餐廳: 稍息
資訊:

行日式昭和風既稍息,位於上環港鐵站A2出口對面。呢到係朝啡夕酒,朝早黎呢到飲下咖啡chill下,夜晚可以飲下cocktail同朋友聚下輕鬆下。星期一至日都有全日定食,跟餐有埋茶碗蒸同前菜。價錢由$108-$188,屬於合理價位。🥢京葱牛柳壽喜燒汁忌廉蓋飯 $178一片片粉嫩既牛柳鋪滿係撈左忌廉汁既日本米上,中間係一粒橙到爆既蘭王蛋,一野篤爆佢等啲蛋汁滲埋落啲牛同飯到,再逐片牛肉沾上壽喜燒汁一齊食,又腍又滑😋跟餐仲有滑捊捊既茶碗蒸同爽脆牛蒡。除左定食,當晚仲試左幾款串燒🍢🍢燒帆立貝 $68新鮮帆立貝切開一粒粒,每粒都帶牛油香。🍢黑豚五花腩(辣) $46半肥瘦五花腩,有少少乾身,撒左啲辣粉都幾辣下。🍢燒菠蘿 $36又甜又juicy。必嗌!✨Autumn Fall $98Gin, lemon, white peach, osmanthus, oolong呢杯cocktail我第一啖飲落去已經好鍾意☺️茶味又濃又香。佢個酒味係重既,我個人就好鍾意啦,不過唔太飲得酒既就要留意下啦。

🥢京葱牛柳壽喜燒汁忌廉蓋飯 $178

除左定食,當晚仲試左幾款串燒🍢

🍢燒帆立貝 $68
新鮮帆立貝切開一粒粒,每粒都帶牛油香。
🍢黑豚五花腩(辣) $46
半肥瘦五花腩,有少少乾身,撒左啲辣粉都幾辣下。

🍢燒菠蘿 $36
又甜又juicy。必嗌!

✨Autumn Fall $98

2024-01-11 43 瀏覽
-溫泉蛋三色稻庭冷烏冬 $118滿滿嘅蟹肉+蟹棒+三文魚籽口感豐富而且材料新鮮 一啲都唔腥👍🏼 -昭和の富士 $68荔枝梳打+雲呢拿雪糕入口唔太甜超靚嘅飲品✨鍾意富士山唔好錯過~打卡一流.ᐟ.ᐟbtw個陣算係夏天去雪糕影完相都未溶好西利🤣
-溫泉蛋三色稻庭冷烏冬 $118
滿滿嘅蟹肉+蟹棒+三文魚籽口感豐富
而且材料新鮮 一啲都唔腥👍🏼

-昭和の富士 $68
荔枝梳打+雲呢拿雪糕入口唔太甜
超靚嘅飲品✨鍾意富士山唔好錯過~
打卡一流.ᐟ.ᐟ
btw
個陣算係夏天去
雪糕影完相都未溶好西利🤣
2024-01-09 44 瀏覽
上次經過上環,給這間咖啡店嘅外表吸引,決定找天來拜訪懷舊地磚,木枱木椅,彌漫著日本昭和風裝飾,舒服寫意。牛柳壽喜燒蓋飯 $148外表非常吸引,牛柳側面微微燒過,中間粉嫩色,吃落嫩滑,還打了枚生雞蛋,撈埋另上的壽喜燒汁,相當惹味酥炸墨魚咀 $88好香口,吃下每顆都充滿墨魚的鮮味,而且份量也不少呀豬頸肉 $88爽口彈牙,香口又惹味用餐時是12月尾,見還有聖誕特飲,就order了 Christmas Matcha Latte $58滿滿抹茶香味,最特別都是杯邊嗰個忌廉圈,增添不少聖誕氣息Christmas Little Girl $58原來係覆盆莓荔枝特飲,酸酸甜甜,上面鋪有爆炸糖,幾有驚喜在上環地鐵站一出口的鬧市有這一間小店,為繁忙的都市製造一個 令人喘息的空間
上次經過上環,給這間咖啡店嘅外表吸引,決定找天來拜訪
懷舊地磚,木枱木椅,彌漫著日本昭和風裝飾,舒服寫意。
牛柳壽喜燒蓋飯 $148
酥炸墨魚咀 $88
好香口,吃下每顆都充滿墨魚的鮮味,而且份量也不少呀
豬頸肉 $88
爽口彈牙,香口又惹味
用餐時是12月尾,見還有聖誕特飲,就order了

