2016-02-24 1737 瀏覽
從分享媒體中,發現荃灣的紅茶冰室,於是見得閒有點時間,便去走一趟,看看是怎麼樣的冰室。當去到的時候,意想不到的是需要排,幸好的只是稍等一陣子,過程只是兩三分鐘而言。當走入內堂,其實並不是想像中的懷舊冰室,一身木系和鏡面的牆壁,加上磁磚的地面,不算得是怎樣舊有冰室格局,而是有點新式的冰室,而門外擺放了麵包櫃,提供了即製麵包。依舊在餐桌上和牆壁上有各款的餐牌,也到了午飯時間,卻又不想食飯,反而點來常餐和麵包,當作今天的午餐。一貫茶餐廳或冰室的豬扒通粉,奶白色的湯底,彎曲的通粉,加上一塊豬扒。湯底加通粉沒有甚麼特別,只是一貫茶記的做法,豬扒嘛,則是軟腍但並不覺得鬆化。炒蛋多士。半邊多士表面烘得啡啡黃黃,幾平均的,而且有外脆內軟感覺,炒蛋表面有蛋汁,但是並不太多,多數已形成固體,吃起來稍為未夠嫰滑。在點餐時已點來菠蘿包,麵包面的菠蘿皮鬆脆,包身也夠鬆軟。一杯熱咖啡作為今餐的終結,是完美的句號。在接近用餐完畢的時候,剛好有蛋撻出爐,可惜都已差不多完成今天午餐,沒有再點來。

2016-01-31
2016-02-15 1020 瀏覽
正值大年初二,很多餐廳食肆都沒有開門,記得之前雜誌有介紹過這間冰室,難得有時間又有開鋪,雖然新年加二收費,最後還是來湊湊熱鬧。可能下午茶時段加上新年期間,不用等位便直接有卡位。 普通常餐,牛油多士配奄列,正常沒有特別,沙嗲牛亦不見突出。 主角出場了,今次主要是為了這個流心芝士西多士而來的。雖然芝士沒有一切即如泉湧既感覺,但亦做到流心既效果,味道是又甜又鹹,感覺挺有趣。好吃,但是你問我還是覺得傳統的最好🙄 反而想推介這個,愛喝熱朱的你一定不能錯過。特濃朱古力真的特濃,絕不欺場!很香可可味,喝後有種幸福的感覺,好甜的女生才會明白😍

普通常餐,牛油多士配奄列,正常沒有特別,沙嗲牛亦不見突出。

2016-02-15 1033 瀏覽
想不到某雜誌居然介紹到大窩口天橋底,位置極不方便的餐廳。看來只像民華餐廳般隨便,想不到內裏挺懷舊,而又大又寬敞且亮堂。 招牌芝士流心西多士,外表與一般西多士無異,但內裏中央蘊藏了流心芝士,雖不多但仍算流心,切開有點兒芝士流出,在一般甜味西多士上加上一層咸香。 常餐沙嗲牛肉麵/ 煎蛋厚多士,$4x元常餐而言,這兒不見有何特別之處。沙嗲牛肉麵也是一般的,牛肉普通不特別鮮美;反而厚多士又厚,牛油亦夠多,佈滿整片多士,不吝嗇即可弄出美食滿足食客。 茶走不怎麼香濃,茶味一般,雖不算苦澀但亦不覺醇香。玻璃杯子夠厚保溫一流。農曆新年加20%服務費 這一點等到出單才知道,但原來出外的玻璃上早已張貼,只是進店前沒為意。吃個常餐下午茶都要加20%,感覺挺冤枉。 與對座伯伯聊聊抨擊初一之暴民的行為,休閒至極。話說回來,芝士西多士乃閒來沒事幹可以一試之下午茶佳選。

厚多士又厚,牛油亦夠多
,佈滿整片多士,不吝嗇即可弄出美食滿足食客

農曆新年加20%服務費

這一點等到出單才知道,但原來出外的玻璃上早已張貼

與對座伯伯聊聊抨擊初一之暴民的行為,休閒至極。

話說回來,芝士西多士乃閒來沒事幹可以一試之下午茶佳選。
2016-02-09
  • 招牌芝士流心西多士
2016-02-14 845 瀏覽
和朋友一起來吃早餐,覺得鮑汁火腿通和檸檬茶味道不錯,北海道牛乳炒蛋都幾香滑,這些在別的茶餐廳都有機會食到,不過有一款美食正中我的紅心,就是芝士撻。熱辣辣出爐芝士撻,牛油皮鬆脆,芝士餡細滑,伴有檸檬香,也不會太甜,令人不覺膩味。跟朋友分食有點不夠喉,下次一定要獨吞一件。此店亮點還有新式的裝修和服務態度超好的員工,下單時店員告訴我還未有芝士撻供應,之後他看到快焗好就通知我,不然就要跟我心愛的芝士撻緣慳一面了
和朋友一起來吃早餐,覺得鮑汁火腿通和檸檬茶味道不錯,
北海道牛乳炒蛋都幾香滑,這些在別的茶餐廳都有機會食到,
不過有一款美食正中我的紅心,就是芝士撻。

