2017-07-11 592 瀏覽
昨天為外公大壽,我們一家早前已決定前往禮賓傅慶祝及吃晚飯。看到2016 Hong Kong Tatler Best Restaurant獎狀時,我對餐廳菜式更是期待!餐廳的西式牆身設計配上中式茶樓的餐具,給人親切的感覺菜單菜式可謂老少咸宜,當中既有適合老人家的花膠燕窩,亦有年輕人們喜愛的雞翼與牛腩。羊肚菌燉螺頭湯非常鮮甜清新,而且有豐富的材料。口感彈牙的迷你鮑魚配上薄脆多士,對我而言是嶄新體驗!鮑魚口感彈牙,多士又好脆,食完1件,會好想食多20件牛腩味道濃郁,咸度適中,且肉質鬆軟。呢個花膠扒堅係正!膠質豐富又軟又嫩又入晒味!外公外婆讚不絕口!菜膽好清甜又嫩口,腐竹好香之餘仲吸晒上湯粕既鮮味,口感清新炒鮮奶配上頗多鮮蟹肉,毫無偷工減料之嫌,仲好鮮味,鮮奶炒得好滑,好食!糖水甜度適中,可嘗出淡淡合桃味,當中更有磨得極微細既合桃粒,口感十足,廚師功架十足,正呀!儘管禮賓傅的價錢較高,但在慶祝重要日子及節日時,仍會積極考慮再次光顧,只因其氣氛及菜式確實物有所值!
昨天為外公大壽,我們一家早前已決定前往禮賓傅慶祝及吃晚飯。
羊肚菌燉螺頭湯非常鮮甜清新,而且有豐富的材料。

牛腩味道濃郁,咸度適中,且肉質鬆軟。
菜膽好清甜又嫩口,腐竹好香之餘仲吸晒上湯粕既鮮味,口感清新

2017-06-27
呢個夏天認真多姿多彩!好像蘭桂坊由7至9月為大家呈獻上夏日狂潮派對,於蘭桂坊內舉辦連串活動,為食的我當然盯著那17間於蘭桂坊內的餐廳推出的啤酒菜式吧! 在17間當中我選了再次到訪禮賓傅 Lai Bun Fu,因為中菜要融入啤酒絕對不是一件容易的事,所以首選來到這兒看看能帶出什麼驚喜給客人! 再踏進來環境依舊雅緻這趟坐在餐廳中央(上一趟在貴賓房內用膳),又別有一番熱鬧的感覺! 我們要試的是蘭桂坊Summer Vibes嚐味套餐$480/位,連甜品共有六度菜式! 先來蝦多士用上可愛的原型賣相十分 精緻,多士炸得挺鬆脆內裏還釀著一少件邪惡的鵝肝,而鮮蝦亦都算爽甜,第一道菜就這樣魔鬼真的有點驚喜! 接下來大廚聰明地換上較清香的蛋白啤酒炒桂花魚,桂花魚肉質紮實, 配上入口帶有幽幽槐花香氣的炒蛋白,成件事也討人歡喜的! 緊接著這菜是啤酒燴鴨,鴨肉已被炆至軟淋吃下酥香,被啤酒餵過的鴨肉更減去不少油膩,這做法我也可以在家效法一吓呢。 吃過濃味的啤酒燴鴨後接上來 一客香甜的雲腿高湯浸津白,鹹香雲腿配上淋甜的津白,及香口高湯總是不會令人失望的! 單尾來一客禮賓傅炒飯尤記得上一趟吃過印象頗深,一角淋

單尾來一客禮賓傅炒飯尤記得上一趟吃過印象頗深,一角淋滑的鮑魚為整個炒飯增添不少貴氣呢!

最後甜品是蛋白杏仁茶可惜我唔太愛吃杏仁的味道,唯有交畀車爸爸幫我纖滅它吧!最後如果大家都有興趣去蘭桂坊湊一湊熱鬧就可以連結到FeedMe Guru在7月8日至9月8日期間訂座輸入我的獨家優惠*MaggieBeer* 更可全單減$88呢,希望各位讀者也飲和食得,開心過炎夏!
2017-07-07 330 瀏覽
夏日炎炎正好眠!不過都可以大飲大食吓嘅!蘭桂坊喺7-9月期間有嘢玩又有嘢食,講緊嘅係夏日狂潮派對,仲連同而肥美達人和蘭桂坊內17間餐廳一齊起哄推出啤酒菜,講到酒又點會少咗我一份啊今次先去禮賓傅食啤酒中菜先啦!第一次嚟禮賓傅感覺幾正!正氣得嚟有貴氣!最鍾意呢個指南針擺設好鬼型仔。廢話少講今晚食呢個呼Summer Vibes嚐味套餐$480位,咁究竟有咩食等我逐一試過您哋睇啦!第一味鵝肝蝦多士夠肥美喇掛?脆卜卜嘅多士入面有件仔鵝肝,再整多隻新鮮大蝦邊有得輸呀!再嚟係蛋白啤酒炒桂花魚,蛋白慢慢滲出酒香好正嘅味道,如果蛋白再滑啲就不得了,桂魚肉質不難滑溜最緊要火喉啱,好彩呢個都唔錯。跟住有重口味嘅啤酒燴鴨,鴨肉有三,四件唔會好肥食落夠淋身,都炆得幾入味。重口味完到清新嘅雲腿高湯浸津白,金華火腿咸香度不錯,津白又淋又甜好味道。最後緊係要整碗禮賓傅炒飯先夠完滿啦!有一粒煙韌鮑魚都奚幾有咬口,炒飯好香唔係好乾身的那種口感,但又幾得我歡心。最後甜品有蛋白杏仁茶,大大碗好慷慨的份量,味道須未最濃香但也算合格。睇完大家想唔想食先?益吓大家啦去肥美達人個網站訂檯入我個優惠碼*CheBaBaBeer*即減$8
今次先去禮賓傅食啤酒中菜先啦!
第一次嚟禮賓傅感覺幾正!正氣得嚟有貴氣
最鍾意呢個指南針擺設好鬼型仔

