2008-03-25 37 瀏覽
一直以為潮州野只有西環或者九龍城先會多好既食店,點知原來喺天后都有一間好野!所講既係呢間發記,十一點鐘嚟到都幾好多人,鹵水拼盆有紅腸,腎,鵝腸,墨魚,唯獨係無鵝肉,鵝肉要分開嗌,不過味道好好,鹵水汁既味道算水準之上!干炒牛河有鑊氣,雖則唔係潮州野,但係佢地炒得真係幾好味!再加多碟炒菜心,蒜蓉炒,味道又係中上之作!加埋一碗粥一碗飯,呢餐令我好滿意!

(非會員)
First I have to apologise to type in both English and Chinese (as myself is not a good Chinese typist)Me and my friends often go to 發記to have dinner ... As I come from a 潮洲family most of the time I have to make the order as my friends' request ("we want 潮洲food not 上海food")Really this is a "minus" point for 發記, they should have a separate menu for all the 潮洲delicacies.Just a friendly reminder for some reviewers regarding to 潮州三寶and 粥.No matter which 潮州打冷you go to, when you order 潮州三寶you will have

No matter which 潮州打冷you go to, when you order 潮州三寶you will have 花生,菜甫,咸酸菜. Why's this? Because nearly every 潮洲family will have these with 潮州粥. 花生,菜甫,咸酸菜they belong to the staple diet of 潮州人.

Regarding to 粥, I agree with 相爺. You shouldn't complain if you do not know what 潮州粥really is (Just like complaining why a tiramisu tastes like a stale cake with alcohol taste ...)

Just my 2 cents

Cheers!
2007-12-14 27 瀏覽
雖然事隔多月沒來, 侍應依然認得我, 仲知我飲邊只啤酒~ 來只為了吃酒, 下酒小菜黃金蝦, 3拼鳳尾魚/銀魚仔/菜脯. 想找點兒濕口飽肚, 蠔仔粥~蝦惹味, 魚脆得香口, 佐酒一絕! 菜脯送粥~蠔仔依然只只肥美!樓下食友, 要知道潮洲粥最米還米,水還水. 不是軟綿綿的. 要吃後者, 不要吃潮洲粥了!埋單連啤2人$150大元! 正!可惜身邊人不太愛喝酒... 為了陪我而已~下次只身飲下悶酒, 有何不可?好酒伴難尋!p.s. 地方大了~ 但坐街仍是風味!
雖然事隔多月沒來, 侍應依然認得我, 仲知我飲邊只啤酒~

蝦惹味, 魚脆得香口, 佐酒一絕! 菜脯送粥~

蠔仔依然只只肥美!

埋單連啤2人$150大元! 正!

可惜身邊人不太愛喝酒... 為了陪我而已~

下次只身飲下悶酒, 有何不可?

好酒伴難尋!

p.s. 地方大了~ 但坐街仍是風味!
2007-11-05 23 瀏覽
發記<---- PRICE又唔係貴~ 平, 無加一茶芥.我同女友兩個人叫左..... 炒蜆, 奶油津白, 鵝肉, 韮菜豬紅, 鵝腸拼墨魚, 一枝大啤, 都只係248, 係呀~ 248呀~ 仲要勁好食喎^^ 正~ 其實以前都有同爹娘食過~ 只不過係佢鋪頭細~ 坐得唔舒服~ 味道真係GOOD架喎~ 現在就佢租埋隔離鋪~ 坐得舒服好多~ 炒蜆---> good呀~ 無沙味濃~ 必食奶油津白--->正呀~ 菜唔係淋謝謝的, 應該係無出水就炒, 正呀~ 因為食落仲係好爽口^^鵝肉---> 都正呀~ 韮菜豬紅--->豬紅好味, 略為較少韮菜~鵝腸墨魚---> 唔講得笑~ 鵝腸真係超得^^ 以前舊鋪比較細, 但現在租埋隔離單位~ 坐得舒服~
炒蜆---> good呀~ 無沙味濃~ 必食
鵝肉---> 都正呀~
韮菜豬紅--->豬紅好味, 略為較少韮菜~
鵝腸墨魚---> 唔講得笑~ 鵝腸真係超得^^

