2019-02-17 187 瀏覽
今日同好友相約晚市食點心,好友search到公司附近有間 籠太子 有得食點心,價錢又唔貴。餐廳裝修簡約之餘,又能顯出中國風,眼見都不少遊客光臨。餐牌選擇都幾多元化,而且價錢比起一段茶樓點心價錢都差不多,但籠太子好在唔洗搭枱食,免去尷尬😄是日用餐:原隻鮑魚燒賣($34)新潮食法,鮑魚燒賣,試問多少間餐廳做到料靚,價錢又合理,所以本人極力推介! 多汁小籠包 ($24)熱辣辣小籠包,每個都有錫紙托住,確保唔會因小籠包皮夾穿而倒汁,而且味道唔錯。紅油抄手($28)共有八粒大大粒餃子,餡料豐富,皮簿餡靚最貼切,辣油唔太重,但又夠入味!四寶滑雞扎($29)四寶-火腿、豬皮、雞肉及腐皮,size大大件又好味!鳳爪排骨飯($30)&咸魚肉餅飯($30)兩個人太肚餓,一人叫左個蒸飯,分量剛剛好,米飯唔會爛,粒粒有咬口,飯同菜比較係一比一!

是日用餐:

原隻鮑魚燒賣

原隻鮑魚燒賣($34)

多汁小籠包

多汁小籠包 ($24)

紅油抄手

紅油抄手($28)

四寶滑雞扎

四寶滑雞扎($29)
四寶-火腿、豬皮、雞肉及腐皮,size大大件又好味!

鳳爪排骨飯

咸魚肉餅飯

鳳爪排骨飯($30)&咸魚肉餅飯($30)
2019-02-12
鳳爪排骨飯
咸魚肉餅飯
2019-02-16 40 瀏覽
香港飲食文化當中,飲茶絕對係表表者。今日黎到銅鑼灣既籠太子飲茶食點心,呢度既裝修偏向西式設計,感覺年輕,而且座位寬敞,無平時飲茶好迫好侷促既感覺。落單用點心紙,選擇都有好多,除左傳統點心,仲有啲新派點心。籠太子蝦餃王$15,2隻。蝦餃皮煙韌彈牙,餡料飽滿,蝦肉爽口,唔錯鮮蝦菜苗餃$26,3隻勁多菜苗,同普通蝦餃既口感截然不同,感覺健康啲鮮蝦燒賣皇$15,2隻繼續係蝦類點心,同樣出色👍🏻皮蛋牛肉腸$26第一次試有皮蛋既腸粉,啲皮蛋唔係溶哂咁,食落多左一層口感,幾特別煎蘿蔔糕$22相對比較普通香滑反斗糕$20一份有4小個糕,似馬拉糕,但細細個,好方便share 食👍🏻👍🏻茶錢只係$3 一位,今時今日黎講真係超值😍😍下次黎銅鑼灣可以再食😁
香港飲食文化當中,飲茶絕對係表表者。

