Happy Friday!星期五收工黎左呢間位於灣仔軒尼詩道既牛壹台食,係做台灣菜,主打牛肉麵,亦有滷肉飯,其他台式小食,台式飲品同甜品。餐牌都頗簡單。晚市都有套餐,套餐包涼拌小菜,主食八揀一,有麵有飯有冬粉,同飲品五揀一,可以加錢追加小食,小食有八款揀。套餐價錢由$58至$78不等。我地每人叫左個唔同既主食再加一個小食分享。招牌紅燒牛腱心牛肉麵(關廟麵)$78上次食過呢個招牌紅燒牛腱心牛肉麵,今次要encore。兩塊厚厚嘅牛腱心牛肉又腍又嫩,好正!今次牛筋變三大舊牛腩,炆得好稔,牛味濃帶少少羶味,半肥半瘦咁,好好食。個湯底算清,味道少少酸辣,好開胃!麵可揀關廟麵或者刀削麵,我地揀左關廟麵。關廟麵即白色幼麵,都算滑嘅。其他配料仲有兩條小棠菜,鹹菜同蔥花。必食滷牛飯 $62 滷牛肉份量都唔少,除左肉碎仲有牛肉,超稔,我特別鍾意佢個汁,甜甜哋餸飯食一流。其他配料一樣有兩條小棠菜,鹹菜同蔥花。特別嘅地方係佢跟左5塊脆口蘿蔔漬物,配滷牛飯原來係好夾。麻辣雞腎  跟餐加$30小食叫左麻辣雞腎。份量唔少,質感正常,個麻辣汁帶少少甜,食完把口都辣架。涼拌小菜 (跟餐)跟餐涼拌小菜係雲耳仔,好健康,甜

我地每人叫左個唔同既主食再加一個小食分享。

招牌紅燒牛腱心牛肉麵(關廟麵)$78

必食滷牛飯 $62

麻辣雞腎

麻辣雞腎  跟餐加$30

涼拌小菜

涼拌小菜 (跟餐)

跟餐涼拌小菜係雲耳仔,好健康,甜甜哋而下底個汁就辣嘅。
蜂蜜綠茶 ,香芋鮮奶茶

香芋鮮奶茶 跟餐加$6

香芋鮮奶茶好香香芋味,質感滑溜,冰粒唔少,美中不足係冇珍珠。

蜂蜜綠茶(跟餐)

蜂蜜綠茶清甜潤喉。
蜂蜜綠茶,招牌紅燒牛腱心牛肉麵,涼拌小菜

食物幾好而價錢幾平喎,每位只需$88,怪唔得星期五晚市都咁多人。店員話新開左間分店係九龍灣宏照道6號鴻力工業中心B座地下B4A舖。

必食滷牛飯,麻辣雞腎,香芋鮮奶茶
2021-09-10
麻辣雞腎
蜂蜜綠茶 ,香芋鮮奶茶
蜂蜜綠茶,招牌紅燒牛腱心牛肉麵,涼拌小菜
必食滷牛飯,麻辣雞腎,香芋鮮奶茶
2021-09-02 37 瀏覽
收工黎到灣仔,想食台灣野,貪佢夠快夠抵食,呢間新餐廳睇落都幾企理,俾次機會佢先。 特色煎蛋餃台式蛋餃有薄薄嘅蛋皮,加埋入面嘅肉碎做涵,上面仲有少少特製醬汁,酸酸甜甜咁真係超開胃。 古早味清燉牛腩麵(推介)去到一間台式舖頭,每次我都一定會試佢嘅牛肉麵,呢度嘅湯底濃郁得黎夠曬牛味,清甜得黎唔膩。最好就係牛腩大大舊,啱曬我呢啲食肉獸。 古早味滷肉飯(推介)又另一樣去一間台式餐廳必試嘅野,出面好多地方嘅滷肉飯味道都好standard,但呢度嘅滷肉嘅口感同醬汁嘅甜度都有啲唔同,係有心思嘅,肉用左比較多種唔同口感嘅部位,令到成個飯嘅口感有不同層次。飲品:金桔檸檬綠茶、百香果紅茶兩杯都係無叫少甜,或者少冰,但甜度同冰嘅分量都係剛剛好,酸酸甜甜嘅味道,都係好開胃同清新。

