灣仔食肆林立,各家都有滿滿的特色,今天我要介紹的是軒尼詩道的牛壹台食。牛壹台食最近中午深受上班族歡迎,晚間則大量街坊捧場,到底牛壹台食有甚麼魔力,待我和朋友來嚐嚐。近年台灣興起滷牛肉飯風朝,這股風氣亦席捲牛壹台食,品嚐過必食滷牛飯後都會魂牽夢縈。沉甸甸的滷牛飯份量十足,絕對吃得飽,滷牛肉吃起來柔嫩不柴,肉味厚實鮮明,香氣四溢,而且飯粒粒粒分明,好吃。朋友有時候挺怕晚上喝茶讓她睡不著,但金鳳梨紅茶沒有這影響,金鳳梨紅茶茶感輕,卻有獨特的金鳳梨茶香味,一入喉馬上在口腔裡散發出來,金鳳梨紅茶喝來清爽解渴,順口回甘。呈現金黃色的百香果綠茶味道很棒,微酸微酸超清爽,非常適合吃飽後來一杯,瞬間解膩不誇張,夏天時喝百香果綠茶亦蠻消暑的。招牌紅燒半筋半肉麵湯頭甘醇順口,還能嚐到牛肉,牛骨釋放出的精華甘甜,麵選擇了關廟麵,嚐起來厚實具咬勁,彈牙麵條配上溫潤湯底,難怪大家迅速吃光光。牛筋鋪天蓋地,幾乎佔據整碗湯麵,牛筋夾起來時相當軟滑,富含膠質,周圍入口即化,牛筋中心有些許嚼感。牛肚爽脆有勁,吸飽紅燒湯汁,吃完馬上齒頰留香。牛腱心非常霸氣,足足有一個拳頭之大,重點是牛腱心雖略帶點筋,但它十分軟腍,不會卡牙

牛腱心非常霸氣,足足有一個拳頭之大,重點是牛腱心雖略帶點筋,但它十分軟腍,不會卡牙縫。牛腱心肉香十足,滷得入味,越嚼越香,牛腱心太美妙了。

黑木耳口感細滑有嚼勁,是眾所周知的養生食物,而且黑木耳含有大量營養,夏天作涼拌小食吃真的是很不賴,令人胃口大開。

朋友極喜歡牛壹台食的麻辣雞腎,雖然她本身不太吃麻辣,但這裡的雞腎無敵入味,帶點脆口,份量給得很多不手軟,朋友一口接一口吃過不停。
2021-07-17 161 瀏覽
今天下班後,家裡沒飯吃,就約了公司同事一起去吃個飯,最近剛好看到這間新開的,就來試試,想不到還真的是挺多人的,6點多就坐滿了,人氣滿滿!招牌紅燒牛腱心牛肉麵(76元)單看表面好像很普通的樣子,有菜有肉挺平衡的感覺,但實際上這個的牛腱心給的份量真的可以,非常大塊而且是厚切的,吃起來特別有肉感,而且燉煮得非常入味,而且入口嫩滑,吃起來非常香!而牛筋吃起來都有入口即化的感覺!牛骨湯喝起來也挺香和濃的,味道剛剛好!麵就選了關廟麵,麵質是比較軟滑的那一種。必食滷牛飯(62元)平常滷肉飯就見得多了,還真的是第一次見有滷牛飯,所以就叫了一份來試試!來到還真的感覺跟平常的豬肉沒什麼分別,但就平常的豬肉肥膏就不見了,感覺會沒那麼油膩,吃起來牛肉味挺香的,入口鬆化,滷汁香濃,用來拌飯一流!甜不辣(36元)這裡的甜不辣也挺特別,炸完以後,吃起來挺香,外面脆脆的,內裡十分煙韌,配上甜辣醬汁,挺開胃!香芋珍珠鮮奶茶/皇牌珍珠鮮奶茶(套餐+8元)套餐只要多加8元就可以叫這些,性價比挺高的,而且是大杯裝!奶茶味道挺不奶,挺香和滑的,不過甜度有點高,建議叫少糖!珍珠吃起來就挺Q彈的!而特點加了香芋的那杯,吃起來就更香

招牌紅燒牛腱心牛肉麵(76元)

招牌紅燒牛腱心牛肉麵

必食滷牛飯(62元)

必食滷牛飯

甜不辣(36元)
甜不辣

香芋珍珠鮮奶茶/皇牌珍珠鮮奶茶(套餐+8元)
套餐只要多加8元就可以叫這些,性價比挺高的,而且是大杯裝!奶茶味道挺不奶,挺香和滑的,不過甜度有點高,建議叫少糖!珍珠吃起來就挺Q彈的!而特點加了香芋的那杯,吃起來就更香,香芋也挺濃,我挺喜歡!

