2018-10-26 129 瀏覽
銅鑼灣真的是一個汰弱留強的地方,今天早放工約朋友吃晚飯然後睇戲,在利園附近又發現新店。點心寫明即叫即蒸,而且價錢合理。老火湯天天不同,今日是蟲草花豬骨湯,大大碗,$19,絕對超值,連湯渣也是好味的!我們點了牛栢頁,熱辣辣,份量也是偏大的,很抵食。這裡推廣創新加傳統的點心,但朋友覺得傳統點心先考真功夫,所以點了布拉白腸粉,真的白滑,而我點的咸水角好明顯是新鮮熱辣炸的,卜卜脆,熱到辣口!主食方面,我們每人都點了蒸飯。咸魚肉餅飯和鳳爪排骨飯,size 也是屬於大的。最後點了甜品,鮮芒果布甸和椰汁桂花糕,賣相超靚,略嫌桂花糕偏淡。總括來說,點心質素高,件數多,價錢合理,而且茶費每位只收$3,抵過去酒樓好多。
點心寫明即叫即蒸,而且價錢合理。

我們點了牛栢頁,熱辣辣,份量也是偏大的,很抵食。

2018-10-24
  • 老火湯
1K
2018-10-24 50 瀏覽
好耐無食點心,知道太子頗受歡迎籠點心新開左分店係銅鑼灣,就約埋fd 放工後去試下定價比同區平,銅鑼灣仲近mtr 黎講真係幾難得order 幾個小食同粥先上鯪魚粥蘿蔔絲$22 都幾綿密,味道好足唔落胡椒都可以,還不錯不是炸兩$29order 粥就係配炸兩食..呢款“不是炸兩”同樣係用腸粉皮包住炸物. 名好特別,而佢的確唔係炸兩,代替油炸鬼係即炸脆卷,中間包著蝦菜等,食落除左有炸兩外軟內脆口感,味道亦更豐富. 但留意呢道超級油膩,碟上都好多油. 如果多d 人share 會比較好蝦餃好食,推薦$15 有兩粒,好大粒飽滿,加上中間蝦肉幾香燒賣$15就麻麻,中間食到好大舊類似肥肉. 價錢同蝦餃一樣會prefer 食多粒蝦餃小籠包$24 都唔錯,中間仍留有湯汁,伴上醋已好食. 用鐵兜裝住,可以更方便直接倒點醋用手攞住兜食,唔怕筷子吉穿流湯紅油抄手$28,雖然皮滑餡都足料,但完全唔辣...同expected 幾唔同,似普通餃子...鳳爪$24 都不錯,平時茶樓質素.

定價比同區平,銅鑼灣仲近mtr 黎講真係幾難得

order 幾個小食同粥

不是炸兩$29

蝦餃好食,推薦

$15 有兩粒,好大粒飽滿,加上中間蝦肉幾香

燒賣$15

小籠包$24

鳳爪$24 都不錯,平時茶樓質素.

2018-10-21 385 瀏覽
今晚難得肥妹仔嘅屋企人都喺銅鑼灣度收工,肥妹仔決定同肥爸肥媽佢哋一齊去試一間點心專門店食晚飯,因為真係有陣時食得西餐多都會悶悶哋想轉下新口味。籠太子蝦餃皇  $30肥妹仔我係蝦餃愛好者,去到邊都會叫一籠蝦餃食。呢一度嘅蝦餃真係冇得頂!先講佢個皮,皮薄口感煙韌, 蝦餃入面嘅蝦肉大大粒,爽口彈牙,超級好食。鵪鶉蛋燒賣  $28平時燒賣就食得多,鵪鶉蛋燒賣都幾小食。難得見到就叫咗一客嚟試下。佢嘅賣點就係嗰粒鵪鶉蛋,鵪鶉蛋嘅size都唔細,爽口彈牙,燒賣入面嘅豬肉餡料好香,一啲都唔油膩。黑椒金錢肚 $29金錢肚係肥爸嘅至愛,每次去飲茶都會叫嚟食。呢一度嘅金錢肚蒸到好軟諗,一啲都唔韌,而且好香黑椒味。下面仲有一啲烏冬墊底,烏冬吸唒金錢肚嘅醬汁,超級入味。藥膳雞腳  $24呢一個雞腳真係肥妹仔要畀手指公,平時肥妹仔食開都係鮑汁雞腳,第一次食藥膳雞腳。佢嘅雞腳又係吸滿了咗佢嘅藥膳湯汁嘅味道,清清哋,好食。但係肥妹仔覺得最好食嘅唔係佢嘅雞腳,而係呢一個藥膳湯汁,真係超級清甜,完全冇任何味精,飲完仲會想再飲多碗。多汁小籠包 $24老老實實,肥妹仔喺一啲唔係專食上海菜嘅地方如果嗌小籠包係完全唔會期待佢有湯

