2018-11-28 5497 瀏覽
一諗起食日本野,當然去尖沙咀、銅鑼灣、灣仔等地方,冇諗過荃灣都有喎,其實之前已經嚟過呢間餐廳,近日朋友又提起,所以就去再食一次。就算宵夜時段都有omakase,實在太方便啊。餐廳係楊屋道街市對面的小商場——百悅坊。裝修富有日式嘅色彩,一出電梯壁畫和充滿和風的裝飾, 胸口就快到聖誕節,所以門口左邊都放了一棵聖誕樹呢。門口直行便放滿清酒的陳列櫃,還有生猛海鮮的魚缸和壽司吧台, 裝修簡潔雅緻,最鍾意私隱度極高嘅包廂的舒適卡位,每一個小包廂都以高身嘅木板作分隔,大大提升了私隱度。一坐低,侍應已經詢問我哋飲邊款啤酒,呢款啤酒造型好特別啊,啤酒上像雪糕似的是啤酒沙冰,而下層是日本麒麟啤酒。有不同種類的口味,例如:巨峰提子、士多啤梨、熱情果、乳酸、生姜、抹茶等,容易入口,十分適合女孩子!本來我想叫乳酸,因為味道相對較甜,後來點算了薑味,也非常容易入口呢,薑味不算太重。前菜海老啫喱牛蒡漬煮南瓜紅酒橋頭煮八爪魚刺身鮫鰈魚刺身薄切$148 ( 10至12片)最特別是伴碟的醬汁,是柚子醋,另一邊是魚竿醬。是真的很細心,他提議我們打刺身先點常柚子醋,然後把蘿蔔和䓤也伴進醋裏面,果然稍微酸的醬汁令魚的鮮味提升了

前菜
海老啫喱
牛蒡漬
煮南瓜
紅酒橋頭
煮八爪魚

刺身
鮫鰈魚刺身薄切$148 ( 10至12片)
最特別是伴碟的醬汁,是柚子醋,另一邊是魚竿醬。是真的很細心,他提議我們打刺身先點常柚子醋,然後把蘿蔔和䓤也伴進醋裏面,果然稍微酸的醬汁令魚的鮮味提升了不少呢。

醬蟹半隻( $348)
在日本料理能夠吃到這樣的菜式,感覺10分新奇,一般韓式我們能夠吃到醬蟹,估不到日式的做法,味道一樣美味,而且非常入味,侍應友善的告訴我們,這隻蟹特別烹製了兩天,幸好我們預先訂位,不然就不能夠吃到這樣美味的食物呢。雖然是半隻蟹,但是份量也10分大,看到蟹蓋內的蟹膏已垂涎欲滴。尤其蟹膏和飯一起拌勻之後,味道提升不少。

鐵板粒貝
平常我們相信能夠吃到刺身,第一次吃到鐵板的煮法,想不到飲美味可口,用了日式一醬汁,鐵板的時間剛好,不會令粒貝變得太乾身,保留了爽口口感。

和牛炒飯
這個炒飯真的很好吃,炒得粒粒分明,小小的一碗,剛剛好,不會令人太飽呢。

櫻花餅
粉紅色的甜品,怎能叫人不心動呢。除了賣相精緻,不會有太膩的感覺,裏面是紅豆餡,口感黏糯,一頓飯,有甜品,才算完美呢。

2018-11-28 313 瀏覽
辛勞工作過後,當然要同友人食好東西慰勞自己,而Omakase由廚師發辦的餐廳通常都在港島銅鑼灣或灣仔區,意想不到在荃灣區原來都有一間這類型的餐廳,營業時間還到很晚,有宵夜時段。用膳完畢之後,感受到整個用膳流程都經廚師精心設計,以下特意推介部分一試難忘既菜式:餐廳有造型特別的飲料提供:冰啤。啤酒上像雪糕似的是啤酒沙冰,而下層是日本麒麟啤酒。有不同種類的口味,例如:巨峰提子、士多啤梨、熱情果、乳酸、生姜、抹茶等,容易入口,十分適合女孩子!我選了接骨木花口味,味道帶點甜,有點像喝白啤如hoegaarden或是blanc 1664,值得一試。鮫鰈刺身薄切配以青蔥、蘿蔔蓉、酸汁、魚肝醬。青蔥、蘿蔔蓉可以放入柚子酸汁裏面,沾上點酸汁能帶出鮫鰈魚的味道。另外,魚肝醬味道濃郁,沾了魚肝醬入口後除了感受到啖啖肉的口感外,更感受到鮫鰈魚的油脂香氣在口腔中完全地充斥著,以上兩款醬汁所帶來的味覺層次十分豐富!醬蟹據店員所講,所採用的是渡蟹已經醃製了約48小時,非常入味,所以想品嚐醬蟹鮮甜的味道必須預訂,師父亦需時訂貨及醃製。醬蟹肉質黏糯,滿口極致鹹鮮,完全沒半點腥味,不同於上海醉蟹酒味,爆多蟹膏混合鹹香醬油相

