2011-04-12 54 瀏覽
三月尾過大坑,第一次見到炭爐伯伯,幫襯時留意到他的工具很新淨。今天看到這篇新聞,才明白為甚何他的工具這麼新... 原來是被人沒收了...食環署有甚麼必要拉得這麼密呢?法理不外乎人情,不是嗎?這個算是我們香港的本土文化,應該保育才是。伯伯的雞蛋仔真材實料,比起利X記【空心薄瞉雞蛋仔】(可以去灣仔買來試試),又好吃又要平。利X記的偷工減料雞蛋仔我已經放棄了... 隨便一間吉魚蛋舖做的都比他好吃。(只要是新鮮出爐)

食環署有甚麼必要拉得這麼密呢?法理不外乎人情,不是嗎?

這個算是我們香港的本土文化,應該保育才是。

5 分鐘 (外賣自取)
$10 (其他)
  • 雞蛋仔
傳統美食買少見少,能堅持落足料做好食物嘅更加愈加難搵雞蛋仔呢種美食基本上可以同腸粉齊名,都係任何人食過都會愛上佢,但係依家嗰尐充斥市場嘅所謂小食舖嘅雞蛋仔,根本係令人卻步,我會叫嗰尐做假雞蛋仔或者雞蛋殼一粒好嘅雞蛋仔必需外脆內軟,半實半空,歷久不潮,呢尐亦都係雞蛋仔好食吊軌之處但係現在小食舖嘅雞蛋殼可能因為法例嘅問題或為求方便改用發熱線去整熱個雞蛋仔夾根本唔夠力做到外脆內軟,半實半空,歷久不潮嘅地步,因為發熱線嘅熱力唔能夠好似用炭火咁有力使到雞蛋仔入面嘅水份快速迫水,亦唔會好似用炭爐咁能夠先燒紅一邊雞蛋仔夾再將蛋漿倒入蛋模可以將一邊滿滿嘅蛋漿先行快速凝固大半,再反轉雞蛋仔夾令未完全凝固嘅蛋漿流到未有蛋漿嘅一邊再以高熱將呢層薄薄嘅蛋漿燒硬,所以用發熱線做出嚟嘅雞蛋仔會好快受潮,為咗能加快做好同減低成本,小食舖只可以做到一個雞蛋殼,加上用發燒線係不斷發熱冇得離火,所以為免長時間受熱而令雞蛋仔燒燶,所以將糖份同蛋嘅份量都減,好多時大家會食到只有粉味嘅雞蛋仔就係咁解所以,大坑伯伯嘅炭燒雞蛋仔係要支持嘅,如果享日本或者其他國家,呢尐咁有特色,咁有個性嘅食物,一早可以升華做大師級或者受專重到入晒舖
傳統美食買少見少,能堅持落足料做好食物嘅更加愈加難搵

所以,大坑伯伯嘅炭燒雞蛋仔係要支持嘅,如果享日本或者其他國家,呢尐咁有特色,咁有個性嘅食物,一早可以升華做大師級或者受專重到入晒舖,就算賣三十蚊底都會有人慕名而來,但係香港政府就要拉要鎖,不斷毀滅佢哋,就好似景賢里咁,如果唔係咁大回響都冇人做嘢,不過,我都好希望雞蛋仔會繼續成為街頭小食,令到小朋友同大朋友都能夠隨時食到,隨時可能感受到製作者嘅心意,同埋由製作者手上接到美味之餘再加上一份人間有情

喜歡食雞蛋仔嘅你一定要去食一次,食過之後你唔會再想食發熱線蛋殼,真係好好食架~~~
外賣自取
$10 (其他)
2011-04-12 12 瀏覽
見到食環署拉伯伯真係火到黎!! 以前呢頭返工成日經過都好香 + 買走食.蛋味十足! 好唔同出面街個d. 有次佢岩岩佢收檔佢都幫我整埋我個底先收, 伯伯好好人!全香港撐你呀吳伯!!
見到食環署拉伯伯真係火到黎!!

以前呢頭返工成日經過都好香 + 買走食.
蛋味十足! 好唔同出面街個d.
有次佢岩岩佢收檔佢都幫我整埋我個底先收, 伯伯好好人!

