2019-07-10 454 瀏覽
磅太太個名好特別個門口都好特別!原來佢地除左有野飲仲有好多野食!Yuba Bolognese  - $88用左豆皮做"意粉"口感好彈好有咬口醬汁有番茄同羅勒十分濃味而個肉碎其實係IMPOSSIBLE Meat即係全碟都係全素黎既值得一試Bak Kut The Pork Ribs - $118參考來自馬來西亞既肉骨茶當中既豆卜同冬菇十分入味豬肉肉質軟淋Oishi~Tom Kha Gai - $198泰文「Tom」即係湯,「Kha」係南薑,「Gai」就係雞椰子南薑雞湯同冬蔭功所用既材料其實近乎一樣的只是完全唔會辣味磅太太既Tom Kha Gai 椰味香濃雞胸肉十分滑溜"XOXO" Bibimbap - $168韓式石頭鍋飯特配森巴海鮮醬撈埋一齊食辣辣地好惹味食野點可以唔叫返杯特色cocktail?
磅太太個名好特別
個門口都好特別!

原來佢地除左有野飲
仲有好多野食!

Yuba Bolognese  - $88
Yuba Bolognese - $88

用左豆皮做"意粉"

口感好彈好有咬口

當中既豆卜同冬菇十分入味
豬肉肉質軟淋

Oishi~

Tom Kha Gai - $198

泰文「Tom」即係湯,「Kha」係南薑,「Gai」就係雞
椰子南薑雞湯同冬蔭功所用既材料其實近乎一樣的
只是完全唔會辣味
磅太太既Tom Kha Gai 椰味香濃

雞胸肉十分滑溜

韓式石頭鍋飯
特配森巴海鮮醬
撈埋一齊食
辣辣地好惹味

食野點可以唔叫返杯特色cocktail?
2019-07-09 550 瀏覽
自己好鐘意試新餐廳,特別係一D比較有特式既餐廳。但係好多時,如果唔係有熟人帶路,或者同事介紹,真係好容易就會錯過佐一D隱世既餐廳,而呢間Mrs Pound就係其中一間我覺得非常隱世既代表作。餐廳位於西環,如果唔係有朋友住呢度附近,我都真係唔會有機會認識到磅太太,同埋試到呢度既野食。餐廳既門外裝裝飾成一間配匙既老店,基本上都係搵唔到個入口,或者大門既,如果唔係特別留意,真係以為佢係一間已經關佐門既配匙店。其實大門既設計係別有用心,望到呢個鎖仔,輕輕一按,大門就會由右邊開啟,別有洞天既餐廳就呈現眼前。餐廳內部用上粉紅色,迷幻既設計,客人以外籍人為主,呢個時候我既內心就只想到一個字 – Private Party ,餐廳真係非常適合攪Private Party 或者公司既 Annual Dinner!餐牌都幾大本,分開佐唔同既Category,而Drink List 當然係其中一樣最吸睛既菜單。Mango Shakes $120餐廳既店員 (或者係 Bar Tender?) 非常熱情,會逐一問我地喜歡甚麼Style 既飲品,再不厭其煩地向我們一一介紹,最後我就揀佐一杯果香重而又帶甜既 Man
自己好鐘意試新餐廳,特別係一D比較有特式既餐廳。

Mango Shakes $120

餐廳既店員 (或者係 Bar Tender?) 非常熱情,會逐一問我地喜歡甚麼Style 既飲品,再不厭其煩地向我們一一介紹,最後我就揀佐一杯果香重而又帶甜既 Mango Shake 。

佢既成份包括有 烈酒既 Tequila ,米酒,芒果汁,青檸,啤酒,等等,雖然裡面加入佐多款烈酒,但係就其實好易入口,甜甜地,非常醒胃,而且以 Cocktail 黎講,佢真係好大杯,好抵飲。

Skewers

Spiced Vegetable Hummus $32

小食我地先點佐呢款串燒雜瓜菜,有南瓜,菇,翠玉瓜,等等,即叫即燒,個熟度岩岩好,富有Juicy既口感,而且加佐Chickpea Peanut豆蓉醬喺底,令到D食物更有層次感,好好味。