鮫鰈刺身薄切

醬蟹
據店員所講,所採用的是渡蟹已經醃製了約48小時,非常入味,所以想品嚐醬蟹鮮甜的味道必須預訂,師父亦需時訂貨及醃製。醬蟹肉質黏糯,滿口極致鹹鮮,完全沒半點腥味,不同於上海醉蟹酒味,爆多蟹膏混合鹹香醬油相輔相成,豐腴鮮味進一步提升,很適合配一口飯進食。

和牛炒飯
炒飯時火候控制得宜,令每粒飯都能夠粒粒分明,並不會黏在一起。和牛的份量充足,並不是使用少許的和牛肉碎,令到和牛的油脂沾染到每粒米飯上,每粒飯除了有亮麗的光澤外,入口更有啖啖的和牛香氣。

櫻花餅
吃了這麼多美食,還怕吃不下甜品,幸好甜品並不會令人有太膩的感覺,櫻花餅是紅豆餡,入口口感黏糯,且帶點清甜味道,是令人感滿意的句號。
2018-11-22 477 瀏覽
星期三例行公事。落荃灣吉之島買野🤣🤣咁岩又想食日本料理。無意中見到呢間。見openrice評價幾高(雖然都中過唔少伏),決定試一試🤪🤪一坐低,二話不說叫兩杯冰啤!啤一啤先😋啤酒夠冰凍。泡泡冰夠綿夠冰凍。桃味香甜。岩哂女仔飲👍🏻👍🏻生薑味與啤酒十分搭配。係一個好選擇!明太子玉子燒蛋香稍遜,明太子爆餡。鹹鹹香香。好適合作為佐酒小食👍🏻👍🏻👍🏻六點盛合-甜蝦 帶子 三文魚 劍魚 另外兩個唔知咩魚🤣🤣甜蝦 - 味道鮮甜。SIZE係好細隻果啲種類。帶子 - 新鮮。不過口感同平時的有點不一樣。三文魚 - 新鮮,厚切。魚味不算好突出劍魚 - 新鮮。味道較淡另外兩款魚都夠新鮮。味道可以。鹽燒牛舌好好味👍🏻👍🏻👍🏻厚切,夠juice,佐酒小食推介。大阪風唐揚炸雞雞件大大件。外皮香脆。咬落執去又好juice,唔會乾柴柴。附上的燒汁味道較重。個人覺得加檸檬汁食就已經好好味。黃金蟹膏甲羅燒蟹膏味濃,配脆包好好味。唔知點解見到個殻出煙。啲蟹膏係冰冰凍凍咁。個人喜歡就可以再熱小小。可能我唔識野🤪但係都好好味既😋😋銀雪魚西京燒份量幾足夠。汁太甜太濃。蓋過魚味。外皮可以再燒乾身啲。宜家有點兒過份濕潤。唔太香口。呢個冰
星期三例行公事。落荃灣吉之島買野🤣🤣

一坐低,二話不說叫兩杯冰啤!啤一啤先😋
啤酒夠冰凍。泡泡冰夠綿夠冰凍。桃味香甜。岩哂女仔飲👍🏻👍🏻
生薑味與啤酒十分搭配。係一個好選擇!
白桃冰啤/生薑冰啤

六點盛合-甜蝦 帶子 三文魚 劍魚 另外兩個唔知咩魚🤣🤣
甜蝦 - 味道鮮甜。SIZE係好細隻果啲種類。
帶子 - 新鮮。不過口感同平時的有點不一樣。
三文魚 - 新鮮,厚切。魚味不算好突出
劍魚 - 新鮮。味道較淡
另外兩款魚都夠新鮮。味道可以。

