2021-04-21 116 瀏覽
對於遙遙無期既旅行,日本思鄉病又番黎🥺咁岩行開Megabox,見到成日係旺角排長龍既爆丼屋,就一於去試下😙-🍚北海豐盛丼 $198因為太掛住北海道,所以見到個名已經想叫😂有2隻大蝦、幾片帆立貝、幾片左口魚、海膽同三文魚子😋雖然感覺唔算太多,但都足夠😚當然如果可以再爆丼d就更好🤣-🍚火焰盛り丼 $165由三文魚、帆立貝、蟹柳同左口魚,再加上生雞蛋組成既丼飯,所有材料都經過火炙,鍾意食火炙燒既朋友仔應該會好滿足🤗
🍚北海豐盛丼 $198
北海豐盛丼

🍚火焰盛り丼 $165
火焰盛り丼
北海豐盛丼
火焰盛り丼
2021-04-20 88 瀏覽
約了朋友在九龍灣MegaBox看傢俬,正好大家都未食午餐,我提議到新開的爆丼屋食三文魚。旺角店很早已試過,總是排滿人,但我想分店質素應該也不會太差。下午2點來到,不似旺角般要等位,店的大小也和旺角差不多,但座位比較分開,没太大壓迫,坐底掃QR code落單。侍應主動奉上茶,我們點的蟹子沙律過一陣都上枱,蟹子的份量的確很多。鋪滿了沙律周圍。青瓜絲也爽脆,整體份量也多,$58的價錢算抵食。火焰盛丼的刺身比想像中多,有帶子、三文魚、蟹棒、油甘魚,都經過微微火炙,所以入口有魚香。雖然不算厚切,但賣相都滿意。壽司飯的味道調得剛好,所以整體也不俗。但因為去過旺角店食,兩間比較起來,旺角店勝一籌。

但因為去過旺角店食,兩間比較起來,旺角店勝一籌。
2021-04-18
午餐
2021-04-19 82 瀏覽
終於有機會試吓喇,成日見到好多相都震懾眼球👀真係隔住個mon📱都流哂口水🤤未去之前已經做定哂功課,邊款魚生鍾意食啦,邊款特別啱打卡🤳🏼 點知坐低望住個menu都係選擇困難發作✔️ 最後揀咗兩款:· 四 重 火 山 盛 丼 $298味覺視覺效果同樣一流‼️配料有大大舊拖羅魚蓉,真係食到尾都仲啖啖魚蓉、鮮味甜味十足嘅松葉蟹肉、三文魚籽及海膽🤤海膽份量都唔少,鮮甜度當然不能同日本的媲美,但質量算唔錯👍🏻· 三 色 海 膽 丼 $288鍾意食海膽嘅人唔好錯過喇,真係鋪滿海膽,分別用上三款分別來自北海道、加拿大及韓國嘅海膽,中間有顆鵪鶉蛋,真係要相機食先🤳🏼🤳🏼來自北海道嘅海膽size細小小,味道會鮮甜d同入口滑溜creamy,比較下加拿大及海膽就爽口及略帶苦澀味

最後揀咗兩款:
· 四 重 火 山 盛 丼 $298
· 三 色 海 膽 丼 $288

2021-04-14
  • 四重火山盛丼
2021-04-19 50 瀏覽
爆丼屋終於開分店。一向去開旺角都人流不絕。家下開咗間分店喺東九龍大型商場位置。平日去到唔駛等位。😌自己scan qr code落order。衛生又環保。👍 落完order好快麵豉湯就上先。依然勁多配料好足料。六重相撲爆盛丼。有三文魚籽左口魚邊牛油果海膽蟹肉黑魚籽。左口魚邊燒完勁香魚油味同好爽口。三文魚籽咸度剛剛好。牛油果有三文魚嘅效果。😆鵝肝海鮮盛丼。有帆立貝鵝肝三文魚籽黑魚籽海膽。呢個係其中一個經常叫嘅丼。因為佢啲帆立貝同鵝肝油香真係好吸引。帆立貝依然大大粒。鵝肝都大大舊啲油勁香。😋

