2019-04-21 64 瀏覽
今日來到呢到同朋友聚會食飯座位都算係幾寬躺~唔會迫迫夾夾咁~見到個3-4人餐都幾抵咁就叫個來試下,另外加幾個小食咁!餐廳上菜都幾快,呢方面又真係幾好!@@首先就來了個香茅雞翼,肉質都算幾滑唔乾。之後來了冬陰公湯!哇入面都幾多料每人都分到1-2碗咁~入面有多種海鮮同菇菌,味道濃郁,好不錯呢。之後來了個海南雞!呢個係半隻~份量都幾多!(隻雞都唔算細)多肉,而最特別係有埋薑蓉比你點@@咖哩牛肉配馬來薄餅!咖哩牛肉份量都不錯,當中牛肉都幾多,配埋薄餅食一流~魚餅炸得好酥脆~點埋個醬汁,甜甜酸酸脆脆咁~甜品都幾好食!唔太甜~食完成個餐之後都可以解下油膩感~

今日來到呢到同朋友聚會食飯
座位都算係幾寬躺~唔會迫迫夾夾咁~

首先就來了個香茅雞翼,肉質都算幾滑唔乾。

之後來了冬陰公湯!哇入面都幾多料

咖哩牛肉配馬來薄餅!

咖哩牛肉份量都不錯,當中牛肉都幾多,配埋薄餅食一流~

魚餅炸得好酥脆~點埋個醬汁,甜甜酸酸脆脆咁~

甜品都幾好食!唔太甜~食完成個餐之後都可以解下油膩感~

2019-04-20 52 瀏覽
間中會黎V city行街之前都試過下午茶時間幫襯紅椒力量今次放工後,喺V city等男朋友一齊晚飯見依間餐廳都幾多人食緊,而且menu選擇多,就一於係度食啦~由於我哋兩個都好肚餓所以叫咗好多嘢食有海南雞喇沙金邊粉~香茅豬扒撈檬~小食拼盤~同埋馬拉盞通菜炒牛肉金邊粉個湯底好吸引,喇沙都幾creamy, 而且甜甜地, 好好飲呀🤤🤤🤤🤤仲有海南雞用咗雞髀,肉好滑👍🏼👍🏼👍🏼配埋啲金邊粉就更滑 佢嘅金邊粉份量好多!基本上女仔食一碗已經八成至九成飽不過遇到好好食嘅嘢又邊有咁快停到口呢~我想講嘅就係佢嘅馬拉盞炒通菜啲通菜係好嫰,超正。一上枱已經好香D汁好好味,令我不停食不停食🤤🤤至於香茅豬扒檬粉同拼盤份量又係超多!我地最鍾意個蝦卷?春卷?好味又juicy ~拼盤仲有雞翼,沙嗲串燒,蝦餅,一次過滿足晒(食肉獸)好多個願望依間野食物大份價錢大眾化座位又舒服好多一家大細黎晚餐門口仲有位放bb車我地個晚就至少有三架~你就知幾多爸爸媽媽帶埋小朋友黎開餐啦~咁佢地食物種類都多 一大班人都一定叫到心水食物~
間中會黎V city行街
之前都試過下午茶時間幫襯紅椒力量
今次放工後,喺V city等男朋友一齊晚飯

由於我哋兩個都好肚餓
所以叫咗好多嘢食
海南雞喇沙

金邊粉個湯底好吸引,
喇沙都幾creamy,
而且甜甜地,
好好飲呀🤤🤤🤤🤤
仲有海南雞用咗雞髀,肉好滑👍🏼👍🏼👍🏼
配埋啲金邊粉就更滑
佢嘅金邊粉份量好多!
基本上女仔食一碗已經八成至九成飽

不過遇到好好食嘅嘢
又邊有咁快停到口呢~
我想講嘅就係佢嘅馬拉盞炒通菜
啲通菜係好嫰,超正。
一上枱已經好香
D汁好好味,令我不停食不停食🤤🤤

至於香茅豬扒檬粉同拼盤
份量又係超多!