籠太子蝦餃皇  $30

鵪鶉蛋燒賣  $28

黑椒金錢肚 $29

藥膳雞腳  $24

多汁小籠包 $24
老老實實,肥妹仔喺一啲唔係專食上海菜嘅地方如果嗌小籠包係完全唔會期待佢有湯汁爆出嚟嘅感覺,但係呢一度嘅小籠包係令肥妹仔我完全改觀咗!佢嘅小籠包真係有好多湯汁,咬一口落去除咗食到好香嘅豬肉餡料外,仲飲到好甜好香嘅湯汁,正。

薑蔥牛柏葉  $26
牛柏葉本身係一啲冇味嘅食材,真係好靠佢嘅醬汁幫佢提味。呢度嘅牛柏葉口感比較爽脆。好有咬口。

香蔥海鮮芝士薄撐  $29
係人都知肥妹仔我係超級鍾意食脆口嘢嘅。呢一度嘅香蔥薄撐完全滿足到我嘅慾望,佢煎到非常香脆,蔥非常多,食落去有滿滿嘅香蔥味,而佢嘅芝士脆邊亦令到呢一個薄撐有一種好香嘅芝士味,不得了。

蝦腸  $30
呢一個蝦腸又係肥媽食到讚不絕口,因為佢嘅蝦腸除咗蝦肉非常爽口彈牙之外,其實佢嘅重點係佢嘅腸粉皮真係超級香米香味,同埋超級煙韌,又唔會過份厚,點一啲甜豉油食,超級好食。

不是炸兩腸  $29
真係個名都好搞笑,係呀!佢唔係普通嘅炸兩腸,而係入面除咗有油炸鬼,仲會包咗一啲好似蘿蔔絲酥嘅餡料,食落去口感非常豐富,又有腸粉嘅煙韌,又有炸両嘅脆度,好好食。

鳳爪排骨飯  $30
話明食晚餐,又點可以唔食飯呢?鳳爪排骨飯嘅鳳爪排骨分量超級多,淋上香甜嘅甜豉油食,粒粒飯都吸滿醬汁同埋排骨油香, 好味。

鹹魚肉餅飯  $30
另外仲叫咗一個鹹魚肉餅飯,佢嘅肉餅蒸到非常香,除咗有鹹魚嘅香味之外,仲有本身肉餅嘅豬肉香,唔會太過柴,撈埋飯一齊食好好食。

海皇芝士千絲卷  $30
見到檯枱食客都會叫呢一個食,肥妹仔我當然唔執輸叫返過嚟試下啦!佢外面嘅脆絲炸到非常香口,而入面就有一啲海鮮餡料,食落去香脆可口。

香芒沙律盞  $24
呢一個香芒沙律盞係將一啲新鮮嘅水果撈沙律醬放喺一個脆筒上,食落去非常fresh!!!水果清甜,好好食。

老火湯  $16
是日精選係蟲草花湯, 肥妹仔我試飲咗一啖,真係亦都係好好飲,因為完全冇味精,飲落去除咗係好清甜之外,已經冇形容詞可以形容到佢,佢呢度嘅湯品真係做得一絕。
2018-10-19
2018-10-21 79 瀏覽
早兩日肥雞同朋友去銅鑼灣行街銅鑼灣除咗嘢食貴出名之外估唔到原來都有一間幾平嘅 港式點心店 叫做籠太子點心 其實真係幾抵㗎咋為呢就每個三蚊首先買咗個蝦餃黃鵪鶉蛋燒賣鵪鶉蛋燒賣呢件呢樣嘢呢就已經好少見㗎啦黑椒金錢肚藥膳雞腳蝦餃皮薄餡靚鵪鶉蛋燒賣鵪鶉蛋好正妹粒燒賣都有一隻蝦同新鮮嘅豬肉至於嗰個藥膳雞腳嘅湯完全冇味精反而覺得嗰個湯係主角 再嗌多個小籠包薑蔥牛柏葉香蔥海鮮芝士薄餐牛扒熱呢就冇乜味道小籠包呢同出麵食嗰啲一樣都有好多汁嘅至於嗰個芝士海鮮薄撐呢就變得好香芝士味就話唔係特別好用 嗌咗個蝦腸佢啲腸粉真係要讚讚佢啲腸粉係超滑再嗌咗個叫不是炸兩炸兩入面除左右 其實入面就唔係油炸鬼係類似一啲蘿蔔絲酥嘅嘢 跟住再嗌咗個鳳爪排骨飯咸魚肉餅飯呢個就比較普通少少至於再嗌咗個類似炸點嘅嘢就係海皇芝士千蘇卷 同埋香芒沙律盞呢兩個而家覺得好有特色很普通嘅酒樓食唔到再嗌咗兩碗老火湯 係蟲草花豬骨湯真係超正
2018-10-19
2018-10-21 106 瀏覽
今晚銅鑼灣行街, 朋友竟然無啦啦話想食點心~~所以我地黎到呢間籠太子點心專門店, 聽講太子間分店成日都好FULL,而且又抵食~我地先叫左碗老火靚湯飲, 今晚係蓮藕豬骨湯, 湯入面有蓮藕同豬骨,味道有D淡,不過係因為無味精。叫個左鳳爪蒸排骨飯,飯較硬身,而鳳爪同排骨份量又多,味道都好唔錯~而牛栢葉好爽口,蝦餃大粒又彈牙,藥膳雞腳好香又好食!特別推介蝦腸粉,超滑呀,真心好食又唔貴~~最後黎個菜心,清清地又健康~OVERALL 每人都唔洗$100, 真心好抵食, 食物質素又唔差WOR~
今晚銅鑼灣行街, 朋友竟然無啦啦話想食點心~~

