2021-08-10
聽同事講公司附近最近開咗一間新嘅台式餐廳,聽講價錢唔貴仲幾好味,今日收工就去試試佢😋💚招牌紅燒牛腱心牛肉麵呢個牛肉麵一上枱就聞到好香紅燒牛肉味,牛肉一共有兩款,一款係平時普通食牛肉麵嘅牛腱心,啫係香港人嗌嘅牛𦟌,牛𦟌非常入味,連啲筋位都好淋。另一款係好似牛肋條咁樣,相比起牛𦟌嘅肉感比較重,一樣都係滷得非常入味。湯底好濃味,關廟麵非常掛湯,浸耐都唔會淋哂,下次再嚟會想試吓個刀削麵😋💚古早味滷肉飯食台灣嘢點可以唔食滷肉飯?呢個滷肉飯好有誠意,除咗肉碎做嘅滷肉,上面仲加咗啲一粒粒嘅豬肉粒增加口感,豬肉粒偏肥,味道唔錯,但食完覺得好邪惡。💚麻辣鴨腎呢個鴨腎嘅質感唔算係好爽口,麻辣汁唔係好麻亦都唔算好辣,反而有好重嘅蒜味同埋偏甜,雖然唔係我想像中嘅麻辣味,但係都幾好食,呢個辣度就算唔係好食得辣嘅人都可以試吓。💚珍珠奶茶好正常嘅一個珍珠奶茶,珍珠幾有咬口,拍得住出面嘅茶飲店。💚蜂蜜綠茶冇乜特別嘅蜂蜜綠茶,但係食完肥膩嘢之後飲一啖都幾清爽。一個主食加一杯飲品先係$80有找,喺港島食一個咁嘅晚餐,性價比唔錯。味道: 🌕🌕🌕🌖🌑服務: 🌕🌕🌕🌖🌑環境: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑📍 牛壹台食 (灣仔)
💚招牌紅燒牛腱心牛肉麵
💚古早味滷肉飯
💚麻辣鴨腎
💚珍珠奶茶
好正常嘅一個珍珠奶茶,珍珠幾有咬口,拍得住出面嘅茶飲店。
💚蜂蜜綠茶
冇乜特別嘅蜂蜜綠茶,但係食完肥膩嘢之後飲一啖都幾清爽。
味道: 🌕🌕🌕🌖🌑
服務: 🌕🌕🌕🌖🌑
環境: 🌕🌕🌕🌗🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑
📍 牛壹台食 (灣仔)
灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下