招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$17,500-$20,000
月薪
更多筍工 (5)
今日去咗尖沙咀文化中心嘅牧羊少年與他的浮萍🩷本身我都好鍾意食牧羊少年咖啡館 今次佢哋呢間尖沙咀嘅分店 走更加高級舒服嘅路線🥰成間餐廳裝修好靚 好適合約會 隔離仲有酒吧😚 我哋叫咗一個海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵🐱貓耳朵好掛汁 蟹肉食得出係新鮮蟹肉 調味啱啱好😍之後叫咗個澳洲M4安格斯西冷😋我哋叫咗七成熟🥰好香濃牛味 口感好好😚😚😚飲品方面,我哋叫咗蜜桃烏龍茶🩷同埋蜂蜜葡萄西柚汁🩷 烏龍茶好甘香😍果汁新鮮解膩🥰🥰🥰最後甜品我哋叫咗肉桂焦糖香蕉配椰子雪糕🍦肉桂焦糖味好香 配合香甜嘅香蕉加埋清甜嘅椰子雪糕 成個口感好新鮮😋😋😋餐廳格調好雅致 而且位置優良 食物質素都幾高💕如果夜晚喺尖沙咀海旁約會都真係幾浪漫架😘😘😘😘

一直都好鍾意食牧羊少年,但尖沙咀呢間就一直都未試過,今次一試就好鍾意成個氣氛、菜式。📍地點好易搵,去到文化中心地下就會見到,餐廳空間好闊落,好適合傾計。今次2個人總共叫咗3樣菜式,2個主食、1個小食🍽️海膽醬魚子醬蟹肉貓耳朵粉 $188👍啖啖蟹肉,有好濃厚嘅海膽味,推介!🍽️清酒昆布湯煮本地蜆 $148點嘅時候冇諗過係香辣嘅昆布湯,都幾惹味,蜆數量好多👍🍽️烤加拿大豬鞍 配 烤新薯 及火灸粟米 伴 芥末籽蘋果醬 $238👍👍👍非常推介豬鞍,好軟熟,肥瘦適中,加上蘋果醬好夾
今次2個人總共叫咗3樣菜式,2個主食、1個小食
海膽醬魚子醬蟹肉貓耳朵粉
🍽️海膽醬魚子醬蟹肉貓耳朵粉 $188
👍啖啖蟹肉,有好濃厚嘅海膽味,推介!
清酒昆布湯煮本地蜆
🍽️清酒昆布湯煮本地蜆 $148
點嘅時候冇諗過係香辣嘅昆布湯,都幾惹味,蜆數量好多👍
烤加拿大豬鞍 配 烤新薯 及火灸粟米 伴 芥末籽蘋果醬
👍👍👍非常推介豬鞍,好軟熟,肥瘦適中,加上蘋果醬好夾
2023-08-21
紀念日
海膽醬魚子醬蟹肉貓耳朵粉
烤加拿大豬鞍 配 烤新薯 及火灸粟米 伴 芥末籽蘋果醬
2023-08-21 45 瀏覽
奶油韓式草莓蛋白脆餅98 係我食過數一數二好食又有特色嘅甜品 我見到師傅非常細心咁喺bar枱整緊 成個甜品好考功夫 外層加上士多啤梨醬裏面係軟滑嘅雲呢拿雪糕蛋糕 加上脆脆蛋白餅做點綴 每一啖清新 涼快 且酸酸甜甜 法國鵪鶉髀無花果黑醋醬 148嚟到呢間餐廳梗係叫啲特色嘢 法國鵪鶉脾出邊好少食得到 加埋無花果同黑醋醬 肉質比較彈牙 從口感吃得出鵪鶉年齡比較小嫩西蘭花苗荷蘭汁 88西蘭花就食得多啊 但係西蘭花苗你又食過未?西蘭花苗好難得先見得到,佢比較長身,而且冇西蘭花咁茂盛,多數只係食少少花苗口感同西蘭花一樣咁爽脆,再加埋荷蘭醬汁,淡黃色有啲似他他蛋白醬,作為一個前菜 不失為一個好選擇。
奶油韓式草莓蛋白脆餅98

