2023-03-02 85 瀏覽
蛋糕不過不失,飲品超普通!小冰唔可以,小甜唔可以!本打算二個人叫左2件蛋糕,一杯野飲,但一定原來要每人消費一杯飲品。性價比低~去到好多野都話冇。根本唔優做咁,唔推介去
性價比低~去到好多野都話冇。
根本唔優做咁,唔推介去
Cafe ☕️.17th Visit🍴2 March 2023 是日菜單✨1⃣️ 草莓芭菲杯🍓🍫🍾️🍨 hkd$1682⃣️ 北海道忌廉芝士原味巴斯克🧀️ hkd$68.1⃣️ 草莓芭菲杯🍓🍫🍾️🍨 hkd$168👉🏻 栗子蓉🌰 x 酥皮脆脆🤎把栗子蓉放進口中透出帶酒味的栗子香,跟愛媛縣栗子蛋糕上的類似,口感綿密袋微沙,咀嚼間釋放其中的冧酒甜香,栗子香和酒香濃度均為3/10融合度很高,甜度1.5/10屬於甜度不高但濃度不錯的栗子蓉,是目前為止我最喜歡的栗子蓉🥇酥皮口感酥脆,放進口中帶3.5/10中等偏高濃郁的烘焙香,隨著咀嚼釋放牛油淡香、香氣濃度1.5/10藏在烘焙香之中,搭配帶甜酒香的栗子蓉食用是很優秀的topping,只吃這層已經很滿足😽👉🏻 可可雪糕🍫 草莓雪糕🍓 香檳jelly🍾️雪糕球質感偏向軟雪糕的絲滑不會起塊,帶給人溫順的感覺;可可雪球以可可甜為主,可可濃度3/10、甜度4.5-5/10頗高,可可苦在尾段慢慢滲出、苦度不高只有1/10,感覺要是搭配甜感稍低的可可雪糕會更好,個人偏好苦感較明顯的可可味🍫 草莓雪糕走奶香路線,草莓濃度3/10帶1.5/10的淡奶味,甜度比可可雪糕低為2.5-3/1
Cafe ☕️
17th Visit🍴2 March 2023 是日菜單✨
1⃣️ 草莓芭菲杯🍓🍫🍾️🍨 hkd$168
2⃣️ 北海道忌廉芝士原味巴斯克🧀️ hkd$68
1⃣️ 草莓芭菲杯🍓🍫🍾️🍨 hkd$168

👉🏻 栗子蓉🌰 x 酥皮脆脆🤎
👉🏻 可可雪糕🍫 草莓雪糕🍓 香檳jelly🍾️
雪糕球質感偏向軟雪糕的絲滑不會起塊,帶給人溫順的感覺;可可雪球以可可甜為主,可可濃度3/10、甜度4.5-5/10頗高,可可苦在尾段慢慢滲出、苦度不高只有1/10,感覺要是搭配甜感稍低的可可雪糕會更好,個人偏好苦感較明顯的可可味🍫 草莓雪糕走奶香路線,草莓濃度3/10帶1.5/10的淡奶味,甜度比可可雪糕低為2.5-3/10中等稍高,搭配可可雪糕食用能降低甜感,兩款雪糕對比之下個人偏好草莓這款🍓
在雪糕球下方鋪著一層透明的jelly,放進口中一嚐首先感受到比栗子蓉中更味刺激的甜酒香,隨著jelly在口中融化釋出酒精刺激感跟淡苦感,初始酒味濃度為3/10、融化後成了4/10初階濃郁,苦度1/10在刺激感中透出,酒味帶一股sparkling wine的感覺,所以最後猜想是以champaign製作而成🍾️
👉🏻 草莓粒🍓 麻薯🤍 脆脆🤎 草莓醬❤️
草莓粒從中間切開排在了中間,是這份芭菲的顏值擔當,由於已到了草莓季尾聲且在雪糕的甜度對比之下甜感不算明顯,帶0.5/10的微微酸,質感軟硬適中且份量不錯🍓
接著往下挖能看見麻糬跟脆脆,一糯一脆在口感上形成鮮明對比🆚 麻糬質感偏糯帶6/10的高拉扯度,被切成片狀躺在草莓醬之上,由於沾上了果醬以及雪糕所以不太能吃到自身的味道,主要作用為提供特別質感✨ 脆脆的脆感高,跟酥皮的酥脆感不同,這是微微帶濕潤度的脆感,味道而言帶2/10中等偏低的烘焙味不會蓋過草莓的主題🤎
草莓醬的量很是慷慨的填滿了杯子近1/3的高度,質感不會過分濃稠且帶微流質感,吃的時候帶果肉,不知是自身的果肉還是鮮果肉混了進去,味道而言以酸為主,酸度3-3.5/10為中等偏高,由於酸度偏高故甜感不是很明顯,由於自己偏愛酸感明顯的果醬所以還挺喜歡,但感覺草莓醬份量偏多要是能減少一些更好😳
📌 Overall
「草莓芭菲」顧名思義草莓是主角,酸甜的草莓果醬承擔起草莓在芭菲杯中的戲份,可可雪糕為其帶來變奏、香檳jelly為其增加大人感,層次豐富且每個元素也各自帶其風格,隨著每一勺的比例不同味道也會有所改變,份量蠻大的一份芭菲故建議跟友人分食👭🏻
🌟 CP值💰9/10。回購度💓100%
#budustrawberry🍓 #buduchocolateflavour🍫 #buduchampaign🍾️ #buduchestnut🌰 #budumochi🤍
2⃣️ 北海道忌廉芝士原味巴斯克🧀️ hkd$68
北海道忌廉芝士原味巴斯克

