事件如下1.前菜每位收了$20,共$40!本2人點了拉麵後,職員便遞上前菜,沒有講述要收錢(沖繩水雲漬,本人並沒有點前菜),不娛有詐以為是免費,到最後找數的時候竟然收取$40前菜兩客。(收埋+1服務費即係$44)2.海鮮拉麵極大魚腥味3.拉麵麵條只屬於低級拉麵對於要成$100碗嘅拉麵竟然係用一啲低級拉麵,極度失望。$44唔係一個好大嘅數目,但係店舖嘅誠信問題已經破產,永不回頭。本人好少寫食評,但係遇到咁唔老實嘅店舖,就第一次寫。
事件如下
1.前菜每位收了$20,共$40!

2.海鮮拉麵極大魚腥味

3.拉麵麵條只屬於低級拉麵
對於要成$100碗嘅拉麵竟然係用一啲低級拉麵,極度失望。

本人好少寫食評,但係遇到咁唔老實嘅店舖,就第一次寫。
2021-10-31
2021-11-08 59 瀏覽
今日嚟到位於天后清風街嘅日本餐廳-碗盛,採用咗傳統日式居酒屋嘅裝修設計,環境乾淨企理。麻醬棒棒雞沙律採用左鹿兒島嘅特產薩摩雞,脂肪比例佳,肉質細嫩汁多,軟身同時亦保持彈性。肉味非常突出,配搭清爽嘅青瓜加麻醬,非常開胃。雜錦天婦羅款式非常多,有大蝦、冬菇、茄子、南瓜同番薯,一次過試晒咁多款!天婦羅炸皮做得非常之好,薄薄一層,金黃香脆。而內裏嘅海鮮同蔬菜仍然不失鮮味。明太子汁蛋卷煎蛋卷軟熟濕潤,嫩滑細緻,並冇煎過火,而且蛋味香濃。表面塗上一層厚厚嘅明太子醬,明太子嘅鹹香配搭煎蛋卷嘅微甜,鹹鹹甜甜的味道十分滋味。長崎拉麵香濃嘅豬骨湯底,店員強調唔落任何味精,而且加入大量椰菜同芽菜,好味又健康。厚燒牛舌、燒白鱔、鹽燒雞中翼、溫泉蛋芝士燒大啡菇嚟到居酒屋又點可以唔叫返幾款碳火燒烤,今次叫咗三款串燒同一份大啡菇,牛舌爽口彈牙,白鱔肥美多汁,雞翼香口惹味。大啡菇勁厚身,配埋溫泉蛋同溶溶地嘅芝士,好快就俾我哋清曬!Asahi生啤、吟香梅 般若刀Asahi店員介紹話係日本版,同我哋普遍香港買到嘅唔同,麥味更加重。飲落亦真有其事,非常之清爽,口感純正,麥味香濃。另外亦試咗一隻店員推介嘅梅酒,入口比較甘辛,

麻醬棒棒雞沙律

雜錦天婦羅

明太子汁蛋卷

長崎拉麵

厚燒牛舌、燒白鱔、鹽燒雞中翼、溫泉蛋芝士燒大啡菇

Asahi生啤、吟香梅 般若刀
Asahi店員介紹話係日本版,同我哋普遍香港買到嘅唔同,麥味更加重。飲落亦真有其事,非常之清爽,口感純正,麥味香濃。另外亦試咗一隻店員推介嘅梅酒,入口比較甘辛,後勁亦比較強,帶點辣。但反而更加帶出梅嘅甘甜,層次豐富。
2021-11-08 35 瀏覽
New cozy Japanese restaurant spotted in tin hau with private tatami roomsThey use authentic Japanese chicken to make their skewers with homemade saucingLove the sesame Bon Bon chicken saladVery generous portion with huge chicken cubes piling upThe greens make it very refreshing White eel skewer is also a must haveThick , juicy and spongy flesh Full of umami And surprisingly no unpleasant thick and sharp bones throughout the entire skewerDon forget to grab their seasonal beers imported from diffe

