2015-08-08 512 瀏覽
星期天跟家人去吃晚飯,大約是8PM,這家酒家要乜無乜,唔係無就賣晒,太好生意!大蝦伊麵,中蝦size,大約有8-9隻蝦,酒樓黎講好多隻!!個汁杰杰地,芝士味不算濃,但味道不錯。海皇豆腐羹,大約分到9碗。豆腐羹足料,杰度適中。椒鹽肉牌,份量多,而且椒鹽超多,肉牌肉多,而且入味。支竹時菜,清清淡淡。支竹牛腩,是偏硬身的支竹且入味,牛腩夠林不韌。雞煲一般,沒有令我有任何印象。牛柳,份量多,味道不太濃,一般。冰陣肋骨(唔記得有冇記錯),真心好好味!濃味,酸酸甜甜的肋骨,而肋骨是炸過的,特別惹味。
大蝦伊麵
個汁杰杰地,芝士味不算濃,但味道不錯。
海皇豆腐羹
海皇豆腐羹,大約分到9碗。
豆腐羹足料,杰度適中。
椒鹽肉牌
椒鹽肉牌,份量多,而且椒鹽超多,肉牌肉多,而且入味。
支竹時菜
支竹時菜,清清淡淡。
支竹牛腩
支竹牛腩,是偏硬身的支竹且入味,牛腩夠林不韌。
雞煲
雞煲一般,沒有令我有任何印象。
牛析
牛柳,份量多,味道不太濃,一般。
冰陣肋骨
冰陣肋骨(唔記得有冇記錯),真心好好味!
濃味,酸酸甜甜的肋骨,而肋骨是炸過的,特別惹味。
2015-08-02
大蝦伊麵
支竹牛腩
冰陣肋骨
2014-06-28 640 瀏覽
今年,由於爸爸要到泰國旅行,恰巧!那星期週末正是母親節!媽媽認為下星期才補祝吧! 我們問她想到哪裡食飯?她建議到屯門良景商場的 <福滿樓>!我們晚上 8:00 前到酒樓,不用等位。 大家看看餐牌,選擇各自的心水美食! 豉椒炒聖子皇 $98/ 6 支聖子肉鮮味富嚼勁!味道香濃惹味!拌飯食一流!   蒜蓉粉絲蒸開邊生蝦 $78蝦份量剛好!部份蝦肉是帶霉!  令人失望!粉絲吸收湯汁精華,味道上的確不錯!口感軟腍腍缺乏彈性! 涼瓜班腩煲一講到涼瓜,當然是媽媽喜歡的美食!  此外,以瓦煲上可保溫!班腩軟滑入味!涼瓜不算太苦,可以接受!鹽焗雞半隻鹽焗雞肉質嫩滑有雞味!而且,整體都入味!絲苗白飯 X 4 @$10絲苗白飯充滿飯香,略嫌細碗!簡簡單單又一餐!況且,不用我們煮飯!

我們問她想到哪裡食飯?她建議到屯門良景商場的 <福滿樓>!

我們晚上 8:00 前到酒樓,不用等位。

大家看看餐牌,選擇各自的心水美食!
豉椒炒聖子皇 $98/ 6 支
聖子肉鮮味富嚼勁!味道香濃惹味!拌飯食一流!

豉椒炒聖子皇
蒜蓉粉絲蒸開邊生蝦 $78
蝦份量剛好!部份蝦肉是帶霉!
蒜蓉粉絲蒸開邊生蝦
涼瓜班腩煲
一講到涼瓜,當然是媽媽喜歡的美食!
涼瓜班腩煲
鹽焗雞半隻
鹽焗雞肉質嫩滑有雞味!而且,整體都入味!
鹽焗雞半隻
絲苗白飯 X 4 @$10
絲苗白飯充滿飯香,略嫌細碗!

簡簡單單又一餐!況且,不用我們煮飯!
2014-05-16
慶祝紀念
母親節
豉椒炒聖子皇
2013-10-04 169 瀏覽
9月22日來了這裏飲茶,因妹妹見到這間酒樓的點心好似都幾多選擇,所以諗住試下,坐係廳房入面,唔使等位,但冷氣好細,仕應話係咁架喎,跟住叫左一碗叉燒咸蛋飯及一碗叉燒瀨粉,真的幾好味喎,叉燒都好靚,飯有豉油香味,瀨粉都係,個湯係好有味的呀.跟住開始叫點心啦....惡夢開始....迷你點心拼盤,有蝦餃,潮州粉果,馬拉糕,燒賣,蝦餃個皮好厚,馬拉糕好實,潮州粉果叫正常的,燒賣都好硬架....之後有生菜,干蒸牛肉,煎腸粉,咸水角,灌湯餃,生菜正常,煎腸粉好似蒸咁,完全冇咩點煎過,好硬唔好味,灌湯餃係好怪的,個餃好大個,但入面既料有些白色一粒粒既嘢,我完全唔知係咩,同埋有些肉之類,但係冇咩味的,好難食呀,個皮超厚喎....唔識形容係咩味道,干蒸牛肉好大粒的,不過原來係山竹牛肉的加強版,好怪,味道係山竹牛肉,但係個名又叫干蒸牛肉,唔明白點解會咁. 潮州粉果個皮都好厚,入面既料就差唔多咁上下啦,咸水角唔係脆的,係淋的,好似豆沙角咁.好失望的一餐,完全唔知食完係食過D咩嘢呀....同埋唔係真的十分之平囉.

