2017-07-11
昨天為外公大壽,我們一家早前已決定前往禮賓傅慶祝及吃晚飯。看到2016 Hong Kong Tatler Best Restaurant獎狀時,我對餐廳菜式更是期待!餐廳的西式牆身設計配上中式茶樓的餐具,給人親切的感覺菜單菜式可謂老少咸宜,當中既有適合老人家的花膠燕窩,亦有年輕人們喜愛的雞翼與牛腩。羊肚菌燉螺頭湯非常鮮甜清新,而且有豐富的材料。口感彈牙的迷你鮑魚配上薄脆多士,對我而言是嶄新體驗!鮑魚口感彈牙,多士又好脆,食完1件,會好想食多20件牛腩味道濃郁,咸度適中,且肉質鬆軟。呢個花膠扒堅係正!膠質豐富又軟又嫩又入晒味!外公外婆讚不絕口!菜膽好清甜又嫩口,腐竹好香之餘仲吸晒上湯粕既鮮味,口感清新炒鮮奶配上頗多鮮蟹肉,毫無偷工減料之嫌,仲好鮮味,鮮奶炒得好滑,好食!糖水甜度適中,可嘗出淡淡合桃味,當中更有磨得極微細既合桃粒,口感十足,廚師功架十足,正呀!儘管禮賓傅的價錢較高,但在慶祝重要日子及節日時,仍會積極考慮再次光顧,只因其氣氛及菜式確實物有所值!
羊肚菌燉螺頭湯非常鮮甜清新,而且有豐富的材料。
牛腩味道濃郁,咸度適中,且肉質鬆軟。
菜膽好清甜又嫩口,腐竹好香之餘仲吸晒上湯粕既鮮味,口感清新