2023-05-31 26 瀏覽
今天去元朗逛街,晚上試下一間新開的串燒店,個名幾特別--皊叁木,店鋪小小,但相當雅致,店員態度十分親切有禮,值得一讚。最重要的是地點超方面,朗屏西鐵站一下天橋,不用一分鐘就到。燒牛丸和司華力腸都好味,平日食燒牛丸一般很乾,但這裏燒的不會乾,有肉汁。而燒司華力腸真是大件夾抵食。燒牛頸脊,肉質軟滑,而且厚切,入口很有質感,值得推介。豬腩片鮑魚菇卷,感覺幾特別,肉與菇配合得很好,油而不膩。燒雞腎亦好惹味,爽口彈牙。燒鱈魚脆片,超好味,極脆,有淡淡的魚香,好像食薯片,又好像食魚片。炸紫菜米紙,非常特別,紫菜和米紙一齊炸,比蝦片還要脆,但又不油膩,很有趣。焦糖生命多士,名字很特別,賣相也吸引,入口香脆,多士被焦糖包裹,味道濃郁,但不會太甜。油揚京蔥芝士,也是第一次食,炸腐片包著半溶的芝士,夾雜京蔥,很香很惹味,而且比較特別。燒牛舌芯,肉質十分軟滑,配合他們的醬汁,口感相當好。富久長溫州蜜柑酒,賣相已很好看,而且可自選特色的琉璃杯,酒味清甜,有淡淡的柑味,顏色亦很美,令人食欲大增。

燒牛頸脊,肉質軟滑,而且厚切,入口很有質感,值得推介。

燒牛舌芯,肉質十分軟滑,配合他們的醬汁,口感相當好。

2023-05-28 31 瀏覽
佛旦假期偷懶不煮飯,在openrice平台搜尋,見新小店食物相片吸睛,網路上評價亦高,故和先生去了朗坪食日式串燒,這是一間充滿驚喜的小店,食物的味道就如相片吸引,勝價比十分高,又不作加一服,店長對餐牌解說度非常好,是一間非常高質的料理,唯坐位比較少,想要吃,要早些book位
2023-05-26
2023-05-27 34 瀏覽
這次到鄰近屯馬線朗屏站的食店,午市為日式定食,晚市就是串燒居酒屋。店裡外設計具日式風格,門口簡單店名燈牌清晰易看,座位舒服,而桌上更有放置燒物竹籤筒和燒物盤!兩款果酒果味濃郁:梨園香梨果酒、富久長溫州蜜柑酒先跟朋友點了兩款酒,包括梨園香梨果酒和富久長溫州蜜柑酒。梨酒酒味較濃,第一啖嚐到濃郁酒味,梨味逐漸散發出來!而蜜柑酒果味濃些,較易入口,酒味相對未有那麼濃郁!三款牛肉燒物:多汁、口感軟嫩、牛肉味濃郁先嚐一些牛肉燒物,包括封門柳、牛頸脊和薄牛肉車厘茄卷。兩款牛熟度剛好,軟滑容易咀嚼,封門柳肉味較為突出,肉質柔軟較高,即使無外加調味,亦感到肉味非常濃郁。而牛頸脊的肉和脂肪分佈平均些,類似半肥瘦口感,很香滑又多汁。薄牛肉車厘茄卷咬開時近乎爆汁,薄薄的牛肉片包裹著車厘茄,超好食!特別豬肉串燒:生死豬紫蘇卷接著就試豬肉,包括生死豬紫蘇卷、柚子胡椒燒豬肋肉、薄牛肉車厘茄卷。生死豬紫蘇卷名稱很特別,原來是用紫蘇葉包機著Parma Ham和豬腩肉,肉的鹹香味道配上紫蘇葉獨特香味,感覺很特別。而且經過燒烤時,肉汁被鎖著,咬開後非常多汁!柚子胡椒燒豬肋肉,柚子胡椒的獨特香味再上豬肉,感覺很夾,而柚子胡椒

兩款果酒果味濃郁:梨園香梨果酒、富久長溫州蜜柑酒

三款牛肉燒物:多汁、口感軟嫩、牛肉味濃郁

先嚐一些牛肉燒物,包括封門柳、牛頸脊和薄牛肉車厘茄卷。

特別豬肉串燒:生死豬紫蘇卷

柚子胡椒燒豬肋肉,柚子胡椒的獨特香味再上豬肉,感覺很夾,而柚子胡椒能夠減輕豬肉的膩感!豬肋肉口感嫩滑,有些咬口,感覺很開胃。

佐酒食物:脆炸軟殼蟹、街市白鱔、紫蘇碎蔥汁燒吞拿魚腦天、燒鱈魚脆片、大蔥雞肉串

脆炸軟殼蟹,外層炸粉很薄,能夠緊貼炸物形態!炸物炸得乾身,不會吃得一口油!蟹肉鮮甜,香脆可口,用來佐酒一流!