我地最鍾意個蝦卷?春卷?
好味又juicy ~
拼盤仲有雞翼,沙嗲串燒,蝦餅,
一次過滿足晒(食肉獸)好多個願望

依間野食物大份
價錢大眾化
座位又舒服
好多一家大細黎晚餐

門口仲有位放bb車
我地個晚就至少有三架~
你就知幾多爸爸媽媽帶埋小朋友黎開餐啦~
咁佢地食物種類都多
一大班人都一定叫到心水食物~

海南雞喇沙
2019-04-17 41 瀏覽
辛苦完個project ,當然要輕輕鬆鬆食餐飯!係v city 行完一田,拎住一袋二袋緊緊地就係一田樓上食星馬菜 紅椒力量 😁喺門口已經被二人餐吸引,$238仲要免+1,有晒我鍾意嘅野,正😋😋先來飲個冬陰公海鮮湯,嘩😱非常足料!雖然應該都是雪藏海鮮,但係處理得好👍大大隻蝦好彈牙爽口,魷魚🦑剛好熟,酸酸辣辣好開胃如果椰味再重少少就好啦😊海南雞轉左肶加$8,兩大隻很多,抵轉呀😬醬汁調得唔錯碳燒豬頸肉出色,小小碳焦香味,肉質好稔軟,食唔停口😋食海南雞當然要食油飯拉,幾香而且好乾身一啲都唔油,不過稍㣲硬左D配嘢飲仲有半價添,紅豆冰糖、青檸梳打正常😊仲有甜品🍮椰汁紅豆紫米露,又幾香喎!呢個二人餐份量真係有啲驚人,飽到上心口👍👍

海南雞轉左肶加$8,兩大隻很多,抵轉呀😬醬汁調得唔錯

碳燒豬頸肉出色,小小碳焦香味,肉質好稔軟,食唔停口😋

配嘢飲仲有半價添,紅豆冰糖、青檸梳打正常😊

2019-04-15 47 瀏覽
係得vcity入面,食野應該唔平,但比我地搵到間又抵食份量又多既新加坡X泰國菜。坐底睇下有咩好食先。冬蔭豬頸肉湯金邊粉,有好幾塊大大豬頸肉,豬頸肉肉質爽身,好食!金邊粉夾起都多韌力唔散,食落都滑,有咬口,冬蔭湯夠酸,如果可以辣多少少更好。海南雞喇沙河粉,喇沙湯好惹味,仲有滑滑海南雞,正。雜錦拼盤,又有我最鍾意既春卷,又有串燒,每樣有D,最緊要係點醬汁,有3種汁,食串燒點汁,真係必要的。飲品仲有椰汁紅豆冰同熱柚子蜜,爽晒!

坐底睇下有咩好食先。

海南雞喇沙河粉,喇沙湯好惹味,仲有滑滑海南雞,正。

飲品仲有椰汁紅豆冰同熱柚子蜜,爽晒!
2019-04-14 43 瀏覽
紅椒力量 (屯門)屯門屯門鄉事會路83號V City商場1樓3號舖今次黎食左個2人套餐A冬蔭公海鮮湯呢個湯好新穎 因為有嗚門卷 而且味道都唔差 好開胃另外湯都好足料 青口 墨魚仔 菇類海南雞 呢個雞無得輸 成餐既MVP肉質好滑 配埋甜油 令到肉味好岀美中不足既係個雞唔夠熱 炸絲網春卷對於呢個春卷 上枱時其實都無咩大期望但食落又唔錯 脆得黎又甜配埋個汁 絶配炒菜心不過不失啦 菜心太硬我個人黎講鐘意在菜淋d雞油飯呢個油配落雞到好香而油飯果隻雞香味出哂黎泰式鳳瓜另一個十分推薦既食物酸酸地 辣辣地 非常開胃而且份量都好多 食極都重有野飲方面 龍眼冰 椰汁冰 2杯甜度都好岩我 唔太甜最後重有碗紅豆沙糖水
紅椒力量 (屯門)
屯門屯門鄉事會路83號V City商場1樓3號舖