2021-07-16
2021-07-16 65 瀏覽
Taiwanese food by cocos. Previously I’ve tried their other branches for other cuisines and found it quite good so I knew that this would be good too. We got the traditional braised pork rice set with herbal drunken wings and passion fruit tea and another set which was the braised beef shank noodle and kamquat lemon tea. One thing I really liked about the noodles here is that they gave me the option to choose sliced noodles! The portions for both the beef noodles and the pork rice was actually a

We got the traditional braised pork rice set with herbal drunken wings and passion fruit tea and another set which was the braised beef shank noodle and kamquat lemon tea. One thing I really liked about the noodles here is that they gave me the option to choose sliced noodles! The portions for both the beef noodles and the pork rice was actually a lot compared to some other stores I ate at. The meat in the noodles was so thick and the soup had a more focused taste on the tomatoes instead of more herbal ones in other stores. The drunken chicken, as in the other coco stores, was strong and fragrant 👍. For the drinks I preferred the kumquat lemon over the passion fruit as I liked the sweet and sour taste it had 😆

2021-07-15 102 瀏覽
同事話灣仔開左間新嘅台式餐廳,雖然唔太近公司,但都好想去試下!地點喺修頓球場附近,餐廳menu主打台灣牛肉麵 🍜同滷肉飯🍚跟餐有台式小食同飲品!價錢親民!裝潢充滿台式味道!小店坐位唔太多,䌓忙時間有機會要等位啦! 🍜招牌紅燒半筋半肉麵(關廟麵) $76 配百香果紅茶 一上枱已經聞倒超香嘅牛肉麵!兩件厚切紅燒牛展,肉味濃郁仲入口即溶,忟得勁淋勁入味!半筋半肉梗係有牛筋!好巨型嘅牛筋一樣忟得爽口彈牙!關廟麵比較偏軟身,我自己就超鐘意!連埋湯一齊食更惹味!🍚古早味滷肉飯  $58  配鮮橙綠茶 滷肉飯嘅肉香濃多肉汁,肥瘦適中,香而不膩!每一啖飯都夠食倒滷肉! 配菜有半隻蛋,小黃瓜同雪菜!飯嘅份量都好足!另外加左$30 點滷水雞臀,雞腎夠哂爽口!唔錯!

招牌紅燒半筋半肉麵

滷水雞臀
  • 滷水雞臀
  • 招牌紅燒半筋半肉麵
2021-07-14 45 瀏覽
終於比我喺港島搵到價錢親民又正宗嘅台灣菜啦🤩就係位於灣仔 主打牛肉麵嘅牛壹台食🍜佢地even晚市都有套餐提供 性價比💯-🍜古早味清燉牛腩麵 $68由於bellofood都幾緊張熱量嘅攝取所以嗌咗熱量相對較低嘅清燉口味佢以高湯為基底 帶有淡淡胡椒味配搭埋酸菜 係確確實實嘅古早味啊💭而牛腩嘅份量好多 有成六七舊🤪炆得十分軟腍👍🏻麵類我地揀咗刀削麵 口感一流😗-🍚古早味滷肉飯 $58滷肉肥瘦適中 份量多到蓋滿成碗飯🤣飯嘅軟硬度適中 唔會因為蓋咗滷肉而變淋配搭埋酸菜 蘿蔔一齊食 唔錯👍🏻-套餐仲包含咗雲耳同飲品我地嗌咗嘅蜂蜜紅茶同仙草奶茶嘅茶底都頗濃愛茶者表示滿意🍵最後加配埋麻辣雞腎都係$167😮睇單先發現唔洗加一 真係好抵呀😱😳
終於比我喺港島搵到價錢親民又正宗嘅台灣菜啦🤩

