2019-07-18 1785 瀏覽
第一次食鐵板燒係秋田,一向鐘意D靜靜地坐得舒服又可以慢慢享受美食既餐廳,友人特意為我揀左呢間位於荃灣既鐵板燒,充滿期待咁上去,我唔係荃灣人覺得好隔涉,個商場唔起眼,唔OPENRICE真係唔知有間鐵板燒係度今次都係食二人前餐,唔記得左邊個SET前菜-怪怪的,我同友人都麻麻地,食左少少無吃LU沙律菜刺身好鮮甜必然既火燒龍蝦SHOW,龍蝦好新鮮,偏細隻(食過更大自然覺得呢隻細)鮑魚好正,食完個口仲有陣鮮味,底下有塊麵包索油?友人肚餓MIT左黎食,又烘得幾好食,仲烘左福丸個字上去,佢會再換,想食就食LA鵝肝多士,偏細件,個醬好特別,個人認為唔太MATCH個鵝肝睇得出廚師對食物好執著,好有心機伴碟,伴左幾耐下唔食牛轉左個豚肉,一般,好多油 炒飯同什菜無特別,炒飯幾乾身頭先隻龍蝦會熬番龍蝦湯飲甜品係雪糕,清清地幾好食環境-太光似食一般日本料理,宜調暗(還有見題外話)服務-員工親切價錢-偏貴(價錢相比TST鐵板燒差唔多,我會選擇出番去食)食物-食材新鮮,高質素

今次都係食二人前餐,唔記得左邊個SET

前菜

前菜-怪怪的,我同友人都麻麻地,食左少少無吃LU
沙律

沙律菜
散叫刺身

刺身好鮮甜

龍蝦

鮑魚
鮑魚好正
,食完個口仲有陣鮮味,底下有塊麵包索油?
鵝肝多士,偏細件,個醬好特別,個人認為唔太MATCH個鵝肝
睇得出廚師對食物好執著,好有心機伴碟,伴左幾耐下

唔食牛轉左個豚肉,一般,好多油

炒飯同什菜無特別,炒飯幾乾身

頭先隻龍蝦會熬番龍蝦湯飲

甜品係雪糕,清清地幾好食

環境-太光似食一般日本料理,宜調暗(還有見題外話)
服務-員工親切
價錢-偏貴(價錢相比TST鐵板燒差唔多,我會選擇出番去食)
食物-食材新鮮,高質素
題外話/補充資料: 鐵板燒位置係另一空間,是日只有幾枱客,同房有枱客人成晚不斷高談闊論,旁若無人大聲講大聲笑(其中一刻夠晒經曲,男客人竟然大大聲對住好遙遠個STAFF大嗌:炒個菜黎AR! 我@*%$&!我以為自己去左大排檔),連廚師面對面同我介紹每道菜,我都聽得好困難,餐廳方面雖然有向果枱客人反映,明白在場STAFF既無奈(客人永遠是對的?),但反映完毫無作用,然後成晚就容許佢地繼續BILIBALA,佢地既行為嚴重影響在場客人用餐,希望餐廳方將來面對無禮貌客人時,唔好再持咁既態度.,全晚我同友人只能你眼望我眼,食龍肉都無味既感覺...不會再光顧.
2019-04-18
慶祝紀念
生日
散叫刺身
龍蝦
鮑魚
  • 刺身
2019-04-28 996 瀏覽
食日本野不外乎壽司、刺身、串燒,如果有一間店舖有齊呢3樣仲要係頂級,就一定係福丸啦!呢間野係荃灣百悅坊11樓,一出車立就見到,入面寬敞舒適,就算係二人檯都好大張,因為要放水產空間一定唔可以細!黎過2次,都有叫佢個「浜燒」,其實係海鮮盛盒,有帶子、牡蠣、蟹膏、鮑魚等等,侍應會幫手燒,確保質素,唔怕燒壞!另外都會叫佢D壽司同刺身,呢間既然出名水產,所以一定新鮮!另外仲想推介佢既啤酒,好特別,有抹茶、青檸、生薑、荔枝等唔同口味!
食日本野不外乎壽司刺身、串燒,如果有一間店舖有齊呢3樣仲要係頂級,就一定係福丸啦!

