2011-06-15 24 瀏覽
今日同朋友仔去銅鑼灣食飯, 因為我病左的關係, 所以朋友仔揀左一個佢話食烏冬的地方, 清清地...結果就去左博多道場, 我自問我自己行世貿都行得唔少, 但我真係唔知道世貿有呢間餐廳, 可能因為佢的位置真係唔係好顯眼, 所以平時我真係留意唔到, 如果唔係朋友仔揀左呢間餐廳, 我都真係唔知....入到去個格局都令人感覺幾舒服, 不過可能位置有限, 所以我地入到去幾乎係同隔離檯的客人坐埋一齊, 總之好近, 有d尷尬, 不過都係個別一d檯, 其他我見佢地都有獨立的座位...之後因為我有少許選擇困難症...所以由朋友仔揀食物, 佢點的時候一直唔比我知叫左咩食物, 打算比surprise我, 所以實際上食物的名稱, 我真係唔知道.....但所有食物的味道都比我想像之中好, 特別欣賞「鹽燒蘑菇」, 以前我自己都試過燒蔬菜, 每次都好快就燒到乾哂, 水份全部無哂, 好難燒得好食, 但今次佢地卻可以將蘑菇燒到水份仲保留到, 好犀利...另外黑椒雞翼都值得推薦下, 我起初都好擔心佢會好熱氣, 因為我始終仲病緊...但食落味道幾好, 唔會太辣, 所以可以食多幾件.......不過雖然我朋友話呢度係食烏冬,

...不過雖然我朋友話呢度係食烏冬, 但真係無咩烏冬的選擇, 所以我懷疑係我朋友仔自己攪錯左餐廳出名的地方...不過整體我都覺得好好...

因為朋友趁我行開左埋單, 之後又唔話比我知今次的價錢, 淨係話「百幾二百咁喇」....所以大家參考下喇....
黑椒雞翼
豬肉包露筍
鹽燒蘑菇
醋煮魷魚
天婦羅&冷麵
果日, 去到邊都要等位等好耐, 因為係銅鑼灣, 又BOXING DAY, 好多人. 而依間野無人排隊, 所以就依間.*****環境:=====好有日本風格~!*D燈幾靚..未坐過入面, 唔知點既樣.次次黎, 都被人安排坐比較外面D D 位.*TICK紙同PENCIL.*果日都重有得選擇既聖誕餐: $598 (二人餐)我地無選依個.都係散叫, 岩我地D.***食物:====唔係好記得係牛肚定牛氣管.又未致於舊舊都係咁, 不過有D好臭, 臭到食唔到. 而且都好難趙~*蔥牛肉麵(上面有隻生蛋)連一個湯, 依個好味~*D串燒好濃味.D串燒: 有芝士肉串, 有唔記得咩調味既另一款肉串, 同埋鰻魚串.唔會太鹹, 又有d新奇, 幾ok.*天婦蘿.有蝦, 冬菇, 同南瓜...個炸漿做得OK.*麵(加海帶)無乜點食, 所以唔清楚~*幾好喎.. 雖然唔多記得入面係d乜...不過睇都睇出, 好有層次感..

而依間野無人排隊, 所以就依間.

*****

環境:
=====
Hakata Do-Jo - 110605 -11
好有日本風格~!

Hakata Do-Jo - 110605 -10
D燈幾靚..
未坐過入面, 唔知點既樣.
次次黎, 都被人安排坐比較外面D D 位.

Hakata Do-Jo - 110605 -09
TICK紙同PENCIL.

Hakata Do-Jo - 110605 -08
果日都重有得選擇既聖誕餐: $598 (二人餐)
我地無選依個.
都係散叫, 岩我地D.

***

食物:
====
Hakata Do-Jo - 110605 -07
唔係好記得係牛肚定牛氣管.
又未致於舊舊都係咁, 不過有D好臭, 臭到食唔到.
而且都好難趙~

Hakata Do-Jo - 110605 -06
蔥牛肉麵(上面有隻生蛋)

連一個湯,
依個好味~

Hakata Do-Jo - 110605 -05
D串燒好濃味.
Hakata Do-Jo - 110605 -04
唔會太鹹, 又有d新奇, 幾ok.