2021-04-13
2021-04-18 81 瀏覽
唔講唔覺,原來九龍灣mega box有爆丼屋🤣 行完街順便係度食埋晚飯先😃 四重火山盛丼 $298本身係🐷🐷叫咗呢個,之後佢比咗我食🤣 因為我話我叫個個丼賣相望落冇咁吸引,佢就二話不説讓咗呢個比我😋 咁錫我嘅男人係邊度揾丫🤣拖羅溶堆到成座山咁高丫😃 本身都有少少蔥同芝麻調味。大量蟹肉絲,鮮甜好味。兩大塊海膽,入口creamy濃郁香味。仲有大量我最愛嘅三文魚籽,撈飯正丫😍 啲餸多過啲飯,大滿足丫😍六重相撲爆盛丼 $225雖然個賣相冇張圖咁爆,但係都好足料好豐富🤣 有墨魚籽,蟹肉絲,幾塊海膽😍,左口魚裙邊,牛油果,同埋三文魚籽,全部都鮮味十足,脂香四溢😍兩個丼飯都有配麵豉湯,大滿足。

四重火山盛丼 $298

六重相撲爆盛丼 $225

兩個丼飯都有配麵豉湯,大滿足。

2021-04-18 52 瀏覽
This is definitely the largest portion of Donburi so far. I don’t know if this is just for us, but the rice and toro/eel portion is huuuuuge. We couldn’t finish the whole thing and had to take away at the end. Anyway, we ordered the Grilled Eel Big Don and Toro Big Don. The eel is very fresh and there are not much bones in it. There were times that the eel was served with quite a lot bones, which made it hard to eat. Seeing the beautiful marble of the toro, it is needless to say that the toro wa

Anyway, we ordered the Grilled Eel Big Don and Toro Big Don. The eel is very fresh and there are not much bones in it. There were times that the eel was served with quite a lot bones, which made it hard to eat. Seeing the beautiful marble of the toro, it is needless to say that the toro was so fresh! We’ve also ordered an egg yolk, mixed it with soy sauce + wasabi, and pour it into the rice. The egg definitely added some creamy texture to the rice and it’s very matching with the soy sauce itself. We almost felt like we could just have the rice itself, not to mention we have such nice quality toro.

Will want to go back in the future, but next time we won’t forget to ask for less rice.(and since we’ve already took the best photos, we don’t have to worry about keeping the mountain shape

這一定是我們吃過最大份量的丼飯!不知道是否只是我們這樣認為而已,但不得不說他們的份量挺大的。我們都吃不完,最好唯有打包帶走啦。

說回正題,這次我們點了燒鰻魚盛丼和極上拖羅盛丼。鰻魚吃得出來是非常新鮮,而且骨頭挑得特別乾淨。因為有時候吃鰻魚時會要一邊吃一邊吐骨頭的,所以還挺難得。看到拖羅的紋路和色澤,不用我說也知道它有多新鮮了吧!我們還點了一顆鮮蛋黃,混合豉油和Wasabi,再淋在日本壽司飯粒上。加了蛋汁的飯粒變得軟綿綿,跟豉油的組合非常香口,終於明白為什麼有人說豉油(蛋汁)撈飯最好吃。更不用提與拖羅一齊吃是有多香了吧!