Full of umami

Don forget to grab their seasonal beers imported from different area of japan!
2021-11-06 32 瀏覽
今日同朋友去天后清風街碗盛吃日本嘢,久違的日本感覺返曬來。先來的是大大碟的麻醬棒棒雞沙律,雞肉嫩滑,無得輸。前菜還有土佐豆腐,豆腐滑溜,味道不俗。然後是明太子牛油撈飯,明太子份量很多👍,可以一啖明太子一啖飯,簡直是人生一大享受!再來的是鮑魚山芋鐵板燒👍🤩,久違了的正宗大版燒,還是高級版呢!有鮑魚片鋪在上面,要吃多幾口!另外,叫了一些串燒🍢:- 免治雞肉棒- 厚燒牛舌- 紫蘇芥苿豬五花腩- 燒白鳝- 明太子雞肉串- 紫蘇梅醬雞肉串有生日本蛋做sauce,每道也很美味,而我最愛的是厚燒牛舌。温泉蛋芝士燒大啡菇,我是第一次吃,要趁熱吃,配搭不錯,像在吃漢堡包😍。
今日同朋友去天后清風街碗盛吃日本嘢,久違的日本感覺返曬來。

先來的是大大碟的麻醬棒棒雞沙律,雞肉嫩滑,無得輸。

前菜還有土佐豆腐,豆腐滑溜,味道不俗。

另外,叫了一些串燒🍢:
- 免治雞肉棒
- 厚燒牛舌
- 紫蘇芥苿豬五花腩
- 燒白鳝
- 明太子雞肉串
- 紫蘇梅醬雞肉串

好友帶我去天后食好嘢, 佢推介呢間日本居酒屋,走進去即時有去日本旅行嘅感覺, 大門旁邊見到好多清酒樽,而且餐廳內都以木材為主要裝修, 好relax~餐廳設有兩間不同主題的包房(設最低消費), 我望到櫻花主題的房間, 好靚, 非常日本風。麻醬捧捧雞沙律 $68好清新嘅醒胃前菜,青瓜絲切得非常幼細配合酸甜麻醬,雞柳大小剛好, 好夾青瓜絲。黑蒜牛油炒枝豆 $38平時食開白烚枝豆, 無諗過可以用黑蒜牛油炒,放進口好香黑蒜味, 不過每粒枝豆保持乾身, 沒有油膩感。明太子雞肉串 $32沾上滿滿的明太子, 雞肉都juicy紫蘇梅醬雞肉串 $32紫蘇梅醬酸酸咸咸的, 跟雞肉都夾到紫蘇芥茉豬五花腩 $38五花腩油脂均衡, 燒得香口配合芥茉醬味道都幾夾, 酸酸咸咸的。燒白鱔 $78好友話白鱔燒得香, 沒有魚腥味, 魚肉結實煙肉糖心蛋串 $28從未試過用煙肉包住糖心蛋食, 味道幾好,有煙肉嘅咸香再加上有點甜嘅糖心蛋燒牛舌 $68厚厚的牛舌, 頗有嚼勁燒日本青椒仔 $28青椒仔可能燒得耐咗, 乾身咗啲。炸蝦天婦羅 $98炸漿非常香脆, 蝦肉有彈牙口感, 一脆一軟好過癮長崎拉麵 $118用大量蔬菜加上豬骨湯底,
好友帶我去天后食好嘢, 佢推介呢間日本居酒屋,
走進去即時有去日本旅行嘅感覺, 大門旁邊見到好多清酒樽,
而且餐廳內都以木材為主要裝修, 好relax~

