1K
2024-04-15 94 瀏覽
朋友由加拿大回港探訪, 不見幾年真係有好多話題 , 我在 瑞士餐廳 訂了位, 一齊食個西式晚餐.  餐廳位於天后, 交通非常方便,   乘地鐵, 巴士, 電車也可以.                這裡面積大,  佈置充滿歐州色彩,  有巨型酒吧, 提供多款美酒.    Free Flow $200 for 2 hours. 設開放式廚房, 歐陸佳餚樣樣有.座位多, 地方闊落, 還有玻璃大窗, 感覺開揚又舒適.木質傢俱配紅色座墊, 好有瑞士風俗.點餐了, 店長介紹瑞士美食必點 [芝士火鍋],  共有三款:  原味瑞士芝士, 蕃茄蓉芝士, 黑松露芝士.   我們選擇了原味芝士, 再加點了自己喜好火鍋配料.我們正非常肚餓, 侍應姐姐送上餐包及牛油,   餐包熱辣辣, 塗上牛油真不錯. 芝士火鍋連火具送上, 伴有一籃子法式麵包粒. 芝士慢慢燒熱了,  法式麵包份量足, 我急不及待要吃一口,麵包粒沾滿芝士, 吃到濃濃芝士味, 重有份香氣,  yummy !!火鍋配料也一一送到,  有西蘭花, 大蝦及蘑菇, 雞肉同露筍.   廚師已把部份剛好弄熟才送上,  好窩心. 我們先放入西蘭花, 大蝦及蘑
這裡面積大,  佈置充滿歐州色彩,
有巨型酒吧,
設開放式廚房, 歐陸佳餚樣樣有.
座位多, 地方闊落, 還有玻璃大窗, 感覺開揚又舒適.
木質傢俱配紅色座墊, 好有瑞士風俗.
芝士火鍋連火具送上, 伴有一籃子法式麵包粒.
芝士慢慢燒熱了,
 法式麵包份量足, 我急不及待要吃一口,
法式麵包份量足
火鍋配料也一一送到,  有西蘭花, 大蝦蘑菇,
西蘭花, 大蝦及蘑菇,
雞肉同露筍.   廚師已把部份剛好弄熟才送上,  好窩心.
雞肉同露筍
我們先放入西蘭花, 大蝦及蘑菇,
 大蝦混合芝士, 有鮮蝦味又有芝士濃味,  好有層次感.
芝士西蘭花, 露筍, 沾上芝士,  好食 得出奇,
最後食雞同磨菇,  雞塊已去骨好嫩滑,  再來一口芝士磨菇,  很是好味.
甜品,  朋友喜歡 火焰雪山,  這個雪山好大份,  外面貼滿水果, 有士多啤梨, 提子, 藍莓......  侍應姐姐把酒均勻地淋在蛋白蛋糕上, 用火槍點上, 整個火焰雪山誘出陣陣火光,
火焰雪山
燃燒過後, 表面有些焦,  蛋白口感軟綿綿像綿花糖, 好香滑,  內藏兩個雪糕球:  朱古力同云尼拿, 一起吃,  非常可口.
下次會約幾個好酒老友, 一起碰杯 !!
法式麵包份量足
西蘭花, 大蝦及蘑菇,
雞肉同露筍
  • 西蘭花
  • 大蝦及蘑菇
2024-04-14 44 瀏覽
諗起對上一次食芝士火鍋,已經係10年前了。近排睇到廣告,心思思唻試下。呢間店幾大,環境舒適,配樂都幾夾,但都不是重點。我同朋友叫咗瑞士芝士火鍋,只係配面包粒,其他配料另計。於是叫咗蘑菇,西蘭花,帶子,煎雞肉。主角芝士淡淡地,帶濃苦酒味,感覺冇咁膩。朋友話芝士幾純,但份量很少,如果鍾意濃味芝士嘅朋友就唔岩喇。帶子$88得3粒,仲要細細粒,真係好唔抵,唔怪得侍應話要叫主食啦,因為唔夠食喎。之後叫咗一份豬鞍配菠蘿,有驚喜嘅係塊扒幾有肉味,而且燒得岩岩好,都幾juicy.. 除咗燒過嘅菠蘿,仲有塊煎薯餅,係薯粒黏埋加芝士焗嘅。雖然食嘢有時係貴精不貴多嘅,但咁嘅價錢,真係少咗啲囉。加埋一,二人埋單$900。下次試第二間。
諗起對上一次食芝士火鍋,已經係10年前了。
近排睇到廣告,心思思唻試下。
呢間店幾大,環境舒適,配樂都幾夾,但都不是重點。
2024-04-14
  • 豬鞍配菠蘿
2024-04-12 873 瀏覽
自從上年年尾去了瑞士之後,一直對瑞士念念不忘,除了瑞士嘆為觀止的景色外,瑞士的芝士火鍋也十分吸引!瑞士菜在香港不算十分普遍,今次偶然間發現了天后新開的一間瑞士餐廳!餐廳裝修十分有瑞士的風味,例如門口有一隻瑞士常見的牛,帶上當地會用的牛鈴,令我回想瑞士的情景。芝士火鍋去瑞士,第一樣想到的食物必定是芝士火鍋。當我們去過瑞士後發現他們主要用麵包薯仔、蕎頭酸瓜配上芝士火鍋食。我們要了經典的芝士火鍋,有200克芝士,加埋麵包,另外再叫了牛仔腸。芝士濃郁滑口,配上麵包同牛仔腸一齊食,令人停不住口!味道和瑞士的差不多,經過上次的旅行,知道了以前吃過某些芝士火鍋特別鹹,原因是芝士放久了,而這一間的芝士味道剛剛好,轉眼間就吃清光。瑞士哥頓布炸豚肉釀芝士一開始上菜的時候見到這個炸物,還不知內裏乾坤,一切開就發現豚肉包住芝士而芝士因為熱力的關係已經變得流心,做到外脆內嫩。火焰雪山火焰雪山以前都有吃過,但是這個的份量真的很大。當服務員將火一點,整個桌面嘅火焰就好吸引,並散發出陣陣的酒香。火焰消失之後,揭開雪山嘅面紗,裡面係軟綿綿嘅雪糕、新鮮嘅水果同埋有兩球雪糕,分別是椰子味和朱古力,兩款都很好吃。呢個甜品唔止