鹽燒牛舌好好味👍🏻👍🏻👍🏻
厚切,夠juice,佐酒小食推介。
鹽燒牛舌

大阪風唐揚炸雞
雞件大大件。外皮香脆。咬落執去又好juice,

黃金蟹膏甲羅燒
蟹膏味濃,配脆包好好味。
唔知點解見到個殻出煙。啲蟹膏係冰冰凍凍咁。
個人喜歡就可以再熱小小。可能我唔識野🤪
但係都好好味既😋😋

銀雪魚西京燒
份量幾足夠。汁太甜太濃。蓋過魚味。
外皮可以再燒乾身啲。宜家有點兒過份濕潤。唔太香口。
銀鱈魚西京燒

呢個冰啤種類牌係吸引我揀呢度既原因之一😂
今次上左香桃同生薑🍺🍺
下次會試菠蘿同蘋果🤪🤪

Highball 價錢合理

兩個人埋單$895。
價錢算係中上。其實都好飽。可以叫小個銀鱈魚。
呢個地方。岩啲想傾下計飲下啤酒。送下小食既朋友。一家大細又可能會唔夠飽。
2018-11-21
白桃冰啤/生薑冰啤
鹽燒牛舌
2018-11-21 3610 瀏覽
香港邊個打工仔唔OT,好在OT完有朋友雪中送炭陪我食飯,仲揀左間高質日本野同我打打氣! 餐廳開到12點,遲少少上去都夠時間慢慢食。一出電梯就見到好搶眼嘅招牌同大大個魚缸。座位設計令每張台都有私人空間,幾適合同朋友傾計聚會。 餐牌勁厚而且選擇好多,各式日本料理到近排好多人食嘅磯燒都有。先上六點刺身盛,有三文魚、帆立貝、甜蝦、左口魚、金目鯛及油甘魚,最喜歡厚切嘅刺身,夠口感。左口魚平時較少食,肉質爽甜,加埋味噌一齊食幾特別。  第一次食蜜柑鯛,本來以為肉質是比較結實,估唔到非常柔軟。用天婦羅方式烹調做到外面脆身魚肉軟綿綿嘅效果,口感好好。個人幾鍾意食煙薰過嘅食物,鰹魚煙薰效果做得好好,香但唔會過於濃烈。和牛油脂分佈同肉質的確係好出色,簡單用鹽加胡椒調味已經足夠,牛味濃郁。  夾埋蔥同炸蒜片一齊食好豐富,亦減輕油膩感,不過蒜片偏硬,再脆身少少口感會更好。蘆筍雖然只係伴菜,但好嫩冇渣,睇得出餐廳夠細心唔馬虎。  食咁多濃味野黎番個清淡嘅先,平時好鐘意食貝殼類,淨食燒地蛤就真係比較少,大大隻好肥美。湯非常清爽,除左地蛤嘅鮮味仲有淡淡酒香同柚子香。  每次去有磯燒食嘅餐廳都會點一個蟹膏甲羅燒,因為
六點刺身盛
煙薰鰹魚
燒地蛤
蟹膏甲羅燒
每次去有磯燒食嘅餐廳都會點一個蟹膏甲羅燒,因為太鍾意食蟹膏啦!
蟹膏甲羅燒
加左鵪鶉蛋同牛油令質感更軟滑,蟹膏甘香但唔會過咸,配埋烘熱左嘅多士食一流。
魚湯烏冬
魚湯烏冬可以話係今晚最有驚喜,扁身烏冬掛湯效果好好,而且好煙韌,魚湯非常鮮甜濃郁,最尾連湯都飲埋。
食埋個抺茶雪糕就完美,朋友話要試新野點左Wasabi味,試左少少都幾辣,但估唔到Wasabi做雪糕聽落奇怪食落都幾夾。