Hakata Do-Jo - 110605 -03
天婦蘿.

有蝦, 冬菇, 同南瓜...

個炸漿做得OK.

Hakata Do-Jo - 110605 -02
麵(加海帶)

無乜點食, 所以唔清楚~

Hakata Do-Jo - 110605 -01
幾好喎.. 雖然唔多記得入面係d乜...

不過睇都睇出, 好有層次感..

2 分鐘 (堂食)
聖誕節
Hakata Do-Jo - 110605 -08
Hakata Do-Jo - 110605 -09
Hakata Do-Jo - 110605 -10
Hakata Do-Jo - 110605 -11
話說去完買完曲奇,有d肚餓,本來想食炸豬扒既,但太貴,唔值,所以去左附近的神屋流博多道場 ,因為見佢d set lunch幾抵食嘻嘻我叫左個南蠻炸雞件set lunch個set主要有漬物,煮物,主菜,刺身,飯,麵豉湯同餐飲,唯一係欠甜品,唔係仲更加perfect,(好貪心tim)首先講個漬物先,係蘿蔔漬,酸酸甜甜,有d似食冬菜,幾開胃。之後前菜係蘿蔔炆牛腩,雖然而家唔係蘿蔔時節,但係個蘿蔔索到牛腩,牛腩亦好腍個刺身係甜蝦同三文魚,不用多講,夠新鮮,正,三文魚夠肥,甜蝦夠大隻。反而個主菜太膩,炸雞個sauce好味,可惜佢d炸粉太多,變左食落去好膩,我食左兩舊已經好飽之於個飯係日本珍珠米,good而餐飲凡叫左凍咖啡,估唔到咁好飲,咖啡味適中,而麵豉湯都ok,由於我去既時候係人地就黎落場,所以我都唔慢慢享受,好,轉戰落天后食thomas thrillon cake
話說去完買完曲奇,有d肚餓,
本來想食炸豬扒既,但太貴,唔值,
所以去左附近的神屋流博多道場 ,
因為見佢d set lunch幾抵食嘻嘻

我叫左個南蠻炸雞件set lunch

個set主要有漬物,煮物,主菜,刺身,飯,麵豉湯同餐飲,
唯一係欠甜品,唔係仲更加perfect,(好貪心tim

首先講個漬物先,係蘿蔔漬,
酸酸甜甜,有d似食冬菜,幾開胃。

之後前菜係蘿蔔炆牛腩,雖然而家唔係蘿蔔時節,
但係個蘿蔔索到牛腩,牛腩亦好腍

刺身係甜蝦同三文魚,不用多講,
夠新鮮,正,
三文魚夠肥,甜蝦夠大隻。

反而個主菜太膩,炸雞個sauce好味,
可惜佢d炸粉太多,變左食落去好膩,
我食左兩舊已經好飽

之於個飯係日本珍珠米,good

而餐飲凡叫左凍咖啡,估唔到咁好飲,
咖啡味適中,而麵豉湯都ok,

由於我去既時候係人地就黎落場,
所以我都唔慢慢享受,
好,轉戰落天后食thomas thrillon cake
2011-05-07
2011-02-11 8 瀏覽
昨晚七點幾到,唔洗等位,可能係閒日啦。餐廳入面環境很好,很日本式,有很多卡位,卡位的兩邊座位旁會有塊布,所以很有私人空間。這裡最出名應該係牛腸鍋,也有其他牛腸做的食物,但我們沒吃,因為不喜歡吃牛腸。我們點了串燒(芝士雞肉串、鹽燒雞肉串、雞腿肉串、煙肉蠔串),雖然款式不是太多,平均$25/串,但也做得不錯。那個煙肉包著蠔的串燒真是第一次見到,好吃!其他我們就點了...餃子~好好吃,看menu以為份量很大,其實都是小小一粒,然後有8~10隻,好軟好多汁。炸雞翼~有唐辛子味/胡椒味選擇,我們選了唐辛子味,因為喜歡吃辣,這個也好吃,只是微辣,但份量很少。彩虹卷~總共有五件壽司,包括三文魚、鰻魚、吞拿魚蓉、甜蝦同埋一件唔知咩魚..哈!全部都新鮮好味。豚肉炒拉麵~用鉄板上,麵很煙韌彈牙,不會煑得過熟,調味很好。明太子飯糰~很大一個飯糰,包著很多明太子在裡面,好好好味,也很飽肚!雖然價錢有點貴,但很特式,一定會再去。