瑞士哥頓布炸豚肉釀芝士
火焰雪山
火焰雪山以前都有吃過,但是這個的份量真的很大。當服務員將火一點,整個桌面嘅火焰就好吸引,並散發出陣陣的酒香。火焰消失之後,揭開雪山嘅面紗,裡面係軟綿綿嘅雪糕、新鮮嘅水果同埋有兩球雪糕,分別是椰子味和朱古力,兩款都很好吃。呢個甜品唔止外觀靚,味道亦出色,而且有不同的口感。食落去就好似食緊一個美味嘅雪山,令人回想起瑞士的雪山風景!

如果下一次再掛住瑞士,我知道我應該去哪裏!
  • 芝士火鍋
  • 火焰雪山
2024-03-30 67 瀏覽
上到餐廳周圍既佈置、飾物都充滿咗瑞士感覺🇨🇭播放嘅歌曲都係瑞士feel既風格🎼🎼因為好耐冇食過瑞士芝士火鍋咁,所以同朋友搵下邊度有得食🫕 呢間瑞士餐廳係主打正宗芝士火鍋🫕,而且有3️⃣款口味選擇🔸瑞士芝士火鍋🫕 $298因為呢個芝士火鍋🫕食落帶點酒香味,芝士鹹香濃~用左格魯耶爾芝士和弗里堡芝士🧀,有酒味既原因係因為加入左瑞士車厘子酒烹調會配麵包粒,可以點黎食另外再另加了新薯仔($38)和牛柳粒 ($88)芝士都好夠點😆🔸自家肉醬茄蓉千層麵 $168面頭嘅芝士🧀焗到金黃色,每層既肉碎都滿滿😍芝士🧀亦做到拉絲效果👍🏻🔸火焰雪山 $168係由蛋糕和雪糕製成的,雪山係由已打發既蛋白而成的,店員會係面前淋上威士忌🥃後,雪山就著左火了🔥有好多不同的生果,外熱內凍,原來海綿蛋糕包住埋雲呢拿和朱古力味嘅雪糕🍧 好特別😍
上到餐廳周圍既佈置、飾物都充滿咗瑞士感覺🇨🇭
播放嘅歌曲都係瑞士feel既風格🎼🎼

