2021-07-07 39 瀏覽
朋友仔話做嘢附近開咗間台灣嘢,無得去旅行就唯有靠食嘢啦!餐廳嘅牆有天燈相,加少少旅行感。招牌紅燒半筋半肉麵 關廟麵 $88叫牛肉麵可揀關廟麵或刀削麵,而我就揀咗幼身嘅關廟麵,口感較Q彈。牛筋牛腩都大大舊,食完真係好飽。必食滷牛飯 $62平時常見用豬肉製嘅滷肉飯,呢度就有用牛肉製成嘅滷牛飯,牛腩煮到好入味。加埋酸菜同蘿蔔一齊食仲無咁膩。️甜不辣 $36炸到好脆,好煙韌,個味似喺台灣檔仔食嘅味道。金桔檸檬紅茶 跟餐加$4酸酸地又有茶味,而且夠哂大杯,記得攪勻先好飲呀!百香果綠茶 跟餐百香果酸酸甜甜,幾適合獨熱無咩胃口飲。

朋友仔話做嘢附近開咗間台灣嘢,無得去旅行就唯有靠食嘢啦!

餐廳嘅牆有天燈相,加少少旅行感。

招牌紅燒半筋半肉麵 關廟麵 $88

牛筋牛腩都大大舊,食完真係好飽。

必食滷牛飯 $62

加埋酸菜同蘿蔔一齊食仲無咁膩。

甜不辣 $36
炸到好脆,好煙韌,個味似喺台灣檔仔食嘅味道。

金桔檸檬紅茶 跟餐加$4
酸酸地又有茶味,而且夠哂大杯,記得攪勻先好飲呀!
百香果綠茶 跟餐
百香果酸酸甜甜,幾適合獨熱無咩胃口飲。

2021-07-04 96 瀏覽
最近灣仔新開台灣牛肉專門店,當然要黎試下啦😊食店位置方便又近MTR,店舖簡潔,佈置有台灣feel 🍜古早味清燉清牛腩刀削麵湯底有雪菜味道,清湯中帶有香濃牛腩味,而且牛腩好軟身又入味,而且還有一小碟青瓜粒前菜 🥘古早味滷肉飯好味道嘅滷肉,即肉燥飯,加埋隻半隻滷味嘅雞蛋及小唐菜,還有幾片酸蘿蔔同雪菜,好有台灣風味😋,都一樣有青瓜粒前菜 🥞甜不辣薄身魚餅做嘅甜不辣,飯後甜品真係好正👍 🧋鮮草奶茶呢個奶茶有涼粉係入面,香濃奶茶加涼粉,好適合夏天飲😍 🥤蜂蜜綠茶清香綠茶加蜂蜜,唔會有苦澀嘅味道,而且仲好滋潤🥰
最近灣仔新開台灣牛肉專門店,當然要黎試下啦😊

食店位置方便又近MTR,店舖簡潔,佈置有台灣feel

🍜古早味清燉清牛腩刀削麵

🥘古早味滷肉飯

🥞甜不辣
薄身魚餅做嘅甜不辣,飯後甜品真係好正👍

🧋鮮草奶茶
呢個奶茶有涼粉係入面,香濃奶茶加涼粉,好適合夏天飲😍

🥤蜂蜜綠茶
清香綠茶加蜂蜜,唔會有苦澀嘅味道,而且仲好滋潤🥰
2021-07-03 110 瀏覽
灣仔這間牛壹台食牛肉專門店,食台式食品為主!主食大約有8款,再有10多款小食!川味麻辣半筋半肉關廟麵,湯頭滲出陣陣既麻辣香味,但唔會太挎張!牛筋夠 q彈重骨膠原感覺!牛鍵心肉厚唔乾淨淨,肉質嫩淋入味,麵質相當好,掛湯力十足,幾好食!古早味滷肉飯,份量夠多,滷肉味濃而不咸,幾惹味!滷肉既肥瘦度幾平均!味道惹味,送飯食一流!台式感覺幾濃厚。甜不辣,煙煙unun, 唔會油膩感覺,配上醬汁食更佳!幾有口感,正!金鳳梨紅茶,味道清爽幾香,清爽解暑!
川味麻辣半筋半肉關廟麵