愛茶者表示滿意🍵
最後加配埋麻辣雞腎都係$167😮
睇單先發現唔洗加一 真係好抵呀😱😳
2021-07-13 54 瀏覽
店舖位於灣仔地鐵站附近,行一陣就可以到達,交通十分方便!而且店內食物性價比起港島區黎講算係十分高,絕對係灣仔打工仔嘅恩物呀😍川味麻辣半筋半肉麵 [$76]湯底帶有少少麻同辣,令本身個牛骨湯底升左一個層次!牛骨牛筋份量都好多而且肉嫩.另外個麵軟度啱啱好唔會太軟或太硬😊古早味滷肉飯 [$66]碗飯真係超級超級大碗,好抵食😂.無論滷肉定汁都好足夠,滷肉半肥瘦剛剛好,食落軟腍腍好滋味😎香辣口水單骨雞翼 單骨雞翼有個好處就係食落十分方便,絕對係想食雞翼又唔想食得狼狽嘅女士們必點的食物!雖然係單骨,但係雞翼都好肥美多肉,雞皮食落滑滑地好似啫喱,唔會覺得肥膩✌🏻

川味麻辣半筋半肉麵 [$76]

古早味滷肉飯 [$66]

香辣口水單骨雞翼 [跟餐價$28]

2021-07-12
1K
仲未有得去台灣旅行,所以我都好留意新開台灣菜餐廳。呢間新開餐廳主打台灣牛肉麵,定價唔貴而且評價都ok. 搵日放工去左試下叫左個川味麻辣半筋半肉麵 ($76)有好大塊嘅牛腱同牛筋,牛腱煮得十分軟腍入味,牛筋口感帶膠質,同樣炆得軟腍。湯底帶點麻辣香味,見到d紅油但又唔會好辣,仲有少量酸菜。麵可揀關廟麵或刀削麵,選左後者。美中不足就係呢個刀削麵應該係攞現成貨,texture 較腍欠缺左口感另外叫左個古早味滷肉飯 ($58)滷肉肥瘦適中,既有瘦肉口感亦帶有點肥肉油香,調味剛好很下飯。亦配有酸菜同黃蘿蔔減低左滷肉油膩感,味道唔錯️ 甜不辣 $36炸過所以都有點油膩感,口感帶煙韌,加埋個sauce 幾有台灣夜市檔仔嘅感覺跟餐蜂蜜綠茶味道ok. 另外叫左杯金桔檸檬紅茶 跟餐加$4,反而覺得略甜左d. 不過都有茶味,而且好大杯
仲未有得去台灣旅行,所以我都好留意新開台灣菜餐廳。

叫左個川味麻辣半筋半肉麵 ($76)

另外叫左個古早味滷肉飯 ($58)

️ 甜不辣 $36

2021-07-10 67 瀏覽
🪵小店既木裝修幾古式古香既感覺,平日黎唔太多人,有梳化位。👫睇餐牌發現價錢都相當實惠,我地兩人叫左兩個套餐包野飲,再叫左個小食。🍚古早味魯肉飯 $58依個真係幾抵食,成個套餐包飲品之餘,仲有一小碟雲耳。依個價位既魯肉飯有齊菜,滷蛋,酸菜,醃漬白蘿蔔同幾香甜既滷肉。🐂川味麻辣半筋半肉麵 (關廟麵)$76無諗過比咁大條牛筋,有兩大條,另外兩件牛肉都份量好足。辣味都幾夠,第一次食關廟麵依種幼麵,所以都幾掛湯。🍯蜂蜜紅茶 (跟餐)🍊鮮橙綠茶 (跟餐 +$6)蜂蜜紅茶幾夠茶味,鮮橙就酸甜,仲要超大杯🐟甜不辣 $36上碟既甜不辣好似剛剛炸起咁,熱騰騰,都幾有魚味,掛住台灣小食了~
🪵小店既木裝修幾古式古香既感覺,平日黎唔太多人,有梳化位。

