餐廳: 煌苑
資訊:

2017-10-09 504 瀏覽
石門煌苑簡單晚餐, 今晚唔煮飯兩個人去酒樓食晚飯。晚飯優惠三寶~脆皮燒鵝皇 48蚊例牌, 原隻鮑魚扣花菇18蚊一位,清蒸沙巴龍躉一斤48蚊,三選一。脆皮燒鵝皇~ 我叫了好抵食48蚊的脆皮燒鵝皇例牌份量, 仲要係比髀位部分我地,咬落肉嫩多汁唔肥配上酸梅醬非常開胃。黑松露象拔蚌片~ 多種蔬菜,有黃椒,紅椒,西芹,木耳, 精靈菇,鮑魚菇,與爽口象拔蚌片,配上香濃黑松露醬一齊炒,簡單又好食。消暑冬瓜盅~ 養生湯系冬瓜盅168,消暑又好味。裏面材料非常之多,有帶子片,夜香花, 水瓜,爽口蝦,鮮甜蟹肉,蓮子。 冬瓜外刷用錫紙包住,把以上全部材料與原個冬瓜一齊去燉,湯味清甜,材料又多。冬瓜燉到好淋,仲吸收以上材料的精華非常之好食。我地兩個人食冬瓜盅都食到好飽。冬瓜盅最好4個人才叫,因為兩個人一定食唔曬全個盅的。酒樓裡面有三台大電視,裝修簡單。酒樓外面仲有一個大花園,有韆鞦, 有吊藍坐,有一個大花台,可以給新人行禮及影相。其他食客也可以食完餐後,出大花園行一個圈幫助消化,又影下靚相。
石門煌苑簡單晚餐, 今晚唔煮飯兩個人去酒樓食晚飯。

2017-10-05 374 瀏覽
第一次差到要寫食評 餐具極污糟 飯菜全部都唔熱既 碟邊配菜懷疑係重用既 春卷既蝦係sok既 佢落錯單又唔肯換返 埋單等十世 尼到時已見到有另一枱投訴食物 總之我就一定一定唔會再尼喇 勸大家都考慮過先尼啦
2017-09-25 538 瀏覽
這天走出九龍,乘馬鐵到石門站下車,試一試開業不久的煌苑。酒樓位於商場三樓,地方寬敞,佈置如園林一般,燈光充足,整潔衞生,坐得非常舒服。由於該處尚在發展中,加上附近有不少的洒楼食肆,所以午市時段,也沒有爆滿。一行七人,選擇了兩個套餐,各包伊麪或抄飯一碟和三個點心,品質不錯,埋單四百多元。可以再去,但記得帶件外套,因冷氣頗大啊!

可以再去,但記得帶件外套,因冷氣頗大啊!
"天鴿"🐦走了唔夠一個星期,又打8號風號🌀,"帕卡"比"天鴿"溫和好多☔,於是就相約母親大人勇闖石門去搵食, 石門有三大酒樓三鼎對立, 今次我哋就試"煌府"飲🍵, 價錢💸唔貴👝, 假日📆都有下午茶時段🈹, 兩個人👵👩叫咗✋5個點心都係✌ 兩舊水有找 , 幾時都係有良性競爭, 受惠嘅係我哋升斗市民😁。 唔知係咪配合酒樓獨特的法式🇫🇷清新優雅嘅裝修, 還是配合夏天😎 ,食品顏色比一般酒樓清麗, 味道有水準。樓面服務員充足 ,所以佢哋招呼🙇都唔錯
樓面服務員充足 ,所以佢哋招呼🙇都唔錯

2017-08-27
星期六日同屋企人飲茶搵位係最麻煩嘅事,我住嘅附近又無乜茶樓,幾個月前有人介紹去馬鐵石門站開咗新商業大厦中有d新茶樓唔錯。大門同酒樓內嘅裝修主色係我鐘意嘅蘋果綠色,樓底高,又無乜柱,成個大堂好闊大。食物種類都唔少,仲有而家唔少得每家酒樓都有特式點心,呢度有紅蘿蔔外形嘅蘿蔔絲酥,香菇飽……等等,傳統點心及炒飯麵都做得唔錯,價錢合理。最值得講嘅係佢地有個空中花園,有小型遊樂場,有唔少嘅映相位及花園千秋,仲有一部份係俾證婚用嘅,當日我地去到好天氣,映出來嘅相都好靚呀。又有得玩有得食嘅地方,最適合一家大細週末相聚。

