2018-03-25 152 瀏覽
Menu果到d野要果樣冇果樣!The waitress態度差到無人有!order果陣頌話你對住menu讀果個係錯! 要我地記住佢前兩秒先講既改動完全明白點解佢地成日間鋪都無人!食野頌要受氣?有無搞錯! Their service is the worst in Hong Kong!!! The waitress was totally RUDE!! They changed all the dishes on the menu and inform us verbally when we want to order! Whats even CRAZIER is that she required us to memorise them when we actually ordered!!!!!Worst experience EVER!
完全明白點解佢地成日間鋪都無人!食野頌要受氣?有無搞錯!
2018-02-15 241 瀏覽
今次見到餐廳嘅食物幾特別,價錢唔貴,又見到環境幾好,所以決定入去一試!我地叫咗三樣野食同兩杯飲品,食到好飽好滿足!首先我地叫咗個熱狗餐,第一次火焰芝士炒蛋鰻魚熱狗,d芝士燒都好入味,炒蛋好嫩滑,而且鰻魚份量好多,三樣野加埋個包令個口感同味道都好豐富。佢旁邊嘅薯條都炸得好脆,配熱狗一流!另外我地仲叫咗田螺薯蓉,賣相已經好吸引,田螺好大粒,d汁都好香㗎,可以話係色香味俱全!最後就係烤雞pizza,好多雞,而且燒得好香,仲有芝士同菠蘿添!份量啱啱好,佢有七寸同九寸揀,可以根據食量黎揀佢嘅大細,餐廳真係好甜心!個餐仲包兩杯飲品同一個湯,粟米湯質感好rich好有粟米味,而我地叫咗個薑芒蜜桃梳打,好鮮甜好解渴。另一杯係美綠可可,第一次飲好特別,鍾意飲朱古力嘅人一定鍾意😍

我地叫咗三樣野食同兩杯飲品,食到好飽好滿足!

2018-02-11 147 瀏覽
雖然鋪頭細細 但係有d陽光打入黎 感覺真係好chill好舒服呀1⃣️火焰芝士鰻魚滑蛋熱狗(HKD58)份量都唔細份而且有跟餐飲品芝士份量好多!本身鰻魚都幾油膩所以食咗一個已經飽到飛起🤢成個感覺有d鹹送水服用就差唔多🤣2⃣️黑松露滑蛋雞扒飯(HKD55)好大份!而且滑蛋奶味都重不過黑松露味唔算好出眾🧐🧐而且都唔算好蛋嘅口感都唔算滑應該係油唔夠多嘅關係?定係蛋液用左奶粉整而唔係鮮奶?🤔不過份量都幾多下!呢個價錢都算划算😋 🌟Rate:7/10

1⃣️火焰芝士鰻魚滑蛋熱狗(HKD58)
份量都唔細份
而且有跟餐飲品
芝士份量好多!本身鰻魚都幾油膩
所以食咗一個已經飽到飛起🤢
成個感覺有d鹹
送水服用就差唔多🤣

2⃣️黑松露滑蛋雞扒飯(HKD55)