Christmas Matcha Latte $58
滿滿抹茶香味,最特別都是杯邊嗰個忌廉圈,增添不少聖誕氣息
Christmas Little Girl $58
原來係覆盆莓荔枝特飲,酸酸甜甜,上面鋪有爆炸糖,幾有驚喜
2023-12-28
這天和朋友到訪中上環吃飯,朋友喜歡日式菜,於是我們選擇了「稍息」。咖啡館在上環港鐵站A2出口對面,主打日式昭和風格。餐廳內部位置雖然不大,但分為兩個用餐區域,一個以燈光營造形象溫馨的日式小居氣氛;另一區域以白色為主打,走簡潔俐落的路線。小編和朋友都選擇了全日定食(All Day Set),價錢由$108-$188不等,葷素菜式皆有提供。定食套餐已包茶碗蒸、枝豆/前菜和日本米,如果想要飲品可以額外加購~<原條蒲燒鰻魚> $188原條鰻魚上視覺效果很震撼!建議要和他人分享,不然會吃不完~鰻魚表面淋上蒲燒醬汁和柴魚片,鰻魚不會很多骨,啖啖魚肉,是經典的日式風味呢<京蔥牛柳壽喜燒汁忌廉蓋飯> $178慢煮6小時的紐西蘭牛柳平均蓋在飯上,中間放上一顆雞蛋,店員建議要試試味道再按個人需求添加壽喜燒醬汁,自行調配味道。把雞蛋攪拌開來,入口滿是雞蛋香氣,伴隨滑順的芝士忌廉,飯粒濕潤。牛柳顏色粉嫩,口感滑嫩,難怪這款料理是餐廳的招牌。<宇治金時芝士奶蓋牛角窩夫> $88兩塊牛角包窩夫淋上芝士奶蓋,撒上抹茶粉和放上紅豆蓉,附有抹茶醬和楓糖漿。牛角包外脆內軟,

<原條蒲燒鰻魚> $188

<京蔥牛柳壽喜燒汁忌廉蓋飯> $178

<宇治金時芝士奶蓋牛角窩夫> $88
兩塊牛角包窩夫淋上芝士奶蓋,撒上抹茶粉和放上紅豆蓉,附有抹茶醬和楓糖漿。牛角包外脆內軟,建議要點多些抹茶醬可以中和紅豆蓉的甜膩~
  • 京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯
  • 茶碗蒸
📍二訪上環昭和風cafe‼️· 軟嫩牛柳蓋飯🥰 -- 稍息🕰️·==========================上星期二訪呢間位於上環嘅日本復古風cafe🤤今次食嘅餐點比上次更有驚喜呢🥰------------------------------⭐️京蔥牛柳壽喜燒蓋飯 $148 (4.5/5)上次食唔到嘅牛柳飯今次終於食到!🥹粉嫩嘅牛柳整齊舖滿碗面,食落肉質軟嫩😆最驚喜係飯底係忌廉risotto,撈埋雞蛋黃一齊食非常creamy,仲有濃濃嘅奶香🤤•⭐️松葉蟹膏甲羅燒飯 $158 (4.4/5)賣相非常吸引,蛋黃好大隻🤩‼️將佢同蟹膏拌勻後再加落飯到,濃郁鮮味😋蟹鉗肉都好鮮甜👍•⭐️開心果鮮奶 $60 (4.4/5)開心果味頗突出,啖啖堅果香👍😋------------------------------賣相:3.8/5味道:4.3/5性價比:3/5推介度:3.8/5------------------------------店舖資料名稱:稍息 @relieve.hk 地址:上環永樂街77號OVEST地下1號舖前往方法:上環站A2出口

==========================
⭐️京蔥牛柳壽喜燒蓋飯 $148 (4.5/5)