以前舊鋪比較細, 但現在租埋隔離單位~ 坐得舒服~

2007-09-24 22 瀏覽
成家人去食叫左炸魚仔拼甜酸菜--呢個最好食,魚仔香脆,幾正鹵水拼盤--樣樣有o的都幾大碟但係墨魚死實,豬肉全肥,鹵水過咸,不合格鹵水鵝片--同樣過咸,鵝片太瘦,鞋口鹵水蛋--裡面冇味外面死咸咸菜煮門鱔--門鱔都有六件分量唔少且有鮮味,不俗肉碎蠔仔粥--大件夾抵食,蠔仔鮮且無腥味,幾好食三鮮炒年糕--一片片痴住,咬落去粉口唔彈牙,怪怪的椒鹽九肚魚--炸得香口,送酒不錯,但不特別韮菜豬紅--份量幾多丶都幾好味仲叫左支酒總共食左$431,算平,但係味道平平,以打冷招來但鹵水味不佳,大忌也,個人認為西灣河街市的比它好
成家人去食叫左

炸魚仔拼甜酸菜--呢個最好食,魚仔香脆,幾正
鹵水鵝片--同樣過咸,鵝片太瘦,鞋口
鹵水蛋--裡面冇味外面死咸
咸菜煮門鱔--門鱔都有六件分量唔少且有鮮味,不俗
肉碎蠔仔粥--大件夾抵食,蠔仔鮮且無腥味,幾好食
三鮮炒年糕--一片片痴住,咬落去粉口唔彈牙,怪怪的
椒鹽九肚魚--炸得香口,送酒不錯,但不特別
韮菜豬紅--份量幾多丶都幾好味

(非會員)
2007-08-22 36 瀏覽
自己就係呢間鋪附近返工既。有日悶悶地又想啤一啤,就走去試下喇。背景:日頭時間它係一間似係上海菜館食客飯既地方(炒鱔糊、炒三鮮、獅子頭、津白肉絲、回鍋肉),晚上時間就變身成潮洲菜館...店內外環境,都冇乜特別好講,細街鋪一間。晚上店外主要靠街燈照明,店內只有5-6張圓桌椅(店外開到幾多張就唔計喇,全條街開晒都得)因為想"啤一啤",特別行去門口位睇睇。咦,簡單到咁...滷水汁只係用個盤再加熱,其他野就...心諗:算喇,是旦食D 野算。見其他食客興高采烈地食呀食呀。好,就試下滷水鵝+粥。...出事鵝肉過實,滷水汁死實,加D 醋睇下...你會食到滷水汁+醋+肉;係完全分得清清楚楚。(唉,都知唔得,連果碗醋都唔香)粥,好感動...真係一碗粥。係一碗平平無奇既唔係潮洲粥既潮洲粥。題外話:當日同桌之人係一對拖友,食品方面係"大眼雞、大豆牙、魚肉菜湯",打冷食個魚肉菜湯* 全店唯一一個所謂潮洲人就係那個打理食品既"師父"。其他伙計全部都係"上海人"。點解係上海人?因為午市時間都係佢地囉,而晚市既潮洲菜館時段既粥粉麵飯,都係一樣口味。如此,點可以接受到"發記菜館" 係潮洲菜館。天后琉璃街一帶想搵到好野食
自己就係呢間鋪附近返工既。
有日悶悶地又想啤一啤,就走去試下喇。

背景:

...出事

粥,好感動...真係一碗粥。
係一碗平平無奇既唔係潮洲粥既潮洲粥。

題外話:

如此,點可以接受到"發記菜館" 係潮洲菜館。

天后琉璃街一帶想搵到好野食都係難。
有咁既唔係潮洲打冷既潮洲打冷,算係精神上既一種安慰。

離開而後更無奈:
臨離開店鋪時,再望望各食品...!!(一早見到隻鵝滷到深淺不一既一定唔入去)
回頭不禁會問發記菜館係好食既潮洲菜?
咁就真係對不起由細到大既潮洲街坊。
而自己真係從未食過如此潮洲菜既潮洲菜。