好久沒吃流浪的原味巴斯克,是少數能以原味巴斯克俘虜我心的店🥹 濃郁蛋味和奶味搭配淡淡雲尼拿香味道使人沉醉,質感毋庸置疑是一如既往的優秀,詳細記錄請參閱「睡飽吃吃7th visit」的貼文🙌🏻
#budubasquecheesecake🧀️
📍 368 Queen's Road West, Sai Ying Pun
北海道忌廉芝士原味巴斯克
2023-02-22 59 瀏覽
近年巴斯克蛋糕好hit🔥 之前有朋友介紹流浪甜點工作室嘅蛋糕俾我 睇完都覺得好正 咁啱今次同哩位朋友👭🏼出街 就一於一齊去食佢地嘅蛋糕🍰啦 又可以坐低傾下計 cafe有兩層 有時限75mins 所以傾下計時間好快就過去 我地星期六2點去都唔洗排隊 不過走果陣已經排曬隊啦 建議早少少去🤣✿ 西西里島開心果巴斯克 ✿ [$68]果日有四款蛋糕 揀左好耐先揀到哩款 蛋糕嘅cheese味相比起開心果味出啲 不過面頭淋咗開心果醬 開心果醬超濃郁 好香 加埋開心果醬一齊食好正 仲有蛋糕中間超軟 入口即溶 好似厚版嘅cream咁 同平時食開嘅cheese cake唔同 想再試其他口味😝✿ 冷拿鐵咖啡 ✿ [$45]普普通通 唔會太苦 奶味濃郁✿ 熱情果紅茶 ✿ [$45]熱情果紅茶係茶味比較濃嘅版本 不過唔會去到澀 個人認為啱啱好 好清新🍃地址➸西環皇后大道西368號地舖★好食指數★:4/5★服務態度★:3.5/5★冇加一★

✿ 西西里島開心果巴斯克 ✿ [$68]

★好食指數★:4/5
★服務態度★:3.5/5
★冇加一★
2023-02-16 85 瀏覽
Cafe ☕️睡飽吃吃 @sleepwelleatmore_studio @wandering_store 16th Visit🍴16 February 2023 是日菜單✨1⃣️ 單品巧克力草莓蛋糕🍫🍓🍰2⃣️ 草莓巴斯克配自家草莓醬🍓🧀️3⃣️ 星野抹茶x 西西里開心果草莓塔🍵💚🍓** 草莓塔一set雙口味不拆售,由於數量有限需要與1⃣️/2⃣️一起搭配不能單買.1⃣️ 單品巧克力草莓蛋糕🍫🍓🍰 hkd$88跟原個單品巧克力相比這款沒有圍邊巧克力層,故味道較為輕盈,感覺就像是濃妝跟淡妝的分別,彈性、密度及濕潤高的可可戚風蛋糕每次吃也是一種享受,搭配夾層如生巧質感的單品巧克力只能說要是你愛可可和草莓便會喜歡的一份甜點,詳細評論可參考「睡飽吃吃12th visit」的貼文🙌🏻🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌗.2⃣️ 草莓巴斯克配自家草莓醬🍓🧀️ hkd$68巴斯克的流心程度比聖誕節吃的那枚高,是一貫睡飽吃吃優秀的巴斯克質感,草莓味更濃郁為3/10中等偏高,前中段透出的奶味吃起來也較聖誕節那時候更味濃郁、濃度在3-3.5/10且能吃到1-1.5/10的淡蛋味,聖誕節版本沒到很中我心(那時巴斯克本體評分只有8.5/10),但這次二刷感
Cafe ☕️
1⃣️ 單品巧克力草莓蛋糕🍫🍓🍰
2⃣️ 草莓巴斯克配自家草莓醬🍓🧀️
3⃣️ 星野抹茶x 西西里開心果草莓塔🍵💚🍓

