2021-09-01 182 瀏覽
個fd前排send 左post 俾我,係旺角新開左間榮記,一見到招牌既濃濃的沙嗲煲仔湯底,隔住個mon都流哂口水🤤。去到大概4點左右,前面有幾張飛,好彩尚算早,遲多10幾分鐘,人流記好誇張。舖前有一大戲棚花牌,好吸睛👀入面只有10幾個坐位,有小小逼,裝修似30-40 年代茶室,富有懷舊感,多打卡位📸。🍜沙嗲龍蝦湯底沾公仔麵waaaaaa呢個不得了,用厚身瓦煲仔上台時熱辣辣,保存溫度,沙嗲汁加左花生, 更加杰!香!濃!係其他茶記少做到咁出色,係沙嗲界既expresso, 沾麵說係要做到每一條麵都要沾有汁, 食完好滿足🥰食多一兩啖,都有少膩,算係洗腎級沙嗲沾公仔麵🤣。🍜麻辣龍蝦湯公仔麵都係用厚身瓦煲仔,上台時麻辣撲鼻而來,辣到舌尖發麻👅。🥢荔蜜金蠔另一招牌菜-金蠔, 聽講店主家人係流浮山人,入到正宗流浮山出產既金蠔。金蠔鮮味重,蠔身飽滿,脹卜卜,啖啖蠔香🤤

🍜麻辣龍蝦湯公仔麵
都係用厚身瓦煲仔,上台時麻辣撲鼻而來,辣到舌尖發麻👅

🍜麻辣龍蝦湯公仔麵
2021-08-28
15 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 沙嗲龍蝦湯底沾公仔麵
2021-08-29 226 瀏覽
本身諗住去食早餐先發現原來12點先開門,11:45去到排緊第二張枱。12點入去嘅時候已經後邊有六七張枱等緊。 (早去有着數)裝修幾特別非常濃厚嘅香港感覺。舖頭唔係坐都好多人但係個別位置唔會太擠迫。打開個餐牌發現樣樣野都唔係特別平,但係試新野梗係想試多啲唔同嘅產品啦!麻辣豬皮魷魚牛柏葉:佢個湯同辣到都做得好:豬皮亦都非常好味。但係魷魚同牛柏葉就冇乜味道。(相信如果叫沙嗲味果汁掛住會好味啲)瀨尿蝦乾唔係到處有得食所以即刻叫,見到師傅仔喺隻筒入邊攞啲乾出嚟:放入鐵兜,加蠔油,撈下佢之後用火槍焦糖化。有啲難咬但係非常鮮甜。沙嗲雞湯滑牛湯麵好好味!湯唔會太杰,牛肉夠多,平衡得好好。每張枱亦都會有蠔油丶蒜油丶蝦油。加咗蒜油之後味道更佳!(湯底亦可以選擇龍蝦湯)流心奶黃蛋撻唔似蛋撻。切開左之後啲蛋漿睇到過熟,變到一粒粒。味道亦都唔似蛋撻純粹係另外一隻甜品。好肯定會再去!但係甜品就不了。。

麻辣豬皮魷魚牛柏葉:
麻辣豬皮魷魚牛柏葉

流心奶黃蛋撻
流心奶黃蛋撻

好肯定會再去!但係甜品就不了。。

2021-08-28
2021-08-28 165 瀏覽
肉肉🦊超愛吃沙爹,從最愛方榮記火鍋🍲就能看出來,幾乎每天都要喝koi奶茶🥤的我,在買奶茶時發現好多人排隊,原來是家煲仔飯,竟然是我之前專門去慈雲山試過的,當時就覺得太美味了,沙爹濃郁,沒想到開來了旺角!.可惜人真的超級多,因為九點🕘就沒得煲仔飯吃啦,我等了三次,這次終於吃上了😭,建議大家中午去,人會少一點!我中午拍了半小時!!必點煲仔飯和沙爹面🍜!
2021-08-25 216 瀏覽
番茄龍蝦湯 雞肉卷公仔麵 第一試湯 冇番茄味 似番茄汁溝水 第二 龍蝦湯 試不出有 第三 雞肉卷 不夠熱 第四成碗野 不夠熱 第五野食未到服務員已經問我 (你們食咗野未?) 請問 野食未到 就想趕人走? 兩個字 失敗! 俾人感覺 廚師 廚藝有代進步空間 服務員 要進修
2021-08-25 165 瀏覽
慈雲山榮記出名既砂煲沙嗲牛肉麵大家應該唔陌生,佢岩岩喺旺角用新面貌開分店,當然要嚟試吓有咩唔同啦..見佢多咗有沾麵、燒賴尿蝦乾$30、燒吊片$30、仲有好邪惡嘅燒潤腸$15今日我叫咗佢出名砂煲沙嗲牛肉麵$78及蕃茄龍蝦湯沾麵$78,兩者都係重口味濃湯底,食完有少少口渴就一定㗎喇,唯有飲多兩啖水啦🤣🤣另外仲有見到佢有個新出品流心奶皇蛋撻$20呢個就有啲失望啦,因為佢一啲都唔流心🥲私心覺得慈雲山好食啲