跟住開始叫點心啦....惡夢開始....

2013-09-22
2013-01-03 194 瀏覽
今日百厭仔學校放假, 我哋一家三口就去咗良景商場呢度行下, 順度去飲茶食埋早餐+午餐. 10:40去到呢間酒樓 任坐. 我哋揀近門口入幾張嘅枱, 啱啱係風口位, 女侍應即細心提醒我哋怕唔怕凍. 我哋覺得OK就坐下.喺度要讚一讚該女侍應, 雖然門口附近位置得她一人招待, 一腳踢都幾忙, 但她經常笑面近人, 手腳又快. 起碼唔會揸住點心紙舉到手軟都無人接. 茶壺無水要自己去沖嘅情況發生.叫咗:--點心孖寶(B) $22.80 X 2 鳳爪排骨飯 / 皮蛋瘦肉粥--比想像中大碗, 味道都幾好. 燒賣--夠結實唔鬆散, 有食落有好香嘅冬姑味, 正! 叉燒腸粉--饀料充足, 腸粉亦夠滑, 正! 另叫一碗鯪魚球米粉 (小點 $9.80)--無諗過小點嘅鯪魚球會咁大粒, 味道都唔錯.(幅相係比百厭仔用筷子整亂咗先影. 原本無咁肉酸.)生炒糯米飯 $7.80--上枱只係微暖, 唔夠熱. 好在味道都唔差, 腊味料亦唔少.馬拉糕 $2.80--夠鬆軟, 又唔太甜, 幾好味. 正! 茶錢$6.00一位 (百厭仔無收茶錢) , 連加一, 埋單$86.00 由於今日係平日, 11:00前有啲特價點心比

叫咗:--點心孖寶(B) $22.80 X 2
鳳爪排骨飯 / 皮蛋瘦肉粥--比想像中大碗, 味道都幾好.
燒賣--夠結實唔鬆散, 有食落有好香嘅冬姑味, 正!
叉燒腸粉--饀料充足, 腸粉亦夠滑, 正!
生炒糯米飯 $7.80--上枱只係微暖, 唔夠熱.
好在味道都唔差, 腊味料亦唔少.
馬拉糕 $2.80--夠鬆軟, 又唔太甜, 幾好味. 正!
由於今日係平日, 11:00前有啲特價點心比較平, 都幾抵食!
2013-01-02
2012-10-04 81 瀏覽
事實上已經光顧過良景的福滿樓分店好幾次的了,服務質素參差,又經常上錯食物,心想不會有下次光顧的機會。誰知昨天是住在屯門的媽媽的生日,媽媽愛到酒樓喝茶吃點心,一問到她想到那兒吃時便立刻答我「就福滿樓啦。」好吧,只要媽媽喜歡的我都願意。拿到點心紙,第一時間點了為這間食店挽回不少分數的柱侯金錢肚、灌湯餃等等。好啦,看見「西施餃」這道菜名有點一頭霧水時,我便隨便問一下服務員A:「何謂西施餃?」她看來不清楚,便問了一個穿西裝的女人,相信是這家店的主任等等的管理人員。誰不知,身為管理層的她,竟然跟我說:「下,我鬼知咩。」說罷是一陣笑聲。接著她亦隨後跟服務員A說:「(粗口),快D問下廚房啦,我鬼知呀。」Karen心中一肚火,就假設服務員A可能是實習生,不熟悉餐牌菜式,都算了。但身為管理層,穿著一套整齊西裝,予人可信可靠的感覺我才會詢問你,希望得到一個滿意的答覆。但你回敬我的是一句「我鬼知咩」? 還有,既然你答覆我的話即使指我是你負責handle的客人,如果你真的不知道西施餃是什麼 是不是應該由你親自問一下廚師會比較有誠意呢?好,算吧。始終媽媽生日,鬧事上來牽起不快就不好了。不久,柱候金錢肚就送來了。
好吧,只要媽媽喜歡的我都願意。

Karen心中一肚火
,就假設服務員A可能是實習生,不熟悉餐牌菜式,都算了。

好,算吧。始終媽媽生日,鬧事上來牽起不快就不好了。
不久,柱候金錢肚就送來了。
果然不令我失望,夾起的每一舊金錢肚及配上的白羅白每件入味入足,入口咬幾口後油份都不會跑太多

反而汁料都在口腔滾,我就是喜歡即使吃完整件金錢肚但仍有汁料殘留在口腔回味的感覺。

這客金錢肚大部份就這樣給Karen吃完,家人都吃很少。好啦,值得再點一客的。

下一道菜是一小食,名為長春卷。
即使是炸的,入口咬開亦不會全口是嘔心的油份,相信是廚師做了不少隔油去油的程序。
長春卷餡料只有蝦及少許沙律醬伴襯,稍為單調,但作為小食就算了。