落單用點心紙,選擇都有好多,除左傳統點心,仲有啲新派點心。

籠太子蝦餃王$15,2隻。
蝦餃皮煙韌彈牙,餡料飽滿,蝦肉爽口,唔錯

鮮蝦菜苗餃$26,3隻
勁多菜苗,同普通蝦餃既口感截然不同,感覺健康啲

鮮蝦燒賣皇$15,2隻
繼續係蝦類點心,同樣出色👍🏻

皮蛋牛肉腸$26

煎蘿蔔糕$22
相對比較普通

香滑反斗糕$20

茶錢只係$3 一位,今時今日黎講真係超值😍😍
下次黎銅鑼灣可以再食😁
2019-02-14 257 瀏覽
我老公情人節既定律 - 去食中菜,抵食、好食、舒服食!今年都唔例外,我地去左銅鑼灣食點心,依度專做懷舊點心,好多出面已經無左,依度都仲有生炒糯米飯老公知我鍾意食,一見到就立即幫我點😘糯米飯好軟,好綿,好煙靭;花生好香脆;加埋d蔥蔥、蛋絲,好惹味臘腸、臘肉好香!鮑魚燒賣$34兩粒好抵食!粒鮑魚好爽好滑,食完d鮑魚味仲留係口腔內。下面d豬肉好甜又彈牙😘雪山义燒包熱辣辣,好香牛油味撲鼻, 個陣香酥味加上义燒既香同甜,好好味!皮蛋牛肉腸個皮超滑,加左皮蛋令味道提升;仲食到有陳皮味,同埋有馬蹄,好有口感海皇芝士千絲卷外面好脆呀,而且因爲千絲,口感非常豐富,脆度同脆既耐力非常高。裡面既蝦腸好爽,東菇香味濃郁,仲有微微既芝士味~瑤柱灌湯餃有蝦、東菇、豬肉、乾瑤柱......,好多材料湯底好味,似菜膽雞味,加左醋之後、以為自己飲緊魚翅d湯😋鮮芒果布甸布甸好香芒果味,面上淋左芒果汁,令芒果更濃郁。為依個情人節畫上甜蜜既句號
我老公情人節既定律 - 去食中菜,抵食、好食、舒服食!

生炒糯米飯
老公知我鍾意食,一見到就立即幫我點😘
糯米飯好軟,好綿,好煙靭;
花生好香脆;加埋d蔥蔥、蛋絲,好惹味

臘腸、臘肉好香!

鮑魚燒賣
$34兩粒好抵食!
粒鮑魚好爽好滑,食完d鮑魚味仲留係口腔內。
下面d豬肉好甜又彈牙😘

雪山义燒包

皮蛋牛肉腸
個皮超滑,加左皮蛋令味道提升;
仲食到有陳皮味,同埋有馬蹄,好有口感

海皇芝士千絲卷
裡面既蝦腸好爽,東菇香味濃郁,仲有微微既芝士味~

瑤柱灌湯餃
有蝦、東菇、豬肉、乾瑤柱......,好多材料
湯底好味,似菜膽雞味,加左醋之後、以為自己飲緊魚翅d湯😋

鮮芒果布甸
布甸好香芒果味,面上淋左芒果汁,令芒果更濃郁。

為依個情人節畫上甜蜜既句號

2019-02-14
慶祝紀念
情人節
  • 雪山叉燒包
  • 鮑魚燒賣
  • 瑤柱灌湯餃
之前喺太子食過呢間,估唔到銅鑼灣都開咗,呢日行得攰攰地,想食啲嘢⋯價錢都唔算好貴,但由於我哋都唔係太肚餓,所以叫左少少野咋🤤雪山叉燒包好鍾意佢嘅外皮,好脆☺️名醬蒸鳳爪仲有鍾意食鳳爪,於是叫黎比佢咬下,辣辣地,食落幾惹味黑椒金錢肚呢碟食落比鳳爪更加辣,但一樣都係覺得好開胃好惹味!海皇芝士千層卷外皮香脆,入面包住嘅芝士好好味🤤椰汁桂花糕最後叫咗個桂花糕,賣相都幾精美,食落好香甜,淡淡的桂花香,呢碟不錯💕

價錢都唔算好貴,但由於我哋都唔係太肚餓,所以叫左少少野咋🤤

雪山叉燒包
好鍾意佢嘅外皮,好脆☺️

名醬蒸鳳爪
仲有鍾意食鳳爪,於是叫黎比佢咬下,辣辣地,食落幾惹味

黑椒金錢肚
呢碟食落比鳳爪更加辣,但一樣都係覺得好開胃好惹味!