街市白鱔,煙韌魚皮燒到非常香脆,配上白鱔嫩滑魚肉,多吃數串都不錯!

紫蘇碎蔥汁燒吞拿魚腦天,這位置是吞拿魚頭頂的肉,非常珍貴。這燒物不是隨便就吃到,這裡竟然可以一試!容易入口而且沒有腥味,口感軟熟,配上紫蘇碎蔥汁感覺又很夾。

燒鱈魚脆片非常香脆,忍不住一口接一口!

大蔥雞肉串,雞肉嫩滑,燒得剛剛好。而經燒烤後的大蔥味道雖濃,但不會完全搶去雞肉味道,同時能中和雞肉油膩感。

2023-05-26 37 瀏覽
平時經過朗屏站附近,都會向橋底木玥巷嗰頭搵食😋 今次經過見到有新野,就試試佢。午市定食- 鹽燒牛舌芯&紅酒汁煮牛舌粒燒牛舌芯 唔係薄切😍有返小小厚度之餘又唔韌,不過覺得調味就偏重咗少少。🔥煮牛舌粒紅酒炆牛尾就好平常,炆牛舌就第一次食,紅酒汁味道濃郁,加埋炆到淋淋地嘅蘿蔔送飯一流呀😋如果牛舌粒再大粒d就更開心啦🙌🙌🙌蒸蛋入面有好多菇同魚片,口感係唔錯,但係就配咗黑松露🤣係個有d微妙嘅組合,Yummy 就覺得唔多夾。麵豉湯好足料👍入面好多菜同蘿白,令到成個湯好甜漬物 (醃蘿白&海帶炒蟹柳絲)爽口嘅海帶配上淋淋地嘅蟹柳估唔到加埋一齊又ok 啵 炒雜菜:好香麻油味 整體質素都ok,有機會試埋佢d串燒再為大家包膠😀🍢

午市定食- 鹽燒牛舌芯&紅酒汁煮牛舌粒

燒牛舌芯

🔥煮牛舌粒

蒸蛋

麵豉湯
好足料👍入面好多菜同蘿白,令到成個湯好甜

漬物 (醃蘿白&海帶炒蟹柳絲)
爽口嘅海帶配上淋淋地嘅蟹柳估唔到加埋一齊又ok 啵

炒雜菜:好香麻油味

整體質素都ok,有機會試埋佢d串燒再為大家包膠😀🍢
鹽燒牛舌芯&紅酒汁煮牛舌粒定食
2023-05-22
鹽燒牛舌芯&紅酒汁煮牛舌粒定食
2023-05-26 51 瀏覽
成個星期都忙到死🤪一到週末忍唔住同老公去大吃大喝一餐😝同事推介左呢間新開既日式串燒,一程西鐵就到,非常近朗屏站👍🏻店鋪唔算好大間,不過裝潢會令人有種好舒服的感覺😌而且呢度既餐具,例如碗呀、筷子套呀,都係貓貓🐱來的,相信老板好愛貓貓啦,食客見到都覺得好得意😍侍應先送來前菜,野菜香菇片及開胃昆布,濕下口仔,開下個胃仔,跟住就望下餐牌,先點我地喜愛既串燒😋呢度性價比好高,價錢好抵,而且仲要365日都唔駛收加一😋咁就可以點多幾串😝仲有個哥哥仔(唔知係咪老板🤭)非常之好傾,而且佢把聲令人傾起上黎好舒服😍越傾越想同佢傾偈🤭食串燒唔少得Suntory生啤🍻而且仲要買二送一,真係魅力沒法檔😜同老公各揀幾款串燒,越點越多😛最後飽到上心口😝牛舌芯:我地至愛😍燒得剛剛好,邊位好脆口😋封門柳/牛頸脊 : 香濃牛味,肉質好軟腍又無筋,而且好juicy🤤🤤燒鱈魚脆片: 脆卜卜送酒一流🤤 濃郁又鮮味鱈魚😋不點沙律醬都非常可口😋蒜蓉櫻花蝦燒米茄:即叫即燒,所以幾燙口😂食果陣要小心,茄子配合脆口既櫻花蝦,口感幾豐富👍🏻柚子胡椒燒豬肋肉:肉質軟嫩多汁,配合柚子及胡椒,減左肥膩感👍🏻豬腩片煙肉車喱茄:配搭絕配,車喱茄酸酸甜

同老公各揀幾款串燒,越點越多😛最後飽到上心口😝

牛舌芯:
我地至愛😍燒得剛剛好,邊位好脆口😋

封門柳/牛頸脊 :
香濃牛味,肉質好軟腍又無筋,而且好juicy🤤🤤

燒鱈魚脆片:
脆卜卜送酒一流🤤 濃郁又鮮味鱈魚😋不點沙律醬都非常可口😋

蒜蓉櫻花蝦燒米茄:

