餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

2021-08-23 134 瀏覽
今日去開銅鑼灣食飯,諗唔到食咩行咗去金百利商場到望下,見到有捉到日本料理,好似幾吸引咁,於是就等位試下~ 唔知係咪到左食飯時間,排隊真係排隊排得好勁呀!好在我地2個人好快就快位,餐廳安排位既速度唔錯我地叫左刺身拼盤,芥末八爪魚,兩串燒牛舌,燒魷魚,燒三文魚頭,錫紙包牛油焗什菌個刺身拼盤好抵食♥️有海膽,帶子,三文魚,北寄貝,甜蝦,仲有幾款鮮魚海膽配埋紫菜一齊食唔錯,鮮帶子真係好鮮甜好好味,三文魚質素都唔錯,好香滑仲有幾款唔知叫咩名既魚都好好味♥️燒魷魚燒都好香,個汁都好好味,忍唔住不停咁食!燒三文魚頭都燒得好香口呀!
唔知係咪到左食飯時間,排隊真係排隊排得好勁呀!

好在我地2個人好快就快位,餐廳安排位既速度唔錯

仲有幾款唔知叫咩名既魚都好好味♥️

燒魷魚燒都好香,個汁都好好味,忍唔住不停咁食!

燒三文魚頭都燒得好香口呀!
2021-08-22 138 瀏覽
今天去了銅鑼灣行街,在附近尋尋覓覓終於尋到一間價格合理的餐廳,餐廳叫築地日本料理,感覺用築地這個名字的餐廳刺身定必好新鮮我們叫左幾個熱食等暖暖胃配埋刺身一齊食,就平衡番個溫度!我地叫左三文魚頭配檸檬汁一齊食,個魚頭好多肉,幾抵食牛油金針菇,幾香口好味!又健康芥末八爪魚味道小辣爽口彈牙,作為開胃菜唔錯燒牛舌都唔錯,幾香口香烤魷魚🦑味道都唔錯,幾香口刺身新鮮加埋一都係300!白肉魚類好新鮮!帶子好爽口!餐廳性價比高,上菜也很快,地理位置真的不錯,方便食完飯行街!

我們叫左幾個熱食等暖暖胃配埋刺身一齊食,就平衡番個溫度!

我地叫左三文魚頭配檸檬汁一齊食,個魚頭好多肉,幾抵食

牛油金針菇,幾香口好味!又健康

芥末八爪魚味道小辣爽口彈牙,作為開胃菜唔錯

燒牛舌都唔錯,幾香口

香烤魷魚🦑味道都唔錯,幾香口

刺身新鮮加埋一都係300!白肉魚類好新鮮!
帶子好爽口!

2021-08-20 115 瀏覽
食過好多次呢間九點後嘅半價壽司基本上都好少晚飯時間過嚟多數都等到九點後因為啲壽司抵食好多而且都一樣咁好味今晚諗唔到喺銅鑼灣有咩好食畀貴少少過嚟食算呢個時間無半價今次揀熟食多牛肉野菜壽喜燒 $88壽喜燒醬油湯底甜甜地,成個鍋以蛋丶蔬菜丶金菇丶少少粉絲丶牛肉丶豆腐為主。牛肉厚度適中,有咬口,索埋啲醬油好好食。有啲溏心效果幾好食。三文魚壽司$8三文魚中規中矩。清水心跳$38清水心跳有4件壽司,材料有芒果丶青瓜丶蘆筍丶牛油果。芒果同牛油果都幾夾,芒果入口即溶,加埋蘆筍味道清新又有咬口。日本廣島燒蠔呢款廣島燒蠔加多蒜蓉,香口得黎有鮮味。外形吾係特別大隻但都吾會縮水,不錯。
食過好多次呢間九點後嘅半價壽司
畀貴少少過嚟食算