全香港撐你呀吳伯!!
2 分鐘 (外賣自取)
太好食喇,炭燒,成日話令人感動既食物就係呢D.拎上手真係好Warm,睇其他食評都知呀伯伯對賣食物幾有堅持.你比幾多錢佢,佢就比足個價值比你呀伯呢檔雞蛋仔好適合要唻推廣埋旅遊業,平時佢個位因為近酒店/有旅有巴落車,都有好多外國遊客望望下,買完,見D遊客望望下,咪申袋雞蛋仔比佢地食下囉,佢地都好鐘意!!!!真係好食喎,唔會失禮香港!!!食環處唔應該下下都恰D老弱殘.香港特色"真正街頭小食",有質素的食品,應該向外推廣下啦
太好食喇,炭燒,
成日話令人感動既食物就係呢D.
拎上手真係好Warm,
睇其他食評都知呀伯伯對賣食物幾有堅持.
你比幾多錢佢,佢就比足個價值比你

呀伯呢檔雞蛋仔好適合要唻推廣埋旅遊業,
買完,見D遊客望望下,咪申袋雞蛋仔比佢地食下囉,
佢地都好鐘意!!!!

真係好食喎,唔會失禮香港!!!

食環處唔應該下下都恰D老弱殘.

香港特色"真正街頭小食",有質素的食品,應該向外推廣下啦
2011-04-12 5 瀏覽
法律不外乎人情, 食環署d人點解要趕盡殺絕? 有份拉伯伯既, 你地可有面目理直氣盡咁抬起頭對全世界講, 你地十日拉佢三次係為左社會公義? 我相信全香港既市民都會以你地既所作所為為恥. 你地嬴到了多幾張既告票, 卻失去了公務人員應有既尊嚴! 伯伯我一定撐你, 你既雞蛋仔係我食咁耐以黎最好味既, 只要你開一日檔, 我就一定黎幫襯!

5 分鐘 (外賣自取)
我食伯伯整的雞蛋仔由細食到大。小時候到爺爺在大炕的家時路過必定買;升了中學,剛好在銅鑼灣道,放學必定出去買;畢業後不再常常到天后,但每次經過都買。我自問對食都有小小研究,我真的覺得伯伯的雞蛋仔是最好吃的。那些XX雞蛋仔用電爐整,粉漿又落整蛋糕的香油,雞蛋仔沒有蛋味,外層一味脆,內裡空心的,真是無料到!伯伯做的真的不同。他的雞蛋仔外脆內軟,咬下去絕無欺場,裡面是滿滿的、軟軟的又絕不太硬。清清的炭燒味襯托出濃濃的蛋香,絕不會太甜,一點人造香料都沒有,是最正宗、最傳統、最原汁原味、最有誠意的雞蛋仔。我吃過那麼多檔雞蛋仔都沒有找到像伯伯做的那麼好吃。伯伯說他的蛋漿蛋的比例比其他檔口多,並加了點鴨蛋,所以蛋的味道更濃。有朋友告訴我他以為雞蛋仔應該是空心的,一味脆的,真的嚇死我了。大家被那些亂來的雞蛋仔矇騙了!不要給那些街邊檔騙你十年八年!很同意其他食評說,伯伯真的很好人。如果有人可以免費在銅鑼灣道讓出一個小小的舖位給伯伯擺檔就好了。願主祝福伯伯!Amen!
我食伯伯整的雞蛋仔由細食到大。

我自問對食都有小小研究,我真的覺得伯伯的雞蛋仔是最好吃的。

3 分鐘 (堂食)
下午茶
2011-04-12 33 瀏覽
今日睇報紙,知道自己係天后由細食到大既雞蛋仔伯伯(食到依家就算番去佢都認得我) 比食環捉左,覺得好心痛。一間咁好味保持傳統既炭燒雞蛋仔,試問仲有邊個堅持?點解政府人員係要欺善怕惡?天后地鐵站頭有陀地賣老翻唔捉,銅記地錢成班"過江龍"唔捉,阿伯自力更生唔羅綜緩要十日內捉人三次?唔通阿伯行唔到路好交數?雞蛋伯伯,請你繼續做下去!我地一定支持你!

