2021-06-20 46 瀏覽
經過灣仔軒尼詩道發現新開在家主打台灣牛肉的麵食店。見到心思思就行咗入去試下成間舖以木色為主座位都算舒服環境長方形一眼望哂都坐到十人以上我哋揀咗佢個牛市套餐川味麻辣半筋半肉麵麻辣香味豐富,麵底係關廟麵味道不錯。飲品係 柑桔檸檬茶另一款係滷肉飯 牛肉味道極為濃郁鹹度適中,肉汁香氣足 牛肉滷製成肉燥比一般豬肉更為嫩口,而且肉燥滷得入味。除了牛肉肉燥外還小黃瓜當配菜,炒香熬製手切碎牛肉彷彿濃縮了所有牛肉的精華,香味四溢,沾了醬汁牛油肉燥,均勻的混著白飯,濃郁鹹香。飲品揀咗蜂蜜綠茶再加多個前菜藥單單骨醉雞翼雞翼醃得好味肉質爽彈嫩口牛壹台食灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
經過灣仔軒尼詩道發現新開在家主打台灣牛肉的麵食店。
見到心思思就行咗入去試下
成間舖以木色為主
座位都算舒服
環境長方形一眼望哂
都坐到十人以上

我哋揀咗佢個牛市套餐
川味麻辣半筋半肉麵

麻辣香味豐富,麵底係關廟麵
味道不錯。

飲品係 柑桔檸檬茶

另一款係滷肉飯

牛肉味道極為濃郁

鹹度適中,肉汁香氣足
牛肉滷製成肉燥比一般豬肉更為嫩口,而且肉燥滷得入味。

飲品揀咗蜂蜜綠茶

再加多個前菜藥單單骨醉雞翼

雞翼醃得好味
肉質爽彈嫩口

2021-06-19 87 瀏覽
有日行開灣仔,見到有間新開張賣台灣菜的小店!佢又有做緊特價,咁就入去試吓!🍡麻辣雞腎麻醬好香🥰之前都食過出面啲店,雞腎都會整得比較硬身,只有醃料!但呢間的雞腎係我覺得煮到好軟熟好淋身,真係超級好食!但係食到最後真係愈黎愈辣🥴🍡古早味清燉牛腩麵見到呢度啲牛腩麵可以轉做關廟麵!😮😮我之前從來都未聽過關廟麵,但我男朋友話關廟麵係好嘢嚟㗎 !後來上網查,原來關廟麵係台南嘅手工麵!因為製造嘅方法天然,所以關廟面比傳統嘅面更加Q口,更加耐煮!但從肉眼嚟睇,關廟麵比起一般米線幼身,比金邊粉粗身!食一啖之後發覺個湯底好清甜,牛腩又煮得夠淋身,雖然有少少肥膏,但係比例上又唔算多喎!瘦得嚟牛味好香,口感好豐富!🍡必食滷牛飯一般食開既滷肉都係豬肉,第一次見到滷肉係用牛肉😮😮食落牛味濃同香口,而且有雪菜作配搭,夾埋黎食好有台灣的風味!🍡金桔檸檬茶🍡百香果紅茶台式飲品普遍黎講都太甜😅

🍡麻辣雞腎

🍡古早味清燉牛腩麵

後來上網查,原來關廟麵係台南嘅手工麵!

🍡必食滷牛飯

🍡金桔檸檬茶
🍡百香果紅茶

台式飲品普遍黎講都太甜😅

2021-06-17 147 瀏覽
呢間新開台灣餐廳真係非常有驚喜,估唔到水準咁高!新張期內,全日都有套餐,包台式飲品,仲可以用優惠價加小食,超正😍會不斷loop再食特濃鮮茄半筋半肉面 $76(+$6有香芋鮮奶茶)個湯底超正!唔似一般台式牛肉麵有似藥材苦澀味,有成粒鮮茄配湯底,茄味濃郁,差唔多成碗湯都飲曬,牛肉勁厚勁大塊,牛筋煮得勁腍,值得encore再食😋必食滷牛飯 $62 (跟餐仲送一杯蜂蜜紅茶)睇相已經知道肥肉分布剛剛好,加埋黃蘿蔔同酸菜,超級好送飯,肥而不膩,勁快就同朋友一人一半食清光。最最驚喜係+28蚊的小食-藥膳雞翼!勁好食,有花雕酒香同少少杞子香,雞肉嫩滑,仲細心整成單骨雞翼,一啖就食得曬。成餐都質素勁高,2個人先食左$172。係灣仔黎講,只能說我下次會再同朋友一齊黎食。

