2019-05-26 294 瀏覽
睇咗magazine 介紹知道旺角開咗一間螺獅粉,仲用+38蚊任食小食作招徠,所以特登同男朋友去試,但結果強差人意!一去到坐低,樓面哥哥拎咗張餐牌嚟同我哋講,每人點一碗粉,一杯飲品,就可以每人加38蚊任食50分鐘小食,指咗一指餐牌上右上角嘅小食比我哋睇,我哋見到手撕雞,多春魚,牛肉絲,排骨,所以我哋即刻點咗2碗麵,2碗飲品,再tick埋我哋要嘅小食點知交張餐牌比佢果陣,樓面哥哥話任食啲小食係點另一張紙,然後叫我哋再填果張任食嘅小食點餐紙!一望張任食點餐紙,oh shit!我哋頭先餐牌上見到嘅手撕雞,多春魚,牛肉絲同排骨都係無嘅,得反啲蛋餃,魚蛋,雞翼尖,臭豆腐等,真係oh my god!個心已經覺得中伏,算喇!我哋落單同人講咗任食,咁照任食就算啦!由於第一次食,唔知個份量有幾多,所以只係點咗幾樣,即刻比張單佢,同我哋落2碗粉果張單相隔唔夠一分鐘,交單後我哋一共等咗18分鐘,2碗粉先到,我體諒佢多人客,但係也無理由等咁耐吧!呢2碗粉無味,辣都唔辣下,啲配菜少到不行,嚴重不夠味道,我真心覺得唔值呢個價錢,我喺淘寶訂螺獅粉反嚟自己煮都好食過佢多多聲,起碼夠味同夠辣先啦!碗粉唔ok,諗住啲小食

任食嘅小食點餐紙
螺獅粉

碗粉唔ok,諗住啲小食應該ok啦!點知啲小食喺2碗粉到咗之後10分鐘都未到,換句話出,已經由落單起計過咗起碼28分鐘都未到,然後我哋唯有追一追,追完後5分鐘先到,啲小食一上,我哋即刻又有一種中伏嘅感覺,魚蛋得4粒,迷你雞翼尖得4隻,迷你豆腐得3塊,迷你饅頭得4小舊,口水雞得2舊,重點係全部都係凍嘅,
臭豆腐
口水雞及雞翼尖
魚蛋
炸饅頭
所以啲小食未上齊,我哋即刻再加單,然後再等多12分鐘都未到,再催,過多6分鐘先再上第2輪嘅第一碟,然後以每3分鐘上一碟嘅速度上,簡單啲嚟講,下一碟小食未上,前一碟嘅已經食哂,點知最後一碟都未上,有一個姐姐行過嚟同我哋講50分鐘用餐時間已過,請我地結帳離開
喺呢一刻我真心覺得呢間店好唔老實,我知如果啲食客一入小食紙,你就上菜,每人38蚊係唔夠cover,但都唔係慢到咁樣囉!每個小食嘅量已經少到不行,仲要凍嘅,即係已經整好咗一段時間啦,無理由咁耐都唔拎出嚟呱!再講,你地小食同碗麵上菜慢到不行,第二輪小食都未上齊,都仲好意思叫我哋埋單走人,fine,我哋埋單走人,盛惠188蚊,不過我真係唔會再幫襯