另外仲有見到佢有個新出品流心奶皇蛋撻$20
呢個就有啲失望啦,因為佢一啲都唔流心🥲
私心覺得慈雲山好食啲
2021-08-23 309 瀏覽
經過新開,去幫襯下,但要等30分鐘以上先有位,條街咁熱, 等到有啲頂唔順 , 入到去原來地方唔係好大 , 冷氣唔夠 , d位好迫,無卡位, 只係啲摺枱摺凳 , 要同人背對背坐,迫到貼人背, 呢間話出名食沙爹牛肉麵, 中午去食話無牛肉,賣哂,唯有叫肉餅,但結果沙嗲同肉餅吾多夾,肉餅得2細塊,凍的,份量少,吾飽,收$78,包一罐汽水,底吾底,真係 no comment, 但個沙嗲醬係ok的,最想試牛肉,可惜無,但話可以加$50轉牛小排,即係變左78蚊齋沙嗲麵,咁就貴左d,另外叫左排骨煲仔飯,正常,OK 好食,另外仲有叫沙嗲什錦,好味,只係同實物相份量差一半,環境新鋪ok, 只係坐位吾得,坐得辛苦,食物嘗可,但未必再來。
2021-08-22
40 分鐘 (堂食)
  • 沙嗲沾麵
2021-08-22 408 瀏覽
想食好耐,但一直都嫌慈榮山太遠所以冇食最近開到去旺角,就緊係二話不說黎幫襯啦星期日2點左右到,都有唔少人等,拎咗飛行咗陣,咁啱前面啲人可能嫌熱走咗,所以好快就到我地入去門口既哥哥好有禮貌,把聲幾好聽🙊我地2個人食,嗌咗2個煲仔沙牛麵,因為普通牛冇晒,所以就加咗牛小扒跟住仲嗌咗2隻金蠔新開張仲送飲品沙牛麵幾夠味,麵略嫌有啲冧,食完俾錢個職員問有冇咩要改進,我地同佢講,見佢真係有記住我地既意見,成件事覺得佢地好認真每張枱都有幾枝榮記自家出品的醬汁,蠔油,撈汁,蝦油,蒜油可以mix黎食,正
想食好耐,但一直都嫌慈榮山太遠所以冇食
最近開到去旺角,就緊係二話不說黎幫襯啦

門口既哥哥好有禮貌,把聲幾好聽🙊

跟住仲嗌咗2隻金蠔
新開張仲送飲品

每張枱都有幾枝榮記自家出品的醬汁,蠔油,撈汁,蝦油,蒜油

可以mix黎食,正
2021-08-20 329 瀏覽
好失望,仲而為岀名新開分店,咪排左45分鐘.無下次如果係用煲仔沙爹牛公仔麵做招牌佢沙爹醬淡,個麵無同個醬一齊煮,無瓦仔煲既新鮮滾熱辣試左海三寶煲仔飯,賴尿蝦乾,蝦乾,銀魚仔,我知你想有飯焦,但𥚃面米硬到不得了,難食.上菜為左靚有無托,但整飯焦個時差啲反. 流心奶黃蛋撻,普通,個底餅皮會濕爛,食既時候要小心真心難食,好耐無係香港食到咁難食既餐廳,仲要係岀名好食??真係難食到忍唔住要寫食評不過裝修特別,同服務都好好
好失望,仲而為岀名新開分店,咪排左45分鐘.無下次
如果係用煲仔沙爹牛公仔麵做招牌
佢沙爹醬淡,個麵無同個醬一齊煮,無瓦仔煲既新鮮滾熱辣

流心奶黃蛋撻,普通,個底餅皮會濕爛,食既時候要小心

真心難食,好耐無係香港食到咁難食既餐廳,仲要係岀名好食??

真係難食到忍唔住要寫食評

不過裝修特別,同服務都好好

沙爹龍蝦湯豬肉餅公仔麵
沙爹三寶