好大份!而且滑蛋奶味都重
不過黑松露味唔算好出眾🧐🧐
而且都唔算好蛋嘅口感都唔算滑
應該係油唔夠多嘅關係?定係蛋液用左奶粉整而唔係鮮奶?🤔
不過份量都幾多下!呢個價錢都算划算😋
🌟Rate:7/10
2018-02-08 183 瀏覽
喺大圍附近經過見到餐廳裏面裝修好用心,例如天花板掛住綿羊仔形狀嘅燈,襯返呢間餐廳嘅名字-就係白羊座啦!所以我同朋友就決定入去試吓食先從餐牌可以見到,呢度有好多好有特色嘅菜式,例如連火焰芝士滑蛋熱狗都有!因爲晚餐嘅選擇唔係好啱我地心水,但係我哋又想可以又抵食又有特飲又有餐湯餐包,所以我哋就加左$20轉做套餐,好flexible餐湯係忌廉粟米湯,熱辣辣,所以我地喺呢日咁凍既天氣下飲完覺得好溫暖餐包方面有微微既蜜糖味,我好鍾意食飲品方面我哋叫咗美祿可可同埋薑芒蜜桃梳打,好fresh重頭戲黎啦!呢個火焰芝士鰻魚滑蛋熱狗係我食過最好味嘅熱狗芝士夠多,鰻魚夠厚,滑蛋配上麵包簡直係絕配我好鍾意食田螺嘅,所以我哋都叫咗個田螺焗薯蓉,唔錯我哋仲叫咗個迷你七吋嘅Pizza,份量啱啱好,啱晒我哋兩個人食啦我一定會再同朋友過嚟食
餐包方面有微微既蜜糖味,我好鍾意食
飲品方面我哋叫咗美祿可可
同埋薑芒蜜桃梳打,好fresh
重頭戲黎啦!呢個火焰芝士鰻魚滑蛋熱狗係我食過最好味嘅熱狗
芝士夠多,鰻魚夠厚,滑蛋配上麵包簡直係絕配
我好鍾意食田螺嘅,所以我哋都叫咗個田螺焗薯蓉,唔錯
我一定會再同朋友過嚟食
2018-02-06 157 瀏覽
我自己去餐廳食左2次....份量大大份...同好好味老闆不經意地聽到我同屋企人傾計生日PARTY到會問題....佢膽粗粗....推薦自己餐廳老實講, 我PARTY地方係觀塘.....佢地鋪係沙田.....我都擔心食物唔保暖.....老闆話....佢地要收CALL車錢....同預計好時間先整....好就ORDER 9樣野試下佢....我一直都擔心會.....凍冰冰....當日好準時咁送到目的地, 我一攞上手仲好熱....心裡就加左1分我放埋D野一邊....都有20分鐘...都知衰...驚! 凍左唔好食.....點知....阿女既朋友仔...就連6歲小孩都一致讚好味同和暖....好快....就K.O哂所有白羊.座既食物人人都問我攞地址......我真係要推薦俾大家........一般焗飯係唔受歡迎., 哩個飯出奇地...最快清哂.....一個唔食肉既同學仔, 叫佢媽媽添食.
我自己去餐廳食左2次....份量大大份...同好好味
好就ORDER 9樣野試下佢....
我一直都擔心會.....凍冰冰....
好快....就K.O哂所有白羊.座既食物
人人都問我攞地址......
我真係要推薦俾大家........

炸雞拼薯條
白汁雞王飯
雞肉腸拼紫薯寶
薯仔沙律
肉醬意粉
HAM and CHEESE
蜜糖雞冀
2018-02-04
10 分鐘 (外賣送餐)
慶祝紀念
肉醬意粉
蜜糖雞冀
  • 白汁雞皇飯
2018-02-04 111 瀏覽
這陣子天氣冷得很,除了我們出入要小心流感之外,家中的毛孩 也要特別小心😥大圍積信街這邊有幾家獸醫,周不時都會來這邊買糧及配藥。 這邊由車房慢慢改為一些食店,其中白羊座已經幫襯了好幾次,水準保持得不錯。這裏附近裝修搭了棚架差點找不回他!這裡的座位有空間感,而且樓底高,看上去還有兩片白雲,心情不好的時候,來這裏吃個慢活的午餐也不錯。今天嘗試了前菜-去骨露筍雞中翼配薯條和午餐-煙三文魚凱撒沙律。前菜-去骨露筍雞中翼配薯條除了在自家製的場合,吃過去骨雞中翼竟沒有在食店吃過這味心機菜。雞中翼醃料味道香口,以串燒方法燒製,內裡的紅蘿蔔又軟又甜。薯條是新鮮炸起的,讚。午餐-煙三文魚凱撒沙律煙三文魚花擺盤已是常態,當然不少得,共有兩大片。三文魚沒有筋,顏色有光澤、新鮮,沒有雪味。喜歡有很多煙肉碎,而且麵包粒也保持脆口。 蔬菜也很新鮮~若果沙律汁沒有那麼酸就好了!靜靜的吃個late lunch, 補充體力 ,恢復心情!
大圍積信街這邊有幾家獸醫,周不時都會來這邊買糧及配藥。
這裏附近裝修搭了棚架差點找不回他!