會不斷loop再食
特濃鮮茄半筋半肉面 $76(+$6有香芋鮮奶茶)

必食滷牛飯 $62 (跟餐仲送一杯蜂蜜紅茶)

最最驚喜係+28蚊的小食-藥膳雞翼!
勁好食,有花雕酒香同少少杞子香,
雞肉嫩滑,仲細心整成單骨雞翼,
一啖就食得曬。

成餐都質素勁高,2個人先食左$172。

係灣仔黎講,只能說我下次會再同朋友一齊黎食。
  • 特濃鮮茄半筋半肉面
2021-06-15 155 瀏覽
見好多人推介食牛壹台食,所以同朋友喺灣仔就黎左食。一入到黎唔洗排隊,幾surprise!我哋幾個嗌咗一人一個餐。古早味滷肉飯($58)呢個真係好抵食!食到滷肉飯之餘!而且份量亦都相當不錯,我就叫左個招牌紅燒半筋半肉麵($76)我就要刀削麵,食落去真係勁有台灣風味,湯超濃郁😋😋而且加埋其他配菜,呢個兩個餐都非常豐富!可以品嚐到唔同滋味,來講非常抵食。另外再叫咗個藥膳醉香單骨雞翼,走味超濃郁,啱晒咁熱嘅天氣食😂😂✌️,我哋仲一人叫咗一杯飲品百香果綠茶同埋金鳳梨紅茶🥰🥰
2021-06-14 116 瀏覽
返工附近開左間新既台式小店!!!小店主打食台式麵食同滷牛肉飯:)呢日就同左個同事黎食=]我要左一碗特濃鮮茄牛腱心牛肉麵 $76,配上刀削麵~呢款面係有半筋半肉,有滷得入味嘅牛展肉,亦有軟淋黏口嘅牛筋!配上帶酸微辣嘅蕃茄湯,越食越開胃xpp個人偏好粗身嘅刀削麵, 鍾意食幼面嘅可以揀關廟麵;)另外我仲加咗30蚊要咗一份爽口既鹵水腎同同事分享=]同事就要咗一份滷牛飯!!滷牛飯係免冶牛肉同滷蛋,同事話味道都唔錯~跟餐飲上微甜既冬瓜茶,夠有地道感喔xpp
返工附近開左間新既台式小店!!!

小店主打食台式麵食同滷牛肉飯:)

呢日就同左個同事黎食=]

我要左一碗特濃鮮茄牛腱心牛肉麵 $76,配上刀削麵~

配上帶酸微辣嘅蕃茄湯,越食越開胃xpp

個人偏好粗身嘅刀削麵, 鍾意食幼面嘅可以揀關廟麵;)

另外我仲加咗30蚊要咗一份爽口既鹵水腎同同事分享=]

同事就要咗一份滷牛飯!!

滷牛飯係免冶牛肉同滷蛋,同事話味道都唔錯~

跟餐飲上微甜既冬瓜茶,夠有地道感喔xpp
2021-06-13 86 瀏覽
-牛壹台食🍽-🥢川味麻辣牛腱心牛肉麵 $74麻辣牛肉麵就揀左關廟麵即係幼麵咁佢呢個麵質就偏林但都幾索湯😉牛肉份量都真係幾多有2大舊牛腱肉再牛肉真係食肉都飽🤣牛肉炆得多林😋-🥢紅燒牛肉麵半筋半肉 $76呢個紅燒半筋半肉就揀左刀削麵😋小編幾鐘意刀削麵個口感雖然冇咁掛湯但都好食😉牛筋超多又大舊勁軟身正😋-🥢醉雞翼 $32跟餐可以追加小食😉醉雞翼係單骨雞翼咁上所以係勁入味個醉雞味😍-🥤冬瓜茶/蜂蜜紅茶 $20夏天最岩飲d消暑解渴野冬瓜茶就岩哂唔會太多糖岩岩好😉蜂蜜紅茶都好滋潤嫁😋-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅地址: 灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
牛壹台食🍽