特色煎蛋餃

古早味清燉牛腩麵(推介)

古早味滷肉飯(推介)

飲品:金桔檸檬綠茶、百香果紅茶
2021-09-02 42 瀏覽
真係好掛住台灣!雖身在香港卻心繫台灣🥺 招牌紅燒牛腱心半筋半肉麵 - 湯嘅味道偏向清淡牛味唔算太重,所以飲完都唔會完好口渴。牛腱心肉肉質軟腍頗有質感。牛筋咬落煙韌唔會太硬。牛肉嘅份量非常慷慨,呢一碗麵有幾舊大大塊嘅牛肉食完好夠飽!碗面嘅特別之處就係可以選擇關廟麵。但可惜麵煮嘅時間耐左,令到麵質偏腍缺少彈牙嘅口感,始終都係台灣嘅最好食。另一樣主食就係必食滷牛肉飯 - 滷肉飯就食得多,滷牛飯就真係第一次食😋 滷牛肉質鮮嫩,份量十足,配有特製滷肉醬汁、酸菜同埋滷水蛋,配搭恰到好處。配上兩杯少甜消暑凍飲就當自己去咗一轉台灣吧!
真係好掛住台灣!雖身在香港卻心繫台灣🥺

配上兩杯少甜消暑凍飲就當自己去咗一轉台灣吧!
2021-08-22
2021-09-01 33 瀏覽
《高CP值台式料理🇹🇼》———————————————-#牛壹台食 🐮-早排去咗灣仔開會,lunch time唔知食咩好,經過電車路見到呢間台式菜,價錢都幾平民,就同同事一齊入去食下😜-我哋一人一個午市套餐,另加個小食,每人都唔洗$100,性價比幾高😎🐮 招牌紅燒牛肩心刀削麵牛肩肉質香軟細嫩且入味,湯底香濃,略帶鮮茄香味,溫和順口又開胃,刀削麵吸哂濃郁精華🤩🐽 古早味滷肉飯味道濃郁,食得出炆咗好耐,肉燥質地軟嫩,加埋醬汁撈飯一流~🐣 麻辣雞腎非常爽口,好有咬口,辣汁夠哂香😆🥤 嘢飲揀咗蜂蜜紅茶同香芋鮮奶茶,兩杯水準都唔錯,而且跟餐包埋幾抵😚-⭐ 參考價錢︰午市套餐古早味滷肉飯: $58招牌紅燒牛肩心刀削麵:$78麻辣雞腎: $30🍌 抵deal 指數:7/10💰 人均消費:$85
《高CP值台式料理🇹🇼》
———————————————-
#牛壹台食 🐮

🐮 招牌紅燒牛肩心刀削麵
🐽 古早味滷肉飯
味道濃郁,食得出炆咗好耐,肉燥質地軟嫩,加埋醬汁撈飯一流~
🐣 麻辣雞腎
非常爽口,好有咬口,辣汁夠哂香😆
⭐ 參考價錢︰
午市套餐古早味滷肉飯: $58
招牌紅燒牛肩心刀削麵:$78
麻辣雞腎: $30
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$85
2021-08-30
呢間台式餐廳開喺灣仔軒尼詩道,但就算夜晚嚟食set都唔洗$100位,超抵食之餘仲好高質!┄┅┄┅┄┅┄┅┄❦ 必食滷牛飯 $62呢到既牛肉好腍,比起平時嘅肉燥冇咁肥膩,而且更juicy!汁鹹鹹甜甜地咁越食越開胃。評分:🌕🌕🌕🌕🌘-❦ 招牌紅燒牛腱心牛肉麵 $78D牛肉真係好腍,就算咁厚身都可以整到好入味,仲要輕輕一咬就可以咬開。湯底雖然係紅燒但幾清甜;關廟麵偏淋身口感唔錯。評分:🌕🌕🌕🌕🌑-❦ 藥膳醉香單骨雞翼 +$28隔住口罩都聞到好香花雕酒味!雞肉嫩滑,花雕味好香但一d都唔苦。評分:🌕🌕🌕🌕🌘-❦ 金桔檸檬茶 +$4淡淡柑桔味,同檸檬味balance得幾好,評分:🌕🌕🌕🌗🌑-❦ 金鳳梨綠茶 +$鳳梨味幾出,開頭飲落有d甜,但冰溶左少少之後就啱啱好。評分:🌕🌕🌕🌗🌑
┄┅┄┅┄┅┄┅┄