柚子胡椒燒豬肋肉:
肉質軟嫩多汁,配合柚子及胡椒,減左肥膩感👍🏻

豬腩片煙肉車喱茄:
配搭絕配,車喱茄酸酸甜甜可以中和豬腩片既油膩感👍🏻👍🏻

炸雞軟骨粒:
呢個送啤酒真係一流,脆咯咯又金香,點少少沙律醬,一食就停唔到口😋

食到咁上下見隔離枱點左烏冬😍但又唔見餐牌有,咁就問侍應哥哥,佢話係呀,有啲係餐牌無,佢仲推介左兩款撈飯,可以捲紫菜食🤤🤤真係好有驚喜😋😋

魚肉撈飯:
未食入口已經有陣陣魚香味,撈完之後,先食一啖,魚油在口腔久久未散🤤捲紫菜就更加好食👍🏻

牛肉撈飯:
牛肉重味的,將牛肉切到薄薄一片滲入米飯中,米飯香軟中帶著牛肉的嫩滑😋每粒飯都沾上牛肉片,呢個我至愛👍🏻

焦糖生命多士:
見隔離枱點左呢個,已經被吸引😍侍應姐姐話最後才茄單,因為當甜品食,呢個非常特別,外脆內軟😋表面滿滿焦糖焗到少少燶燶地,簡單食材已經整到好好食👍🏻
2023-05-20
2023-05-24 28 瀏覽
今日發現原來朗屏開左間特色居酒屋,而且仲有不同串燒真吸引,重點🌟 免收加一 😍「冰鮮日本銀鱈魚」這個比較細小,不過燒至皮脆😋正呀!「燒明太子飯團」燒至飯蕉感,口感也不錯🤩「大蔥雞肉串」雞肉算香滑隔住大蔥🤭「雞中冀連尖」是日本雞翼,燒至金黃色😋 「脆炸明太子青椒仔」這款好可愛青椒仔內有明太子,口感豐富!「炸紫菜米紙」好特別即炸出來的零食一款「炸魚蛋」是老闆推介!果然美味!是白魚旦爽口🥰「薄牛肉山葵卷」薄牛肉卷後好細小,但這配搭新穎,值得柯打🤭「生死豬紫蘇卷」是煙肉卷內有紫蘇葉,相當之特別!「薄牛肉車哩茄卷」蕃茄併牛肉不嬲都是絕配,今次也不例外😍「脆炸雞軟骨粒」炸至鹽酥雞一樣,香口!食完一粒停唔到口🤩「蒜蓉櫻花蝦燒米茄」是日本茄子肥美短身,零舍甜!「翠肉瓜」大大件好有豐富水份☺️「燒鱈魚脆片」送酒必叫!脆片!「甜梅酒」抵飲!$50 都大杯👍🏻備註:🔺老闆風趣😂 給了我一杯「鑽石能量水」🔺串燒款式多,而且有外間沒有的款式🔺睇中他的 「免收加一」

「冰鮮日本銀鱈魚」這個比較細小,不過燒至皮脆😋正呀!
「燒明太子飯團」燒至飯蕉感,口感也不錯🤩
「大蔥雞肉串」雞肉算香滑隔住大蔥🤭
「雞中冀連尖」是日本雞翼,燒至金黃色😋
「脆炸明太子青椒仔」這款好可愛青椒仔內有明太子,口感豐富!
「炸紫菜米紙」好特別即炸出來的零食一款
「炸魚蛋」是老闆推介!果然美味!是白魚旦爽口🥰
「薄牛肉山葵卷」薄牛肉卷後好細小,但這配搭新穎,值得柯打🤭
「生死豬紫蘇卷」是煙肉卷內有紫蘇葉,相當之特別!
「薄牛肉車哩茄卷」蕃茄併牛肉不嬲都是絕配,今次也不例外😍
「脆炸雞軟骨粒」炸至鹽酥雞一樣,香口!食完一粒停唔到口🤩
「蒜蓉櫻花蝦燒米茄」是日本茄子肥美短身,零舍甜!
「翠肉瓜」大大件好有豐富水份☺️
「燒鱈魚脆片」送酒必叫!脆片!
「甜梅酒」抵飲!$50 都大杯👍🏻