另外都會叫佢D壽司刺身,呢間既然出名水產,所以一定新鮮!另外仲想推介佢既啤酒,好特別,有抹茶、青檸、生薑、荔枝等唔同口味!
2018-09-08
2019-04-06 552 瀏覽
約咗同學一齊你試呢一間嘅日本料理,聽聞佢哋嘅芝士安列炒麵非常一流,熱辣辣嘅芝士慢慢溶化在炒麵入邊,撈埋一齊食真的是齒頰留香,欲罷不能,果在外面的蛋皮又有蛋香,裏面又有芝士濃郁嘅味道,我一口氣食咗成四口咁多,先放下飲杯嘢,真心好味!
今次係我第二次黎福丸水產食晚飯,因為對上次用餐既經驗念念不忘,我同友人都覺得真係好唔錯,重要係食材夠新鮮及高質,所以今次再一次黎食佢既晚餐 ; 不過今次就有D唔同,我地經餐廳推介下,就試下佢地新推既鐵板燒啦 !我同友人都幾鍾意日式鐵板燒既,因為除左食物款式及做法比較特別,最靈魂既人物當然就係果位鐵板燒師父啦 ! 可以同個師父有傾有講,一邊食鐵板燒既菜式,一邊欣賞佢既廚藝,都真係幾唔錯架今晚嘅鐵板燒師傅 : Mark 哥呢三款都係今晚嘅食物之一,師傅首先將新鮮既食材放喺木盤上面,除左感覺整齊有條理,貼近日本飲食文化之外,重可以比客人睇到自己即將會食用既新鮮食材第一道先有佢 : 帆立貝,大大粒又新鮮嘅帆立貝放係鐵板上面燒,已經夠晒吸引,Mark哥都會將佢稍為加以調味呢個帆立貝就真係不得了,餐廳將比較普通嘅帆立貝,變成一道好有特別好有個性嘅菜式,利用佢既外殼盛載住呢粒帆立貝,加入昆布清酒及非常新鮮嘅三文魚子做襯托,更用一個迷你日式燒烤爐燒住,保持佢嘅溫度,成件事都變得好不一樣驚喜陸續有來,第二道菜有 : 白金鯛金鱗燒唔好睇佢平平無奇,原來呢隻魚一啲都唔簡單,並且一啲都唔常見,全因為佢既魚鱗同

今晚嘅鐵板燒師傅 : Mark 哥

驚喜陸續有來,第二道菜有 : 白金鯛金鱗燒

唔好睇佢平平無奇,原來呢隻魚一啲都唔簡單,並且一啲都唔常見,全因為佢既魚鱗同魚肉係可以一齊食架!真係好正,大家睇吓呢張相,鐵板燒嘅情況下有咁嘅效果,外層極香脆,入面就勁鮮嫩Juicy,仲要完全唔使擔心啃骨!呢個真係不得了!

第三道就有大蝦 (8頭),餐廳用上新加坡竹蝦,配上黑魚子醬,用埋本身既蝦膏黎煮汁,呢個真係聞到都流晒口水,仲要賣相都唔錯

大大隻新鮮嘅蝦真係好唔同,成隻蝦都經過燒香,果種口感同質感都非常一流,肉質爽口彈牙,重帶有少少蝦膏,而且係Juicy既!我覺得做得幾出色

再黎就重有呢個主角 : 慢煮鐵板波爾多醬汁黑毛豬配松杍仁,成個感覺同埋相都好有日本正宗鐵板燒嘅感覺,主廚Mark哥因為想我哋試到兩種唔同嘅口感同質感,所以將同一件黑毛豬肉,一部份切粒,一部份切片,果然真係有兩種唔同嘅口感

