2019-06-02
已經差不多一年無寫過食評,但尼間小店絕對值得我重新開始!本身同老公諗住食另一間餐廳,但由於個間無位,所以我哋唯有另找去處。經過尼間店,見到店名係“碗碗香”,以為應該係飯為主,但原來尼度主要賣貴陽菜(之前好似無食過🤔),除咗飯仲有粉麵同小火鍋(好似都幾得意)。而我哋就分別叫咗回鍋肉飯,全蛋涼拌麵同鹵水拼盤。全部都可以揀辣度,由BB辣去到大辣,而我哋就所有餸都揀咗小辣。首先講下全蛋涼拌麵,完全無諗過味道會係酸辣,但係又好好味,唔似平時係其他米線店食到嘅酸辣味。麵條細幼,易入口,亦都時易入味。當中又有泡菜(椰菜)同酸豆角,大概係其中的酸味來源。本人對酸豆角都特別偏愛,又好少係香港食到好味嘅酸豆角,尼間算係非常不錯。另外老公叫嘅回鍋肉飯,啲回鍋肉好厚唔似有啲川菜館個啲切到勁薄,成盤餸係菜多過肉。尼個份量$76唔算貴,另附飯同苗鄉苦丁茶(解辣)。而小辣嘅程度唔算辣,鐘意食辣嘅朋友可以考慮中辣或大辣。而味道都非常唔錯,可以同我係四川食個啲有得比,但又有啲唔同。但絕對好過好多係其他餐廳食嘅所謂“回鍋肉”。最後係尼個鹵水拼盤,可以揀辣或唔辣。個人覺得揀咗辣之後,又唔太似食緊鹵水,不過味道幾特別,有點似
最後係尼個鹵水拼盤,可以揀辣或唔辣。個人覺得揀咗辣之後,又唔太似食緊鹵水,不過味道幾特別,有點似熱嘅涼拌菜?😅唯一不足係排骨嘅肉太硬,咬咗兩啖就無食了🤦🏻♀️,其他牛筋等都算不錯。
有機會一定會再來試下其他嘢食。