季節,幾時都打得,所以特色火鍋店開到成巷成市。夏日炎炎,我亦於今日晚約了好友打邊爐。火鍋英雄,朋友推介說很不錯,今天我們就一試如何。裝潢古色古香,以木桌椅為主。環境亦寬敞舒適,光線明亮,很適合三五知己聚會傾偈。湯底當然係揀雙拼鍋啦,一次過試晒兩款。想補下身,點了醉雞拼麻辣麻辣火鍋,好多辣椒呀,湯面有一層辣紅油,睇見都覺得很刺激,用來淥牛肉,鴨血和紹粉一流。烏雞滋補,醃得入味,放入鍋中,酒香四溢,雞肉嫩滑,就算淥久了,亦不會非常嚡口,鴨血嫩滑爽口,麻辣鴨血,好正呀!有牛丸,花枝丸,墨魚丸和鯪魚肉丸,粒粒新鮮手打,爽口彈牙萵筍清甜爽嫩。牛肉油花均勻,肉質軟腍,牛肉味濃,於麻辣鍋滾一滾就食得餃子皮薄餡靚,肉嫩而且多汁,脹卜卜,滋味滿滿。紹粉即薯粉,熟的時候晶瑩剔透,煙韌有嚼勁,吸收了湯的精華,蔬菜新鮮翠綠,爽甜。薄薄的一片,以冰墊著保鮮,滾幾滾就食得,沾上湯汁,爽口富咬口。味道酸酸甜甜,又不會過酸過甜,味道剛好,醒胃又解渴。
係香港,打邊爐不分季節,幾時都打得,
所以特色火鍋店開到成巷成市。

夏日炎炎,我亦於今日晚約了好友打邊爐。
火鍋英雄,朋友推介說很不錯,
今天我們就一試如何。

裝潢古色古香,以木桌椅為主。
環境亦寬敞舒適,光線明亮,
很適合三五知己聚會傾偈。

湯底當然係揀雙拼鍋啦,一次過試晒兩款。
想補下身,點了醉雞拼麻辣
麻辣火鍋,好多辣椒呀,
湯面有一層辣紅油,睇見都覺得很刺激,
用來淥牛肉,鴨血和紹粉一流。
重慶麻辣拼二十五年陳年花雕醉烏雞鍋