期待下次再試其他味道的飯,但我們會記得要點小飯(反正今次已經拍盡了美美的照片,也不用管它有沒有「火山型」了
)。

呢間爆丼屋係旺角都已經開咗好耐,但係一直都無機會試。今日揸車嚟到Megabox行街,見到原來開咗新分店,終於食到喇!魚生飯種類都算多,價錢由$1xx-$2xx,就算唔食魚生,都仲有燒牛肉、鰻魚丼飯,每碗丼飯都會跟麵豉湯,湯🥣入面有海帶、油揚、肉粒,都算有啲誠意😆😆今次第一次食呢間人氣丼飯,一於食豪啲啦,叫咗個最貴嘅四重火山🌋盛丼!四重火山盛丼$298呢個丼真係冇改錯名,一黎到第一個感覺係「嘩」🤩吞拿魚茸多到成座山一樣😱側邊仲有海膽、三文魚籽、松葉蟹肉,要小心翼翼食咁d先食到下面嘅飯🤣吞拿魚茸入面加左赤身、甜蝦、帆立貝、劍魚腩、紋甲魷魚、三文魚籽⋯好豐富🤪魚茸入面有一粒粒完整冇攪成茸嘅魚生,口感幾特別😆平時食海膽最怕佢唔新鮮,每次第一啖食入口都會有d擔心😂好彩呢度嘅海膽超級新鮮,食落好鮮甜呀😍另外三文魚籽都一樣咁正,唔會係一味死咸嘅味道😋撈飯一流北海豐盛丼 $198主角赤蝦🦐好大隻,長到突晒出隻碗,左口魚邊、海膽、三文魚籽、帆立貝鋪滿係粒粒飽滿嘅壽司飯上面。最有驚喜嘅係左口魚裙邊,炙燒後,魚油香氣好突出😋😋 呢碗都有好多三文魚籽,粒粒飽滿,好鐘意一咬入口爆開嘅感覺😆😆

四重火山盛丼$298

北海豐盛丼 $198

2021-04-17 86 瀏覽
大家都對旅行餓了,但亦有啲要求嘅。係附近返工食lunch,突然不如食日本嘢,上左megabox。防疫措施都做到足,而且係靚嘢,係有執過嘅。大致呢幾款,其實都唔難決定,呢間係無lunch set 嘅。湯係唔錯,有牛肉,估唔到。叫完無幾耐就上碟,丼都係,超快。三文魚火山盛,148元,三文魚係多嘅,但未談到好鮮,一般,個飯就一般,好似過濕,醋味有小小多咗。六重相撲盛丼,225元,份量係好大,亦好爆,一定係好飽,同事話還好,唔係好夠鮮,飯都麻麻,呢個價錢有啲太貴。
大家都對旅行餓了,但亦有啲要求嘅。

防疫措施都做到足,而且係靚嘢,係有執過嘅。

湯係唔錯,有牛肉,估唔到。叫完無幾耐就上碟,丼都係,超快。

2021-04-17 147 瀏覽
好耐之前係旺角食過已經覺得好大碗,好足料,估唔到而家開咗間黎Megabox 喎,仲好似多咗啲新款呀,想食魚生丼一定要試呢間公司呀制霸!鵝肝海鮮盛丼 📍$248好多帆立貝!其他材料包括鵝肝,鵪鶉蛋,海膽,三文魚子等等,全部嘅用料都好新鮮,鵝肝有火焰嘅感覺😂 應該係比火槍燒過, 值得一試三色海膽盛丼 📍$288個人真係好鍾意食海膽😍 呢個有加拿大同日本馬冀海膽丼,多到差唔多跌出嚟,啖啖都係肉,入口即溶,令人越食越多,超級邪惡😂

制霸!鵝肝海鮮盛丼 📍$248

三色海膽盛丼 📍$288
制霸!鵝肝海鮮盛丼
制霸!鵝肝海鮮盛丼
2021-04-13 97 瀏覽
一直都好想試人氣爆燈既爆丼屋😍 不過旺角分店實在太旺場,好幾次去到都排長龍,未有機會試到🥺 原來九龍灣Mega Box都開左分店,咁近我當然要去剪綵啦🤩制霸!鵝肝海鮮盛丼 $248咁有霸氣既名,果然無令我失望🤩 數過足足有12件帶子,件件都好厚身好鮮甜😍 啱曬我依個帶子超級fans,睇見都流曬口水🤤 介紹另一主角: 鵝肝!! 煎得好靚,拎上枱已經聞到好香既味😋 入口即化,真心每一啖都係享受!! 火焰盛丼 $165輕輕燒過既火炙刺身真係特別香口,火炙三文魚好嫩滑,油脂分佈平均😍 除左我至愛既帶子,仲有白身魚、魷魚、蟹柳,全部都好新鮮!! 不得不提個流心蛋🥚撈埋蛋汁食依個火焰盛丼,真係超級正‼️ 同埋唔好睇個碗好似好細,其實啲飯裝得勁滿,加上海量既刺身,食曬都真係幾飽🐷