同好朋友傾計呻哂D怨氣,成個人舒服哂!
2018-11-13
$500 (宵夜)
平日很少在荃灣食飯,今次為了很久不見的好友,專門在近她收工的地方揀餐廳。餐廳佔了11樓全層,空間好大,到達餐廳差不多9點,過了晚飯時間依然差不多滿座。很喜歡這裡的卡位設計,非常有私穩度,可以同朋友安安靜靜聊天。厚厚的一本餐單,選擇非常多,我同朋友都各自揀到心水食菜式。六點盛合先來一份六點刺身盛,刺身新鮮所以非常有光澤,三文魚及油甘魚肥美,帆立貝與甜蝦非常鮮甜,平時較少食的金目鯛刺身肉質爽口,左口魚刺身則加了味噌一齊食,更加帶起魚肉的清甜,而且完全沒有腥味。厚切蜜柑鯛第一次食蜜柑鯛,肉質比想像中更柔軟,外層炸得脆身亦不覺油膩,平時不愛食熟魚的我也覺得味道很不錯。煙熏鰹魚魚肉顏色非常漂亮,入口瞬間煙熏香味立即充滿整個口腔,柔軟的鰹魚配合腌過的蒜片一齊食,是令人印象深刻的味道。 A4和牛薄燒和牛片包著香蔥和炸過的蒜片一起燒,和牛牛香濃郁,中間的蔥及蒜吸滿牛油,味道及口感都非常有層次,唯一美中不足是蒜片偏硬。 燒地蛤地蛤肉質肥美又飽滿,燒的時間把握得很好,所以爽口又不會韌身。湯除了有地蛤的鮮,亦加入了酒與柚子,味道幾清新。黃金蟹膏甲羅燒朋友愛食蟹,所以專門點了蟹膏甲羅燒,由有經驗的店員幫手燒烤

厚厚的一本餐單,選擇非常多,我同朋友都各自揀到心水食菜式。

厚切蜜柑鯛

煙熏鰹魚

燒地蛤

黃金蟹膏甲羅燒
朋友愛食蟹,所以專門點了蟹膏甲羅燒,由有經驗的店員幫手燒烤既可以把握最好的時間,又不用自己動手。

燒的時候加入鵪鶉蛋及牛油,令口感更加順滑。蟹膏非常甘香,放到烤到脆身的麵包上確實是絕配。

魚湯烏冬
單看平平無奇,沒想到湯底非常濃郁,烏冬掛滿鮮甜的魚湯非常好食,很有驚喜。

甜品雪糕
有好多味可以選,朋友點了穩陣的抺茶,我就試試新口味– wasabi,食落先是甜味及奶香,慢慢就感受到wasabi的威力,又辣又攻鼻的雪糕非常特別,喜歡試新口味的朋友一定要試下!

在忙碌的工作中,可以與好友盡情食盡情聊天,又怎會不滿足!
2018-11-13
  • 黃金蟹膏甲羅燒
  • A4和牛薄燒
  • 煙熏鰹魚
  • 六點盛合
2018-11-13 253 瀏覽
因為係附近打完波,九點鍾來到楊屋道附近的百悅坊覓食。 先叫了個6點刺身,侍應介紹由淡味的刺身開始食,先有三文魚,帆立貝,甜蝦。 之後較濃味為油甘魚,左口魚 ,蜜柑雕。三文魚新鮮肥美,帆立貝好大隻,爽口,甜蝦都有彈性,鮮甜。油甘魚有嚼勁,左口魚本人一般,有陣泥土味,蜜柑雕做了個火炙的處理,食的時候有油脂,好好味。成盤野賣相靚不得之,評分都高的,起麻,新鮮過放題餐廳頗多。雜錦天婦羅,不少得的蝦天婦羅。有三隻,好大隻,另外有菜植物類,包括蕃薯,南瓜,菇,玉米。 炸粉都很簿,食入口脆脆的。炸的時間也剛剛好,食物的水份仍好好的保留著。慢煮鐵板波爾多黑毛豬扒,一上碟,賣相吸引。試一粒,見到肉的表面微粉紅。醮著似是橘子漿的漿汁,酸甜酸甜,鐵板燒也能把黑毛豬的肉汁能好好地鎖住,不錯。期待已久的八燒活饅魚到了。表面上有兩塊燒乾身的鰻魚皮,非常之脆。鰻魚有表面上有微焦,內里肉汁豐富,口感綿軟。日式汁煮油金魚骹,睇個賣相極為高級。咬入口,口感特別,有魚的鬆軟又帶點嚼勁,真的要非常新鮮,再加未填嘅片微甜的汁, 兩三啖手Ko 晒。和牛炒飯好大碗。和牛粒有肥有瘦,飯好有鍋氣,好香,睇相見到飯粒分明。好好味。雖然好
因為係附近打完波,九點鍾來到楊屋道附近的百悅坊覓食。