我個人就比較喜歡切粒嘅呢種口感,因為質感比較實在,而且肉質比較多,我確實比較欣賞,如果係你,你又會揀邊隻啊

嚟到尾聲就有呢一道菜,呢個唔係清酒煮蜆.....其實佢係麵豉湯黎 ! 麵豉湯入面有一粒大大粒新鮮嘅蜆!真係第一次見,而且幾有驚喜!又將普普通通既一道菜昇華

最後就有呢個黃豆粉黑糖雲呢嗱雪糕 ! 可能因為黃豆粉嘅關係,我覺得味道同感覺都好日本,簡簡單單嘅一個雪糕球,為今餐咁正嘅日式鐵板燒畫上完美嘅句號。
2019-03-28 588 瀏覽
今日約咗朋友去食荃灣高質嘅日式磯燒 不過原來最近推出鐵板燒系列 於是就去試下原來鐵板燒另外有間包廂 大約有二至三十個坐位 其中十零個就係鐵板燒吧檯位置 可以邊睇住師傅整嘢食 一邊食美味嘅鐵板燒 非常賞心悅目板燒海鰻 師傅首先張海鰻煎皮拆骨 仲好細心咁用鉗仔去骨 冒求可以啖啖肉大人細路都啱食 而且海鰻皮重整到脆卜卜 鰻魚肉食落充滿油脂之餘 一啲都唔漏 完全突顯到鰻魚鮮甜嘅優點牛柳 平時我都好少叫 因為覺得佢太瘦 但呢個牛柳瘦得黎肉味好香濃 而且肉質軟淋食五成熟就剛剛好 再加埋師傅新鮮炸起嘅蒜片 日式牛柳完勝美式

2019-03-23 213 瀏覽
之前黎過福丸一次食日本嘢幾滿意,臨走時見到原來房仔入面仲有得食鐵板燒,今次特登返黎試下!嗌咗個鐵板燒鮑魚餐,菜式幾豐富又唔算太貴。前菜除左賣相精緻外,仲好清新開胃,頓時胃口大開🤪店員剛呈上海鮮盆嘅時候我地都不禁嘩然!飽魚超!大!隻!足足有一個拳頭咁大,上盆時仲好生猛新鮮,而且仲非常濕潤有光澤👍🏻 師傅烹調前會先詢問我地要厚切定薄切,只見佢手藝相當純熟的將鮑魚同粒貝分件再炒香,兩者口感爽脆,加埋香口嘅調味,令人不禁一口接一口!鵝肝配無花果黑醋鵝肝油潤且入口即融,油脂味好香!加埋伴碟嘅多士同黑醋一齊食,中和油膩感。美國安格斯肉眼師傅將牛肉切粒,放上印咗logo嘅麵包上,賣相吸引。牛肉粒脂肪肉質比例非常均勻, 唔會太肥膩,嫩滑中帶點咬口,牛肉味道香濃,配埋蒜片食一流!炒時令野菜野菜炒得好爽脆之餘調味亦做得唔錯,食落香口惹味👍🏻櫻花蝦炒飯飯炒得粒粒分明唔會太濕潤,加咗櫻花蝦令原本帶點煙韌嘅飯更有口感!雖然已經食到飽飽地,但都係讓人忍唔住一口接一口!甜品好奇心驅使揀咗雪糕,因為店員話原來係wasabi 味😱 食落去真係有股 wasabi嘅味道 辣辣地但不嗆喉,而且出奇地用作雪糕黎講一d違和感都無