雞蛋伯伯,請你繼續做下去!我地一定支持你!
2011-04-12 12 瀏覽
睇到今日新聞報導, 真係好唔開心眼濕濕, 令到我未喺openrice寫過食評都要寫下...伯伯你整的雞蛋仔真係全香港最好食, 最有人情味..希望你可以支持落去, 堅持唔認罪, 食環署快d還番部車仔俾你...好佩服你自力更生的堅持, 支持支持!
伯伯你整的雞蛋仔真係全香港最好食, 最有人情味..
好佩服你自力更生的堅持, 支持支持!
  • 雞蛋仔
一檔小小的雞蛋仔,今日竟然上了南華早報副版的頭條!在大坑擺檔數十年的碳爐雞蛋仔,一直由一位年過七十的伯伯主理。據報導,伯伯昨天已經是一星期內第三次被捕了。昨天(星期天)伯伯在街上被食環署人員拘捕時,圍觀路人最高時有約百人,警察也有二十人,而食環署竟然出動了三十多人,來抓一位只是推著一輛木頭車、希望自力更生賺取生活費的老伯伯。伯伯擺檔的地方,其實是銅鑼灣維景酒店旁邊,一條通往金龍大廈的長樓梯前面,通常伯伯會將木頭車貼近轉角的牆邊擺放,所以根本不構成什麼阻街,而且居住在附近的街坊都應該知道,這段銅鑼灣道(對面是皇仁書院)無論平日或假日,一點都不繁忙,行人不算多,怎麼會是阻街的呢。報導也有提及,在天后地鐵站出口,經常有人販賣翻版碟,假日也有很多賣衣服的攤檔,卻不見有食環署人員執法。這好像是伯伯比較好欺負似的。伯伯每一次被抓,就要罰800元,木頭車被充公,再弄過一部就要2000元。真不知要賣幾多底雞蛋餅,才可以賺回這些錢。我也曾經幫襯過伯伯,站在木頭車旁邊,就會聞到一陣陣碳的香味,看著伯伯小心翼翼地拿著現在已經很難有機會看到的梨形葵扇,輕輕地煽著火,並不時轉動鐵板;憑經驗當知道已經熟透後,再慢
一檔小小的雞蛋仔,今日竟然上了南華早報副版的頭條!

我也曾經幫襯過伯伯,站在木頭車旁邊,就會聞到一陣陣碳的香味,看著伯伯小心翼翼地拿著現在已經很難有機會看到的梨形葵扇,輕輕地煽著火,並不時轉動鐵板;憑經驗當知道已經熟透後,再慢慢用叉子將雞蛋仔從鐵板挑出來,放在鐵架上攤涼。伯伯的雞蛋仔和其他雞蛋仔不同的地方是,它的中間不是空心的,而是整個雞蛋都填滿了的,這好像代表,伯伯是真的有“心”呀!
2011-04-11 8 瀏覽
當日乃星期六,正午時份,吳伯開檔不久,但是已有一些人在排隊購買。久聞吳伯雞蛋仔別有一番風味,於是都去試試,尋找箇中之妙處︰首先,是製作過程。吳伯的雞蛋仔用炭燒烤而成的,已非隨便街邊小店有的,別樹一幟。當日烈日當空,看著吳伯在太陽底下努力燒烤著,雖然是炎熱的環境,但吳伯仍然享受著烹調雞蛋仔的過程,看著也是一樂。其次,材料。吳伯的雞蛋仔選材上,也和別家的雞蛋仔有所不同。蛋漿感覺上比較濃,由蛋漿壺順而流下,一條濃濃的黃金瀑布自上而下,向燒板慢流而出,感覺和平時街頭小店看到的很不一樣。濃濃的蛋漿,也教人心中有著不一樣的期待。當然,最重要的還是味道。由吳伯手上接過雞蛋仔,嘩!好熱!隔了一會兒,一撕,脆得不得了,好像薯片一樣。再輕輕的咬上半口,又是一驚,驚訝的是,內裡竟然不是空心,而是實心的。第一次吃到實心的雞蛋仔,感覺很特別,覺得原來雞蛋仔不一定空心,而且實心比空心可口。雞蛋仔有炭燒的風味,雞蛋的香味洋溢,甜度適中,不可多得。街頭風味,值得一試。