🔸瑞士芝士火鍋🫕 $298
因為呢個芝士火鍋🫕食落帶點酒香味,芝士鹹香濃~

會配麵包粒,可以點黎食
另外再另加了新薯仔($38)和牛柳粒 ($88)
芝士都好夠點😆

🔸自家肉醬茄蓉千層麵 $168
面頭嘅芝士🧀焗到金黃色,每層既肉碎都滿滿😍
芝士🧀亦做到拉絲效果👍🏻

🔸火焰雪山 $168
2024-03-28 59 瀏覽
提到瑞士菜一定唔少得芝士火鍋🫕可以烚下烚下又有d新意餐廳係天后站附近,位置方便佈置幾有心思,好似係歐洲小餐館咁🇨🇭門口仲有隻大乳牛公仔好搶眼🐮🌟瑞士芝士火鍋($298)個個都叫既招牌菜式🤣本身已經配左法包粒🥖可以加錢再自選火鍋配料我就加左西蘭花🥦芝士鍋底味道濃郁鹹香點上法包更加拉絲效果出色🌟瑞士哥頓布炸豚肉釀芝士($258)🐷另一款都係有芝士嘅菜式豚肉入面包左芝士同火腿炸得香脆可口🌟火焰雪山($168)🔥份量十分巨型兩個人都食唔晒店員係我地面前倒上酒同點火蛋白霜裏面有蛋糕同雪糕配上新鮮水果,入口外暖內凍
提到瑞士菜一定唔少得芝士火鍋🫕
可以烚下烚下又有d新意
餐廳係天后站附近,位置方便
佈置幾有心思,好似係歐洲小餐館咁🇨🇭
門口仲有隻大乳牛公仔好搶眼🐮

🌟瑞士芝士火鍋($298)
個個都叫既招牌菜式🤣

份量十分巨型
兩個人都食唔晒
店員係我地面前倒上酒同點火
蛋白霜裏面有蛋糕同雪糕
配上新鮮水果,入口外暖內凍
2024-03-24 50 瀏覽
店內充滿着歐洲元素,趣致的乳牛🐄,繽紛的彩旗、圓石形地板⋯⋯🫕瑞士芝士火鍋($298)咕嚕咕嚕的芝士冒着泡在鍋內滾動,聞到香濃芝士撲鼻🤩芝士中加入了白酒,令人更為暖身!🍞麵包粒口感似法國麵包,比較煙韌,麥味很香!🍟薯條(+$38)薯條粗身香脆內部軟身,香氣十足,邪惡之選!🍗扒雞肉(+$58)雞肉金黃色的外皮,入口鮮嫩多汁,沾上香濃芝士汁,真是讓人垂涎欲滴。🍝菠菜鮮三文魚意粉($158)經典的歐洲菜式,濃稠細滑的忌廉汁、鮮美的三文魚,綠油油的菠菜,老少咸宜,讓人吃得滿足!🔥火焰雪山($168)職員淋上帶火焰的酒,讓整個雪山染上火光,勾得人移不開眼睛。雪山用蛋白加忌廉打發而成,下面是巧克力雪糕,用了大量水果:藍莓🫐、草莓🍓、青提子、菠蘿等等,十分解膩!