其他的則有蛋黃流沙包、蟹子燒賣、糯米雞、灌湯餃、生煎菜肉包、叉燒腸粉... ...
說真的,以上的菜式跟其他典型酒樓沒兩樣,就沒了自己品牌的特色就是了。

帳單共$260,結帳後很平淡的離開就是了,沒圓滿、滿足的感覺。
題外話/補充資料: 到了三時多,心血來潮想點密瓜布甸和杞子桂花紅豆糕等甜品。 整間酒樓環視一下只有一兩名員工,我只好親自起來把點心紙交給員工, 誰知又換來一句:「靚女,廚師落哂場啦,下次自啦。」 下次?我想沒有了。
2012-10-03
慶祝紀念
生日
  • 柱候金錢肚
2012-10-02 79 瀏覽
今年中秋節晚飯免除操勞一於外出吃晚飯,還以為大人及細佬會選擇在良景人氣茶餐廳吃鑊氣小炒,原來移師邨內更舒服的滿福樓。晚飯時間侍應除送上芳香熱茶外,就是一碟不吃白不吃的焗花生,這種將花生烘得香脆微鹹的香口小零食,一向是等待食物時的好朋友,就算沒有啤酒只配熱茶也是可吃的;這家酒樓所用的茶葉質素不錯,泡出的茶有茶香及滑溜,可以一飲。酒樓推介的金銀菜煲豬肺及冬瓜盅皆同為$68,不少食客選了家裡不會常做的消暑冬瓜盅,而我家則選了清潤的煲豬肺湯, 只因洗豬肺極多工序和需時嘛,老火湯以一小瓦煲原煲送上,足夠我們飲用有餘。湯渣另上看來相當多料,當中有著很多合稱金銀菜的白菜及菜乾、一字排、豬肺及果皮,用料都是很家常,沒有什麼特別材料加入,但效果卻很有益。 一打開煲蓋已散發著濃濃的菜乾香味,菜乾洗得乾淨沒有什麼砂石或蟲蟲浮游,白菜連菜莖都煲至軟爛,證明煲了不少時間,不是高速煲的快速產品;一字排同是煲至骨肉分離,去除粗骨後的肉質不粗糙,幾條肥瘦相間的豬肉蠻好吃,湯中主菜的豬肺切成稍薄的豬肺片,如是大件厚切的口感會更豐厚,每件豬肺也乾淨軟滑,如海綿的組織配著微辣辣椒豉油,最後只餘吉碟一枚。菜乾味濃的老火湯底沒

潤肺老火湯
湯渣=多一碟餸

菜乾味濃的老火湯底沒什麼油份,鹽味很淡更能啖出那濃郁老火湯味道,加上年資不少的陳皮夠香及羅漢果的清甜,整鍋湯感覺滋潤,頗為好飲的例湯。
紙板豉油雞
晚飯優惠,視乎人數每枱皆送半隻雞或一隻雞,看其餐牌單點半隻雞也需$45,現在免費當較化算。半隻雞的雞肉及外皮也薄薄的,應該最厚肉的雞胸也只是薄薄一層,算起來其實也沒有太多肉可吃,薄薄雞皮間沒什麼脂肪,雞肉也不會太肥膩,豉油甜甜的味道只留在雞皮表面,可是軟軟沒彈性的雞皮絕不好吃,沒味雞肉也如雞皮般彈力欠奉,海報上說是新鮮雞我才不相信哩,幸而雞肉也沒有什麼冰鮮雪藏味,這款水準用來做優惠價外賣飯盒較對題。

沾雞用的薑蔥只有蔥沒有薑,無論食味或香氣都有所不足,薑雖然貴但加少許也不會太影響成本吧?!
薄CHICHI咕嚕肉片
咕嚕肉上有個米粉罩,令整碟小菜在碟子上看來沒那麼空洞。以肉片來作咕嚕肉絕對失卻傳統以一件厚豬肉炸成的質感及豐盈肉汁.沾上乾粉來炸的瘦肉片算是夠脆,只是吃著的基本是一片什麼肉汁也流失的脆身豬肉乾,所以吃來偏乾涸,薄薄的厚度吃來絕不過癮;紅紅酸甜汁調得還可以,不過可以煮得更濃更酸,這樣才可令豬肉更為惹味醒胃,甜酸汁僅僅掛在肉片,份量控制的還好,只是有些肉片也沾得不均勻,這種新式咕嚕肉不是我的茶耶。

配菜只有辣椒洋蔥,沒有加入可當飯後水果的菠蘿,所以甜酸汁也沒有一點果香;那個像是裝飾的米粉罩應以米漿擠出再炸成,如炸米粉般輕脆入口即溶,這個伴碟有點心思也不會浪費, 總比給我一座甘筍山或小花盤為佳。
物有類同1
蝦仁炒西芹送來時真是好香,幾枚大蝦仁是貴價冷凍版本,不是活剝鮮蝦仁那麼重本,幸好爽口肉質不減,鮮甜不如鮮蝦是不爭之事實,以現今價錢及份量也可收貨。西芹多汁爽脆,加上小草菇及腰果同炒更為香脆惹味, 簡單地放朵紫色蘭花一朵點綴,簡單的漂亮。

