2021-08-10 108 瀏覽
聽同事講公司附近最近開咗一間新嘅台式餐廳,聽講價錢唔貴仲幾好味,今日收工就去試試佢😋💚招牌紅燒牛腱心牛肉麵呢個牛肉麵一上枱就聞到好香紅燒牛肉味,牛肉一共有兩款,一款係平時普通食牛肉麵嘅牛腱心,啫係香港人嗌嘅牛𦟌,牛𦟌非常入味,連啲筋位都好淋。另一款係好似牛肋條咁樣,相比起牛𦟌嘅肉感比較重,一樣都係滷得非常入味。湯底好濃味,關廟麵非常掛湯,浸耐都唔會淋哂,下次再嚟會想試吓個刀削麵😋💚古早味滷肉飯食台灣嘢點可以唔食滷肉飯?呢個滷肉飯好有誠意,除咗肉碎做嘅滷肉,上面仲加咗啲一粒粒嘅豬肉粒增加口感,豬肉粒偏肥,味道唔錯,但食完覺得好邪惡。💚麻辣鴨腎呢個鴨腎嘅質感唔算係好爽口,麻辣汁唔係好麻亦都唔算好辣,反而有好重嘅蒜味同埋偏甜,雖然唔係我想像中嘅麻辣味,但係都幾好食,呢個辣度就算唔係好食得辣嘅人都可以試吓。💚珍珠奶茶好正常嘅一個珍珠奶茶,珍珠幾有咬口,拍得住出面嘅茶飲店。💚蜂蜜綠茶冇乜特別嘅蜂蜜綠茶,但係食完肥膩嘢之後飲一啖都幾清爽。一個主食加一杯飲品先係$80有找,喺港島食一個咁嘅晚餐,性價比唔錯。味道: 🌕🌕🌕🌖🌑服務: 🌕🌕🌕🌖🌑環境: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑📍 牛壹台食 (灣仔)

💚招牌紅燒牛腱心牛肉麵

💚古早味滷肉飯

💚麻辣鴨腎

💚珍珠奶茶
好正常嘅一個珍珠奶茶,珍珠幾有咬口,拍得住出面嘅茶飲店。
💚蜂蜜綠茶
冇乜特別嘅蜂蜜綠茶,但係食完肥膩嘢之後飲一啖都幾清爽。

味道: 🌕🌕🌕🌖🌑
服務: 🌕🌕🌕🌖🌑
環境: 🌕🌕🌕🌗🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑

📍 牛壹台食 (灣仔)
3K
2021-08-06 339 瀏覽
灣仔軒尼詩道一帶有好多小店,餃子店,車仔麵店,台灣麵店….各有特色。今晚台灣菜式,家常便飯又一頓美食。滷牛飯平常的是用上豬肉,呢個就採用了碎牛肉,啱曬喜歡食牛的我。牛肉味道比豬肉香濃,加上秘製的醬汁,好滋味!還有大量酸菜,蔥花,增添口感。麻辣鴨血配冬粉朋友嚐辣,這個最合她胃口。冬粉吸盡辣汁的精華,起初辣度一般,慢慢滲入口腔,又麻又辣的感覺非常刺激。鴨血好好味,滑溜。特色煎蛋餃的的骰骰好可愛。外層蛋皮,內裡肉餡,淋上甜甜醬汁,味道好夾。