最後緊係要整碗禮賓傅炒飯先夠完滿啦
睇完大家想唔想食先?益吓大家啦去肥美達人個網站訂檯入我個優惠碼*CheBaBaBeer*即減$88抵冇!
2017-07-04 396 瀏覽
禮賓府向來都是名人食府,食物水準穩定,上次光顧已經是半年前的事,很開心地發現了,在蘭桂芳 Summer Vibes 夏日狂潮派對的餐廳名單上有佢的名字,設計了一份$480 六道菜、以啤酒入饌的菜單,今晚吃過,兩道啤酒菜式為味蕾添新意,蛋白啤酒炒桂花魚的蛋白充滿啤酒香、但無酒之甘,啤酒燴鴨的醬汁味道豐富,此外,招牌鵝肝蝦多士水準不失,物價所值。 六道菜式不多不少,剛好夠飽。 鵝肝蝦多士 先到,上次已經品嚐過,依然回味無窮,炸得香惹,造型盞鬼,有頭有尾,某個角度看似大著肚子的全只蝦。 蝦膠緊貼多士,又加上黑白芝麻,新鮮蝦肉香甜有彈性。 內藏鵝肝,份量不算多,剛好添豐腴而又不過膩,真的酥香鮮美,回味無窮! 接下來的 蛋白啤酒炒桂花魚,外表看來如一般的煎班片,這件桂花魚的肉質鮮嫩,厚實不鬆散,可以媲美,處理出色。 整道菜的特別之處藏在蛋白內,吃之,啤酒甘香湧出,添加層次而沒有影響菜式之味道。 另一道 啤酒燴鴨,啤酒早已混合在醬汁內,甘香麥味並不明顯,但調味相當出色,十分濃郁滋味,可惜鴨的肉質有些失分,厚肉之處不夠嫩滑。 雲腿高湯浸津白 是相對平常的一道,每位計的套餐之常備菜式,

2026 瀏覽

六道菜式不多不少,剛好夠飽。

鵝肝蝦多士

蝦膠緊貼多士,又加上黑白芝麻,新鮮蝦肉香甜有彈性。

啤酒燴鴨
啤酒燴鴨

雲腿高湯浸津白
雲腿高湯浸津白

雲腿高湯浸津白 是相對平常的一道,每位計的套餐之常備菜式,味道富層次,鹹香討好,湯甜津白腍嫩,恰到好處!

禮賓府炒飯
禮賓府炒飯

本來期待的 禮賓府炒飯 竟然有些失準,鑊氣有所不足,口感失分,但材料豐富,鮑魚及帶子等等,汁多味美,尚可接受。

蛋白杏仁茶

蛋白杏仁茶 是最理想的飯後甜點,甜度適中,幼滑可口。

座椅難免有多少擠迫,但裝潢富香港殖民地、或上海灘年代之風格,在此用餐增一分優越感。

蛋白杏仁茶
2017-07-03 8758 瀏覽
位於中環安蘭街的「禮賓傅」,主打中式Fusion菜,將傳統中菜配上特式食材及煮法,製作出精巧細緻的菜餚。踏進禮賓傅,彷彿置身於舊式高級中菜館,餐廳天花裝上大型水晶吊燈,牆上掛滿黑白舊照,又擺放着留聲機作裝飾,店內一直播着「玫瑰玫瑰我愛你」等舊曲,環境舒適雅緻,適合與友人相聚傾談。「週六午餐」已包含九道菜連甜品,不用煩惱要點什麼,真好!放假可以悠閒地「飲啖茶,食個包」,確實寫意!象拔蚌仔配粉皮、麻辣花膠雲耳秋葵雞絲粉皮就吃得多,象拔蚌粉皮就第一次食。象拔蚌鮮味爽口,而粉皮頗嫩滑。而麻辣花膠雲耳秋葵其實只是微辣,很開胃。龍蝦湯、桂花魚老雞燉鹹酸菜湯嘗過頭盤,就到兩款湯,一中一西,以小杯盛載,份量的骰,每杯兩三口便喝完,由於兩款湯水都比較濃味,建議湯與湯之間喝點清水,清一清味蕾。「桂花魚老雞燉鹹酸菜湯」裡面有燉肉及鹹酸菜,有趣的是,味道有點像胡椒豬肚湯。「龍蝦湯」味道濃郁杰身,裡面還有嫰滑的龍蝦肉。欖角蒸班骨配炒蘿蔔糕、沙汁明蝦球班骨用上欖角調味,好惹味,亦都很軟腍。而蘿蔔糕煎得外脆內軟,很足料。蝦球沾上薄薄的蛋漿去炸,很鬆化,廚師控油功力可見一班,。配上甜甜酸酸的沙汁,還有漂亮的食用花作裝