🫕瑞士芝士火鍋($298)

🍞麵包粒
口感似法國麵包,比較煙韌,麥味很香!
🍟薯條(+$38)
薯條粗身香脆內部軟身,香氣十足,邪惡之選!
🍗扒雞肉(+$58)

🍝菠菜鮮三文魚意粉($158)

🔥火焰雪山($168)
2024-03-22 113 瀏覽
這天晚上我約了朋友在吃天后晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間瑞士菜餐廳試一試,店內環境明亮和清潔衛生瑞士芝士火鍋($298)採用瑞士的芝士,芝士份量很濃郁,煮的過程令到芝士溶化,一直有火熱住,所以溫度維持得不錯,非常適合寒冷天氣食用,麵包鬆軟,非常新鮮蘑菇($38)蘑菇爽彈鮮美帶子($88)帶子軟彈煙韌,非常新鮮牛柳粒($88)牛柳粒香稔軟嫩,肉味非常濃,質素非常高夏威夷薄餅($158)用濃郁的芝士鋪面,菠蘿酸酸甜甜,令人非常開胃,火腿香稔軟嫩,批邊很脆,薄餅很鬆軟,非常新鮮火焰雪山($168)大量新鮮的水果,有提子,士多啤梨,藍莓,罐裝水果,雲呢拿雪糕清新淡雅,朱古力雪糕,朱古力味道非常濃郁,非常冰凍,慕絲軟綿綿,份量非常多,上菜時,再用火槍燒一燒,非常吸引整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的選擇非常多,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

瑞士芝士火鍋($298)

蘑菇($38)
蘑菇爽彈鮮美

帶子($88)
帶子軟彈煙韌,非常新鮮

牛柳粒($88)
牛柳粒香稔軟嫩,肉味非常濃,質素非常高

夏威夷薄餅($158)

火焰雪山($168)

夏威夷薄餅
瑞士芝士火鍋
2024-03-19
夏威夷薄餅
瑞士芝士火鍋
2024-03-21 46 瀏覽
一開𨋢門就已經被濃厚嘅瑞士風情吸引,最吸睛係大大隻牛牛,加上紅白色做主調,配輕快音樂,氣氛良好!👉🏻餐前包送上黑芝麻麵包同紅糖麵包,各有特色,有芝麻香,微甜,麵包柔軟!👉🏻瑞士芝士火鍋 $298配火鍋鮮魷 $58配火鍋扒雞肉 $58暖笠笠,濃郁嘅奶香味道,用麵包蘸上芝士食,拉絲效果!扒雞肉同鮮魷都好夾!👉🏻千島汁鮮蝦薄餅 $168皮薄酥脆,配豐富嘅千島汁同新鮮蝦肉,多層次嘅風味!👉🏻火焰雪山 $168一上場已震懾眼球,好巨型,再落埋酒形成藍色火焰,打卡一流!滿滿嘅蛋白,加入各式水果點綴,內有朱古力同拖肥雪糕!

👉🏻餐前包

👉🏻瑞士芝士火鍋 $298

火鍋鮮魷 $58
火鍋扒雞肉 $58

👉🏻千島汁鮮蝦薄餅 $168
皮薄酥脆,配豐富嘅千島汁同新鮮蝦肉,多層次嘅風味!

👉🏻火焰雪山 $168
雪糕!
2024-03-21 875 瀏覽
趁最近天氣尚涼,與熱愛芝士的朋友結伴吃瑞士菜芝士火鍋。餐廳位於天后站附近,很方便。黑松露芝士火鍋: 瑞士菜必點芝士火鍋。除了原味的瑞士芝士火鍋外,也有蕃茄蓉芝士火鍋及黑松露芝士火鍋這兩個特色選擇。我倆都愛黑松露,吃好一點選了黑松露芝士火鍋。每份芝士火鍋均附有一小籃法包粒,我們另外追加了西蘭花及雞肉。火鍋的芝士濃而不膩有層次,相信用上數款芝士製作,且有淡淡的松露香氣,用法包沾滿芝士最能吃到芝士香氣。西蘭花事先已灼熟,和芝士火鍋也很配合。雞肉用上雞腿肉,用上香草醃製及煎香,肉質嫩滑,亦是不錯。芝士火鍋美味且份量剛好,我倆將所有芝士都吃完了!芝士控表示滿足。餐包: 餐廳免費附送餐包。餐包熱辣辣,帶有黑糖包的黑麥香氣,單吃已好吃,留了一個用作點芝士火鍋也很不錯,比法包更多一種風味。鮮蘆筍燴雜野菌: 除了主打的芝士火鍋外,也點了一份熱前菜鮮蘆筍燴雜野菌試試。蘆筍鮮嫩,與牛油及雜菇一同炒香,雜菇菌香亦足,很是惹味。火焰雪山: 刻意留肚點甜品,選了較特別的火焰雪山。一座大”雪山”上桌後,店員即場會將燒到有藍色火焰的白蘭地倒在雪山上,形成真正的火焰雪山,打卡一流。雪山為一層打得挺身而綿密的蛋白霜,表面