總括嚟講,等嘅時間多過食,加38蚊任食50分鐘,你預當中有30分鐘係等候時間,你預算最多食2輪凍嘅迷你小食,仲要係第一輪未上完就要好點定下一輪,唔好expect會好飽肚,仲要有心理準備50分鐘一到會比人趕,我自己同男朋友都覺得好伏,一定就唔會有下一次!
2019-05-25
2019-05-17 216 瀏覽
宜家周街都係米線,開到成行成市,不過見到佢有好多朋友都係佢到打卡,地點又喺旺角,非常就腳,都係帶住求其食餐飯既心態,膽粗粗試一試,反正家下啲米線衰極有個譜。2個人食,叫左2碗麵,2個小食、分別係湖南招牌螺師粉,胡椒雞湯麵,蛋餃,麻辣手撕雞個胡椒雞湯麵 非常有驚喜,上枱時有個小火加熱住食,湯係稠身,好滑溜,好濃,雞好滑又入味,雖然有雞連皮但係湯底一啲都唔油,絕對好似佢menu 所講,連埋湯飲是常識吧招牌螺師粉有好大陣筍味,如果唔喜歡,真係不能放入口,不過酸辣度好適中,反而識欣賞覺得好有風味,而且米線質地好滑,彈牙唔會淋到冇咬口。蛋餃好開胃,細細隻,一口就食到,點下醬食好惹味手撕雞味道也中規中矩,當開胃菜咁食,唔錯。不過不得不提佢個秘製辣椒油,因為真係辣到飛起,如果食得辣一定要試。但唔得就掂都唔好掂。真係點好少都會令你冇左味覺,只有辣味。佢辣籽唔多,顏色好似老干媽咁,千祈唔好睇少佢。

蛋餃好開胃,細細隻,一口就食到,點下醬食好惹味

手撕雞味道也中規中矩,當開胃菜咁食,唔錯。

2019-05-08 242 瀏覽
係一個濕濕粒粒嘅天氣 我無意中經過旺角一個隱蔽嘅道路裝下附近有啲乜嘢食 點知比我發現咗有間野叫無面不歡喺門口同事頭婆有左3秒嘅眼神交流佢有種好希望我入去試吓佢碗麵既然上天選擇咗落雨我唯有入去比一避雨但係我竟然食咗一個手撕雞飯先再食多碗面整體來講有風味的香料 特色的味道有內地的風味一個不錯的選擇喺旺角一個比較隱蔽嘅鋪頭見到有個幾有型嘅事頭婆 入去吹兩句都R到個小食唔會好似一般酸辣粉咁都係嗰個味道呢間野啲面係有啲特別值得一試
係一個濕濕粒粒嘅天氣

值得一試

手c雞飯
手c雞飯
2019-04-28 229 瀏覽
女人街多餐廳大家都知。呢日諗住去覓食嘅時候見到有間餐廳位於一女人街嘅小巷入邊,就決定入去一試究竟!原來入邊係食成都出名嘅螺獅粉!雖然我同朋友都唔係好夠膽試,但亦都嗌咗佢哋嘅其他招牌菜食下。胡椒豬肚雞上海麵,湯底有極重嘅胡椒味🤤啱晒天氣涼嘅時候可以暖下身。而豬肚同雞塊嘅份量亦都好多。卜卜蜆粉絲可以走辣,啱唔可以食辣嘅朋友。每隻蜆都鮮甜,肉質彈牙。加配嘅牛腩好夠味。咁啱我哋嗌嘅兩碗粉麵都有爐暖住,保持溫度。麻辣手撕雞係一個唔錯嘅開胃菜。雞湯娃娃菜份量好多,每一條菜都索晒雞湯嘅精華。蛋餃嘅肉餡有馬蹄,增強口感。最驚喜就係蒜蓉香煎千頁豆腐豆腐,口感好似魚片頭,幾彈牙!
加配嘅牛腩好夠味。
咁啱我哋嗌嘅兩碗粉麵都有爐暖住,保持溫度。
麻辣手撕雞係一個唔錯嘅開胃菜。
雞湯娃娃菜份量好多,每一條菜都索晒雞湯嘅精華。
蛋餃嘅肉餡有馬蹄,增強口感。
最驚喜就係蒜蓉香煎千頁豆腐豆腐,口感好似魚片頭,幾彈牙!
2019-04-28 154 瀏覽
很喜歡吃辣的我這晚又找到間美食了!地點很方便,在旺角的通菜街。男朋友選了原創胡椒豬肚雞麵。胡椒湯很香濃!有選擇困難症的我問一下店員姐姐有什麼是招牌,她二話不說推介了這個順德卜卜蜆花甲粉絲給我。果然太美味,湯底很清甜,有很多脹卜卜的蜆花甲,而且粉絲超吸湯底,加了剁椒簡直是綿上添花!粟米也是超鮮甜!然後小菜可以散叫,然後一碟碟另上,我覺得這樣真的非常好,可以跟親友一起分享而且不用浸在湯裏。首先酸辣筍跟我的粉絲是超搭的,我點的時候店員也是這樣說,那酸酸辣辣的筍加上粉絲一起食美味程度又會上一層樓。鹵蛋我沒有吃,男朋友說很入味的。鹵五花肉爽爽的不錯吃,鹵大腸也是鹵得味道不錯,不會太濃味太咸剛剛好。爆菊花辣魚蛋非常驚喜,魚蛋先有輕輕炸一炸,所有點外脆內嫩,而且辣得過癮!春酥排骨還可以,雞湯娃娃菜超甜,多多都吃得完。總括是非常抵吃,叫這麼多小菜埋單只是二百多元,好吃又吃得飽,很有風味!
很喜歡吃辣的我這晚又找到間美食了!
地點很方便,在旺角的通菜街。