2021-04-08
  • 火焰盛丼
  • 制霸!鵝肝海鮮盛丼
2021-04-13 72 瀏覽
呢間向旺角店成日好多人要排隊先食到既魚生飯, 宜家向九龍灣新開左舖, 之前試左外賣總系覺得堂食更新鮮好味D, 所以今日lunch就早D黎試. 舖頭唔算大,  中午時段已經坐滿晒,  午餐有十幾個選擇, 由約$150-$300, 叫左北海豐盛丼$198 , 份量都唔少, D魚生可以滿成個碗, 最重要系好新鮮, 海膽鮮甜唔腥, 兩隻大蝦好大隻又爽甜. 仲有六件帆立貝, 呢個價錢食到如此魚生質素真系好唔錯, 下次再想黎試下牛肉丼或鰻魚丼

2021-03-10
2021-04-12 90 瀏覽
聽朋友講, megabox開咗間新嘅餐廳,專門食日式丼飯, 聽聞之前喺旺角都有間總店, 都有唔少人排隊幫襯...今晚公司ot完,成八點鐘,諗住搵番餐好啲嘢食,就喺公司附近嘅megabox,呢間"爆丼屋"到食咗一餐, 點知就咁就中咗伏,搞到心情好差,仲要去麥當勞度食宵夜...一心諗住去到呢度試下啲日式丼飯,點知入到去坐低,職員就叫我哋自己點餐,完全冇任何介紹... 都明白嘅,今時今日興用手機點餐, 咁就用手機睇一睇個餐牌... 點知個餐牌啲格式又醜怪,啲相又矇查查,超級大師級作品,張張相都睇唔清嘅... 是但啦,我當係啲寫程式嘅人員馬虎... 最緊要啲嘢食ok... 揀咗個外貌唔錯嘅餐,叫做"六重相撲爆盛丼"個樣真係唔錯,價錢都唔平,不過諗住ot到咁夜,又肚餓,整個好啲嘅飯比自己享受下... 點知咁就中咗伏... 個飯嚟到同張相有非常非常之大嘅差異!碗飯又細碗!啲料又唔足!上面啲蟹肉同埋其他配料,好似啲嘔吐物咁... 賣相一啲都唔好! 好想問下可唔可以用張相去海關舉報佢, 觸犯有關商品及說明條例! 其實另外我同事都嗌咗碗蟹肉為主嘅當飯,我試咗其中一隻蟹腳,非常非常之腥... 食咗一啖就冇
其實另外我同事都嗌咗碗蟹肉為主嘅當飯,我試咗其中一隻蟹腳,非常非常之腥... 食咗一啖就冇食喇... 三個人叫咗三個當飯,差唔多800蚊落樓...真係中曬伏! 大家如果想去嗰度試嘅話,真係要諗清楚!因為啲飯其實係好細碗嘅,同啲相係有好大出入!
2021-04-12
2021-04-11 67 瀏覽
想食魚生飯又想食得滿足,就可以考慮呢一間。佢款式多配料多,可以指定或者自選。▶️四重火山盛丼🌋$298賣相相當豐盛,以為個碗細細,但係原來入邊都幾多飯,配料有海膽、蟹肉、三文魚籽及吞拿魚蓉。海膽味道唔錯,而且鍾意有好多蟹肉可以撈飯,味道幾鮮;仲有吞拿魚蓉都係我嘅大愛之一,夾埋三文魚籽,整個當飯都幾鮮味!▶️六重相撲惠盛丼$225有黑魚子、海膽、三文魚籽、左口魚裙邊、蟹肉、牛油果🥑呢個配料相當多,有六種。配上牛油果,感覺健康,面上有少少黑魚子鹹鹹地;海膽份量比四重火山盛少。佢亦都配有三文魚子及蟹肉,不過左口魚裙邊先至係主角,入口即溶有火炙香。