Sticky Coffee Pork belly $38

另一款既燒豬腩肉既烹調同樣複雜,豬腩肉加入佐咖啡,豉油,同埋椰糖去燒製,將個味道融入並且鎖在腩肉之間,面頭再灑上脆米,其實真係要慢慢女細味就會食得出一層一層唔同既味道,食住呢支串燒,就好似要慢慢去細看一幅畫般的複雜。

Smaller

Sriracha Street Corn $78

燒粟米同樣唔係我地平時食到既燒粟米咁簡單,佢加佐是拉差蛋黃醬,意大利綿羊芝士,同埋紫菜去燒,粟米好甜好好味,而個醬都做得好濃,令到成條粟米升華佐一個層次。

Ma-La Fried Wings $88

炸雞翼既做法就加佐四川辣醬同埋炸蔥,面頭既炸漿唔算好厚,咬開既時候裡面D煙先噴出黎,因為係即叫即炸,所以真係要小心,個辣度我個人都算接受得到,同連鎖店既辣辣炸雞巴辣度差唔多,面呢個雞翼既優勝處在於雞肉夠哂嫩滑而且勁Juicy。

Bigger
Laksa Prawn Dumpling $138

主食我們點了2款,第一款個係這個 Laksa 醬汁配既意式雲吞,加入佐超大隻爽口既大蝦,同埋豆腐,另外會再配一塊即焗既Garlic Bread 同黎食埋個 Laksa 醬,個雲吞既皮做得算係厚身,但係個皮係好味帶有意粉質感既雲吞皮,所以我都幾鐘意,唯一要彈既可能係個portion唔算多,攪到我同朋友有少少「爭食」既現象。

Bone Marrow & Steak Cheung Fan $288

另一款我地揀佐既係高級版本既腸粉,用佐 Rib Eye 加 Short Rib ,2款唔同口感既牛去做配搭,再加埋蜆同埋一D 椒類,而個sauce 就係XO醬,所以都幾惹味。

Dessert
Kumquat Halo Halo $78

甜品係 Halo Halo ,之前我都喺菲律賓旅遊既時候試過 Halo Halo ,即係大雜薈咁解,加入佐多款唔同既甜品材料去做成大堆頭,裡面有芒果,甜豆,西米,珍多冰既綠色長條糕,等等,而中間再有柑橘味既雪芭,食落酸中帶甜,用黎清一下味蕾真係最好不過。

自己真係好耐無試過一間咁有heart去做既餐廳,餐廳由大門,到內部既裝潢,甚至每一道菜式也可見到老闆既心思,實在值得推薦。
2019-07-09 58 瀏覽
朋友去完旅行返黎,佢比手信我,順便出黎食餐飯。睇個地方以為主要做酒吧,點知食物質素又幾好喎😳-Spiced vegetable hummus($32)係辣菜串,其實食落唔辣,但係好惹味,燒得好香👍🏻一串有青瓜、黃瓜、翠玉瓜、菇、南瓜🎃外層燒得香,但食落仲好多汁!-Ma-La fried wings($88)炸雞翼炸到勁脆!好正,最鍾意食香口野,質地似脆香雞翼,但脆好多,大隻好多🤤落左啲咖哩粉、洋蔥粉,重口味啲,仲有炸洋蔥乾添。-Laksa prawn dumplings($138)呢個真係超正!個喇沙湯味道好好,辣辣地又重椰香味👍🏻入面有鮮蝦雲吞,正正常常啦。跟蒜茸包,烘得過火左,不過用黎點喇沙湯一流!仲有好多豆卜,索哂啲湯,好正呀😋-Halo Halo($78)最後甜品,原來halo halo係mix together咁解✍🏻其實食落係類似珍多冰,佢仲有啲脆脆、焦糖醬、柑雪芭、西米,全部撈埋一齊食,口感幾豐富。
Spiced vegetable hummus($32)
Ma-La fried wings($88)
Laksa prawn dumplings($138)
Halo Halo($78)
吃悶了一式一樣既野? 想搵返生活的樂趣? 我就最愛發掘特色餐廳!! 靚景、美酒、美食, 缺一不可!!去到門口, 只見一間舊式配匙店, 即時「黑人問號」上身??原來是東主跟大家的一個小玩意,  要找到其開門秘密才可以入內, 有趣有趣! 裝潢走復古風, 怪不得常常有外國BRAND在此搞EVENT!跟我去吃飯, 來一杯cocktail已經是一個must! 哈哈~!  Mrs Pound的cocktail都幾特別,  是很少見的款式, 每位朋友都點一杯不同的, 上到檯面, 很賞心悅目! 我介紹我那杯吧,  中式的萬壽無疆茶杯, 內裡是帶有檀花香的烈酒, 入口苦苦的, 但有回甘,  比平時喝的果酒有強烈分別, 個人覺得蠻不錯! 如果想try sth different, 可以試試喔! Cumin King Oyster Mushroom - $32 用上孜然粉去烤杏鮑菇, 味道不比烤肉差!! Bulgogi Pork Belly - $38 烤肉串! 一定要加埋其韓式辣醬, 惹味! Yuba Bolognese - $88 腐竹新豬肉意粉, 是全素的喔!!! 跟
吃悶了一式一樣既野?
想搵返生活的樂趣?
我就最愛發掘特色餐廳!!
靚景、美酒、美食, 缺一不可!!