🌟評分:🏅🏅🏅🏅
🏅地址: 灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
2021-06-11
2021-06-12 75 瀏覽
[牛壹台食]灣仔呢個地方真係好特別,有好繁華嘅商廈,同時舊區亦留有自已嘅風貌,今日行開附近,當然要食吓好西啦!牛壹台食係近期新開張,主打台灣麵同滷肉飯,鍾意台灣菜嘅朋友一定啱口味😚#川味麻辣半筋半肉麵 ($76)一上枱見到大大塊嘅牛腱已經流口水🤤加上紅卜卜嘅紅油,更加吸引!牛腱煮得軟腍入味,聽到隔離枱個叔叔都讚呢度嘅牛肉煮得好好食👍🏼另外亦有一件大大件嘅牛筋,口感彈牙滿滿骨膠原,鍾意牛筋嘅朋友唔好錯過🤤#古早味滷肉飯 ($58)滷肉肥瘦比例適中,有瘦肉嘅口感,又有肥肉嘅油香同入口即融嘅感覺🤤巧妙地配合酸菜同黃蘿蔔,中和滷肉嘅油膩感,整體配合得好好,呢個滷肉飯我會再返嚟encore啊🤤#麻辣雞腎 ($30)呢個小食做得幾出色,第一啖已經感受到濃濃的麻辣味,雞腎爽口得嚟唔會硬,口感唔錯,值得一試🙌🏼#eatisfun #hkfoodie #foodie #bloggerforfood #goodfood #taiwanese #wanchai #eatatwanchai #灣仔食咩好 #牛壹台食 #台灣牛肉麵 #半筋半肉 #滷肉飯 🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺牛壹台食灣仔軒尼詩道61號🔻🔻🔻🔻
[牛壹台食]

#川味麻辣半筋半肉麵 ($76)

#古早味滷肉飯 ($58)

#麻辣雞腎 ($30)

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
灣仔軒尼詩道61號
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
2021-06-10 102 瀏覽
上星期先幫襯完,今日心思思又想再食😏😏買了晚餐外賣帶回家跟老婆撐枱腳😍😍我都係叫番招牌紅燒牛肉麵🐮🍜保持一貫高水準,牛冧湯濃,好味老婆唔食牛,叫了藥膳花彫雞絲湯麵🐣🍜湯底藥材味重,好養生Yummy 💪🏻👏🏻初頭以為雞絲唔多,食落先發現原來大部分在碗底,食到最後一啖麵都仲有啖啖雞絲,正老婆仲叫我下次買海南雞椰香飯同滷肉飯回家俾佢試食,突然做左外賣仔添😂😂加錢點了兩個小食,「鹽酥雞」同「醬油生菜」。鹽酥雞香口野味,雞嫩唔乾,好味😋😋醬油生菜就好有菜味,哈哈😆套餐送了兩杯冬瓜菜,清甜🥳🥳仲有兩個涼伴小菜😍😍成枱野食每人都唔洗一百蚊,抵

我都係叫番招牌紅燒牛肉麵🐮🍜保持一貫高水準,牛冧湯濃,好味

套餐送了兩杯冬瓜菜,清甜🥳🥳仲有兩個涼伴小菜😍😍

成枱野食每人都唔洗一百蚊,抵
2021-06-10
外賣自取
  • 紅燒牛肉麵
  • 鹽酥雞
  • 藥膳花彫雞絲湯麵
  • 海南雞椰香飯
2021-06-10 204 瀏覽
高質海苔鹽酥雞古早滷肉飯 配  手作冬瓜茶  58元- 最簡單的滷肉飯就可以知道一間台灣菜小店的質素, 滷肉都蓋滿米飯表面, 加上甘甜的蘿蔔,已經足夠飽肚- 夏天飲台灣的手作冬瓜茶 簡直一流,消暑解渴。海苔鹽酥雞    32元- 我最喜歡就是吃台灣的鹽酥雞,不過這是第一次加入海苔粉,炸得剛剛好,而且比平時的鹽酥雞好大件,5件都大大份好食。灣仔新開的台灣小店,作為午餐或晚餐不俗,坐得舒服夠冷氣,相當建議選食海苔鹽酥雞!牛壹台食 灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下#台灣菜 #牛壹台食  #灣仔 #鹽酥雞  #海苔 #古早 #滷肉飯 #冬瓜茶 #香港 #Taiwanfood #taiwan灣仔軒尼詩道61號四寶大廈地下
高質海苔鹽酥雞