今晚台灣菜式,家常便飯又一頓美食。

滷牛飯

麻辣鴨血配冬粉
朋友嚐辣,這個最合她胃口。
鴨血好好味,滑溜。

特色煎蛋餃

2021-08-06
2021-08-05 116 瀏覽
話說我有個同事食過呢間話好好食,然後極力邀請我去食,仲話請我食添。盛情難卻,就睇下有幾好食。去到坐低,同事話menu每一樣野都好食,叫我隨便叫。我就特登睇下係唔係咁唔好食,叫左樣平時我絕對唔會揀,甚至厭棄嘅鴨血冬粉。我又必須講,個冬粉嘅湯底係香口嘅台式麻辣味,的確唔錯。雖然鴨血我就麻麻架喇,還好羶味唔重。最後配埋金桔紅茶,甜酸適中,的確係唔錯嘅。下次黎試下佢出名嘅台式牛肉麵先,我同事講到天上有地下無咁 😂
2021-08-04
琴晚好姊妹黎灣仔同大食妹食晚飯大食妹揀左間新開嘅台灣野試吓套餐有涼拌小菜加自選主食, 仲有野飲, 都唔洗一舊水, 感覺好抵食<特濃鮮茄牛腱心牛肉麵>大食妹今次想食湯麵, 嗌左份特濃鮮茄牛腱心牛肉麵甜甜嘅鮮茄湯配撘刀削麵, 又幾夾喎牛腱心牛肉又多又厚切, 口感軟爛好食<必食鹵牛飯>朋友嘅必食鹵牛飯鹵牛量亦好多雖然話係肉碎, 但食落肥美多汁, 撈飯一流<涼拌小菜>跟餐嘅涼拌小菜係黑木耳, 酸爽開胃<鮮橙綠茶 (左) 及金鳳梨紅茶(右)>跟餐亦有跟指定野飲, 想飲其他亦可以享有原價減廿蚊優惠鮮橙綠茶同金鳳梨紅茶都好fresh嫁金鳳梨紅茶仲跟左枝好可愛嘅鳳梨飲管, 有啲可愛<涼拌皮蛋豆腐>嗌套餐仲可以以優惠價加配小食添涼拌皮蛋豆腐份量都唔少, 豆腐亦非常水嫩
琴晚好姊妹黎灣仔同大食妹食晚飯
大食妹揀左間新開嘅台灣野試吓

<特濃鮮茄牛腱心牛肉麵>
大食妹今次想食湯麵, 嗌左份特濃鮮茄牛腱心牛肉麵
甜甜嘅鮮茄湯配撘刀削麵, 又幾夾喎

牛腱心牛肉又多又厚切, 口感軟爛好食

<必食鹵牛飯>
朋友嘅必食鹵牛飯鹵牛量亦好多
雖然話係肉碎, 但食落肥美多汁, 撈飯一流

<涼拌小菜>
跟餐嘅涼拌小菜係黑木耳, 酸爽開胃

<鮮橙綠茶 (左) 及金鳳梨紅茶(右)>
跟餐亦有跟指定野飲, 想飲其他亦可以享有原價減廿蚊優惠
鮮橙綠茶同金鳳梨紅茶都好fresh嫁

金鳳梨紅茶仲跟左枝好可愛嘅鳳梨飲管, 有啲可愛

<涼拌皮蛋豆腐>
嗌套餐仲可以以優惠價加配小食添
涼拌皮蛋豆腐份量都唔少, 豆腐亦非常水嫩
  • 特濃鮮茄牛腱心牛肉麵
  • 鮮橙綠茶
2021-08-05 65 瀏覽
午市優惠套餐招牌午餐。台式牛肉麵。味道一般。湯底偏淡。肉質一般。 總括來說$79價錢實在太貴 絕對可以用一半價錢都快餐廳享受一樣美味的午餐。第二手作冬瓜茶太甜太多冰。😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😳😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡🥶🥶🥶😡😡😡😡😡😡
✅牛壹台食台灣菜成日都食得多呢間係灣仔既台灣菜好平又抵食價錢好親民 仲有套餐 包一個主食同飲品仲可以以優惠價加錢叫小食添🤣🔆招牌紅燒牛腱心牛肉麵 配酸醋雲耳 $78牛腱牛肉份量好多👍🏻每樣都有兩件牛肉十分淋,唔會痴牙牛腱同樣好淋,食落有少少微辣麵條轉左刀削麵 呢隻刀削麵就偏向係腍身唔揀刀削麵仲可以揀返原本既幼麵🤣雲耳細細塊 加埋陳醋同蒜蓉 正啊😝味道: 3.3/5賣相: 3.4/5🔆古早味滷肉飯 $58滷肉飯既滷肉佈滿哂成碗飯🥰咸咸甜甜,每粒肉碎都十分入味仲有肥豬肉添😻 除左滷肉仲有酸菜 醃蘿蔔 同蛋加埋滷肉一齊食好夾👍🏻真係好有台灣既味道啊☺️味道: 3.7/5賣相: 3.5/5🔆皮蛋豆腐 $28夏日熱辣辣食啲涼伴野就最啱所以小食就揀左皮蛋豆腐皮蛋同豆腐都切左粒 好貼心 方便易食👍🏻個汁唔會太咸 味道啱啱好加埋木魚碎🌸正💛味道: 3.3/5賣相: 3.2/5🔆鮮橙綠茶 $6淡淡橙香味 有橙汁既緣故 所以唔會偏甜所以整體酸澀味都比較重 🔆百香果紅茶甜得嚟有少少紅茶既澀味,紅茶唔會蓋過百香果既甜味👍🏻熱辣辣大大啖咁飲台式飲品好爽😻地址: 灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地
✅牛壹台食
台灣菜成日都食得多
呢間係灣仔既台灣菜好平又抵食
價錢好親民 仲有套餐
包一個主食同飲品
仲可以以優惠價加錢叫小食添🤣