嗌咗個鐵板燒鮑魚餐,菜式幾豐富又唔算太貴。

前菜除左賣相精緻外,仲好清新開胃,頓時胃口大開🤪

鵝肝配無花果黑醋

美國安格斯肉眼

炒時令野菜
野菜炒得好爽脆之餘調味亦做得唔錯,食落香口惹味👍🏻

櫻花蝦炒飯

甜品
好奇心驅使揀咗雪糕,因為店員話原來係wasabi 味😱 食落去真係有股 wasabi嘅味道 辣辣地但不嗆喉,而且出奇地用作雪糕黎講一d違和感都無仲幾好食🤪
2019-03-17 241 瀏覽
食物夠新鮮,雖然有小貴,但環境同水準唔錯。燒物落完order會拎入來俾你望一望再話你知響出面幫你燒好入來。份量精緻,擺盤講究。適合三五知己來食。我地今次11大2小,俾咗一間房我地坐,所以好闊落,亦唔驚嘈到其他人,因為始終有小朋友😆。初入座因為比較肚餓,上刺身先,唔係好夠分😂之後到燒物同炒飯炒麪,都食得好飽。野飲選擇少,主要系蘇打同啤酒。有唔同味道既麒麟啤。試咗原味,桃味,綠茶味。綠茶味稍苦。埋單6200幾。人均560左右。
2019-03-16
2019-03-16 185 瀏覽
是晚和同事到荃灣工作,一起晚飯。之前吃過一間性價比都頗高的浜燒,今次再來,原來新開了鐵板燒;即管一試,由廚師發板。廚師的是日推薦!*清湯帶子 ($120)帶子煎熟了,再配上清湯汁,帶點清酒味;上面附了筋子,為帶子帶來多一份咸香。*白甘鯛金鱗燒 ($180)白甘鯛是唯一可以連魚鱗食的;師傅炸得魚鱗香脆;魚肉彈牙厚實,魚肉亦鮮甜。*鐵板大蝦配黑魚子醬 ($120)用上了新加坡竹蝦,厚肉彈牙;先品嚐原味,蝦肉鮮甜;再附上黑魚子醬一起品嚐,更令鮮味更加突出。*慢煮鐵板波爾多醬汁西班牙黑毛豬配松子仁 ($268)師傅將黑毛豬用上切粒和切片的方式還我們試一試分別;個人覺得切片更能鎖住肉汁,肉質更加鮮嫩;配上燒烘過的松子仁,更有消膩的作用。*煙肉露筍炒飯 ($98)炒飯粒粒分明;有煙肉的咸香,再帶點鮮甜的調味。
是晚和同事到荃灣工作,一起晚飯。

即管一試,由廚師發板。

廚師的是日推薦!

上面附了筋子,為帶子帶來多一份咸香。
清湯帶子

*白甘鯛金鱗燒 ($180)
白甘鯛是唯一可以連魚鱗食的;
師傅炸得魚鱗香脆;
魚肉彈牙厚實,魚肉亦鮮甜。
白甘鯛金鱗燒

*鐵板大蝦配黑魚子醬 ($120)
用上了新加坡竹蝦,厚肉彈牙;
先品嚐原味,蝦肉鮮甜;
再附上黑魚子醬一起品嚐,更令鮮味更加突出。

鐵板大蝦配黑魚子醬

*慢煮鐵板波爾多醬汁西班牙黑毛豬配松子仁 ($268)
師傅將黑毛豬用上切粒和切片的方式還我們試一試分別;
個人覺得切片更能鎖住肉汁,肉質更加鮮嫩;
配上燒烘過的松子仁,更有消膩的作用。
慢煮鐵板波爾多醬汁西班牙黑毛豬配松子仁