金鳳梨紅茶,味道清爽幾香,清爽解暑!
2021-06-30 116 瀏覽
行過灣仔遇上大雨,見到間裝修好有台灣夜市風嘅食店,一於避雨加食晩餐。店內紅色調如台灣老街夜市的壁畫,將我暫時帶到台灣。店內主打原汁原味台式牛肉麵。點上招牌半筋半肉麵,用上牛腱心製作,無論係筋定肉都好入味又夠淋。肉嘅份量好夠滷肉飯食得多但總覺肥膩,佢有必食滷牛飯,個名咁犀利,食落又真係唔錯,多份濃香,少D油膩感。點餐仲有醃木耳小吃送,另外個小食麻辣雞腎就欠一點辣。食完紅燒牛肉麵,雨細了,要和火紅夜市道別,再回到日常。

店內紅色調如台灣老街夜市的壁畫,將我暫時帶到台灣。

店內主打原汁原味台式牛肉麵。

點餐仲有醃木耳小吃送,另外個小食麻辣雞腎就欠一點辣。

食完紅燒牛肉麵,雨細了,要和火紅夜市道別,再回到日常。
  • 半筋半肉麵
2021-06-28 133 瀏覽
有時放工太累真的不想回家煮食,經過見到這間新開的台式餐廳,價錢又相當平價(普通飯只需$5x—6x),就入去食個便飯!餐廳內充滿著台式佈置,即使是便飯,都好有特色。特色椰香海南雞飯特別在於,他的飯並非一般的油飯,而是薑味濃的飯,而且醬料酸辣,與其他地方的不同,將海南雞撈醬料及飯吃,別有一番特色。另外這個古早味滷肉飯非常經濟,只需$58!滷肉整得好淋好香幾入味,最驚喜是偶然會有少許軟骨~套餐還包了前菜(青瓜)和飲品,加了$8配香芋珍珠鮮奶奶茶,非常香甜多芋圓👍🏼簡簡單單又方便的一餐,的確不錯~

餐廳內充滿著台式佈置,即使是便飯,都好有特色。

古早味滷肉飯

香芋珍珠鮮奶奶茶

簡簡單單又方便的一餐,的確不錯~
古早味滷肉飯
香芋珍珠鮮奶奶茶
📍牛壹台食📮灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下.無啦啦出灣仔行展覽, on the way既時候🙎🏽‍♂️話想食台灣牛肉麵, 所以大家就一齊上網搵, 搵搵下發掘到呢間新既小店, 決定小試牛刀, 俾個機會佢.餐廳感覺好新, 應該開左唔夠一個月, 所以連IG acc都搵唔到🤭 唯有望下附近啲人兄食咩再諗下叫咩好.最後我地叫左招牌紅燒牛腱心牛肉麵, 特濃鮮茄牛腱心牛肉麵, 2杯飲品同1個小食.招牌紅燒牛腱心牛肉麵🐮HKD76🙎🏽‍♂️傳統台式牛肉麵, 半筋半肉, 軟淋黏口既筋配牛味濃郁既牛腱心肉, 再飲淡湯, 真係不得了.特濃鮮茄牛腱心牛肉麵🍅 HKD76💁🏻‍♀️喜歡蕃茄湯既必食, 湯頭夠濃, 真材實料, 我差唔多飲晒成碗湯都唔覺得口渴👅.麵底我地揀左刀削麵, 比較有口感, 軟硬度適中, 最怕啲鋪頭整得耐得制搞到成個麵淋晒😏佢地仲有另一款叫「關廟麵」服務員話係比較幼身既麵, 我估比較似上海麵, 鐘意既朋友可以試下.追加小食·藥膳醉香單骨雞翼 HKD28老實講賣相一般, 但味道都可以, 食得出有藥膳味, 而且單骨雞翼方便食, 貼心💗.跟餐飲品·手作冬瓜茶🥤甜度適中, 而且同牛肉麵味道好夾, 夏天飲返杯
📍牛壹台食
📮灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下