🔆招牌紅燒牛腱心牛肉麵 配酸醋雲耳 $78
牛腱牛肉份量好多👍🏻每樣都有兩件
牛肉十分淋,唔會痴牙
牛腱同樣好淋,食落有少少微辣
麵條轉左刀削麵 呢隻刀削麵就偏向係腍身
唔揀刀削麵仲可以揀返原本既幼麵🤣
雲耳細細塊 加埋陳醋同蒜蓉 正啊😝

味道: 3.3/5
賣相: 3.4/5

🔆古早味滷肉飯 $58
滷肉飯既滷肉佈滿哂成碗飯🥰
咸咸甜甜,每粒肉碎都十分入味
仲有肥豬肉添😻

淡淡橙香味
有橙汁既緣故 所以唔會偏甜
所以整體酸澀味都比較重

🔆百香果紅茶
甜得嚟有少少紅茶既澀味,
紅茶唔會蓋過百香果既甜味👍🏻
熱辣辣大大啖咁飲台式飲品好爽😻

地址: 灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
2021-08-03 114 瀏覽
愛吃臺灣菜的我,這次來到灣仔尋覓美食,第一次試了這家牛壹臺食,別有一番風味。這是一家牛肉麵專門店,有好多不同款式特色的牛肉麵,這次我們與朋友二人吃飯,點了一份半筋半肉牛肉刀削麵,一份古早味滷肉飯,再點了小吃藥膳醉香單骨雞翅作為今晚晚餐主角。首先半筋半肉刀削麵餐,配有爽口青瓜,十分開胃,牛肉口感煙韌又夠嫩,配埋彈牙的自家刀削麵,水準不錯。古早滷肉飯做得特別香,配有蛋和青菜,賣相夠正宗。而這個滷肉汁才是主打,真係好食到要叫多碗來送飯。而小食藥膳醉香單骨雞翅係餐廳推薦,藥膳同時對女生吃的好,味道也很易入口,飲埋D藥膳湯。另外呢度特色飲品都多選擇,正宗台灣奶茶,我就點了炭培烏龍茶,跟主食相當合配,整餐飯都係$300 左右,灣仔來講,好味又抵食。
2021-07-12
5 分鐘 (堂食)
2021-08-02 69 瀏覽
牛壹台食 (灣仔)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )••••••••••••••••••••••••••••••♥️餐點:•招牌紅燒牛腱心牛肉麵(半筋半肉)配蜂蜜紅茶 $76•必食滷牛飯 配 鮮橙綠茶 $62+$6 (特飲另+$6)•甜不辣 $36••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:喺灣仔覓食唔易!竟然搵到咁抵食嘅牛肉麵仲唔洗加一,大家都可以試吓!每個餐都會有款涼拌前菜,今次係涼拌青瓜,雖然連皮,但唔會食到苦澀味,口感都幾爽脆。至於招牌紅燒牛腱心牛肉麵(半筋半肉),先講湯頭,偏向重牛味,唔會食完好口渴。值得一讚嘅係佢啲牛腱心肉,非常重牛肉味,一食入口幾有驚喜,牛筋都唔會太硬,每款都有兩大舊,份量都滿意。麵方面都幾特別,可以揀關廟麵同刀削麵,未試過關廟麵嘅我今次就試吓關廟麵,呢隻麵比較幼身,但都同時掛到湯。另一樣主食就係必食滷牛飯,滷肉飯就食得多,滷牛飯就真係第一次食🤣,滷牛肉份量都幾多,味道都唔錯,有越食越上癮嘅感覺!朋友甚至鐘意滷牛飯多過牛肉麵🤣小食甜不辣無諗到咁大
牛壹台食 (灣仔)
♥️餐點:
•招牌紅燒牛腱心牛肉麵(半筋半肉)配蜂蜜紅茶 $76
•必食滷牛飯 配 鮮橙綠茶 $62+$6 (特飲另+$6)
•甜不辣 $36
♥️食評:
小食甜不辣無諗到咁大份,炸得香脆亦唔會油膩,配上酸酸甜甜嘅醬汁都幾好味~
飲品方面,兩款都唔錯,但下次叫就會叫店家少糖,自己飲唔慣全糖飲品啊!🤣🤣
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
牛壹台食 (灣仔)
灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下