法國鵪鶉脾出邊好少食得到
加埋無花果同黑醋醬 肉質比較彈牙
從口感吃得出鵪鶉年齡比較小嫩

西蘭花苗荷蘭汁 88
西蘭花就食得多啊 但係西蘭花苗你又食過未?
西蘭花苗好難得先見得到,佢比較長身,
而且冇西蘭花咁茂盛,多數只係食少少花苗
口感同西蘭花一樣咁爽脆,再加埋荷蘭醬汁,
淡黃色有啲似他他蛋白醬,
作為一個前菜 不失為一個好選擇。
2023-08-16
浮萍…你會聯想到d咩呢?坐落喺香港文化中心外圍靠近人工池的那處 坐落了一間文青咖啡店等我介紹下裏面有咩食啦!燒魔鬼魚 198 燒魔鬼魚你食過未?曾幾何時去過一間泰國餐廳每一次想點魔鬼魚嘅時候 都售罄!心諗有冇咁好食?終於有一次食到之後我就明白點解啲人對魔鬼魚深深愛上 呢間餐廳嘅水準絕對拍得住正宗嘅泰國菜特色嘅辣椒醬加在魔鬼魚身上烤得非常入味骨與肉之間 啖啖白滑魚肉 鮮味十足慢煮蕃茄大蝦扁意粉 158扁意粉份量都幾多 意粉質感軟硬兼施好入味 少少辣椒 🌶️幾新鮮再加埋小蕃茄清新可口
浮萍…你會聯想到d咩呢?
坐落喺香港文化中心外圍
靠近人工池的那處
坐落了一間文青咖啡店
等我介紹下裏面有咩食啦!

燒魔鬼魚 198

扁意粉份量都幾多 意粉質感軟硬兼施
好入味 少少辣椒 🌶️幾新鮮
再加埋小蕃茄清新可口
2023-08-16
生日就係明正言順食好啲啦,今次就黎左同樣都係牧羊少年咖啡店餐廳旗下餐廳,但係感覺就好唔同啦。呢一間餐廳感覺同氣氛比較 fine dinning 一啲。位於文化中心地下位置,都幾私密。明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅墨西哥夾餅餡料好豐富,有大大條明太子之外,仲有蟹肉牛油果,Taco亦脆卜卜,樣樣唔同口感,明太子配埋少少辛辣,清新又開胃。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朶粉海膽汁好濃郁而且杰身但順滑,仲可以包住每一粒貓耳朶粉,貓耳朵粉粒粒彈牙,間唔中食到幾粒黑魚子醬,咸咸香香,帶來小驚喜外,仲無咁膩亦都唔太滯,睇落份量唔多,但兩個人share 嘅話岩岩好啦。澳洲M4安格斯西冷及香烤蔬菜佐牛燒汁M4 唔油膩,西冷五成熟啱啱好,無筋仲好易咬開,蔬菜配左牛燒汁亦都惹味。蘋果批伴雪糕最後甜品叫左蘋果批,presentation 精緻,雪糕大大球。蘋果批熱辣辣,雪糕凍冰冰配搭得好好,蘋果批唔太甜之外,外層唔會好厚。事前問左職員幫手寫上生日快樂字句,朋友都好開心!

蘋果批伴雪糕

2023-08-19
澳洲M4安格斯西冷及香烤蔬菜佐牛燒汁
⭕邊個話cafe就淨係得個樣??相信見到環境大家都知道呢個場喺邊度🤤呢度好出名下,位於文化中心附近嘅地舖✌🏻舖頭係有酒吧或者係餐廳形式運作,餐廳會連埋一個小書店一齊,鍾意嘅可以同埋三五知己買杯嘢 食啲嘢,飲坐低睇下書都得📖✨整體評分:9/10✨味道:8.5/10✨服務:8.5/10✨環境:9/10✨人均消費:~$400是日菜單🗒️慢煮威士忌保濕三黃雞 配燒新薯 及西蘭花苗 $248👍🏻三黃雞煮到好香脆,雞皮脆卜卜🐔,切開入面既雞肉仲好juicy💦分量好夠,一個人食完之後再定好飽❣️西班牙海鮮飯 (2人份) $278👍🏻呢個係二人分量嘅西班牙海鮮飯,佢哋呢度嘅西班牙海鮮炒飯幾特別,飯入面會夾住或肉腸,佢🍚相對比較濕潤,軟身少少,海鮮方面都有唔少料,有大蝦 青口 蜆等等純素松露醬薯條 $78嗌咗個小食,純素松露醬薯條 🍟,份量比想像中多,屬於幼身既薯條,我覺得佢本身既調味都已經好夠,如果覺得唔係好夠味嘅話,想食濃啲,可以點埋松露醬一齊食👍🏻