另配一碟蝦醬才是精彩,蝦醬很夠濃香,鹹中有鮮不是死鹹版本,用來炒通菜或蒸豬肉定必十級惹味!
物有類同2
我家喜歡嘗試每家食店的小炒皇,皆因每家的組合也不太相同,今次的小炒皇最後才到,所用材料跟剛才的炒西芹極相似,侍應也沒有專業地提醒客人這兩款餸菜其實有點相似唷。主要材料同是西芹腰果,只是小炒皇沒有鮮蝦而多了蝦乾、鮮魷及一點來自辣椒醬辣度, 基本是沒大分別。

蝦乾雖然不太大,其煙韌肉質比蝦米優勝很多,鮮甜味比冷凍蝦仁更高; 鮮魷切成小小的一卷還算爽口不韌,微辣味道較剛才的惹味,各有優點但作為客人卻希望試到其他食材的餸菜嚕。
正常紅豆沙
飯後免費紅豆沙同是果皮味重,紅豆煲至豆殼分離是紅豆沙基本條件,甜度不高蠻OK的水準。

街坊酒樓服務一般,週遭侍應不會主動服務,見我站起來舀湯也不會過來幫忙,態度未夠主動也;光顧幾次似乎茶市的點心水準較晚飯為佳,再來還是飲茶好了,是日中秋飯謝細佬請客!
湯渣=多一碟餸
潤肺老火湯
物有類同1
物有類同2
正常紅豆沙
  • 金銀菜煲豬肺
2012-03-10 59 瀏覽
長假期開始,首個活動就是跟大人吃個下午茶,享受一下很久沒試過的平日悠閒生活;大人說:"良景而家有間酒樓好大!",那我們去良景走走吧。自從良景商場大裝修後沒有逛過,跟熟地頭的大人左轉右轉後,在超市旁的福滿樓佔地的確蠻大,平日下午也有很多街坊在飲下午茶,這玩意我多久沒做過?! 附上印有"下午茶"的點心咭後,我們所點的淡普洱真的不濃,很多時候要求淡普也來個寫得出字的正常版本,這裡就做到客人要求了;現今流行配多一壺熱水的份量剛好足夠我們飲用。所用茶葉只算一般,泡出的普洱茶不太有茶香及滑溜,總算是杯熱中國茶。煎蝦米腸新鮮煎起,不是以來貨蝦米腸煎成外脆內軟的水準,蝦米香蔥份量不少,令本來軟滑的腸粉添上鮮味及蔥香,只是所配麻醬及甜醬味道不算好,未能成為美味混醬煎腸粉。在下午茶特價紙仔中發現竟有鮮蝦腸的名字,點之!腸粉中每條用上幾枚冷凍細碼蝦仁,以這特價也不會用上真正大蝦仁了!現在的冷凍蝦仁處理得宜,一般都很清潔沒污物,也做到爽口有蝦味,這裡的也不例外,只是真的有點細小!可能正價鮮蝦腸的蝦仁大小會有所不同;腸粉顏色米白外觀看似很厚,其實是蠻軟糯且不黏筷,這款不太透明的特價腸粉又真不錯! 所配豉油調得濃
下午茶沒花假