❦ 藥膳醉香單骨雞翼 +$28
評分:🌕🌕🌕🌕🌘
藥膳醉香單骨雞翼

❦ 金桔檸檬茶 +$4
淡淡柑桔味,同檸檬味balance得幾好,
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
金桔檸檬茶

❦ 金鳳梨綠茶 +$
鳳梨味幾出,開頭飲落有d甜,但冰溶左少少之後就啱啱好。
評分:🌕🌕🌕🌗🌑
藥膳醉香單骨雞翼
金桔檸檬茶
2021-08-23 457 瀏覽
交通便利,對出已經有巴士站,座位都多。✨味道一般62分,環境65分,服務65分。.🔸特色煎蛋餃($32)呢個幾特別,自己本身未試過,餃子皮用煎蛋代替,裏面餡都係豬肉,上面淋左甜甜地嘅燒汁。.🔸招牌紅燒牛腱心牛肉麵($78)牛腱心同牛肉都算稔同入味,關廟麵既麵質ok,不過湯底偏清淡,唔夠濃郁。.🔸絕味麻辣鴨血配冬粉($68)第一啖覺得唔太辣,食食嚇冬粉吸曬啲湯之後就越嚟越辣。好多餸,除左鴨血,仲有豆腐同百葉豆腐。鴨血切成四方體,好大嚿,口感唔煙韌,切成一片片會好啲,應該可以吸味啲。.🔸皇牌珍珠奶茶(+$8)不過不失,珍珠都好咬既。.🔸鮮橙綠茶(+$6)呢個不錯,橙味幾香,同時都夠濃綠茶味。
交通便利,對出已經有巴士站,座位都多。

✨味道一般62分,環境65分,服務65分。
🔸特色煎蛋餃($32)
呢個幾特別,自己本身未試過,餃子皮用煎蛋代替,
裏面餡都係豬肉,上面淋左甜甜地嘅燒汁。
特色煎蛋餃

🔸招牌紅燒牛腱心牛肉麵($78)
牛腱心同牛肉都算稔同入味,關廟麵既麵質ok,
不過湯底偏清淡,唔夠濃郁。
招牌紅燒牛腱心牛肉麵

🔸絕味麻辣鴨血配冬粉($68)
第一啖覺得唔太辣,食食嚇冬粉吸曬啲湯之後就越嚟越辣。
好多餸,除左鴨血,仲有豆腐同百葉豆腐。
鴨血切成四方體,好大嚿,口感唔煙韌,
切成一片片會好啲,應該可以吸味啲。
絕味麻辣鴨血配冬粉