海皇芝士千層卷
外皮香脆,入面包住嘅芝士好好味🤤

椰汁桂花糕
2019-02-08 140 瀏覽
今日放工又諗食咩好行下行下見到有點心好似好耐冇食過就入咗去試下價錢好抵好多自創加傳統點心勁多選擇呢個雪山叉燒包外面好脆入面嘅叉燒餡料好多全部係瘦叉燒都可以咁香♥️呢個腸粉好好味入面係好脆嘅春卷外面嘅腸粉皮好滑好脆既鮮蝦春卷🍤🍤🍤蝦滑釀茄子好出色好味🍤🍆值得推介我最鍾意呢個金魚餃好可愛入面係蝦餃餡大大隻蝦係入面好滿足原隻鮑魚燒賣燒賣好好味紅油抄手 如果再辣啲會仲正呢度環境好舒服老闆娘好好人麥茶好好飲我當日去到第一日轉menu老闆娘仲為客人推介野食我地好後悔冇叫老火湯下次一定會再返嚟試埋去每日新鮮煲嘅老火靚湯見到隔離飲好足料👍🏻👍🏻👍🏻飲到好滋味咁蝦餃燒賣可以兩隻兩隻咁叫就算兩個人食都唔駛驚食唔曬
今日放工又諗食咩好

• 不是炸兩 $29
  • 老火靚湯
  • 原隻鮑魚燒賣
2019-02-06 109 瀏覽
朋友黎香港玩,佢好鍾意食香港既點心,所以今次我帶左佢食一間唔錯既點心專門店! 呢度開既茶係用玄米茶,茶位$3,飲落都幾香玄米茶味。呢度既點心係即叫即蒸,所以都需時等候!我地叫左北菇滑雞飯$30,北落香味帶落係雞肉上面,雞肉食落鮮甜嫩滑,蒸飯都好粒,唔會太腍身!不是炸兩$29,腸粉內包住好多蘿蔔絲面,而出面有層油炸鬼碎,所以食落好有層次感!多汁小籠包$24,要好小心咁食因咬穿左個皮裡面d肉汁好熱,真係超多汁,肉就咸左少少,所以要點番d 醋中和一下!鮮蝦燒賣王$30/4隻,鮮蝦都大隻同爽口,配埋蟹籽更加脆口!朋友食完都感到十分滿意!✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤️,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

北菇滑雞飯

午餐
北菇滑雞飯
鮮蝦燒賣王
2019-02-06 48 瀏覽
之前係太子籠太子食過一次,一直都覺得好食又抵食,今次見佢係銅鑼灣開左分店仲近我,梗係過黎試下啦呢間籠太子離地鐵站都唔算太遠,F1岀口希慎廣場附近對岀條街直行轉右就係,門面裝修都同太子果間差唔多。可能因為係平日夜晚黎食,人未算好多,事不宜遲,即刻講下食左啲咩先:呢個係其中一款幾出名嘅點心,煎蝦膠釀茄子,好似燒賣咁,不過係係茄子上面加蝦,d醬汁都好好味,幾特別,值得一試!今次嗌左不是炸兩,但明明就係炸兩,哈哈個名都改得幾搞笑,炸兩都係水準之作,食得岀即叫即整。仲有嗌左個古法糯米雞,冇諗過佢咁大件咁足料,有雞肉大冬菇,食完都好飽肚。蝦餃皇都好大隻,入面啲蝦肉都好大份,不錯。瑤柱灌湯餃都大大碗,皮薄餡靚,不過可能我呢排食得比較清淡,個湯略嫌微咸,但整體都唔錯好食。總括而言,呢間餐廳真係非常好食同抵食,仲要主打即叫即整,所以上菜啲野食全部熱辣辣,服務態度都好好☺️會再黎食