雖然價錢有點貴,但很特式,一定會再去。
2011-02-10
2011-02-07 3 瀏覽
11/12/2010同友人去行world trade, lunch time 時間, 友人選擇了呢間。我之前有食過dinner , 不過就未試過lunch。一人一個lunch set:(我) 雜錦魚生飯 & 炸雞件:魚生ok新鮮。雞件夠juicy。(友人) 壽司併盤 & 天婦羅:壽司都幾多款, 天婦羅d炸粉適中。(share) 雞亦:炸得夠乾身, 帶少少辣, 好味。Lunch set平過dinner好多, lunch set平均都係$80 - $100。不過要留意時間, 因為好似3:00pm落場的。
11/12/2010

一人一個lunch set:
(share) 雞亦:炸得夠乾身, 帶少少辣, 好味。

2010-12-11
生日
2011-02-06 9 瀏覽
選擇呢度係因為位置方便,其次是見很多食評都不是太正面, 所以決定試一試.環境, 訂了位, 不用等, 有一個類似房的位置, 不錯.服務, 有禮, 快手, 房內有鐘可 call 侍應, 夠細心.食物, 牛腸鍋加拉麵, 很肥美, 不算太韌; 豬肉飯, 汁同鰻魚飯的一樣, 但豬肉較鹹.串燒的不過不失.問題來啦!食物選擇不算多, 味道不是太突出, 價格一般,服務和環境雖然可補償一點點,但如果客路是年青一代,就需要多一點買點.
選擇呢度係因為位置方便,
其次是見很多食評都不是太正面, 所以決定試一試.
環境, 訂了位, 不用等, 有一個類似房的位置, 不錯.
串燒的不過不失.
問題來啦!
食物選擇不算多, 味道不是太突出, 價格一般,
服務和環境雖然可補償一點點,
但如果客路是年青一代,
就需要多一點買點.
2011-02-05
2011-01-03 11 瀏覽
一心諗住去食海南少爺, 但見神屋流博多道場唔使等位, 就立即入去.主打牛腸鍋, 一心試試.但WAITER已經2次提醒我地D牛腸好肥同好韌, 同香港既好唔同.我地都唔理WAITER既一番好意, 堅持下單, 結果就出事了.鍋上來, 只見大量既大蔥韭菜同GARLIC牛腸旁邊. 鍋底有少量椰菜.跟佢地所提供介紹此鍋的說明書及食法大大不同.好啦.....滾起準備食既時候, 有個WAITER同我地講要再滾多3分鐘先食.0甘當然聽指示啦.點知....WOW....真係韌到用刀都切唔開果D來GA WOW牛腸由生既時候長2CM一件, 縮到滾完得返0.5CM都冇.得層皮加少少肥膏.如果你係唔食大蔥韭菜同GARLIC, 好似我0甘, 0甘就真係全煲野都唔知有咩可以食.一路食, 一路俾BF 話.唉....我夠知唔OK啦...0甘唔叫都叫左了, 可以點WOW...另外, 再叫左2串牛肉, 2串牛舌, 1串大蔥, 唉....0甘貴既價錢, 我可以去燒鳥居度食好好質素既串燒了.點解0甘簡單既燒牛肉都可以燒到韌GA?!再一次俾BF話.食左一餐唔飽既DINNER, 仲要超唔好食. 仲要超貴, 仲要新年第一日就要為左唔俾
主打牛腸鍋, 一心試試.
鍋上來, 只見大量既大蔥韭菜同GARLIC
0甘當然聽指示啦.
牛腸由生既時候長2CM一件, 縮到滾完得返0.5CM都冇.
得層皮加少少肥膏.
一路食, 一路俾BF 話.