去到門口, 只見一間舊式配匙店,
即時「黑人問號」上身??

原來是東主跟大家的一個小玩意,
要找到其開門秘密才可以入內, 有趣有趣!

跟我去吃飯, 來一杯cocktail已經是一個must!
哈哈~!
Mrs Pound的cocktail都幾特別,
是很少見的款式, 每位朋友都點一杯不同的,
上到檯面, 很賞心悅目!

我介紹我那杯吧,
中式的萬壽無疆茶杯, 內裡是帶有檀花香的烈酒,
入口苦苦的, 但有回甘,
比平時喝的果酒有強烈分別, 個人覺得蠻不錯!

如果想try sth different, 可以試試喔!

Cumin King Oyster Mushroom

用上孜然粉去烤杏鮑菇, 味道不比烤肉差!!

Bulgogi Pork Belly

Bulgogi Pork Belly - $38
烤肉串! 一定要加埋其韓式辣醬, 惹味!

Yuba Bolognese

Yuba Bolognese - $88
腐竹新豬肉意粉, 是全素的喔!!!
跟平時的肉醬意粉在外型同味道上都非常相似, 幾何亂真~

Bak Kut The Pork Ribs

Bak Kut The Pork Ribs - $118
馬來西亞肉骨茶豬肋骨, 非常濃郁的肉骨茶味道, 好喜歡!
豬肋骨好軟腍! 推介!!

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai - $198
椰汁雞燉飯, 好滑好香, 燉飯吸收了椰汁雞精華, 好好食!

"XOXO" Bibimbap - $168
韓式石鍋飯, 上檯好夠熱, 仲有微微飯焦~

Salted Egg Yolk Gai Dan Zai

勁有特色的咸蛋黃醬雞蛋仔配雪糕~
咸咸地又甜甜地, 感覺特別!

都係果句, 食飯食得開心要睇同邊個食,
遇上美酒佳餚, 更是錦上添花!
謝謝我的飯腳們~
Cumin King Oyster Mushroom
Bulgogi Pork Belly
Yuba Bolognese
Bak Kut The Pork Ribs
Tom Kha Gai
2019-07-09 57 瀏覽
這間Bar & Restaurant 有個特別的名號,叫「磅太太」,就在上環科記對面。將近到埗但見友人在門外氹氹轉,不得其門而入,看真點,店身是一間叫「李世華配匙」的舖子,雖然上方招牌大大個字寫著磅太太,但就是找不到入口,咩葫蘆賣咩藥呢到底?正猶豫之際,忽見一女士熟門熟路的伸手入玻璃櫃內按下其中一個「鎖頭」,門立時應聲而開;原來「芝麻開門」在此!首先入目的是左邊長長的Bar Area,中間是一列發光的吊環,而右邊一排座椅的頭頂照明,則像極了片場的梳妝枱,沙發椅上的牆身鑲了很多懷舊粉餅鏡盒及排列成放射形狀的筷子,不知有什麼玄機呢?餐廳尾段還另有洞天,拾級而上是一個更為幽靜的天地,密密傾;不怕被打擾。另一邊廂則是燈紅酒綠的「紅燈區」;探真一點,原來是比大家「方便」的地方;但奇在沒任什麼指向性,清一色都是性感美女俏像,究竟向左走還是向右走呢? 這張別出心裁的餐紙便是磅太太的動人愛情故事了,大家不妨邊吃邊感受當中的旖旎吧!環顧完週遭的「風景」後,是時候來點吃食了。悶熱天總離不開清爽微甜的白酒咖啡豬腩肉(Sticky Coffee Pork Belly)$38~以咖啡粉、意大利咖