🔸皇牌珍珠奶茶(+$8)
不過不失,珍珠都好咬既。
皇牌珍珠奶茶

🔸鮮橙綠茶(+$6)
呢個不錯,橙味幾香,同時都夠濃綠茶味。
鮮橙綠茶
2021-08-20
皇牌珍珠奶茶
鮮橙綠茶
2021-08-21 129 瀏覽
就咁睇係唔係好有九份feel吖,木枱,木櫈,還有壁畫的紅燈籠,咁就已經係好遥遠的過去啦,由第一次到台灣到之後n次入台,不過呢幾年就少咗去,當你諗住去探吓台灣的親人時,就己經係疫情大爆發……最懷念的就係『滷肉飯』和『牛肉麵』仲有夜市的小食,飲品……今日來到『招牌紅燒牛腱心牛肉麵』(關廟麵)和『古早味滷肉飯』係我哋嘅選擇,牛健心牛味重,軟腍,湯汁濃郁,台味返哂來;滷肉的肉燥勁多,還有半隻蛋,鹹酸菜,惹味又够送飯,唔會有唔够餸的尷尬。苦瓜汁係我喺台灣的必然飲品,呢度就冇嘅,叫咗『鮮橙綠茶』和『百香果紅茶』頂住先,都唔錯。小食『台灣香腸』加咗蒜片原來係咁好味嘅,建議大家試吓。

最懷念的就係『滷肉飯』和『牛肉麵』仲有夜市的小食,飲品……

2021-08-20 135 瀏覽
【牛壹台食】#灣仔 #牛肉麵發現咗灣仔有一間都幾抵食嘅台式餐廳,午市套餐大概六七十蚊咁上下,份量足夠飽肚,味道亦都絕對見得人,值得大家一試。川味麻辣牛腱心牛肉麵牛肉好大塊,而且肉質好鮮嫩,多汁,嚼勁一流。我揀咗刀削麵,麵底削得好薄,麵條爽口彈牙,刀工唔錯。滷肉飯配料豐富,而且滷肉汁俾得好多,大大碗飯撈埋味道濃郁嘅滷肉飯以及真材實料嘅滷肉粒,食落飽肚滿足。香辣口水單骨雞翼雞翼份量唔少,而且口水辣味好辛香,味道上非常刺激,嫩滑嘅雞肉口感上亦都一流。———————————————#牛壹台食牛壹台食 (灣仔)灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
【牛壹台食】#灣仔 #牛肉麵

川味麻辣牛腱心牛肉麵

滷肉飯

香辣口水單骨雞翼

———————————————

#牛壹台食

牛壹台食 (灣仔)
灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
2021-08-20 79 瀏覽
近排買冬甩都經過呢間算係新開既台式餐廳,今日終於試到,價錢適中,份量夠大。古早味滷牛飯,唔止飯多,滷肉都多,撈飯食每啖飯都食到滷肉,咸咸甜甜,個汁調得好,令人食指大動。當中仲搵到一D肥豬肉粒,非常惹味。配菜有酸菜 醃蘿蔔同蛋,每個餐仲有涼拌小菜黑木耳, 酸辣開胃。招牌紅燒牛腱心牛肉麵,份量多,牛腱紋理靚,好厚切但又夠淋,牛肉亦一樣,大大舊但十分淋,唔會痴牙幼麵吸晒濃郁湯汁,好滿足。牛筋同牛展腩都有先滷過,所以更加香。藥膳醉香單骨雞翼,醉雞翼入味,酒香夠,開左邊方便客人斯文食,係非常貼心既小食。香橙茶有非常香甜既橙味,鮮味非常。百香果綠茶既清再加百香果既酸甜味,份外解渴。每個餐都有一個好靚既托盤,餐廳佈置好有台灣九份既味道,滿佈燈籠,好舒適。

• 招牌紅燒牛腱心牛肉麵
2021-08-18 3400 瀏覽
嚴格來說,我之所以選擇在星期六晚餐時間光顧位於「灣仔」的台灣菜餐廳「牛壹台食」,最主要的原因是因為「牛壹台食」有一款食品名稱叫做「必食滷牛飯」,還有台式鹽酥雞小食食品「海苔鹽酥雞」,一次過解決我晚餐需求。但是我很好奇究竟「牛壹台食」食品「必食滷牛飯」裡面的牛肉,是屬於牛裡面的哪些部位,有沒有我平日比較喜歡享用的牛腩,於是我在點餐的時候,反問「牛壹台食」負責點餐的侍應,結果侍應回答我大部分是牛肉肉燥,加少許牛腩。「必食滷牛飯」滷水牛肉肉燥和牛腩裡面的滷水醬汁味道雖然都稱得上算是很甜,但是甜味滷水醬汁實際上,大多都已經被牛肉肉燥跟牛腩肉吸收,剩下滲進底層白飯裡面的甜味滷水醬汁,其實所餘無幾。所以食客享用「牛壹台食」廚房製造出來的「必食滷牛飯」,份量其實頗為豐盛,所以食客務必需要先用匙羹把「必食滷牛飯」裡面的滷水牛肉肉燥、牛腩跟白飯互相攪勻,之後才能夠食到有濃厚滷水甜味的牛肉跟白飯。至於「必食滷牛飯」裡面所有牛肉的實際口感,其實牛肉肉質都不算煮得太過熟和乾燥,加上牛肉還有甜味滷水汁調味,所以牛肉肉燥肉碎的口感很腍很易咬,至於牛腩的肉質感覺比較瘦,而且煮得偏熟,所以需要先把牛腩咬開,然後才能夠