呢個時間無半價
今次揀熟食多
牛肉野菜壽喜燒 $88

牛肉厚度適中,有咬口,索埋啲醬油好好食。

有啲溏心效果幾好食。

三文魚壽司$8

三文魚中規中矩。
清水心跳$38

清水心跳有4件壽司

日本廣島燒蠔

2021-08-19 108 瀏覽
位於銅鑼灣金百利廣場有好多食肆😋 見到築地就心郁郁太掛住日本美食🇯🇵 於是就去止下癮😙 linch既話都幾多人,平日2點都差不多坐滿,餐牌上選擇都多👍🏻 ❣️#牛肉野菜壽喜燒牛肉份量幾多,牛肉味濃郁😊滿足到鐘意食肉既我,不過,牛肉唔算好冧,都要花d牙力。湯底係平時一般既壽喜燒底,味道唔算好甜,湯底不錯,裡面仲有娃娃菜、豆腐、冬菇、京蒽等作配菜😊❣#壽司🍣我哋叫左四款壽星,包括: #海膽壽司 #帶子壽司 #赤海蝦壽司 #火炙芝士三文魚腩 ,海膽唔算好鮮甜,帶子反而幾厚,有口感😀 赤海蝦就中規中矩 ,火炙芝士燒得幾香😊🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺❣️整體評分 6/10築地日本料理 (金百利廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R1室🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️#牛肉野菜壽喜燒

❣#壽司🍣

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️整體評分 6/10

築地日本料理 (金百利廣場) (銅鑼灣)

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-08-19 124 瀏覽
其實你D食評係咪買番嚟啲嘢食樣衰不突止,外賣包裝又薄。送到嚟乜都散哂又送漏嘢,仲要最貴嘅item先漏。係有心定無意呢?真係唔知竟然有餐廳仲可以差過爭先。D野食見到都唔敢入口
其實你D食評係咪買番嚟
啲嘢食樣衰不突止,外賣包裝又薄。送到嚟乜都散哂
又送漏嘢,仲要最貴嘅item先漏。係有心定無意呢?
真係唔知竟然有餐廳仲可以差過爭先。
D野食見到都唔敢入口
2021-08-19
120 分鐘 (外賣送餐)
2021-08-19 121 瀏覽
每次lunch想不到想吃什麼,又想吃特別點,就會去銅鑼灣的築地,食物同價錢性價比好高!今次去食了新菜式,估唔到幾出色!海膽海鮮炒飯好豐富,炒了好多料,有 貝柱、蝦、三文魚、還有彈口的🦐,再配上海膽的鮮味,都幾滋味。黑蒜豬軟骨拉麵的黑蒜湯底好香,出乎意料地多軟骨,肉汁軟香得來肥瘦均勻,面質也相當ok!👍🏼牛油果軟殼蟹卷向來是必點,牛油果軟香,入面的軟殼蟹好香脆,最啱同朋友share!下次來要吃它們的lunchset

下次來要吃它們的lunchset
  • 黑蒜油豬軟骨拉麵
2021-08-17 111 瀏覽
今與朋友相約來到位於銅鑼灣SoGo附近,金百利廣場7樓一家具有居酒屋格調的日本餐廳“築地”來品嘗一下他們家的料理。從網上看評價不錯,人氣很旺,交通也很方便。的確吃飯的人可真是不少,晚上需要等位!HKD88牛肉野菜壽喜燒,量大料足,吃起來很有特色。湯底鮮味十足,濃郁香甜,肥牛新鮮嫩滑,肥而不膩,配上溫泉蛋、娃娃菜、秋葵、胡蘿蔔、冬菇及豆腐粉絲等食材,真的是營養豐富,好吃又夠味!板燒香蒜牛舌,端上桌時鐵板還是熱氣騰騰,香味直面撲來,大片大片的牛舌與洋蔥絲、香蒜燒在一起,真可謂蒜香濃郁,味道勁爆!味之鰻,鰻魚卷裹著香瓜、龍蝦沙律、芝士等,吃起來口感特別好!两个人买单HKD200左右,價格合適,CP值极高!