⭐️松葉蟹膏甲羅燒飯 $158 (4.4/5)

⭐️開心果鮮奶 $60 (4.4/5)

開心果味頗突出,啖啖堅果香👍😋
賣相:3.8/5
名稱:稍息 @relieve.hk
地址:上環永樂街77號OVEST地下1號舖
前往方法:上環站A2出口
2024-01-03 69 瀏覽
給稍息的鋪名吸引到,想找個舒適的地方休息一下,看看書。 不料身邊越來越多人,枱與枱之間的距離都近得可以清楚聽到隔離枱的對話。座位亦不是舒服類型,好像沒有稍息的感覺。幸好,服務態度很好,絲毫沒有追趕,讓我好好看餐牌後,都招侍應下單。點了 京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯外貌十分討好!牛柳鋪滿飯面,蛋黃亦十分完整放在中間。醬汁亦分開上,可以就著自己的口味點牛柳用。牛柳略厭比較乾身,味道亦不夠香濃。這樣的價錢我期望質素要更好,飯的醬汁處理不錯,不會讓我很漏的感覺,反而味道香濃,濃濃的忌廉汁包著日本米,讓我一口接一口完成整個飯。不過飲品是分開收費的,一杯matcha latte $55。不過matcha and latte is mixed well. 不會太給matcha蓋過latte的味道,是balanced的一杯。

給稍息的鋪名吸引到,想找個舒適的地方休息一下,看看書。

點了 京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯

聖誕搵左間特色cafe同朋友chill下☕️ 位於上環既Relieve Cafe以朝啡夕酒形式經營,日間可以享用到精品咖啡,而夜間就會搖身一變成為居酒屋🎏提供美酒與日式佳餚。Cafe 以日本昭和風為主題,環境係精心佈置下充滿復古感,仲有日式塌塌米座位,好岩打卡.ᐟ 今次lunch time黎食都幾唔錯,食物精緻美味,定食份量超足.ᐟ 唔洗$200就包哂麵豉湯﹑漬物﹑主食﹑日本飯﹑茶碗蒸,主食仲要用料高質添👍🏻 叫埋咖啡就更加滿足~ 拉花都係專業級水準,圖案勁靚,打卡一流😍.ᐟ ❝ 京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯 $198 ❞❝ 日式野菌豚肉卷 $158 ❞❝ Matcha Latte $55 ❞❝ Hojicha Latte $55 ❞❝ 昭和布丁 $58 ❞

❝ 京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯 $198 ❞

❝ 日式野菌豚肉卷 $158 ❞

❝ Matcha Latte $55 ❞

❝ Hojicha Latte $55 ❞

❝ 昭和布丁 $58 ❞
  • 京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯
2023-12-24 38 瀏覽
裝潢設計以昭和復古風為主題,環境雅致,充滿日式懷舊感,更設有木製地台和榻榻米座位,非常適合打卡。起司明太子魚籽玉子燒 ($88)面鋪上濃郁明太子醬,食落鹹香帶微辣,玉子微甜,能中和明太子的鹹和辣,惹味非常,魚籽增加口感層次。秘製豬頸肉 ($88)肥瘦適中不肥膩,爽口彈牙,邊位香脆。京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯 ($148)牛柳呈粉嫩色,賣相吸引,令人口水直流。肉質口感軟嫩多汁,蓋飯中的每一顆米飯被燒汁徹底滲透,令人吃到停不了口,欲罷不能!稍息提拉米蘇 ($68)Mascarpone Cheese質感輕盈幼滑,手指餅濕潤,咖啡味濃,飽膩感不重且不膩口。提拉米蘇特飲 ($58)醇厚的咖啡搭配上柔滑的提拉米蘇,口感滑順。
起司明太子魚籽玉子燒 ($88)
秘製豬頸肉 ($88)
肥瘦適中不肥膩,爽口彈牙,邊位香脆。
京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯 ($148)
牛柳呈粉嫩色,賣相吸引,令人口水直流。
稍息提拉米蘇 ($68)
提拉米蘇特飲 ($58)
醇厚的咖啡搭配上柔滑的提拉米蘇,口感滑順。
2023-12-21 61 瀏覽
快到冬至,今日陪媽咪來到上環買海味,順道在永樂街的稍息吃個靚午餐才走。一入門口,便感到這裏很有日式的雅潔精緻,還可以坐榻榻米用膳。我們細心地看看餐牌,原來這裡還有聖誕二人套餐供應,適合情侶拍拖來過節。我們叫了松葉蟹膏甲羅燒飯、雞湯卡邦尼伴烏冬、燒帆立貝,甜品叫了稍息昭和布丁。~ 松葉蟹膏甲羅燒飯:這個飯上枱時非常吸睛,很有驚喜!除了有松葉蟹膏、蟹鉗、蟹肉外,亦有三文魚籽、蛋黃,全部和飯撈勻後一起吃,入口鮮甜惹味,吃後咀裡仍有餘香,十分推薦給大家👍🏻~ 雞湯卡邦尼伴烏冬:烏冬有咬口,配上蛋黃、芝士及煙肉一起吃,入口香濃煙靱,賣相亦不錯。~ 燒帆立貝:帆立貝新鮮甜美,厚肉份量多,性價比亦高。~ 甜品:我們叫了稍息昭和布丁,布丁加埋忌廉入口很滑,味道不甜,把整頓午餐劃上完美的句號。整體來說,稍息是上環不錯的居酒屋,日式美食款式多,食物精緻,食材上乘,加上座位寛敞,招呼亦親切,下次一定再來。