招牌紅燒牛腱心牛肉麵🐮HKD76
招牌紅燒牛腱心牛肉麵

特濃鮮茄牛腱心牛肉麵🍅 HKD76
特派鮮茄牛腱心牛肉麵

追加小食·藥膳醉香單骨雞翼 HKD28
跟餐飲品·手作冬瓜茶🥤
甜度適中, 而且同牛肉麵味道好夾, 夏天飲返杯消下暑就岩晒👍🏻
誤打誤撞試左呢間新既台式小店, 出奇地滿意, 希望佢下次可以試到佢地既麻辣雞腎啦, 期待😌
整體環境💭💭💭💭
特派鮮茄牛腱心牛肉麵
  • 特濃鮮茄牛腱心牛肉麵
  • 手作冬瓜茶
2021-06-27 2959 瀏覽
在灣仔電腦城繞了一圈都決定不了買哪一款Router,最後離開從軒尼詩道往金鐘方向走,途中被這家新開張的台式餐廳吸引進店位置(9/10):軒尼詩道近修頓球場,附近有港鐵、巴士、小巴及電車,交通四通八達環境(7/10):一貫台式餐廳的簡約裝修,面積不大,由於座位不多,可能需要拼枱坐服務(8/10):侍應下單及上菜算快,即使客滿也不會要求客人離開食物(8/10):主要售賣台式料理及飲品,選擇不算多,但勝在味道較為正宗及不錯特濃鮮茄半筋半肉麵~$76侍應推薦的這款麵,用上特濃鮮茄湯,鮮甜味美;太太選了幼麵(店家稱為關廟麵),麵質幼滑亦吸湯;主菜有牛筋及牛展腩,都有先滷過所以很香很淋必食滷肉飯~$62除了有香濃味重的滷肉外,配菜有半隻雞蛋、鹹菜及香蔥,很有台灣風味,餸飯一流藥膳醉香單骨雞翼~跟餐+$28加點了醉雞翼這款小食,醬汁帶有藥材及酒香味,雞翼是預先開邊的,很方便食用金桔檸檬綠茶由於糖漿在底部,必須先攪勻,便能飲到金桔的甜味,加上本身的茶香,味道清新百香果綠茶百香果味香,同樣地,攪勻後味道清甜可口整體來說,這間台式料理位置很好,而環境、服務及食物都屬不錯,如在附近想食一些簡單的台灣菜,這裡

位置(9/10):

環境(7/10):

服務(8/10):
侍應下單及上菜算快,即使客滿也不會要求客人離開

食物(8/10):

特濃鮮茄半筋半肉麵~$76
特濃鮮茄半筋半肉麵
主菜有牛筋及牛展腩,都有先滷過所以很香很淋

必食滷肉飯~$62

藥膳醉香單骨雞翼
藥膳醉香單骨雞翼~跟餐+$28

百香果綠茶
百香果味香,同樣地,攪勻後味道清甜可口

整體來說,這間台式料理位置很好,而環境、服務及食物都屬不錯,如在附近想食一些簡單的台灣菜,這裡就是您的選擇

🌺牛壹台食
🌺地址:灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
2021-06-25
藥膳醉香單骨雞翼
2021-06-27 85 瀏覽
同fd去利東街、行完藍屋,行過咁岩見到間台灣野,online搵搵唔見太多資訊原來係新開的,就走左入去試下。見到menu,又幾好,竟然lunch同dinner都有set,咁又幾抵下wo😂加少少錢就已經可以配埋野飲🥤滷牛飯($62)平時出面食開既滷肉飯,通常都係用豬肉,肉質會覺得相對鞋身。幾鍾意滷牛飯,好入味之餘,牛好似牛腩果種炆得好淋身,同埋索曬d味👍唔想再食返豬😂😂😂古早味清燉牛腩麵($68)個湯底清清地,淡味健康點,麵就用左台灣既闊條麵,整得幾爽身,牛腩炆得好鬆軟。麻辣雞腎(+$30)好麻香,辣度大概小辣,都可以接受到,幾惹味🤤而雞腎都幾爽口,算係岩岩好蜂蜜紅茶🥤唔會太甜,好清香既茶底👍不過略嫌多冰仙草奶茶🥤仙草好清涼爽滑,解一解奶茶既肥膩