點解0甘簡單既燒牛肉都可以燒到韌GA?!
再一次俾BF話.

食左一餐唔飽既DINNER, 仲要超唔好食. 仲要超貴, 仲要新年第一日就要為左唔俾BF話0甘多, 結果請佢食D餐又貴又唔好食既新年晚餐.唉!
真係黑仔!
點解0甘多人話好食GA?!
2011-01-01
2010-12-21 10 瀏覽
昨夜去銅鑼灣參加新年旅行團,順便上開飯睇有乜介紹,就選咗神屋流博多道場試下,因為話佢串燒唔錯!去到道場差不多八點十分,要等約五分鐘至入座,招呼尚算好。由於有餐牌內食物照,就決定試佢出名嘅牛腸鍋。侍應提點牛腸有啲靭,亦建議叫拉麵或烏冬。由於烏冬單叫$65,老婆就叫五島烏冬﹝都係$65!﹞。先講雞中翼:燒得皮脆,亦唔太鹹,以水準嚟講屬於中上。咁嘅價錢($26蚊兩件!)其實可以用新鮮貨會仲好啲!生蠔煙肉卷:中規中矩,煙肉味略嫌蓋過蠔鮮味,會建議用大少少嘅蠔可能效果會好啲!原本應該三件,不過食咗一件至記得影,鎖你!牛腸鍋﹝豬骨湯底﹞:既然係出名,味道當然唔錯,尤其牛腸相當肥美!主要係唔好烚過籠以致過靭!如果用淨拉麵或烏冬可能會更好味!五島烏冬:食個陣至知衰咗!牛腸鍋湯底味濃,雖然五島烏冬味無咁濃,但係食過牛腸鍋湯再食五島烏冬就過鹹,係自己叫錯,唔怪得人!燒三文魚腩:相當肥美,燒得正!如果有柚子汁淋上去會更好啲!燒牛舌:因為想等埋燒三文魚腩一齊影相搞到凍咗,下次都係食咗至講!全晚消費$375,在銅鑼灣區屬合理,下次都會試!

串燒雞中翼及生蠔煙肉卷

牛彫鍋

五島烏冬

燒三文魚腩:相當肥美,燒得正!如果有柚子汁淋上去會更好啲!

盬味牛舌及三文魚腩

全晚消費$375,在銅鑼灣區屬合理,下次都會試!

2010-12-20
串燒雞中翼及生蠔煙肉卷
牛彫鍋
盬味牛舌及三文魚腩
  • 燒三文魚腩、牛腸鍋
約左教友返Prayer Night, 咁自己想去世貿新開既「木馬」店食Cake,但係,一舊蛋糕仔點飽肚呢?結果去左三樓去食呢間仲未食過既鋪頭。特登揀左燒檯,大家都知我唔係食牛腸鍋,而係齋食串燒。蔥燒牛舌唔算用左好多黑椒,但係調味也足;之後個汁燒雞肉串雖然蛋黃作唔起咩用,但已經好惹味,個豬腩肉都唔差,唔算好肥......係個魚骹鹽燒所以淡味左少少,不過後來都食到佢好滑,件頭亦多,冬菇牛油燒我覺得剩冬菇已經好得。埋單,咦,二三十蚊一個Item,都OK抵Wor......如果糧頭真係可以翻兜.....如果我可以敵得過右邊間sukiyaki的話.......

蔥燒牛舌唔算用左好多黑椒,但係調味也足;
之後個汁燒雞肉串雖然蛋黃作唔起咩用,但已經好惹味,
個豬腩肉都唔差,唔算好肥......

