2020-03-09 440 瀏覽
呢間餐廳一直都好想試下,食特式煲仔飯及創新食材配搭菜式,餐廳地點方便而且店內環境舒適,靜靜地與朋友聚會不二之選。餐牌有不同套餐及散點可以選擇,職員用心介紹餐牌內容,最後我們每人叫了一個2個煲仔飯及幾個小菜事不宜遲我地叫左係西班牙臘腸排骨煲仔飯及松露雜菌雞煲仔飯,首先講左個西班牙臘腸代替左中式臘腸,十分創新!食落去仲好食過中式臘腸,大家真係要試吓!另一個煲仔飯嗅起來已經好勁松露味,飯焦香脆好容易夾得起!當然小菜必試除渣麥皮雞翼,用麥皮包住雞翼落鑊炸,食落口一d 油膩感覺都無,雞翼一字骨十分方便,而且雞翼嫰滑多汁另外仲有個一定要試脆炸鯪魚球,炸得十分香口再配芥茉醬十分開胃,令我們食完再想食

炸鯪魚球
炸鯪魚球
2020-03-01 364 瀏覽
餐廳以煲仔飯為主.餐廳用砂煲為名但煲仔飯並非用砂煲煮而是用鐵煲煮所以要趁快食好,食物快就凍左.川味黃鱔煲仔飯($85):黃鱔有5件,飯面有雞髀菇片秀珍菇.味道唔會好辣,川味似麻辣鍋但無麻味.菇同黃鱔用川醬醃製過好惹味,再撈埋飯度成煲飯味道立即昇華.每粒飯都粒粒分明,飯焦多但又唔燶底.脆皮豬手($135):超抵食,出面食過豬手都要二百起依度先百零蚊.仲配薯角.薯角面加左啲辣椒粉但唔辣.豬手好大隻,皮脆肉嫩,但味道略為鹹左啲.PS:加一服務費
餐廳以煲仔飯為主.
餐廳用砂煲為名但煲仔飯並非用砂煲煮
而是用鐵煲煮所以要趁快食好,食物快就凍左.
川味黃鱔煲仔飯

PS:加一服務費
川味黃鱔煲仔飯
2020-02-17 127 瀏覽
天氣凍 每年入秋至冬都話想食煲仔飯但好似一直冇實現到今次搵到間喺大鍋口👉🏻叫左鴛鴦雞煲仔飯 $78兩款雞係滑雞同類似田雞滑雞都夠滑但飯好濕 吾夠企身有飯焦 但冇咩風味好彩冇眼闊肚窄叫兩個🥱見仲有其他打卡煲仔飯配搭新鮮 但價錢就比較貴約$108-138感覺不太抵食
天氣凍 每年入秋至冬都話想食煲仔飯

見仲有其他打卡煲仔飯
配搭新鮮 但價錢就比較貴約$108-138
感覺不太抵食

2020-02-15 105 瀏覽
煲仔飯一向都係香港傳統既美食,配搭上都可能係千篇一律,所以今次就想試下到底煲仔飯可以點樣有新食法呢環境🔆🔆🔆🔆餐廳雖然唔係位於大型商場,但都唔難搵。店內格局都唔錯,唔會坐得好迫!食物🔆🔆🔆🔆餐牌上選擇多,前菜叫左鯪魚球同牛仔骨鯪魚球炸得香口,搭配芥末沙律都一齊食好夾味!牛仔骨一上店員就會點火令牛仔骨保持熱度,好岩打卡呀醬汁調配好,唔會太咸!牛仔骨肉質唔老,新鮮!今次重頭戲係煲仔飯,叫左一個排骨煲仔飯,值得一讚一定係佢既豉油!甜度咸度恰到好處!好好食!大家黎到一定要叫呢個豬手!!!!非常好食!肉質鮮嫩,外脆內軟!滿分

環境🔆🔆🔆🔆
食物🔆🔆🔆🔆
餐牌上選擇多,前菜叫左鯪魚球同牛仔骨
鯪魚球炸得香口,搭配芥末沙律都一齊食好夾味!
牛仔骨一上店員就會點火
令牛仔骨保持熱度,好岩打卡呀

醬汁調配好,唔會太咸!牛仔骨肉質唔老,新鮮!