男朋友選了原創胡椒豬肚雞麵。
胡椒湯很香濃!

粟米也是超鮮甜!

鹵蛋我沒有吃,男朋友說很入味的。

春酥排骨還可以,雞湯娃娃菜超甜,多多都吃得完。

• 卜卜蜆花甲粉
  • 爆菊花辣魚蛋
  • 酸辣香
2019-04-25 158 瀏覽
一向欣賞呢條街多野食 今日又黎找一找 見到呢間門口開得有啲入 有少少隱蔽嘅中華菜館 就去試試佢嘅裝修幾有特色 不過有少少暗主菜我地叫左2個麪 呀媽食涼拌蕨麪 佢個樣好黑 但食落勁彈口 個味吾識形容 甜甜酸酸咁 好開胃 配料亦丰富 正喎!然後我叫左胡椒豬肚雞麪 omg 好鬼正 佢有個爐仔比我一直加熱個湯 好貼心 個湯堅足料 雞同豬肚都好多 令到佢好甜 入面仲有紅棗 好補哦!😍小食方面我地都叫左幾個 當中我最中意嘅係個黑臭豆腐 佢又係黑卒卒咁 聞落就冇街邊果啲咁攻鼻 但咬落去個味就湧晒出黎 夾埋啲配菜 食落似係醃蘿蔔 好惹味 我呢個臭豆腐控好樂意為左佢番去哦值得一讚嘅係好多時食完中華菜館啲嘢之後都好口渴 因為味精 但今次完全冇!證明佢地好食得黎味道都係真材實料的 good ar~

涼拌酸辣貴州蕨根粉

胡椒豬肚雞麪

爆菊花辣魚蛋
2019-04-10
涼拌酸辣貴州蕨根粉
胡椒豬肚雞麪
爆菊花辣魚蛋
2019-04-23 168 瀏覽
今天在附近工作,剛巧好友也在附近有空檔時間,於是我們便相會吃午餐。不過胃口不太好,所以好友便建議吃麵食,我們兩個也很喜歡中國傳統麵食,跟着好友點推薦這家中華私房粉麵。入到去門口就看見很中華傳統文化的裝飾,店內也充斥着一股中華的味道.......它的碗碟也別具特色柳洲螺螄粉很有別的風味,集甜酸苦辣爽脆於一身,甜:蘿白乾;酸:筍;苦:花生;辣:湯底;爽:木耳;脆:炸腐皮。有別於一般雲南 或 桂林米缐味道卜卜蜆花甲粉湯底有點像胡椒豬肚湯再加蜆的味道,鮮甜而不腥,配合金針菇、玉米、蔥花、芹粒、莞茜及椒.......蛋角有特色,用蛋皮包成餃子,真需要點功夫這個黑臭豆腐是我的最愛,入口香而不臭,而且很鬆脆,再配合伴菜是一種新食法,如果食得辣就一定要加秘製辣醬這個炸魚蛋是在店內打卡送的小吃,味道完全有別於港式咖哩魚蛋,是乾食沒有汁,它的辣是從辣椒乾上來 ,真的頗辣辣腐皮很辣這餐真是別有一番風味,忘記了自己身處香港。