「週六午餐」已包含九道菜連甜品,不用煩惱要點什麼,真好!
放假可以悠閒地「飲啖茶,食個包」,確實寫意!
象拔蚌仔配粉皮、麻辣花膠雲耳秋葵
龍蝦湯、桂花魚老雞燉鹹酸菜湯
「龍蝦湯」味道濃郁杰身,裡面還有嫰滑的龍蝦肉。
欖角蒸班骨配炒蘿蔔糕、沙汁明蝦球
蝦球沾上薄薄的蛋漿去炸,很鬆化,廚師控油功力可見一班,。配上甜甜酸酸的沙汁,還有漂亮的食用花作裝飾,好味!
南瓜燴安格斯牛腩、桂花鮑魚炒素翅
牛腩切成方粒,肉質鬆嫰,富油香,南瓜也索滿了牛油香,浸在帶有紅酒味道的醬汁中,令人齒頰留香。而桂花鮑魚炒素翅是將鮑魚切絲配上芽菜及素翅,以雞蛋炒起,吃落清淡。雖然這道菜表面沒有炒焦的痕跡,但吃落卻帶「炒燶鑊」的味道,略嫌失色。
禮賓傅炒飯
炒飯粒粒分門,加入黑松露去炒,所以十分香口。另有鮑魚粒、帶子及蔥花,不錯。
蛋白杏仁茶 配 天山雪蓮燉雪耳
蛋白杏仁茶的杏仁味香而不濃,又有蛋白香,吃過喉嚨感到滋潤。
至於天山雪蓮燉雪耳,「冰糖」味道很重,甜而不膩。
2017-06-30 6830 瀏覽
喺中環村過上蘭桂坊嗰個斜路轉彎 行到入嚟行仔 上到 呢禮賓傅, 你們一打開門口就會見到 一啲簡單嘅 中式 擺設, 未入到去已經感覺到好優雅見到佢擺咗個銅鑼喺度真係有小小 自然反應 忍唔住想 敲打 幾下😂😂中式嘅裝修 光潔 整齊 座位寬敞 坐喺度食飯都幾舒服, 天花板 掛住幾盞 華麗嘅水晶燈, 十分高雅一點至三點 有個 saturday brunch$398 食物款式都幾多而且仲有紅白餐酒 無限添飲。 如果星期六收早冇嘢做想飲兩杯呢一個餐都係不錯嘅選擇。同朋友仔一人個點咗一杯餐酒飲, 試咗佢嘅紅白酒果香味都幾濃,而且好容易入口, 食下傾下飲下都不知不覺飲咗三四杯😋😋😋象拔蚌配粉皮+ 麻辣花膠雲耳高與低嘅配搭, 口感各有不同粉皮 好滑好幼細, 雖然象拔蚌得一嚿, 不過小吃 滋味多🖒🖒🖒麻辣花膠 雲耳 爽口 夠曬惹味桂花魚老雞燉鹹酸菜+ 龍蝦湯建議先飲完中湯再飲西湯, 因為中湯比較清一點,龍蝦湯味道比較濃。桂花魚老雞燉鹹酸菜 雖然 清清地但係 湯嘅味夾雜著濃濃嘅鹹酸菜味道 都幾醒胃。龍蝦湯 都散發著香濃嘅蝦味道, 夠曬滋味第一次飲湯用個杯仔咁飲 果然快靚正欖角蒸斑 骨+ 蘿蔔糕+ 沙汁明蝦

如果星期六收早冇嘢做想飲兩杯呢一個餐都係不錯嘅選擇。

象拔蚌配粉皮+ 麻辣花膠雲耳
高與低嘅配搭, 口感各有不同
麻辣花膠 雲耳 爽口 夠曬惹味

桂花魚老雞燉鹹酸菜+ 龍蝦湯
建議先飲完中湯再飲西湯,
因為中湯比較清一點,龍蝦湯味道比較濃。
龍蝦湯 都散發著香濃嘅蝦味道, 夠曬滋味

第一次飲湯用個杯仔咁飲 果然快靚正

欖角蒸斑 骨+ 蘿蔔糕+ 沙汁明蝦球
每日有少少乜都食下 啱曬我口味
欖角蒸斑骨 口感都幾爽
沙汁明蝦球 酸酸甜甜 嘅味道蝦頭, 更是晶瑩剔透,好彈牙。

南瓜燴安格斯牛腩+ 桂花鮑魚炒素翅
啲 安格斯 牛腩好juicy呀, 炆得又入味又夠哂腍, 比起平時 食嗰啲普通牛腩 好味好多。
桂花鮑魚炒素翅 夠曬清香食完 個口仲有就桂花香味添