野飲方面 龍眼冰 椰汁冰
2杯甜度都好岩我 唔太甜

最後重有碗紅豆沙糖水
2019-04-12 42 瀏覽
幾個女仔Shopping 成日攞住一包二包真好倦,經過紅椒力量見好多開胃菜就坐低試試,先點左泰式鳳爪,酸中帶甜甜地,真好開胃。泰國菜香口野必點泰式絲網春卷外脆唔油同只有少許肉剛好留肚再點菜。馬來沙嗲串燒,揀左雞和牛,燒得又香又肉嫩口感,最正好味一定要點埋個沙嗲醬!新加坡海南雞飯套餐,有油好香的雞油飯和雞肉香嫩皮滑。大蝦喇沙湯檬粉,檬粉好夠爽唔湖口,蝦🦐好大隻爽口,加埋香濃椰香的喇沙湯真係手慢D都比班姊妹搶晒😛馬拉盞炒芥蘭菜,菜脆得黎不老及有馬拉盞之味道在內。當然吾少得叫番幾杯飲品,青檸七喜,酸梅可樂,椰青,最後奶茶紅荳冰作飯后甜品,大滿足了!下次再要來食下其他嘢!Yummy!
新加坡海南雞飯套餐,有油好香的雞油飯和雞肉香嫩皮滑。
馬拉盞炒芥蘭菜,菜脆得黎不老及有馬拉盞之味道在內。
  • 泰式鳳爪
  • 海南雞飯
  • 海鮮喇沙
2019-04-12 45 瀏覽
V CITY的餐廳選擇真不少, 誰說在大商場一定吃貴東西, 在這一層就有不少價錢相宜, 適合街坊日常晚餐的餐廳, 今晚就選擇了這一間。紅豆冰, 椰汁甚濃, 紅豆都煮得夠淋, 如果紅豆份量多一點就更好。青檸梳打, 味道剛好, 不會落太多糖漿, 青檸也不少, 夠酸!泰式鹵豬脾, 豬脾皮彈牙, 皮下有層邪惡的脂肪, 這是必然的, 然後有煮得幾淋的豬脾肉, 成整都好入味, 適合配飯吃。雜錦拼盤, 有魚餅, 蝦餅, 雞翼, 春卷, 豬牛雞沙嗲各一串, 超豐富的拼盤, 雞翼燒得香口嫩滑, 春卷鬆脆, 不油膩, 串燒好惹味, 魚餅有風味。馬拉盞炒通菜, 炒得時間稍為長少少, 令菜葉部分收縮了, 但味道調得不錯, 亦好夠份量。焗芋頭椰汁雞飯, 好多的椰汁, 非常的香, 雞件煎香過, 好大件的雞扒, 個飯都大大個, 兩個人吃不完帶走了。價錢實惠, 仲要平日免收加一, 非常抵食!

價錢實惠, 仲要平日免收加一, 非常抵食!
2019-04-11 40 瀏覽
同男朋友係v city行街,一樓有好多間食店,紅椒力量e間店睇落格局幾好,幾有風格,就試下e間! 兩個人冇叫到Dinner set,反而叫左自己想食ge野,兩個人食到飽飽,300都唔洗!我地叫左冬蔭功湯,春卷,串燒拼盤,海鮮炒金邊粉,仲有紅豆奶茶。一定要大力推ge係冬蔭功湯! d料多到唔似湯😂 心裏興幸冇叫多個粉面。。樣樣野食份量都好多。。冬蔭功湯味道濃得黎唔係好辣,飲落唔“確“喉,好多好多菇,蝦,蜆肉。。。 邊飲邊食。另外我覺得最好食係春卷,炸皮好薄,好脆口,加上佢個醬甜甜酸酸甘好特別好開胃,食落好似有d梅ge 味道。唔錯!至於串燒都好味,唔會好乾,個醬好正,濃花生味,但又唔會好“傑“。如果唔點醬食就只有本身肉ge味。總括而言,今次晚餐食物質素幾好,可以再 encore!

總括而言,今次晚餐食物質素幾好,可以再 encore!