煎蝦米腸
特價鮮蝦腸粉
在下午茶特價紙仔中發現竟有鮮蝦腸的名字,點之!腸粉中每條用上幾枚冷凍細碼蝦仁,以這特價也不會用上真正大蝦仁了!現在的冷凍蝦仁處理得宜,一般都很清潔沒污物,也做到爽口有蝦味,這裡的也不例外,只是真的有點細小!可能正價鮮蝦腸的蝦仁大小會有所不同;腸粉顏色米白外觀看似很厚,其實是蠻軟糯且不黏筷,這款不太透明的特價腸粉又真不錯! 所配豉油調得濃濃甜甜的,跟味道較淡的腸粉很配,尚算不俗!
懷舊雞絲粉卷
懷舊點心中有我喜歡的雞絲粉卷,這老點需時更久,一打開蒸籠已證明是新鮮蒸起,白色粉皮保持完整沒有一夾就碎開,以筷子一試其質感跟腸粉有點分別,沒有那麼柔滑但又不太像來貨河粉,略厚又滑溜的粉皮更加飽肚;餡料除雞肉外,還有甘筍絲、椰菜絲及綠色菜葉,蔬菜比例比肉還多,也是舊式粉卷那種調味,像是那些年在茶居吃粉卷的日子.........只是餡料味道雖佳但肉團做得較軟糊,要是有點爽口如木耳作餡會更出色,加上甜豉油後像吃另一道份量較少的腸粉,賣飛佛!
娥姐粉果
一如其他娥姐粉果般,這三隻粉果也是晶瑩飽滿,澄麵皮柔韌性可再強一點,現在的比較黏口彈性稍低,食味稍遜;娥姐用了蝦、香茜、豬肉包粉果,令其看來有點像香茜餃,調味比較偏淡就可以嚐到更明顯芫茜香,店方也另配一碟純辣椒油,增加一點刺激。
好久不見魚翅餃
很久不見的另一道點心是魚翅餃,餃子間突出幾條素翅以證真身,故意的嗎??包得像雞冠的餃子內是豬肉、西芹、甘筍、木耳等,所用材料較為爽口沒那麼黏口,幾條晶瑩素翅柔軟又易斷,沒味道的只有外型點綴一下,繼粉卷後另一令我回到那些年的點心。
多吃菜
我家一向喜歡在酒樓油菜,價錢當比自家的貴,只因通常都灼得翠綠油潤,這裡也算合格;大大條芥蘭莖很考牙力,只欠菜甜而已,加豉油比蠔油更能嚐到菜味,感覺良好。
三色湯瀨
下午茶特價粉麵還包括各款燒味粉麵,大人點的雞鴨湯瀨大大一碗,作為晚飯也足夠!份量不少的瀨粉顏色米白,不是用上透明越南檬粉,加入燒鴨汁的湯底還算夠味, 伴淡味瀨粉也不會不夠味;白切(鹽焗?!)雞肉不厚肉質不會太軟,雞皮薄薄的不太肥美,鹹度足夠的雞肉用來下飯也可以,燒鴨出奇地香,令整碗湯粉飄著誘人的燒味香,鴨胸肉入味不粗糙,可以一吃的燒鴨水準。薑蔥磨成如海南雞飯般淺綠色的非常細碎,當中薑茸比例很多,成本較貴也更有誠意,十多元是抵食的。
泛紅山竹牛肉波
山竹牛肉波蒸熟後顏色仍帶紅,看來有點恐怖但也證明不是翻蒸水準,要是翻蒸顏色會更黯黑的嘛。
用力打之鯪魚球
鯪魚球以筷子一夾已知彈力十足,大人評為師傅應曾用力撻過才有如此彈力的魚肉,很有心機做的另一款點心;魚球內混有腊腸粒及芫茜粒,份量也不是寥寥幾粒,算得足料也更甘香。
雞包仔,推!!
看到點心水準不錯,又另點幾款包點外帶;叉燒包外型對辦,微笑不爆口的包子包功良好,有小妹的水準,哈!!雪白外皮擀得薄而軟,微甜的伴著全瘦叉燒已是最佳拍檔,所用叉燒還帶有點焦脆,多層焦香的食味又多點變化,可是芡汁較少令包子吃來較乾,鹹比甜多的叉燒包吃來仍不錯的。

雞包仔也是微笑著的,外皮跟叉燒包的同是有質素,傳統雞包仔餡料如雞肉、冬菇、香茜、蝦仁完全沒缺少,每個包子的餡料算得均勻,最重要是真的有薑汁味! 這才是真正的雞包仔味道,欠缺薑汁味的雞包仔,總像只有軀殼沒靈魂,這裡的很對辦呀!!!

奶黃蓮蓉壽桃每個表面輕輕彈了色素,看來也像個桃子,奶黃及白蓮蓉兩者皆同在包子裡,以肉眼看來也覺得兩種甜餡也蠻滑溜,不過我還是喜歡單一的蓮蓉壽桃多一點,奶黃還是單獨來吃更能嚐到其香味。
大包整多兩籠
雞球大包其實不算太大,只佔蒸龍3/4也未夠巨型呢,菜肉餡如雞包仔般同是有點薑汁味,也許一餡兩用吧;還有一粒蠻乾蛋黃、有調味的雞腿肉、粉紅色洋火腿粒,材料還算得豐富,吃來有點大型雞包仔的味道,以一個作早餐定很滿足。

本來對這家屋邨酒樓信心不大,光顧後發覺其實水準又不致很差,尤以幾款懷舊點心更不錯,雖然下午茶的"優惠"價格不是真的那麼便宜,起碼環境整潔坐得舒服又不算很嘈雜,算得可以了;也許我們有點運, 遇到的阿姐侍應態度不錯之餘還會閒聊幾句,街坊酒樓來說蠻不錯的了。
下午茶沒花假
雞包仔,推!!
  • 雞包仔
  • 魚翅餃
2012-01-25 41 瀏覽
呢間酒樓簡直不知所謂!新開張唔夠兩個月我地去食第一次,上錯幾個菜,尚幸係菜色可以, 而且上錯菜都只係個人錯失, 算!一個月後第二次去食, 由8點半食第一道菜之後, 幾乎每隔半小時先黎另一個菜!本來已經冇下次, 但因為過年難訂位, 加上投訴後經理親口答應過年時一定會改善, 只好再次訂位....今日大年初一, 每個菜平均一樣要等超過半個鐘, 兩個鐘黎三道菜!! 我地都忍住, 點知炸子雞凍,翅又凍又腥, 翅之後居然上點心....食完點心已經有人拿生果同水餃黎!!! 我地仲有幾個菜未黎(魚, 鵝掌, 發財好事), 居然同我地上單尾!!! 大年初一食餐飯食到菜涼人餓, 真係咁大個人第一次!! 我地見到水餃忍唔住叫埋單, 經理居然連check下我地食左咩未食咩都唔做就黎收我地錢!!! 上唔切菜可能係廚房既錯, 客人發哂脾氣仲黎亂收錢, 咩酒樓? 咩經理? 咩集團? 出品幾ok都假, 以後一定冇幫襯!!