▶️四重火山盛丼🌋$298

▶️六重相撲惠盛丼$225
有黑魚子、海膽、三文魚籽、左口魚裙邊、蟹肉、牛油果🥑

2021-04-10 46 瀏覽
近來天氣熱熱地,好想食啲凍野,係Megabox行完之後已經好肚餓,嗰吓好想食飯,轉頭俾我搵到呢間「爆丼屋」,真心俾佢個名吸引咗!入到去環境舒適,簡約路線,座位寬敞,唔會好迫夾,仲望到戶外嘅嘢,感覺好開揚!隨意叫咗兩碗飯,嚟到一座一座山咁,係好吸睛👀🍚北海豪勢丼嚴選各種北海道嘅名產,感覺好豐富,樣樣都有,海膽超級新鮮,超大的兩隻赤蝦好搶鏡,還有帆立貝,三文魚子,左口魚裙邊。真係打正旗號「豪勢」feel😍🍚 極上拖羅盛丼 超肥美吞拿拖羅默默地鋪滿晒成個飯,顏色粉紅極度鮮美,脂肪比例剛剛好,入口係即溶,因為太鮮,食晒成碗飯都唔覺😆😆

🍚北海豪勢丼

🍚 極上拖羅盛丼

2021-04-09 29 瀏覽
晚市時段回復堂食後,晚市都已經開始要排隊吧!由於Megabox地點有些偏遠,在這裡吃晚餐的話,一般都不用等太久。這次和朋友一行三人,唔洗等就可以直接進場了,上餐時間也相當快,而且不會有人催趕用餐,鍾意傾計嘅話都唔錯。爆丼屋一向用料新鮮,份量正如其名爆丼,碗碗賣相都精緻。無論你想打卡還是享受特色丼,爆丼屋都係一個唔錯的選擇!味增湯 免費坐下不久,店員就送上熱騰騰的味增湯點開開胃。湯底濃郁,仲有唔少配料,有肉有蔬菜,味道相當唔錯。四重火山盛丼 $298在期間限定和選料豐富之間作出選擇真的不是件容易的事,愛吃海膽又想一次滿足幾個願望的話,四重火山盛丼絕對會俘虜你的心,整碗都是爆量的拖羅蓉,三文魚籽,鮮蟹肉,還有鮮甜的海膽。六重相撲爆盛丼 $225如果四重火山都滿足不到你,就來挑戰一下六重相撲爆盛丼吧!顧名意義,相撲爆盛丼採用左六種食材,分別有三文魚籽、海膽、牛油果、灸燒左口魚裙邊、鮮蟹肉、黑魚籽。配料成坐山咁高,要由邊度開始食呢?爆盛慢燒牛肉丼 (400克) $188愛吃牛的朋友可以選擇400g版本的爆盛慢燒牛肉丼,牛肉垂直堆疊起來,視覺上已經充滿衝擊。由紐西蘭西慢燒切成薄片牛肉嫩滑多汁,一

味增湯 免費

四重火山盛丼 $298

六重相撲爆盛丼 $225

爆盛慢燒牛肉丼 (400克) $188
愛吃牛的朋友可以選擇400g版本的爆盛慢燒牛肉丼,牛肉垂直堆疊起來,視覺上已經充滿衝擊。由紐西蘭西慢燒切成薄片牛肉嫩滑多汁,一啲多唔Dry,淋上蘋果茸蒜香燒汁、山葵忌廉汁配日本生雞蛋,呢種多層次的享受讓你的味蕾都大滿足,食過慢燒牛好難返轉頭!

爆丼屋MegaBox店
龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox1樓21-22號舖