麻醬捧捧雞沙律 $68

黑蒜牛油炒枝豆 $38
平時食開白烚枝豆, 無諗過可以用黑蒜牛油炒,
放進口好香黑蒜味, 不過每粒枝豆保持乾身, 沒有油膩感。

明太子雞肉串 $32
沾上滿滿的明太子, 雞肉都juicy

紫蘇梅醬雞肉串 $32
紫蘇梅醬酸酸咸咸的, 跟雞肉都夾到

紫蘇芥茉豬五花腩 $38

燒白鱔 $78
好友話白鱔燒得香, 沒有魚腥味, 魚肉結實

煙肉糖心蛋串 $28
從未試過用煙肉包住糖心蛋食, 味道幾好,
有煙肉嘅咸香再加上有點甜嘅糖心蛋

燒牛舌 $68
厚厚的牛舌, 頗有嚼勁

燒日本青椒仔 $28
青椒仔可能燒得耐咗, 乾身咗啲。

炸蝦天婦羅 $98
炸漿非常香脆, 蝦肉有彈牙口感, 一脆一軟好過癮

長崎拉麵 $118
用大量蔬菜加上豬骨湯底, 提升咗湯底嘅甜度,
而且材料仲有蝦, 花枝, 魚片, 好有鮮味,
拉麵份量好多, 兩個人分享都絕對足夠
2021-11-03
2021-11-02 34 瀏覽
asahi beer: 好純,易入口。店員推介梅酒-辣梅酒:同平時既梅酒有唔同,每一啖飲完都會有辣味after taste,感覺幾特別。明太子汁蛋卷:明太子係我最愛,蛋卷都唔例外,而且仲好夾。入口質地好鬆軟,好好味!!!!麻醬棒棒雞沙律:選用鹿兒島雞肉,比平時食開嘅滑,食到啖啖肉同份量唔少,加埋麻醬更正。串燒-燒白鱔,燒雞皮,燒雞腎,燒牛舌:朋友叫的燒雞皮,第一次食好脆口,而且唔會有油膩感,好食。其餘三樣都唔錯,火喉控制得好,送酒一流黑豚煙肉:肉質比較硬身,點上芥辣再夾埋面上既配菜一齊食 幾香口。火炙牛小排拉麵:牛肉肉質岩岩好,易入口同有牛味。湯底係無味精但夠濃,真材實料。
asahi beer: 好純,易入口。

2021-11-01 25 瀏覽
太耐無得去日本,好掛住去居酒屋飲酒食串燒的日子,於是特登搵咗間靚靚居屋止下癮我哋叫咗Asahi同一杯辣椒海酒, 辣椒海酒容易入口,到尾尾帶少少辣味,又唔會好甜, 幾好飲醬油奶油芝士:上面有啲昆布乾,芝士有醬油的香氣,但又唔會咸清酒煮廣島蠔: 廣島蠔本身好鮮好肥美,脹卜卜咁,少少清酒的香氣串燒: 我哋咩都試D牛小排: 厚度適中,好有牛油的脂香白鱔:非常出色,鱔皮燒到好脆,但鱔肉keep到好juicy雞皮: 好脆雞尾: 第一次食, 無so味,但好香油香煙肉溫泉蛋:溫泉蛋好出色紫蘇葉豚肉:紫蘇葉的調味好夾豚肉,中和咗豬油的油利天婦羅都好出色,炸粉薄身,入面的蔬菜仲keep到水潤,唔會乾柴主食叫咗燒牛肉拉麵,牛肉好好味, 拉麵都唔錯,好鍾意佢拉麵的口感

醬油奶油芝士:上面有啲昆布乾,芝士有醬油的香氣,但又唔會咸

串燒: 我哋咩都試D

牛小排: 厚度適中,好有牛油的脂香
白鱔:非常出色,鱔皮燒到好脆,但鱔肉keep到好juicy
雞皮: 好脆
雞尾: 第一次食, 無so味,但好香油香
煙肉溫泉蛋:溫泉蛋好出色
紫蘇葉豚肉:紫蘇葉的調味好夾豚肉,中和咗豬油的油利

2021-11-01 25 瀏覽
喜歡假期喜歡staycation, 不過最近的package 都已 漸漸地加價。Book了在天后 附近的靚靚海景酒店staycation, 可惜不包晚餐。 在openrice搜尋到評價甚高, 價錢ok的日式餐廳。晚餐就交給這店吧😀 餐廳位於天后傳統的食街, 店面光猛明亮, 有日本居酒屋感覺。 從玻璃窗可以看到師傅努力地燒串燒, 是炭火燒烤, 感受到師傅的用心製作。串燒 有很多的選擇, 又到選擇困難症的時候, 幸好店員非常健談, 推介了不同的串燒配搭, 就讓店員來拍板吧。先來當造的螢光魷魚, 作為前菜小食, 爽口彈牙的質感, 配上醬汁薑蓉, 微微辛辣的感覺, 偏鹹 味道鮮美, 飲酒的很好配搭。燒明太子、明太子雞肉串、紫蘇梅醬雞肉串、大蔥五花腩、厚燒牛舌、燒白鱔煙肉糖心蛋串。 串燒實在非常出色, 店員的推介真的不錯, 明太少燒得香脆 , 卜卜脆彈的感覺, 再呷一口獨特的 辣椒梅酒, 很舒爽。 串燒最喜歡 紫蘇梅醬雞肉串及 煙肉糖心蛋串, 多得店員的推薦, 紫蘇清新的味道, 配上梅醬的酸酸甜甜, 實在是非常配合。 驚喜的煙肉糖心蛋, 鹹香十足的煙肉配上嫩滑的溏心蛋, 味道啱啱好, 爆漿的蛋黃