呢間酒樓簡直不知所謂!

2012-01-23
2011-10-08 44 瀏覽
我時常話好的店在任何地方都可以有.可惜屋邨酒樓時常俾人評為無服務.食物難吃.任至環境欠佳.現在領匯主理的屋邨商場革新.有很多店都係新店.不需擔心食店的環境.在環境而言良景商場呢間福滿樓也算落本裝修.外在美是有的..可惜內在問題仍多.沛頭15分鍾我不在現場.只係我媽媽等位拿位..我一出現.我媽媽向我說.間店的店員好亂.叫拿飛問左好耐..我想話唔搭枱.又話全場搭枱.點解要搭枱?不是人客爆滿.是人客走了.沒有人清理.客人想加水也要自理..裏面的待應10個人,有10個黑面..有些做到眼淚都流出來..中途:有待應要拿走我媽媽放東西的椅.只留一句.椅不可放東西.就搬走..連撘枱叔叔.也評論.人說話要有技巧..可以同客人講.我俾張圓椅你..這樣才是雙鸁局面....服務的確一般..但食物仍可接受...凍燉奶:為何無熱?凍的燉奶吃不出香味同滑程度.我覺得夠滑.奶味適中,至少中間不會有1個1個洞..也是水準之作..身煎堆:夠熱.上手熱辣辣.咬下去,十分香口...珍珠雞:估不幾大隻.好乾身.糯米香味好重.內裏蛋黃佔大多數.我覺得好好食...另外一種點心我無食..不評論,,我不敢用金玉其外.敗絮其中來形容..
表面環境不俗

服務的確一般..但食物仍可接受...
點解無熱??
煎堆:夠熱.上手熱辣辣.咬下去,十分香口...
另外一種點心我無食..不評論,,

我不敢用金玉其外.敗絮其中來形容..食物的確不過錯..無論如何.我只係良景邨過客.就算什麼都好.回頭機會也不大
2011-09-17 68 瀏覽
是日再行屯門菠蘿山,今日決定跨越它,目標元朗下白泥附近有食肆的地方只有良景商場,不過往年從女友人口中得知商場開始大裝修,鋪頭大執位,攪到他們無啖好食.近期看食評先知商場開始加入餐廳,其中一間為酒樓,因為地下條食街我沒興趣,又不想麥記和大記,於是去飲早茶好了酒樓位於商場新開立的四樓,亦暫時是商場唯一的酒樓,所以九點左右都已經有十數人等緊位,因為我肯搭枱,即時有得入,商場內冷氣不足,幸而酒樓內冷氣夠涼快.點知張枱仍未執,椅子又不夠數仲要叫極都無侍應理~因為坐近收銀處旁,見經理計緊帳單,我忍不住請他拿椅子和開茶,最後轉折兩回,他才叫到位侍應前來幫我...眼看場內尚算大,但侍應數埋不夠十位呢,人手絕對非常不足驚點心出爐的時間耐,友人也著我先點一些點心.星期日九點後的價錢已經是正價,特點22.8,大點$18.8,中點15.8,小點12.8,屋村區來說,實在非常進取!白灼油麥菜索價$18,因我每餐盡量要菜,無奈下都要!!菜灼耐左,梅淋淋,用甜豉油釣下味也很快清掉.羅漢齋腸的腸粉皮望落好厚,但質感竟然好嫩滑,配甜甜豉油真的很好吃.而素菜餡有菇有瓜,清爽有勁,最緊要沒有連帶我最怕的透明獻.(外面的素菜
是日再行屯門菠蘿山,今日決定跨越它,目標元朗下白泥
附近有食肆的地方只有良景商場,不過往年從女友人口中得知商場開始大裝修,鋪頭大執位,攪到他們無啖好食.近期看食評先知商場開始加入餐廳,其中一間為酒樓,因為地下條食街我沒興趣,又不想麥記大記,於是去飲早茶好了