滷牛飯($62)

古早味清燉牛腩麵($68)

麻辣雞腎(+$30)

蜂蜜紅茶🥤
唔會太甜,好清香既茶底👍不過略嫌多冰

仙草奶茶🥤
仙草好清涼爽滑,解一解奶茶既肥膩

2021-06-26 56 瀏覽
收工嚟試下呢間位於灣仔軒尼詩道嘅 - 牛壹台食,餐廳供應多款台式飯、麵、小食、飲品。特濃鮮茄半筋半肉麵 $76 特別鐘意蕃茄湯底酸酸甜甜嘅鮮味,味道同牛肉好夾,牛肉腍滑,牛筋更加香軟。古早味滷肉飯$58 滷肉醬中瘦肉同肥肉嘅比例平衡得宜, 唔會過份油膩, 豬肉油脂滲入珍珠米,啖啖油香,經典美味。麻辣雞腎+$30雞腎十分爽彈,配上麻辣醬料同芝麻,香麻惹味。蜂蜜綠茶 、皇牌珍珠奶茶+$8,台式飲品甜度都幾高,如需要可預早要求少甜。

2021-06-25 48 瀏覽
係灣仔行過見到新開咗間台灣菜,都幾多人食,而且定價又唔貴,人均都係100元有找,就入去啦😃🔸️古早味滷肉飯 🐷滷肉肥瘦適中,又夠入味,份量多到足夠食完一碗飯,抵食,不過飯偏濕 🔸️古早味清燉牛腩麵 🐮湯底帶微甜味,麵質偏軟身,牛腩份量都幾多塊,帶少少肥唔韌 🔸️麻辣雞腎🐔我同朋友食上一塊爽口有嚼勁既雞腎,大家動作一致要即時飲返啖嘢飲解辣先,呢道真係又麻又好鬼辣,不過辣得過癮,鍾意辣既朋友可以挑戰🤪 🔸️金鳳梨紅茶 / 跟餐🥤一杯帶鳳梨味道既紅茶 🔸️皇牌珍珠鮮奶茶 / 轉其他飲品補錢🧋嘢飲都幾大杯,珍珠奶茶偏甜,下次問吓店員有無得減甜先

🔸️古早味滷肉飯 🐷

🔸️古早味清燉牛腩麵 🐮
湯底帶微甜味,麵質偏軟身,牛腩份量都幾多塊,帶少少肥唔韌

🔸️麻辣雞腎🐔

🔸️金鳳梨紅茶 / 跟餐🥤
一杯帶鳳梨味道既紅茶

🔸️皇牌珍珠鮮奶茶 / 轉其他飲品補錢🧋
嘢飲都幾大杯,珍珠奶茶偏甜,下次問吓店員有無得減甜先
2021-06-24
2021-06-22 68 瀏覽
很久沒有去台灣旅遊,非常想念當地的美食,最近在網上看到這裏新開了一間台式美食店,今晚專程來到了。可能由於新開的原因,這裏在推廣套餐美食。藥膳花雕雞關廟麵$68,百香果紅茶。藥膳花雕雞關廟麵,湯底的當歸味道濃郁,反而花雕酒的香氣不算太多,可能是當歸的甘香味道覆蓋了酒的香氣,不過如果喜歡當歸味的女士就是恩物。雞絲肉質彈牙,關廟麵是幼麵,棉質爽口彈牙,掛湯能力一流。百香果紅茶,紅茶和百香果味道都濃郁,酸酸甜甜,非常開胃。台式滷肉飯$62,鮮橙綠茶加$6。台式滷肉飯,滷肉的醬油味道香濃,肥瘦配合得很好,加上酸菜、蘿蔔和小棠菜,可以減少油膩感。鮮橙綠茶,茉莉花茶味道香濃,加上鮮橙的鮮甜味道,便是一杯正宗的台式飲品。金梅地瓜條$28,採用了話梅製造的粉末,味道酸酸甜甜,令到香脆的地瓜,層次感更加豐富,值得推介。
可能由於新開的原因,這裏在推廣套餐美食。