1⃣️ 單品巧克力草莓蛋糕🍫🍓🍰 hkd$88
單品巧克力草莓蛋糕

2⃣️ 草莓巴斯克配自家草莓醬🍓🧀️ hkd$68
草莓巴斯克配自家草莓醬

巴斯克的流心程度比聖誕節吃的那枚高,是一貫睡飽吃吃優秀的巴斯克質感,草莓味更濃郁為3/10中等偏高,前中段透出的奶味吃起來也較聖誕節那時候更味濃郁、濃度在3-3.5/10且能吃到1-1.5/10的淡蛋味,聖誕節版本沒到很中我心(那時巴斯克本體評分只有8.5/10),但這次二刷感覺有進步👍🏻
搭配自家草莓醬食畫龍點睛之筆,草莓醬口感偏流質能吃到其中的果肉和草莓籽,跟上個週末吃的草莓醬相比這次酸度更為突出,酸度3.5/10且帶很微的甜感,搭配濃郁的草莓味整體味道優秀,配著奶香巴斯克食用有畫龍點睛之效,酸酸甜甜的味道實在太讚了🥹
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 i.e. 9.25/10
3⃣️ 雙味草莓塔🍵💚🍓 hkd$78
星野抹茶x 西西里開心果草莓塔
星野抹茶x 西西里開心果草莓塔  切面

兩枚草莓塔之上有一絲絲的草莓忌廉,跟蒙布朗的樣子有點相似,像是兩個乖巧的孩子站在父母旁邊一樣👶🏻 切面的顏值也很高,是會令人忍不住不斷按下拍照鍵的雙生兒👭🏻
👉🏻 草莓&草莓忌廉🍓
草莓忌廉還是一如既往的輕盈,草莓濃度比以往吃的時候再次提升,這次濃度為3/10屬中等偏高,首先吃到草莓清新的淡酸感、酸度0.5-1/10,接著從中段透出淡奶味、奶味濃度1.5/10正好跟草莓酸甜承接,整體甜度1-1.5/10不高,吃著清新不厚重🍃
草莓粒還是一如既往的紅潤,用刀子很好切開並非軟趴趴的質感,草莓香濃度2.5/10為中等,在甜感偏重的filling對比之下會顯得酸度較為明顯、酸度1/10,甜感則在對比之下較為含蓄🫧
👉🏻 西西里島開心果草莓塔💚🍓
塔皮是新鮮的脆感、脆度4-4.5/10踏入高脆感行列介乎餅乾脆與千層酥脆感之間,由於開心果濃度較高故沒能在吃的時候細品味道
開心果內餡是帶crunchy的脆感,像是咬在糖粒之上的脆、也像是咬在威化餅上的感覺,是十分濃郁的開心果味、濃度5/10穩穩落在濃郁之列,首先透出開心果甜感、甜度3.5/10稍高,但於中後段化出的開心果淡鹹感則能將其中和,是以甜感為主但不帶膩感的開心果內餡,很享受餘韻淡鹹感跟甜感的混合💚
在草莓酸甜的襯托下開心果的鹹感更為突出,加上新鮮草莓粒的酸甜整體的甜膩感不高,與朋友分食半枚稍有意猶未盡之感🤣
👉🏻 星野抹茶草莓塔🍵🍓
由於抹茶沒開心果那般霸道故能更好地品嚐塔皮的味道,是帶1/10淡淡的溫和牛油香,在尾段透出淡淡烘焙香,是不會蓋過主題的塔👍🏻
抹茶內餡質感偏厚重且推開後帶微沙感,所以估計是以抹巧所製成,放進口中帶明顯的海苔香、香氣濃度3/10為中等偏高頗為明顯,接著透出白巧的甜感、甜度3/10正要抱怨甜感偏高之際中等濃度的抹味透出,是八女獨特的煙燻感,抹味濃度2/10為中等偏低且透出1-1.5/10的淡澀,個人認為這款的澀感比以往在睡飽吃吃所吃到的抹茶澀感稍高且在白巧甜襯托之下偏沉穩,煙燻感比以往稍低一些但一依舊能辨認出是八女抹茶所製🍵
在咬過草莓後再吃抹茶,抹茶濃度從單吃的2.5-3/10中等稍高升至3.5/10中等偏高,澀感也更為明顯穩在1.5/10,海苔香也提升至3-3.5/10,抹莓的搭配不會出錯,我喜歡😚
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌗 i.e. 9.25/10
  • 西西里島開心果草莓塔
  • 星野抹茶草莓塔
Ok
2023-02-12 241 瀏覽
突然間好火紅嘅小店,西營盤嘅睡飽吃吃,係由人氣online cake shop 流浪甜點工作室@wandering_store 開。睇返佢ig,佢哋係用日本麵粉/日本雞蛋/日本糖。睡飽吃吃每日提供嘅蛋糕🍰唔同,當日係平日,我哋落單果陣,大概3/4點,得返提子rum酒巴斯克($60),仲要係最後一件lol。想試佢啲蛋糕或者想試多啲款,就要早啲啦。講返件提子rum酒巴斯克,好軟滑好creamy,而且酒味超級出,每食一啖就好似飲緊一啖酒咁。阿薯覺得酒味太濃太強烈🤡,不過配埋佢杯latte($40),又啱啱好喎,完全中和咗陣酒味,變得易入口咗好多。其實本身杯latte偏向苦苦地果種,有啲難入口,但一啖latte同一啖rum酒cake,就令兩者都順口好多。三色芋圓配豆漿豆花($48)有啲普通,建議叫cake。環境的確好有心思,食物擺盤唔錯,都同大部分cake shop一樣,價錢好進取。

