1K
📍位置:西營盤站 B2 出口,走上斜路步行約十分鐘。🏠環境:黑色框窗的門面,旁邊就是入口,室內外都設有座位,室外是門口的一條小巷設露天茶座三張,室內較寬敞,大概坐到20人的木枱,牆身畫上特色街頭藝術🎨,廚房和收銀機在同一處,廚房透明度非常高,可以看到師父烹製過程。🤵🏻服務:烤雞需要等十五或二十分鐘,採取自助的形式,不收加一。🍽️晚市:提供學生或全日套餐,亦加可加錢轉其他。WoW Roast Chicken Set + Mushroom Rice $5原味烤雞🍗🍗套餐 $68 + 轉磨菇飯 $5烤雞熱辣辣,雞皮香脆,裏面鮮嫩多汁,而且用香草🌿來醃製,調味適當,香口又惹味,值得等待。而蘑菇飯是用忌廉汁,醬汁頗多可以拌飯吃,但是飯有點硬。WoW焗豬扒飯 $88份量頗大,豬扒已切條狀,焗得有少少焦香,將蕃茄和芝士溶拌勻,有豐富口感,只是略少了蕃茄的微酸。Fried Chick $20滋味脆雞因為想試炸雞,特意只點了一件,想不到跟烤雞一樣滑嫩多汁,非常好吃😋!Lime &Pineapple Soda $24青檸菠蘿🍍梳打挺大杯,清新解膩!Lemon Ribena $24檸檬利繽納啤酒杯份量,利繽納
📍位置:西營盤站 B2 出口,走上斜路步行約十分鐘。

🏠環境:黑色框窗的門面,旁邊就是入口,
室內外都設有座位,室外是門口的一條小巷設露天茶座三張,

🍽️晚市:提供學生或全日套餐,亦加可加錢轉其他。

原味烤雞🍗🍗套餐 $68 + 轉磨菇飯 $5

WoW焗豬扒飯 $88

Fried Chick $20
滋味脆雞

Lime &Pineapple Soda $24
青檸菠蘿🍍梳打
挺大杯,清新解膩!

Lemon Ribena $24
檸檬利繽納
啤酒杯份量,利繽納的味道較淡。
2023-02-17
  • 原味烤雞套餐
  • 滋味脆雞套餐
2023-02-18 33 瀏覽
黎到西環想食返一個不一樣既烤雞🤣呢度環境闊落又有outdoor位~原味烤雞套餐 ($68 + $5 粟米轉蘑菇飯) 好好食🤤多汁又嫩滑、比一般連鎖店更加出色!仲有配埋沙律醬,極力推薦食佢嘅炸雞~炸雞炸得好脆,但係層皮就唔會太厚,而且內裏仲係好多汁!焗豬扒飯 ($88)一上菜好香,鋪滿蕃茄醬汁、包住每一粒飯。但唔係厚豬扒,而係比較薄,而且冇炸雞咁出色😤嚟快餐店都係食炸雞好啲!菠蘿梳打好飲,酸酸地開胃,就算有冰都唔會太淡~檸檬利賓納不錯,但係啲冰融左就會開始變淡。

原味烤雞套餐 ($68 + $5 粟米轉蘑菇飯)

炸雞
炸得好脆,但係層皮就唔會太厚,而且內裏仲係好多汁!

焗豬扒飯 ($88)