煙肉糖心蛋串。 串燒實在非常出色, 店員的推介真的不錯, 明太少燒得香脆 , 卜卜脆彈的感覺, 再呷一口獨特的 辣椒梅酒, 很舒爽。 串燒最喜歡 紫蘇梅醬雞肉串及 煙肉糖心蛋串, 多得店員的推薦, 紫蘇清新的味道, 配上梅醬的酸酸甜甜, 實在是非常配合。 驚喜的煙肉糖心蛋, 鹹香十足的煙肉配上嫩滑的溏心蛋, 味道啱啱好, 爆漿的蛋黃 味道濃沃。

鮑魚山芋鐵板燒
營養價值甚高, 平時 很少會在家裏煮山芋, 因為功夫多又麻煩, 以這種方式呈現, 既美味又特別。 鮑魚彈牙煙韌, 滋味十足。

明太子牛油撈飯
看似平凡的 撈飯, 充滿著驚喜, 超香的牛油味道, 使真珠米滑捋捋又 充滿飯味, 明太子卜卜脆脆的感覺, 配搭軟綿綿 的白飯 雙重口感。
2021-10-30 25 瀏覽
呢一間餐廳一入到去已經好有日式嘅感覺,仲要咁啱我哋坐正嘅位係房入面,好似去咗日本咁🤩餐廳食物種類選擇好多,嗰日覺得最好食嘅係佢嘅油金魚鮫,差唔多有成隻手咁大,而且佢燒得好入味,入面嘅魚好滑身,尤金魚香好出。餐廳都主打係食串燒,佢哋嘅白鱔同牛小排都唔錯,白鱔食落口味道好鮮,因為唔係好似鰻魚咁用一啲醬汁去烹調,所以食落口先食到佢嘅原汁原味。牛小排亦都可以配佢嘅蘿蔔蓉醋,味道都幾夾。呢度嘅芝士年糕真係超級好食,平時我都唔係好食年糕,就係呢一度嘅芝士年糕燒得好好食,啲芝士一咬落口係流心嘅!你呢度食串燒之外就梗係要配啤酒啦,啤酒價錢都唔算好貴,asahi生啤勁大杯,要飲到不醉無歸先得。呢度嘅長崎拉麵上面嘅蝦非常有咬口,好彈牙,而且佢嘅面質都好爽口,喺呢間餐廳食一定夠晒飽,夠晒滿足!

2021-10-29 437 瀏覽
碗盛係一間日本居酒屋,主打串燒、拉麵,當中有d小食同串燒仲幾有創意添!💯😋餐廳裝修非常有日本風味,亦設有幾間Tatami房,仲要係對腳可以放枱下面,而不需要屈膝而坐既果種,關埋房門就可以同朋友有一個私人空間!💯今晚同朋友食左好多串燒、小食,飲下啤酒、梅酒咁,非常減壓。☺️☺️====酒:1.Asahi生啤2.吟香梅 般若刀💯💯💯💯係帶點辣味既梅酒,好特別!====食物:1.燒明太子💯💯明太子帶小小咸,配合青瓜,中和味道,又有清新感,好夾!2.明太子雞肉串店員介紹係日本雞肉,果然滑d😂3.紫蘇芥茉豬五花腩肉味好香,油脂喺口入面爆出嚟😋4.厚燒牛舌💯💯💯💯質感好爽嫩!超正!5.燒白鱔💯💯💯💯魚皮燒得好脆,魚肉新鮮juicy 6.煙肉溏心蛋串💯💯用煙肉包住溏心蛋,有新意!味道都好好添!😋7.清酒燒廣島蠔💯💯廣島蠔煮完都無縮水!大大粒,好新鮮😋8.醬油漬奶油芝士💯💯💯💯好特別!奶油芝士夠濃味,估唔到同醬油咸味咁夾!9.鹽燒雞中翼雞中翼好入味,雞皮香脆10.日本黑豚煙肉好似肉乾咁,好有咬口,愈咬愈香👍🏻😋11.全隻茄子燒同想像中既燒茄子有出入,估唔到係清淡版燒茄子。不過都合適既,因為已經去到呢一餐既

====
酒:
1.Asahi生啤
2.吟香梅 般若刀💯💯💯💯
係帶點辣味既梅酒,好特別!
====
食物:
1.燒明太子💯💯
明太子帶小小咸,配合青瓜,中和味道,又有清新感,好夾!