*煙肉露筍炒飯 ($98)
炒飯粒粒分明;
有煙肉的咸香,再帶點鮮甜的調味。
煙肉露筍炒飯
2019-02-27
清湯帶子
白甘鯛金鱗燒
慢煮鐵板波爾多醬汁西班牙黑毛豬配松子仁
煙肉露筍炒飯
今日同爸爸慶祝生日 去咗位於荃灣嘅呢家福丸水產 開咗唔係幾耐 網上一致好評 主要係食磯燒 好似日式居酒屋 最近有新搞作 係香港少有嘅鐵板燒系列入到去枱櫈非常闊落 用上好多日式嘅裝飾品 感覺上同日本既餐廳幾乎一樣 當日七點鐘左右嚟到 幾乎係包場 廚師可以專心地招呼我們 不過星期六日應該要預先book位清湯帶子 清湯預先用咗鰹魚去煮 好重魚香 又有淡淡煙薰味 搭配上超級巨型帶子 口感彈牙 生熟度啱啱好 加上少少柚子皮 令到成個湯更加清香白甘鯛用上罕有金鱗燒既做法 可能大家都對呢個做法比較陌生 因為香港真係好少見 魚肉連皮連魚鱗去煎炸 然後魚鱗就會變得脆卜卜 食落口感非常有層次 而且都係用番魚扒原本有嘅食材 魚肉食落嫩滑多汁火侯控制得剛剛好 再配上好足料嘅海膽去做個醬汁 甘香無比 來自馬來西亞既巨型竹蝦 未煮嘅時候足足有我一隻前臂咁長 勁誇張 師傅用蝦頭膏去做咗個醬汁 蝦肉都好巨型啖啖肉 而且非常鮮甜彈牙 最後上面加上矜貴 嘅黑魚子 鮮甜鹹香得黎不失氣派

2019-03-12 282 瀏覽
今日朋友帶我去食omakase 仲要話喺荃灣區 我心諗荃灣區都有?點知原來真係有仲要裝修得好靚 好有日本居酒屋嘅感覺首先嚟咗一盤刺身 經理同我地講今日有口福可以食到鮫鰈 佢話平時好少機會食到果然冇介紹錯 入口好清甜而且仲有大拖羅 入口即溶正到爆重要有埋海膽 真係不惜工本然之後嚟咗個天婦羅 紫蘇葉包住海膽本身刺身食海膽都唔夠喉 加埋呢個就啱晒然之後嚟咗個 鐵板番薯豚表面燒得好香脆 但咬落去啲油分咇晒出嚟之後就到 汁燒活鰻 好有口感 而且魚皮燒得好香仲有個甲羅燒 店員會好細心咁幫你燒 燒完仲有得配多士之後仲有個清酒煮蜆 啲嘢全部都好大隻好清甜之後嚟咗個卷物 金龍卷賣相非常精美 而入面嘅炸虎蝦都 仲係香脆到咗去所以芝麻雪糕同埋綠茶雪糕完結呢一餐非常之滿足
今日朋友帶我去食omakase
仲要話喺荃灣區 我心諗荃灣區都有?
點知原來真係有

賣相非常精美 而入面嘅炸虎蝦都 仲係香脆

到咗去所以芝麻雪糕同埋綠茶雪糕完結呢一餐
非常之滿足
2019-03-11 209 瀏覽
先來嘅前菜係有腐皮、海藻同沙律等,味道較清新,可以為嚟緊嘅食物打好底!叫咗杯接骨木花冰啤,飲落甜甜地,夠晒凍,好易入口,幾鍾意,不過好似隻隻味都差唔多咁~花竹蝦配墨魚籽,蝦肉好甜好爽,師傅連蝦殼都整到好脆俾我哋食,配埋墨魚籽鹹鹹香香~白金鯛配海膽醬,見師父1個人要整俾好幾位食客都好有心,白金鯛先炸後焗,口感特別,魚肉唔會好乾!法國紫甘筍,食落比一般甘筍更甜!重頭戲係京都A5和牛,師傅會表現噴火一幕,好吸睛,我就揀咗5成熟。真係煎到啱啱好,唔會話好油膩但又夠淋身,牛味亦夠香~仲有煙肉炒飯同蜆肉湯,好飽!最後仲有雲呢拿黑糖雪糕!

法國紫甘筍,食落比一般甘筍更甜!

仲有煙肉炒飯同蜆肉湯,好飽!最後仲有雲呢拿黑糖雪糕!