先叫了個6點刺身侍應介紹由淡味的刺身開始食,先有三文魚,帆立貝,甜蝦。 之後較濃味為油甘魚,左口魚 ,蜜柑雕。三文魚新鮮肥美,帆立貝好大隻,爽口,甜蝦都有彈性,鮮甜。油甘魚有嚼勁,左口魚本人一般,有陣泥土味,蜜柑雕做了個火炙的處理,食的時候有油脂,好好味。成盤野賣相靚不得之,評分都高的,起麻,新鮮過放題餐廳頗多。

和牛炒飯好大碗。和牛粒有肥有瘦,飯好有鍋氣,好香,睇相見到飯粒分明。好好味。雖然好飽了,最後都是吃光光。

飲品我叫了巨峰提子乳酸,乳酸好好飲,酸咪咪的開胃。女友人因為怕寒,叫了柚子蜜,好足料。

最後膽粗粗挑戰抺茶味及山葵味雪糕。山葵等於washabi, 這種口味初見,很有趣。食一口,好重牛奶味,吃了幾秒,開始washabi 味出來了,開始攻喉,但欲罷不能。偷吃朋友的綠茶味雪糕,很濃抺茶味,奶味也重。果然,飯後甜品相當重要,大滿足。

最後先知,啤酒有不同味道,好似很特別。可惜,太飽的關係,有機會再試過。
2018-11-12 317 瀏覽
今日1111,老公同我去慶祝夫妻節💑,食左餐好豐富日式晚餐,仲有order 個黄金蟹膏,可以專人帮你燒埋,黃金蟹膏配理香脆麵包,好夾。刺身好新鲜;個日式烏冬夠爽囗弹牙;最欣賞係个白钣魚干,夠香脆乾身。老公仲order 左杯菠萝啤酒,味道好特别。全餐好豐富,好滿足😋👍🏻。店員服務好好,定時為你加茶及執拾。我地冇book,位,未夠5点半去到,可以8点钟交枱。但其實食客都好多,如果吾係早去應該都冇位。

2018-11-11
2018-11-11 234 瀏覽
今天與朋友到荃灣附近,所以來了這間餐廳試試。我們大9點多來到,差不多滿座。這裡的裝修很有日本特色。飲品方面,我點了一杯熱柚子蜜。熱柚子蜜熱度十足,而且夠柚子,十分開胃。我們先點了一份特上6點盛合。職員介紹我們可先由比較淡味的刺身開始食先。我們先吃三文魚、再吃帆立貝刺和甜蝦刺身。三文魚十分肥美,帆立貝新鮮,甜蝦有咬口。接著就開始吃濃味的刺身。我們先油甘魚,再吃左口魚,最後是蜜柑鯛刺身。其中蜜柑鯛刺身經過火燒,燒得十分香口。我們又點了一份雜錦天婦羅。天婦羅炸得很薄,而且內脆外軟。當中有炸蝦天婦羅、炸番薯天婦羅、炸菇天婦羅和炸栗米天婦羅。其中炸蝦天婦羅十分大隻。炸粟米天婦羅仍保留到栗米自身的風味。我們再點了慢煮鐵板波爾多醬汁黑毛豬扒。上餐的時候黑毛豬已經切好了一粒粒。黑先豬十分厚身,脂肪比剛剛好。黑毛豬煮得十分入味,吃下去十分爽口。我們再點了一份白燒汁活鰻魚。上面有兩塊燒乾了的鰻魚皮。魚皮燒的很香脆,而且是鹹鹹的。鰻魚肉表面燒過,但保留到鰻魚肉的鮮味。我們又點了日式汁煮油甘魚骹。一碟有兩大塊油甘魚骹。油甘魚骹十分厚身足料,點上甜甜的醬汁,十分滋味。我們再點了一份和牛炒飯。和牛的味道濃郁,和牛
今天與朋友到荃灣附近,所以來了這間餐廳試試。