菠蘿梳打
好飲,酸酸地開胃,就算有冰都唔會太淡~

檸檬利賓納
不錯,但係啲冰融左就會開始變淡。
2023-01-27 54 瀏覽
西環熾工房的炸雞套餐真係好抵又好食,第一次跟朋友來到呢間隱世的炸雞店,估唔到驚喜連連。首先就係牆上的塗鴉,藝術氣息濃郁,七彩繽紛讓人感受到愉悅,未食野已經覺得來到藝術館,不停在欣賞牆上的藝術,真的靚到七彩。心情好當然食咩都開心,唔好以為港島區食野一定貴,呢度炸雞絕對平民價,大件夾抵食,點了兩個炸雞套餐,一個係滋味脆雞套餐,一個係原味烤雞套餐,包埋小食同野飲,炸雞好味烤雞也好味。另外再點多個香草焗牛排菇,呢隻菰多汁又夠香,必點必試啊。食炸雞少不了配啤酒,呢度都有幾款酒可以點,我們今次就飲Orion beer, 味道岩曬配炸雞,一啖炸雞一啖啤酒,真係人生一大樂事,大家快D來試下啦。
2023-01-19
2023-01-27 49 瀏覽
港島區美食好介紹,今次來到西環呢間炸雞店,真係要強烈推介一番。唔講唔知,位於西環住宅區高街果頭,離地鐵站只係4 分鐘,有一間隱世炸雞店,第一次去到發現呢間炸雞店真係禾稈kum 珍珠,其實外面看已經有種神秘感,唔知裡面原來有間咁有藝術氣息的炸雞店,牆上的🐔🐔塗鴉更令我歎為觀止,忍不住打卡。這裡的炸雞套餐絕對抵食夾大件,我們點了滋味脆雞套餐同原味烤雞套餐,套餐包小食同飲品,小食選擇了薯條同牛油玉米,另外再加多一份香草焗牛排菇,真的好豐富啊。食炸雞又點少得啤酒,呢度仲可以飲酒的,點了兩瓶奧利恩啤酒(Orion), 跟炸雞配起來吃真的爽歪歪。特別一提這裡吃炸雞有秘制醬汁,炸雞沾著醬料吃真的說不出的好吃,絕對推薦好吃夾抵食。
2023-01-19
2023-01-17 56 瀏覽
「熾工房 WoW Lab」位於西營盤既分店之前係長洲食過炸雞 已經覺得唔錯今次試下炸雞以外既野食焗白汁牛脷飯 $88焗得焦香 熱盤上暖笠笠 ☺鑊氣炒飯底👍🏻 白汁夠多滲到飯底 牛脷大大塊 煮得軟腍又香😋清爽沙律套餐 $68套餐包沙律 雞 特色飲品原味烤雞🍗 外皮烤到金黄 雞胸肉嫩多汁 🤤特色飲品 菠蘿青檸梳打🧊 樂透心😙好食之餘 價錢亦相當良心👍🏻掋食 入西環除左嘆cafe 呢間都好值得一試 👍🏻👍🏻📍西環高街111號地舖#牛脷飯 #沙律 #烤雞 #青檸梳打 #西環美食 #高街#好吃#放假#hongkong #food #foodporn #socialenvy #yummy #amazing #instafood #dinner #eating #852#delicious

「熾工房 WoW Lab」位於西營盤既分店

呢間都好值得一試 👍🏻👍🏻

📍西環高街111號地舖

#牛脷飯 #沙律 #烤雞 #青檸梳打 #西環美食 #高街

清爽沙律套餐
呢間終於係近啲有分店啦!冇錯就係熾工房,一直都好想試佢地個炸雞/烤雞,但可惜佢地一直都係長州,要食到真係唔係咁簡單,今次係西環遇到佢地了!諗咗好耐要叫啲咩,最尾決定要原隻烤雞 Roast Chicken(Whole),雖然要等比較耐同埋價錢都唔平,但佢上到枱我想講一切都係值!真心好香皮又好脆,黎到我已經忍唔住即刻撕開黎食,肉亦都好多汁,唔好烤到乾癟癟,最尾食嘅時間同等嘅時間係差唔多🤣相對黎講雞翼就比較乾身,個人都係鍾意食烤雞多啲原本仲想叫個炸雞試下,但食完雞翼同烤雞都真係太飽,唯有等下一次再黎食(´・ω・`)
呢間終於係近啲有分店啦!