結論:(可能)
發記菜館潮洲菜,只係由一個潮洲人一手一腳做出黎既潮洲住家式既菜,再租借晚上發記菜館鋪面而作業。

如果該師父有如此能耐做出天后這一小區之美食,跟本日頭時間發記菜館就不用賣炒鱔糊、炒三鮮、獅子頭、津白肉絲、回鍋肉...這一類"潮洲菜"。
2007-05-11 19 瀏覽
一向最喜歡吃潮州菜。要試一間菜館的質素,首要叫地道潮菜!現在就評一評吧:1. 咸菜魚:咸菜炆得好入味,正!2. 方魚肉碎粥:方魚香,粥底正宗,不錯!3. 菜圃蛋: 蛋鮮嫩,菜圃爽,沒有多餘的油和蔥花,比金島還好吃!4. 鹵水拼盆: 味道不錯,推介鵝腸,但其餘豬耳墨魚則比較失色。值得再去。
一向最喜歡吃潮州菜。
要試一間菜館的質素,首要叫地道潮菜!現在就評一評吧:
1. 咸菜魚:咸菜炆得好入味,正!
2. 方魚肉碎粥:方魚香,粥底正宗,不錯!

值得再去。
2007-05-01 31 瀏覽
六點半嚟到己經要坐出去外面,生意真係幾好,叫咗鵝片豆腐、大眼雞、大腸、花生雞腳、炒唐生菜同菜甫炒旦。d餸水準真係得,大眼雞食得出魚新鮮,滷水嘢通通都正,鵝肉嫩滑夠香,個滷水好味,花生雞腳亦十分好,d雞腳夠淋夠入味,菜甫炒旦火候掌握到家,旦夠滑。不過要忍受到坐出街。
2007-02-15 37 瀏覽
情人節到到都好多人呀黎左呢度潮州三宝--幾大..但我以為有旦、鵝腸個d富容旦飯..不錯,好大豬骨粥...呢個好好味呀
情人節到到都好多人呀
黎左呢度
潮州三宝--幾大..但我以為有旦、鵝腸個d
富容旦飯..不錯,好大
豬骨粥...呢個好好味呀
2006-09-23 29 瀏覽
尋晚阿M同阿J黎幫襯潮州菜,店舖細細,要搭枱都唔緊要,d伙計態度極差,好巴閉咩?問個伙計:三鮮煨麵即係有邊三鮮?佢話:就係果d魷魚絲之類既野囉.我問:即係咩啊?再想問下其他野,佢都唔知行咗去邊喇!都唔知咩野咁趕時間,張椅俾佢撞到我隻腳.又唔係出邊幾百人等緊食飯,懶係忙.@^^@叫咗佢地既鎮店之寶-蠔仔粥:只係泡飯,講唔上係粥,d蠔幾新鮮大隻既...排骨煨麵:不過不失.最唔抵係個潮州三寶:花生,菜甫,咸酸菜,救命!!!平平地有一隻蛋,豆腐加生腸都話係三寶啊!我地有被騙既感覺,想問又無得問,唉......應該係叫做潮州小食,誤導食客.埋單既時候,個伙計話:三寶果個埋單啊!佢咁講即係咩意思呢?下次唔使指意我地會再去幫襯.

2006-09-20 35 瀏覽
由於今日勁呆滯,結果俾小B先發制人, 問咗今晚去邊度食乜, 唯有上開飯網揾料啦。啱啱至食物中毒好番無耐唔食魚生, 日本菜out; 星期日同小B媽咪補祝生日剛剛食過北京菜, 京滬菜out; 同小B搬出黎住之後完全無湯水咁滯, 呢期又未飲涼茶, 泰菜川菜避風塘菜扒房全部out; 上網search下杭州菜, 無乜好野, out 埋...無心插柳下, 發現天后有間潮洲鋪發記, 居然笑苦面比例係10:0! 好易揾, 只距離天后MTR A2出口兩個街口; 門面光猛干淨, 擺枱攞到出行人路, 侍應企理親切有禮, 平民化得黎叫人食得開心放心, 幾好。叫咗:-蠔仔粥- 蠔仔size特大, 肥美鮮甜, 極讚! 可惜粥底味道太濃, 冚咗少少仔本身嘅鮮味, 至於粥底濃味嘅原因, 多多少少都係可精啦! 蠔餅- 唔知由幾時開始大家口中嘅煎餅已經靜鷄鷄變成炸蠔餅, 發記都不能倖免, 照例有少少似tempura, 該部份咬落雖然脆但就會成口油;好彩蠔仔依然好好味鵝片- 無特別好食或唔好食, 一般啦咸魚炒白菜仔- 油到爆, 但啲咸魚幾香, 有多少似金華火腿咁嘅味, 小B嘅反應係, 唔講唔覺, 講開又覺, 問侍應哥哥厨

鵝片- 無特別好食或唔好食, 一般啦

咸魚炒白菜仔- 油到爆, 但啲咸魚幾香, 有多少似金華火腿咁嘅味, 小B嘅反應係, 唔講唔覺, 講開又覺, 問侍應哥哥厨房俾咗邊種咸魚我哋食, 佢話唔知喎......