我們大9點多來到,差不多滿座。這裡的裝修很有日本特色。

我們先點了一份特上6點盛合。
職員介紹我們可先由比較淡味的刺身開始食先。

我們再點了一份和牛炒飯。和牛的味道濃郁,和牛炒飯炒得十分香口。而且炒得色澤金黃,賣相十分好。

我們又點了綠茶雪糕和山葵雪糕。山葵是wasabi。山葵雪糕十分特別,吃下去奶味帶點點的wasabi味道,但after taste開始散發濃郁的wasabi味。而綠茶雪糕的綠茶味濃郁。

今天真的十分滿足,下次會再來試試其他菜式。
2018-11-10 197 瀏覽
雖然佢開係呢個位有少少唔方便,但佢食物夠新鮮,我覺得係可以值得一試~海膽幾新鮮,但食到最後嗰幾舊有少少苦澀。金龍卷有兩隻醬,我朋友就覺得好好味,但我覺得有少少唔夾。壽司拼盤大部分都好好味,個件拖羅真係入口即溶!好正!!埋單700幾蚊,偏貴,但我覺得啲野新鮮都算係咁~

海膽幾新鮮,但食到最後嗰幾舊有少少苦澀。

金龍卷有兩隻醬,我朋友就覺得好好味,但我覺得有少少唔夾。

壽司拼盤大部分都好好味,個件拖羅真係入口即溶!好正!!

埋單700幾蚊,偏貴,但我覺得啲野新鮮都算係咁~
2018-11-08 189 瀏覽
今日同朋友去左荃灣食飯,餐廳「福丸水產」是朋友既食堂,無論咩慶祝活動都鐘意去依間餐廳食日本菜開心一下。因為餐廳食物有質素,而且食物味道有水準!朋友帶路去食日本菜,我地坐低已經覺得餐廳充滿日本濃厚風味!朋友負責落單,我地先試一試秋刀魚刺身,秋天正正是秋刀魚當造時節,秋刀魚夠哂肥美爽嫩,極是鮮甜豐富,厚厚秋刀魚入口鮮嫩無比,非常吸引!魚肉新鮮夠厚,朋友食到超滋味!再叫一杯荔枝冰酒開心下!之後我地叫左筋子壽司和鮟鱇魚肝壽司,筋子超咸香超級鮮甜,醋飯非常驚喜,酸香滿足!魚肝入口唔會膩,好新鮮!秋刀魚另一種食法,炸秋刀!香脆魚骨炸到卜卜脆,入口咸香無油溢味,好香口!玉子卷蛋,蛋香濃郁香甜,入口嫩滑!燒鳥串,雞肉香甜香嫩,唔會燒到乾淨淨!A4和牛鍋,朋友極力推介!薄薄牛片充滿油花,牛味重又香,入口即溶好嫩滑!朋友介紹無錯呀!最後有麻糬甜品,好滿足晚餐呀!

2018-11-08 160 瀏覽
今天同朋友去荃灣一間日本餐廳食嘢, 食了一味超好味道的秋刀魚刺身, 好肥美, 好好食, 之前我食過的秋刀魚全都是煎熟了食的, 今天這道秋刀魚刺身是在這餐廳推介我們食的, 不食不知道, 一食就忘不掉, 據餐廳介紹, 秋刀魚現正當造, 最適合食刺身, 估唔到的是這秋刀魚竟然是咁好食, 好有魚味, 鮮滑的魚肉點少少柚子豉油送入口, 軟軟林林在口腔咀嚼真的是越嚼越甘香, 再加上柚子豉油的清新味帶出秋刀魚的甘香, D香味在口腔中久久徘徊, 超好食!仲有一款好特別又好好食的叫北海道安康魚肝的刺身, 紫菜包住數塊魚肝, 初頭以為這魚肝刺身應該會有些腥味, 但完全唔係, 這安康魚肝是又香又滑, 不用點任何豉油, 食得出是非常的新鮮, 同鵝肝的濃郁味相比, 這安康魚肝質地更滑, 涷涷地好似食啫喱, 咀嚼兩下之後D魚的鮮香開始從口中散發出來, 一D都唔腥而且好甘香, 真的非常特別及非常好食!之後我們仲嘆了鹿兒島A4和牛鍋, 這A4和牛佈滿雪花, 在只放了昆布的湯中淥兩淥就食得, 真的是入口即溶, 好食得不得了, 由於湯底只有昆布, 而且在水滾之後就已撈起昆布, 湯底非常清甜, 但這和牛已經是非常好食, 牛