環顧完週遭的「風景」後,是時候來點吃食了。

悶熱天總離不開清爽微甜的白酒

以咖啡粉、意大利咖啡酒、椰糖,醃製超過24小時,燒烤時再用醬油上色,成品外層微脆,肥瘦相間;有肉香之餘還帶點啡香,送酒一流!

香料蔬菜串(Spiced Vegetable Hummus)$32~
蔬菜串雞批菇,塗了以鷹嘴豆及花生混成的醬汁,燒至微脆,軟糯入味。

麻辣炸雞翼(Ma-La Fried Wings)$88~
雞翼粘了以奶及麵粉做成的麵糊,好處是更能鎖住肉汁,外層酥脆帶微辣,惹味肉嫩!

玉米條(Sriracha Street Corn)$78~
燒熟後再塗上芝士及是拉差醬續燒,醬汁完全溶入當中,大愛這條澳洲粟米!

叻沙蝦餃子(Laksa Prawn Dumpling)$138~
用本地河蝦,貪其較大隻,夥同冬菇、芫荽、洋蔥、蒜頭等惹味配料,連叻沙湯同吃;夠晒滋味!

Tom Kha Gai~$198
湯底由雞肉、魚肉、椰奶、羅勒油、辣椒油熬煮而成,拌入白飯後再灑上羅勒、薄荷葉、芫茜、日本紫蘇葉、香葱,拌勻後吃得是一口接著一口!

甜點:
Kumquat Halo Halo~$78
將芒菓、西米、金橘蜜餞、 珍多冰及金橘冰糕打至起泡,盛於一大玻璃器皿內,浮於表面的是爆谷及脆脆粒,是一道既美觀又立體的甜品

六七十年代的酒吧格局,帶你走進蘇絲黃的世界,來一場光影懷舊之旅!

磅太太
地址: 上環磅巷6號地舖
電話: 34263949
  • Sticky Coffee Pork Belly
  • Ma-La Fried Wings
  • Sriracha Street Corn
  • Tom Kha Gai
2019-07-08 223 瀏覽
朋友話要帶我去一個極神秘地方,去之前我係帶住勁好奇既心情,去到餐廳門口,我直頭O左咀我問朋友做咩帶我黎鎖匙鋪,佢就叫我試下做福爾摩斯,搵下點算先可以開到個門口,我就黎望呀望,望左好耐我都無咩頭緒,原來上圖個鎖經經一推,就會開門,真係唔係偵探都搞唔掂呀入到去係好有驚喜,估唔到外表係懷舊鎖匙鋪,真身竟然係一間咁有氣氛既餐廳,BAR入面有咁多酒,一睇就知係飲野好地方,當晚係平日都滿座,証明呢度係好多人既鐵竇,唔係熟客仔或者有人介紹,都幾難知道入門方法同呢度既真身呢度有唔少特色COCKTAIL,同埋好多佐酒小食,仲要每一款都好特別,好有心思既一間餐廳TRUE TOUR ($130)好有香港原素既一杯COCKTAIL,因為佢係加左念慈庵,另外仲加左GINGER HONEY、JASMINE LEMON TEA、BLACK LABEL同米酒,飲落味道好複雜,好特別SPICED VEGETABLE HUMMUS ($32)、SRIRACHA STREET CORN ($78)、MA-LA FRIED WINGS ($88)小食將一般食材加入唔少特別醬料同調味,變成質素極高的佐酒小食,粟米外層塗上芝士,