仲要叫極都無侍應理~
茶,不夠香

白灼油麥菜索價$18,因我每餐盡量要菜,無奈下都要!!
菜灼耐左,梅淋淋,用甜豉油釣下味也很快清掉.
灼菜,貴了點
羅漢齋腸的腸粉皮望落好厚,但質感竟然好嫩滑,配甜甜豉油真的很好吃.而素菜餡有菇有瓜,清爽有勁,最緊要沒有連帶我最怕的透明獻.(外面的素菜餡好興有呢味野的
齋腸粉,皮滑餡足
炸蝦角很久沒吃了,這個蝦角樣衰衰,反之有內涵喎,蝦肉爽甜,還超多汁呢.
蝦角,有內涵
期後的辣汁蒸牛根...雖然我不吃得辣,之旦係牛根是我最愛!!!忍不住了
辣汁味道並不辣,主要帶點黑椒香,實在惹味.牛根每條大大的,每條都好軟淋,膠到個咀都黏得埋呀
牛根,我至愛
這個香芋紫米卷,點估到係...芋片包住一條紫米糯米飯orz.我還以為是包點呀:mad好在味道都不錯,而糯米飯加入紫米,給黏糯的飯卷加些咬口感,重要係油份比一般炒糯米飯為少,算是一個健康點心吧.
香芋紫米卷,原來是這樣...
本來想點個魚翅餃,不過見有個松子西施餃,好奇之下就試下.三角型的餃子,裡面是松子仁,翠玉瓜粒和蛋白碎,好得意的配搭啊
味道清淡宜人,配料亦不失健康,只是個餃皮厚了些少.
西施餃,配搭特別
十點後酒樓外人潮擁擠,但店內很多枱也沒侍應執,形成外面人等枱,內面枱等人.雖知一間酒樓服務幾條村(近的有山景村,良景村&新圍苑),人數可不是說少呢!店方實在有必要監控其管理.最後廁所要到酒樓隔離個商場廁所,哇...衛生程度令人震驚!=_="
2011-09-11
2 分鐘 (堂食)
$70 (早餐)
蝦角,有內涵
齋腸粉,皮滑餡足
牛根,我至愛
  • 松子西施餃
  • 辣汁蒸牛根
  • 炸蝦角
2011-09-01 26 瀏覽
今日係星期日 , 我地返左去同媽媽飲茶 , 近近地去左福滿樓飲茶 , 新開張都係第一次黎飲乍我地3個大人 , 1個小小朋友 , 環境上其實都無諗過有驚喜 , 所以都係平常心咁叫野食叫左部份例牌點心 ............山竹牛肉 , 肉質都ok 芝士春卷棒 , 就係因為叫佢幾靚先買 , 估唔到食落去真係色香味都齊呀 香煎南瓜餅 , 本身我唔係好食呢d野架 , 但係因為個女叫食既關係 , 所以俾左小小佢食 , 自己又食小小 , 估唔到又ok wor 蘿蔔榚 / 芋頭榚 / 馬蹄榚 , 竟然可以係張點心紙入面選擇要邊隻口味 , 咁當然係想食哂三樣啦 , 有諗頭有諗頭 , 十分buy佢 蝦餃除左個皮厚左dd之外 , 內裡味道適中燒賣肥豬肉份量極少 , 可見都著重健康而做 , good ! 呢個荷葉飯巴閉喇 , 哈 ! 因為我叫呢個飯時 , 老婆大人話你叫左我唔食架 , 到最後佢食左d魚 , 之後話又幾好食wor , 當然到最後連飯都有食 , 仲讚佢幾好味 , 的確係好味過某d名牌酒樓好多 雞頭大包聽就真係聽得多喇 , 食就真係第一次食 , 材料上我就真係唔知同原裝既一唔一樣 , 我就覺得同

叫左部份例牌點心 ............
山竹牛肉
山竹牛肉 , 肉質都ok
芝士春卷棒
香煎南瓜餅
三色煎榚
蝦餃除左個皮厚左dd之外 , 內裡味道適中
石班荷葉飯
雞頭大包
雞頭大包聽就真係聽得多喇 , 食就真係第一次食 , 材料上我就真係唔知同原裝既一唔一樣 , 我就覺得同雞包仔係一樣 , 只係沙煲咁大個雞頭大包幾特別 , 味道都ok架