備註:
🔺老闆風趣😂 給了我一杯「鑽石能量水」
🔺串燒款式多,而且有外間沒有的款式
🔺睇中他的 「免收加一」

2023-05-23 33 瀏覽
呢日同老公睇完早場,番屋企經過見到呢間新開的日式小店,位置係朗屏站隔離,簡單日式裝修,有梳化位感覺舒服😌.🌟lunch set➡️ 鹽燒牛舌芯&煮牛舌 $88➡️ 照燒華味鳥三併 $88➡️ 凍咖啡 $5➡️凍朱古力 $5.點了兩個lunch set,估唔到咁豐富😍每個lunch set用木盤上,木盤上有六小碗相當精緻!仲用貓貓餐具好可愛🥰lunch set包括主菜、飯、漬物、湯、前菜、飲品.漬物係黃蘿蔔和海帶,滿開胃小菜,再跟麵豉湯日式口味,前菜好有誠意!大讚茶碗蒸,口感非常細滑,入面係魚旦粒和冬菇片,黑松露口味,仲有金箔😍矜貴好食😋仲有大冬菇,味道甜甜地也相當不錯👍🏻.主菜點了一雞一牛,牛舌煮得出色,非常爽口,簡單用鹽和黑椒調味已經好正🤤雞肉份量好多,甜甜地日式口味,雞珍真係第一次食!食落似雞腎,用上紅蘿蔔、蕃、紅酒炆,口味仲有啲辣辣地,滿特別!.價錢唔貴又坐得舒服,擺盤吸引味道又好,店員人好好會逐一介紹菜式,滿有誠意的日式小店,住附近一定要試下!
簡單日式裝修,有梳化位感覺舒服😌

🌟lunch set
➡️ 鹽燒牛舌芯&煮牛舌 $88
➡️ 照燒華味鳥三併 $88
➡️ 凍咖啡 $5
➡️凍朱古力 $5

2023-05-21 38 瀏覽
這間位於元朗的皊叄木主打即叫即燒,家人推薦這間居酒屋,食物高質,環境有feel。適合一班人聚會,今晚放工約朋友食飯傾計,一於試下!餐廳裝潢別緻,燈火通明,富有居酒屋的感覺。我們坐在中間位置,四周環境開揚,空間感也十分。梨園 香梨果酒有梨果的甜蜜味,但不會太甜,入口冰涼,感覺很解渴,伴食一流 生死豬紫蘇卷肥瘦相間的豬肉每層厚薄均勻,又香又嫩。豚肉肥而不膩、瘦而不柴,包裹滿滿清香的紫蘇白鱔肉質肥美白鱔燒製後,入口會濃濃香味。入口外脆內彈,但又不失嫩滑口感,最重要是白鱔帶有魚油香,超級惹味。吞拿魚腦天賣相美美的,視覺享受一流,打卡也很好,哈哈。非常有驚喜,出面好少有得食,吞食魚濃郁,軟綿綿的口感,回味!大蔥雞肉串將雞肉和大蔥串在一起,再以汁燒的方式燒烤,雞件的肉質鮮嫩,與大蔥的甜味和汁燒的味道很搭配,讓人食指大動。值得一讚就是燒得很焦香,油脂豐富,肉嫩多汁,味道濃郁惹味,和大蔥很夾,味道更提升。雞腎一入口有驚喜!熱辣辣甘香鬆脆滿腔餘韻!令人回味! 口感微爽有點嚼口,散發陣陣炭香,爽口彈牙,美味非常雞中翼連尖雞翼外皮酥脆賣相吸引,見到都已很想食,外皮超酥脆,表面燒得金黃香脆,雞翼很入味,肉質嫩

梨園 香梨果酒
有梨果的甜蜜味,但不會太甜,入口冰涼,感覺很解渴,伴食一流

白鱔
肉質肥美白鱔燒製後,入口會濃濃香味。

吞拿魚腦天

大蔥雞肉串

雞腎

雞中翼連尖
雞翼外皮酥脆賣相吸引,見到都已很想食,外皮超酥脆,表面燒得金黃香脆,雞翼很入味,肉質嫩滑有肉汁,一咬爆出雞油,雞味濃郁,鮮嫩可口令人不得不一吃再吃。

脆炸明太子青椒仔

明太子和青椒仔原來好夾,表面焦香,彈牙有嚼勁,明太子的鮮味配合青椒仔的爽脆口感很搭配,是一道讓人回味無窮的美食

牛舌芯
牛舌富有彈性且軟嫩多汁,燒得鬆軟湿润又甘香,有厚度口感很好!食落味道有濃烈牛肉味,肉汁滿滿,入口即化。

豬腩片煙肉車喱茄
將豬腩片和車厘茄串在一起,再以烤燒的方式烤出來,豬腩的鮮嫩和車厘茄的酸甜口感很搭配。外層是烤得脆香的豚肉,裹著酸甜多汁的車喱茄,車喱茄滲透豚肉,超好吃,簡直讓人精神為之一振!咬一口,車厘茄汁唧出來,很過癮。

燒明太子飯團
飯是日本產,粒粒分明,而且烤得香脆,聽得到聲音,但入口不會乾巴巴,簡簡單單已經是十分滿足。

炸雞軟骨粒
骨肉相間,軟骨大片脆口,燒很很出色,口感脆脆的,帶有微焦香。

炸紫菜米紙
紫菜薄薄脆口,似薯片好香脆,真係好爽口,每口食落索索聲。

封門柳
香香脆脆肉質爽嫩的面層,超多汁又柔嫩的肉質,簡單鹽燒已經好好味。

免治雞肉丸
雞肉以免治方式,肉丸似的形狀再以鹽燒的方式烤出來,雞肉的肉質韌而不柴,整體味道很特別。

雞頸肉串
這道菜真一流! 雞頸肉燒得脹卜卜的.外脆内嫩,雞肉很嫩滑充滿肉汁,美味十足!