柳洲螺螄粉
柳州螺螄粉

卜卜蜆花甲粉

蛋角有特色,用蛋皮包成餃子,真需要點功夫
蛋角

辣腐皮很辣

這餐真是別有一番風味,忘記了自己身處香港。

2019-02-22
柳州螺螄粉
蛋角
黑臭豆腐
<好味桂菜粉麵店 >呢間無麵不歡 喺新開時試過 佢既桂林螺螄粉十分有風味 😍 但始終人唔多 所以食唔哂佢其帶招牌麵同小食 今日再黎決定試下佢其它美食💪🏻🍴胡椒豬肚雞麵 68 蚊🐥店主推介既麵 用明火熱鍋熱住 保住温度 湯底有紀子 蓮子一齊煲 十分香甜 帶輕微胡椒味 雞味香濃🐥 雞同豬肚都落足料 雞肉 就胸背脾位都有 d平平均均 雞味夠 而豬肚切成長身好彈牙有口感🐖 佢既麵質 有 d似粗身既上海麵 麵比較林身同黏稠 配埋雞湯 唔錯 💪🏻🍴卜卜蜆花甲粉 62 蚊🌶🍜喺大陸食既卜卜粉係用錫紙包住 而呢個係用明火 熱住 都幾夠細心, 花甲大隻新鮮都有6,7 隻 加埋甜粟米 所以個湯底都幾香甜🌽 佢配左少少辣椒 但個人覺得鍾意食辣既既朋友可以加辣 粉絲係比較粗身嗰 d所以食落十分有口感 唔錯🍴滷大腸 9 蚊🐖大腸整得好淋帶少少彈牙 好入味 醬汁甜咸適中 🍴魚蛋 18 蚊🐟魚蛋應該出面炸過 個皮有 d甩左出黎 口感香脆🔥魚蛋入面軟熟 點埋辣椒油好惹味🌶🍴牛腩 12蚊🐂牛腩係似柱候牛腩嗰類 比較煙靭 帶 d肥膏同筋位 都好入味🍴藤椒炸雞排 36 蚊🐥雖然唔見有藤椒 但我估係喺雞排上
<好味桂菜粉麵店 >

🍴魚蛋 18 蚊🐟

🍴牛腩 12蚊🐂
牛腩係似柱候牛腩嗰類 比較煙靭 帶 d肥膏同筋位 都好入味

🍴藤椒炸雞排 36 蚊🐥
雖然唔見有藤椒 但我估係喺雞排上面切碎左既粉 因為 d粉有 d香辣味 而雞扒炸得有 d似吉列豬扒 出面香脆 皮茨粉同雞肉係痴埋一齊 , 🐤雞肉味濃口感好林 同出面香脆既皮夾埋好有層次感