2.明太子雞肉串
店員介紹係日本雞肉,果然滑d😂

3.紫蘇芥茉豬五花腩
肉味好香,油脂喺口入面爆出嚟😋

4.厚燒牛舌💯💯💯💯
質感好爽嫩!超正!

5.燒白鱔💯💯💯💯
魚皮燒得好脆,魚肉新鮮juicy

6.煙肉溏心蛋串💯💯
用煙肉包住溏心蛋,有新意!味道都好好添!😋

7.清酒燒廣島蠔💯💯
廣島蠔煮完都無縮水!大大粒,好新鮮😋

8.醬油漬奶油芝士💯💯💯💯
好特別!奶油芝士夠濃味,估唔到同醬油咸味咁夾!

9.鹽燒雞中翼
雞中翼好入味,雞皮香脆

10.日本黑豚煙肉
好似肉乾咁,好有咬口,愈咬愈香👍🏻😋

11.全隻茄子燒
同想像中既燒茄子有出入,估唔到係清淡版燒茄子。
不過都合適既,因為已經去到呢一餐既尾聲☺️

12.長崎拉麵 豬骨湯底
豬骨湯底濃得黎帶甜,拉麵彈牙得黎幾掛湯☺️

呢一餐真係好滿足😋
  • 煙肉溏心蛋串
  • 清酒燒廣島蠔
  • 醬油漬奶油芝士
2021-10-27 240 瀏覽
《日本居酒屋風情畫🏮》———————————————-#碗盛 🏯-之前睇幫緊你應援團 Alton 同 Tiger 幫香港女子壘球隊答謝佢哋嘅日本教練個時🎑已經有留意到呢間充滿日式風情嘅餐廳🗾 今次趁住拍拖紀念日,就同男朋友嚟食🎎-🎏 水雲漬呢款前菜十分有日本特色🇯🇵,完全就係之前喺沖繩食嘅味道,一絲絲嘅漬物配搭柑橘醋,零舍醒神🤗🥗 麻醬棒棒雞沙律我哋係麻醬控,超級好食開胃,撈落嫩滑嘅雞肉度,大大碟但我想講真心好食到我自己都可以清哂佢😆-🐮 厚燒牛舌呢款絕對係重口味之選,厚切牛舌啖啖肉,以鹽燒方式處理特別有風味😚🎣 燒白鱔十分推薦大家試下呢款,可能有啲人未必敢食,但佢真係燒得好正,外皮帶焦香之餘又保留到魚肉嘅鮮味🤩🦪 煙肉廣島蠔串煙肉好香脆,亦夠厚肉包得哂隻新鮮嘅廣島蠔,燒完一啲都唔腥😎🍜 長崎拉麵呢間日本料理唔單止主打串燒,拉麵都係招牌菜,豬骨湯底夠哂濃郁,上面加入大量野菜同新鮮,極度豐富🙌🏻-最後我哋仲叫咗其他幾款小食同串燒🍢例如鹽燒雞翼、豚肉蘆筍、芝麻雞翼、一口牛柳粒等等,水準都唔錯👍🏻-⭐參考價格(另收加一)沖繩水雲漬:$68麻醬棒棒雞沙律: $68厚燒牛舌:$68燒白鱔:$78
《日本居酒屋風情畫🏮》
———————————————-
#碗盛 🏯
🎏 水雲漬
🥗 麻醬棒棒雞沙律
🐮 厚燒牛舌
🎣 燒白鱔
🦪 煙肉廣島蠔串
煙肉好香脆,亦夠厚肉包得哂隻新鮮嘅廣島蠔,燒完一啲都唔腥😎
🍜 長崎拉麵
⭐參考價格(另收加一)
沖繩水雲漬:$68
🍌抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$390
2021-10-27
2021-10-27 18 瀏覽