餐包

鮮蘆筍燴雜野菌

火焰雪山: 刻意留肚點甜品,選了較特別的火焰雪山。一座大”雪山”上桌後,店員即場會將燒到有藍色火焰的白蘭地倒在雪山上,形成真正的火焰雪山,打卡一流。雪山為一層打得挺身而綿密的蛋白霜,表面用火槍燒過,像是燒棉花糖的口感及味道,再加上朱古力醬及大量不同水果增添味道。雪山內有乾坤,中間藏有2大球雪糕,1球雲尼拿1球焦糖味,味道不錯。甜品份量十足,很適合多人分享。

火焰雪山

整體食物質素不錯,環境也好,適合約會聊天,芝士控定會滿意,下次人多再訪可再試試其他瑞士特色主菜。

2024-03-12
餐包
鮮蘆筍燴雜野菌
2024-03-19 50 瀏覽
對上一次食芝士火鍋已經是多年前在連鎖快餐店有售的一人芝士火鍋,今晚跟友人來到天后,見到這間主打芝士火鍋的餐廳幾有特色,就決定一試。餐廳佈置配合瑞士菜主題,門口有一隻大乳牛公仔、小草原及大木筒,再加上瑞士背景音樂,嘗試營造瑞士風,頗有特色。💛瑞士芝士火鍋Moitie moitie 意指一半半,原以為芝士火鍋只有熱騰騰的半溶芝士,但其實另外會加上白酒攪拌,令到芝士除了鹹香味外更有酒香。此款芝士火鍋酒味幾為突出,若果喜歡白酒的朋友就應該非常適合。火鍋本身配有麵包粒,另外亦加點了雞扒、蘑菇以及炸薯條,各款食材沒有過多調味,只有食材原味道,在沾上芝士後加添滋味。💛夏威夷薄餅薄餅一上枱是熱騰騰,上面鋪滿大量芝士,切開後呈拉絲狀態,另外辣肉腸、番茄醬及菠蘿等食材亦令到味道層次豐富。Pizza份量不算太大,但兩三人分享亦足夠。💛瑞士薯餅瑞士薯餅的做法非常簡單,只有薯仔以及牛油,不用外加雞蛋或者麵粉等黏合劑,把薯仔刨絲加牛油煎香兩面就可以。簡單的做法,不用花巧的調味,品嘗食材原味道。💛火焰雪山此份甜品份量非常大,四至六人分享亦可以。先把白酒點火再淋上蛋白泡沫上,令泡沫多添一份香氣,至於裏面的雜果豐富,再

💛瑞士芝士火鍋

💛夏威夷薄餅

💛瑞士薯餅

💛火焰雪山
此份甜品份量非常大,四至六人分享亦可以。先把白酒點火再淋上蛋白泡沫上,令泡沫多添一份香氣,至於裏面的雜果豐富,再加上雪糕,外熱內冷的口感特別。而底層的蛋糕就因為沾滿白酒,味道較為濃烈,適合喜歡酒味菜式的朋友。