TRUE TOUR ($130)
小食將一般食材加入唔少特別醬料同調味,變成質素極高的佐酒小食,粟米外層塗上芝士,雞翼外層非常鬆脆,真係我食過最好味既雞翼
BONE MARROW & STEAK CHEUNG FUN ($288)
將牛切薄片,連埋牛骨髓一齊上,加入埋腸粉一齊炒,炒到好香,好FUSION的一道菜
KUMQUAT HALO HALO ($78)
HALO係我去CEBU時食到既甜品,當時覺得好好味,但番到香港一路都搵唔番黎食,估唔到事隔咁多年,係呢度食得番,HALO除左雪糕仲加入左好多其他材料,所以口感同味道都好豐富,未食過既朋友記得要試下
2019-06-24
西環真係有好多好野食有次食完野行過磅巷見到"磅太太"一直牢牢記住呢個咁特別既名等下次同老公慶祝紀念日時候過黎飲杯野先點杯cocktail每款cocktail都好特別花多眼亂就試試呢款有紅豆沙口感既cocktail啦~Muah! xoxo - $130賣相十分吸晴杯上既唇印同花花真係好靚飲到最後就有啖紅豆沙有趣有趣!叫左兩款串燒送下酒Bulgogi Pork Belly  - $38豬腩肉預先用泡菜汁醃過帶點微辣外面燒得香而裡面半肥瘦肉質十分爽口一D都唔乾完全唔覺得油膩碟上中有辣醬想再惹味D就可以再加醬Cumin King Oyster Mushroom  - $32用孜然粉去燒杏鮑菇濃濃亞洲風味而杏鮑菇口感有別一般燒菇燒完之後仲可以保持濕度唔會乾噌噌而且一D草腥味都冇不錯不錯Salted Egg Yolk Gai Dan Zai - $78咸蛋黃雞蛋仔師傳將咸蛋黃發打成氣泡個dressing冇想像中咁咸一粒粒雞蛋仔口感較硬如果可以好似街邊既雞蛋仔咁香脆就perfect
西環真係有好多好野食
有次食完野行過磅巷見到"磅太太"一直牢牢記住呢個咁特別既名
等下次同老公慶祝紀念日時候過黎飲杯野
先點杯cocktail
每款cocktail都好特別
花多眼亂
就試試呢款有紅豆沙口感既cocktail啦~
賣相十分吸晴

個dressing冇想像中咁咸
一粒粒雞蛋仔口感較硬
如果可以好似街邊既雞蛋仔咁香脆就perfect
2019-07-07 202 瀏覽
聽男朋友表妹介紹,佢話呢間bar好高質,佢經常會去,所以今次都同朋友去試下。-去到餐廳門口,真係唔講都唔知係餐廳😆到走既時候,店員先話我地知原來道門有機關,其中一個鎖就係開門掣🔓-🔹Sticky coffee pork belly($38)店員解釋話係用左越南既咖啡粉,的確係食到淡淡咖啡香氣。pork belly燒得好香,啲醬汁調味好好,最正係好軟腍!仲要食落都唔會好油膩🐷👍🏻-🔹Sriracha street corn($78)好似話有甜又有辣味,但我淨係食到甜味😆粟米面層塗上左甜甜地,好似奶油咁既醬汁一齊燒。食起上黎同粟米好夾,仲加左紫菜,再會香啲。一路傾計一路食🌽-🔹Bone marrow & steak Cheung fan($288)呢碟係超特別!我覺得概念同食落味道都好似乾炒牛河,不過河粉轉左做腸粉。除左牛肉,仲有蜆,同牛骨髓😳帶少少辣辣地,都幾惹味!-🔹Pandan Lime soda($60)我覺得呢杯飲品好特別,淡淡斑蘭味,好香好清新😍
🔹Sriracha street corn($78)
帶少少辣辣地,都幾惹味!
🔹Pandan Lime soda($60)
我覺得呢杯飲品好特別,淡淡斑蘭味,好香好清新😍
2019-07-06 123 瀏覽
半年一度既舊同學聚會今次移師到上環磅巷呢間玩味十足既餐廳。驟眼睇我仲以為係間舊式既配鎖匙鋪,就連佢個入口都隱藏得好好,要考我眼力去搵出個開門制入到去,地方雖然唔大,但係裝修有格調,環境舒服又乾淨,仲有d懷舊感覺tim。Menu呢度係間中式fusion既酒吧餐廳,以飲酒為主,反而菜色選擇唔算好多,主要分左4大類,分別係Skewers、Smaller、Bigger、Sweets。Spiced vegetable Hummus $32呢個蔬菜串香料十足,除左食落夠味,仲好juicySticky coffee pork belly $38雖然我食唔出呢個豬肉串既咖啡醬,但係佢燒得好惹味,而且肉質嫩滑,面層既脆米又好有口感Sriracha street corn $78呢個粟米夠香甜,配埋面層既芝士,簡直「芝」味無窮Ma-La fried wings $88呢個麻辣雞翼唔係用麵粉去炸,而係用牛奶去炸,所以食落外脆而入面既雞肉又特別嫩滑,味道仲arm arm好Laksa prawn dumpling $138呢個喇沙味道香而且夠滑,配搭皮薄餡多既餃子同蒜蓉包,感覺新鮮同驚喜,而且又相當夾Bone