又有得玩有得食嘅地方,最適合一家大細週末相聚。
50 分鐘 (堂食)
2017-07-27 955 瀏覽
知道石門開咗幾間酒樓,今次輪到黎煌苑試下~同屋企人3點半左右到,入到去坐低開埋茶就同我哋講last order!吓...點解係門口唔同客人講?!拿拿臨叫嘢食~成個紅蘿蔔咁,其實係咸水角,黎到嘅時候微暖,已經唔脆! 入面啲餡ok ,但唔脆已經感覺一般。普通叉燒腸,唔係特別好食,初頭仲冇俾豉油,後來終於問到個阿姐拎俾我哋~依個腐皮卷感覺好少少,起碼係脆嘅,入面都算足料。食流沙飽個精髓梗係要辣咀,而且啲奶黃要漏哂出黎,點知黎到又係得個暖字,仲流咩呀😑依個一定係健康之選,少油冇鹽冇味精,唔知又啱唔啱你口味?依個真係未見過,將個糯米雞放底,上面加隻煎到老嘅蛋,又變成新菜式~點解我哋咁有冒險精神!依間嘢價錢唔平,但質素冇保證,服務亦麻麻,真係未必有下次。
知道石門開咗幾間酒樓,今次輪到黎煌苑試下~
吓...點解係門口唔同客人講?!

拿拿臨叫嘢食~
依個腐皮卷感覺好少少,起碼係脆嘅,入面都算足料。
依個一定係健康之選,少油冇鹽冇味精,唔知又啱唔啱你口味?

依間嘢價錢唔平,但質素冇保證,服務亦麻麻,真係未必有下次。

下午茶
2017-07-26 640 瀏覽
從未打過食評都要來打下! 貴!食物水平一般! 只有戶外個遊樂設施影下相,俾細路玩下稍為吸引。侍應、經理服務態度差。同行兩個2歲小孩,埋單時話要收一個茶錢,真係飲幾十年茶未聽過(恕我孤陋寡聞)!
從未打過食評都要來打下!
2017-07-25
2017-06-30 899 瀏覽
首次去碩門呢個地方, 出左馬鐵站隔離有個商場先知道有呢間酒樓!場地主要用作婚宴用途, 裝飾以新式華麗水晶燈, 新式枱椅擺設, 平日晚飯時間人流唔算多有特價套餐, 特惠之選及超值圍菜供應當然亦有散叫小菜, 燒味及海鮮京式片皮鴨只要左一食, "片"左一碟份量, 皮都脆同唔多肥膏痴住, 配以薄餅包住食, 味道都算可以!薑䓤生蠔煲 - 一客有6隻蠔, 煮完都算大隻, 食落腍滑無腥味, 配以大量薑䓤爆香, 加添一份香味!野菌家常豆腐 - 賣相頗靚仔, 一客有小棠菜, 雜菌及滑豆腐, 材料配搭OK, 味道都唔錯!西蘭花炒澳洲帶子 - 食物顏色吸引, 有齊紅黃綠, 西蘭花偏有咬口, 帶子都唔算細粒, 食落有少少帶子味!啫啫通菜煲 - 以蝦米及醬料炒通菜再放入煲內, 通菜尚算"當造", 食起黎唔會老, 唯油份量略多, 食到底部時較肥膩!