兩個人$185找數, 幾抵

2006-09-03 45 瀏覽
摸杯底,+打冷,暢談.人生一大樂事也!伙計服務好, 那碗肥美的蠔仔粥, made me have to visit it once a week!
摸杯底,+打冷,暢談.人生一大樂事也!

2006-08-30 32 瀏覽
同事T好鍾意食野,所以就算lunch hr得一個鍾,有時我地都會去遠啲食lunch(可能因為公司附近無咩選擇)。今次係一個鐘內,搭的士由灣仔尾去天后-> 食飯-> 搭的士由天后返灣仔,連車錢每人都係40元!(未試過甘平)店舖其實好細,好似夜晚會開埋出街。我地四個人叫左四個客飯:- 白菜仔炒牛肉(麻麻地)- 滑蛋蝦仁(啲蝦幾大隻)- 生炒骨(好食)- 紅燒茄子(因本人唔食茄子,無評價)聽講夜晚好多人,成日無位,食lunch就無問題啦﹗
店舖其實好細,好似夜晚會開埋出街。我地四個人叫左四個客飯:
- 白菜仔炒牛肉(麻麻地)
- 滑蛋蝦仁(啲蝦幾大隻)
- 生炒骨(好食)
- 紅燒茄子(因本人唔食茄子,無評價)
聽講夜晚好多人,成日無位,食lunch就無問題啦﹗
2006-06-15 29 瀏覽
This place is quite unique where you can park your car in front of the restaurant, or I shall say, you can actually triple park your car. But beware, weekends are usually quite full. It opens till 2 am though. All staff and I believe some of them are all related. For example, the bald guy, call San Gor, great service who always wears a smiling face, other staff are also ok.Food wise, good taste. Not just Chiu Chow but also some Shanghainese like Fried Shanghai Noodles, quite good and you ca

Food wise, good taste. Not just Chiu Chow but also some Shanghainese like Fried Shanghai Noodles, quite good and you can also ask them to not put too much oil or HIN and skip the MSG also.

Fried FU GUAR was also nice. Ask them to have them fried half portion raw and the other half portion put in cooked one and skip the HIN part.

LO SHUI DOU FU was good and was the goose wings.

Having a few bottles of beer by the road side and enjoy the dishes slowly one by one was very enjoyable indeed.
2006-05-11 23 瀏覽
今年真係吃得太多潮州菜,年頭兩興食到今天,已經吃過好幾餐.是夜主角就在天后的"發記".聽人講就聽得多,自己就未去過.上月頭天氣未熱,坐出街亦無問題,本身店子不大,打冷露出,絕無問題.風味指數還可加多幾分.打冷萬變不離其宗,例牌幾味如鹵水鵝片,蠔餅等一定少不了,其他如牙帶魚做得頗咸,一般水準,鹵水拼盤鵝腸鵝翼也不錯.只係鵝場沒有那麼肥美.蠔餅唔係用鴨蛋,味道無咁濃.但係蠔仔,還是肥美的.吃田螺最怕,撞著產卵季節,十隻有八隻食著春.是夜比較幸運,無咁多春比你吃.鵝片不俗,其實度度都係差不多,取決在鹵水夠唔夠陳香.吃燒鵝就話清明,重陽前後係當造期,在鹵鵝方面就沒有這回事,一年四季都係一樣.黃金蝦金香可口,連殼都唔放過,炸大腸亦對辦.幾支啤酒到肚,在路邊吹風,人生幾可.朋友,幾時都咁重要,在你最艱難的時候,陪伴你左右,就算實質上幫不上忙,精神上支持,已經很足夠."但願是做夢 人若似白雲 隨著風飄去 沒有淚"

"但願是做夢
人若似白雲