2024-03-14
2024-03-17 48 瀏覽
這天朋友帶了我來瑞士餐廳。進入餐廳時,感受到一種溫馨舒適的氛圍。餐廳的燈光柔和,裝飾簡潔而精緻,讓人感到放鬆和舒適。而且餐廳的設計中融入了瑞士的傳統元素,例如瑞士的圖案、傳統器具或藝術品等。這些元素讓整個空間充滿了瑞士獨特風格,彷彿置身於瑞士的山間小屋。來到瑞士餐廳,不得不嘗試瑞士芝士火鍋($298)。這道火鍋以瑞士特色的芝士為湯底,配上麵包粒、西蘭花($38)和蘑菇($38)等新鮮蔬菜。芝士湯底經過加熱後融化成濃稠的湯汁,給人一種濃郁的味道。將麵包和蔬菜浸泡在熱融化的芝士湯底中,可以品嚐到蔬菜本身的鮮甜,同時也享受到芝士的奶香風味。紅酒汁會牛尾意大利麵($218)結合了牛尾肉和意大利麵,帶來一種豐富且濃郁的口感。牛尾肉經過慢燉,肉質變得軟嫩多汁,與紅酒汁的酒香完美融合。意大利麵則提供了一種彈性的口感,與牛尾肉的風味相得益彰。火焰雪山($168)是以瑞士知名的火焰雪山為靈感。它由蓬鬆的蛋白、香濃的朱古力及拖肥雪糕和生果等組成。當這道甜點被端上桌時,侍應會在甜點上點燃火焰,營造一種戲劇性的效果。品嚐這道甜點時,你可以享受到雪糕的冰涼口感和濃郁風味,絕對值得一試。除了這些菜品外,瑞士餐廳還

除了這些菜品外,瑞士餐廳還提供其他的瑞士特色菜品。整體而言,這間餐廳以其獨特的瑞士風味和菜品的多樣性而受到讚譽。

瑞士餐廳 (天后)
地址:天后電氣道68號金輪天地2樓
2024-03-14 73 瀏覽
今天和朋友在天后金輪天地的「瑞士餐廳」午膳,升降機直達2樓餐廳。升降機門打開,便有隻瑞士乳牛歡迎客人,很富特色。餐廳設有落地大窗,光潔開揚,天花掛滿瑞士國旗,令人如置身瑞士。我見餐牌上的午市套餐相當吸引,便點了兩客。午市套餐包括:前菜(湯或沙律)、主菜、甜品、咖啡或茶。“新西蘭鮮肉眼扒紅酒汁”,肉眼扒肉質鮮美,腍軟可口,牛肉汁豐富。配新鮮即炸薯條及酸瓜,牛肉點上特製紅酒醬汁,份外惹味。“蒙古羊仔排配薄荷汁”,香草羊架,肉質鮮嫩,芬芳可口。羊肉與香草醬非常合配,加上薄荷汁,味道更上一層樓。“薯蓉湯”,不錯的餐湯,味道天然。“沙律”,新鮮水耕菜,清新爽口,配黑糖醋,酸甜口感,特別開胃。前菜更附上熱焫焫的黑糖麥包,十分滋味。“德國芝士蛋糕”,讓人驚喜的跟餐甜品,賣相精緻,蛋糕香滑鬆軟,是很好的餐後甜品。“香濃咖啡”,一杯又香又濃的咖啡為這頓豐富的午餐畫上句號。這裏的環境氣氛不錯,食物美味,而且性價比還十分高,我更打算下次再來吃晚餐,一嚐這裏的招牌菜----“芝士火鍋”。
  • 新西蘭鲜肉眼扒,蒙古羊仔排,德國芝士蛋糕
2024-03-14 60 瀏覽
這家瑞士餐廳位於天后站附近,交通方便。餐廳的內部裝修新,門口有隻大乳牛,室內佈置了很多瑞士國旗、花朵和綠葉,充滿田園氣息。牛油麵包是免費的,麵包又熱又軟,口感有點煙韌。瑞士芝士火鍋298元,附送麵包粒一籃,自選配菜西蘭花38元和鮮蘆筍58元,芝士香氣撲鼻,熔化了的芝士口感軟滑,芝士帶點咸味,麵包粒沾點芝士份外美味,西蘭花新鮮,鮮蘆筍嫩。鮮雜野菌黑松露意粉148元,野菌爽口,黑松露忌廉汁惹味,扁意粉軟硬適中。火焰雪山168元,份量大,賣相美麗,藍色火焰壯觀,水果新鮮,主要有士多啤梨、提子和藍莓,蛋白霜帶有甜味。