有特價套餐, 特惠之選及超值圍菜供應

當然亦有散叫小菜, 燒味及海鮮

京式片皮鴨

薑䓤生蠔煲

野菌家常豆腐

西蘭花炒澳洲帶子

啫啫通菜煲
2017-06-14 1110 瀏覽
復活節同屋企人去飲茶,試吓煌苑d野食係唔係真係高級d因為店鋪裝修和餐牌既相片賣相吸引,即管入來試吓先,最初以為要等好耐位,點知取籌後唔夠5分鐘就有位感到驚訝,未食已經加分但之後發生既事就另我扣減左好多分未必會再幫襯,首先就係洗完食具既水和食完既點心碟、蒸籠,叫幾個待應清走,都冇人理會叫左幾個,終於有人話唔係佢哋收,佢話有專人收,真係俾我睇到佢哋分工仔細,個時真係一肚氣收費貴而得唔到服務,就唔好收我加一服務費,最後所有野都係我哋自己搞掂,講完呢樣,就講返食物,我哋叫左:皮蛋瘦肉粥、海味煎蘿白糕、翡翠鮮蝦腸、爵士千層糕、龍蝦湯鮮竹卷、順德煎鯪魚餅、鮮蝦菜苗餃、養顏紅棗糕、家鄉煎薄罉、醬汁蒸鳳爪、蠔皇叉燒包和煌府蝦餃皇(2隻)皮蛋瘦肉粥,個粥幾好味,幾多料,唔太味精海味煎蘿白糕,食落唔係全部粉,有蘿白絲、有海味粒,都幾好!翡翠鮮蝦腸,都幾細心分開曬,一口一啖,需然蝦唔係好大隻,但都好爽,不過腸粉皮唔夠精盈通透和薄,唔可以叫翡翠爵士千層糕,呢個我覺得最正,食落好滑軟綿綿,而且味道啱啱好,甜度適中龍蝦湯鮮竹卷,冇其他店噤濃蠔油味,冇噤油膩噤鹹,食落啖啖肉,但唔覺係龍蝦湯,感覺好普通順德煎鯪魚餅,
復活節同屋企人去飲茶,試吓煌苑d野食係唔係真係高級d
感到驚訝,未食已經加分
但之後發生既事就另我扣減左好多分

皮蛋瘦肉粥

皮蛋瘦肉粥,個粥幾好味,幾多料,唔太味精
海味煎蘿白糕

海味煎蘿白糕,食落唔係全部粉,有蘿白絲、有海味粒,都幾好!
翡翠鮮蝦腸

爵士千層糕

龍蝦湯鮮竹卷

順德煎鯪魚餅

順德煎鯪魚餅,比較薄,但好煙靭,要整件食,幾香脆可口
鮮蝦菜苗餃

鮮蝦菜苗餃,皮薄、內裏餡料飽滿,可接受啦
養顏紅棗糕

養顏紅棗糕,魚膠粉太多,好似食緊擦膠好彈牙,而且食落冇乜紅棗味,敗筆之作!
家鄉煎薄罉

家鄉煎薄罉,幾好味好多料
醬汁蒸鳳爪

醬汁蒸鳳爪,隻隻鳳爪好有肉好嫩滑,味道好好,醬汁唔太傑撻撻,好適中
蠔皇叉燒包

蠔皇叉燒包,包皮好鬆軟,內裏餡料份量適中,味道恰當,中上之作
煌府蝦餃皇(2隻)

煌府蝦餃皇(2隻),用心講不可以稱得上頂級,皮需然薄、蝦肉爽口彈牙,但蝦唔係用大蝦,而且得兩隻,本人覺得唔值

而且茶錢冇寫明計埋單,其他店鋪寫得清清楚楚,所以食完呢餐,相信唔會再有下次
題外話/補充資料: 唯一好處係酒家外有個戶外婚宴場地和遊樂設施俾小朋友玩樂
2017-04-17
4 分鐘 (堂食)
$90 (早餐)
海味煎蘿白糕
爵士千層糕
鮮蝦菜苗餃
家鄉煎薄罉
醬汁蒸鳳爪
蠔皇叉燒包
2017-06-11 338 瀏覽
Hopeless waitress, poor services and management. Fair food, not value for money. Will not come back again. 服務態度極差,食物水平一般,全酒樓都係經理但冇人做嘢,不知所謂