2019-04-08
2019-04-10 31 瀏覽
同朋友喺屯門V City行完街,去咗位於1樓嘅《紅椒力量》食飯。餐廳都幾闊落,座位都幾舒服。馬拉盞菜心炒豬頸肉 ($65) - 辣辣地,好香馬拉盞味,菜心夠嫩,豬頸肉肉質爽口,唔錯。新加坡海南雞 (例牌$68) - 雞肉都幾嫩滑而且有雞味,三種醬料:酸酸辣辣嘅自家製雞汁、甜豉油及薑蓉都相當好味。泰式滷豬髀 (例牌$78) - 豬髀滷得十分入味,豬皮軟滑髀肉夠腍,食完嘴巴有黏黏的感覺。冬蔭湯海鮮金邊粉 ($68) - 有蝦仁、魷魚仔、青口、魚片、豆卜、烚蛋等,材料豐富,金邊粉口感幼滑,份量十分多,配上惹味冬蔭湯底,豐富好味。上湯雜菇金邊粉 ($48) - 鮮甜湯底加上多款爽口雜菇及滑溜金邊粉,亦係一個唔錯嘅選擇。酸梅七喜 (半價$10) / 泰式椰汁冰 (半價$15) - 跟餐半價好抵飲。

餐廳都幾闊落,座位都幾舒服。

2019-04-10 28 瀏覽
屯門V City有很多食肆,紅椒力量就是其中一家,主要以泰國菜及越南菜為主。整體價錢便宜,午市晚市還有不少優惠套餐,單人或一班人吃飯也合適。馬拉盞炒通菜泰式醬香辣惹味,通菜咬下爽脆但超入味。通菜與醬汁相融還保留爽脆鮮甜口感,惹味非常。泰式鹵豬脾鹵水汁把豬手炆至肉質軟腍,咬下皮軟滑無筋,醬汁吸附在豬肉內,味道香濃入味。泰式辣椒干炒牛河干炒牛河可以說是香港人必吃粉麵,店家以辣椒及泰式香料爆香香炒牛肉河粉,河粉受熱均衡,粉質香滑,牛肉厚身大片,豐富而滿足。青檸梳打&柚子梳打柚子果醬配上梳打水,冰凍透心涼,解渴消暑解辣首選。

馬拉盞炒通菜

泰式鹵豬脾

泰式辣椒干炒牛河

青檸梳打&柚子梳打
柚子果醬配上梳打水,冰凍透心涼,解渴消暑解辣首選。
2019-04-09 38 瀏覽
性價比高的紅椒力量價錢真心抵食!食物水準唔錯!係V city食飯好地方通菜超大碟超大碟超大碟!而且辣道適中,惹味得黎又唔會搶喉,蔬菜新鮮豬頸肉啖啖肉,夠香口!如果可以再燒脆一d會更理想!個汁好好食,好match傾計點可以無飲品,青檸soda的確正飲完再encore椰青大大個,又夠清甜~夏日炎炎,飲黎解暑真係爽青咖喱飯set好抵食,加少少錢就可以轉埋做薄餅,配青咖喱真係完美一人一塊唔洗爭食埋都已經好飽了
性價比高的紅椒力量