两个人买单HKD200左右,價格合適,CP值极高!
2021-08-17 139 瀏覽
繁忙時間要喺銅鑼灣覓食一啲都唔易,今次去咗Sogo對面嘅金百利入面一間樓上日式餐廳,發現咗一個都幾抵食嘅二人餐,人均都只係$149(未計加一)!前菜有蟹籽沙律、三串串燒,再揀咗一個燒牛舌。沙律同串燒份量都幾多,幾欣賞佢嘅串燒,尤其係雞翼竟然係開邊燒,好有誠意,而菠蘿都好多汁,牛舌就不過不失。主食可以四揀二,最尾決定咗要壽喜燒同埋黑蒜油拉麵!壽喜燒係幾驚喜,大件夾抵食,牛肉唔係得一兩片果種。拉麵就不過不失,豬軟骨幾大舊。呢個價錢估唔到仲包埋甜品同特飲,甜品嘅奶凍同柚子蛋糕都幾好味,特飲就會推薦佢哋嘅焙茶Latte。味道: 🌕🌕🌕🌖🌑服務: 🌕🌕🌕🌕🌑環境: 🌕🌕🌕🌖🌑價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑------------📍 築地日本料理(金百利廣場)銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R1室------------#tiufufoodie在銅鑼灣 #hkfood #hkiger #hkfoodie #hkfoodlover #食到銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #香港foodie #食好西 #香港食評 #香港食好西 #foodlover #hkig #hkigfoodie #美食 #相機食先 #週末好去處 #香

味道: 🌕🌕🌕🌖🌑
服務: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境: 🌕🌕🌕🌖🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑

------------
📍 築地日本料理(金百利廣場)
------------

#tiufufoodie在銅鑼灣 #hkfood #hkiger #hkfoodie #hkfoodlover #食到銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #香港foodie #食好西 #香港食評 #香港食好西 #foodlover #hkig #hkigfoodie #美食 #相機食先 #週末好去處 #香港好去處 #拍拖好去處 #日式料理 #好食日本菜 #壽喜燒 #築地 #二人餐 #拉麵 #串燒
今次嚟到位於銅鑼灣嘅築地日本料理✨價錢算平民價 而且位置方便!位於金百利廣場 啱晒行完街之後過嚟食個飯!🤣————————————————❶ 牛肉野菜壽喜燒 $88成個鍋有幾塊牛肉、大量蔬菜、少量粉絲和一隻半熟蛋🤣作為主食嚟講份量都算足夠✨牛肉正正常常而且每一塊都幾大塊😚蔬菜主要係娃娃菜 再加少量小棠菜、金針菇、冬菇、秋葵和豆腐!再加埋隻半熟蛋 夠晒滿足😆❷ 芝士玉子燒 $58一嚟到嘅時候份量比我想像中多 玉子燒上面鋪滿晒木魚絲和沙律醬🤣係原板玉子燒上 要自己切開 而且都幾厚身🎌最驚喜嘅係切嘅時候見到有拉絲效果✨芝士嘅味道冇蓋過玉子燒嘅蛋味 而且仲有少少蛋汁流出 所以整體唔會覺得乾😚❸ 火炙三文魚腩 $12➍ 火炙芝士三文魚腩 $14火炙再加三文魚呢個配搭一定唔差!而且仲要加埋半溶芝士🥰食完之後好滿足✨❺ 18禁三文魚 $10嗌呢款純粹想試吓到底有幾辣🤣食落口覺得唔算好辣 但辣味都已經蓋過晒成舊壽司連埋啲三文魚粒嘅味道🤣係幾有趣!————————————————推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7

————————————————
❶ 牛肉野菜壽喜燒 $88

❷ 芝士玉子燒 $58

❸ 火炙三文魚腩 $12
➍ 火炙芝士三文魚腩 $14

❺ 18禁三文魚 $10

成舊壽司連埋啲三文魚粒嘅味道🤣係幾有趣!
————————————————
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
環境指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
服務指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10
好食指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌗🌑🌑| 7.5/10
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
回訪指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑| 7/10
2021-08-14 97 瀏覽
番完工想搵番間好野食慰勞下自己,緊係應該要食日本野啦,搵左間係銅鑼灣既日本料理試一試——————🐽 什錦魚生飯其中一個我食過最豐富既什錦魚生飯,大量既三文魚再加𩶘魚,旁邊中有大大隻甜蝦,非常有誠意!魚生都好新鮮鮮甜,質素好高😜🐽 味之鰻睇落似普通鰻魚卷,但其實中有龍蝦沙律同埋燒芝士,絕對係芝士鰻魚卷一個好成功既變奏,唔錯😌🐽 鹽燒雞中翼雞翼外脆內嫩,燒既火喉岩岩好,加小小檸檬汁令到香味更加突出