2022-12-17 45 瀏覽
之前入長洲食過覺得好正🏝宜家市區都有分店所以又去試下~滋味脆雞套餐 轉蘑菇飯 $66+$5炸雞即叫即炸,等咗大約15分鐘。🍗炸雞分別有胸同脾兩件,炸脾好滑好多肉汁,令我驚喜嘅係雞胸都一啲都唔鞋,質嫩多汁~ 🤤炸雞醃得恰到好處,食到香草嘅味道👍🏽整體嚟講炸雞係非常香脆可口 keep到響長洲食嘅高水準😆另一個有驚喜嘅就係蘑菇飯🍚,啲汁好香濃,有滿滿嘅蘑菇味,同時亦食到一片片嘅蘑菇🍄,相當滿足🥰
之前入長洲食過覺得好正🏝宜家市區都有分店所以又去試下~

滋味脆雞套餐 轉蘑菇飯 $66+$5
滋味脆雞套餐 轉蘑菇飯
2022-12-15 47 瀏覽
你地有幾耐無返過母校?之前經過母校就係正學校隔離見到呢間小店,眼見價錢尚算合理,網上評價都幾好,膽粗粗入去試吓。豬扒包賣相好靚,豬扒味道有啲辣辣地,夾埋有大量紅白蘿蔔絲,少少酸帶少少辣,超惹味,最正係個包原來係脆身,一咬入口多重口感,勁好味,超有驚喜。配菜有大量新鮮生菜,配埋醬汁好好味,而且化解到食漢堡包嘅油膩感覺,本身餐牌係跟洋蔥圈,但我改咗做薯條,加幾蚊有埋個黑松露醬,味道即刻大大提升。估唔到食漢堡包都可以見到我最愛嘅芫荽,漢堡包配薯條,始終好似好熱氣,飲呢杯芫莤梳打特飲,味道非常清新解渴之餘好似清下熱氣咁,感覺好爽。

#熾工房 #WowLab 📍西環高街111號地舖熾。熱狗套餐熱狗原本只係得茄汁及芥茉醬,我見加$6就可以有辣肉醬,加咗之後食落口感豐富好多,肉醬都多到滿瀉😋😋同埋唔太辣架!薯條都唔錯,幾好食但個黑松露好似沙律醬 食唔出黑松露味😂原味烤雞 其實都幾抵食,有兩大舊雞!雞肉夠滑,好食過好多地方👏🏻
#熾工房 #WowLab
📍西環高街111號地舖

熾。熱狗套餐
熱狗原本只係得茄汁及芥茉醬,我見加$6就可以有辣肉醬,
加咗之後食落口感豐富好多,肉醬都多到滿瀉😋😋

原味烤雞
其實都幾抵食,有兩大舊雞!
雞肉夠滑,好食過好多地方👏🏻
2022-12-13 44 瀏覽
西營盤真係好多正黃店,呢日同男朋友行開果頭,無意中發現呢間抵食快餐黃店,食物款式多,味道都唔錯😋>Wow焗豬扒飯:因為係即叫即焗,所以要等耐少少,豬扒軟腍又入味,仲有加左蕃茄落去,醬汁食落酸酸甜甜,D飯粒粒分明幾好。>招牌脆雞漢堡餐:竹炭包焗得香脆,中間有一大塊厚切烤雞扒,炸到外面香酥可口,入面好juicy,醬汁甜甜地幾惹味,配埋紫椰菜口感更豐富。>原味烤雞:本身只點左一隻,但店員話果隻細左D,就比多隻我地,覺得好好🥺烤雞肉質嫩滑,食多左都唔怕爆瘡。>秘製雞肉丸:免治雞肉丸口感結實,配上甜辣醬汁好好食。>蘋果茉莉茶&無糖可樂:蘋果茉莉茶清甜潤喉;有無糖可樂揀可以健康少少。
西營盤真係好多正黃店,
呢日同男朋友行開果頭,
無意中發現呢間抵食快餐黃店,
食物款式多,味道都唔錯😋