蝦餃皇都好大隻,入面啲蝦肉都好大份,不錯。

15 分鐘 (堂食)
2019-02-04 317 瀏覽
銅鑼灣有咩美食?其實除了中、西餐,拉麵之外,今日俾我同朋友揾到一間由早到晚都可品嚐到既籠太子點心專門店。點心店裝潢新穎,牆身用上兩個主色調-白色同某T字品牌既青藍色,帶來清新及優雅既感覺,而燈飾既設計更是特別,亮眼既白燈下有兩隻雀仔面對面站著,甚是可愛 ; 座位寬敞舒適,沒有侷促感。這裡提供即製點心,款式五花八門,實在係樣樣都想食。煎蝦膠釀茄子($22)蝦膠鮮味爽彈,茄子軟腍多汁,一軟一彈,加上自家制醬汁,口感豐富。原隻鮑魚燒賣($34兩隻)燒賣上有原隻鮑魚,鮑魚咬落有嚼勁 ; 份量大既燒賣,一人一粒,啱啱好。籠太子蝦餃皇($15兩隻)內餡飽滿,外皮彈牙。原隻鮮蝦腸($30)腸粉滑捋捋,蝦肉鮮甜又大隻, 沾上豉油,滋味無窮。家鄉咸水角($20)渾身金黃,脹卜卜 ; 外脆內糯,餡料豐富,超好味。黑椒金錢肚($29)黑椒汁濃郁,少少辣,金錢肚夠腍又入晒味,好惹味。瑤柱灌湯餃($30)湯頭鮮甜清香,灌湯餃入面有瑤柱、鮮蝦、冬菇、肉碎等餡料,一咬開,鮮香並至,蘸醋吃,美味不過。下次去銅鑼灣食飯,又多了這間美味點心專門店選擇喇。

這裡提供即製點心,款式五花八門,實在係樣樣都想食。

煎蝦膠釀茄子($22)

原隻鮑魚燒賣($34兩隻)

籠太子蝦餃皇($15兩隻)
內餡飽滿,外皮彈牙。

原隻鮮蝦腸($30)
腸粉滑捋捋,蝦肉鮮甜又大隻, 沾上豉油,滋味無窮。

家鄉咸水角($20)
渾身金黃,脹卜卜 ; 外脆內糯,餡料豐富,超好味。

黑椒金錢肚($29)
黑椒汁濃郁,少少辣,金錢肚夠腍又入晒味,好惹味。

瑤柱灌湯餃($30)

下次去銅鑼灣食飯,又多了這間美味點心專門店選擇喇。
2019-02-01
  • 籠太子蝦餃皇
  • 黑椒金錢肚
  • 原隻鮮蝦腸
2019-02-02 65 瀏覽
而家飲茶唔洗去茶樓架喇好小店飲茶都幾好 唔流同人迫同爭位🙆🏻‍♀️籠太子點心位於銅鑼灣鬧市點心一向比人係傳統野 但佢又唔係想食新派mix傳統點心籠太子就岩哂位置近時代廣場出口/F出口都得位置十分好搵, 行入去小販檔就會見到環境👌🏻好似普通茶餐廳的格局, 但店面唔會擠迫坐係門口仲有落地玻璃, 望住出面人山人海咁行我地就chill住嘆點心,感覺好得意食物一行二人唔知食唔食得哂地咩都叫😂🙋🏻‍♀️點心選擇都幾多, 仲好底食😍香滑反斗榚味道像馬拉榚, 比馬拉榚更彈, 細細個一啖榚, 好味流沙奶黃包一meet開d奶黃就流哂出黎, 熱辣辣既奶黃瀑布啊奶黃味重, 偏甜, 細路仔最愛不是炸兩依個我覺得係鎮店之寶!不是炸兩樣子係炸兩既twins但入面係炸脆左既wrap, 入面有西芹同蝦同埋肉餡多重滋味, 腸粉即拉, 唔會厚架原隻鮑魚燒賣鮑魚好彈牙配埋燒賣, 奢華得黎又夠傳統好味天鵝🦢酥美美的, 我唔客氣了天鵝酥是蘿白絲酥餅, 炸得好酥脆,層層炸皮鬆化, 又令又好味金魚餃原本諗左好耐, 金魚餃入面係咩R爆哂頭, 一咬落去~~~蝦餃啊蝦餃整到金魚咁, 好得意皮煙un, 蝦餡彈牙藥膳雞腳藥味好重好正, 雞腳唔會太
而家飲茶唔洗去茶樓架喇
好小店飲茶都幾好 唔流同人迫同爭位🙆🏻‍♀️