提子rum酒巴斯克
提子rum酒巴斯克

三色芋圓配豆漿豆花
三色芋圓配豆漿豆花
Latte

25 分鐘 (堂食)
2023-02-09 60 瀏覽
❀(*´◡`*)❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈西營盤人氣咖啡店-睡飽吃吃✨由人氣蛋糕店開業的咖啡店┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈某天中午在中環吃過飯後順路便到訪了一直想去的咖啡店☕️那天3點多到達門口也有2組人在等候果然人氣高企,一開門便座無虛席┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈除了熱門自家製芝士蛋糕外,還會提供各種台式飲品及手工芋圓糖水呢蛋糕口味也會定時轉換❤️┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜花生巴斯克 $68 (4/5)原本想試開心果口味,可惜那天只有花生🥜蛋糕質感呈半熟微流心,入口比一般巴斯克更嫩滑creamy,充滿花生香氣!令人想一吃再吃✨還配上豆腐忌廉,味道清新減低了蛋糕的膩感口味很新穎又有驚喜,感覺像吃蛋糕版的花生醬🤩┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜卡布奇諾 $40 (3/5)正常發揮!咖啡味偏苦澀😹口感尚算順滑┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
❀(*´◡`*)❀
西營盤人氣咖啡店-睡飽吃吃✨
由人氣蛋糕店開業的咖啡店
某天中午在中環吃過飯後順路便到訪了一直想去的咖啡店☕️
那天3點多到達門口也有2組人在等候
果然人氣高企,一開門便座無虛席

蛋糕口味也會定時轉換❤️
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜花生巴斯克 $68 (4/5)
原本想試開心果口味,可惜那天只有花生🥜
還配上豆腐忌廉,味道清新減低了蛋糕的膩感
口味很新穎又有驚喜,感覺像吃蛋糕版的花生醬🤩

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜卡布奇諾 $40 (3/5)
正常發揮!咖啡味偏苦澀😹口感尚算順滑

2023-02-04 190 瀏覽
專乘去西環擺訪呢間小店門面的確係好靚的因為呢間新開個陣都幾多好評,所以都對佢嘅出品有所期待一心諗住淨係去試佢啲甜品,但一去到先知有最低消費係每人一杯飲品,不包括甜品🥲咁當然都明白係要做生意嘅,但係飲品選擇唔多,而且其實性價比極低。。一杯好普通好普通,同茶包沖嘅洋甘菊茶都要$45🤯咁都算啦,想試佢啲甜品,當日又好多野都話冇,選擇得返極少。⭕️台灣酒釀4.3牛乳冰花首先,$48只係得咁細碗都算,但個味道真係太冇誠意,好似求其擺啲野整做一碗糖水就算。點解咁講呢?因為佢只係將豆腐花、芋圓番薯圓同牛奶擺埋一齊,啲牛奶就真係淨係得牛奶,冇任何其他功夫,冇其他味道層次的。至於芋圓同番薯圓,味道都係普通到冇得再普通。
專乘去西環擺訪呢間小店
門面的確係好靚的

因為呢間新開個陣都幾多好評,所以都對佢嘅出品有所期待

一杯好普通好普通,同茶包沖嘅洋甘菊茶都要$45🤯

咁都算啦,想試佢啲甜品,當日又好多野都話冇,選擇得返極少。

台灣酒釀4.3牛乳冰花

⭕️台灣酒釀4.3牛乳冰花

2022-09-17
下午茶
📍西營盤超人氣蛋糕小店‼️• 濃郁開心果巴斯克😍 -- 睡飽吃吃🍰•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_西營盤#pigfoodiexhk_甜品========================流浪甜品店開設嘅cafe睡飽吃吃自開業以嚟已經係非常人氣,次次經過都見到大排長龍🙈前排咁啱放假就一於早少少,完全唔洗排隊就入咗!😋------------------------------⭐️西西里島開心果巴斯克芝士蛋糕 $68 (4.6/5)開心果味香濃,帶濃郁嘅堅果香~蛋糕體帶少少流心,口感非常軟滑🤩面頭仲有開心果醬!------------------------------⭐️黑糖牛乳 $45 (4.4/5)本身最想試木瓜牛乳點知賣曬😕不過估唔到呢個都唔錯~牛乳味香濃,加埋黑糖好好飲,甜度恰到好處!😍------------------------------賣相:3.8/5味道:4.6/5性價比:3/5回頭度:3.8/5------------------------------整體嚟講個蛋糕味道真係唔錯~有機會好想再去試芝麻、