前菜-去骨露筍雞中翼配薯條

午餐-煙三文魚凱撒沙律

喜歡有很多煙肉碎,而且麵包粒也保持脆口。 蔬菜也很新鮮~

若果沙律汁沒有那麼酸就好了!

靜靜的吃個late lunch, 補充體力 ,恢復心情!
2018-02-03 86 瀏覽
因為要過來大圍拿快遞,所以就喺附近食個tea。門口見到裝修簡約清新,雖然外面做緊維修有棚架圍住,但都忍唔住入咗嚟。雖然鋪頭細細間,但係裝修同佈置都睇得出花過心思,墻身同家俱都以黑白做主調,個性中盡量營造出簡約而輕鬆的氣氛。一朵朵白雲狀的吊燈,更增添大自然的舒適感,讓人仿如白雲般自由自在的悠閒感覺。而燙有英文報紙的磨損feel壓板木餐檯,令成間鋪添加了繁囂都市中一點點的文藝氣息。坐落嚟就覺得好舒服同自然。大概十分鐘,我點的西冷牛扒就送上。件扒好大塊,佔咗半隻碟,唔會十分厚,但分量都好夠。表面煎到比外面既透少少,但唔會燶,雖然職員落單無問我要幾分熟,但係見顏色同口感都有六七成熟,係minipapa一向食開既程度。見到啲肉粉紅粉紅咁,唔會見血又唔會鞋,啱啱好。而啲薯條唔會太乾,食落入面仲係冧冧地,合格。可惜當日minipapa唔想食辣,就無要黑椒汁,求其點咗個洋蔥汁,果然黑淑牛扒先係最夾!minipapa既爸爸點既係焗豬扒飯。爸爸對哩個飯簡直讚不紹口!豬扒依然唔算好厚,但爸爸話好入味,啲意粉吸收曬啲番茄汁,而意粉又唔會太硬或太冧,口感啱啱好。早上已經食咗一碗飯既佢,將成碟意粉清曬!佢話第一次
因為要過來大圍拿快遞,所以就喺附近食個tea。

原塊西冷牛扒(加$10轉薯菜)

焗豬扒意粉(番茄汁)

佢話第一次可以將焗豬扒意粉啲粉食曬,真係好開胃!

而我哋因為慢慢食同傾計坐咗好耐,其間都有唔少學生哥同啲文職人員入嚟幫襯。哩度雖然唔大,但個環境真係好relax,好適合嚟傾計同慢活享受。而且啲職員又唔會好似出面有啲鋪咁,急住收你既餐好似趕人走咁,真係好舒服。一定會再嚟!
2018-01-30
原塊西冷牛扒(加$10轉薯菜)
焗豬扒意粉(番茄汁)
2018-01-28 98 瀏覽
今日約左朋友放工食飯,黎左大圍搵下有咩食,行行下見到依間餐廳,覺得個名好得意,白羊座,就入左去食!我哋點左芝士松露蝦多士,有啲似吉列嘅外層,好濃郁嘅松露味,點埋沙律醬一齊食!另外點左雜扒餐包括有煎蛋、腸仔、雞翼、豬扒、牛扒同埋珍寶吉列炸蝦🍤,揀左蒜蓉汁!配炸薯條同蔬菜煎豬扒同雞翼都醃得好入味!煎得好香!吉列炸蝦好大隻啊!外脆入軟!依度嘅薯條比平時食嘅幼同長,好有薯仔味。餐湯揀左粟米忌廉湯,仲有個餐包。好香濃嘅粟米味道,湯嘅質感剛剛好,面包夠軟熟!冰藍檸檬梳打藍色嘅梳打好靚呀!好似海水嘅顏色🌊
今日約左朋友放工食飯,黎左大圍搵下有咩食,
行行下見到依間餐廳,覺得個名好得意,白羊座,就入左去食!