~ 燒帆立貝:帆立貝新鮮甜美,厚肉份量多,性價比亦高。

2023-12-19
午餐
2023-12-20 41 瀏覽
在上環找到了一間日本的居酒屋+咖啡廳,小店整個環境都被精心佈置,充滿了聖誕氣氛,令感受下節日的快樂🎄牛柳壽嘉燒蓋飯。粉嫩色的牛柳片,搭配蓋飯的方式呈現,色香味俱佳。牛柳汁好味!配搭生蛋黃,每一口都散發著濃郁香味👍🏻👍🏻 接下來是卡邦尼烏冬,烏冬麵條彈牙有嚼勁,配上卡邦尼醬汁的濃郁和蛋黃的香滑口感,味道十分誘人😍小食有炸紫薯可樂餅。外酥內軟,口感豐富。它的甜度剛剛好,讓人一口接一口😋另一個小食都非常出色,酥炸墨魚咀。酥脆的外層與嫩滑的墨魚咀完美結合,每一口都充滿了海鮮的鮮味,趁熱食口感最佳😌😌雞中翼串燒也是非常美味的選擇。特別的調味粉讓人食指大動,肉質鮮嫩多汁,外皮酥脆😉蟹肉茶碗蒸。真蟹肉絲好鮮嫩,帶有濃郁的海鮮味,蟹籽非常多,口感豐富🥰最後,我們點了聖誕特別推出的Christmas Matcha Latte。這杯飲料混合了濃郁的抹茶和香甜的牛奶,並在頂部裝飾著可愛的聖誕圈,給人一種溫暖和節日的感覺🎄

2023-12-20 38 瀏覽
呢間餐廳喺上環開咗好一段時間,就喺上環地鐵站對面,超近屋企都未嚟試過。喺朋友嘅推介底下,星期六就過嚟食個午餐。.餐廳裝修幾溫馨,有啲似歐式小木屋,感覺似去咗朋友屋企作客一樣。.佢哋嘅餐牌選擇都唔少,朋友話佢哋嘅甜品好食,不過今日未食午餐,所以就直攻鹹食先。.叫咗豚肉卷 ($46)、茄子 ($36)同鰹魚冷豆腐 ($38)作為前菜。豚肉卷質地彈牙緊實,加埋裏面爽口嘅菇,高質。茄子就非常入味,蒜香濃濃,配搭清新嘅鰹魚冷豆腐就剛剛好。.主食叫了一碗溫泉蛋三色冷烏冬 ($118),貌相精緻,烏冬彈牙,加上嫩滑溫泉蛋、晶瑩飛魚子及啖啖蟹絲,入口好鮮甜。另一款鮮甜之作,仲有蟹肉茶碗蒸 ($38),同樣係加入飛魚籽同蟹肉,入口蒸蛋質感滑溜,不錯。.中意酒味的話可以一戰清酒煮蜆 ($128),蜆肉頗飽滿,鮮甜無沙,而且酒味真心好重。.Order咗一杯Tiramisu Latte ($58)試下,甜而不膩,有種聖誕🎄節日嘅香甜感,咖啡味亦突出,入口先甜後甘苦,平衡得不錯。.稍息 上環永樂街77號OVEST地下1號舖