>Wow焗豬扒飯:
因為係即叫即焗,所以要等耐少少,
豬扒軟腍又入味,仲有加左蕃茄落去,
醬汁食落酸酸甜甜,D飯粒粒分明幾好。

>招牌脆雞漢堡餐:
竹炭包焗得香脆,
中間有一大塊厚切烤雞扒,
炸到外面香酥可口,入面好juicy,
醬汁甜甜地幾惹味,
配埋紫椰菜口感更豐富。

>原味烤雞:
本身只點左一隻,但店員話果隻細左D,
就比多隻我地,覺得好好🥺
烤雞肉質嫩滑,食多左都唔怕爆瘡。

>秘製雞肉丸:免治雞肉丸口感結實,
配上甜辣醬汁好好食。

>蘋果茉莉茶&無糖可樂:
蘋果茉莉茶清甜潤喉;
有無糖可樂揀可以健康少少。
  • 招牌脆雞漢堡餐
  • Wow焗豬扒飯
2022-12-11 41 瀏覽
再訪這間位於西營盤的特色餐廳,質素依然高😍店舖裝潢簡約時尚,佈滿特色塗鴉,環境闊落,有室內及室外座位,擺放各種聖誕裝飾,好有氣氛☺️ 食物即叫即製,熱騰騰🔥食評🍽️招牌脆雞漢堡餐 ($78)✨套餐包括:脆雞漢堡、配菜(薯條或牛油粟米)、飲料 🍔脆雞漢堡推薦!黑色漢堡賣相吸引,竹炭麵包十分香脆,炸雞好厚身,雞肉嫩滑多汁,好滋味🤤配上醬汁及芝士脆片,口感味道一流🤤🌽牛油粟米健康之選,牛油味香濃😋🥤檸檬茶🍄招牌蘑菇飯 ($28)✨果然好味!磨菇份量充足,醬汁十分香濃creamy🥤檸檬茶 ($12)✨
再訪這間位於西營盤的特色餐廳,質素依然高😍

食評
🍽️招牌脆雞漢堡餐 ($78)✨
套餐包括:脆雞漢堡、配菜(薯條或牛油粟米)、飲料

🍔脆雞漢堡
配上醬汁及芝士脆片,口感味道一流🤤

🌽牛油粟米
健康之選,牛油味香濃😋

🥤檸檬茶

🍄招牌蘑菇飯 ($28)✨
果然好味!磨菇份量充足,醬汁十分香濃creamy

🥤檸檬茶 ($12)✨
Weekend落西營盤搵食,最鍾意靜靜地冇乜人,遠離繁囂😍😍結果俾我搵到呢間熾工房💛😋佢室內室外都有位,室內大概坐到20人左右,有簡單嘅聖誕裝飾🎄🎄廚房透明度非常之高🧑‍🍳👨‍🍳,一路等嘢食一路望住佢哋煮,真係超級期待😚再加上呢就有啲畫可以睇,成間餐廳裝修勁有風格🖼🖼我哋叫咗一個原味烤雞🍗🍗套餐$68同埋一個wow豬扒包🐷🐷$78,侍應哥哥話大概等15分鐘💛,好嘢食梗係梗係冇乜所謂啦😋😋10分鐘後其實都拎得,烤雞套餐超香! 兩件原味烤雞🍗再加薯條🍟再加咗杯青檸菠蘿🍍梳打烤雞熱辣辣,外皮香脆,裏面鮮嫩多汁,真係超正超Juicy😋😋 薯條份量多,而且好香脆😍😍青檸菠蘿梳打嘅配搭勁fresh🍋另外都好推介大家試吓Wow豬扒包🐖🐖黑炭做嘅包🤩,再加上有少少甜辣味😋😋醃過嘅豬扒配合埋酸酸甜甜嘅蘿蔔絲🥕,再加埋青瓜🥒墊底,口感超豐富,而且食晒都唔會覺得好膩😛😛伴碟仲有新鮮炸起,香脆嘅洋蔥圈🧅🧅同埋調味適當嘅沙律菜🥗成分嘅配搭相當完美😋😋😋餐廳仲好貼心咁安排左個洗手嘅位置,用手大啖大啖食完都唔使驚😗😗