• 脆皮豬手
2020-02-09 105 瀏覽
#砂煲兄弟 #eg將軍澳 #eg荃灣今日去左位於將軍澳既東廣城食#砂煲兄弟,其實以前間唔鐘都會幫襯😍砂煲兄弟當然出名煲仔飯,餐廳內有好多款式選擇!餐廳裝潢有舊式茶餐廳感覺☎️有獨立卡位靠窗,也有圓枱可以一家大細一齊坐👨‍👩‍👦‍👦。餐廳各員工有戴上口罩,衛生情況不錯👍🏻.1.三杯雞煲 $76👅👅👅👅雞煲唔辣架!適合食唔到辣嘅朋友仔😛,雞煲入面有雜菇、紅椒、青椒同埋洋蔥做配菜。雞選用了雞柳,啖啖肉!好香仲唔會dry!.2.咕嚕雞球 $50👅👅👅咕嚕雞球做法同平時咕嚕骨做法大同小異,咕嚕汁唔會過酸,份量足夠2人食用😊.另外要介紹既係佢地既.3.一口西多士 $38👅👅👅👅👅今次食唔落咁多野,所以無叫到🤣但之前試過一口西多士真係超級無敵好食!每粒多士裏面有花生醬,多士上面會配上朱古力醬同埋唔同既糖粒做裝飾,好睇好食😍😍😍覺得性價比幾高🤩.💰價錢:$130😋好吃指數:3.8/5🤑價格:3.5/5

#砂煲兄弟 #eg將軍澳 #eg荃灣

😋好吃指數:3.8/5
🤑價格:3.5/5

2020-02-09
2020-02-02 109 瀏覽
砂煲兄弟 (荃灣) 餐廳唔算細,環境幾靚,有比心機裝修過下,復古味濃。餐廳主打香港味道,不乏創意料理,例如有比較新派嘅煲仔飯。仲做緊主餐牌優惠滑雞煲仔飯雞件好滑!食到最後有飯焦,好香又唔燶香脆黏牙,即刻又加分慢煮火焰牛柳一開始店員先點火,令整個菜置身火焰當中以保持溫度。慢煮既肉質係超級超級稔,入口即溶配上少少既黑椒汁,簡簡單單已經成為一碟好餸!肉質嫩滑,喜歡吃牛的值得一試。黑椒蘋果牛柳粒平時食開薯仔牛柳粒 但原來蘋果粒一樣襯 蘋果既酸甜味反而為平凡既黑椒味更反不同既層次!蘋果比起平時既薯仔更為爽脆,增加口感!透心涼紅豆冰凍奶茶都幾大杯,紅豆夠哂多,一早煲好備用,所以紅豆的口感也都被煲到十分之軟腍,不用再咀嚼太多下,紅豆已經被我嚼爛。連帶奶茶的味道也變得很甜唔錯!新派款式,啱哂一家大細食,性價比唔錯。
砂煲兄弟 (荃灣)

雞煲仔飯
雞件好滑!食到最後有飯焦,好香又唔燶香脆黏牙,即刻又加分

慢煮火焰牛柳

透心涼紅豆冰凍奶茶

新派款式,啱哂一家大細食,性價比唔錯。
2020-01-29 109 瀏覽
呢排凍左,食番個暖粒粒煲仔飯就最正喇😋!呢到煲仔飯較為新派,中西合壁。1⃣鵝肝慢煮牛柳煲仔飯 💰138建議將鵝肝搞拌到煲仔飯,就會keep住食到食到好鵝肝香飯味;慢煮牛柳幾滑帶汁,煲底既飯焦係重點🤤,好香口。2⃣鰻魚牛蒡煲仔飯 💰85鰻魚煲仔飯真係夠哂gimmick😯。鰻魚香淋肥嫩,旁邊的牛蒡絲令飯香更出😋。3⃣沙薑雞 💰722人份量。雞配沙薑好夾,鮮滑惹味。4⃣梅菜蒸芥蘭 💰68芥蘭爽口,配梅菜又唔錯喎,咸香咸香;略厭貴左少少。5⃣當歸杞子燉雞 +💰18清甜不膩,養生滋潤6⃣陳年柑桔檸蜜(熱) 💰127⃣柚子蜜(熱)💰12 最後有兩杯熱蜜飲,好暖胃,清熱氣