#cony去灣仔 #cony食牛肉麵 #cony食台灣嘢 #灣仔 #hkfoodie #牛壹台食
2021-07-28 115 瀏覽
突然間好想食台灣大熱嘅鴨血,行過灣仔見到有間食台灣菜嘅鋪頭竟然有就更係入去試吓啦⋯⋯絕味麻辣鴨血配冬粉:大大碗鴨血口感好實在,仲有加埋硬豆腐吸晒d麻辣汁超正,冬粉一樣最正係吸晒d汁,鐘意食麻辣嘅朋友一定要試👍🏻古早味滷肉飯:本身我好鐘情滷肉飯,這間店d滷肉比較大粒,所以我覺得口感好好,d汁又調教得好好味😋大大碗一定飽肚。飲品點左鮮橙綠茶🥤金桔檸檬茶🥤兩杯都好清新好好飲👍🏻小食點左蛋餃一件一口,蛋包住肉非常好食有小小汁.正

飲品點左鮮橙綠茶🥤金桔檸檬茶🥤兩杯都好清新好好飲👍🏻

小食點左蛋餃一件一口,蛋包住肉非常好食有小小汁.正
2021-07-27
2021-07-27 57 瀏覽
繼續灣仔周圍揾食,今日就試吓呢間台灣牛肉麵,睇吓好唔好食先?餐牌選擇唔多,全部都係牛肉麵,只是配上不同嘅湯底。我第一次嚟呢間食,我就揀咗最Basic嘅台灣原味牛肉麵再配上烏龍茶。因為早黎,今日舖頭客人唔多,好快就有得食。跟餐有一個細細碟嘅前菜,我係拍青瓜,同事係木耳。牛肉大大塊,好厚身,對得住個價錢。湯底味道清甜,麵質剛剛好。我呢幾日因為食得太多野,餐飲我就叫左烏龍茶,諗住幫助消化。總括來說,依間舖頭嘅牛肉麵的確唔錯,不過食物選擇較少,同埋只有牛肉麵選擇,如果將來可以有多啲唔同食物選擇就更好。

我呢幾日因為食得太多野,餐飲我就叫左烏龍茶,諗住幫助消化。

2021-07-22
  • 牛肉麵
今日行經灣仔軒尼詩道,見有間新開的台食店「牛壹台食・牛肉麵專門店」,鍾意試新野的我,就決定食下呢度的麵食。 餐廳以簡單工業風裝修,面積細細,以2-4人木枱櫈為主。以台式麵食為主,還有數款台式飯類、小食等。 呢度套餐都只係由$58起,都真是好抵食。套餐包有食主一款+涼拌+飲品。 涼拌小菜……芽菜以麻油調味,入口清香爽口。 招牌紅燒牛腱心關廟麵餸料有四、五件厚切、口感軟腍、入味的牛腱心,湯底濃郁,加上酸菜、葱花調味,再配上入口爽軟的關廟麵,簡單得嚟,又好好味。 金鳳梨紅茶香甜鳳梨,加上紅茶解膩,清爽解渴。

涼拌小菜……芽菜
以麻油調味,入口清香爽口。

招牌紅燒牛腱心關廟麵

金鳳梨紅茶
香甜鳳梨,加上紅茶解膩,清爽解渴。

1K
台灣人眼中認為滷肉飯是「國飯」,牛肉麵是「國麵」,這晚來到灣仔的牛壹台食就可品嚐兩大著名寶島庶民美食。餐廳面積雖不大,但裝修不期然令人懷念因封關已久而去不了的台灣夜市。套餐價錢極親民,最平$58起就有齊涼拌小菜、主食及飲品,不收加一服務費。今次就選了兩份套餐,再以優惠價追加一份小食。必食滷牛飯 $62平時吃魯肉飯大多是由豬肉製成,牛肉肉燥飯比較罕見,份量頗大碗,就算是男生也絕對吃得飽。牛肉肉燥牛味濃郁,加入秘製醬料燉煮,味濃甘甜,質地軟嫩,拌在飯中能夠將每顆飯粒均勻包裹,加上牛肉的油脂不及豬肉的多,相對地沒那麼膩口。特濃鮮茄牛腱心牛肉麵 $76湯汁融合了牛肉香濃肉汁和特濃鮮茄湯底,讓濃厚的湯頭略帶酸甜,喝起來溫和順口又開胃。半筋半肉的牛腱富含膠質,吸附湯汁精華後香軟細嫩且入味,肉香尤其醇厚。關廟麵質地滑口有嚼勁,即使浸久了也不會過軟,卻又吸收了牛肉湯的濃郁精華,讓麵條輕易地掛滿湯汁。香辣口水單骨雞翼 $28冷卻後雞皮與雞肉間的空隙形成QQ果凍狀,富含膠原蛋白,而且切成單骨雞翼,食時更方便。味道微辣而不嗆喉,刺激味蕾,一咬開肉質嫩滑。跟餐飲品則選了蜂蜜綠茶及加$4特飲金桔檸檬紅茶。