冬菇牛油燒我覺得剩冬菇已經好得。

香港的日本餐廳做串燒不多,可是近幾年好像有上升的情況,多了日本串橈店出現,但是主打串燒的餐廳就不多見,這是其中一間主打串燒的餐館,串燒以外的食物不會有太多選擇,在日本本地串燒是街頭小食,來到香港卻要到店子光顧了。這裏還有日本人佐酒的牛腸料理及五島烏冬,至於其海鮮及食材均由東京每天空運到舖,有不少日本人光顧,當天就撞到幾台的都是日本客人。這裡裝修是一般日式食肆風格,以木造卡位為主,大部份的串燒都是廿多元到三十元,麵食和其他都要六十到百多元,在銅鑼灣來說這個價錢算是適中,服務方面,店員有禮貌,在食物質素上,串燒以外的麵食只是尚算合格,串燒就造得不錯,即叫即燒,原本以為串燒是以肉為主,可是原來串燒蔬菜如東菇也是很美味,其實串燒不用太花巧,只要簡單地用鹽燒也可以很美味的了,雞脾肉蒜頭是心頭愛,雞軟骨也很好,連雞patpat都有,這是日本地道的串燒食材,維港美景加上這裏的串燒佐酒一流,是一個傾計談心的好地方。今次原本要吃博多牛腸鍋,可惜太飽了,唯有等下一次吧。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2727

2010-10-17 1 瀏覽
本身見openrice食評,大部份意見都話唔錯,所以一試。叫左 一碗拉麵,幾串 串燒。先講拉麵,本身冇期望,非常普通!串燒叫左 煙肉蠔卷,雞脾肉串,雞亦串,免冶雞肉串.煙肉蠔卷比較特別,但煙肉燒得唔脆!其他只係一般水準.呢個價錢,絕對有更好選擇!!
本身見openrice食評,大部份意見都話唔錯,所以一試。
叫左 一碗拉麵,幾串 串燒。
先講拉麵,本身冇期望,非常普通!
串燒叫左 煙肉蠔卷,雞脾肉串,雞亦串,免冶雞肉串.
煙肉蠔卷比較特別,但煙肉燒得唔脆!
其他只係一般水準.

呢個價錢,絕對有更好選擇!!
2010-10-17
上星期表姐請食飯, 當然是有付出先有得食喇!!!本身諗住食海南少爺的, 不過實在太多人了, 有排排隊!!(*不過後來聽男朋友講海南少爺的廚房......慶幸自己無入去食!!)最後揀了位於銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓312-313號舖神屋流博多道場 Dojo Hakata日本菜2個女仔食, 唔會食得多, 而且係表姐請點都唔可以太貪既,如果唔係未無下次!!! 嘻嘻~~首先介紹全餐最好味的燒三文魚腩真係油而不膩, 而且食落滑滑的, 連皮都好好味!!不過食既時候要小心有骨, 4件有2件有骨!!好想再食!!!!蝦天婦羅熱騰騰的遞上, 蝦肉彈牙, 真係好美味!!燒筍幾爽口, 不過尖尖個位有少少苦餃子(醬油)餃子本身味道不錯, 只是醬油好鹹=.="三文魚子飯(加送麪豉湯)表姐和我都讚好, 因為我地2個share 1個飯!!而且佢既芥辣都唔錯, 令我有感覺!!麪豉湯無豆腐 >o<鹽燒雞翼燒雞翼我自細中意食.....歌仔都有得唱喇!!不過無乜鹽味...燒豬肉x筍上面的醬汁唔錯, 而且唔黏牙我中意食呢款多過就咁食筍!!!
上星期表姐請食飯, 當然是有付出先有得食喇!!!

本身諗住食海南少爺的, 不過實在太多人了, 有排排隊!!

神屋流博多道場 Dojo Hakata
日本菜

2個女仔食, 唔會食得多, 而且係表姐請點都唔可以太貪既,
如果唔係未無下次!!! 嘻嘻~~

首先介紹全餐最好味的
燒三文魚腩
真係油而不膩, 而且食落滑滑的, 連皮都好好味!!
不過食既時候要小心有骨, 4件有2件有骨!!
好想再食!!!!