Menu

Spiced vegetable Hummus $32
呢個蔬菜串香料十足,除左食落夠味,仲好juicy

Sticky coffee pork belly $38

Sriracha street corn $78
呢個粟米夠香甜,配埋面層既芝士,簡直「芝」味無窮

Ma-La fried wings $88

Laksa prawn dumpling $138

Bone marrow & steak cheung fan $288
呢個腸粉味道同口感都好豐富,除左牛肉仲有海鮮做配料

Kumquat halo halo $78
呢個甜品源自菲律賓,有sorbet、西米、芒果等等...mix埋,食落清新好味

2019-06-24
這個地方,我在門口已經經過多次,但從來沒有走過入去,外面看似是配鎖的地方,原來這是一家蠻有特色的餐廳。這是位於上環磅巷的磅太太Mrs. Pound。 餐廳玩味十足,很想穿得像7、80年代,在這邊瘋狂拍照。原來這家餐廳有個小故事的,有興趣可以到官網看看。 先來一杯 Gardener’s Gin & Tonic ($120)來Refresh一下自己,畢竟下班以後也蠻累的,喝一杯Mocktail來整理一下自己,再開始品嚐之後的晚餐。 先來一客 Sticky Coffee Pork Belly ($38),用上越南咖啡粉,以24小時去醃豬腩肉,在烤前加上豉油及意大利咖啡酒,最後再沾上脆米。入口味道香濃,而且外層還脆脆的,層次相當豐富。 接著來一份 Spiced Vegetable Hummus ($32),廚師用上水份相當多的蔬菜去做主角,烤完之後保留到口感,廚師在烤蔬果串的時候,加上鷹嘴豆泥、花生一同去燒,入口時味道蠻特別的,不錯。 Ma-La Fried Wings ($88) 配以四川麻辣醬料醃過夜,沾上奶及麵粉去炸,最後晒上乾蔥在雞翼上,外脆且

Ma-La Fried Wings ($88) 配以四川麻辣醬料醃過夜,沾上奶及麵粉去炸,最後晒上乾蔥在雞翼上,外脆且辣,中間嫩滑多汁,辣辣的感覺蠻過癮的,叫人一吃愛上。

來個特別一點的腸粉 Bone Marrow & Steak Cheung Fan ($288),加入Ribeye、Short Rib、牛骨髓、貝類海產、中式臘腸、XO醬,大廚每天都會在市場中找出最新鮮的海產。再者,這道菜式之中更加入各種牛味濃郁的食材,有心選擇靚食材,讓整個腸粉跟我們認知的截然不同,加入XO醬讓整個菜式十分惹味。要是能加入更多腸粉的話,而且腸粉能更滑的話,整道菜更棒。