餐廳門面一睇就已經走日式居酒屋系列,木趟門一拉,連職員都係着拖鞋,勁有和風感覺,仲有特登間開2間榻榻米大客房,比一大朋友可以有私人空間聚會,廁所好乾淨加分,職員亦非常有禮貌👍前菜蟹柳青瓜有麻油味好香,青瓜十分新鮮爽口,麻醬棒棒雞沙律份量多,雞肉餐廳採用全日本雞肉,肉質非常滑嫩,而且食得出有少少甜味,真係日本雞肉既味道。免治雞肉棒絕對係必試!豉油加生雞蛋打拌,配上雞肉棒味道一流,雞肉棒唔係平時買返黎個啲,而真係廚師自家搞拌打碎再磋,可見廚師非常花心思,對菜式態度認真。鹽燒厚燒牛舌配檸檬都好好味,牛舌唔會韌到咬唔開,個人認為質感啱啱好,燒白鱔真係第一次食,本身叫完驚有骨,點知原來佢一條骨都冇,啖啖肉好好味,魚皮亦都燒得香脆,串燒豆腐表面有甜醬,硬豆腐燒完都唔怕散開,咬2啖都無事🤣👍主菜我同男朋友都超級中意清酒燒廣島蠔,超級肥美鮮甜,海苔吸曬啲清酒湯好好食,令我下次想再翻check因為都只係68蚊👍日本黑豚煙肉都係第一次食,厚燒加芥末醬,脂肪同瘦肉一半一半,比例平均,食落口感唔會過份油膩或者鹹,推介👍
2021-10-25 26 瀏覽
之前去左天后小巷入面一間食日式居酒屋,入面環境佈置好精緻,令人好似置身日本🇯🇵咁☺️▪️前菜:醬油漬奶油芝士 $48 呢個真係幾特別,之前都未食過醬油芝士😂食落第一啖有少少似腐乳😂😂但之後就食到芝士奶香同少少醬油嘅鹹味▫️燒物:我地叫左紫蘇芥末五花腩、明太子雞肉串、煙肉廣島蠔串、燒白膳、牛小排配蘿蔔蓉醋、雞尾、雞皮同鵪鶉蛋,個人比較推介:🔸🔸紫蘇芥末五花腩半肥瘦五花腩上面仲有層薄薄地嘅芥末同埋紫蘇葉碎,有五花腩嘅香味而又感覺唔會太膩❗️🔸🔸煙肉廣島蠔串煙肉好香好脆同夠厚身,唔會太鹹,蠔夠鮮鮮,係一個幾特別嘅combination☺️🔸🔸燒白膳皮燒得外脆內軟,有魚香但唔會腥,另外魚肉夠鮮滑,好味🤤🔸🔸雞皮去日本食串燒最愛嘅雞皮,燒到夠鬆脆☺️🔸🔸牛小排配蘿蔔蓉醋 牛肉味香濃,幾juice❗️配埋啲蘿蔔蓉醋一齊食冇咁肥膩😆▪️主食:🔸🔸豚角煮大大舊五花腩好有層次感,好邪惡😂食落入口即溶😋芥末味中和返油膩嘅感覺,另外仲有一隻溏心蛋❗️🔸🔸 長崎拉麵豬骨湯底拉麵偏幼身, 但口感唔錯,豬骨湯底好濃,入面仲加入左超大量嘅蔬菜❗️食落幾有口感😙🔸🔸 日式炒雜菜份量都幾多❗️熱辣辣上枱🤩最後飲埋杯Asahi生啤🍻 超滿足嘅
▪️前菜:醬油漬奶油芝士 $48

▫️燒物:
🔸🔸紫蘇芥末五花腩
🔸🔸煙肉廣島蠔串
🔸🔸燒白膳
皮燒得外脆內軟,有魚香但唔會腥,另外魚肉夠鮮滑,好味🤤
🔸🔸雞皮
去日本食串燒最愛嘅雞皮,燒到夠鬆脆☺️
🔸🔸牛小排配蘿蔔蓉醋
牛肉味香濃,幾juice❗️配埋啲蘿蔔蓉醋一齊食冇咁肥膩😆