2017-05-30 618 瀏覽
位於安群街京瑞廣場2期3樓的煌苑,全層也是酒樓的位置,而外面更有個迷你婚宴花園。點了龍𧄌兩食,包括蟲草花荷香蒸𧄌球、惹味窩燒乾逼躉腩、潤燒石乳鴿和蠔皇海參蝦球煲。食物也是熱騰騰的,食物的份量也是很多的,點了三個菜,三至四人吃也夠,而且價錢算便宜,乳鴿一整隻約三十元。小菜煮得很濃味,海參煲的海參約有六七塊,蝦球很爽脆大大粒。另一個窩燒躉腩的味也很濃,用少許乾蔥爆味,上桌時還滋滋作響,吃時很有鑊氣。
2017-04-17
2017-04-23 1436 瀏覽
從來都唔會打食評,但今次真係太過分,亦都唔希望有下一個受害者,所以特登開個account寫呢篇食評。由於我同太太係尖沙咀煌苑擺酒結婚,當時的野食同服務都好好,加上屋企有幾個小朋友,聽聞石門煌苑有好大的戶外地方俾小朋友玩,所以琴晚就揀左呢度幫我的仔搞百日宴。希望可以簡潔咁寫低我地琴晚的經歷:1. 食物一定比唔上尖沙咀煌苑,但唔算得上難食,10分滿分有4分2. 侍應全晚發夢,叫左佢唔好係小朋友隔離上菜,佢仲成日係拿住d 碗碗碟碟跨過佢地頭頂3. 侍應斟茶個陣唔小心倒左d熱水落我外母度,唔係倒落小朋友度係不幸中的大幸4. 侍應拿把鈍晒的刀幫我地切蛋糕,將成個蛋糕切到好似用手揸爛咁,雖則唔收切餅費,但早知係咁我自己切好過5. 我打包左盒炒飯返屋企食,今朝食個陣食到有粒釘書機的釘。我屋企無釘書機,所以粒釘一定本身係盒飯裡面。好彩係我自己打包返去食,如果當時無打包,分分鐘俾其他小朋友食左6. 埋單4千幾蚊,但得1個鐘free parking,我寧願佢唔送個場裝修到幾靚都無用,咁的服務同食物質素,一定唔會再黎。

希望可以簡潔咁寫低我地琴晚的經歷:

個場裝修到幾靚都無用,咁的服務同食物質素,一定唔會再黎。
2017-04-22
2017-04-23 904 瀏覽
老實說成物品質不錯, 但是店員的服務不值一提, 三個人擺一張枱, 無人收搭食完的碟, 無人沖水,完全自助, 地版是木地版, 職員走來走去都會感到震動, 員工不斷用車仔推來推去, 環境嘈雜, 同大排檔無什份別。
2017-04-23
2017-04-13 4462 瀏覽
馬鞍山綫石門站附近的商埸,最近進駐了很多不同的食肆,其中的中式酒樓就有三間,分別有煌苑、富臨皇宮和彩福皇宴。今天便先試煌苑的午市。椒鹽九肚魚($48)九肚魚很肥美,炸漿也不太厚也不太油膩,但份量較少。花之戀臘腸卷($21.8)花卷的外皮包著臘腸膶腸各一片,外皮鬆軟但臘腸較肥,比較油。脆趣蘿蔔絲腸腸粉包着米網和蘿蔔絲,腸粉都夠滑,但內面就不夠脆。脆皮燒腩飯($38)份量夠多,但就比較廋,皮也不夠脆。午市双寶($118)脆皮乳鴿乳鴿有兩隻,皮脆肉嫩,很夠味。雪菜火鴨絲窩米火鴨絲配合雪菜、韮皇和芽菜,令米粉更有口感。

椒鹽九肚魚($48)
九肚魚很肥美,炸漿也不太厚也不太油膩,但份量較少。

花之戀臘腸卷($21.8)
花卷的外皮包著臘腸膶腸各一片,外皮鬆軟但臘腸較肥,比較油。

脆趣蘿蔔絲腸
腸粉包着米網和蘿蔔絲,腸粉都夠滑,但內面就不夠脆。

脆皮燒腩飯($38)
份量夠多,但就比較廋,皮也不夠脆。

午市双寶($118)
脆皮乳鴿
乳鴿有兩隻,皮脆肉嫩,很夠味。

雪菜火鴨絲窩米
火鴨絲配合雪菜、韮皇和芽菜,令米粉更有口感。
2017-04-08
2017-03-13 1491 瀏覽
這間位於沙田石門店京瑞廣場的煌苑,整層三樓都是這間茶樓,所以就算人多都不需要等很長時間。剛上桌的是蒜茸蝦春卷, 春卷脆卜卜,蒜茸醬醃過的蝦幾入味,好抵食。煌府蝦餃皇也是即點即蒸,略嫌有少許蒸得過火,兩隻的蝦餃皮黏在一起了,不過口感和味道也是不錯的。四寶滑雞扎、蠔皇叉燒包和黑松露燒賣皇都是不錯的選擇。另外要推介的是滋味孖寶,當中包括潤燒脆皮乳鴿和雪菜火鴨絲炆鴛鴦米。炆米很有鑊氣很香口,加上了一些青椒和紅椒來平衡。乳鴿也啖啖肉,份量也很足。

四寶滑雞扎、蠔皇叉燒包和黑松露燒賣皇都是不錯的選擇。

2017-03-12
15 分鐘 (堂食)