之後我們仲嘆了鹿兒島A4和牛鍋, 這A4和牛佈滿雪花, 在只放了昆布的湯中淥兩淥就食得, 真的是入口即溶, 好食得不得了, 由於湯底只有昆布, 而且在水滾之後就已撈起昆布, 湯底非常清甜, 但這和牛已經是非常好食, 牛肉味香濃, 肉質軟林, 無論是點日式麻醬定還是柚子汁豉油都是一樣咁好食, 和牛鍋仲有配菜, 有黃芽白, 每樣少少各種類菇, 我們最後仲將一隻雞蛋打成蛋花淋在鍋中, 食埋菜飲埋湯, 超級滿足!

2018-11-07 171 瀏覽
最近,同朋友逛荃灣,無意中發現這間"福丸水產.浜燒.日本料理"好美味,很多食客都讚不絕口!裏面的食材非常新鮮,而且價錢又唔算貴,都合理!所以都有很多食客來棒場架!呢碟係新鮮鮑魚,屬於冷盤,大大隻,入口煙韌,彈牙,而且還會滲透出香濃嘅汁!呢碟係甜蝦壽司🍣,原隻鮮蝦,而且壽司飯亦非常好食!呢盤壽司真係好靚呀!有炸番薯、炸茄子等等,咬落非常鬆脆,而且大大隻,除左好食之外,還可以即影即有相,用來拍照亦可!

呢碟係甜蝦壽司🍣,原隻鮮蝦,而且壽司飯亦非常好食!

2018-10-02
2018-11-06 152 瀏覽
最近同朋友發掘到呢間餐廳🍴真係好正,裏面唔單止環境好,裝修佈置都唔錯,四周圍都好新正!每張枱都設有烤肉機,可以食烤肉,而且侍應亦會幫忙,服務真係唔錯架!而且都清潔好乾淨!呢間餐廳🍴除左食日本水產之外,仲有好多好有特色嘅日本酒供食客選擇!價錢一D都唔貴,大大杯,人手調較,多種不同口味!果實洒最受歡迎👏🏻,裡面放有新鮮果實!餐具擺放得整齊乾淨有條理,而且仲會提供紙巾俾食客用添!刺身食物一定要試,新鮮美味呀,而且擺放得非常精緻添!

價錢一D都唔貴,大大杯,人手調較,多種不同口味!

果實洒最受歡迎👏🏻,裡面放有新鮮果實!

餐具擺放得整齊乾淨有條理,而且仲會提供紙巾俾食客用添!

刺身食物一定要試,新鮮美味呀,而且擺放得非常精緻添!
2018-10-02
2018-10-26 219 瀏覽
自從很久之前同朋友係九龍區食過一間浜燒、日本料理之後,一直都好想找間高質素的浜燒料理餐廳再去享受一!踏破鐵鞋無覓處,原來係小弟居住的荃灣區附近,就已經有間高質素的浜燒料理餐廳在左近!全部食材都新鮮生猛,即叫即開,種類甚多!👍🏻👍🏻桌面乾淨企理,點了海鮮會有專人幫你燒,不用自己落手落腳,唔怕燒得唔熟浪費了食材,貼心服務值得一讚!😁😁點了大蝦和蟹蓋,全部都好新鮮惹味,職員的燒烤技術亦將食材調控得恰到好處👍👍凍柚子蜜,甜甜的好味道,食浜燒就可以潤潤喉嚨!宮崎和牛刺身,雪花均勻,色澤光鮮,很少機會會吃到生牛肉,但其鮮味令小弟留下深刻印象,令我想起早前去日本旅行的和牛味道呢!😝😝之後就是餐廳推薦的秋刀魚刺身,擺盤精美,賣相吸引,魚香味濃,魚脂味美,入口感覺鮮嫩👍🏻👍🏻壽司拼盤,吞拿魚蓉飯,壽司種類多,有油甘魚、三文魚、帆立貝、拖羅、鰻魚等等,新鮮美味,而且魚生部份厚切,絕不欺場👍吞拿魚蓉飯的魚蓉份量亦多,吃一碗飽飯作結感覺就是十分滿足呢😝😝