稍息
上環永樂街77號OVEST地下1號舖
這間人氣網紅咖啡店位於上環,以日式昭和復古風為主題,店內日式彩繪玻璃窗、和洋吊燈及扇紋花磚超好拍照,更有日式榻榻米,適合約會或多人聚會,建議預先座位。佳節二人餐 - $398/位期間限定至12月31號,5PM後供應明太子拖羅蓉魚籽玉子燒紮實豐厚的玉子燒有著甜滋滋的蛋香,綿密的拖羅蓉富魚脂香,明太子添辛香。三文魚籽蟹肉茶碗蒸滑溜的日式蒸蛋好鮮甜,鋪滿爽脆的三文魚籽及甘甜的蟹肉絲,裡面更有香菇等配料。串燒拼盤即叫即燒特別有風味;兩串五花腩豚肉肥瘦相間,肥而不膩,瘦而不柴;四粒荔枝卷以香脆的煙肉包裹,咬開油香中帶香甜的水果味;兩隻肥美飽滿的燒蠔好滑溜,海水味不太重;雪白肉厚的帆立貝帶濃郁的牛油蒜蓉香,爽滑彈牙好鮮甜。主菜四選二松葉蟹膏甲羅燒飯香甜的蟹肉有著甘香的蟹膏帶味噌的豆香,拌勻日本雞蛋更幼滑;兩隻蟹鉗的蟹肉結實飽滿,更再拆出大量蟹肉絲,爽脆的三文魚籽一咬噴汁;珍珠飯米更有少許飯素。京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯一片片粉嫩的牛柳油脂雖少,但肉筋非常少,入口細嫩多汁,牛味濃郁;煙韌圓潤的珍珠米,有著濕潤的芝士忌廉汁,再淋上香甜的壽喜燒汁更顯肉香。每位自選無酒精飲品一杯,升級酒精飲品+$38提拉米蘇特

佳節二人餐 - $398/位

松葉蟹膏甲羅燒飯

每位自選無酒精飲品一杯,升級酒精飲品+$38
提拉米蘇特飲
提拉米蘇特飲
滿滿的朱古力粉極濃郁,醇厚的咖啡鮮奶絲滑順暢,牛奶味較突出。
覆盆莓荔枝特調

覆盆莓荔枝特調
濃稠的奶昔綿密細膩,以新鮮的覆盆子和荔枝打成,酸酸甜甜充滿果香,更有原粒士多啤梨,撒上爆炸糖更爽口。
草莓抹茶戚風蛋糕

草莓抹茶戚風蛋糕  +$28
綿密柔軟的戚風蛋糕好濕潤,油香味輕的口感絲絹,帶淡淡的抹茶茶香,更有香甜的士多啤梨,幼滑的忌廉好香甜。
稍息昭和布丁

稍息昭和布丁 +$28
有別於一般焦糖布丁,昭和布丁的口感更加紥實綿密,濃濃的蛋香搭配香甜的焦糖及幼滑的奶油,再放上一粒糖漬櫻桃。
2023-12-19
用餐優惠
試食活動
2023-12-18 67 瀏覽
上環有間窩心日式咖啡店💖,小店地方寬敞,坐得舒服,仲有特色嘅榻榻米座位係窗邊,加埋牆上嘅日式壁畫,好有和風感覺。聖誕節快到啦🎄🎅🏻,小店推出左個🎀❄️佳節二人餐❄️🎀☃️前菜Starter明太子拖羅蓉魚籽玉子燒(兩客)☃️蒸物Steamed Dish三文魚籽蟹肉茶碗蒸(兩客)☃️燒物Grilled Dish串燒拼盤(豚肉串x2串、荔枝卷x1串、燒蠔x2隻、燒帆立貝x1份)☃️主菜Main Course火炙帆立貝蠔汁燴飯京葱牛柳壽喜燒汁蓋飯☃️飲品聖誕花圈抹茶拿鐵$58(凍)覆盆莓荔枝特調$58☃️甜品草莓抹茶戚風蛋糕$58$398/每位(最少兩位或以上及加一服務費)呢個聖誕餐真係好豐富,由前菜、蒸物、燒物到主菜,都好美味,食得出係廚師嘅用心製作;而且飲品仲好有特色,又好飲,整體無論野食同飲品賣相好靚,打卡又一流;價錢仲好合理,性價比極高👍有興趣嘅朋友,趁住聖誕佳節可以過嚟食啦🤗