至於「必食滷牛飯」裡面所有牛肉的實際口感,其實牛肉肉質都不算煮得太過熟和乾燥,加上牛肉還有甜味滷水汁調味,所以牛肉肉燥肉碎的口感很腍很易咬,至於牛腩的肉質感覺比較瘦,而且煮得偏熟,所以需要先把牛腩咬開,然後才能夠完全嚼爛吞嚥。
必食滷牛飯

最後我還能夠從「必食滷牛飯」實際製成品裡面發現意外驚喜,驚喜就是「必食滷牛飯」裡面還有水煮蛋,水煮蛋也完全吸收滷水醬汁裡面的濃厚甜味,水煮蛋本身的口感也都算是很腍。

至於「牛壹台食」也不乏牛肉食品以外的菜式,例如「牛壹台食」的台灣夜市小食食品「海苔鹽酥雞」,「海苔鹽酥雞」的實際份量很多,食店甚至需要用大湯碗作為餐具,才能把所有「鹽酥雞」放進餐具裡面。
金鳳梨紅茶

「海苔鹽酥雞」表面已經佈滿大量鹹味調味鹽以及「海苔」碎片,即使「鹽酥雞」沒有其他調味醬汁,也能夠直接食到來自鹽跟海苔的鹹香味。至於「鹽酥雞」的實際口感感覺其實頗為香脆,即使擱下「鹽酥雞」享用其他食品,「鹽酥雞」香脆口感也沒有受到影響。

而且我未享用「海苔鹽酥雞」之前,先依靠目測「海苔鹽酥雞」實際製成品賣相,看見堆砌成為一座小山的「海苔鹽酥雞」,估計至少有十五、十六塊左右,體積中等的香脆「鹽酥雞」,售價卻只需要港幣三十二元,性價比、味道和口感算是得到頗高評價。
海苔鹽酥雞

至於「海苔鹽酥雞」裡面的雞肉實際份量也都不算少,「海苔鹽酥雞」表面的炸漿不算是造得很厚。所以即使享用「海苔鹽酥雞」沒有調味醬汁幫助,直接享用「海苔鹽酥雞」也完全不成問題。

最後講一下「牛壹台食」裡面的台式飲品,餐牌「飲品」裡面大部分都是「台式奶茶」類飲品,很可惜我最後在「牛壹台食」「飲品」餐牌裡面,始終還是找不到跟「水蜜桃」或者「白桃」有關的紅茶飲品。

結果我選擇享用冰凍的「金鳳梨紅茶」飲品,「金鳳梨紅茶」裡面雖然沒有太多冰塊,但是餐廳的鋼杯卻偏偏能夠令「金鳳梨紅茶」保持冰涼溫度感覺,而且「金鳳梨紅茶」裡面還一直有保持甜味。