今次就選了兩份套餐,再以優惠價追加一份小食。
套餐

必食滷牛飯 $62

特濃鮮茄牛腱心牛肉麵 $76

香辣口水單骨雞翼 $28
香辣口水單骨雞翼

味道微辣而不嗆喉,刺激味蕾,一咬開肉質嫩滑。
香辣口水單骨雞翼

跟餐飲品則選了蜂蜜綠茶及加$4特飲金桔檸檬紅茶。
金桔檸檬紅茶
2021-07-21
2021-07-21 103 瀏覽
🔻 牛壹台食灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下///🧃古早味清燉牛肉麵$68食得台灣嘢,一定要試吓佢個牛肉麵正唔正宗,呢個牛肉麵牛味十足,湯底食得出用好多牛骨牛肉煮成,同時麵底都10分出色,非常彈牙,而牛肉亦都燉得足夠耐,食落好淋/🧃必食滷牛飯$62滷肉飯就食得多,用牛肉整就真係未試過,結果發現原來都幾好食喎,而且味道比用豬肉整更加濃郁添,十分之好撈飯,令人忍唔住食完一啖又一啖/🧃麻辣雞腎$30鍾意食辣嘅記得嗌麻辣雞腎,雞腎本身味道正常,冇乜特別,精粹在於雞腎上面嘅辣油,勁辣勁過癮/🧃金鳳梨紅茶食台灣野又點少得叫台式飲品,呢度嘅紅茶有茶味得來又唔澀,加埋金鳳梨酸酸甜甜,夏天就啱晒/🧃金橘檸檬茶金橘檸檬茶比一般嘅檸檬茶多咗分層次,飲落會多咗一份金橘嘅清新香味
🔻 牛壹台食
///
🧃古早味清燉牛肉麵$68

🧃必食滷牛飯$62

🧃麻辣雞腎$30

🧃金鳳梨紅茶
🧃金橘檸檬茶
2021-07-21 102 瀏覽
套餐優惠$ 104手作冬瓜茶冬瓜茶味道正常 唔會太稀🤣藥膳醉香單骨雞翼$ 28酒味較重 藥膳味道差啲🤔 單骨雞翼可以令客人食得方便啲~同埋會入味啲 招牌紅燒半筋半肉麵 $76 刀削麵牛筋滷得岩岩好 唔會淋曬仲帶小小咬口 但又唔會太難咬😂 半肉用左牛𦟌 厚切 👍🏻食落好厚肉 岩曬鍾意食啖啖肉既朋友仔😆套餐$62古早味滷肉飯 $58滷肉飯正正常常~ 肥瘦適中既腩肉 滷水汁唔會好甜🙈金桔檸檬茶 +$4有啲似紙包個隻柑桔檸檬~😆

套餐優惠$ 104

滷肉飯正正常常~ 肥瘦適中既腩肉 滷水汁唔會好甜🙈

金桔檸檬茶 +$4
有啲似紙包個隻柑桔檸檬~😆
2021-07-20 80 瀏覽
美食博士到灣仔食新開抵食牛肉餐🥩🍜招牌紅燒牛腱心牛肉麵 $76🍛必食滷牛飯 $62🌶麻辣雞腎 $30🧋招牌鮮奶茶 $6☕️蜂蜜紅茶我哋叫咗兩個套餐,埋單都唔使兩舊水,一個麵一個飯,兩個都大大份,幾豐富,配埋個小食就啱啱好。 雞腎辣辣地小小麻,唔太過分,啱香港人食,小食份量都幾多。滷肉飯係牛肉,食落幾惹味。碗麵嘅牛肉大大塊,半筋半肉,食落口軟冧冧,配埋香濃嘅湯汁一流👍。因為新開,環境都好新淨✨,有台灣麵館嘅特色,當日去到都算多人。
美食博士到灣仔食新開抵食牛肉餐🥩

🍜招牌紅燒牛腱心牛肉麵 $76