藥膳花雕雞關廟麵$68,百香果紅茶。

雞絲肉質彈牙,關廟麵是幼麵,棉質爽口彈牙,掛湯能力一流。

百香果紅茶,紅茶和百香果味道都濃郁,酸酸甜甜,非常開胃。

台式滷肉飯$62,鮮橙綠茶加$6。

2K
2021-06-22 1807 瀏覽
公司附近開左間新嘅台式餐廳睇黎係主打台灣牛肉麵 🍜所以就約埋同事一齊去試下新野🤤-#招牌紅燒半筋半肉刀削麵 $76每個set都有一碟青瓜做前菜 非常開胃🥒而呢個牛肉麵真係超足料 份量同比例都啱啱好佢嘅精粹紅燒湯底清得黎又夠味 而且仲食到淡淡嘅黃酒味可見餐廳真係下左苦工刀削麵亦都掛到湯至於牛筋同牛肉都煮得好腍好入味估唔到咁大件牛肉都可以煮到唔痴牙-#古早味清燉牛腩關廟麵 $68至於呢個古早味牛腩麵真係好有驚喜🤩見佢湯底咁清以為味道比較淡 但原來係好清甜牛腩仲特登用左牛坑腩 所以特別好食就算關廟麵係幼麵都無阻佢嘅掛湯力-#海苔鹽酥雞 $32牛肉麵餐加多少少錢就可以追加小食 所以我地都點左個鹽酥雞share一上菜已經聞到勁香 而且仲有海苔粉均勻咁撒係鹽酥雞上面呢度嘅鹽酥雞比較大件 但正正係咁就保留到肉汁同外層香脆👍🏻-#蜂蜜綠茶跟餐會附送飲品蜂蜜綠茶嘅蜂蜜味比較出 配埋主菜好夾🍯🍵-#檸檬冬瓜茶 +$4平日就飲得多檸檬茶同冬瓜茶呢個組合都係第一次見🥤清甜嘅冬瓜茶加上檸檬嘅微酸 好適合夏天飲-📍牛壹台食灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
公司附近開左間新嘅台式餐廳

清甜嘅冬瓜茶加上檸檬嘅微酸 好適合夏天飲
📍牛壹台食
灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
  • 紅燒半筋半肉刀削麵
同朋友各自嗌左個「午市套餐」。套餐有涼拌小菜、主食同埋飲品。涼拌小菜係青瓜,青瓜爽脆清甜。古早味清燉牛腩麵($68)麵可以揀關廟麵或者刀削麵,未聽過關廟麵就揀左關廟麵試下。關廟麵較幼身。湯底夠清唔會話好重味精。牛腩厚得嚟真係超腍又入味!有少少肥膏夾喺肉中間,肥膏入口即溶,絲毫不覺肥膩。轉配其他飲品原價減$20,加左$6嗌杯鮮橙綠茶。超大杯!好香橙味,唔會太甜。必食滷牛飯($62)滷肉飯食得多,通常都係滷豬肉,老牛肉真係第一次食。肉汁豐富,撈埋蔥同雪菜一齊食送飯一流!😋重有小唐菜、漬物同鹵蛋。飲品揀咗「金鳳梨紅茶」隻味係鳳梨酥果隻味而唔係「菠蘿」冰果隻味。好似食緊鳳梨酥咁。加$30叫多個「麻辣雞腎」小食。我唔係食得好辣,麻辣雞腎香口惹味,辣度恰到好處。