✨整體評分:9/10

慢煮威士忌保濕三黃雞 配燒新薯 及西蘭花苗 $248👍🏻

西班牙海鮮飯 (2人份) $278👍🏻

純素松露醬薯條 $78
2023-08-19 53 瀏覽
喺尖沙咀文化中心附近有一間好有藝術感嘅打卡餐廳,一間店裏面包含咗酒吧餐廳同埋書店集合於一身,喺度坐喺度睇下書食吓飯,都真係幾享受,除咗環境靚之外佢啲嘢食都真係相當唔錯㗎。⚜️慢煮威士忌保濕三黃雞 配燒新薯 及西蘭花苗大家就咁睇佢個雞🍗嘅外皮就已經見到係脆卜卜,估唔到佢裏面啲雞肉係咁滑,煮得啱啱好,真係啖啖肉,好味到停唔到口🫦下面仲有充滿着雞汁嘅蔬菜。⚜️西班牙海鮮飯 (2人份)一嚟到就覺得好大份,原來呢一個係二人分量嘅西班牙海鮮飯,佢嘅飯下面放滿左辣肉腸,所以筆起上嚟每一啖都會有。而且佢仲好足料面頭放咗好多海鮮,大蝦青口等等,大滿足。⚜️純素松露醬薯條$78真係估唔到佢嘅小食係咁大份,幾個朋友一齊share都OK,佢嘅薯條係幼身,好香薯仔味,加上配搭埋一個黑松露醬,真係一條接着一條,停唔到。⚜️西瓜士多啤梨牛奶淨係睇個名就知道好健康,佢嘅西瓜味超重係我好鍾意嘅味,飲完落去之後就會有淡淡的士多啤梨香,成個牛奶都係超滑。

⚜️慢煮威士忌保濕三黃雞 配燒新薯 及西蘭花苗

⚜️西班牙海鮮飯 (2人份)

⚜️純素松露醬薯條$78

⚜️西瓜士多啤梨牛奶
2023-08-16 417 瀏覽
今次係第二次返嚟尖沙咀嘅呢間餐廳牧羊少年與他的浮萍Lemna,對上一次係佢哋啱啱新開嘅時候,估唔到而家都仲係咁熱門!6點多所有靠近窗邊嘅座位都已經滿晒,不過同店員講番聲,等咗一陣就有得坐啦🥰呢個位置靠近太空館同香港藝術館,感覺係充滿文化氣息嘅一間西餐廳,以前都經常去「牧羊少年」食飯,鐘意佢哋嘅每一份餐點同飲品都好有水準,Lemna 作為概念店,感覺除咗保持一貫水準,另外重加添多一份不一樣嘅高級餐廳格調,佢哋隔離仲有酒吧形式嘅另一部份,下次都可以去另一邊感受吓不一樣嘅情懷感覺💖⭐️印度香料瑪莎拉咖喱慢煮法國羊肋棑配 暖墨西哥餅及 阿根廷青醬寫明足夠二人份量,因為太好味,食完唔太夠喉😂煮得非常鬆軟嘅法國羊肋排,配合埋細細塊入口酥香嘅墨西哥餅,同埋一定要點埋阿根廷青醬,感覺非常滋味同帶印度民族色彩!⭐️紅菜頭辣根漬三文魚流心布袋芝士配小蕃茄及青提沙律估唔到每一塊三文魚都融入晒紅菜頭嘅顏色,配合埋其他顏色豐富嘅伴菜,重有流心布袋芝士🧀️超柔軟可口,非常健康嘅菜式🫶🏻⭐️無花果合桃焗流心芝士撻配焦糖脆脆無花果同合桃嘅果仁香味融入咗流心芝士撻,味道唔算太甜,芝士與焦糖嘅口感濃郁,令人齒頰留香🥰絕對係尾聲必

⭐️紅菜頭辣根漬三文魚流心布袋芝士配小蕃茄及青提沙律

⭐️無花果合桃焗流心芝士撻配焦糖脆脆
無花果同合桃嘅果仁香味融入咗流心芝士撻,味道唔算太甜,芝士與焦糖嘅口感濃郁,令人齒頰留香🥰絕對係尾聲必點嘅甜品
2023-08-08
2023-08-15 45 瀏覽
位於尖沙咀香港文化中心, 我覺得呢間分店帶俾人好chill嘅感覺!結合餐廳、酒吧、文化展覽區於一身, 地點方便, 環境亦相當舒適, 空間感十足!配合柔和嘅燈光, 營造出一種舒適而且和諧嘅氛圍~餐廳內設有書籍區📚, 亦有多個打卡位, 彷彿置身於充滿文化氣息嘅cafe當中~ 食物款式多樣化, 有多款小食、主食、甜品同飲品供應。🥗燒法國鵪鶉胸無花果北非小米蜜柑沙律配蜜柑法芥油醋法國鵪鶉肉質鮮嫩, 燒得好香, 混入煙煙韌韌嘅北非小米, 口感幾得意, 而且有飽肚感!配上嘅無花果同蜜柑都好新鮮, 加埋蜜柑法芥油醋, 令個沙律嘅味道更加清新開胃~🍝海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉以黑魚子醬作點綴✨貓耳朵粉質感煙韌彈牙, 沾滿海膽醬, 好creamy, 充滿海膽嘅鮮甜味道, 仲食到酒味