禮賓傅炒飯, 主打用黑松露 炒嘅飯, 帶點鹹香味非常惹味。

最後食埋 蛋白杏仁茶+ 天山雪蓮燉雪耳, 超滋潤。
雖然今日每一樣嘢食都精緻,但係勝在款式夠多, 食食下都覺得好飽。
下次再陪朋友泥encore 先。
已經不是第一次前往《禮賓傅》,是日家人出外晚膳的日子。港島區居住的我們,毫不猶豫再次提議此地;憶舊樂章滲透整個格局。場內無論裝潢都貼近小上海一樣,播著夜上海、玫瑰玫瑰等樂曲;爸媽都很喜歡是次的安排。永遠我都是負責點菜的那個,難得來到性價比高的《禮賓傅》確實需要享受一番;起碼報答父母的養育之恩,食材矜貴是基本吧! 迷你鮑魚 首先到來的頭盤估不到是它-鮑魚,原隻迷你鮑魚已經有一種貴氣之感。底屬有一片烘焙過脆口多士,熱騰騰的配合鮑魚軟身又通透。再者兩者同吃確實香脆又富口感,第一道菜已留下深刻印象。 燕窩釀雞翼第二道菜式看似平凡的雞翼,原來絕不簡單。雞翼炸至脆卜卜相當飽滿,金黃色脆的外層可見即叫即整,完全保存新鮮味道。利用刀叉切開原來別有洞天,満滿燕窩在雞翅中央;看得出非常足料。看得出用料上乘,絕非燕碎而已,可見用心製作之物。 羊肚菌燉螺頭 平時在街上很少吃得到足料的燉湯,不過呢個是值得推薦。你要知道羊肚菌是需要長時間的洗淨,可算是需時很久花巧的功夫。羊肚菌燉湯加入螺頭及豬𦟌燉出細膩,羊肚菌吸收湯底的精華,長時間燉煮沒有太多油份,而且倍感清甜。 鮮蟹肉大良炒鮮奶又一手工菜全因炒鮮奶,是一種容
鮮蟹肉大良炒鮮奶
又一手工菜全因炒鮮奶,是一種容易炒到熟透的一道菜式。香氣四溢的牛奶的香滲出,配合蟹肉完全吃出細味。旁邊有醋奉上但我確信首嘗原味為先,的確相當滑溜。加入香醋後立即變得不一樣,味道立即提升了很多;酸味較重的醋味帶動蟹肉的口感。
紅燒花膠
又一名貴食材呈現眼前,是我最愛的花膠。花膠原屬魚肚滋補又養顏,怪不得成為女性的恩物,多吃也無坊吧!花膠的厚身看出不是普通貨色,經過上湯燉製滿滿骨膠原在口腔中盤旋;吃後有一種幸福感覺。
南瓜燴安格斯牛腩
 首次看到南瓜配上牛的食材,原來是那麼相襯的。首先安格斯牛腩紋理分明,一絲絲的牛腩相當軟腍;牛腩的湯汁精華與新鮮的南瓜入味無比,美味得連同湯汁都沽清。
素千層浸芥菜膽
吃過多款海鮮及肉類,係時候吃蔬菜平衡一下。千層的豆腐吸入高湯後相當入味,油份並不高相當好。最重要是旁邊有芥菜帶爽口而有味,還有少許杞子味道非常健康。
禮賓傅炒飯
能夠成為鎮店之炒飯,的確氣派不凡;只是飯粒的光澤已察覺是上乘之物。又是鮑魚的出現,內含帶子粒、翠玉瓜、鮮蝦等,顏色上已經相當色彩繽紛。每粒飯粒都帶有口感,增次分明味道超卓,令人想再吃的理由。
杏汁湯圓
最後是我最期待的畫面,嘗甜的味道。一家人抽空吃飯,這份湯圓確實有「團圓」的寓意。杏香滑溜與軟糯湯圓沒有半點抗拒的理由,湯圓內含芝麻香滋味無比。高質的食材令人吃出用心,再次重來是必有原因。
2017-05-19
2017-06-29 170 瀏覽
公司請食飯,大家高高興興找最好的餐廳大部份同事都喜中菜,但又不想去酒樓愛靜,愛帶點品味秘書姐姐book了禮賓傅環境高貴簡單,一班人又坐得舒服,需然沒有坐房,但因為人不多,感覺都是比較private而最正是食物每人一碟,精緻又靚食材我覺得都簡單而矜貴鮑魚多士烘得薄脆香口的多士上擺放了原隻鮑魚擺盤靚又顯矜貴鮑魚煙韌味淡,但食落微微帶鮮多士超級脆,有口感。燕窩讓雞翼看上平平無期 ,與一般讓雞翼沒有分別, 切開見到入面塞滿燕窩。雞翼本身燒得香脆,皮微咸、配上當中淡口的燕窩,味道即時變得溫和,簡直是一道美味而又養顏的菜式。羊肚菌敦螺頭有螺頭的湯本來就已經很鮮甜 加上羊肚菇及螺頭都很腍,非常好喝鮮蟹肉大良炒鮮奶加入一小匙醋味道就如賽螃蟹,炒鮮奶很滑,當中加入鮮蟹肉,令菜式味道就更神似。紅燒花膠花膠非常大件 原本花膠是沒有什麼味道的但添上特製的芡汁,非常滋味南瓜燴安格斯牛腩牛腩很腍,每一口都有牛汁湧出,瘦中帶一點肥,很有牛香味。 素千層浸芥菜膽素千層吸滿了湯汁,每咬一口都有清甜味。芥菜超級嫩,半點渣都沒有,很清新。炒飯吃到最後其實有點飽,不要少看每碟份量需不算多, 但算算也吃了7道菜連炒飯也有鮑魚,