烏雞滋補,醃得入味,
放入鍋中,酒香四溢,
雞肉嫩滑,就算淥久了,
亦不會非常嚡口,

鴨血嫩滑爽口,麻辣鴨血,好正呀!
鴨血

有牛丸,花枝丸,墨魚丸和鯪魚肉丸,
粒粒新鮮手打,爽口彈牙

招牌四寶丸  12粒

萵筍清甜爽嫩。
窩筍片

牛肉油花均勻,肉質軟腍,
牛肉味濃,於麻辣鍋滾一滾就食得

美國極品肥牛  小

餃子皮薄餡靚,肉嫩而且多汁,
脹卜卜,滋味滿滿。
韭菜水餃

紹粉即薯粉,熟的時候晶瑩剔透,
煙韌有嚼勁,吸收了湯的精華,

四川紹粉

蔬菜新鮮翠綠,爽甜。
雜菜籃

薄薄的一片,以冰墊著保鮮,
滾幾滾就食得,沾上湯汁,爽口富咬口。
鮮黑毛肚

味道酸酸甜甜,又不會過酸過甜,
味道剛好,醒胃又解渴。
重慶麻辣拼二十五年陳年花雕醉烏雞鍋
招牌四寶丸  12粒
窩筍片
美國極品肥牛  小
雜菜籃
2019-09-09 602 瀏覽
休假前夕,和知己相約去吃麻辣邊爐,這兒位置不錯,交通方便,易達度高。我們點了食物後,都急著出去自助調味區拿下拌攪手上添到的蒜辣醬豉油,真是食物未來,口水已連吞😂先要了炸魚皮42即叫即炸好香口,吃起來卜卜脆,有咸香。養生野生菌湯拼重慶麻辣鍋158不辣那邊是迎合朋友的需要,看到用料不少,很多菇菌在湯內,甘甜清香,比較能吃得出食物原鮮味。我愛的麻辣鍋紅油搶眼,美麗又刺激的大紅色下是滿滿的花椒辣椒干,和店子中國風的設計很相襯。我們一起要了中辣,又麻又辣,是不能看輕的辣度。鴨血45滑溜溜的質感,配上兩種湯底各有千秋。極品肥牛粒198肥瘦均勻,牛香滿瀉,入口鬆化,整個口腔都是牛味,看著紅白交替的紋理,賣相和食味也是佳作。萵筍片38口感爽脆,清新健康。凍豆腐28吸了湯頭太好吃,柔軟得來又帶點咬口,豆味強。手打鮮蝦滑68快熟又彈牙,鮮味十足。野生竹笙78最吸湯汁,爽口美味。洛神花茶48十分濃郁,顏色很好看,像紅酒般,味道芳香。食後感:在播著柔和音樂的環境,卡位坐得挺舒適,冷氣充足,火鍋熱騰享用都不怕食得一身是汗。餐牌選擇很多,看得我們選擇困難症發作😄目不暇給。店方貼心提供圍裙,吃時不怕彈汁弄髒衣服啦!

先要了炸魚皮42
即叫即炸好香口,吃起來卜卜脆,有咸香。

養生野生菌湯拼重慶麻辣鍋158

我們一起要了中辣,又麻又辣,是不能看輕的辣度。

鴨血45
滑溜溜的質感,配上兩種湯底各有千秋。

極品肥牛粒198

萵筍片38
口感爽脆,清新健康。

凍豆腐28
吸了湯頭太好吃,柔軟得來又帶點咬口,豆味強。

手打鮮蝦滑68
快熟又彈牙,鮮味十足。

野生竹笙78
最吸湯汁,爽口美味。

洛神花茶48
十分濃郁,顏色很好看,像紅酒般,味道芳香。

2019-09-08 551 瀏覽
今晚陪朋友傾訴下,邊爐係最岩,又唔急住比人趕走,又可以慢慢吃。今晚選擇了近港鐵站門口位見到火鍋英雄,未食都覺正坐了卡位,店員好細心拎了小吃,款式多。特別好味係豬耳,爽翠帶小小辣。不錯。青瓜都係好味之選配料我真係好小見咁多款,咁細心,芹菜粒同好小會有得加配菜都有湯底叫了25年醉烏雞。湯底來時見到好香酒味。半隻烏雞。飲時酒不太濃。烏雞好滑到滾到湯滾時候,就吃最快手響令。翠翠的,好新鮮肥牛。雪花多到好靚、滾了大約十多秒就入口,嫩口夠淋,真係小小入口分解,真係好正鴨血都係推介,不過時間就滾耐小小牛肉丸係手打,好正。彈牙同爽口,整體都係高質數食物,環境又好。店員又有禮貌,一讚
門口位見到火鍋英雄,未食都覺正
到滾到湯滾時候,就吃最快手響令。翠翠的,好新鮮
鴨血都係推介,不過時間就滾耐小小
2019-09-03
2019-09-04 76 瀏覽
同舊同事飯聚,又黎搵個爐邊邊佢....4人嗌左信用卡餐另加兩三樣火鍋料咩香辣海鮮花膠鍋套餐左邊係涼拌既麻辣串串有牛肚 薯仔 雞肉 青瓜,個汁係口水雞既汁唔辣的,食落都ok唔錯。右邊就係主角 個海鮮花膠鍋,因為朋友唔食得辣,所以我地嗌左盡量小辣。一黎到,我開頭睇錯以為係雞煲,因為見咁多料。d海鮮好足料,食勁都好似仲有,有聖子仔,蜆,蝦,青口,魷魚同埋花膠。味道好香,食得出係炒出黎既香麻,唔會一股辣勁,食得過癮夠味。我本人好鍾意食麻辣,但好怕齋得個辣字冇味道,呢個唔會。連我唔太食到辣既朋友都嗌 好味。加湯後,繼續愈滾愈香濃,其實唔點豉油都冇問題。呢個聖子小菜,都係跟餐。。呢個就辣少少,味道正常。冇乜特別。跟住黎到既跟餐同單點既火鍋料老實講有點失色,因為好普通,冇乜特別,蟹柳仲要係d 極普通街市蟹柳。d手打丸,咩都加馬蹄,有點怪同唔夠爽口不過跟餐既四川紹粉,打邊爐好索味,口感又煙煙unun, 正。另外有樣唔好係,呢到如果嗌 鴛鴦鍋, 要收你兩個正價鍋底價錢,所以我地迫住嗌套餐少辣。其實如果收一半價錢,我相信佢客流會多d....飲品選擇亦唔多,主要汽水個d價錢較為偏貴,不過服務唔錯,都好主動換
同舊同事飯聚,又黎搵個爐邊邊佢....
4人嗌左信用卡餐另加兩三樣火鍋
咩香辣海鮮花膠鍋套餐