🥗燒法國鵪鶉胸無花果北非小米蜜柑沙律配蜜柑法芥油醋

🍝海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉
以黑魚子醬作點綴✨
2023-08-15
  • 海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉
2023-08-10 48 瀏覽
牧羊少年位於尖沙咀香港文化中心的分店,幾有空間感,平日夜晚去都坐滿人👀▫️海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 🐱海膽汁的質地幾濃稠,味道都好濃郁,好creamy同鮮味😋👍🏻貓耳朵粉嘅口感幾煙韌,唔會煮到過淋身,口感幾好😆貓耳朵粉嘅shape可以兜住更多醬,令每粒都掛滿醬汁❣️❣️面頭有富鹹香嘅黑魚子醬,同新鮮海膽及蟹肉絲,撈埋啲粉一齊食整體十分香口惹味,調味亦唔會過濃,一啲都唔不膩口,一定要試! 🫶🏻

▫️海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 🐱
呢間係尖沙咀文化中心附近既牧羊少年與他的浮萍,絕對係一個坐得舒服、環境寛敞既咖啡店。餐廳入面空間感好大,裝修都好精緻,如果坐靠窗既枱,出面既陽光仲會透過落地玻璃透入黎,個感覺真係好寫意。今次一個人嗌咗個前菜加主食既tea set $128,餐飲跟咗一杯凍既美式咖啡,以環境同食物質素黎講,CP值幾高!前菜我揀咗挪威煙三文魚迷你班戟配辣根時蘿蛋黃醬,個醬幾creamy幾特別,混合煙三文魚粒一齊食好夾,個底唔係配普通既餅乾而係配迷你班戟都幾得意,個口感唔係脆身反而吸收咗上面d醬,整體黎講幾好食。主菜就揀咗黑松露大啡菇奶油扁意粉,大啡菇切得幾大片食落有口感,仲有幾款菇菌夾埋一齊食個種菇味好香好濃,黑松露既味道好出,意粉上面鋪滿大量既碎芝士,而個醬又好creamy好滑身,成碟意粉就係既邪惡又令人滿足既味道。可惜今次我自己一個食,食到一半已經開始有d濟,如果幾個人share既話會較好。📍尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地舖位置就腳:🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

📍尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地舖
挪威煙三文魚迷你班戟配辣根時蘿蛋黃醬
黑松露大啡菇奶油扁意粉
挪威煙三文魚迷你班戟配辣根時蘿蛋黃醬
黑松露大啡菇奶油扁意粉
今日跟朋友出嚟食好嘢佢話呢個地方我一定鍾意 ❤️因為地方好正收費又唔係太貴 我一於睇吓好唔好食同埋咩環境🤩果然真係唔錯嘅介紹我下次都會同我另外一半再過嚟估唔到牧羊少年有另外一個裝修環境同其他嘅牧羊少年餐廳有啲唔同😂可能你都近文化中心文化氣息再豐富啲,比較有藝術館嘅感覺食物方面 我覺得都唔錯☺️西餐 意粉 沙律,小食為主我當日就叫咗個炸雞翼同埋意粉我覺得雞翼就同普通一般差唔多意粉都唔錯嘅 醬汁幾夠味道速度都算快 唔會等好耐整體嚟講我都非常滿意🥰🥰
今日跟朋友出嚟食好嘢