公司請食飯,大家高高興興找最好的餐廳
大部份同事都喜中菜,但又不想去酒樓
愛靜,愛帶點品味
秘書姐姐book了禮賓傅
而最正是食物每人一碟,精緻又靚
食材我覺得都簡單而矜貴

鮑魚多士
烘得薄脆香口的多士上
擺放了原隻鮑魚
擺盤靚又顯矜貴

鮑魚煙韌味淡,但食落微微帶鮮
多士超級脆,有口感。

燕窩讓雞翼

羊肚菌敦螺頭
有螺頭的湯本來就已經很鮮甜
加上羊肚菇及螺頭都很腍,非常好喝

花膠非常大件
原本花膠是沒有什麼味道的
但添上特製的芡汁,非常滋味

南瓜燴安格斯牛腩
牛腩很腍,每一口都有牛汁湧出,瘦中帶一點肥,很有牛香味。

炒飯
連炒飯也有鮑魚,味道怎不能令人回味!

合桃糊
合桃味道重重,口感不算滑
反正我更加喜歡那種有粒感的真實味道

一餐飯,吃得滿足,工作更有衝勁,所以說 ... 公司識做我都識做 .. 哈哈~
幫了朋友一個大忙,為了感謝我就來到中環區~ 禮賓傅食晚飯。 聽朋友說這餐廳主理是由前禮賓府行政總廚(鍾建良)的, 咁勁呀! 十分榮幸朋友請我這裡食飯呢! 餐廳設計具中西融合的風情, 十分match 高貴優雅。***有兩款tasing Menu 選擇, 我同朋友都選擇這款 $680/位 *** 【迷你鮑多士】 鮑魚配多士這食法, 都是第一次食, 鮑魚非常彈牙鮮美,而中間是青瓜片, 底是好脆多士, 一同咬上有多重豐富口感呢!*** 【燕窩釀雞翼】 金黃色雞翼外香脆, 入口啖啖盡是柔順燕窩, 有煙韌口感。***【羊肚菌燉螺頭】 這燉湯十分足料,具濃濃羊肚菌清香味道,十分好飲。***【鮮蟹肉大良炒鮮奶】 鮮蟹肉大良炒鮮奶入口綿密順口, 沾點醋更特出蟹肉鮮甜呢!*** 【紅燒花膠】紅燒花膠膠質濃郁,咬落軟滑煙韌入味可口,食完很有幸福感。*** 【南瓜燴安格斯牛腩】 以紅酒炆煮牛腩合拍得天衣無縫, 牛腩鬆軟軟諗又入味,加入甜甜的南瓜, 十分開胃呢!*** 【素千層浸芥菜膽】 芥菜膽較苦澀 ,而千層豆腐皮吸收上湯,好滑好食。*** 【禮賓傅炒飯】禮賓傅炒飯內有好多海鮮料, 炒得粒粒乾
幫了朋友一個大忙,為了感謝我就來到中環區~ 禮賓傅食晚飯。
聽朋友說這餐廳主理是由前禮賓府行政總廚(鍾建良)的,
咁勁呀! 十分榮幸朋友請我這裡食飯呢!
餐廳設計具中西融合的風情, 十分match 高貴優雅。

【迷你鮑多士】
鮑魚配多士這食法, 都是第一次食,
鮑魚非常彈牙鮮美,而中間是青瓜片,
底是好脆多士, 一同咬上有多重豐富口感呢!

【燕窩釀雞翼】
金黃色雞翼外香脆, 入口啖啖盡是柔順燕窩,
有煙韌口感。

【羊肚菌燉螺頭】
這燉湯十分足料,具濃濃羊肚菌清香味道,十分好飲。

【鮮蟹肉大良炒鮮奶】
鮮蟹肉大良炒鮮奶入口綿密順口,
沾點醋更特出蟹肉鮮甜呢!

【紅燒花膠】
紅燒花膠膠質濃郁,咬落軟滑煙韌入味可口,
食完很有幸福感。

【南瓜燴安格斯牛腩】
以紅酒炆煮牛腩合拍得天衣無縫,
牛腩鬆軟軟諗又入味,加入甜甜的南瓜,
十分開胃呢!