粟米
不會烤得亁身,濕濕地,粟米的甜味適中,十分可口。

焦糖生命多士
我想是餐後甜品,多士經焦糖烘得好鬆脆,甜甜脆脆的,值得再encore呀!
2023-05-16
2023-05-19 229 瀏覽
外面以白色木系門面,內裡充滿綠油油大自然感覺雲石桌子,綠色幻彩串燒台 貓仔用品.金色擺設,都精緻無比店舖不大,可容納 約24人。 因為有客人關係,我只能拍少量店內環境。清酒種類多達13款, 梅酒果酒有5款 ,日本三得利啤酒 更買2送1優惠 我們遵從日本文化先選酒:(梨園)香梨果酒 125ML服務員先上透明冰盤,配玻璃試管樽,入口冰涼有濃濃香梨氣味,甜甜的清爽口感,果香關係非常易入口。不喜喝酒朋友都可以接受味道.服務員會拿出2個木盤子,給客人挑選自己的杯子,每個款杯只得1隻,全是老闆在日本親身買杯子其中白色櫻花樹杯好喜歡,好有古時日本味道。 好有儀式感另一個白色金薄碎款題高級美妙地方櫻花樹款杯遇冷會變粉紅色,像開花一樣,每之倒酒都會欣賞一下。選菜紙上看到大部份肉來自日本,而本地(香港)亦有注明 消費者可清楚知道所吃材料由那裡進口紫蘇碎蔥汁燒吞拿魚腦天-高級料理店Omakose才有好驚喜每條魚就只有1小塊,平民價錢食到如此矜貴食材。這裡煙燻手法達7成熟配大蔥和紫蘇葉吃,口感豐富,我很喜歡紫蘇葉香味,魚肉嫩滑和生蔥辛辣味. 串燒選了5款: 薄牛肉杏包菇卷;生死豬紫蘇卷;豬腩片煙肉車厘茄;大蔥
外面以白色木系門面,內裡充滿綠油油大自然感覺

雲石桌子,綠色幻彩串燒台 貓仔用品.金色擺設,都精緻無比

我們遵從日本文化先選酒:(梨園)香梨果酒 125ML

(梨園)香梨果酒 125ML

其中白色櫻花樹杯好喜歡,好有古時日本味道。 好有儀式感

另一個白色金薄碎款題高級

選菜紙上看到大部份肉來自日本,而本地(香港)亦有注明
消費者可清楚知道所吃材料由那裡進口
紫蘇碎蔥汁燒吞拿魚腦天-高級料理店Omakose才有好驚喜

紫蘇碎蔥汁燒吞拿魚腦天

每條魚就只有1小塊,平民價錢食到如此矜貴食材。

串燒

生死豬紫蘇卷由豬腩片和煙肉組成

生死豬紫蘇卷

配酒小食 難得做到香脆而不油,圖片所見沒油光,乾身鬆脆。

炸紫菜米紙 -

燒雞皮 -

脆炸明太子青椒仔

脆炸明太子青椒仔-像酥炸皮內裡青椒仔釀了明太子,味道提升了不少。
燒明太子飯團 -

最後來1個:燒明太子飯團 -  慢火細烤外面邊位少少焦完美

我想來這裡吃東西,不配酒是不行,小酌加串燒真的如在當地放鬆, 食物水準好高質, 非常專業
燒櫻花蝦茄子
串燒
燒明太子飯團 -
燒櫻花蝦茄子
豬腩片煙肉車厘茄
今次去了位於元朗媽橫路的日式串燒居酒屋「皊叄木」,聽說「皊叄木」最近新開張試業,,便趁機來一試。這裡的老闆非常親切熱情,熱情主動地與客人聊天,讓人感到十分自在。店鋪的門面設計低調而有型,而店內卻擁有柔而高貴優雅的裝潢,座位舒適度也非常高。整個環境感覺非常舒適,店內以綠色主調為主,並有可愛貓咪元素的餐具擺設,打卡一流。「皊叄木」的主打是串燒,除此之外也提供不同的日本酒、啤酒和汽水。我和友人點叫了不同佐酒小食、一些串燒和一些酒。脆炸軟殼蟹外層的炸粉炸得很薄,不會太油膩,而且裡面的蟹肉也很鮮美,軟殼也脆口可口,是一道值得推薦的菜式。炸雞軟骨粒口感酥脆,雞軟骨炸得恰到好處,既不會太硬,也不會太軟,非常適合配上啤酒享用。柚子胡椒燒豬肋肉燒烤得恰到好處,加上柚子胡椒的醇香味道,肋肉的口感嫩滑多汁,讓人不禁垂涎欲滴。薄牛肉車厘茄卷口感清新,牛肉薄薄的一片包裹著車厘茄,入口滑嫩,是非常好的開胃菜。焦糖生命多士這款美食看似簡單,但卻很難抗拒。經過製作的多士表面糖霜酥脆,內裡鬆軟,加上香濃的焦糖,讓人不禁一口接一口。雞中翼連尖外層燒得酥脆,雞肉鮮美,尖骨炸得香脆可口,是燒烤愛好者不容錯過的美食。免治雞肉丸