籠太子點心位於銅鑼灣鬧市
點心一向比人係傳統野 但佢又唔係
想食新派mix傳統點心籠太子就岩哂

位置

近時代廣場出口/F出口都得
位置十分好搵, 行入去小販檔就會見到

環境👌🏻
好似普通茶餐廳的格局, 但店面唔會擠迫
坐係門口仲有落地玻璃, 望住出面人山人海咁行
我地就chill住嘆點心,感覺好得意

食物
一行二人唔知食唔食得哂地咩都叫😂🙋🏻‍♀️

點心選擇都幾多, 仲好底食😍

香滑反斗榚

味道像馬拉榚, 比馬拉榚更彈, 細細個一啖榚, 好味

流沙奶黃包

一meet開d奶黃就流哂出黎, 熱辣辣既奶黃瀑布啊
奶黃味重, 偏甜, 細路仔最愛

不是炸兩

依個我覺得係鎮店之寶!
不是炸兩樣子係炸兩既twins
但入面係炸脆左既wrap, 入面有西芹同蝦同埋肉餡
多重滋味, 腸粉即拉, 唔會厚架

原隻鮑魚燒賣

鮑魚好彈牙配埋燒賣, 奢華得黎又夠傳統好味

天鵝🦢酥

美美的, 我唔客氣了

金魚餃

原本諗左好耐, 金魚餃入面係咩
R爆哂頭, 一咬落去~~~蝦餃啊

蝦餃整到金魚咁, 好得意

皮煙un, 蝦餡彈牙

藥膳雞腳

藥味好重好正, 雞腳唔會太軟稔
軟骨位同肉掌位好夠肉, collagen ar XDD

好好味既點心, 職員都好nice 啊, 等我下次再黎嘆點心先
2019-01-18 90 瀏覽
嗰日有啲唔舒服😌,就走左去搵左一間食粥嘅,發現應該係新開,跟住就揀咗啲清清地嘅嘢食,有粥、飯、同埋幾個點心。都好飽,因為可能唔舒服嘅關係,覺得幾好食😋。屋企人話我知個鹹水角好好食,下次好返,一定要再去食多次😂😂。
2019-01-09 61 瀏覽
香港真係好好,廿四小時都有點心食朋友仔話想食腸粉就近揀咗呢間之前嚟食過粥,又綿又好味皮蛋瘦肉粥,每匙羹都有好多料北菇滑雞飯普通鹹水角、牛柏葉、鮮蝦菜苗餃淨腸粉覺得皮有點厚但加埋其他餡料,變成不是炸两,就好好味
香港真係好好,廿四小時都有點心食
朋友仔話想食腸粉
就近揀咗呢間
之前嚟食過粥,又綿又好味

皮蛋瘦肉粥,每匙羹都有好多料

北菇滑雞飯普通
鹹水角、牛柏葉、鮮蝦菜苗餃

淨腸粉覺得皮有點厚
但加埋其他餡料,變成不是炸两,就好好味

2018-12-27 69 瀏覽
臨別秋波,下星期便要搬去新寫未樓,老婆抓緊機會跟同事到外面吃飯 (她平時帶飯多)。銅鑼灣比較多選擇,我們三人到這家店「飲茶」。這看的點心特別精緻及足料。鮮蝦菜苗餃大大粒鮮蝦,皮做得很晶螢剔透,有少少蒜香味,更能帶出蝦的鮮味。鮮竹卷老婆最愛吃的點心之一,老婆說味道跟一般酒樓差不多,但明顯餡料是好一點。小籠包一般般,略嫌皮厚了一點不是炸兩它內裡有少少濕潤的菜,令口感變得不太好,我比較喜歡一般簡單的內裡只有蝦的那種。鮮蝦釀茄子好吃!是老婆同事介事,想不到炸茄子可以這麼好吃!
鮮蝦菜苗餃