不過值得注意的是「金鳳梨紅茶」裡面的甜味不算是非常濃厚,即使「金鳳梨紅茶」沒有的冰塊不算非常多,但是「金鳳梨紅茶」很快就已經喝得完,飲品裡面的「鳳梨」甜味也很快消失殆盡。下次光顧的時候,我想我也許要改為享用台式奶茶飲品了。
2021-07-24
12 分鐘 (堂食)
2021-08-17 315 瀏覽
🌸灣仔美食🌸牛壹台食🌸支持小店💪🏻💪🏻💪🏻今天晚上放工途經灣仔,經過一間台式料小店-「牛壹台食」,小店主打台式各款正宗台式料理如魯肉飯、台式牛肉麵等❗️今晚一於在台式小店享用晚餐❗️小店鋪面尚算寛敞,五臟俱全❗️裝修以木系素材為主調,而牆身更貼上印有台灣壯麗天燈的特色牆紙❗️座位亦寬敞舒適,而小店提供的台式食品是新鮮即叫即製,而且提供多款特色台灣飲品 ❗️我們一行2人共點了以下餐點:1️⃣🌟特濃鮮茄牛腱心牛肉麵 $78牛肉麵份量十足,牛腱肉厚切肥美,牛筋分佈均勻,配有數片大大塊新鮮蕃茄片,湯底具香濃蕃茄味,配有酸菜,酸酸甜甜,十分開胃,而關廟麵口感彈牙,口味甚佳❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌賣相指數:⭕⭕❌❌❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️2️⃣🌟必食滷牛飯 $62滷肉飯就食得多,滷牛飯你又食過未?小店提供滷牛飯,滷牛肉質鮮嫩,份量十足,配有特製滷肉醬汁、酸菜及滷水蛋,配搭恰到好處,是小店必點之選❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌賣相指數:⭕⭕❌❌❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️3️⃣🌟特色煎蛋餃 $32蛋餃蛋皮薄而香脆,呈金黃色,餃子饀料豐富,配小店秘制醬汁一起食用更為滋味❗️美味指數:⭕⭕⭕❌❌賣相指數:⭕⭕❌❌❌抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️4️⃣🌟香芋珍
🌸灣仔美食🌸牛壹台食🌸

美味指數:⭕⭕⭕⭕️❌

3️⃣🌟特色煎蛋餃 $32
美味指數:⭕⭕⭕❌❌

4️⃣🌟香芋珍珠鮮奶茶 跟餐 +$8
香芋味非常濃郁,珍珠彈牙,配合香濃牛奶味道絕配❗️
美味指數:⭕⭕⭕❌⭕️
香芋珍珠鮮奶茶

5️⃣蜂蜜紅茶 跟餐
蜂蜜紅茶滋潤生津,味道甘甜,消暑一流❗️
美味指數:⭕⭕⭕❌❌
蜂蜜紅茶

🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此台式小店價錢親民,性價比高,而且食物質素不錯❗️小台鄰近灣仔站,交通方便,屬於灣仔區內台灣正宗風味料理的小店之選❗️
2021-08-16
5 分鐘 (堂食)
特濃鮮茄牛腱心牛肉麵
香芋珍珠鮮奶茶
蜂蜜紅茶
  • 招牌紅燒牛腱心牛肉麵
2021-08-17 96 瀏覽
今日同女朋友係灣仔修頓踢足球,之後好肚餓就係周圍搵野食見到呢間台式店有滷牛飯食覺得好特別就決定入去試下!餐牌有哂基本台式料理,選擇好多亦可加錢做套餐,好抵食必食滷牛飯叫得必食就點可以唔試!表面同滷肉飯一樣但味道好唔同!牛肉比一般豬肉更嫩更淋肉味更重令成個飯食落更濃郁將佢同飯撈均食好惹味推薦一定要試!招牌紅燒牛腱心牛肉麵湯底好濃郁既牛骨味好足料有好多塊牛肉一定夠食好軟淋,入口即溶麵條爽牙彈口食唔停口!海苔鹽酥雞炸得剛好外脆內軟加上海苔粉,好開胃
今日同女朋友係灣仔修頓踢足球,之後好肚餓就係周圍搵野食
見到呢間台式店有滷牛飯食
覺得好特別就決定入去試下!