2019-03-11 182 瀏覽
今日諗住帶阿媽去食好野所以就帶咗阿媽去食鐵板燒去到見到 原來仲有omakase 食可以試晒刺身 鐵板燒同埋和食咁就梗係即刻試吓啦首先嚟咗個刺身 經理好好人咁同我地解釋食嘅刺身由淡到濃 有特別嘅鮫鰈平時真係好少食 十分清甜仲有大拖羅同埋海膽 呢啲高級食材大拖羅入口即溶 海膽都好清甜之後就嚟咗個海膽天婦羅有紫蘇葉包住 同熟嘅海膽 配搭出好特別嘅味道之後就嚟咗個鐵板番薯豚呢舊豬好有口感 而且都唔會燒到乾晒之後仲嚟咗個燒鰻魚個底燒到好脆 但係上面就好煙煙銀銀之後就到清酒煮蜆 啲蜆肉勁大粒索晒啲酒 勁香之後就有甲羅燒 店員細心咁樣幫你燒 之後仲有 多士俾你配著來食最後就嚟咗個金龍卷一嚟到我同朋友都嘩嘩聲因為真係包得好靚 而且入面嘅炸虎蝦 都keep到好脆 最後就以一個綠茶雪糕同埋芝麻雪糕作結呢一餐真係好正 真係味道同服務環境都一流
今日諗住帶阿媽去食好野

最後就以一個綠茶雪糕同埋芝麻雪糕作結
呢一餐真係好正
真係味道同服務環境都一流
2019-03-06 127 瀏覽
先來嘅前菜係有腐皮、海藻同沙律等,味道較清新,可以為嚟緊嘅食物打好底!叫咗杯接骨木花冰啤,飲落甜甜地,夠晒凍,好易入口,幾鍾意,不過好似隻隻味都差唔多咁~花竹蝦配墨魚籽,蝦肉好甜好爽,師傅連蝦殼都整到好脆俾我哋食,配埋墨魚籽鹹鹹香香~白金鯛配海膽醬,見師父1個人要整俾好幾位食客都好有心,白金鯛先炸後焗,口感特別,魚肉唔會好乾!法國紫甘筍,食落比一般甘筍更甜!重頭戲係京都A5和牛,師傅會表現噴火一幕,好吸睛,我就揀咗5成熟。真係煎到啱啱好,唔會話好油膩但又夠淋身,牛味亦夠香~仲有煙肉炒飯同蜆肉湯,好飽!仲有一大碟炒椰菜~最後仲有雲呢拿黑糖雪糕!

法國紫甘筍,食落比一般甘筍更甜!

仲有煙肉炒飯同蜆肉湯,好飽!

仲有一大碟炒椰菜~

最後仲有雲呢拿黑糖雪糕!
2019-02-12
2019-03-06 255 瀏覽
Elaine又有好介紹,上次食完鐵板燒後意猶未盡,今晚佢又介紹另一間升级版的鐵板燒,又係列入又好食又抵食類别,好期待呀鉄板燒menu分一人前和二人前,我地揀左一個伊勢海老二人前鉄板燒餐$1680,加埋一,每人都只係$924, 好抵食季節前菜三點盛時令沙律粒貝南非龍蝦鵝肝配無花果醋美國安格斯肉眼炒時令野菜櫻花蝦炒飯味噌湯甜品時令沙律~極新鮮juicy日本蕃茄加沙律菜,令人胃口大開季節前菜三點盛~左: 腐皮 中: 菜心苗 右: 蒓菜加上胡麻漬精緻美觀的前菜各具特色,尤以豆味濃的腐皮和滑捋捋的莼菜最為吸引Wow!每人一隻南非龍蝦呀仲係活生生,好生猛ga!隻粒貝(海螺)勁大隻,睇見都已經流哂口水,勁正呀師傅開始純熟地把龍蝦煎皮拆骨不消幾下功夫即將頭和身分開,龍蝦頭將用作淆湯的用途,龍蝦的肝腦加上牛油則用來當汁醬使用,師傅再灑上拔蘭地酒, 火光紅紅,煞是好看!令龍蝦肉更香龍蝦肉分成一段段,再加上海鹽和pepper,最後加上肝臟牛油sauce, 我已急不及待的放入口中,Wow龍蝦肉質彈牙