【素千層浸芥菜膽】
芥菜膽較苦澀 ,而千層豆腐皮吸收上湯,好滑好食。

【禮賓傅炒飯】
禮賓傅炒飯內有好多海鮮料,
炒得粒粒乾身,十分惹味。

【桃膠雪耳】
清香清甜具滋潤的糖水,吃著感覺滿足得很。
2017-06-28 4618 瀏覽
是日相約好友聚舊,晚餐真係一個好好約會朋友的好借口,邊食邊聊又一個開心的晚上選址在中環的禮賓傅,餐廳唔算好大,但都幾高雅帶點中國風今晚點了九道菜的晚餐,每位$680迷你鮑魚多士放底的多士炸得非常脆身,而面上的主角鮑魚煮得好腍身帶一點咬口,中間夾住塊青瓜減輕多士的油膩感燕窩釀雞翼 雞翼略為炸得有點過火了,外皮有少少濃味,好在入面的燕窩都滿滿羊肚菌燉螺頭 湯頭清甜可口,加入螺頭味更鮮,羊肚菌爽口,口感不錯鮮蟹肉大良炒鮮奶  鮮甜蟹肉配埋鮮奶炒出來,有蛋白的嫩滑感紅燒花膠 花膠雖少,但都算厚身,唔算好黏口,但個紅燒芡汁都夠味濃,生色不少南瓜燴安格斯牛腩 牛腩炆得很入味嫩腍,入口鬆軟素千層浸芥菜膽 素千層吸汁入味,芥菜膽的甘味都夠禮賓傅炒飯 加入了少許黑松露去炒,入口香濃,入面仲有鮑魚粒等海鮮鮮百合合桃露尾升的湯水係不夠滑溜,而合桃都唔夠香
選址在中環的禮賓傅,餐廳唔算好大,但都幾高雅帶點中國風

今晚點了九道菜的晚餐,每位$680

羊肚菌燉螺頭
湯頭清甜可口,加入螺頭味更鮮,羊肚菌爽口,口感不錯

鮮蟹肉大良炒鮮奶
鮮甜蟹肉配埋鮮奶炒出來,有蛋白的嫩滑感

南瓜燴安格斯牛腩
牛腩炆得很入味嫩腍,入口鬆軟

素千層浸芥菜膽
素千層吸汁入味,芥菜膽的甘味都夠

禮賓傅炒飯
加入了少許黑松露去炒,入口香濃,入面仲有鮑魚粒等海鮮

鮮百合合桃露
尾升的湯水係不夠滑溜,而合桃都唔夠香
2017-05-30
2017-06-27 3318 瀏覽
禮賓「傅」 讀音上 第一印象就係香港特首嘅官邸 同屋企人講book咗位去禮賓「傅」食飯嚇到佢哋以為要頒大紫荆勳章 有問使唔使着禮服使唔使着晚裝 大家都誤解左 禮賓府過府字其實係師傅個傅 苦過弟弟個弟 .......其實禮賓傅係一間中餐嘅餐廳 位處中環 地理位置極佳 旺中帶靜隔離就係蘭桂坊啦 先到門口已經發覺個感覺係極之有民國時期感覺 有一種好親切好溫暖嘅感覺 高級得來又唔會令到你唔舒服 價錢亦都係相當合理 質素上佳 用料講究 門外很多別緻擺設 古色古香 民國時期\既感覺好強烈內部裝修 吊飾 掛畫 以至餐具都好配合個氣氛 唔會OVER 氛圍舒服牆燈仲發現有紳士帽既蹤影 幾有特色各擺設同裝飾都好吸晴迷你鮑魚多士第一道菜就用咗鮑魚來做多士 感覺就係不得了 鮑魚大細用來做頭盤啱啱好 有趙口又彈牙 鮑心做得通透 多士亦都熱辣辣啱啱炸起 一齊食個感覺就由單眼又吹口又香口層次好豐富 邊個話鮑魚一定係主菜 用佢做頭盤絕對無甩拖 燕窩釀雞翼第二道就用左燕窩喇 看似平平無奇既脆炸雞翼 外型相當飽滿 色澤十足 望住佢都知佢新鮮炸起當你用左刀叉去品嚐呢隻好似好平凡既雞翼已經知道一啲都唔平凡刀叉侍候 一切便知龍
禮賓「傅」 讀音上 第一印象就係香港特首嘅官邸

外型相當飽滿 色澤十足 望住佢都知佢新鮮炸起
當你用左刀叉去品嚐呢隻好似好平凡既雞翼已經知道一啲都唔平凡
刀叉侍候 一切便知龍定虫  切開之開一絲絲通透雪白既燕窩
燕窩釀雞翼
每一絲眼見都非常大條 並唔係平價燕碎 連平日食開燕窩既我一家都覺得制作用心
起碼係會用上一定價格既材料制作 抵讚!!!!!!!

食左兩道前菜之後 要濕濕口先得喇
燉湯唔會太強烈又夠滋潤口嚨 可以食更多好物
MOREL 羊肚菌係菌類當中算係味道強而不嗆既一種
獨有既香味 令到湯本身更香更甜
而且羊肚菌制作相當廢時 因為泥土既覆蓋令到每一粒羊肚菌都要好用時間去清洗
曾經自己都制作過 清洗時間係整個過程既三分二時間
配合埋螺頭同豬蹍肉同其他材料 長時間既燉煮
整個湯老火味好強 好有家庭感覺 清甜無比!!!!
每一粒既羊肚菌 係好完整同埋大粒 食落唔會食到不乾淨
吸晒湯既精華 令人精神暖心