1⃣鵝肝慢煮牛柳煲仔飯 💰138

2⃣鰻魚牛蒡煲仔飯 💰85

3⃣沙薑雞 💰72
2人份量。雞配沙薑好夾,鮮滑惹味。

4⃣梅菜蒸芥蘭 💰68
芥蘭爽口,配梅菜又唔錯喎,咸香咸香;略厭貴左少少。

5⃣當歸杞子燉雞 +💰18
清甜不膩,養生滋潤

6⃣陳年柑桔檸蜜(熱) 💰12

7⃣柚子蜜(熱)💰12

最後有兩杯熱蜜飲,好暖胃,清熱氣

2020-01-26 79 瀏覽
今日黎到呢度搵野食,呢個商場唔係荃灣市中心,比較格涉,我城入左砂煲兄弟食晚餐 個裝修好得意好似打緊機咁 晚餐黎講個價錢都唔算好貴,同出面食打冷差唔多! 我地叫左紅豆奶茶冰,正!之後叫左椒鹽魷魚,火燒牛肉,黑松露雞肉煲仔飯同埋炒蜆 椒鹽魷魚超正啲味啱啱好唔太咸又好野味,岩曬送酒! 不過我地就無叫酒,反而試左佢個湯,都好老火湯下。火燒牛肉個味道都ok ,但唔知點解燒完都唔係好夠熱,熱啲再好食啲! 而個蜆味道都好好,但個份量太少了,有啲唔抵,但我地真係想食蜆所以叫左。重點係煲仔飯!好入味,雞肉都好滑!如果本身想食煲仔飯既黎呢度又坐得舒服又好食!唔洗去出邊廟街嗰啲坐得唔舒服呢餐整體都唔錯,如果開係屋企樓下都會成日同屋企人去食。
個裝修好得意好似打緊機咁
晚餐黎講個價錢都唔算好貴,同出面食打冷差唔多!
呢餐整體都唔錯,如果開係屋企樓下都會成日同屋企人去食。
2020-01-20
今日去開荃灣,就係熊貓酒店搵野食,見呢間砂煲兄弟幾特別,D野食又多種類,一於入去食啦!入到去個侍應就帶左我地坐係一張她闊落既檯度,然後就介紹幾道招牌餸菜俾我地,拎野食黎時又會介紹呢道菜點整,非常殷勤!唔講以為係去左法國餐廳食添!講返食咩先,先黎一碗當歸杞子燉雞湯,黎到已經一陣濃濃既藥材味,飲落去更加知係一流既補路,而且好足料,真係要趁熱飲!然後就到正菜:仁稔排骨煲仔飯啦!好少見用仁稔醬黎炆排骨,酸酸甜甜非常開胃!D飯黎既時候熱辣辣,就算即刻撥勻都有少少飯焦,不過咁仲她味!我地又叫D小食,例如呢個脆米鯪魚球,表面既脆米好惹味,鯪魚球又彈牙,正!仲有呢個涼拌蔥油豆腐,D豆腐非常滑,加D蔥油係面,每啖都食到豆腐既真諦!突然有道火光伴隨住一碟餸出黎,就係侍應極力推薦既慢煮火焰牛仔柳啦!佢話係用50度低溫火慢烤煮至半生不熟,保持肉質既鮮味,果真如此!最後我地都食到捧住個肚啦,但見到呢款邪惡金沙西多士,忍唔住都點埋!佢將多士切開一細細件方便入口,再淋上大量朱古力碎同醬,果真非常邪惡!我地又試埋野飲,呢杯熱柚子蜜不過不失啦,但另一杯透心涼紅豆冰奶茶就不得了啦!無諗過紅豆冰同奶茶可以咁夾!而且真正透心

我地又試埋野飲,呢杯熱柚子蜜不過不失啦,但另一杯透心涼紅豆冰奶茶就不得了啦!無諗過紅豆冰同奶茶可以咁夾!而且真正透心涼,好飲至極!