#pigfoodiexhk_西營盤
#pigfoodiexhk_甜品
========================
⭐️西西里島開心果巴斯克芝士蛋糕 $68 (4.6/5)

⭐️黑糖牛乳 $45 (4.4/5)

賣相:3.8/5
味道:4.6/5
性價比:3/5
回頭度:3.8/5
整體嚟講個蛋糕味道真係唔錯~有機會好想再去試芝麻、花生basque同埋芋泥蛋糕!🤧
店舖資料
名稱:睡飽吃吃
地址:西環皇后大道西368號地舖
前往方法:西營盤站B3出口
Cake 🍰5" 單品巧克力日本草莓🍫🍓🍰 hkd$470睡飽吃吃除了有堂食切件以外還有原個蛋糕可供訂購這次訂購了草莓季必食的草莓蛋糕,5''大小正好適合4-6人食用~ 👉🏻 可可戚風胚🍰🍫首先吃到蛋甜味,蛋味濃度2-2.5/10屬中等稍低,隨著咀嚼可可淡苦在前中段起順著淡甜滑出,可可苦感1-1.5/10為淡苦吃起來不膩🤎還是睡飽家signature的高密度蛋糕胚,咬起來鬆軟帶回彈力且濕潤度剛好,即便是含在口中也不會化成粒粒的碎感反倒是綿密的感覺,與堂食的草莓巧克力忌廉蛋糕相比,原可可戚風胚的口感更佳且較為貼近捲蛋蛋糕體質感✨👉🏻 巧克力忌廉|巧克力脆脆夾心🍫即便已經吃過好幾次睡飽家的巧克力忌廉,但每次吃的時候也會被驚艷一次,質感偏厚很有份量,初始可可濃度為5/10已經在濃郁的行列,滲出苦度為2/10的中等偏低苦度後鑽出甜度為2.5/10的中等可可甜度,但在吃第二口的時候甜感已經被可可苦再次蓋過,可可甜和可可苦不斷交替而出但整體而言以可可苦為主,最終可可濃度和苦度分別停在6/10以及3/10,可可控很愛🫶🏻巧克力脆脆口感有點像薄穀物片,吃起來濕潤且足夠脆,可可濃度3.5/10屬中等偏高
Cake 🍰
5" 單品巧克力日本草莓🍫🍓🍰 hkd$470
睡飽吃吃除了有堂食切件以外還有原個蛋糕可供訂購