全部食材都新鮮生猛,即叫即開,種類甚多!👍🏻👍🏻

凍柚子蜜,甜甜的好味道,食浜燒就可以潤潤喉嚨!

近日經常OT,身心都變得有點疲累,想好好的大吃一餐發洩一下,家住荃灣的好友表示,區內有一間不錯的日本料理餐廳,水產新鮮,加上營業時間長,即使放工趕來亦可以品嚐美食,所以這天就約她來試試。上天對我尚算不薄,來到餐廳的時候已經9pm,原以為餐廳食客不多,誰知店內還有不少客人在用膳。餐廳的食物選擇非常多,當中最吸收的就是鉄板燒(1人前),價錢HK$388/位,但內容挺豐富,加上待應表示餐廳選材新鮮,那就不用再猶豫。時令沙律沙律菜相當新鮮,口感清新,車厘茄香甜,配上味道帶點微酸的沙律醋,非常醒胃。鮭魚及北海道活帆立貝這個菜式的賣相精緻,大家不要以為只是這個只是普通的鮭魚,其實它最特別的地方,是將鮭魚皮起出來,煎成金黃色直插於鮭魚肉上,入口脆卜卜,超級香脆,而鮭魚剪成正方形,就像小磚頭一樣,口感結實且厚身,魚肉肥美,油膩甘香。北海道活帆立貝帆立貝肉質厚身,口感爽口彈牙,鮮甜十足,廚師還特意採用若芽紫菜的醬汁,令鮮味提升,非常好吃。美國安格斯牛肉薄燒牛肉肉質非常細緻,入口帶有濃郁的牛肉香味,脂香豐腴,而且內裏加入了蒜片及蒽花,配上鮮蘆筍,令口感層次更豐富。海膽炒飯平日吃到的海膽炒飯,通常都是在炒飯

時令沙律

鮭魚及北海道活帆立貝

北海道活帆立貝

美國安格斯牛肉薄燒

海膽炒飯
平日吃到的海膽炒飯,通常都是在炒飯上放上一排排的鮮海膽,而這裏的炒飯則有點不同,廚師將海膽混合於炒飯當中,將海膽能完全緊黏在飯粒上,所以炒飯的色澤偏黃,個人認為炒飯的味道鮮味,細嚼時會有點甜香,而且口感不油膩,飯粒亦炒得非常乾身,讚。

味噌湯
吃過炒飯後,來一碗味噌湯,感覺很搭,很幸福。

由於這天要好好發洩,所以我與好友點了熊本白肉昆布鍋來分著吃,由於不想豚肉的鮮味被湯底掩蓋,所以,昆布湯的味道會較清淡。

主角有兩種,就是熊本白肉及蕃薯豚,而這裏最貼心的地方,是店員會為客人涮豚食,輕輕的在昆布湯內涮數秒,當看到豚肉略略的捲曲,就可以享用。

餐廳用上熊本白肉的西冷位置,肉質較薄,口感較細滑,沒有半點羶味,脂肪含量較蕃薯豚少,味道較清爽。

蕃薯豚顧名思意就是以蕃薯來餵飼,而餐廳選用腩位部份來做火鍋,油脂分佈會較重,入口時脂香味重,吃後可蘸上蘿蔔蓉酸醋汁,來突出肉香。

吃掉所有配料後,湯底還可以用來泡粥,將白飯直接加入湯底內,再加入雞蛋及蒽花就完成,泡粥的味道非常鮮味,口感綿密,帶有濃濃的蛋香味。

甜品方面,我吃的是抺茶雪糕,吃後感覺非常滿足。

2018-10-22