最後來一份甜品 Kumquat Halo Halo ($78),當中加入芒果、西米、爆谷泡泡、爆谷、珍多冰等,把所有食材混合拌勻一同食用就可以了。嗯,是蠻新穎的,下一次試試別的。
整晚就在這家玩味十足的餐廳內進食,氣氛相當好,也跟好友們過了一個歡愉的晚上。
  • Bone Marrow & Steak Cheung Fan
  • Ma-La Fried Wings
  • Spiced Vegetable Hummus
  • Sticky Coffee Pork Belly
今日朋友相約於上環dinner + 飲酒,跟住google map揾到嚟磅巷6號,終於見到磅太太個門面,但離奇的是完全揾唔到大門!門面似配匙店,完全冇跡象顯示佢係一間酒吧,哈哈!至於點入去,就交比頭腦媲美福爾摩斯的你了😛Skewers:Cumin King Oyster Mushroom - $32(Cumin, Soy Sauce, Mint Petso)咁原隻呈上嘅杏鮑菇真係好少食到!加入孜然去烤,菇汁噴發,真係美味!Bulgogi Pork Belly - $38(Pork Belly, Shiso, Bulgogi Marinade)Smaller:Yuba Bolognese - $88(IMPOSSIBLE Meat, Tofu Skin, Tomato, Basil)Bak Kut The Pork Ribs - $118(Rib, Tofu Puff, Mushroom)靈感來自馬來西亞肉骨茶,加入豆腐卜、冬菇,做法中式,非常過癮!Bigger:Tom Kha Gai - $198(Chicken, Coconut Milk, Fish Sauce, Lime,

Skewers:

Smaller:

Bak Kut The Pork Ribs - $118
(Rib, Tofu Puff, Mushroom)

Bigger:
Tom Kha Gai - $198
(Chicken, Coconut Milk, Fish Sauce, Lime, Perilla)
用泰式椰汁雞湯煮飯,加了紫蘇,非常美味!

"XOXO" Bibimbap - $168
(Chicken, Spam, Korean Banchan, Portobello, Laksa Leaf)
韓式石頭鍋飯,一上桌記得要盡快拌勻,否則會烤得太焦啊~

Dessert:
(Egg Puff, Salted Egg Yolk Foam, Kaya, Caramel, Raspberry)

🍸杯杯都咁特別的cocktails💋

好欣賞呢度創新嘅菜式,碟碟美味有驚喜,如果想試特色fusion菜一定首選磅太太!
2019-06-19
2K
店外掛滿了配匙飾品,💕仲用左好傳統嘅趟門😍,😏但搵極都唔知點開門😝最後要搵朋友叫店員開門先入到去😂 ====—====—====—====—🍴Skewers: 🍄Cumin King Oyster Mushroom ($32) (Cumin, Soy Sauce, Mint Petso)菇菌輕輕燒過,鮮甜多汁,還伴上香草汁!—🐷Bulgogi Pork Belly🔥($38) (Pork Belly, Shiso, Bulgogi Marinade) 燒香的豬肉串燒非常香口惹味,肉質嫩滑可口!—🍽Smaller:🍝Yuba Bolognese ($88) (IMPOSSIBLE Meat, Tofu Skin, Tomato, Basil) 模彷肉醬意粉的賣相和味道,這個olognese以素肉炒日式腐皮,岩曬怕肥的女士們!—🍗Bak Kut The Pork Ribs ($118) (Rib, Tofu Puff, Mushroom) 黑醋煮豬肋骨,以肉骨茶的味道再加以濃縮,配合豆腐卜和冬菇,很有東南亞菜的味道!—🍜Bigger:🥘Tom Kha

====—====—====—====—

🍴Skewers:

菇菌輕輕燒過,鮮甜多汁,還伴上香草汁!

🐷Bulgogi Pork Belly🔥($38)

燒香的豬肉串燒非常香口惹味,肉質嫩滑可口!

🍽Smaller:

🍝Yuba Bolognese ($88)

🍗Bak Kut The Pork Ribs ($118)

(Rib, Tofu Puff, Mushroom)

🍜Bigger:

🥘Tom Kha Gai ($198)

以椰汁、雞肉、雞醬青檸煮成,感覺像泰式椰汁雞湯的濃縮版,裡面還有飯粒,香口惹味!

🍲"XOXO" Bibimbap ($168)

石鍋飯配上雞肉、雞蛋、蔬菜,再配上喇沙醬一起撈製而成,味道很香!