而牛栢葉好爽口,蝦餃大粒又彈牙,藥膳雞腳好香又好食!
特別推介蝦腸粉,超滑呀,真心好食又唔貴~~
最後黎個菜心,清清地又健康~

2018-10-20
之前食過另一間位於銅鑼灣的點心店真係難食之中既難食,所以今日諗住試下係銅鑼灣新開既籠太子,反正之前已經打過大佬,相信呢到點都會好食d既!直接入正題唔好浪費大家時間了!【蜜味叉燒腸】$26一來到既時間賣相都唔差,係正常既!但係呢,個皮雖然幾厚身,但一夾起黎就爛,入口質感爛pat pat咁,唔係幾討好,好彩味道都正正常常,都係合格分數啦。【流沙奶黃包】$26第一眼望落去個包都幾細隻,同好扁。十分熱辣辣,包既表面無比倒汗水滴完又乾既痕跡,睇得出唔係果d蒸咗好耐的包包!不過一mit開好油好油好油好油,我明白流沙包制作既原理,但係油既比例太多太多,搞到佢流既唔係奶黃,而係油。跟住,個包皮,唔得。一入口融晒一pat漿咁,無咗包皮應有既口感同彈性!this one, fail.【籠太子蝦餃王】$15(2隻)要讚既係呢到可以選擇2隻/4隻,咁我地為咗試多幾樣野當然係嗌2隻黎食啦,呢個蝦餃王係全晚最好食既點心,恭喜。個皮厚薄適中,唔會一夾就散,而且隻蝦都幾爽口,唔會霉,唔錯!【家鄉鹹水角】$20唔好食,好油,好似每食一啖就食咗一啖油咁,除咗覺得成口油之外我完全無其他comment。fail.【海皇芝士千
反正之前已經打過大佬,相信呢到點都會好食d既!

直接入正題唔好浪費大家時間了!
【蜜味叉燒腸】$26
一來到既時間賣相都唔差,係正常既!
但係呢,個皮雖然幾厚身,但一夾起黎就爛,
入口質感爛pat pat咁,唔係幾討好,
好彩味道都正正常常,都係合格分數啦。
【流沙奶黃包】$26
第一眼望落去個包都幾細隻,同好扁。
十分熱辣辣,包既表面無比倒汗水滴完又乾既痕跡,
睇得出唔係果d蒸咗好耐的包包!
不過一mit開好油好油好油好油,我明白流沙包制作既原理,
但係油既比例太多太多,搞到佢流既唔係奶黃,而係油。
跟住,個包皮,唔得。一入口融晒一pat漿咁,
無咗包皮應有既口感同彈性!
this one, fail.

【籠太子蝦餃王】$15(2隻)
要讚既係呢到可以選擇2隻/4隻,
咁我地為咗試多幾樣野當然係嗌2隻黎食啦,
呢個蝦餃王係全晚最好食既點心,恭喜。
個皮厚薄適中,唔會一夾就散,
而且隻蝦都幾爽口,唔會霉,唔錯!
【家鄉鹹水角】$20
唔好食,好油,好似每食一啖就食咗一啖油咁,
除咗覺得成口油之外我完全無其他comment。
fail.

【海皇芝士千絲卷】$26
唔好食啊!求下你地唔好嗌黎食啊!
佢有芝士既,d芝士仲融到痴住咗隻碟底,夾唔到。
但我一點芝士味都食到,入面有少少蝦,
同多多油。唔合格。
【鮮蝦燒賣王】$15/2隻
呢個都係唔錯既,
入面既豬肉大大粒,好有咬口,
好新鮮,十分不錯!

總結,六樣野食得兩樣係可以推介既,
其實就,唉!勝在環境乾淨舒服,
壼茶都味道唔錯,就比個ok佢啦。
但如果問我會唔會再去?不了。
2018-10-17