🍴鍋燒肉 12 蚊🐖🌶
切成幼長身既鍋燒肉 出面既茨粉有 d似南乳炸既香味 入面既豬肉一半係肥膏 咬落幾香油花味 正🐷

🍴蒜蓉香煎干頁豆腐 26 蚊
切成薄身既豆腐 外表軟滑 入面好彈牙好似魚蛋甘 配埋 蒜香 辣辣地既醬油 好味🌶

🍴燈影牛肉絲36蚊🐂
切到好碎既牛肉絲 炸到好似牛肉乾甘 加 d葱花調味 最啱撈埋麵一齊食 😍

🍴白灼唐生菜 16 蚊🥬

#豬大腸 #廣西菜 #桂林粉 #牛肉絲 #魚蛋 #麻辣 #花甲 #粉絲 #胡椒豬肚雞 #牛腩 #豆腐 #雞扒
Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#無麵不歡中華私房粉麵
旺角通菜街1a至1L號威達商業大廈地下 m號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-04-23
2019-04-23 54 瀏覽
🍜順德卜卜蜆米線呢間舖頭有齊大江南北既麵食貴州、雲南、四川、順德果次試左卜卜蜆米線本來係配粉絲,但果日賣完蜆湯配上米線蜆肉夠哂大粒🤪再加上清甜粟米😋如果係粉絲仲正🤓.一間舖頭有齊唔到地方麵食鮮甜、麻辣、香辣總有一款岩你👍🏾.人均消費:$60指介指數:👅👅👅👅👅👅👅(7/10)Encore 指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
🍜順德卜卜蜆米線
呢間舖頭有齊大江南北既麵食
貴州、雲南、四川、順德
果次試左卜卜蜆米線
本來係配粉絲,但果日賣完
蜆湯配上米線
蜆肉夠哂大粒🤪
再加上清甜粟米😋
如果係粉絲仲正🤓
一間舖頭有齊唔到地方麵食
鮮甜、麻辣、香辣
總有一款岩你👍🏾

人均消費:$60
指介指數:👅👅👅👅👅👅👅(7/10)
2019-04-04 119 瀏覽
成日心思思想食辣野,食厭譚仔可以試下呢間食桂林米線、螺絲粉既特色小店!因為實在太餓既關係,加上價錢太抵食了!我同朋友們叫左勁多野食😂😂😂🐽手撕雞 唔會太辣,做前菜好開胃🐽三味爽脆魚皮有酸辣、香辣同尖椒3種味道,魚皮好爽口味好好🐽香酥排骨唔會好油又唔會好肥🐽藤椒炸雞排另一番口味既雞排,唔似台式雞排甘多粉🐽蒜蓉香煎千頁豆腐食落好似魚片頭😂😂🐽雞湯娃娃菜🐽主角柳州螺絲粉好多配料,食到飽一飽🐽驚喜胡椒豬肚雞面食完真係可以飲番碗湯

🐽手撕雞
唔會太辣,做前菜好開胃

🐽三味爽脆魚皮
有酸辣、香辣同尖椒3種味道,魚皮好爽口味好好

🐽香酥排骨
唔會好油又唔會好肥

🐽藤椒炸雞
另一番口味既雞排,唔似台式雞排甘多粉

🐽蒜蓉香煎千頁豆腐
食落好似魚片頭😂😂

🐽雞湯娃娃菜

🐽主角柳州螺絲粉
好多配料,食到飽一飽

🐽驚喜胡椒豬肚雞面
食完真係可以飲番碗湯

2019-03-30 140 瀏覽
曾經在報紙上看過「無麵不歡 - 中華私房粉麵」的介紹文章,裡面寫到麵店師傅是特地到廣西學藝。未入門口已經嗅到那股螺獅粉的專屬香氣,可惜筆者未能接受酸辣筍的怪味,所以點了其他款式的麵食。麵條質感滑身,軟硬度亦剛好。吃上來感覺應該是米線,更分有黑白兩色,整碗麵色彩豐富。湯底分有清湯、酸辣和麻辣三種口味。餐牌上推薦的是麻辣,但由於不知辣度如何,筆者最後選擇了酸辣。辣度是很輕微,再添加酸菜味道,更是惹味。配菜蠻多,分別有鯇魚片、滑豆腐、脆黃豆等。鯇魚片有魚骨,吃起來有點麻煩,但也是無可避免;魚肉有點鞋身。煎蛋餃有5隻。香脆的蛋皮包著豬肉和馬蹄,進食時有豬肉的彈牙也有馬蹄粒的爽口。店員服務也頗值得一讚,姐姐熱情的推介麵食,當有客人不能吃辣時,又多番提醒廚房走辣,頗體貼。