——————

🐽 什錦魚生飯

🐽 味之鰻

🐽 鹽燒雞中翼
雞翼外脆內嫩,燒既火喉岩岩好,加小小檸檬汁令到香味更加突出
2021-08-14 84 瀏覽
同朋友行行吓街,朋友話想食日本菜,咁啱就搵到呢間所以就上去試下😆鰻魚石鍋炒飯炒飯炒得好好,粒粒分明,而且用石鍋上,底部仲有少少飯焦,好香口牛油果軟殼蟹卷呢個配搭冇得輸!軟殼蟹炸得好脆,味道啱啱好。海膽帶子卷呢個卷就中規中矩,海膽味唔算太突出但係帶子嘅鮮味就搭救番啦🤣魷魚雞肉卷呢個菜式都幾特別,係魷魚包住入邊有啲調味過嘅雞肉咁。魷魚都幾大條,仲有少少酸甜醬喺面做調味, 二入邊嘅雞就有少少似忌廉雞皇飯嗰啲雞🤣,第一次食到呢種配搭,覺得幾特別火炙三文魚壽司火炙帆立貝壽司佢哋嘅壽司都唔錯,特別係火炙,呢個處理手法令到食材嘅味更加突出!

鰻魚石鍋炒飯

牛油果軟殼蟹卷
呢個配搭冇得輸!軟殼蟹炸得好脆,味道啱啱好。

海膽帶子卷

魷魚雞肉卷

火炙三文魚壽司
火炙帆立貝壽司
2021-04-29
15 分鐘 (堂食)
2021-08-13 59 瀏覽
/ /築地日本料理🔥性價比高呢間bookmark咗好耐嘅日本餐廳今日終於同朋友去咗食啦!牛油果軟殼蟹卷呢個真係最佳配搭!次次都會叫牛油果好滑,軟殼蟹仲係即叫即炸海膽帶子卷本來諗住嗌壽司,但係見到呢個卷好抵食果然係我最鍾意嘅海膽同帶子好新鮮,帶子好彈牙🤩汁燒魷魚筒呢個魷魚筒好有驚喜!同我想像嘅好唔同中間夾咗白汁雞,好creamy旁邊配有泰式辣醬,好惹味好有fusion菜嘅感覺😝石燒鰻魚飯呢個真係好出色!上枱個陣仲熱辣辣入面鰻魚份量適中,配埋鰻魚汁成個飯好香口,粒粒分明個人就好鍾意呢幾款壽司🍣海膽魷魚🦑18禁三文魚 — 超級辣🌶炙燒三文魚
/ /
築地日本料理🔥性價比高
呢間bookmark咗好耐嘅日本餐廳
今日終於同朋友去咗食啦!