白雪雪 香噴噴 蟹味同牛奶味都好強 香味令我口水流流
又係一款考手功 廚師功力既一道菜
又唔可以炒到熟晒令到奶同蟹過老 但又要控制到滑溜溜
未加任何調味先試一下原味
鮮蟹肉大良炒鮮奶
好香 真係好香...........啖啖蟹肉加埋牛奶既濃香味 整個口腔都係香味
加上醋去食原來係會變成另一道菜

花膠級別既魚肚 由重量厚度年期去畫分 我地唔好咁數據逹人
最緊要好食 眼見呢塊大大塊又好似書咁厚既花膠 都知唔係少野
咬落去膠質好重 骨膠原既好處我深信唔洗多講 大家都會明白
去到呢個年紀食多兩舊都唔會少
有咬口 相當入味 用上雞湯燉煮幾個鐘 而且仲要係事前一日一夜浸開塊花膠
事前既野唔講真係唔會知 原來呢幾分鐘既幸福同滿足係用左好多時間建構

首先我係唔太鐘意食南瓜既
不過呢道南瓜燴牛 我又真係想試下 聽聞係相當唔錯
每一粒牛既條紋十分之突出 而且牛既味道陣陣飄來
極度鬆軟入味 夾起上黎啲肉就好似自己慢慢分離咁
入口有啲慢慢溶化既感覺 一絲絲好容易消化
南瓜味係有 但唔會蓋過牛味 而且出奇地夾

蘇千層浸芥菜膽

肉肉子 都要食返蔬菜平衡返 碧綠如翠芥菜都係我其一種比較鐘意既菜
爽口清熱 有少少甘味 幾健康  而且湯底用上清雞高湯 飛去面油 鮮甜入味
不過主角係「蘇千層」千層豆扁 有啲似豆泡 不過佢係好實在
因為係由師傅一手一腳咁用一塊塊既豆扁 疊合而成
完全將高湯吸收晒 一放入口第啖感覺係口感好滑 高湯由口中爆出
味道同新鮮感都高度讚好!!

禮賓傅炒飯

來到主食既最後一道 當然係中國人主要食糧 五穀之首「米飯」
我又唔算係一個飯桶 無飯不歡 反而我就比較偏向食包 餃子既北方口味
作為禮賓傅之名既炒飯 絕對唔會失禮
禮賓傅炒飯

飽魚作前又作後 首尾呼應既感覺就係令你會回味第一道「鮑魚多士」
鮑魚當然繼續鮮美 彈牙 無可挑剔

用料用心大家都感受到 而且甜度不高 健康食最好不過
清潤香口 用最好的感覺結束完滿的一餐
2017-06-19
2017-06-27 324 瀏覽
食一餐可以去到幾豪?平日自己食好野,到左母親節咁重既日子,緊係要帶媽媽食返餐好,一般中菜已經太常食,無鮑參翅肚又點得呢?禮賓傅,不是那個禮賓府,但都相差不遠,從高貴既外觀,到入門口既招待,都特別有感覺,大大的水晶燈,舒服的坐位,環境絕對係一流!言歸正傳,餐點有套餐亦有單點,從山珍海味,珍饈百味都有吧~頭盤~迷你鮑魚蝦多士鮑魚是細隻的,但味道很濃郁,蝦多士很脆,和鮑魚配起來有不錯的口感!燕窩釀雞翼~雞翼外皮炸得金黃香脆~裡面包著軟軟的燕窩,口感奇妙,但味道不錯!羊肚菌燉螺頭湯,味道濃郁,重口味的老火湯~鮮蟹肉大良炒鮮奶~有點似賽螃蟹,但比賽螃蟹炒得鬆散點。紅燒花膠~花膠很厚很膠,但卻很軟,只有一塊太不夠了~~素千層浸芥菜~好味,最近愛上芥菜的口感,這也煮得軟硬適中。千層是很多層的腐皮,整個菜清清地,很清爽~最後是招牌炒飯,帶子、鮮蝦,鮑汁炒既炒飯果然唔會輸👍🏻勁美味,落左鮑汁,每粒飯都有肉汁,很入味,唔會太乾~果然粒粒皆辛苦,一粒都唔剩~最後當然唔少得甜品~鮮百合合桃露,養顏美容~生磨合桃露很香很濃和新鮮百合~甜而不膩~超級豪華豐富既一餐~自己滿足得黎,屋企人都超滿足!❤️
食一餐可以去到幾豪?
平日自己食好野,到左母親節咁重既日子,
緊係要帶媽媽食返餐好,一般中菜已經太常食,
無鮑參翅肚又點得呢?

禮賓傅,不是那個禮賓府,但都相差不遠,
從高貴既外觀,到入門口既招待,
都特別有感覺,大大的水晶燈,舒服的坐位,
環境絕對係一流!