牛油麵包是免費的,麵包又熱又軟,口感有點煙韌。

2024-03-13
餐廳位於地鐵站附近好方便,係樓上鋪。餐廳好有情調,播著節奏輕快歌曲,令人放鬆😎。裝潢亦幾特別。蕃茄蓉芝士火鍋🫕好耐之前有食過幾次芝士火鍋。依款芝士汁底同我食過既原味唔同。原味芝士加入左蕃茄蓉後,味道提升左好多。原本芝士一般味道只有淡淡的鹹味,現在有一鼓酸味加上了重鹹味,果然濃味![配料]蝦仁🍤、魷魚🦑、西蘭花🥦芝士火鍋我最鍾意既係用支簽吉住轉下食物。兩款海鮮都好彈牙。西蘭花煮至冧身浸曬落鍋好味🤤[甜品]火🔥焰雪山🏔️呢款甜品非常霸氣,賣相非常精緻!cream可以做到一粒粒突起,然後侍應會喺你面前點着火形成火焰效果,非常震撼。原來裏面暗藏海綿蛋糕底及多款水果,絕對滿足到我嘅甜品胃🍧

蕃茄蓉芝士火鍋🫕

[配料]
蝦仁🍤、魷魚🦑、西蘭花🥦

甜品
火🔥焰雪山🏔️
  • 瑞士芝士火鍋
2024-03-12 785 瀏覽
好多年已經冇食過瑞士芝士火鍋,前幾日同芝士控既朋友講起好想食,上網發現這家位置天后金輪天地 「瑞士餐廳」主打就是正宗芝士火鍋,而且有多款口味,更有多款瑞士正宗美食,啱哂我地👍🏻🥖▪️坐下店員先奉上黑糖餐包,微甜煙靭充滿麥香,熱辣辣塗上牛油更加美味🫕▪️瑞士芝士火鍋 $ 298Cheese Fondue 200g per portion,served with bread熱溶瑞士芝士香噴噴,濃調既拉絲芝士配上法式麵包,簡單又美味,芝士迷一定喜歡🫕🍄▪️蘑菇 Mushrooms $ 38🥦▪️西蘭花 Broccolis $ 38芝士火鍋有多種食材可以自己追加,我們點了兩款比較清淡既食材,蘑菇和西蘭花配合濃郁嘅瑞士芝士就是最佳拍檔🐠▪️扒挪威鮮三文魚柳配菠菜羅勒汁 $ 238Grilled Norwegian Salmon w/spinach basil sauce這個主菜非常出色,三文魚煎得魚皮香脆,魚肉厚肉味道鹹香,配菜有軟腍新薯和菠菜,配上羅勒忌廉汁,相當美味🌟▪️火焰雪山 Baked Alask $ 168好有驚喜的甜品,份量巨型完全足夠二人分享,上枱時淋上火焰伏特加酒在疏乎厘蛋白上,更加焦香,

🫕▪️瑞士芝士火鍋 $ 298

🍄▪️蘑菇 Mushrooms $ 38
🥦▪️西蘭花 Broccolis $ 38

🐠▪️扒挪威鮮三文魚柳配菠菜羅勒汁 $ 238

🌟▪️火焰雪山 Baked Alask $ 168
好有驚喜的甜品,份量巨型完全足夠二人分享,上枱時淋上火焰伏特加酒在疏乎厘蛋白上,更加焦香,香滑的蛋白中放滿新鮮水果,內層是雪糕,外暖內凍的口感,好味道
  • 瑞士芝士火鍋
  • 扒挪威鮮三文魚柳配菠菜羅勒汁