街頭風味,值得一試。
2011-04-02
3 分鐘 (外賣自取)
  • 雞蛋仔
不但好吃, 伯伯每天也很努力, 很坚持慢功出细货。他不会人多, 要多做生意就草草了事, 大家要给点耐性,但是值得的。这是我20年住在大炕的回忆,还记得有些时候见他的木头车的车轮坏了,但他走在马路上,还有避开巴士。他给你的鸡蛋仔,由他的手艺和心机,你们要慢慢品尝, 那一口香味会为你带来回忆。《10日3度掃檔拉人 撐雞蛋仔伯伯 70街坊圍食環》请大家支持他。跟他买东西时,我会先付钱,因为我知道要是走鬼,他可以拿走我的钱,反而我怕来不及给他钱。他真的很老实,可能因为老实,所以给人欺负。他很老实,10 年前有人叫他做夹饼,他就做了夹饼的模,他第一次做夹饼我刚好经过,我还帮他开那瓶新的花生酱,但花生酱硬硬的怎样用了?你看,他老实到那个程度就像没想过要把花生酱弄得稀一点, 就原味浓浓的给你吃。
不但好吃, 伯伯每天也很努力, 很坚持慢功出细货。

《10日3度掃檔拉人 撐雞蛋仔伯伯 70街坊圍食環》

2011-04-01
2011-04-11 20 瀏覽
雖然我唔係成日去大坑但係我去親都會幫趁亞伯d雞蛋仔蛋味濃郁,足料,冇乜其他地方有依種味道 用心,有人情味,0係香港越來越難換搵到 支持亞伯,支持無名炭爐伯伯雞蛋仔亞伯加油~~!!!!亞伯加油~~!!!!
雖然我唔係成日去大坑
但係我去親都會幫趁亞伯d雞蛋仔
蛋味濃郁,足料,冇乜其他地方有依種味道

用心,有人情味,0係香港越來越難換搵到

支持亞伯,支持無名炭爐伯伯雞蛋仔

亞伯加油~~!!!!亞伯加油~~!!!!
2011-04-11 16 瀏覽
見到吳伯伯比食環署人員檢控的新聞為伯伯感到十分心痛!亦為伯伯的勇敢和堅強感到鼓舞!吳伯伯雞蛋仔是我吃過最好吃的雞蛋仔!粒粒像蛋糕一樣,外脆內軟,真材實料!雞蛋中除了味道很好之外,還有伯伯的心意和汗水!真的可以吃得出來!相信每個吃過的人都可以感受到!希望伯伯不要再被檢控,放過伯伯啦!
見到吳伯伯比食環署人員檢控的新聞
為伯伯感到十分心痛!
亦為伯伯的勇敢和堅強感到鼓舞!

吳伯伯雞蛋仔是我吃過最好吃的雞蛋仔!
粒粒像蛋糕一樣,外脆內軟,真材實料!
雞蛋中除了味道很好之外,還有伯伯的心意和汗水!
真的可以吃得出來!
相信每個吃過的人都可以感受到!

希望伯伯不要再被檢控,
放過伯伯啦!
10 分鐘 (堂食)
2011-04-11 25 瀏覽
伯伯,你的雞蛋仔好香、好有蛋味﹗最重要是有人情味﹗每次經過一定聞到香味,然後見到你,身水身汗仍然照用炭爐做雞蛋仔,淨係呢一點,就好過舖頭冰凍僵硬的多多聲﹗伯伯,我撐你﹗一定會再幫趁你﹗希望各位支持伯伯賣雞蛋仔﹗寫滿佢個食評﹗
伯伯,你的雞蛋仔好香、好有蛋味﹗
最重要是有人情味﹗

淨係呢一點,就好過舖頭冰凍僵硬的多多聲﹗

伯伯,我撐你﹗

一定會再幫趁你﹗

希望各位支持伯伯賣雞蛋仔﹗寫滿佢個食評﹗
2011-04-11 11 瀏覽
it's gonna be alright.You have our support, not all the HK people are shamelss scums.Please come back and me and my fds will be more than pleased to pick up one of your egg waffles.For HK's dying Humanity..
it's gonna be alright.

For HK's dying Humanity..