2022-09-29
📌睡飽吃吃~西環店名很可愛,也是我嘅人生目標呢😂 之前食過 @wandering_store 嘅芋泥抹茶巴斯克蛋糕已經好鍾意,今次佢哋開實體店就一定要支持!一開店嘅時候去都排咗半個鐘先入到,裝修復古,有種去咗台灣小店嘅感覺🎞️每日都有唔同甜點供應🍰平日最低消費係每人一杯飲品,限時75分鐘~🔸 朱古力呂宋芒卷蛋 $𝟲𝟬 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)呢個組合超鍾意,仲要有我最鍾意嘅呂宋芒😍卷蛋控嘅我梗係唔會錯過,卷蛋蛋糕體濕潤,朱古力忌廉亦都好濃味🍫可惜係芒果唔算好甜,味道偏酸🥭🔸 焦糖脆餅海鹽芝士奶蓋麻糬戚風 $𝟱𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)最鍾意佢嘅海鹽焦糖奶蓋,鹹香十足,完全唔會覺得太膩😋上面嘅焦糖脆餅份量慷慨,中間有舊麻糬幾煙韌大塊,但係戚風蛋糕體就比較乾😂🔸黑糖牛乳 $𝟰𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)牛乳上面有一層焦糖,黑糖味都幾香,不過會有種甜膩嘅感覺🥛🔸水蜜桃紅茶 $𝟰𝟱 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)水蜜桃茶味道正常發揮,甜度較低🍹💡整體嚟講,甜點比飲品出色,所以下次都係嗌成個蛋糕返屋企🤣見到日本桃蛋糕都好吸引,希望有機會可以食到😍‼️留意小店下晝3:30先開門,而且星期一唔開,大家唔好摸門釘呀‼️✄---------------
🔸 朱古力呂宋芒卷蛋 $𝟲𝟬 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
🔸 焦糖脆餅海鹽芝士奶蓋麻糬戚風 $𝟱𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
🔸黑糖牛乳 $𝟰𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)
牛乳上面有一層焦糖,黑糖味都幾香,不過會有種甜膩嘅感覺🥛
🔸水蜜桃紅茶 $𝟰𝟱 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
水蜜桃茶味道正常發揮,甜度較低🍹
整體味道😋: 7.5/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 7/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10
🍴: 睡飽吃吃
📍: 西環皇后大道西368號地舖
🔍: 15:30-21:00 (Tue-Sun) *MON OFF*
☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie西環