▪️主食:
🔸🔸豚角煮
🔸🔸 長崎拉麵豬骨湯底
🔸🔸 日式炒雜菜
份量都幾多❗️熱辣辣上枱🤩
最後飲埋杯Asahi生啤🍻 超滿足嘅一餐!!😆
天后食日本野會諗起中村屋,串燒會諗起串夠未,今次膽粗粗試間居酒屋,門面大方日式裝潢真淨,睇openrice 不來都開左超過半年。麻醬棒棒雞湯律 $68 一向麻麻沙律既我,其實好想encore呢個!麻醬勁開胃加埋雞肉煮到好嫩滑,雞有雞味,我一個人都可以清哂串燒叫左雞皮、五花腩、多春魚、雞尾、鵪鶉蛋,價錢$20-30,比起中上環yakitori 等$40-50 起跳相對真係抵食好多!特別要讚係多春魚,燒到個皮完整無缺,技巧好好!長崎拉麵 $108 豬骨湯底,正常發揮雜錦天婦羅 $108 蝦、香菇、蕃薯、南瓜各兩件,炸得香口粉漿又薄👍🏻 器皿都好特別鮑魚山芋鐵板燒 $168 食到最後已經飽到🥲 同埋唔記得自己叫左呢個,係原鐵板上熱辣辣,有啲似大板燒但上面勁多芝士好正餐廳仲有VIP房下次可以一班朋友一齊食,就可以再叫多啲野😌—————————————————碗盛 (天后)天后清風街9-11號寶德樓地舖—————————————————

麻醬棒棒雞湯律 $68

長崎拉麵 $108 豬骨湯底,正常發揮

鮑魚山芋鐵板燒 $168

餐廳仲有VIP房下次可以一班朋友一齊食,就可以再叫多啲野😌
—————————————————

碗盛 (天后)
天后清風街9-11號寶德樓地舖

—————————————————
2021-10-20
  • 雜錦天婦羅
  • 麻醬棒棒雞沙律
2021-10-23 43 瀏覽
餐廳:碗盛地區:天后地址:天后清風街9-11號寶德樓地舖日期:17/10/2021時間:19:00人數:2人 等位:0 min價錢: $619腐皮蟹子沙律 $68: 大大件腐皮包住青瓜絲沙律同滿滿嘅魚籽,味道好夾,食落又甜又爽,非常開胃😋真係食過返尋味!牛小排配蘿蔔蓉醋 $45: 牛小排熟度燒得剛好,食落好有牛肉味,配埋蘿蔔蓉醋食感覺有少少清新,估唔到蘿蔔蓉醋都幾搭👍🏻免治雞肉棒 $40: 雞肉棒啲肉做得好似漢堡扒嘅口感,搭配作啲免治汁,真係超好味😍燒白鱔 $75: 白鱔外皮燒得超香脆,大大啖魚肉食落口好滿足🤩串燒豆腐 $28: 一樣都係燒得好焦香,搭配滿滿嘅醬油,岩晒我呢啲重口味人士🤣煙肉糖心蛋串 $28: 糖心蛋做到流心嘅狀態,加上包住佢嘅煙肉食真心唔錯👍🏻大蔥五花腩 $36: 大蔥加五花腩依個搭配基本上冇得輸😋而且佢肉質肥美加上大蔥一齊食真係超正呀!野菜天婦羅 $72: 有茄子天婦羅、蕃薯天婦羅同南瓜天婦羅各兩件,食落熱辣辣,應該係新鮮炸起,炸衣亦唔厚,非常香脆!鮑魚山芋鐵板燒 $168: 第一次試鮑魚配山芋嘅鐵板燒,估唔到味道都幾搭😋用山芋做嘅鐵板燒嘅底燒到幾焦香,搭配鮑魚、紫
餐廳:碗盛
價錢: $619

腐皮蟹子沙律

牛小排配蘿蔔蓉醋

免治雞肉棒 $40: 雞肉棒啲肉做得好似漢堡扒
嘅口感,搭配作啲免治汁,真係超好味😍

串燒

野菜天婦羅

鮑魚山芋鐵板燒 $168: 第一次試鮑魚配山芋嘅鐵板燒,估唔到味道都幾搭😋用山芋做嘅鐵板燒嘅底燒到幾焦香,搭配鮑魚、紫菜同沙律醬,味道恰到好處!👍🏻
2021-10-17
$309.5 (晚餐)
腐皮蟹子沙律
牛小排配蘿蔔蓉醋