左邊係涼拌既麻辣串串
有牛肚 薯仔 雞肉 青瓜,個汁係口水雞既汁
唔辣的,食落都ok唔錯。

一黎到,我開頭睇錯以為係雞煲,因為見咁多料。
加湯後,繼續愈滾愈香濃,其實唔點豉油都冇問題。

跟住黎到既跟餐同單點既火鍋
d手打丸,咩都加馬蹄,有點怪同唔夠爽口

其實如果收一半價錢,我相信佢客流會多d....

飲品選擇亦唔多,主要汽水個d

價錢較為偏貴,不過服務唔錯,都好主動換污糟碟。
2019-08-27
2019-09-02 85 瀏覽
係sogo 附近行行下街, 見到有間叫火鍋英雄嘅餐廳,就想去試下啦! 我哋嗌咗蔥爆羊肉定食同埋魚腐浸娃娃菜。雖然蔥爆羊肉係一個好普通嘅家常菜 ,但羊肉滑嫩 ,鮮香不膻,和京蔥一起炒得剛剛熟,配上白飯,很有家的味道。這個定食還有一碗鮮菌湯,菌香撲鼻。 營業時間:星期一至日 11:30 - 00:00地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場三樓港鐵銅鑼灣站 C 出口#火鍋英雄
我哋嗌咗蔥爆羊肉定食同埋魚腐浸娃娃菜。

營業時間:星期一至日 11:30 - 00:00

地址:銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場三樓
港鐵銅鑼灣站 C 出口

#火鍋英雄
今日誤打誤撞去咗京都廣場食火鍋。因為原本唸住去樓上食放題,點知等時見到呢間“英雄火鍋”好似好正咁,而且我地兩個都鐘意食辣,所以就轉軚了。上到3樓,一出就係英雄火鍋。座位非常寬敞,座得好舒服。燈光火猛。感覺良好。首先叫了一樽自家製竹蔗茅根水,味道唔錯,好有竹蔗味道。我本人覺得味道剛好,不會過甜。但朋友就覺得略甜少少。所以每個人口味不同。最好自己品嘗。火鍋底~重慶麻辣拼二十五年陳年花雕醉烏雞鍋首先要讚一下麻辣火鍋,不單止有超香麻辣味道,但不會只有麻。係辣而香。我地叫少辣。但食開辣的朋友就知道,是會越食越辣的。二十五陳年花雕醉烏雞鍋~真係名不虛傳,花雕味香濃,感覺好似會醉(講笑)湯鍋裡面有 雲苓白朮,還有其他藥材,再加上半隻烏雞。好補呀!西班牙黑豚肉~肉質軟滑美國極品肥牛(小)肥牛脂肪均勻,牛咪香濃,肉質軟滑鮮黑毛肚~職員說只需淥8分鐘,過時會靭。鴨血~不會腥,質地又不會太實。我好鐘意韮菜水餃~一碟有6隻,多菜少肉,皮薄,好好味。招牌芫荽豬肉丸~好特別,芫荽味好香,肉丸彈牙。白鱔片~這個有點遜色,魚肉比較淋,而且好多細骨。手打墨魚滑~食到有墨魚肉,真材實料什菜籃~生菜,白菜,菜心,金菇四