脆炸軟殼蟹

柚子胡椒燒豬肋肉
薄牛肉車厘茄卷
柚子胡椒燒豬肋肉,薄牛肉車厘茄卷

免治雞肉丸
這款美食的肉質鮮嫩,口感豐富,外層焦香,內裡多汁。加上特調的醬汁,更是美味。

蒜蓉櫻花蝦燒米茄
茄子燒得剛剛好,米茄嫩滑多汁,蒜蓉和櫻花蝦香氣撲鼻, 相映成趣,是非常好的配菜。
蒜蓉櫻花蝦燒米茄

除了串燒以外,店內還提供了不同款式的日本酒、啤酒和汽水。
北島鹽味柚子酒是一款融合了鹽味和柚子味的清酒,口感清爽怡人,可以與肉類串燒搭配飲用,非常美味。SUNTORY生啤則是一款清爽易飲的生啤酒,香氣濃郁,入口後帶有微甜的味道,非常適合在炎炎夏日享用。

總括來說,皊叄木這家居酒屋在元朗可以算是比較新的店,但它的食物質素和環境都不容小覷,讓客人在享用美食的同時也能夠感受到日本的氛圍。
2023-05-11
柚子胡椒燒豬肋肉,薄牛肉車厘茄卷
  • 薄牛肉車厘茄卷
  • 柚子胡椒燒豬肋肉
2023-05-13 24 瀏覽
系朗屏西鐵站周邊開左唔少餐廳,有唔少酒吧同大排檔,而我地2人就揀左呢間串燒店📍皊叄木試一試。入內有一整副花牆,配以精緻優雅的碗碟,整體配搭走休閒風,坐得舒服。而家新張期內生啤買2送一,仲要全日免加一收費!!生死豬紫蘇卷(招牌)$32豬腩片和薄牛肉肉質嫩口,配撘出果種味道和層次難以形容,值得一試。豬腩山葵卷 $28外皮微焦香脆,內裡有少量Wasabi而肉質鮮嫩多汁,口感極佳!!薄牛肉杏鮑茹卷$32咬一口,肉汁滿濺於口腔中,齒頰留香。金妹司華力腸$19脆皮,每一口都豐富多汁,加埋七味粉,十分惹味。大䓤鷄肉串$32雞肉唔鞋口,燒過既大蔥就中和左油膩感。燒明太子飯團36飯團燒之金黃色,粒粒大米都十分乾身,脆口。就好食緊米餅咁。焦糖生命多士$24蜜汁冰鮮銀雪魚$68由美國入口既銀雪魚,一口咬下去魚油滿溢,外皮好香脆,仲有少少魚油香。鷄中翼連尖$32火候控制得出色,外脆內嫩,實屬必點之選。牛頸脊$38肉質半肥瘦脂肪分佈平均,是必選的送酒之選。脆炸軟殻蟹$72全隻炸得脆卜卜的蟹,可以連殼食蟹,唔怕蟹殼割傷。十分香口。總結:一餐豐富既晚餐,性價比高,整體滿意。