另外點左雜扒餐
配炸薯條同蔬菜
煎豬扒同雞翼都醃得好入味!煎得好香!
吉列炸蝦好大隻啊!外脆入軟!
依度嘅薯條比平時食嘅幼同長,好有薯仔味。

餐湯揀左粟米忌廉湯,仲有個餐包。
好香濃嘅粟米味道,湯嘅質感剛剛好,
面包夠軟熟!

冰藍檸檬梳打
藍色嘅梳打好靚呀!好似海水嘅顏色🌊
2018-01-26 71 瀏覽
晚上想吃得輕巧一點,走到大圍的>>>白羊 • 座<<<一試其特色熱狗餐。 雖然外面圍有棚架,內裡環境未有受影響。 正值晚市時間,熱狗餐要另加HKD20,還是無阻點餐決心。 選擇了火炙芝士煙三文魚滑蛋熱狗,並把滑蛋升級至黑松露滑蛋。整客熱狗香氣非常豐富,由上層火炙芝士煙燻味,到中間的煙三文魚咸香,然後到黑松露香氣和滑蛋蛋香,最後是烘香的麵包,幾款香氣混合非常搭配且吸引,熱烘烘口感一流。熱狗可配薯角或沙律,薯角當日售罊,改為薯條,仍是香脆之選。木碟造型雖富格調,唯其呎吋及設計,令冰要花點功夫才可放穩刀叉在碟上,或許是冰太「輪盡」了吧。 餐飲是名字非常神秘的波斯貓,侍應表示是果汁類飲品。顏色是好溫暖的蜜桃色,味道甜美,大概會受女孩子歡迎的一款飲品。
雖然外面圍有棚架,內裡環境未有受影響。
正值晚市時間,熱狗餐要另加HKD20,還是無阻點餐決心。
餐飲是名字非常神秘的波斯貓侍應表示是果汁類飲品。顏色是好溫暖的蜜桃色,味道甜美,大概會受女孩子歡迎的一款飲品。
☺️超特色熱狗🌭意粉超伏🌚小店有好多款火灸芝士熱狗,雖然味道有啲濃但值得一試。注意千千萬萬不可叫意粉,係世紀大伏!上次去到時樓面滿座,職員哥哥帶我地兜去後街再行樓梯上二樓坐。人行無問題,只擔心食物行會唔衛生🤔✏️我們的食單(熱狗配 薯角/沙律 及 飲品)✅ 火炙芝士吉列豬排滑蛋熱狗 $55:吉列豬肉質嫩實,同芝士及滑蛋非常夾!麵包索嗮啲汁所以唔會覺得乾。✅ 火炙芝士鰻魚滑蛋熱狗 $58 + 黑松露 $8 : 鰻魚滑蛋本身就係老友,加埋黑松露更添一道香味!配菜揀左薯仔沙律,可惜吃落太甜,無襯托作用。❌ 黑松露滑蛋雞扒意粉 $55:超級大伏!黑松露蛋但好似比油浸過,而且顏色好噁心🤮雞排好厚,最後發現入面未熟透。意粉係獨自修行,用水煮完就放在其他餸側邊,完全無味。
☺️超特色熱狗🌭意粉超伏🌚

✏️我們的食單(熱狗配 薯角/沙律 及 飲品)