餐牌有哂基本台式料理,選擇好多
亦可加錢做套餐,好抵食

必食滷牛飯

叫得必食就點可以唔試!
表面同滷肉飯一樣

炸得剛好
外脆內軟
加上海苔粉,好開胃

2021-08-16 83 瀏覽
約左朋友拎少少野 係灣仔食個quick dinner呢間台灣野最近開 之前同一個位置係飲湯的餐廳價錢唔貴 坐位都幾舒服古早味滷肉飯滷肉飯有肉汁,肥瘦肉夾雜 加埋台式醃菜食落都ok 唔算太咸 仲有蛋同菜都算幾大碗招牌紅燒牛鍵心牛肉麵-關廟麵台式店必食牛肉麵 呢個湯出奇地係我心水我唔太好太甜或者藥膳味道過重的牛肉湯呢個帶少少甜牛鍵心肉好厚身 好多件 食落好有口感一碗面都絕對夠飽肚鮮橙綠茶 &金鳳茶飲品味道都可以 唔會太甜太假紅油抄手加左$28 有6粒大小適中 不過好似唔係好夠辣如果再辣d 就惹味好多啦灣仔區每日$100 以內又坐得舒服 都不失為幾好的選擇
約左朋友拎少少野 係灣仔食個quick dinner
呢間台灣野最近開 之前同一個位置係飲湯的餐廳
價錢唔貴 坐位都幾舒服

古早味滷肉飯
滷肉飯有肉汁,肥瘦肉夾雜 加埋台式醃菜
食落都ok 唔算太咸 仲有蛋同菜

大小適中 不過好似唔係好夠辣
如果再辣d 就惹味好多啦

灣仔區每日$100 以內又坐得舒服 都不失為幾好的選擇
2021-08-14 73 瀏覽
Beef brisket noodle$68Am amazed by the texture of the noodleIt’s thick in the middleWith some curvy ribbon shape at the side that can fully soaked up the soupTo make your mouthful of noodle very moist and delicateThe beef brisket is very tender and meatyUnlike those frozen brisket which taste dull and stiffThe entire setting of the shop makes you feel very cozy too with all the warm lightings
Beef brisket noodle$68
It’s thick in the middle
2021-08-11 117 瀏覽
😋 招牌紅燒牛腱心牛肉麵 $78第一次試關廟麵🍜🍜,麵身寬而薄,麵質偏軟得黎唔易斷,配上牛肉湯味道超夾!湯底濃而鮮甜,好好飲唔會咸!每件牛肉都煮得超入味,而且肥瘦剛好,肉質亦相當入口鬆軟!牛腱口感就唔同,會比偏硬身,但一樣好夠牛味🤤🤤。‼️好食指數 8/10‼️推介指數 9/10😋 必食滷牛飯 $62滷肉都滷得十分香,油脂亦剛好唔會膩,滷肉入面好有D大粒少少嘅牛塊。如果食食下覺得膩,可以食啖白菜或酸蘿蔔,仲有碟木耳送飯添!‼️好食指數8/10‼️推介指數9/10😋 麻辣雞腎 $30醬汁酸酸辣辣,雞腎好有咬口,十分開胃!‼️好食指數 7/10‼️推介指數 8/10🍽️ 牛壹台食📌 灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下☎️ 26376388⏰ 星期一至六11:30 – 22:00 星期日全日休息

😋 招牌紅燒牛腱心牛肉麵 $78

湯底濃而鮮甜,好好飲唔會咸!
每件牛肉都煮得超入味,而且肥瘦剛好,肉質亦相當入口鬆軟!
牛腱口感就唔同,會比偏硬身,但一樣好夠牛味🤤🤤。

‼️好食指數 8/10
‼️推介指數 9/10

😋 必食滷牛飯 $62

如果食食下覺得膩,可以食啖白菜或酸蘿蔔,仲有碟木耳送飯添!

‼️好食指數8/10
‼️推介指數9/10

😋 麻辣雞腎 $30

醬汁酸酸辣辣,雞腎好有咬口,十分開胃!

‼️好食指數 7/10
‼️推介指數 8/10