生死豬紫蘇卷(招牌)$32
豬腩山葵卷 $28

薄牛肉杏鮑茹卷$32
咬一口,肉汁滿濺於口腔中,齒頰留香。

金妹司華力腸$19
脆皮,每一口都豐富多汁,加埋七味粉,十分惹味。

大䓤鷄肉串$32
雞肉唔鞋口,燒過既大蔥就中和左油膩感。
燒明太子飯團36
飯團燒之金黃色,粒粒大米都十分乾身,脆口。就好食緊米餅咁。

焦糖生命多士$24

蜜汁冰鮮銀雪魚$68

鷄中翼連尖$32
火候控制得出色,外脆內嫩,實屬必點之選。

牛頸脊$38
肉質半肥瘦脂肪分佈平均,是必選的送酒之選。

脆炸軟殻蟹$72
全隻炸得脆卜卜的蟹,可以連殼食蟹,唔怕蟹殼割傷。十分香口。

總結:一餐豐富既晚餐,性價比高,整體滿意。
Happy Friday緊係要同朋友去食好野啦😋難得大家住得咁近 就係附近揀左間串燒店🍢佢地晚市主打串燒 午市就有定食供應店舖偏向簡單風格 而裝飾品同餐具都選用以貓作為主題🐈岩晒我同朋友仔 事關大家都係貓奴😻➷🪐 紅酒汁煮牛舌(冷)呢個係一個冷盤既食法 我個人比較少見 你可以當佢係前菜😌味道食起上黎有啲似紅酒燴牛尾 不過佢既口感就係爽既味道比較濃身 做前菜有助提升食慾👍🏼§🪐 牛舌芯🪐 封門柳🪐 牛頸脊燒牛肉類既火喉都要控制得好 一個唔留神過熟就會韌🤔不過佢地既牛肉帶有牛脂 熟成度掌握得好👍🏼仲有肉汁保留入口依然係嫩滑既肉質 封門柳既肉味最為突出😋唔需要額外去沾醬都可以好好食🤤§🪐 生死豬紫蘇卷個名就好特別 唔食過又真係唔知係乜東東🫢咸咸地既Parma Ham配上豬腩肉 再用紫蘇葉包住味道層次感比較豐富 同時紫蘇葉既香味突出整個配搭都比較新鮮 Parma Ham做串燒餡料呢個諗法出色😋§🪐 紫蘇碎蔥汁燒吞拿魚腦天腦天即係吞拿魚頭頂既肉 一條吞拿魚淨係得2塊架咋😍唔係度度都食得到 今次有口福🤤建議兩個人可以share一舊 咁就唔會覺得太腬腦天軟腍腍 望上去同口感都有啲似明太子🫢配上櫻花木
Happy Friday緊係要同朋友去食好野啦😋
難得大家住得咁近 就係附近揀左間串燒店🍢
佢地晚市主打串燒 午市就有定食供應
店舖偏向簡單風格 而裝飾品同餐具都選用以貓作為主題🐈
岩晒我同朋友仔 事關大家都係貓奴😻

🪐 紅酒汁煮牛舌(冷)

呢個係一個冷盤既食法 我個人比較少見 你可以當佢係前菜😌

想要濃啲可以泡耐啲 飲完之後覺得可以再食多幾串串燒🤭
有美酒有美食 放工黎輕鬆一下都唔錯😆

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2023-04-28
5 分鐘 (堂食)
2023-05-07 47 瀏覽
係朗屏橋底,前身係夏捌月個位開左間新餐廳,餐廳門面以白色為主色,非常搶眼,入面仲有副打卡既花牆,以為佢係一間café,原來係食日本串燒,串燒價錢唔貴,仲好多款式揀,不過餐廳位唔多,最好預先訂位。紅酒汁煮牛舌 (冷)紅酒汁味道夠濃,牛舌如果大舊d會更加好食。紫蘇碎蔥汁燒吞拿魚腦天吞拿魚腦天唔係成日都有,燒到半熟狀態,口感軟熟,配埋紫蘇碎蔥汁更加香口。柚子胡椒燒伊比利亞豬肋肉、豬腩片山葵卷、薄牛肉山葵卷、牛舌芯豬肋肉帶有清新既柚子胡椒味,非常開胃、仲有用豬腩片同薄薄既牛肉包住既山葵卷,唔會太辣,牛舌芯口感鮮甜爽脆彈牙。街市白鱔白鱔燒到好香,外皮有少少焦脆,魚肉嫩滑。封門柳、牛頸脊、秘燒豬頸肉封門柳肉質柔軟,牛味濃郁、牛頸脊脂肪分佈平均,有口感、秘燒豬頸肉醬汁惹味,燒到外脆內軟。雞心雞心亦係每次食串燒必點菜式之一,燒過既雞心好香口。
紅酒汁煮牛舌 (冷)
紅酒汁味道夠濃,牛舌如果大舊d會更加好食。
街市白鱔
白鱔燒到好香,外皮有少少焦脆,魚肉嫩滑。
封門柳、牛頸脊、秘燒豬頸肉
雞心
雞心亦係每次食串燒必點菜式之一,燒過既雞心好香口。
2023-05-05
2023-05-07 67 瀏覽
皊叄木 (元朗)元朗媽橫路7號富來花園地下15號舖柚子胡椒燒豬肋肉肉質鮮嫩多汁,味道濃郁,帶有柚子胡椒的香氣,少少辣好惹味,豬肋肉筋位Q彈,讓人垂涎欲滴。生死豬紫蘇卷紫蘇的香氣與parma ham的鮮味相得益彰,知道生死的意思,就係醃製食物。豬腩片山葵卷豬肉油脂豐富,搭配山葵的辛香味道非常獨特,微辣而刺激。金妹司華力腸食材地道的風味,腸衣脆卜卜,讓人吃起來非常過癮。蜜汁冰鮮銀鱈魚魚肉鮮嫩,搭配蜜汁的甜味,口感香醇清爽,一啖就食晒。俵屋飯俵屋推薦眾多對人體有善的無添加和無農藥產品。 例如無添加劑,無農藥,無肥料和天然栽培。 不僅安全而且注重美味的究極的食材。日本產米使用店,俵屋玄兵衛,係黏度、甜度、最優選擇。脆炸軟殼蟹外觀金黃酥脆,蟹肉鮮美,搭配脆皮的口感,大快朵頤。脆炸雞軟骨粒金黃酥脆,雞肉軟嫩,鹹香剛剛好。免治雞肉丸肉丸Q彈有嚼勁。大葱雞肉串色澤金黃鮮亮,雞肉鮮美。蒜蓉櫻花蝦燒米茄米茄烤得焦香味美。櫻花蝦肉質鮮嫩,配上蒜蓉調味,香氣撲鼻,回味無窮。焦糖生命多士顏色金黃,外脆內軟,帶著淡淡的甜味,口感十分香脆可口。會讓人欲罷不能。漢堡豬柳外脆內嫩,香氣撲鼻,味道濃郁。富久長溫州蜜柑酒顏
皊叄木 (元朗)
元朗媽橫路7號富來花園地下15號舖