火炙芝士吉列豬排滑蛋熱狗

火炙芝士鰻魚黑松露滑蛋
鰻魚滑蛋

2017-12-24
火炙芝士吉列豬排滑蛋熱狗
2017-12-18 2598 瀏覽
由於大廈外牆正在維修,所以餐廳外都築起左棚架,但都無阻餐廳既特色,餐廳甚至於棚架上加上紫色既小燈飾,增加特色時,亦變得更舒服浪漫入到餐廳,面積唔算大,但佢既設計簡約得黎有心思,最特別係頭上係白雲燈,都幾靚架今晚小編同友人一共叫左一個晚市套餐,另外再散叫食物,所以會有一套餐湯及餐包附送,而另一套則額外加$20所得既當晚係忌廉蘑菇湯餐包方面都幾有驚喜,因為佢呢隻口感及味道都唔錯,甜甜地既小麥包禁,都唔錯啵餐飲方面,就每杯加$10就可以叫到上面兩杯既特飲架啦佢地係左邊既 : 薄荷青檸梳打 及 右邊既 : 波斯貓兩杯既味道都唔錯,而餐廳所用既杯亦係耐熱保溫杯,所以就算杯飲品太熱/太凍,都唔怕拎起佢(不過就好似變相感覺細杯左少少禁)$50 芝士松露蝦多士一共有4大件,每件都即炸勁香脆,咬落去唔油膩並有層次蝦肉入面釀有松露在內,所以食落概有蝦味,亦有濃厚既松露味道連同沙律醬食,好match $98 六吋海鮮雜錦薄餅呢個份量大小,兩至三個人分享食用,絕對適合味道雖然比唔上一般食薄餅嘅餐廳,不過屬於自家製嘅佢,呢個水準已經好唔錯香脆嘅薄批,配上上面大量海鮮配料及醬汁,絕對可以頂一頂想食pizza嘅癮$

當晚係忌廉蘑菇湯

餐飲方面,就每杯加$10就可以叫到上面兩杯既特飲架啦
佢地係左邊既 : 薄荷青檸梳打 及 右邊既 : 波斯貓

(不過就好似變相感覺細杯左少少禁

$50 芝士松露蝦多士
一共有4大件,每件都即炸勁香脆,咬落去唔油膩並有層次

蝦肉入面釀有松露在內,所以食落概有蝦味,亦有濃厚既松露味道
連同沙律醬食,好match

$98 六吋海鮮雜錦薄餅
呢個份量大小,兩至三個人分享食用,絕對適合

$98 卡邦尼炒意粉
賣相唔錯,配料夠多,亦唔會太乾身

呢個比較大眾化嘅意粉,呢度都做得唔差
整體調校得唔錯,絕對係如果揀唔到想食邊隻意粉,就揀佢啦

整體而言,呢間cafe係一間好用心製作,二一啲細節上嘅嘢都花有心思, 例如環境,以致碗碗碟碟,於大圍呢個地方來講,絕對係啱晒想搵個地方,坐低飲杯野,傾吓計嘅朋友㗎
2017-12-07 192 瀏覽
由沙田市中心出發,慢慢大約行咗20分鐘,沿途睇吓風景,就去到大圍啦!原來依區有好多餐廳,我地本身諗住去一間cafe,但去到都幾多人等位,所以就去左隔離嗰間白羊座cafe!呢度有幾款出名嘅特色熱狗,我地當然要叫返一個試下!火炙芝士鰻魚滑蛋熱狗:聽個名都知好正~首先佢keep到好熱,加上佢個滑蛋真係好滑,再配合埋超多芝士同燒鰻魚,口感豐富,好味道的!我切左半個黎食,另一半比男朋友,佢都話唔錯!另外仲叫左個焗白汁三文魚意粉:都好滿意呀,三文魚都幾多!兩個都係跟餐既,所以有野飲。飲品當然正常啦,但個杯幾得意,所以我地影低左,哈哈!值得一提,依間cafe其實唔算好大,但睇得出裝修有花心思,整體環境令人覺得好舒服!雖然我同男朋友都唔係白羊座,我地亦無仔細研究佢背後既意思,但一齊係一朵朵白雲下食個簡單的午餐,都係好寫意和快樂的事:)

另外仲叫左個焗白汁三文魚意粉:都好滿意呀,三文魚都幾多!