古早滷肉飯 配  手作冬瓜茶  58元
- 夏天飲台灣的手作冬瓜茶 簡直一流,消暑解渴。

海苔鹽酥雞    32元

古早滷肉飯&海苔鹽酥雞
2021-06-10
10 分鐘 (堂食)
古早滷肉飯&海苔鹽酥雞
2021-06-10 142 瀏覽
見到呢間灣仔新開嘅台灣餐廳,有午市套餐供應,套餐可以食多啲野而且性價比都好似幾高!首先套餐已經包涼拌小菜,係手拍青瓜,夠晒開胃,貓咪小碟好可愛!特濃新鮮蕃茄牛腱心半筋半肉牛肉麵牛展好巨型好厚!而且廚師功力幾高,啲牛展好軟林林!而且啲叫得半筋半肉,真係超多牛筋,可以補骨膠原!啱晒我!湯底配上好多蕃茄,不過湯底係偏向重牛肉味!刀削麵質好彈牙,而且都會掛湯!加咗個海苔鹽酥雞炸粉出邊啲海苔粉好正!好似食緊薯片嘅味粉,而且啲雞肉都好juicy!古早味滷肉飯就超大碗,而且啲飯嘅軟硬程度啱啱好!一啖滷肉一啖飯,比例控制得好!

特濃新鮮蕃茄牛腱心半筋半肉牛肉麵

牛展好巨型好厚!

湯底配上好多蕃茄,不過湯底係偏向重牛肉味!

刀削麵質好彈牙,而且都會掛湯!

加咗個海苔鹽酥雞

2021-06-10 69 瀏覽
今日在灣仔收工,打算吃完晚上才回家。很久沒有吃台灣菜,經過一間新開的台灣餐廳,便心思思想試!餐廳有不少套餐配搭,可供選擇~藥膳湯藥材味濃郁,有淡淡花雕酒香。雞肉拆絲,一絲絲方便食用!麵條用上台灣有名的關廟麵,關廟麵較扁身,十分滑溜!招牌鮮奶茶味道唔錯,茶底香濃,入口幼滑,沒有被冰粒沖淡茶味。大大杯,夠晒解渴!咁多款經典台灣菜中最愛滷肉飯!滷肉飯份量蠻大,五花腩肉細細粒,口感軟綿,滷水汁入味。腩肉經烹調後,部分油脂融化在醬汁中,絕對邪惡又美味!但整體不會太油膩~跟餐可以揀小食,今次試麻辣雞腎,雞腎爽口,辣得好過癮!烏龍茶完全沒有甜味,先是淡淡的炭焙香氣,隨後而來就是濃厚的烏龍茶味!啱晒鍾意飲茶嘅朋友~

餐廳有不少套餐配搭,可供選擇~
藥膳花雕雞絲湯麵

藥膳湯藥材味濃郁,有淡淡花雕酒香。

招牌鮮奶茶

咁多款經典台灣菜中最愛滷肉飯!
古早味滷肉飯

古早味滷肉飯
滷肉飯份量蠻大,五花腩肉細細粒,口感軟綿,滷水汁入味。
麻辣雞腎

跟餐可以揀小食,今次試麻辣雞腎,雞腎爽口,辣得好過癮!

2021-06-08
2021-06-10 89 瀏覽
灣仔新開牛肉麵店,放工行過,見裝修好靚就試一試!個隔音做得好出色,明明出邊係大馬路好嘈但係入邊就好靜坐得好舒服😌招牌紅燒半斤半肉面關廟麵$74大大嚿紅燒牛展!半斤半肉一啲都唔覺得肥膩,好似啫喱咁!有一大條牛筋好淋好入味😋特濃鮮茄半斤半肉面刀削麵$74又差唔多成個新鮮蕃茄!湯底濃郁味道好而且感覺好健康😄金梅地瓜條🍟$28好特別嘅梅味!第一次食,甜酸鹹味有齊!好得意🤣王牌珍珠鮮奶茶🥤我就本身鍾意飲少甜,可以香d茶味蜂蜜綠茶🍵係道地嘅味道😆