柚子胡椒燒豬肋肉

豬腩片山葵卷

豬肉油脂豐富,搭配山葵的辛香味道非常獨特,微辣而刺激。

金妹司華力腸

食材地道的風味,腸衣脆卜卜,讓人吃起來非常過癮。

蜜汁冰鮮銀鱈魚

魚肉鮮嫩,搭配蜜汁的甜味,口感香醇清爽,一啖就食晒。

俵屋飯

脆炸軟殼蟹

外觀金黃酥脆,蟹肉鮮美,搭配脆皮的口感,大快朵頤。

炸雞軟骨粒

金黃酥脆,雞肉軟嫩,鹹香剛剛好。

免治雞肉丸

肉丸Q彈有嚼勁。

大葱雞肉串

色澤金黃鮮亮,雞肉鮮美。

漢堡豬柳

外脆內嫩,香氣撲鼻,味道濃郁。

富久長溫州蜜柑酒

顏色橙黃明亮,帶有淡淡的柑橘香氣,口感清爽,回味悠長。飲用它可以讓人感受到濃郁的果香,同時也能夠放鬆身心。

岀羽鶴梅酒

顏色淡雅清澈,帶有梅子的清香,口感醇厚,回味甜潤。

2023-05-06 34 瀏覽
路過朗屏站,見到有日式串燒居酒屋新張試業,喜歡嘗新的我,當然不會錯過,湊湊熱鬧。餐廳環境感覺舒適,綠色主調配搭田園主題裝飾,以及大量貓元素的餐具擺設,清新之餘見和諧,足見店主的心思。要品嘗優質本地牛肉,牛頸脊當然是不二之選;肉質鬆軟,牛味香濃。薄牛肉杏鮑菇卷 $38,菇爽肉嫩,油香肉香夾著菇香,十分開胃。伊比利亞豬肋肉 $32,肉質爽嫩彈牙!生死豬紫蘇卷 $32,名字特別又貼切;新鮮豬肉配上巴馬火腿,味道竟十分匹配!火腿的鹹香吊味,加上紫蘇葉獨特香味,個人十分喜愛。吞拿魚腦天 $58,吞拿魚頭內頂門的一小片肉,筋少油脂多,矜貴又美味。廚師雞肉腸 $8,傳統香港燒烤特色美食,$8一串可謂比小販還要便宜,無得輸。濃汁牛丸 $19,彈牙多汁,超級抵食。漢堡豬柳 $16,茶記早餐名物,在居酒屋品嘗卻又別具風味。焦糖生命多士 $24,喜出望外的出品,普通麵包製作的焦糖多士,香甜爆脆,看似簡單卻難以抗拒。蒜蓉醬燒米茄 $36,燒過的米茄仍然保留著水份,不會太乾身,蒜蓉的鹹香配日本米白飯,實而不華的美味。冰鮮日本銀鱈魚 $68,肉質細嫩,口感不錯。大蔥雞肉串 $32雞翼$32,有翼尖的雞翼,正!吃了

伊比利亞豬肋肉 $32,肉質爽嫩彈牙!
濃汁牛丸 $19,彈牙多汁,超級抵食。
漢堡豬柳 $16,茶記早餐名物,在居酒屋品嘗卻又別具風味。
冰鮮日本銀鱈魚 $68,肉質細嫩,口感不錯。
大蔥雞肉串 $32
雞翼$32,有翼尖的雞翼,正!
吃了那麼多肉類,這客蒜芯$16 就像一度解燥的清泉。
炸紫菜米紙 $24,香脆可口的精品小食,比薯片還要脆口,好食。
北海道釧路名產多春魚,店東自家珍藏;其鮮美之處跟普通貨式不可同日而語。

汽水都是超值的,抵飲!
價格相宜,出品用心,找天要再來嘆一次!