2017-11-26 1666 瀏覽
大圍這個地方真的很少踏足,除是這裡居民或想踩單車外,真的沒什麼特別事可以做。今日吸引我來到這裡揾食的是 她。久仰大名的 白羊 座,她的鰻魚熱狗一早已聽過她的大名。餐廳走cafe風格,地方不大,但亦因爲容納人不多,有一種清新清靜感叫得白羊 座,餐廳隨處可見羊咩咩縱跡。餐廳menu選擇不算多,馳名熱狗餐要試外,同行友人亦點了一個焗白汁煙三文魚意粉。焗意粉餐包餐湯及飲品,湯是粟米忌廉湯,口感軟滑,加上飽滿粟米粒,算中上質素。配上鬆軟餐包,為主菜打開美麗序幕。熱狗餐說時遲 那時快來到面前,熱狗份量比我想像中大,麵包鬆軟,包著滿滿芝士及大大條鰻魚,,平時多吃鰻魚配飯,但這個新配搭反而有說不出的配合。每一口都充滿芝士及鰻魚,但真的不算油膩,而且對一個女生來說份量剛好。友人的焗白汁煙三文魚意粉亦份量十足,表面鋪了滿滿芝士,下面全都是煙三文魚!白汁濃郁,雖然充滿罪惡感,但實在忍不住吃了友人半碟意粉飲品推介的是波斯貓,一開始因好奇到底是什麼而點,實情是類似fruit punch,是由果汁調教出來的,酸酸甜甜,不錯!
今日吸引我來到這裡揾食的是 她。
久仰大名的 白羊 座,她的鰻魚熱狗一早已聽過她的大名。

叫得白羊 座,餐廳隨處可見羊咩咩縱跡。
火灸芝士鰻魚滑蛋熱狗
焗白汁煙三文魚意粉
白汁濃郁,雖然充滿罪惡感,但實在忍不住吃了友人半碟意粉
波斯貓及凍蜜桃玫瑰花茶
2017-11-07
火灸芝士鰻魚滑蛋熱狗
焗白汁煙三文魚意粉
波斯貓及凍蜜桃玫瑰花茶
  • 火灸芝士鰻魚熱狗
  • 波斯貓
2017-11-25 121 瀏覽
呢間係一間真小店 全店得十幾個位 雖然鋪面比較細 但係入面嘅裝修設計都俾人一種舒服嘅感覺 定價唔算貴 午餐四五十蚊跟餐 晚餐就八九十蚊都有交易 小店都幾full 平日既下午都不斷有人推門入黎問有無位 好彩我地早到一步跟餐既凍奶茶一擺上枱就加左唔少分 因為佢既凍飲係用個雙層既透明杯裝住 感覺好乾淨而且簡潔火炙芝士鰻魚滑蛋熱狗 ($58)呢個用料好足 芝士.滑蛋同鰻魚熱辣辣混成一體 再加上脆口既熱狗岀奇地夾 口感一流咬落仲有流心既感覺 食完真係好滿足啊焗白汁雞皇飯 ($48) 都唔錯凍飲唔駛加錢

火炙芝士鰻魚滑蛋熱狗 ($58)

咬落仲有流心既感覺 食完真係好滿足啊

2017-11-22
火炙芝士鰻魚滑蛋熱狗
焗白汁雞皇飯
2017-11-21 97 瀏覽
朋友住大圍,見到呢間餐廳個名好得意,佢又係白羊座所以就入咗去試吓啦餐廳用柔和燈光加上音樂確係幾舒服經過門口就有大大塊餐牌,原來仲有做外賣😂👏🏻見到個餐牌覺得幾得意所以影低佢🤗我哋叫咗兩個餐,杯嘢飲大大杯🥤分別係朱古力🍫同柚子密頭盤就有粟米忌廉蘑菇湯,同埋軟林林嘅餐包,個餐包仲要熱辣辣😍😍跟住叫咗一份小食,係薯角加炸雞🍗!小朋友最啱食☺️☺️☺️主菜就係黑椒牛柳炒意粉,牛柳大大舊,份量都好多,黑椒意粉炒得好入味又開胃😋最後就係黑松露鰻魚飯,如果鍾意食黑松露嘅人一定要嗌呢個,食每一啖都充滿黑松露味😛

餐廳用柔和燈光加上音樂確係幾舒服

經過門口就有大大塊餐牌,原來仲有做外賣😂👏🏻

見到個餐牌覺得幾得意所以影低佢🤗

我哋叫咗兩個餐,杯嘢飲大大杯🥤分別係朱古力🍫同柚子密

跟住叫咗一份小食,係薯角加炸雞🍗!小朋友最啱食☺️☺️☺️

2017-11-08