um . . . .除左酒樓內部裝修一般般同埋冷氣唔夠外 , 大致上都係好 , 食物竟然出奇地好味 , 令我十分有驚喜 , 食得特別開心 , 酒樓上我諗要改善既係佢係牆上既熱水水口 , 因為果個行人路位比較上危險 , 若可改善呢點及冷氣 , 效果上會更更更更佳 , 有待改善改善
2011-08-21
雞頭大包
石班荷葉飯
  • 荷葉飯
2011-08-30 24 瀏覽
樓吓商場有間 (福滿樓 )新開張 裝收都幾靚架,又有任飲.任食火煱.一於去試吓先.~~一去到更係叫啤洒先啦.開頭啲服務都OK咖...叫個沙爹湯底.好似唔洗錢咁成煲都係沙爹醬.煲一陣成煲燶哂 .原來隔籬幾張枱都係咁燶哂.仲開始有火藥味.我啲野食去左邊呀.又要追.追幾次我都唔同佢計教.仲要叫乜冇乜..我都開始火火地.點知比隔籬枱果位大陝快我一步.捉住呀經理連還開火.又話啲食物唔得新鮮.又有味.有叫乜冇乜.....比佢鬧哂我想鬧果啲.....冇計啦.湯底黎左.啲好新鮮又好好味的食物到哂.想閃都唔得.只好繼續食.......唔對路呀我同老婆一路食一路流汗好熱呀!!!!!!!!我叫呀經理先生可唔可以開大小小泠氣.點知比佢先發制人(經理先生話::我都冇計領匯係咁咖啦.係得咁小泠氣.我都好熱呀)之後我唔出聲.我心念呢間洒樓應該好快會結業...我都未見過去洒樓食野果啲人一路食一路流汗.泠氣唔夠凍以經係死罪........食火煱食到成肚火...冇下次..除非成個屯門冇晒野食啦.如果唔係你請我再去都要念得清清楚楚呀..........
叫乜冇乜
2011-08-13
叫乜冇乜
2011-08-03 89 瀏覽
媽咪得閒四圍行, 走到由領匯管轄的良景商場一逛,好幾個月來重新裝修改頭換面;她見到<福滿樓> 於 7月18日已經開張,有日她帶爸爸來飲茶後,覺得質素不裕! 於是,她打算帶我們來食晚飯,亦是時候請細佬的初戀女友食餐飯。我們一行 5 人,晚飯時段不用等位! 坐下一看濕紙巾背面,原來 <福滿樓> 為飲食集團經營,在香港已經有好幾間分店,全部位於公共屋邨,相信屯門分店是最新一間。 依然是一般酒樓格局,當然有水晶燈....等等。沒有什麼特別!這裡大約坐上半場食客,以新開張酒樓來說,已算是多客!附近公共屋邨為多,做街坊生意,定價合理!媽咪建議每人選擇自己喜歡的食物,各自各精選! 果然好主意!原來大家喜歡食煎炸香口的美食!所有食物大約 10 分鐘後上枱,比預期快! 我的選擇:鎮江焗肉排 $58起初落單時,叫了石鍋焗肉排 $65,可惜,酒樓方面暫時未有石鍋,只好要鎮江焗肉排。啡黑的鎮江肉排以炒過的洋蔥墊底上碟,份外香! 鎮江肉排以 鎮江醋醃製,酸味攻鼻! 灑上白芝麻,令人幾開胃! 份量尚可,每人兩件。酸甜味道調教得恰到好處!肉質鮮嫩肥美!食鬼滋味! 細佬女友的選擇:粟米
屯門 <福滿樓>
我們一行 5 人,晚飯時段不用等位!

附近公共屋邨為多,做街坊生意,定價合理!
價錢多數為 $58
媽咪建議每人選擇自己喜歡的食物,各自各精選!
果然好主意!原來大家喜歡食煎炸香口的美食!
大家喜歡食煎炸香口的美食!
所有食物大約 10 分鐘後上枱,比預期快!

我的選擇:鎮江焗肉排 $58

啡黑的鎮江肉排以炒過的洋蔥墊底上碟,份外香!
鎮江肉排以 鎮江醋醃製,酸味攻鼻!
鎮江焗肉排
細佬女友的選擇:粟米斑塊
用上新鮮魚連魚皮 "起肉",沒有腥味!
但是,不肯定用上哪種魚?薄薄的魚塊肉質嫩口,炸得很鬆脆,炸魚用的油並非所謂的萬年油,炸出來薄薄的炸漿較為白晢;配合甜美的粟米汁!十分匹配!
令人回味無窮!略嫌粟米汁不太夠!
粟米斑塊
媽咪的選擇:瑤柱竹笙浸翡翠 $58
翡翠正是時菜,連侍應都不知道!一上枱才知道時菜是娃娃菜。
這一道菜是全枱最清淡!加上少油!十分健康!完全符合媽咪的要求!
瑤柱份量不算多,尚有一點鮮甜味!
竹笙本身無味,全靠索汁才會好食!竹笙很爽身!相當有口感!
瑤柱竹笙浸翡翠
爸爸的選擇:鮮檸脆雞件 $58
賣相看來倒是不錯!可惜,食起來炸粉太厚,不夠鬆脆!
炸粉的厚度與雞件的厚度是 1 比 1 比例。用上的油肯定用過很多次!
炸得較深色!雞件肉質嫩滑; 至於,西檸汁的甜酸味,恰到好處!
鮮檸脆雞件
細佬的選擇:美極爆海生蝦 $68
蝦是海蝦,不是雪藏蝦,亦不是新鮮蝦!
蝦肉質帶一點霉!
以美極鮮醬油來爆蝦,非常惹味!
正好用來掩飾不新鮮的蝦!
用一些炸過及染到七彩的米粉墊底,很有趣!
這碟是唯一食剩的一碟!
美極爆海生蝦
埋單時,送上甜品

甜品:南瓜露
另一選擇是紅豆沙,實在太普通!我較喜歡南瓜露!況且,南瓜很健康!含有蛋白質、胡蘿蔔素等,可由人體吸收後轉化為維生素A;亦可有助腸胃蠕動。
南瓜露甜味剛好,質感香滑!
西米煮得夠透夠腍!食完]甜品,令這餐晚飯更圓滿!
南瓜露
可能新開關係,為留住食客,服務方面要做得好,侍應不斷換碟,算是不錯!

以公共屋邨酒樓而言,價錢合理!平均每人消費不用 $100 !食物質素尚算滿意!
2011-08-01
屯門 <福滿樓>
附近公共屋邨為多,做街坊生意,定價合理!
鎮江焗肉排
大家喜歡食煎炸香口的美食!
瑤柱竹笙浸翡翠
鮮檸脆雞件