2021-09-10
Happy Friday!星期五收工黎左呢間位於灣仔軒尼詩道既牛壹台食,係做台灣菜,主打牛肉麵,亦有滷肉飯,其他台式小食,台式飲品同甜品。餐牌都頗簡單。晚市都有套餐,套餐包涼拌小菜,主食八揀一,有麵有飯有冬粉,同飲品五揀一,可以加錢追加小食,小食有八款揀。套餐價錢由$58至$78不等。我地每人叫左個唔同既主食再加一個小食分享。招牌紅燒牛腱心牛肉麵(關廟麵)$78上次食過呢個招牌紅燒牛腱心牛肉麵,今次要encore。兩塊厚厚嘅牛腱心牛肉又腍又嫩,好正!今次牛筋變三大舊牛腩,炆得好稔,牛味濃帶少少羶味,半肥半瘦咁,好好食。個湯底算清,味道少少酸辣,好開胃!麵可揀關廟麵或者刀削麵,我地揀左關廟麵。關廟麵即白色幼麵,都算滑嘅。其他配料仲有兩條小棠菜,鹹菜同蔥花。必食滷牛飯 $62 滷牛肉份量都唔少,除左肉碎仲有牛肉,超稔,我特別鍾意佢個汁,甜甜哋餸飯食一流。其他配料一樣有兩條小棠菜,鹹菜同蔥花。特別嘅地方係佢跟左5塊脆口蘿蔔漬物,配滷牛飯原來係好夾。麻辣雞腎 跟餐加$30小食叫左麻辣雞腎。份量唔少,質感正常,個麻辣汁帶少少甜,食完把口都辣架。涼拌小菜 (跟餐)跟餐涼拌小菜係雲耳仔,好健康,甜
我地每人叫左個唔同既主食再加一個小食分享。
招牌紅燒牛腱心牛肉麵(關廟麵)$78
必食滷牛飯 $62
麻辣雞腎 跟餐加$30
涼拌小菜 (跟餐)
跟餐涼拌小菜係雲耳仔,好健康,甜甜哋而下底個汁就辣嘅。
香芋鮮奶茶 跟餐加$6
香芋鮮奶茶好香香芋味,質感滑溜,冰粒唔少,美中不足係冇珍珠。
蜂蜜綠茶(跟餐)
蜂蜜綠茶清甜潤喉。
食物幾好而價錢幾平喎,每位只需$88,怪唔得星期五晚市都咁多人。店員話新開左間分店係九龍灣宏照道6號鴻力工業中心B座地下B4A舖。