• 原味烤雞套餐
  • 招牌豬扒包
2022-12-11 43 瀏覽
常聽人講長洲出名魚蛋,自從我去過長洲食過一次炸雞,長洲出名其實係熾工房炸雞開左甘耐,終於去食了有心思的一角❤️近hku 都好多大學生食牆上既畫都好特別mojito 🍹蕃茄意粉➕️炸雞蕃茄意粉醬汁用鮮蕃茄秘制,而且車厘茄够爽甜,意粉用扁意粉,軟硬度適中最正係大啡菇可改炸雞炸雞無令人失望👍外脆內嫩,再加咬口有肉汁,而且炸都金黃色,所用的油也不會是萬年油mojito 薄荷+青檸令整杯飲品增加層次,亦令食炸雞不帶點邪惡🤣炸雞翼配薯條薄薄的炸分令雞翼炸起亦保留肉質嫩滑, 薯條即炸,而且條條顏色分明熱蘋果茉莉茶小朋友食炸雞,都應該飲下熱飲同舒緩熱氣,味道清新,小朋友都願意飲,證明好飲西班牙海鮮燴飯有學生證再有飲品送,呢個飯,燴得好軟熟,而且茄醬味加海鮮配搭好好,一口又一口,重點海鮮份量多又鮮甜,有魷魚,蝦,蜆再有bell pepper為配菜够爽口喜歡户外又有位置落大玻璃好易搵menu 已解決客人的需要,staff也好好❤️

開左甘耐,終於去食了

有心思的一角❤️

近hku 都好多大學生食

牆上既畫都好特別

mojito 🍹蕃茄意粉➕️炸雞

炸雞無令人失望👍

mojito

薄荷+青檸令整杯飲品增加層次,亦令食炸雞不帶點邪惡🤣

炸雞翼配薯條

熱蘋果茉莉茶

西班牙海鮮燴飯

喜歡户外又有位置

落大玻璃好易搵

menu 已解決客人的需要,staff也好好❤️
  • 滋味脆雞套餐
  • 招牌雞翼拼盤
2022-12-09 37 瀏覽
之前喺長洲已經好想食呢間,原來而家西營盤都開咗一間!掙扎咗好耐食咩¯\_(ツ)_/¯最後叫咗熾工房原隻烤雞🤣一開始聽到嘢第30分鐘有啲掙扎~但嚟到之後一啲都唔後悔!啱啱新鮮滾熱辣嘅烤雞勁juicy! 烤到外脆內嫩又多汁!唔洗再加額外嘅調味已經好好食!就算係雞胸位都唔鞋!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)不過單骨雞翼就相對普通了~炸得耐咗有少少有少少乾~不過調味都唔錯嘅~如果聖誕節想平食都應該唔錯~火雞同雞差唔多姐xdd
之前喺長洲已經好想食呢間,原來而家西營盤都開咗一間!

如果聖誕節想平食都應該唔錯~火雞同雞差唔多姐xdd
2022-12-07 34 瀏覽
🍼 WOW Style Paella $108呢個西班牙海鮮炒飯真係好出色,熱辣辣咁上枱,第一眼望落去色彩繽紛,已經好吸引,入面有紅椒、青椒、紅腸、大蝦、魷魚同蜆肉,每啖食落口都好豐富,飯粒就炒到金黃色咁,好夠鑊氣,值得推薦🤭👍🏻 🍼 WOW Pork Chop Burger $78呢個豬扒包都好特別,採用竹炭嘅包令外外型好cool,包嘅表面烤到脆脆哋咁食落又好軟熟,軟硬適中,夾喺酸蘿蔔絲同青瓜條中間嘅係用咖哩調味嘅豬扒,辣中帶甜,好惹味得嚟又帶點清新,必食之選🥰👍🏻 呢個Burger仲有洋蔥圈同沙律,洋蔥圈都好好味,有誠意☺️🍺 Orion $28日本出品嘅啤酒,味道好易入口
🍼 WOW Style Paella $108

🍼 WOW Pork Chop Burger $78

🍺 Orion $28
日本出品嘅啤酒,味道好易入口
2022-12-05