蝦天婦羅
熱騰騰的遞上, 蝦肉彈牙, 真係好美味!!
燒筍
幾爽口, 不過尖尖個位有少少苦
餃子(醬油)
餃子本身味道不錯, 只是醬油好鹹=.="

三文魚子飯(加送麪豉湯)
表姐和我都讚好, 因為我地2個share 1個飯!!
而且佢既芥辣都唔錯, 令我有感覺!!
麪豉湯無豆腐 >o<

鹽燒雞翼
燒雞翼我自細中意食.....歌仔都有得唱喇!!
不過無乜鹽味...
燒豬肉x筍
上面的醬汁唔錯, 而且唔黏牙
我中意食呢款多過就咁食筍!!!
2010-09-24
5 分鐘 (堂食)
  • 蝦天婦羅
  • 燒三文魚腩
2010-10-11 6 瀏覽
10月6日(星期三)晚,是夜和女友去久未到訪的世貿中心吃晚飯,若沒有記錯,上次來世貿中心吃晚飯已經是小弟寫第一篇食評的時候,即是差不多兩年未有來過。是夜再訪主要是想試試新舊人氣食肆,首先到「丼吉」取號碼籌,不過結果和上次一樣,還是等不到入座;到了三樓像一字排開門三間食肆,我見這裡比較少人排隊便來這兒等,但都等了差不多三十分鐘才能入坐。「道場」通常理解作學習和交流(日本)武術的地方,而這個“道場”卻祇讓客人飲飽食醉。餐牌內食物選擇和居酒屋相若,幾乎包羅萬有,當然包括名物牛腸鍋,但考慮到若點鍋物,其份量必定是二人起,而女友又想試其他食物,還是留待他日有機會約多幾位朋友來的時候再試。我們共點了炭燒三文魚腩、炭燒免治雞肉串(芝士)和炭燒蘆荀豬肉卷各一串,還有明太子五島烏冬(冷)、博多屋台風牛腸鐵板燒和雞肉野菜卷。三串燒物先後來到,三文魚腩肉質幼滑鮮味,芝士免治雞肉串口感豐富,芝士煙韌而雞肉嫩滑,蘆荀豬肉卷內裡的蘆荀爽脆而外層的豬肉片卻燒得有點乾;因我們坐在bar檯的角落位,看見年輕的師傅收到單後才灑味鹽在食物上,這樣才能吃出食物的原味,不過吃了三串燒物也吃不到炭燒的香味,而且遠看串燒爐好像是一

三串燒物先後來到,三文魚腩肉質幼滑鮮味,芝士免治雞肉串口感豐富,芝士煙韌而雞肉嫩滑,蘆荀豬肉卷內裡的蘆荀爽脆而外層的豬肉片卻燒得有點乾;因我們坐在bar檯的角落位,看見年輕的師傅收到單後才灑味鹽在食物上,這樣才能吃出食物的原味,不過吃了三串燒物也吃不到炭燒的香味,而且遠看串燒爐好像是一般的電爐,未知是否真的用備長炭去燒,又或者是我味覺遲鈍吃不出;明太子五島烏冬(冷)的賣相幾討好,明太子亦幾乎黏在每條烏冬上,不過最好不要把烏冬放落冷麵汁內,否則會把依附在烏冬的明太子洗去,五島烏冬爽滑可口,口感有點像上海麵;博多屋台風牛腸鐵板燒甚具鑊氣,除了牛腸還有大量洋蔥和韭菜,牛腸肥美卻非常韌,雖然落單時男經理已提醒我們牛腸會好韌,但部份真的嘴嚼了很久還是吞不下嚥,夾帶著洋蔥和韭菜來吃才好些;雞肉野菜卷外內皆脆,當然炸得香脆的外層炸漿較裡面包著雞肉的椰菜脆;是晚還點了一壺清酒松竹梅(熱),除了啤酒外應該是最低消費的酒類飲品,夠熱就行了。