價錢真心抵食!食物水準唔錯!係V city食飯好地方

通菜超大碟超大碟超大碟!
而且辣道適中,惹味得黎又唔會搶喉,蔬菜新鮮

傾計點可以無飲品,青檸soda的確正
飲完再encore

椰青大大個,又夠清甜~夏日炎炎,飲黎解暑真係爽

一人一塊唔洗爭
食埋都已經好飽了

2019-04-09 25 瀏覽
一家大細去巴倫紐睇完戲自然喺唔想煮飯啦,於是到附近商場v-city搵食,經過呢間餐廳見到啲套餐價錢唔算貴又多種類選擇於是就入去試吓啦叫咗個合家歡套餐:冬蔭海鮮湯有老火例湯同冬蔭海鮮湯揀,當然喺揀後者啦,湯底偏酸微辛,但辣有後勁,加上香茅及其他香料調製十分惹味醒胃,而且材料都相當豐富炭燒豬頸肉/酸辣鳳爪豬頸肉醃得夠入味,肉質軟腍,經過炭火烤製帶出脂香鳳爪去骨口感爽脆有嚼口,集酸甜辛辣於一身十分惹味雜錦小食拼盤有香茅雞翼,泰式絲網春卷,泰式炸魚餅及蝦餅及豬牛雞沙嗲串,一次過試勻各式小食是不錯的選擇印尼抄飯炒飯用黃薑,羅望子及其他香料炒製,很有印尼風味,配料亦很豐富有大蝦,章魚,青口,雞翼等蒜蓉炒菜心合時蔬菜,爽脆清甜,以蒜蓉炒製更覺惹味鹵水豬脾豬脾鹵得入味,肉質軟腍又唔乾,而豬皮口感略帶煙韌有口,而且做得很乾淨無豬毛殘留,最怕食到有豬毛影響食慾泰式甜品甜品是椰汁紅豆紫米露,好香椰汁味,煲得夠火喉,紅豆紫米都夠淋又唔太甜眼闊肚窄的我,又驚大食仔唔飽,所以叫多幾樣餸,結果呢餐超級飽新加坡海南雞雞肉香滑味濃,蘸埋三色醬各有各好味,而油飯都做得好出色泰式椒膏乾炒牛河牛肉夠腍滑又唔韌,牛河夠鑊氣加

叫咗個合家歡套餐:
冬蔭海鮮湯

炭燒豬頸肉/酸辣鳳爪

豬頸肉醃得夠入味,肉質軟腍,經過炭火烤製帶出脂香

鳳爪去骨口感爽脆有嚼口,集酸甜辛辣於一身十分惹味

雜錦小食拼盤

印尼抄飯

蒜蓉炒菜心

合時蔬菜,爽脆清甜,以蒜蓉炒製更覺惹味

鹵水豬脾

泰式甜品

新加坡海南雞

雞肉香滑味濃,蘸埋三色醬各有各好味,而油飯都做得好出色

泰式椒膏乾炒牛河

牛肉夠腍滑又唔韌,牛河夠鑊氣加上泰式椒膏辛辣惹味

雞翼喇沙米線

喇沙湯頭濃郁惹味充滿椰香,加上雞翼及豆卜盡吸湯汁更覺好味

青檸梳打/椰汁紅豆冰

跟餐叫飲品有半價,唔喺唔叫嘛
2019-04-02
  • 椰汁紅豆冰
  • 鹵水豬脾
2019-04-08 440 瀏覽
最近喺屋企附近搵食時見到紅椒力量個合家歡套餐幾抵食就入左去試冬陰海鮮湯套餐提供冬陰海鮮湯同老火例湯兩款選擇冬陰功湯微辛偏酸加上香矛同埋魚露調製惹味開胃,材料豐富包括草菇、秀珍菇、鮮蝦、青口、章魚同鳴門卷好足料滷水豬脾豬皮骨膠豐厚口感略帶煙韌,而且肉質嫩腍軟滑加上滷汁入味但又唔會過鹹係幾出色炭燒豬頸肉豬頸肉厚切後加入魚露醬油醃製,邊沿微焦肉質彈嫩而且油脂豐腴酸辣鳳爪無骨鳳爪酸辣醒胃而且冰涼消暑加上口感爽脆配搭紅蘿蔔絲感覺清爽雜錦小食拼盤雜錦小食拼盤有齊各款星馬小食包括泰式炸魚餅同蝦餅、香茅雞翼、泰式絲網春卷以及及豬牛雞馬來沙嗲串,選擇困難症必點印尼炒飯炒飯加入甜醬油以及望羅子炒製風味獨特,配料亦都好多包括青口、蝦仁、章魚、蟹柳同鳴門卷,仲有香茅雞翼、印尼蝦片同煎雞蛋鋪面好滿足 蒜蓉炒菜心菜心青翠鮮綠簡單配搭蒜蓉提味已經爽脆清甜泰式甜品是日甜品係椰汁紅豆紫米露,味道唔會太甜唔錯新加坡海南雞飯雞皮脂香肥美而且雞肉嫩滑軟腍配埋黑醬油及薑蓉仲正,油飯飯粒甘香帶香茅味雞翼喇沙米線咖哩湯底濃郁而且椰漿味濃加上豆卜同埋四隻雞翼吸哂湯汁好正泰式椒膏乾炒牛河乾炒牛河鑊氣十足唔會過油加上泰式椒膏微辛刺激椰汁