呢個真係最佳配搭!次次都會叫
牛油果好滑,軟殼蟹仲係即叫即炸

海膽帶子卷
本來諗住嗌壽司,但係見到呢個卷好抵食
果然係我最鍾意嘅海膽同帶子
好新鮮,帶子好彈牙🤩

汁燒魷魚筒
呢個魷魚筒好有驚喜!同我想像嘅好唔同
中間夾咗白汁雞,好creamy
旁邊配有泰式辣醬,好惹味
好有fusion菜嘅感覺😝

石燒鰻魚飯
呢個真係好出色!上枱個陣仲熱辣辣
入面鰻魚份量適中,配埋鰻魚汁
成個飯好香口,粒粒分明

個人就好鍾意呢幾款壽司🍣
海膽魷魚🦑
18禁三文魚 — 超級辣🌶
炙燒三文魚

• 海膽帶子卷
  • 牛油果軟殼蟹卷
9 0 後 的 味 蕾 .近排好掛住去日本,放lunch🐶衝去Sogo對面既金百利廣場搵日式料理餐廳食魚生丼.📸三文魚海膽丼 $108刺身零雪味,三文魚厚身大塊,蛋好甜,海膽好味,鮮甜、無腥味,午餐贈送麵豉湯.📸蟹籽沙律腐皮壽司 $14我係腐皮愛好者😎,腐皮甜甜的、有汁,蟹籽份量多.📸蟹肉蟹膏壽司 $14 🍣蟹肉條條分明、鮮甜、蟹膏唔腥、味道唔濃烈.📸甜品拼盤 $48🍮肥妹梗係要食甜品,佢有兩本甜品好想試,不過咁啱嗰日賣晒,我又叫個拼盤滿足吓.北海道牛乳布丁又滑又香,單點$15幾抵,綠茶雪糕綠茶味都夠,另外兩款蛋糕不過不失!.題外話見到餐廳好似有聘請殘障人士,幾欣賞,希望多啲良心企業幫弱勢社群!
9 0 後 的 味 蕾

📸三文魚海膽丼 $108

📸蟹籽沙律腐皮壽司 $14

我係腐皮愛好者😎,腐皮甜甜的、有汁,蟹籽份量多
📸蟹肉蟹膏壽司 $14 🍣

蟹肉條條分明、鮮甜、蟹膏唔腥、味道唔濃烈
📸甜品拼盤 $48🍮

2021-08-11 146 瀏覽
今晚客人約我銅鑼灣食飯,乜咁啱吖又係食日本菜吖 …. 哈哈 ~~ 可能係奧運閉幕後群症。話時話印象中曾經食過呢間,位於金百利廣場七樓,收工過嚟好方便。提供多元化日式食物,基本上諗到都有,刺生、壽司、壽司卷、手卷等,價錢一律都不算很貴。另外亦有鍋物、冷麵、拉麵、鍋飯等等熱食。照顧曬不同口味嘅朋友仔。至於我今日不算太肚餓,所以先點了份「冰梅蕃茄沙律」。沙律甜甜酸酸,開胃前菜。然後再叫了幾款壽司及海膽帶子卷。壽司包括:鱆紅、活立魚、油甘魚、北寄貝沙律 ,價錢大概$10-$16不等,不算貴。最後,推介必食板燒香蒜牛舌,鐵板上熱辣辣,超級香噴噴,而食落十分惹味😋。
今晚客人約我銅鑼灣食飯,乜咁啱吖
又係食日本菜吖
…. 哈哈 ~~ 可能係奧運閉幕後群症。

提供多元化日式食物,基本上諗到都有,刺生、壽司壽司卷、手卷等,價錢一律都不算很貴。

冰梅蕃茄沙律

壽司 / 海瞻帶子卷

板燒香蒜牛舌

2021-08-11
冰梅蕃茄沙律
壽司 / 海瞻帶子卷
板燒香蒜牛舌
2021-08-11 76 瀏覽
性價比超高。香港。築地❤️清酒煮蜆份量好多,起碼有成20隻蜆以上,用石鍋上,熱辣辣❤️牛肉野菜壽喜燒好多配菜,有菜,金菇,豆腐,牛肉片分量都算好多,用蠟燭熱住黎食,慢慢食都晤怕凍晒!❤️鵝肝雞翼第一次食鵝肝釀雞翼,必食!一來好考功夫,晤係周圍食到,二黎真係好甘香,雞翼皮好香脆,入面係鵝肝甘香可口呢到好多小食,又有壽司,拉麵,烏冬,好岩一班朋友傾計食飯!築地日本料理 (金百利廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R1室
性價比超高。香港。築地

❤️清酒煮蜆
份量好多,起碼有成20隻蜆以上,用石鍋上,熱辣辣
❤️牛肉野菜壽喜燒
❤️鵝肝雞翼

呢到好多小食,又有壽司,拉麵,烏冬,好岩一班朋友傾計食飯!

築地日本料理 (金百利廣場) (銅鑼灣)
  • 牛肉野菜壽喜燒