鮮竹卷

小籠包
一般般,略嫌皮厚了一點

鮮蝦釀茄子
好吃!是老婆同事介事,想不到炸茄子可以這麼好吃!
2018-11-09
15 分鐘 (堂食)
2018-12-21 117 瀏覽
真心未食過咁差咁難食嘅點心個金錢肚係酸嘅可能係因為佢放左啲烏冬係底唔知關唔關事整件事酸到阿媽都唔認得啲腸粉未夾已經碎晒究竟識唔識整點心?雪山叉燒包 - 扁嘅,個面一啲都唔脆個底仲要油琳琳得個蝦餃同埋鮑魚燒賣係正常啲但係個鮑魚燒賣都好騎呢你揀隻鮑魚都唔會一隻大一隻細得咁明顯個海皇芝士卷,係完全冇芝士我覺得呢間餐廳真係侮辱左點心如果呢個價錢我寧願食添好運應該好快就唔會再見到呢間野難食到飛起生日飯來講都算歷年來最差
真心未食過咁差咁難食嘅點心
個金錢肚係酸嘅
可能係因為佢放左啲烏冬係底
唔知關唔關事
整件事酸到阿媽都唔認得

啲腸粉未夾已經碎晒
究竟識唔識整點心?

雪山叉燒包 - 扁嘅,個面一啲都唔脆
個底仲要油琳琳

得個蝦餃同埋鮑魚燒賣係正常啲
但係個鮑魚燒賣都好騎呢
你揀隻鮑魚都唔會一隻大一隻細得咁明顯

個海皇芝士卷,係完全冇芝士

我覺得呢間餐廳真係侮辱左點心
如果呢個價錢我寧願食添好運
應該好快就唔會再見到呢間野難食到飛起

生日飯來講都算歷年來最差

2018-12-13 99 瀏覽
同朋友去咗銅鑼灣食飯,好想食點心,見到呢間點心專門店嘅裝修好似幾靚,於是就入去試啦!呢間點心店嘅價錢都唔算十分貴,我哋最後埋單每人都唔使$100。喺銅鑼灣來講都算非常抵食。我哋叫咗一啲傳統點心,有叫咗一啲呢間點心店獨有嘅點心。上菜嘅速度都好快,我哋攞咗單之後10分鐘都唔使就到啦。呢間點心店全部都係即叫即蒸, 十分新鮮,另外點心質素都非常之高。特別一提嘅就係佢哋啲甜品好有創意,呢個一口嘅芒果布甸,同平時出邊茶樓嘅非常唔同,細細地,食得太飽都仲食得落!另外仲有呢個椰汁桂花糕,無論賣相同味道都非常好。

2018-12-10 1151 瀏覽
本來同阿肥喺銅鑼灣係想行去金雀鋸扒嘅,誰不知原來佢哋已經結咗業喇喎...無可奈何行多兩步見到呢間<籠太子點心專門店>,咁有緣份就入去醫肚啦~餐館嘅裝修都係比較新派嘅新潮式精緻點心店,新淨企理坐得又舒服。拎起鉛筆畫紙點菜,發現茶位都只係每人$3蚊而絕大部分點心嘅標價都唔超過三十蚊,喺銅鑼灣區真係算低消費喎~兩個人畫吓畫吓總共點咗差唔多十款點心,都唔係好過份姐係咪(?!)點心未嚟之前當然就係嘆吓茶先啦,呢度嘅茶原來係麥茶嚟,感覺清香消滯。鮮蝦腐皮卷($25蚊):腐皮非常之薄,入口後更覺驚喜,鮮蝦夠大隻咬落爽口彈牙,其他餡料配菜清脆口感,美味可口,本人心中給它很高的分數原隻鮮蝦腸($30蚊):唔知點解阿肥咁鍾意食蝦腸(?!)🤷🏻‍♀️哈哈,阿肥話呢碟蝦腸十分好食!話個米紙腸粉皮新鮮人手製作屬於一流水準,晶瑩剔透之餘裡面蝦仁超級彈牙,佢仲食得多過我呢~呢份香煎蘿蔔糕($22蚊)都係阿肥揀嘅傳統臘味味道算係唔錯,粒粒蘿蔔肉道出香氣,年輕一輩嘅我唯獨是略嫌佢煎得唔脆,熱氣感下降😂黑椒金錢肚($29蚊):去飲茶我有九成機會都會叫呢款菜式。呢度嘅黑椒味道夠重夠辣,牛肚份量亦多,最令人驚喜