季節前菜三點盛
炒時令野菜
櫻花蝦炒飯
味噌湯
甜品

時令沙律~極新鮮juicy日本蕃茄加沙律菜,令人胃口大開

季節前菜三點盛~左: 腐皮
中: 菜心苗
右: 蒓菜加上胡麻漬
精緻美觀的前菜各具特色,尤以豆味濃的腐皮和
滑捋捋的莼菜最為吸引

Wow!每人一隻南非龍蝦呀
仲係活生生,好生猛ga!
隻粒貝(海螺)勁大隻,睇見都已經流哂口水,勁正呀

師傅開始純熟地把龍蝦煎皮拆骨
酒, 火光紅紅,煞是好看!令龍蝦肉更香

Wow
龍蝦肉質彈牙爽口,鮮味無比,龍蝦膏鮮甜creamy, 齒頰留香,令人一再回味

海螺切成薄片,每邊只需煎數秒,再加上少少海盬,牛油和日本清酒便帶出螺片的鮮甜和爽脆,勁好味呀

肥美的鵝肝加了白蘭地和牛油作調味,煎得外面焦香, 內裏柔軟creamy, 入口即溶,甘香無比,配埋無花果醋有解膩的作用,非常配合

南瓜和露筍鮮甜,食番粒紅酒蕎頭漬清下味蕾,預備
再食下一味美食先

師傅將美國安格斯肉眼扒切粒, 煎至五成熟,靚牛只需加少許鹽和pepper已把肉的鮮味帶出,入口只覺牛味濃郁,肉質軟滑,肉汁充盈,正呀

這個時候飲番碗熱辣辣的龍蝦味噌湯真係最美妙
不過
味噌湯充滿龍蝦的鮮甜味道,還有滑滑的豆腐,爽

用乾蒜炒野菜也非常香口,野菜的種類也頗豐富,有椰菜,金菇,甘筍絲和靈芝菇,清甜爽脆

其實已經好飽,但這個樱花蝦炒飯無論在色香味
方面也深深地把我吸引着,蛋䊢把菇,洋葱,甘筍

和飯粒混和一起,飯粒非常乾身,粒粒分明,最後當然食到一粒飯都無剩la

最後食埋呢個日本雲呢拿雪糕真係大滿足
雲呢拿
雪糕上淋上黑糖漿和黃豆粉,令食味和口感更加提昇,真係好想食多一球雪糕呀
2019-02-13
  • 伊勢海老二人前鐵板燒
2019-03-06 137 瀏覽
今天慶祝生日,所以就訂左位於荃灣的(福丸水產) 食餐好,開心一下!😋一打開電梯門,就見到門外嘅裝修及擺設都好有日本風味😊!卡位的設計坐得好舒服,不錯!😌鮫鰈魚🐟與刺身切得非常薄,鮮甜爽口,配埋呢個柚子醋能夠提升魚的味道,非常特別👍👍🏻!這裏的活毛蟹🦀是限定的,我哋就點了一隻試一試,蟹蓋裝滿了蟹膏,一啲都唔腥,而且香噴噴,每隻蟹腳都已經拆了殼,非常細心方便食用,淡淡蟹肉非常鮮甜👍大蝦🍤肉質爽彈,鮮甜美味。蝦頭位置爆膏,食到舔舔脷😋😋!鮑魚真係好大隻,而且我見佢係活生生拎隻鮑魚出嚟,真係非常新鮮,廚師煮得好好好入味,食落去口感好正,唔會好似平時食嗰啲鮑魚好韌咬唔開😋!
大蝦🍤肉質爽彈,鮮甜美味。蝦頭位置爆膏,食到舔舔脷😋😋!