火鍋底~重慶麻辣拼二十五年陳年花雕醉烏雞鍋

西班牙黑豚肉~肉質軟滑

美國極品肥牛(小)肥牛脂肪均勻,牛咪香濃,肉質軟滑

鮮黑毛肚~職員說只需淥8分鐘,過時會靭。

鴨血~不會腥,質地又不會太實。我好鐘意

韮菜水餃~一碟有6隻,多菜少肉,皮薄,好好味。

招牌芫荽豬肉丸~好特別,芫荽味好香,肉丸彈牙。

白鱔片~這個有點遜色,魚肉比較淋,而且好多細骨。

手打墨魚滑~食到有墨魚肉,真材實料

什菜籃~生菜,白菜,菜心,金菇

四川紹粉~有點兒似薯粉,淥熟後變透明,而且煙靭。
2019-08-26 105 瀏覽
火鍋英雄是我朋友必去的飯堂,這晚他帶我一起去打邊爐,餐廳裝修主要是木為主,令人感覺溫馨。店員首先為我們放上八款小菜!十分吸晶。冷魚酸菜鍋:這個酸菜鍋可以講係我食過最好食的,桂花魚鮮嫩無骨,配上酸菜令人十分開胃!魚塊非常新鮮嫩滑,鮮甜之餘,一點腥味都沒有。響鈴:響鈴炸至金黃色,非常脆口!豬爽口:豬爽口十分爽口,口感十足!我和朋友都很喜歡。西班牙黑豚豬肉:黑豚豬肉肉味濃郁,帶有甘甜的味道,口感鬆軟值得推介!招牌芫荽肉丸:鍾意食芫荽嘅朋友一定唔可以錯過呢款肉丸,首先肉丸芫荽味重,豬肉不會太鬆散,味道融和!很創新的配搭。

冷魚酸菜鍋

響鈴:響鈴炸至金黃色,非常脆口!
響鈴

豬爽口:豬爽口十分爽口,口感十足!我和朋友都很喜歡。
豬爽口

招牌芫荽肉丸
  • 豬爽口,
  • 招牌芫荽肉丸,
2019-08-21 563 瀏覽
這間火鍋店一直都有很多同事跟我推薦話好食,所以今晚訂定枱,跟友人黎品嚐一下!餐廳座位都幾多,而且裝修帶點中國風。一出升降機便見到左手邊有一自助醬料區,有很多不同的醬料可供調配,重點是有出面很少會見到的炸菜。座低後店員為我們呈上餐前小食8小碟,包括有木耳、海帶、蓮藕、青瓜等,很開胃!火鍋湯底都有很多不同的選擇,而我和友人都喜歡醉雞,所以便點了醉雞窩做湯底。二十五年陳年花雕醉烏雞鍋,湯底上枱時已經聞好濃的花雕酒味,烏雞是另上的,湯底滾後便可落烏雞!烏雞雞肉嫩滑,而且有一整隻烏雞,好足料!湯底好清甜,好香酒味!湯入面仲有龍眼肉、杞子等藥材,非常滋補!火鍋配料亦有好多選擇!我們點了肥牛、黑豚肉、四寶丸、豬爽喉、韮菜餃、響鈴、蔬菜籃同埋紹粉。美國極品肥牛,顏色鮮嫩,油脂分佈平均,肉質鬆軟,牛肉味濃!招牌四寶丸包括鯪魚丸、牛丸、蝦丸、墨魚丸,當中蝦丸好香蝦味,爽口彈牙!豬爽喉口感爽口彈牙,有少少似食緊好薄既魷魚,幾特別!韮菜餃非常多餡,好香韮菜味,每粒都脹卜卜!下次要黎試下佢既酸菜魚同麻辣湯底!
餐廳座位都幾多,而且裝修帶點中國風。
美國極品肥牛
美國極品肥牛,顏色鮮嫩,油脂分佈平均,肉質鬆軟,牛肉味濃!
豬爽喉
豬爽喉口感爽口彈牙,有少少似食緊好薄既魷魚,幾特別!
韮菜餃
韮菜餃非常多餡,好香韮菜味,每粒都脹卜卜!