這裡的服務尚算勤快,不過見到負責串燒的年輕的師傅間中躲起來喝東西,有點趣怪。
炭燒三文魚腩
明太子五島烏冬(冷)
博多屋台風牛腸鐵板燒
炭燒免治雞肉串(芝士)、炭燒蘆荀豬肉卷
松竹梅(熱)
雞肉野菜卷
2010-10-06
30 分鐘 (堂食)
炭燒三文魚腩
炭燒免治雞肉串(芝士)、炭燒蘆荀豬肉卷
雞肉野菜卷
12點來到人不多,有台日本人聊得很高興 座位很不錯,挺有日FEEL,就是冷氣吹到正一正,凍啊。前菜和煮物值得一讚,牛肉入味,蘿蔔味道清甜,鹹魚仔鹹中帶香,很有咬口雖。南蠻炸雞 第一次吃,分不出地道不地道,個人覺得味道有點像M記的雞腿包.....博多豬骨拉麵 不喜歡這种麵貿,湯底還是可以的。中華冷麵 出色的口感和清新味道 麵質比湯拉麵那個好多了,還附上少許泡菜,不錯燒豬肉烏冬 另一樣難忘的食物 出色在湯底都帶有燒豬肉的味道,很可口,烏冬也很滑很有咬口,正啊!SERVICE也不錯,下次還會來再來試試別的菜色
12點來到人不多,有台日本人聊得很高興
座位很不錯,挺有日FEEL,就是冷氣吹到正一正,凍啊。

博多豬骨拉麵 不喜歡這种麵貿,湯底還是可以的。

中華冷麵 出色的口感和清新味道
麵質比湯拉麵那個好多了,還附上少許泡菜,不錯

燒豬肉烏冬 另一樣難忘的食物

SERVICE也不錯,下次還會來再來試試別的菜色
燒豬肉烏冬
中華冷麵
2010-10-08
燒豬肉烏冬
中華冷麵
2010-09-29 10 瀏覽
友人生日, 想食日本菜, 我提議去世貿中心的”博多道場”, 因為我地2個都未食過, 又好似幾hit咁。訂了8:00pm, 好彩有訂坐, 因為勁多人排隊。食物:火灸鰹魚沙律 ($75):鰹魚都幾好味, 不過呢個菜式…其實又唔多覺係”沙律”。如果呢個價錢, 淨係食幾塊鰹魚 (其他都係d 洋蔥、蔥、 蒜片墊底), 又好似唔係好值。明太子玉子 ($48):睇過食評話呢個好評, 當然又係要試。味道真係好味, 不過就咁睇樣就已經feel到個玉子燒得過咗火, 老咗少少, 有少少”鞋口”。不過都好味。南蠻炸雞($52):又係食評推介, 當然又要試試。份量唔多, 不過又係好味。好香口, 雞肉好嫩, 配埋沙律醬, 好味。長崎五島牛肉烏冬 ($98):個樣就平平凡凡, 不過又好好味喎。牛肉好嫩, 真係好有”牛味”。鳥冬好幼, 都幾彈牙。呢個真係好味, 不過, $98一碗嚟講, 又係幾貴。免治雞肉串 (生雞蛋汁) (each $30) x 2:又係食評推介, 好似又係必食咁。我同友人一人一串, 雞肉好味, 不過好似燒得過咗火, 有少少”黑” & 焦味。 配上生雞蛋, 感覺都ok滑。 不過感覺上, 無講得咁好食

食物:

免治雞肉串 (生雞蛋汁) (each $30) x 2:又係食評推介, 好似又係必食咁。我同友人一人一串, 雞肉好味, 不過好似燒得過咗火, 有少少”黑” & 焦味。 配上生雞蛋, 感覺都ok滑。 不過感覺上, 無講得咁好食, 所以, 如果有下次, 未必會再叫呢個。
5條串燒set ($118):一上枱, 同menu圖畫唔同, 問侍應, 先知原來串燒set的”內容”係隨師傅決定。我地呢碟就分別有:雞亦 (好味, 好香口) , 煙肉包住蠔仔 (好味, 估唔到細細隻蠔都幾有蠔味) , 魷魚so (ok啦, 比較”un”) , 雞軟骨 (好味, 好香口), 雞肉 (一般)。

其實去之前有睇openrice, 個個都讚雞肉串配生蛋汁, 我同友人都一人一串, 但係就無預期咁正, 反而個烏冬有驚喜。

Service: 好好, 勁有禮貌, refill水、收碟好快手。環境:ok, 因為我坐近門口, 唔知有幾大。我估呢間都叫幾”正宗”日本菜, 因為現場都幾多日本人幫襯。食物:都有驚喜, 大部份都好食。價錢:有點偏貴。

Total: $496
2010-09-10