招牌紅燒半斤半肉面關廟麵$74

特濃鮮茄半斤半肉面刀削麵$74
又差唔多成個新鮮蕃茄!湯底濃郁味道好而且感覺好健康😄

金梅地瓜條🍟$28
好特別嘅梅味!第一次食,甜酸鹹味有齊!好得意🤣

王牌珍珠鮮奶茶🥤
我就本身鍾意飲少甜,可以香d茶味

蜂蜜綠茶🍵
係道地嘅味道😆

2021-06-08 130 瀏覽
去灣仔辦完事後穩食,四寶大廈有間新開啲「牛壹台食」睇餐牌牛肉麵四種口味:招牌紅燒、川味麻辣、特濃鮮茄、藥膳花雕。如果唔食牛,仲有雞絲湯麵、豬軟骨湯麵。揀川味麻辣半筋半肉牛肉刀削麵(配冬瓜茶):麻辣味撲鼻而來,牛肉牛筋幾大件,牛肉嫩滑,牛筋韌勁,口感淡嫩不膩。刀削麵外滑內筋,軟而不黏,配上麻辣湯底,讓人欲罷不能。朋友揀古早味滷肉飯(+$8珍珠鮮奶茶):滷肉份量十足、肥而不膩、甜鹹適口、香濃四溢,同鮮脆可口醃製醬菜脆蘿蔔一起攪拌,讓人無法拒絕。小食金梅地瓜條外脆內軟,口感香甜,非常可口。餐廳乾淨舒適,桌椅都好有特色。
2021-06-04 156 瀏覽
太耐無得去旅行✈️又好掛住台灣美食🥲但好彩香港都有啲唔錯既小店止住癮最近灣仔新開左間台灣菜 性價比都幾好 而且環境都坐得幾舒服👍🏻🌟招牌紅燒半筋半肉麵湯底夠濃郁 牛腱口感夠腍 而牛筋亦彈牙有咬口😋而麵底係用左關廟麵食落口感Q彈紮實💯好味😋🌟海苔鹽酥雞炸得好香脆 內裡雞肉依然好嫩滑 加埋滿滿既海苔粉 好惹味🤩🌟必食滷牛飯滷肉飯通常都係配豬肉不過呢間好特別 係配牛肉😱但完全無違和 肉味仲濃左👍🏻醬汁調味亦都啱啱好💯
太耐無得去旅行✈️

滷肉飯通常都係配豬肉
不過呢間好特別 係配牛肉😱
但完全無違和 肉味仲濃左👍🏻
醬汁調味亦都啱啱好💯
好耐無試新餐廳,同行友人今日帶左我黎呢間新開既牛壹台食,位於灣仔軒尼詩道。顧名思義,牛壹台食係做台灣菜,主打牛肉麵,亦有滷肉飯,其他台式小食,台式飲品同甜品。餐牌都頗簡單。午市套餐包涼拌小菜,主食八揀一,有麵有飯,同飲品,可以加錢追加小食。我地每人叫左個唔同既主食再加一個小食分享。招牌紅燒牛腱心牛肉半筋半肉麵(刀削麵)$76呢個招牌一定要試吓。兩塊厚厚嘅牛腱心牛肉又腍又嫩,半筋半肉,好正!牛筋超大舊,炆得超腍超入味,好好味!個湯底算清,味道少少酸辣,好開胃!麵可揀關廟麵或者刀削麵,呢個我地揀左刀削麵。刀削麵唔算腍,都可以,個人鍾意硬d。其他配料仲有兩條小棠菜,鹹菜同蔥花。藥膳花彫雞絲湯麵(關廟麵)$68首先個湯嘅藥材味超濃,睇啲材料有玉竹同杞子,参味濃郁,好好飲。雞絲份量都算係咁。麵可揀關廟麵或者刀削麵,呢個我地揀左關廟麵。關廟麵即白色幼麵,都算滑嘅。其他配料仲有蟲草花,爽脆黑木耳絲同菇片增加口感,面頭再灑上蔥花。總的來說,健康又好味既一碗麵。海苔鹽酥雞 跟餐加$32小食叫左海苔鹽酥雞。一客七件,份量都幾多。鹽酥雞炸得外皮酥脆,入面啲雞肉則嫩滑多汁,鹹味又啱啱好,仲有微微嘅紫菜味,抵食

我地每人叫左個唔同既主食再加一個小食分享。

招牌紅燒牛腱心牛肉半筋半肉麵(刀削麵)$76

招牌紅燒半筋半肉麵(刀削麵)

藥膳花彫雞絲湯麵(關廟麵)

藥膳花彫雞絲湯麵(關廟麵)$68

海苔鹽酥雞 跟餐加$32

小食叫左海苔鹽酥雞。一客七件,份量都幾多。鹽酥雞炸得外皮酥脆,入面啲雞肉則嫩滑多汁,鹹味又啱啱好,仲有微微嘅紫菜味,抵食又好味。
涼拌小菜

涼拌小菜 (跟餐)

跟餐涼拌小菜係海帶條,個汁係香油加白芝麻,都唔錯。
手作冬瓜茶,蜂蜜綠茶

手作冬瓜茶,蜂蜜綠茶 (跟餐)

蜂蜜綠茶正常。手作冬瓜茶好正,清甜解渴,必試。

試過佢哋嘅新野,都幾唔錯,價錢都唔算貴。座位正常,坐得都ok。下次可以再黎。
2021-06-03
招牌紅燒半筋半肉麵(刀削麵)
藥膳花彫雞絲湯麵(關廟麵)
手作冬瓜茶,蜂蜜綠茶