鮮蝦腐皮卷

原隻鮮蝦腸
香煎蘿蔔糕
呢份香煎蘿蔔糕($22蚊)都係阿肥揀嘅
黑椒金錢肚
黑椒金錢肚($29蚊):去飲茶我有九成機會都會叫呢款菜式。呢度嘅黑椒味道夠重夠辣,牛肚份量亦多,最令人驚喜嘅係佢以烏冬作為底盤,吸收哂黑椒汁嘅味道惹味無比

籠太子蝦餃王
自家辣油
籠太子蝦餃王($30蚊四隻):每一次飲茶阿肥亦都唔會放過嗌蝦餃嘅機會
慢慢地連我都好似開始鍾意食蝦餃喇,呢度呢籠皮薄餡靚,半透明嘅外皮非常吸引,咬開煙韌彈牙十分討好,鮮蝦新鮮爽口令人滿意,我仲沾點埋呢度自家製嘅辣椒油一齊食更加好味道呢!
家鄉鹹水角
家鄉咸水角($20蚊四件):相信呢啲炸物點心都係普羅大眾喜歡嘅人氣作品,脆卜卜嘅外皮香口十足,帶點空氣感之餘又夠飽肚,雖然係炸嘢但一啲都唔油,正呀

原隻鮑魚燒賣
原隻鮑魚燒賣($34蚊兩隻):喺一粒普通嘅燒賣上面加咗原隻鮑魚氣派十足,蠔油味道嘅鮑魚蒸完之後入口夠哂腍,又有鮮味,就算普通嘅燒賣都非常足料,啖啖肉。
四寶滑雞扎
四寶滑雞扎($29蚊):阿肥係雞扎嘅捧場客,佢話裡面條火腿係成份點心嘅精髓
咁犀利㗎咩(?!)
一口漢堡仔
一口漢堡仔($25蚊):呢樣點心睇嚟係滿足我哋年輕人嘅新鮮感,西式意念,中式製作,裡面嘅炸魚好鬼香口,漢堡包皮竟然好似曲奇咁脆,配合埋沙律醬同沙律菜清新又醒胃

香芒沙律盞
香芒沙律盞($24蚊三隻):阿肥大愛呢款甜品,有齊哂佢最鍾意嘅芒果+菠蘿+蘋果,仲有士多啤梨做裝飾點綴,好似班戟皮咁薄嘅兜仔咁幾得意。
鮮芒果布甸
鮮芒果布甸($22蚊):本來我哋兩個諗住收手㗎喇,但有感呢度嘅食物味道質素有番咁上下水準,所以就忍唔住叫埋呢款鮮芒果布甸。中西合璧嘅外表但味道尤如小時候食嗰隻茶樓心型布甸一樣,令人感動,與老闆娘交談後仲知道原來可以要求加花奶來代替芒果醬汁呢!!!
俾錢埋單之後仲發現原來呢度係免收加一㗎!真係抵食又好味。
2018-11-25
鮮蝦腐皮卷