👉🏻 可可戚風胚🍰🍫
👉🏻 巧克力忌廉|巧克力脆脆夾心🍫
巧克力脆脆口感有點像薄穀物片,吃起來濕潤且足夠脆,可可濃度3.5/10屬中等偏高,甜度3/10偏甜但很快被可可苦中和,中和後的甜度為2/10屬中等偏低、苦度1/10,苦度從舌頭末端慢慢滲出切夾雜一絲穀物香,為巧克力忌廉增添口感以及穀物烘焙香🌾
👉🏻 草莓忌廉|日本草莓夾心🍓
跟上個月的草莓相比,現在草莓甜感更加明顯,質感偏軟放進口中微化開,草莓香濃度3.5-4/10為初階濃郁,草莓甜度2-2.5/10為中等稍低、吃起來是不甜膩的清新果甜🥰
草莓忌廉還是那個熟悉的味道:草莓香度為2.5/10為中等濃郁,草莓味濃度有所提高至3/10的中等偏高濃度,依舊是帶0.5-1/10的淡酸、甜度為1.5/10,酸味跟上一次相比顯得更為柔和,奶香從前中段起便於草莓味混合、奶香濃度2.5/10屬中等帶淡鹹感,奶味和草莓味比例為4.5:5.5以草莓酸甜稍微領先,也是吃了幾遍也不會膩的味道😝
📌 Overall
在草莓甜的襯托下可可顯得更為醇厚、苦澀也更為突出,在可可的映襯下草莓的甜感以及果香也更為濃郁,是繼抹莓之後我最喜歡的搭配🫧 店家在使勁地用很多巧克力但吃起來卻是絲毫不帶甜膩感,很愛巧克力的我表示喜歡😎
跟👦🏻說很想要流浪的蛋糕作生日蛋糕,然後他便訂購了這款作為正日的蛋糕😚 家父家母總對我帶回家的甜品/貝果有很多的意見,其中家母更是對巧克力挑剔到不行,難得地這次他們只問了我什麼是單品巧克力便沒提出任何意見就這樣默默地吃著,讓我更覺得這款沒買錯🤣
生日週就是要不斷吃蛋糕,這枚是第五枚5⃣️
很幸運到達時正好有位置並且遇上最後一件抹茶捲蛋,這大概便是所謂的幸運吧🍀
🌟 可可戚風胚🍰🍫:🌕🌕🌕🌕🌗 9.25
🌟 巧克力元素🍫:🌕🌕🌕🌕🌖
🌟 草莓元素🍓:🌕🌕🌕🌕🌖
🌟 CP值💰9.5/10。回購度💓100%
2023-01-19
外賣自取
$100 (其他)
慶祝紀念
生日
2023-01-16 100 瀏覽
🍴4 January 2023 是日菜單✨🆕 西西里島開心果捲蛋💚 hkd$75👉🏻 捲蛋蛋糕體🍰一如既往密度高且綿密,咬下之時柔軟中帶微嚼勁,即便停留口中也不會化成粒的捲蛋糕體,這家不論是捲蛋還是巴斯克的口感也很出色✨ 捲蛋帶明顯的蛋甜味,蛋味濃度3/10為中等偏高、溫順蛋甜味為0.5/10,是台灣茉莉茶日本香印提子捲蛋的原味捲蛋以來蛋味最明顯的一款🥚👉🏻 開心果內餡💚內餡質感整體上絲滑,隱約帶一些未完全打碎的開心果粒、咬到時帶微軟的顆粒感🦷 首先吃到開心果的果仁甜味、甜度1.5/10,屬於天然開心果味而非開心果醬那般高intensity,濃度3-3.5/10為中等偏高,很喜歡這款自然的甜感;從中段起透出淡奶香,奶味順著開心果天然甜感而出,淡奶味濃度1.5/10,個人認為跟開心果甜頗搭;在尾段開心果淡鹹感慢慢化出,鹹度0.5/10很微,作為餘韻收結不帶一絲甜膩感🫧👉🏻 可可忌廉🍫可可濃度5.5-6/10,比起記憶中的濃度再高了些,隨著舌頭推開忌廉,可可苦味也在口腔內蔓延開去、苦度2.5-3/10為中等稍高,一口接一口吃著的時候可可濃度交疊後穩穩停留在6/10的高濃度,這款純粹的可可味
🍴4 January 2023 是日菜單✨
🆕 西西里島開心果捲蛋💚 hkd$75
西西里島開心果捲蛋
👉🏻 捲蛋蛋糕體🍰
👉🏻 開心果內餡💚
👉🏻 可可忌廉🍫
可可濃度5.5-6/10,比起記憶中的濃度再高了些,隨著舌頭推開忌廉,可可苦味也在口腔內蔓延開去、苦度2.5-3/10為中等稍高,一口接一口吃著的時候可可濃度交疊後穩穩停留在6/10的高濃度,這款純粹的可可味使人沉醉,醇厚的可可苦香很中黑巧控的心🥹🫶🏻
📌 Overall
前調為醇厚可可苦香,中段起開心鬼淡奶香在苦香中破開、夾雜著蛋糕體的淡甜味,餘韻為可可苦根開心果淡鹹感的混合,一開始還擔心可可苦味會改過開心果內餡的風采,但所有元素一起品嚐後發現是多慮了😆
跟開心果巴斯克更高的濃度相比,捲蛋走小清新路線,兩款開心果甜點也很優秀✨
🌟 捲蛋蛋糕體🍰:🌕🌕🌕🌕🌗
🌟 開心果內餡💚:🌕🌕🌕🌕🌗
🌟 可可忌廉🍫:🌕🌕🌕🌕🌖
睡飽吃吃 @sleepwelleatmore_studio
註:4.5-5/10已經步入濃的行列🫶🏻
More reviews👉🏻 #buducouplediary香港美食 #buducouplediary西營盤 #buducouplediarycafe☕️ #bududessertreview🍧 #budupistacchio💚
#開心果 #pistachio #hkcouple #hkfoodie #hkeat #hkeat #hkig #hongkong #couple #foodie #discoverhongkong
2023-01-04
西西里島開心果捲蛋
Re-ordered the yummy yummy Tofu Molten Lava Black Sesame Chiffon Cake. So I visited this coffee shop for cake and coffee💚🤎Pistachio Basque Burnt CheesecakeBig love to this cake💚 It’s extremely pistachio!! You could taste pistachio in every bite😋 along the gradient of the cheesecake..🤤blended in the paste…🤤🤤raw as nuts…🤤🤤🤤 they intensified in one single bite🤤😇 and the basque burnt cheesecake was quite smooth too! Highly recommend it to big fans of pistachio or basque burnt cheesecake!!! Hazelnut

Hazelnut & Coffee Basque Burnt Cheesecake🤎

Strong hazelnut and nutty coffee flavour 🌰☕️ the combination was good. Even the rosemary on top matched well with the cake. i like that its texture was rich with hazelnut cream and biscuit on top and the yet steeper gradient of the basque cheese cake than that of the pistachio one😋.