涼拌小菜係青瓜,青瓜爽脆清甜。

古早味清燉牛腩麵($68)

必食滷牛飯($62)

飲品揀咗「金鳳梨紅茶」

加$30叫多個「麻辣雞腎」小食。
我唔係食得好辣,麻辣雞腎香口惹味,辣度恰到好處。
2021-06-21 85 瀏覽
聽朋友介紹公司樓下新開了我最喜歡臺灣菜啦!滷肉飯、牛肉面及各種臺式小食都是我的最愛!小店看上去整潔有序,環保舒適,餐牌顯示午市有各種套餐可選擇,也可根據需要追加喜歡的小食。 招牌紅燒牛腱心刀削面,腱子肉燒得熟爛適中,噴香入味;一條條牛筋順滑軟韌,入口彈牙,感覺是滿滿的骨膠原;刀削面勁道細軟,爽口不粘,配上鮮美的微辣湯底,真的是夠味夠香! 古早味滷肉飯配鹽酥雞,滷肉味道濃郁,肥而不膩,肉燥、綠菜等和軟糯香甜的米飯拌在一起,香甜可口,有滋有味!鹽酥雞也是外酥裏嫩,香味撲鼻,好好吃!香芋珍珠鮮奶茶,散發著濃郁的香芋味,甘甜爽口,超級好喝!蜂蜜紅茶也是清甜可口,非常適合夏天.小店感覺還不錯👍,價格實惠,風味純正,交通便利,港鐵灣仔站B1出口三分鐘就到了,下次再來試試lunch set!

2021-06-21 56 瀏覽
今次嚟到呢間位於灣仔新開嘅台灣牛肉麵,餐廳座位闊落坐落唔會迫,而且充滿台灣風味,午市套餐有涼拌小食、主菜同埋嘢飲,埋單都唔使$80 ,喺灣仔區來講可以話係抵食🤩招牌紅燒牛腱心牛肉麵(半筋半肉)$76話明係招牌牛肉麵就梗係要試一試佢啦!面底方面有兩款面揀:關廟麵/刀削麵😙關廟麵就比較幼身,而刀削麵就識落比較有口感!今次我哋就叫咗兩碗唔同麵底,我自己就比較喜歡刀削麵🤣 湯底方面味道非常濃郁,而且識落唔重味精味,飲晒成碗湯都完全唔口渴😍 牛肉方面顧名思義就係一半牛筋同埋一半肉,夾夾埋埋有成六大嚿,第一次食牛肉麵多到食唔晒啲牛肉😵‍💫特濃鮮茄牛腱心牛肉麵(半筋半肉)$76朋友唔食辣於是令一碗就試吓佢嘅蕃茄湯底!蕃茄湯底非常濃郁鮮甜,加埋酸菜一齊食令到個味道更加有層次!湯底唔係就咁用茄膏整成,真係落咗新鮮蕃茄,令到湯底更加鮮甜,啱晒鍾意食蕃茄湯底嘅朋友🤩口水單骨雞翼 $28食完牛肉麵如果唔夠喉仲可以用優惠價加小食!我哋今次就試咗口水單骨雞翼,口水醬非常之惹味而且雞翼係醉雞翼嚟,強烈推介大家一試!單骨雞翼令到食落更加方便👍🏻-飲品:金鳳梨綠茶/鮮橙紅茶台灣嘅鳳梨當做咁就梗係要試吓呢度嘅鳳梨茶啦!鳳

招牌紅燒牛腱心牛肉麵(半筋半肉)$76

特濃鮮茄牛腱心牛肉麵(半筋半肉)$76

口水單骨雞翼 $28
飲品:金鳳梨綠茶/鮮橙紅茶
台灣嘅鳳梨當做咁就梗係要試吓呢度嘅鳳梨茶啦!鳳梨未非常之出而且唔會過甜,茶底無論係紅茶同埋綠茶都非常出色😍 而且另一個加分為就係呢度係用紙飲管,更加環保而且質量亦都非常好唔會用到溶溶爛爛飲唔到嘢👍🏻