我下次都會同我另外一半再過嚟
估唔到牧羊少年有另外一個裝修環境
同其他嘅牧羊少年餐廳有啲唔同😂
可能你都近文化中心
文化氣息再豐富啲,比較有藝術館嘅感覺

食物方面 我覺得都唔錯☺️
西餐 意粉 沙律,小食為主
我當日就叫咗個炸雞翼同埋意粉
我覺得雞翼就同普通一般差唔多
意粉都唔錯嘅 醬汁幾夠味道
速度都算快 唔會等好耐
整體嚟講我都非常滿意🥰🥰
《人氣打卡cafe☕️ 環境舒適休閒😆》經過尖沙咀海旁發現一間好靚嘅餐廳,好值得去打卡,因為佢有一部份嘅位置係佈置到圖書館咁嘅公共空間,可以俾人影相!😆 出面嘅裝修亦有一個水池,升華咗成間餐廳嘅設計感!.入到去先發現原來Lemna同牧羊少年咖啡館係同一集團,我之前已經食過牧羊少年覺得食物質素幾好,今次食完Lemna亦覺得保持到個分店水準好食!😛🍽️ Lunch Set1. 西西里蕃茄醬西班牙肉丸肉丸好彈牙,醬汁濃厚,值得一試!🌟 評分: 8/102. 明太子奶油龍萵大蝦意粉扁意粉彈牙,醬汁可以再多啲,有4隻大櫻花蝦好入味好爽口,整體味道好好食!🌟 評分: 8/103. 蒜片辣椒乾扁意粉意粉偏乾身,蒜片味濃郁,不過味道就比較普通。🌟 評分: 6/104. 挪威煙三文魚配溫泉蛋及香草油挪威三文魚偏新鮮,配上溫泉蛋好match,好食!🌟 評分: 7/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 8/10🧡 環境: 9/10💛 服務: 8/10💙 性價比: 7/10✨牧羊少年與他的浮萍 (Lemna)📍尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下#hkoverfood_尖沙咀
《人氣打卡cafe☕️ 環境舒適休閒😆》

🍽️ Lunch Set

1. 西西里蕃茄醬西班牙肉丸
肉丸好彈牙,醬汁濃厚,值得一試!
🌟 評分: 8/10

2. 明太子奶油龍萵大蝦意粉
🌟 評分: 8/10

3. 蒜片辣椒乾扁意粉
意粉偏乾身,蒜片味濃郁,不過味道就比較普通。
🌟 評分: 6/10

4. 挪威煙三文魚配溫泉蛋及香草油
挪威三文魚偏新鮮,配上溫泉蛋好match,好食!
🌟 評分: 7/10

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 9/10
💛 服務: 8/10
💙 性價比: 7/10

✨牧羊少年與他的浮萍 (Lemna)
📍尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下

#hkoverfood_尖沙咀
2023-08-02 73 瀏覽
前幾日同中同聚會,揀左牧羊少年餐廳尖沙咀分店,5點幾已經好多人排隊。食物質數同其他分店一樣咁高質,不過價錢就貴d,但環境真係值回票價。重點推介呢杯開心果椰子水,原本唔諗住叫野飲,但朋友叫左,試左一啖之後我立即加單順帶一提,慶祝生日可以寫碟的~隔離仲開左間BAR,我地食完dinner行兩步就有酒飲,非常方便,不過坦白講d cocktail麻麻地,太甜,cream又太濃,下次叫番普通啤酒會穩陣d~好睇唔好飲嘅cocktails~總捨而言,環境同食物都唔錯,但酒類飲品有進步空間

順帶一提,慶祝生日可以寫碟的~

好睇唔好飲嘅cocktails~

總捨而言,環境同食物都唔錯,但酒類飲品有進步空間
2023-07-29
生日
2023-07-26 88 瀏覽
生在香港的我,也十分喜歡香港景色,尖沙咀文化中心出面有間很Chill很舒服,面積寛敞的餐廳,餐廳名字都好Chill, 叫牧羊少年與他的浮萍,有一個大大的書架放滿了書本,文青feel, 和朋友一起慢慢坐傾下計都相當唔錯!🔸避風塘單骨雞翼:單骨好容易吃,份量也不少、味道好惹味,不會好辣,真是必點的小食!🔸黑啤慢煮牛肩肉配暖墨西哥餅: 用黑啤慢煮好特別好新意,不是用一般紅酒去煮,味道有些啤酒麥味帶少少甜,牛肩肉煮得好軟化,內有薯仔紅蘿蔔👍🏻,墨西哥餅我想像不到是這樣,薄薄的沒有負擔,好適合女仔吃!🔸這裡飲品好多選擇,有咖啡,茶,梳打乳酸特飲,果汁等等!**不得不提的是隔離是另一區域,酒吧!環境和燈光都好有情調,坐位好舒服,晚上在這裡飲返杯都好正!
🔸這裡飲品好多選擇,有咖啡,茶,梳打乳酸特飲,果汁等等!
避風塘單骨雞翼
黑啤慢煮牛肩肉配暖墨西哥餅