Long Black
Long  black

Struck a good balance between nutty and fruity flavour. Quite universal in its nutty and acidic sense; plus the fact that it’s not too strong.

Cappuccino

Just took a sip from my bf☕️ it’s smooth, milky with no astringent taste.

Tofu  molten  lava  black  sesame  chiffon  cake
2022-12-17
下午茶
Long  black
Cappuccino
  • Pistachio  basque  burnt  cheesecake
  • Hazelnut  &  Coffee  Basque  Burnt  Cheesecake
  • Long  Black
  • Tofu  Molten  Lava  Black  Sesame  Chiffon  Cake
1K
2022-12-21 89 瀏覽
“抹茶巴斯克配日本草莓”($68)“巧克力酒漬櫻桃卷蛋”($68)“台灣酒釀4.3牛乳豆花三色芋圓”($48)“黑糖牛乳”($45)呢個月放假晚晚都煲劇煲到3,4點一起身已經下晝2點😛醒起屋企附近間睡飽吃吃真心係我宜家嘅生活😂所以一於過去食返個“早餐”🤣呢期新出嘅蛋糕有2款首先係抹茶巴斯克配日本草莓🍓🍵個流心真係好正🤤而且成件蛋糕都唔膩😍平時都唔多好朱古力同車厘子但難得嚟到就叫埋啦🤣一食落去好有驚喜😚卷蛋入面包住嘅餡好有生朱古力feel🍫酒漬櫻桃都完全冇藥水味🍒另外仲叫埋呢道嘅三色芋圓揀咗凍嘅台灣酒釀4.3牛乳豆花芋圓超級大粒,食落夠哂qq牛乳豆花好滑溜😚高質☺️飲品本身想要木瓜牛乳,不過冇提供🥲最後點咗熱嘅黑糖牛乳天氣凍飲返杯暖笠笠嘅飲品就岩哂☺️
“抹茶巴斯克配日本草莓”($68)
“巧克力酒漬櫻桃卷蛋”($68)
“台灣酒釀4.3牛乳豆花三色芋圓”($48)
“黑糖牛乳”($45)

呢個月放假晚晚都煲劇煲到3,4點
卷蛋入面包住嘅餡好有生朱古力feel🍫
酒漬櫻桃都完全冇藥水味🍒
另外仲叫埋呢道嘅三色芋圓
揀咗凍嘅台灣酒釀4.3牛乳豆花
芋圓超級大粒,食落夠哂qq
牛乳豆花好滑溜😚高質☺️
飲品本身想要木瓜牛乳,不過冇提供🥲
最後點咗熱嘅黑糖牛乳
天氣凍飲返杯暖笠笠嘅飲品就岩哂☺️
2022-12-15 148 瀏覽
幾年前流浪甜點工作室 未有地鋪時已買過一次覺得一般般(  ・᷄֊・᷅ )見而家有自己實體店 睡飽吃吃 仲咁多人吹奏又比多次機會今次試左當季既原味北海道赤肉蜜瓜 (檸檬蛋糕胚)啊 都係失望(´△`)首先 蜜瓜雖然比得慷慨 但真係一啲都唔甜…檸檬蛋糕胚質地做得ok既 夠moist又好軟熟但就有陣熟悉既嘉x雪芳蛋糕味(  ・᷄֊・᷅ )而且作為一個cream cake個人覺得唔夠多cream而cream都唔特別滑/香我心目中神級水果cream cake係日本既harbs有無人都食過呢ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷?
幾年前流浪甜點工作室 未有地鋪時
已買過一次覺得一般般(  ・᷄֊・᷅ )
見而家有自己實體店 睡飽吃吃
仲咁多人吹奏又比多次機會

今次試左當季既原味北海道赤肉蜜瓜 (檸檬蛋糕胚)
啊 都係失望(´△`)
首先 蜜瓜雖然比得慷慨 但真係一啲都唔甜…
檸檬蛋糕胚質地做得ok既 夠moist又好軟熟
但就有陣熟悉既嘉x雪芳蛋糕味(  ・᷄֊・᷅ )
而且作為一個cream cake
個人覺得唔夠多cream
而cream都唔特別滑/香