🍚古早味魯肉飯 $58
川味麻辣半筋半肉麵

🐂川味麻辣半筋半肉麵 (關廟麵)$76

🍯蜂蜜紅茶 (跟餐)
🍊鮮橙綠茶 (跟餐 +$6)
蜂蜜紅茶幾夠茶味,鮮橙就酸甜,仲要超大杯

🐟甜不辣 $36

2021-07-08
2021-07-10 96 瀏覽
很久沒有到台灣旅行,想念。古早味清燉牛腩麵蜂蜜紅茶酸菜湯底加上小棠菜及蔥花,入口清甜。綠茶冰凍透心涼,甜度剛剛好。套餐選了涼伴黑木耳及青瓜。牛腩超腍而且肉味濃,而且有很多件。鮮橙綠茶建議先將飲品搖勻,這樣就不會將甜的部分沉於底部及溫度均勻。因為有鮮橙汁,入口很細清新。加上綠茶有點懷念whisky溝綠茶的瘋狂時光平常滷肉飯吃得多,必食滷牛飯都是第一次吃,牛肉很淋而且很入味。甜不辣入口煙韌有嚼口,見到「甜」和「辣」兩個字,實則跟這兩種味道不太相關,這款台灣地道小食的名字源自日本天婦羅(Tempura),將魚肉蘸上炸粉炸成的跟日式天婦羅不一樣,甜不辣會將魚肉混合麵粉做成魚漿再搓成長條形或圓形,甜有佃煮之意(傳統日本家庭式烹調方式),辣則解作炸。無論味道或賣相都跟我們平時吃的炸魚餅非常相似。
很久沒有到台灣旅行,想念。

古早味清燉牛腩麵蜂蜜紅茶

牛腩超腍而且肉味濃,而且有很多件。

• 鮮橙綠茶
2021-07-10 61 瀏覽
之前黎過呢間舖位既舊餐廳,估唔到依家較咗台式嘢。同朋友分別叫咗一個飯、一個麵、一個小食、兩杯飲品必食滷牛飯:不時既滷肉飯都係用豬肉,呢度換上滷牛都係第一次食。滷牛肉用上平時滷肉飯既汁醬,味道濃郁,配埋酸菜連白飯食,可以成碗食哂呀。跟餐既青瓜味道亦餣得啱啱好特濃鮮茄半肉半筋麵:先飲一啖湯,蕃茄湯既顏色跟味道一樣濃,啖啖鮮蕃茄味。牛筋超軟滑有口感,都好易咬;牛肉既肉質亦非常軟林,炆到好入味;麵係關廟麵,每條都索到蕃茄湯既味小食甜不辣:台灣必食小食,魚漿炸天婦羅,漿粉唔會好厚,外脆內軟,配上甜甜醬汁非常香口皇牌珍珠鮮奶茶:茶加奶比例適中,黑糖珍珠亦煙韌另一杯嘢飲係蜂蜜紅茶就冇乜特別

皇牌珍珠鮮奶茶:茶加奶比例適中,黑糖珍珠亦煙韌
另一杯嘢飲係蜂蜜紅茶就冇乜特別
2021-07-08
2021-07-09 51 瀏覽
午飯時間來試試這家台式牛肉麵,等位大概5~10分鐘。主打的三款麵為半筋半腩,可要求只要全筋或全腩,麵可選粗麵或幼麵。套餐包飲品(可加$4轉大杯,加大後為外賣杯,份量和普通手搖飲品相若),和一小碟前菜。而我今次試試另一款古早味清燉牛腩麵。古早味清燉牛腩麵 $68 它的牛腩比一般港式麵店的更大塊,最重要的是選用了牛坑腩。牛坑腩肉質軟嫩,肥而不腻,甚為驚喜。湯底清甜,不油腻。雖然冬瓜茶忘了叫少甜,幸好也沒有過甜。
午飯時間來試試這家台式牛肉麵,等位大概5~10分鐘。
古早味清燉牛腩麵 $68