聖誕節快到啦🎄🎅🏻,小店推出左個
🎀❄️佳節二人餐❄️🎀

☃️前菜Starter
明太子拖羅蓉魚籽玉子燒(兩客)
☃️蒸物Steamed Dish
三文魚籽蟹肉茶碗蒸(兩客)
☃️燒物Grilled Dish
☃️主菜Main Course
火炙帆立貝蠔汁燴飯
京葱牛柳壽喜燒汁蓋飯
☃️飲品
聖誕花圈抹茶拿鐵$58(凍)
覆盆莓荔枝特調$58
☃️甜品
草莓抹茶戚風蛋糕$58
$398/每位
(最少兩位或以上及加一服務費)

2023-12-17
用餐優惠
試食活動
2023-12-16 252 瀏覽
呢個餐定價$148+10%係超級唔值, 首先佢呢一個餐叫五色素菜, 完全冇諗過係清蒸切件素菜,醬汁都無,成件事好無心機。仲有個翠玉瓜有條兩條類似百潔布嘅毛,同職員講咗之後,佢一手收走又唔補返另一嚿翠玉瓜俾我。咁叫服務?仲收服務費🙄日式野菜豚肉卷價格為$158 + 10%。相比於素菜餐,它的菜式和食材選擇較正常少少。豚肉卷本身的味道不錯,但整體定價都過高,因為周邊的配菜品質一般,拉低了整體評分。例如蒸蛋口味平淡,缺乏特色。另外,唔明點解餐廳會係白飯上加味素,係咪對自己餐廳既野食無信心?
五色素菜

2023-12-16
2023-12-10 157 瀏覽
人生已經如此的艱難,趁週日中午稍息一下 位於上環地鐵站出口對面的昭和風咖啡店,充滿日式懷舊感店內設有榻榻米座位和多個打卡位置,環境恬靜悠閒彩繪玻璃門口、扇形花紋瓷磚、木座椅等,讓人彷似走進時光隧道主打日式家庭料理、和風定食、小食及咖啡甜品 一品料理兵庫縣刺身生蠔肉質柔軟豐富,味道濃厚爽口京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯沾上香濃的日本醬油蛋,嫩滑有牛香溫泉蛋三色稻庭冷烏冬內有有蟹肉、蟹棒及三文魚籽,口感豐富生啤正進行買一送一優惠!惠比壽啤酒芳醇濃郁
人生已經如此的艱難,趁週日中午稍息一下
位於上環地鐵站出口對面的昭和風咖啡店,充滿日式懷舊感
店內設有榻榻米座位和多個打卡位置,環境恬靜悠閒
彩繪玻璃門口、扇形花紋瓷磚、木座椅等,讓人彷似走進時光隧道
主打日式家庭料理、和風定食、小食及咖啡甜品
兵庫縣刺身生蠔
一品料理兵庫縣刺身生蠔肉質柔軟豐富,味道濃厚爽口
京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯
京蔥牛柳壽喜燒汁蓋飯沾上香濃的日本醬油蛋,嫩滑有牛香
溫泉蛋三色稻庭冷烏冬
溫泉蛋三色稻庭冷烏冬內有有蟹肉、蟹棒及三文魚籽,口感豐富
生啤
生啤正進行買一送一優惠!惠比壽啤酒芳醇濃郁