2020-01-10 105 瀏覽
砂煲兄弟(悦來坊)今日難得同朋友出嚟聚聚當然就係要搵好西食啊,餐廳名吸引左我嚟試吓,坐低發現係食中菜慢煮火焰牛仔枊$88牛仔枊超級軟熟,煮得好淋身,可以點少少豉油,味道又會再出D脆米鯪魚球$38好香脆囗,鯪魚肉好彈牙,味道剛剛好,囗感十足。西班牙臘腸排骨煲仔飯$88傳統煲仔飯再加西班牙臘腸,都不錯👍🏻西班牙臘腸口感紮實,油脂芬芳,帶有大蒜與匈牙利紅椒的煙燻香氣,口感與香味同一般臘腸,大不相同健康一些肉質不太肥 。
砂煲兄弟(悦來坊)

慢煮火焰牛仔枊$88
牛仔枊超級軟熟,煮得好淋身,可以點少少豉油,味道又會再出D
脆米鯪魚球$38
好香脆囗,鯪魚肉好彈牙,味道剛剛好,囗感十足。
西班牙臘腸排骨煲仔飯$88
2020-01-07 92 瀏覽
砂煲兄弟脆米炸鯪魚球平時啲炸魚球都係用炸粉炸呢個就特別用脆米炸,感覺口感特別,有層次,又香口,相對唔油膩參湯燉雞個燉湯真材實料,入面有參有豬肉同雞腳,飲完唔口渴,出面賣少見少臘腸排骨煲仔飯食落香口煲仔飯,岩曬秋冬季節食,食完個人好温身好滿足。慢煮牛上台會有小花煮沸,上台即食有d似冷盤感覺,之後再食就係牛肉煲感覺。脆炸麥皮雞翼第一次食用麥皮炸,麥皮炸比用粉炸更加有口感,感覺更健康。
砂煲兄弟

脆米炸鯪魚球

參湯燉雞

臘腸排骨煲仔飯
食落香口煲仔飯,岩曬秋冬季節食,食完個人好温身好滿足。

慢煮牛

脆炸麥皮雞翼
第一次食用麥皮炸,麥皮炸比用粉炸更加有口感,感覺更健康。
2019-12-27 744 瀏覽
冬天凍凍地🥶最岩就係食煲!仔!飯!🍲 早兩日係fb見到E間砂煲兄弟好似唔錯咁, 於是今晚收左工就去試下😆 餐廳環境幾大, 位同位之間都尚算寛闊所以坐得幾舒服😊 佢地嘅煲仔飯有別於其他傳統嘅煲仔飯, 係配搭方面有好多款創新嘅口味, 岩哂好似小妹e d中意試新野特別野嘅人🤣! 最後我地揀左兩個小食, 兩個煲仔飯🍲同兩杯野飲☕😊凍柚子蜜陳年柑桔檸檬🍋陳年柑桔味道濃郁, 口感酸酸甜甜, 非常醒胃濃湯雲吞雞🐔🍲奶白色嘅湯底味道清甜好飲, 時菜煮得爽口唔老, 雞肉嫩滑, 雲吞嘅餡料足量, 味道唔錯!脆米鯪魚球新鮮炸起嘅鯪魚球香脆可口, 魚肉口感彈牙, 調味剛好, 完全無碎骨!西班牙臘腸排骨煲仔飯🍲採用左西班牙臘腸嚟代替中式臘腸🤔, 中西合壁⚔, 味道創新, 口感特別, 飯焦香脆而且好容易就刮起! 鰻魚牛蒡煲仔飯🍲鰻魚飯食得多, 鰻魚煲仔飯就真係未試過😯, 一打開鰻魚嘅香甜味已經非常撲鼻😋, 鰻魚肉質結實, 鮮美肥嫩, 底下鋪上牛蒡絲, 吸哂鰻魚嘅精華, 撈埋白飯一齊食, 非常惹味👍🏻😋總結: 食物味道唔錯, 份量都幾多, 店員服務良好, 價錢唔貴, 推介!😊