下次要黎試下佢既酸菜魚同麻辣湯底!
2019-08-19
豬爽喉
我地食過呢間好幾次咖啦,亦都周圍食過好多間打邊爐,呢間係暫時幾保持到水準。通常會嗌麻辣+醉雞鍋。醉雞愈食愈出味,個湯好飲👍🏻食物方面好唔錯,牛肉唔洗食到最貴個啲都好好味,靚料👍🏻 仲有個四川紹粉&鴨血都係必嗌既!海鮮我地都有嗌,筒蠔、貴妃蚝等等,唔算好貴但我地都冇嗌好多。通常5-6個人食,有男有女咁樣食到好飽大概$350左右一個人。另外服務方面都ok,啲哥哥姐姐都幾好人,有圍巾俾你唔好整污糟啲衫,有卡位,每檯都唔會好近,所以一班朋友聚餐好ok👍🏻👍🏻

• 二十五年陳年花雕醉烏雞鍋
  • 本地手切肥牛頸脊
  • 鴨血
  • 四川紹粉
2019-08-16 86 瀏覽
對於愛吃火鍋人來說, 一年四季是無分季節的這裏位於銅鑼灣鬧市, 位置非常方便 店內座位寬闊, 裝潢走古典中式風格店家亦非常細心地提供了一次性圍裙解渴洛神花茶酸甜開胃, 八小碟的開胃菜可以邊吃邊等火鍋湯底點了花雕醉雞鍋拼酸菜魚鍋, 花雕酒味香濃, 分量充足; 酸菜魚用上了新鮮滑溜的桂花魚切片, 鮮味十足酥炸響鈴&韭菜水餃響鈴吸收了湯底的精華, 水餃皮薄餡靚招牌魚腐與平日吃開的不一樣, 吃得出是人手打造的, 非常滑溜四川紹粉首次吃到四川紹粉, 想不到配合了酸菜魚湯底會如此美味的美國極品肥牛用上了上等的肥牛, 肥瘦分布均勻, 牛肉味十足招牌四寶丸全人手打製的四寶丸包括有牛丸, 豬肉丸, 墨魚丸和鮮蝦丸, 好味的不禁多吃了幾口出名要求高的我, 無論食物質素, 餐廳環境還是服務態度, 在這裏的全部都屬於高水準之作
對於愛吃火鍋人來說, 一年四季是無分季節的

這裏位於銅鑼灣鬧市, 位置非常方便

店內座位寬闊, 裝潢走古典中式風格

店家亦非常細心地提供了一次性圍裙

解渴洛神花茶酸甜開胃, 八小碟的開胃菜可以邊吃邊等

花雕醉烏雞

酸菜魚鍋

酥炸響鈴&韭菜水餃
響鈴吸收了湯底的精華, 水餃皮薄餡靚

招牌魚腐
與平日吃開的不一樣, 吃得出是人手打造的, 非常滑溜

四川紹粉
首次吃到四川紹粉, 想不到配合了酸菜魚湯底會如此美味的

美國極品肥牛
用上了上等的肥牛, 肥瘦分布均勻, 牛肉味十足

2019-08-13
花雕醉烏雞
酸菜魚鍋
  • 洛神花茶
2019-08-15 45 瀏覽
這篇朋友相約一同前往銅鑼灣,朋友安排了這天的晚餐就是我最喜愛的火鍋,沒想到他選擇了一家名為火鍋英雄的,單單聽道這名字,就燃起了我心中的那團火,最近在新聞看到社會上很多關係撕裂了,它可以修補,但我們的身體卻是可一不可再。飯前八小碟等令我意想不到用心製作充滿特色,作為開胃小菜值得一讚。湯底方面,我們選擇了青椒魚頭鍋,椒麻口味, 麻麻辣辣,充滿風味,再刺激我的味蕾,加上湯底用料豐富,整個魚頭上, 吸收了椒麻湯底的香味,更為美味,魚頭不帶腥味,但有啖啖鮮甜,如果配搭一碗白飯,絕對是超水準。食物方面,羊肉與及炸響鈴, 羊肉份量十足,口感佳,肉質優良,絕對是上品,加上肥瘦適中,感受得到草原的感覺。另外,炸響鈴方面,新鮮,即叫即炸,果然美味,香脆可口。共勉之。

共勉之。