湖南五穀漁湯粉

麵條質感滑身,軟硬度亦剛好
。吃上來感覺應該是米線,更分有黑白兩色,整碗麵色彩豐富

店員服務也頗值得一讚
2019-03-30
2019-03-25 59 瀏覽
之前睇Youtube 有個youtuber介紹呢間 所以就黎試吓 我唔係話好貴 就黎試下 成日都覺得大陸啲麵好好味 係香港好少見 不坊試下熱拌蕨根粉 蕨根粉係黑色既 喺出面都未試過聽過有呢個面口感好特別 有少少彈牙 而且仲配埋啲雞絲,花生,葱之類既食物 唔洗加配料都可以好飽柳州螺絲粉 必食啦😆係我第一次食螺絲粉,陣味真係有啲怪,不過好鍾意啲配料,例如啲碗豆,花生,肉碎,木耳,同個脆片。麵本身似係米線加烏冬嘅結合版 好少食到

熱拌蕨根粉
蕨根粉係黑色既 喺出面都未試過聽過有呢個面

柳州螺絲粉 必食啦😆

2019-03-16 95 瀏覽
今日喺旺角嘅百老匯戲院睇完戲之後就同朋友一齊行入女人街搵嘢食。女人街出名小店多,齊集不同國家嘅嘢食,而轉角位就見到呢個食麵既餐廳,門口已經聞到好大陣曾經食過嘅柳洲螺絲粉味道,令人垂涎三尺。《柳州螺絲粉》$48味道同我之前食過既一模一樣,超香!螺絲粉配料好豐富,尤其加入左花生,食起黎好香口!竹筍臭得黎好香🥰麵條比米線更滑更有咬口,推薦👍🏻👍🏻加左兩份配料,《麻辣雞絲》$12、《鍋燒肉》$12,味道唔錯!《卜卜蜆花甲粉絲》$62好多隻花甲,食落新鮮,厚肉無沙。湯底較清,重胡椒粉味,不過唔太咸,粉絲索晒湯都唔錯,但整體味道一般。《三味爽脆魚皮》$48泡椒、酸辣、香辣。三款都好惹味,涼食魚皮十分爽脆,一點腥味都無,愈食愈想食。《蛋餃》$18第一次食,好有新鮮感。蛋皮薄薄一層,內裡餡料飽滿,豬肉碎配上馬蹄粒,口感好好。 我地二人食到好飽都唔洗二百蚊,性格比真係好高👍🏻👍🏻👍🏻

《柳州螺絲粉》$48

《卜卜蜆花甲粉絲》$62

《三味爽脆魚皮》$48

《蛋餃》$18

我地二人食到好飽都唔洗二百蚊,性格比真係好高👍🏻👍🏻👍🏻
2019-03-14 136 瀏覽
之前睇到 Magazine介紹話好多人排隊所以打算嚟試下有幾好味,點知一入到門口就有一大陣筍味。坐低之後點餐,好興奮咁叫咗幾樣,點知嚟到之後食咗個桂林米粉亁撈。食第一淡已經有酸酸宿宿既味道,炸雞排炸到好硬,粉醬仲多過肉!其他都不是太好味,下次應該唔會再嚟~
亁撈桂林米粉餐
2019-03-14
旺角雖然好多唔同嘅美食,但係好多時都唔會回頭...今日好好彩同朋友嚟咗呢一間無面不歡,面色方面好推介呢個花甲粉另外,豬肚雞面都唔錯。但我最想講嘅就係佢哋嘅小食,惹味開胃,真係好好食尤其是十分推介呢個—麻椒豬爽肚,真係成日都心思思想再去食🤤🤤🤤仲有三味爽脆魚皮、雞湯娃娃菜都一定要叫!