言歸正傳,餐點有套餐亦有單點,
從山珍海味,珍饈百味都有吧~

頭盤~迷你鮑魚蝦多士
鮑魚是細隻的,但味道很濃郁,
蝦多士很脆,和鮑魚配起來有不錯的口感!
燕窩釀雞翼~雞翼外皮炸得金黃香脆~
裡面包著軟軟的燕窩,口感奇妙,但味道不錯!
羊肚菌燉螺頭湯,味道濃郁,重口味的老火湯~
鮮蟹肉大良炒鮮奶~有點似賽螃蟹,但比賽螃蟹炒得鬆散點。
紅燒花膠~花膠很厚很膠,但卻很軟,只有一塊太不夠了~~

最後當然唔少得甜品

超級豪華豐富既一餐~自己滿足得黎,屋企人都超滿足!❤️
2017-06-27 321 瀏覽
第一次品嚐中式fine dine感覺好新奇喔~晚上走到煩囂的老蘭,再走到這座大廈...然後再到店內...店內充滿著懷舊的味道,播著7、80年代的歌 嗯~好寫意~來來來!先看菜單!看著菜單已經期待著上菜一刻了第一道菜:迷你鮑魚多士先說說鮑魚,肉質很軟,入味得黎又很濃郁 多士炸得非常香脆,並不感到油膩第二道菜:燕窩釀雞翼單看雞翼表面,很飽滿,嘩!感覺裡面的燕窩要爆出來的樣子wowowow!很香很香!非常之熱切出來燕窩真的要爆出來了!肯定是即做即炸的實實的燕窩配上香味爆燈的雞翼!這道菜不!得!了!第三道菜:羊肚菌燉螺頭吃了一道炸物,再來一碗如此清、又足料的螺頭湯,人生嘛!羊肚菌用作中餐西餐也一樣出色!配上湯的話就是爆汁!螺頭肉汁很鮮甜!第四道菜:先蟹肉大良炒鮮奶濃郁的蟹肉撲鼻而來,一下子刺激了我的味蕾。呷一口醋,頓時把整道菜的味道提升起來第五道菜:紅燒花膠花膠很大片,軟硬度恰到好處配上兩條菜心,吸收了紅燒汁,好味第六道菜:南瓜燴安格斯牛腩香濃的紅酒味芬芳撲鼻,令我不禁先喝一口汁!燴牛腩燴到一點也不油膩定必下了不少工夫不用說,看圖知味,安格斯牛腩非常淋身,吸盡紅酒精華,南瓜就更不用說了第七道菜
第一次品嚐中式fine dine
感覺好新奇喔~
晚上走到煩囂的老蘭,再走到這座大廈...然後再到店內...
店內充滿著懷舊的味道,播著7、80年代的歌
嗯~好寫意~
來來來!先看菜單!

看著菜單已經期待著上菜一刻了

第一道菜:迷你鮑魚多士
先說說鮑魚,肉質很軟,入味得黎又很濃郁
多士炸得非常香脆,並不感到油膩

第二道菜:燕窩釀雞翼

單看雞翼表面,很飽滿,嘩!感覺裡面的燕窩要爆出來的樣子
wowowow!

很香很香!非常之熱
切出來燕窩真的要爆出來了!肯定是即做即炸的
實實的燕窩配上香味爆燈的雞翼!這道菜不!得!了!

第三道菜:羊肚菌燉螺頭

吃了一道炸物,再來一碗如此清、又足料的螺頭湯,人生嘛!

第四道菜:先蟹肉大良炒鮮奶

第五道菜:紅燒花膠

花膠很大片,軟硬度恰到好處
配上兩條菜心,吸收了紅燒汁,好味

第六道菜:南瓜燴安格斯牛腩

香濃的紅酒味芬芳撲鼻,令我不禁先喝一口汁!

燴牛腩燴到一點也不油膩
定必下了不少工夫

第七道菜:素千層浸芥菜膽

經過一輪「重口味」後,是時候清清口,來個素菜!
豆卜完全吸收了菜汁,然而明目的杞子為此亮一點紅!清新

第八道菜:禮賓傳炒飯

以店名命名的,定必是招牌菜

黑松露海鮮炒飯
海鮮有: 大蝦、鮑魚、帶子等
以黑松露再加鮑魚汁去炒,沒有不吃的理由

第九道菜:紅棗蓮子燉桃膠
先說說桃膠,它含碳水化学物,脂肪,蛋白質和豐富植物膠原,具美顏保濕、滋補之效,入饌或炮製成糖水均能潤膚美肌。它亦有清血降脂,緩解壓力和抗皺嫩膚之功效。
已經感受到有幾美顏了吧

不會太甜,清清地,劃上完美的句號。

就這樣,這一夜懷舊之夜就在此完結。
順帶一題,這大廈聚集了各種好餐廳!
可謂地靈人傑!
  • 禮賓傅炒飯
  • 燕窩釀雞翼
  • 羊肚菌螺頭燉湯
  • 南瓜燴牛腩
2017-06-26 289 瀏覽
第一次試,上星期五打算去fine dining,或是期望過高,食物品質不算太高,服務還可以,但餐廳的擺設和檯布都比較殘舊,只有一事可取 就是相比一般餐廳靜,不會太多人 相信full house 都不會太嘈吵。
2017-06-23
  • 迷你鮑魚多士
2017-06-24 130 瀏覽
Really tasty and authentic home style classic Chinese food. Very soul warming, reminded me of my childhood. 10/10 would recommend. I recommend trying their new menu, the new dishes taste pretty good. Their flavors go really well together and create a nice robust collaborative meal.
2017-06-24
  • 鵝肝蝦多士