凍柚子蜜

陳年柑桔檸檬🍋
陳年柑桔味道濃郁, 口感酸酸甜甜, 非常醒胃

濃湯雲吞雞🐔🍲

脆米鯪魚球

西班牙臘腸排骨煲仔飯🍲

鰻魚牛蒡煲仔飯🍲
2019-12-20
  • 濃湯雲吞雞
  • 鰻魚牛蒡煲仔飯
2019-12-25 90 瀏覽
在附近行街shopping,肚餓了,要吃晚飯。感覺悅來商場都沒什麼吃的,準備要走。剛好看到了砂煲兄弟,很對我的胃口。入去更感興奮,因為有很多選擇,新口味的煲仔飯。一輪心靈掙扎下,我還是選了經典款式,一試便知龍與鳳。等了一會,煲仔飯來到了!咦,開煲蓋冇味既?再看,為何煲仔的質地如此奇怪!不是瓦煲,不是不銹鋼。是銻煲嗎?😱😱吃起來估計是預先焗好飯,再放上熟材料,沒有那種食物天然鮮味滲進飯的感覺。明白到成本昂貴,或只能用冷藏貨,但味道也不至於這樣吧。那種飯焦也是怪怪的。只有焦,沒有香。所以吃下去就像一盅盅的盅頭蒸飯,但蒸飯還好,有肉汁滲透加持整盅飯。這個?沒有的。雲耳北菇滑雞 煲仔 飯鹹魚肉餅煲仔飯舖名以煲仔飯招徠,並以此價錢收費,食物強差人意,茶餐廳煲仔飯飯的水準還要高。另收加一,卻未見服務。

一輪心靈掙扎下,我還是選了經典款式,一試便知龍與鳳。

等了一會,煲仔飯來到了!

雲耳北菇滑雞 煲仔 飯

鹹魚肉餅煲仔飯

2019-12-19 102 瀏覽
在網上外賣平台看到砂煲兄弟有我最愛的南乳齋煲及三杯雞煲,就二話不說要點了。三杯雞,不是雞件,只少雞柳,乾及柴。味道是好的,但偏甜。可雞用雞柳真的令人大失所望。因為都要8x元,實在有期望呀南乳齋,也是偏甜,南乳味不足,份量還可以。配上燉湯,椰片瘦肉,普普通通吧。。。

南乳齋,也是偏甜,南乳味不足,份量還可以。

配上燉湯,椰片瘦肉,普普通通吧。。。

2019-12-18 203 瀏覽
今日唔煮飯成家出街食😆黎到荃灣嘅悅來坊餐廳嘅特飲原來真係好特別😆陳年柑桔檸蜜:真係唔簡單,唔算好甜,但柑桔味好突出,味道好有層次透心涼紅豆冰奶茶:紅豆大大粒,香甜軟糯,奶茶嘅茶味好香濃、好幼滑,有傳統茶餐廳嘅味道👍🏻透心涼紅豆冰咖啡:紅豆同奶茶嘅一樣好味,但咖啡則有咖啡好香嘅烘焙味🤤黑椒蘋果牛柳粒:水果餸令人感覺清新啲,減輕油膩感,而且仲帶爽脆口感。牛柳粒好滑,火候控制得剛剛好😋梅菜蒸芥蘭:呢款真係要好傳統嘅中菜餐廳先食得到!估唔到餐廳咁新潮,又整得幾好食喎😄麥皮雞翼:麥皮做面層炸醬,令炸雞翼都變得清爽同健康左👍🏻脆皮豬手:好大盤!無錯!唔係好大碟,而係好大盤😂😂😂真係原隻嫁,比埋條骨你睇😆豬手嘅皮好脆好脆🤤肉質鹹香😍就算連配角嘅炸薯角都整得好好味🤗鵝肝慢煮牛柳煲仔飯:店員放底煲仔飯時教我地要將鵝肝搞拌係飯當中,仲話咁食先最好味😏起初我覺得咁樣食好似好浪費,點知食落又幾好味喎🙂每一啖飯都有鵝肝嘅香味🤤牛柳勁滑,而且煲仔飯有好多飯焦,正係正到震🤪🤪西班牙臘腸排骨煲仔飯:又係一個fusion煲仔飯🙃真係估唔到西班牙臘腸同排骨會同煲仔飯咁夾😆😆
今日唔煮飯成家出街食😆黎到荃灣嘅悅來坊

餐廳嘅特飲原來真係好特別😆
陳年柑桔檸蜜

透心涼紅豆冰奶茶及咖啡

梅菜蒸芥蘭

麥皮雞翼

麥皮雞翼:麥皮做面層炸醬,令炸雞翼都變得清爽同健康左👍🏻

鵝肝慢煮牛柳煲仔飯

2019-12-12