我心目中神級水果cream cake係日本既harbs
有無人都食過呢ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷?
外賣自取
𓍯 Sʟᴇᴇᴘ Wᴇʟʟ Eᴀᴛ Mᴏʀᴇ 𓂃 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐦𝐚𝐳𝐢𝐧𝐠 𝐜𝐚𝐤𝐞𝐬, @sleepwelleatmore_studio is a 𝘩𝘦𝘢𝘷𝘦𝘯 𝘧𝘰𝘳 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵 𝘭𝘰𝘷𝘦𝘳𝘴 🍰 I’ve tried an amazing cake from their bakery @wandering_store 🎂 & was 𝘴𝘶𝘱𝘦𝘳 𝘱𝘴𝘺𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘥𝘪𝘯𝘦-𝘪𝘯 𝘤𝘢𝘧𝘦 ☕️ 𝘊𝘢𝘬𝘦 𝘮𝘦𝘯𝘶 𝘳𝘰𝘵𝘢𝘵𝘦𝘴, luckily was able to try their 𝗣𝗶𝘀𝘁𝗮𝗰𝗵𝗶𝗼 𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 - which was the 𝘳𝘪𝘤𝘩𝘦𝘴𝘵 𝘱𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 𝘤𝘰𝘯𝘤𝘰𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘦𝘷𝘦𝘳 🤩💚 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗣𝗲𝗮𝗻𝘂𝘁 𝗥𝗼𝗹𝗹 𝗖𝗮𝗸𝗲 was also divine 🥜 𝘸𝘪𝘴𝘩 𝘵𝘩𝘦𝘳𝘦 𝘸𝘢𝘴 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘤𝘩𝘰𝘤𝘰𝘭𝘢𝘵𝘦 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘪𝘥𝘦 🍫❣︎ 𝚆𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍𝚜 𝚖𝚒𝚗 𝚜𝚙𝚎𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝟷 𝚏𝚘𝚘𝚍 & 𝟷 𝚍𝚛𝚒𝚗𝚔 𝚒𝚝𝚎𝚖 𝚙𝚙᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂
𓍯 Sʟᴇᴇᴘ Wᴇʟʟ Eᴀᴛ Mᴏʀᴇ 𓂃

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ 𝙿𝚒𝚜𝚝𝚊𝚌𝚑𝚒𝚘 𝙱𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 ($𝟼𝟾)
✧ 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝙿𝚎𝚊𝚗𝚞𝚝 𝚁𝚘𝚕𝚕 𝙲𝚊𝚔𝚎 ($𝟼𝟾)
✧ 𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 ($𝟺𝟶)
✧ 𝙹𝚊𝚜𝚖𝚒𝚗𝚎 𝚃𝚎𝚊 ($𝟺𝟻)
𖤥 Sʟᴇᴇᴘ Wᴇʟʟ Eᴀᴛ Mᴏʀᴇ @sleepwelleatmore_studio
↷ ℂ𝕦𝕚𝕤𝕚𝕟𝕖 𖥧𓂃 #thefchk_cafes #thefchk_cakes
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_syp #thefchk_hkisland
#sleepwelleatmore
2022-11-24
  • Pistachio  Basque
🍰芝麻巴斯克 $65依件芝麻味巴斯克真心有驚喜🤩唔單只擺盤靚,味道仲出色,好重芝麻味,外層口質似布朗尼,入面呈少流心狀態😍好creamy ,唯一缺點愈食愈甜🙈🍰西西里島開心果巴斯克 $68同芝麻巴斯克既口感一樣,勁重開心果味🤤蛋糕上加埋粒粒果仁碎,增加口感同果仁味,亦配埋開心果醬,成個味都比開心果包圍住😚😚反而我覺得開心果甜度岩岩好🥜朱古力花生卷蛋 $68勁重朱古力味,外層焗到好軟熟🤩入面既cream帶花生醬同朱古力味,食食下有花生既粒粒,但依個件卷蛋真心好甜🙈🍡台灣酒釀漿豆花 熱 $48用左大甲芋頭,台灣66地瓜同嘉義紫薯整既手工芋圓豆花,竟然令我有啲失望🙍🏻我覺得豆花無咩特別無咩味,不過芋圓好煙靭同帶啲甜味☕️黑咖啡$45食cake 必叫齋啡☕️因爲可以中和返蛋糕既甜👻☕️Flat white $40正常發揮,個人覺得唔重奶味🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼☀️整體而言,未到2:30pm已經有人排隊😂如果大家想試依間cafe 就記得早啲排隊😂雖然價錢偏貴,但蛋糕質素都好好,無論口感定味道都好出色,不過就太偏甜啦😂仲要留意係有最低消費既~

🍰芝麻巴斯克 $65

🍰西西里島開心果巴斯克 $68

🥜朱古力花生卷蛋 $68

🍡台灣酒釀漿豆花 熱 $48

☕️黑咖啡$45
食cake 必叫齋啡☕️因爲可以中和返蛋糕既甜👻

☕️Flat white $40
正常發揮,個人覺得唔重奶味
🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