雖然冬瓜茶忘了叫少甜,幸好也沒有過甜。
2021-07-09 32 瀏覽
未轉名前食過幾次 轉左名之後就第一次食 味道不錯 保持到 但係感覺選擇比以前少 見到好多牛同牛囉 真係好想再食番之前既山渣梅子骨呀 會唔會有機會出番呀⋯⋯?仲有而家落外賣 只能夠揀30分鐘後拎 要叫外賣就要自己就時間喇
2021-07-09
外賣自取
午餐
2021-07-09 42 瀏覽
係灣仔區出沒~比呢間餐廳嘅門口吸引咗!!!可惜唔記得影相😂😂只要香港有唔同台灣美食,我諗都會試😁今次呢間餐廳舖頭裝修設計都好有台灣風味,叫咗一個紅燒牛肉麵,仲有一碗滷肉飯~再加台灣腸🤩🤩🤩飲品就叫咗珍珠奶茶同埋鳳梨綠茶~•••🍀滷肉飯入味,肉碎有油份,啲肉汁都好出,控制得幾好。🍀紅燒牛肉麵佢嘅牛肉係半筋半肉,呢個幾特別,牛肉好軟身,好入味~🍀至於台灣腸同平時嗰啲有啲唔同,入面嘅肉冇咁肥👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻support呢間小店✨✨✨

🍀滷肉飯入味,肉碎有油份,啲肉汁都好出,控制得幾好。

2021-07-07 92 瀏覽
前身果間椰粉湯紅,我之前成日幫襯,因為覺得佢啲嘢好味又大份又有靚湯飲,但有次經過,見到轉了做台灣嘢,有啲失落,不過近排好多舖也執了,明白生意難做,今日決定試吓這間台灣牛肉麵店,叫了招牌紅燒半筋半肉麵$76,有得選刀削麵定關廟麵,我選了刀削麵,飲品選金鳯梨綠茶,本身想要熱,佢話無熱得凍,我話咁走冰,佢話無得走冰只可少冰😅,但上到枱唔係好覺少到,牛展方面也淋身,大大舊,啲刀削麵過淋,煮得太耐,整體而言,我覺得一般,都係前身好味好多.
親民的台灣風味《牛壹台食》看見灣仔新開了一間台灣菜,就決定和朋友一試,沒想到水準不錯,而且價格也不貴,很適合附近工作的朋友中午來吃👍🏻————————————————-古早味鹵肉飯 $58一碗鹵肉飯的好壞,就能看出一間餐廳的實力,往往不好吃的鹵肉,那間台灣菜也不會好到哪裡去,所以每次我都會叫來試試。《牛壹台食》的鹵肉飯肥瘦均勻,每一口都會同時吃到肉香和油香,而且就算只挑肥肉來吃,也不會覺得油膩,相信是經過長時間的鹵煮,所以只會覺得很有鹵香,而且店鋪給的肉汁份量很充足,絕對夠吃整碗飯,很大方值得稱贊👍🏻👍🏻🥰古早味清燉牛腩面$67👍🏻雖然說是清燉牛腩面,但湯底一點也不馬虎,能喝出來清甜中帶有滿滿的牛肉味,加上刀削麵的煙韌的咬勁,真讓人喜歡,而且牛腩吃起來不塞牙,不會很硬很乾,是一碗高水準的牛腩面。麻辣雞腎$30👍🏻這是加配的小吃,秘制的麻辣汁加上爽脆的雞腎,很開胃的小吃,同時麻辣汁辣道適中,能控制在吃到辣味而不覺得太辣,讓人一件接一件😋鮮橙綠茶$26鮮橙配上綠茶,往往就有種怡人清新的香氣,推薦👍🏻————————————————環境:👅👅👅👅食物:👅👅👅👅性價:👅👅👅👅👅服務:👅👅👅地址
親民的台灣風味《牛壹台食》

————————————————-

古早味鹵肉飯 $58
古早味鹵肉飯

古早味清燉牛腩面$67👍🏻

麻辣雞腎$30👍🏻
麻辣雞腎

鮮橙綠茶$26
鮮橙配上綠茶,往往就有種怡人清新的香氣,推薦👍🏻
鮮橙綠茶

————————————————

環境:👅👅👅👅
食物:👅👅👅👅
性價:👅👅👅👅👅
服務:👅👅👅

地址📍:牛壹台食 (灣仔)
灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
古早味鹵肉飯