冬陰海鮮湯

滷水豬脾

炭燒豬頸肉

豬頸肉厚切後加入魚露醬油醃製,邊沿微焦肉質彈嫩而且油脂豐腴

酸辣鳳爪

雜錦小食拼盤

印尼炒飯

蒜蓉炒菜心

菜心青翠鮮綠簡單配搭蒜蓉提味已經爽脆清甜

泰式甜品

是日甜品係椰汁紅豆紫米露,味道唔會太甜唔錯

新加坡海南雞飯

各款飲品跟餐加配都有半價好抵
2019-04-02
  • 鹵水豬脾
2019-04-04 72 瀏覽
第一次黎食呢個紅椒力量,見成個商場唔算多人但呢間都keep住有人入去食,我地都決定坐低食個晚飯一坐低睇餐牌,見到晚市套餐都係50幾蚊,價錢以晚餐黎講真係好平,仲要有野飲我地嗌左兩個湯粉+小食+飲品呢個係冬蔭公肥牛湯河,冬蔭公唔算辣,而且仲好大碗,肥牛好足料唔會好厚好靭,連男人食完都話飽我呢碗係喇沙海鮮金邊粉,唔好睇佢水汪汪咁,我覺得呢碗野幾好食,而且又係好大碗,料又多小食我地叫左例牌既鹵水豬手,都夠入味我覺得都唔錯,不過略嫌切得大嚿左少少,女仔食就有些少論盡串燒嗌左雞牛半打,大件夾抵食,比平時出去食我諗大份成倍到飲品,兩杯奶茶紅豆冰,唔好以為係一人一杯,係有人話好好味再encore!我地嗌少甜,奶茶味濃再加埋紅豆,成個感覺好match好好味,大推!飲完再飲,而且佢跟餐加錢都唔貴,必嗌呀!椰青,唔洗多講,清甜可口因為太飽又食唔到多野,但又覺得呢到好多飲品出面係冇,所以我都追加左杯酸梅可樂。酸酸甜甜仲有粒大大粒既梅比人慢慢嗒呢間餐廳真係幾驚喜,vcity話哂都係屯門大商場,但啲野食又出奇地平,同隔離啲食店有明顯分別。但呢到真係平民食堂,難怪閒口都keep住有人流,讚👍🏻

我地嗌左兩個湯粉+小食+飲品

串燒嗌左雞牛半打,大件夾抵食,比平時出去食我諗大份成倍

椰青,唔洗多講,清甜可口

• 奶茶紅豆冰
尋日係屯門v city搵到呢一間抵食指數5星既東南亞菜menu非常厚,選擇非常多,影左幾頁share一下我同朋友叫左都幾多野食冬蔭功海鮮湯冬蔭功湯最重要當然係要夠辣除左夠辣,重夠酸另外,配料都非常豐富,有蝦有海鮮。作為開胃菜直頭係100分馬拉盞通菜豬頸肉本身想叫芥蘭,不過冇,所以唯有食通菜。質素算唔錯,豬頸肉如果可以細舊d就重好泰式鹵豬脾豬脾肉好淋,又夠入味,最重要係塊皮唔會好油雜錦拼盤有雞牛豬肉串,春卷,蝦餅,雞翼。每一樣都係獨當一面,不過當中最出色既一定係春卷,脆卜卜,入面又足料朋友叫左個椰青,多水又清甜。我就叫左杯青檸梳打,超解渴。最尾忍唔住每人叫多一份野飲另外有2人餐同埋3,4人餐揀,計返價錢其實非常抵食
尋日係屯門v city搵到呢一間抵食指數5星既東南亞菜

menu非常厚,選擇非常多,影左幾頁share一下

我同朋友叫左都幾多野食

冬蔭功海鮮湯
冬蔭功湯最重要當然係要夠辣
除左夠辣,重夠酸
另外,配料都非常豐富,有蝦有海鮮。作為開胃菜直頭係100分

馬拉盞通菜豬頸肉

泰式鹵豬脾
豬脾肉好淋,又夠入味,最重要係塊皮唔會好油

雜錦拼盤

另外有2人餐同埋3,4人餐揀,計返價錢其實非常抵食