Dessert:

🍳Salted Egg Yolk Gai Dan Zai ($78)

咸蛋黃醬配上雞蛋仔,雪糕和紅桑子

Cocktails也是店內特色,每杯都各有特色,我們5個女生,各點一杯,顏色多味道都很棒呢!
🍸Signature Cocktails🍸
====—====—====—====—
2019-06-19
識飲識食的的朋友約我到上環磅巷,說要跟我晚餐。早到的我獨站在磅巷內感到十分疑惑,因為眼前只有一試舊式店舖,而且全部都已關門。等了一會,朋友來到了,她走到這間「磅太太」匙店門前,伸了按了其中一把鎮大門便打開,原來「磅太太」是一間酒吧餐廳,實在有趣!先點了兩杯新推出的cocktails: 《In the mood $120》用上Gin酒及英式茶作底,再加上接骨木花,入口有茶香和花香。《Muah! xoxo $130》只看賣相就已經很俘虜女士的心!紫色之餘加上了唇印和食用花,甜度甜甜易入口,很推介。Skewers:《Spiced Vegetable Hummus - $32》燒南瓜、雞肶菇,加了點辣很提味。《Sticky Coffee Pork Belly - $38》豬腩肉串燒是店員強烈推介。半肥友腩肉入味又脆口,沒有膩感。Smaller:《Sriracha Street Corn - $78》加上了Pecorino, Nori, Sriracha Mayo醬汁燒製,粟米肉粒粒爽口,多汁味甜。《Ma-La Fried Wings - $88》十分香脆可口的炸雞翼,味道帶點微辣,咬開熱騰騰

先點了兩杯新推出的cocktails:

《In the mood $120》

《Muah! xoxo $130》

Skewers:

燒南瓜、雞肶菇,加了點辣很提味。

豬腩肉串燒是店員強烈推介。半肥友腩肉入味又脆口,沒有膩感。

Smaller:

《Sriracha Street Corn - $78》

《Ma-La Fried Wings - $88》
十分香脆可口的炸雞翼,味道帶點微辣,咬開熱騰騰有肉汁。

Bigger:

《Laksa Prawn Dumpling - $138》
(River Prawn, Laksa Broth, Tofu, Garlic Bread)叻沙雲吞配有蒜蓉包。叻沙中有豆卜和一口雲吞,蝦肉爽口再加上叻沙很惹味。

《Bone Marrow & Steak Cheung Fan - $288》
(Ribeye, Short Rib, Marrow, Shellfish, Chinese Sausage, XO Sauce)
避得塘安格斯肉眼炒腸粉除了賣相特別,亦是第一次吃到這種配搭的fusion菜式,很創新。大條的牛骨髓配以臘腸、芽菜、蜆肉等,再加上腸粉炒香,很惹味。

《Kumquat Halo Halo - $78》
賣相吸引,最底部有芒果肉和三色冰的三色啫喱,其餘主要是creamy的西米露,再加上雪葩冰涼減膩。
2019-06-23 61 瀏覽
This themed establishment looks interesting, but fails at all other aspects of being a restaurant or a bar. The food has no flavour, service was poor and the kitchen is slow...we ended up leaving after not getting some of our entrees in a timely manner. Avoid.
2019-06-22 62 瀏覽
今晚和友人來訪了一家很有趣的fusion 餐廳,見到個門口你都唔相信原來裏面係一間酒吧餐廳嚟嘅。starter 我地首先點左個燒鰻魚,啖啖肉,佢仲配搭咗鹹蛋黃炸魚皮,夾埋一齊食口感豐富。而且本身個醬汁甜甜地,幾好味。之後就點左個燒豬腩,塗上一層咖啡味嘅焦糖,配搭新鮮,豬肉半肥瘦,好多肉汁。最特別嘅莫過於係燒田雞腿。燒田雞好少地方有得試,田雞醃得好入味而且肉都好多。配搭XO醬同埋豉油汁,好嘢味。我地點左個糯米飯,裏面有假魚翅,虎蝦,蝦乾,等海鮮。加咗海鮮煮嘅糯米飯梗係非常鮮來啦。依家餐廳的菜式都好特別,可以一試。