熱辣辣出爐芝士撻,牛油皮鬆脆,
芝士餡細滑,伴有檸檬香,也不會太甜,令人不覺膩味。
跟朋友分食有點不夠喉,下次一定要獨吞一件。

此店亮點還有新式的裝修和服務態度超好的員工,
不然就要跟我心愛的芝士撻緣慳一面了
芝士撻

2016-02-13
芝士撻
今日雜誌介紹呢個芝士流心多士,就算大帽山都結冰,都阻唔到我呢個芝士控嚟試。即叫即做,侍應該要等好耐,但我哋又唔覺喎,都算好返,可能我又叫咗個芝士鐽,雖然個芝士鐽唔算熱辣辣,但啲芝士都有流心感覺,仲好滑添。對比起某啲大品牌其實呢個真係好抵食架,八蚊雞咋,如果純粹只想試個口感,一定要嚟試,但追求芝味重就會有小小失望,不過咁價錢真係值得一試。至於個多士,外脆內軟,面頭有蛋香味,上面塊牛油好似大塊咗小小,攪到我好有罪惡感,切開芝士即刻流哂出嚟,鹹鹹哋但唔算太濃,一定要襯熱食,如果唔係啲芝士凍咗就無咁好食喇
芝士流心西多士
芝士鐽
2016-01-24
2015-10-26 1221 瀏覽
朕今朝突然想食麵包,新鮮出爐嗰隻,朕既貼身隨從就提議去呢間紅茶冰室。一坐底朕就叫左個脆皮紅豆菠蘿包,新鮮熱辣,外皮酥脆,入面軟軟,加埋甜甜既紅豆蓉,早餐一流。剩係食包就梗係唔夠啦,朕就叫多個早餐B,沙嗲牛麵,炒蛋加餐包同埋茶走,沙嗲湯味夠香夠濃,仲有一陣兒時在冬菇亭大排檔食既風味,沙嗲牛麵就係要食呢隻味,炒蛋亦都夠滑,再加埋一杯茶走,簡直係完美既早餐演譯!
2015-10-25
2015-08-12 1032 瀏覽
下午3點左右,都滿座。點了最出名的特餐--沙爹牛麵麵質比較有彈性,同平時d茶餐廳有不同,沙爹味重,湯底仲有麻油味!多士方面,成片都有牛油! 好味。脆皮叉燒包 $8熱既包最好食!!外脆內軟,好似墨西哥包咁,但入面有叉燒,好飽滿既叉燒,好值得一試!

下午3點左右,都滿座。

點了最出名的特餐--沙爹牛麵
特餐
麵質比較有彈性,同平時d茶餐廳有不同,
沙爹味重,湯底仲有麻油味!

多士方面,成片都有牛油! 好味。
脆皮叉燒包
脆皮叉燒包 $8

熱既包最好食!!
外脆內軟,好似墨西哥包咁,
但入面有叉燒,好飽滿既叉燒,
好值得一試!
2015-08-12
特餐
脆皮叉燒包
2015-06-14 1204 瀏覽
和朋友2人在晚上10點半去食,唔知係咪夜了雖然見話收11點,但去到已經半收工狀態😐😐但啲侍應都好熱情招待我地入去坐 點知入到去原來是伏😫我地都唔想阻人收工 雖然當時店內都坐了不少客人所以極速叫左2個餐食 心諗都好似幾多人幫襯 似乎唔錯喎 點知 等上枱時 隔離枱一對情侶食野中 佢地先岩岩開始食 食左幾啖已不停講話好難食嚇到我同朋友都心驚驚 等食時先來了飲品 我的是熱咖啡 朋友的是凍華田唔講笑 我好少飲一啖野飲就放棄唔飲!杯咖啡酸到無朋友!👎👎👎入唔到口!本來係叫奶茶架,但侍應話廚房收了檔,無奶茶飲先轉叫咖啡,點知難飲成咁!!朋友杯凍華田味道我覺得還好。但咖啡真係........然後到朋友叫既餐上枱,朋友突眼了!佢話,西冷牛排呢?做咩比'片'牛肉片佢,薄成咁都有既....而且餐湯(紅湯)既化學味好重,姐係唔係新鮮羅宋湯,而是用醬開既😟😟而我果碗豬肉腸芝士面呢就更加不敢恭維了難食 普通 (收40蚊來講,貴到離譜!)但幸好 厚多士和滑蛋係ok既!食得落口既其他就...........可一不可再!!以後唔會再光顧了...不值得食。
和朋友2人在晚上10點半去食,唔知係咪夜了

點知 等上枱時 隔離枱一對情侶食野中
佢地先岩岩開始食 食左幾啖已不停講話好難食
嚇到我同朋友都心驚驚

等食時先來了飲品 我的是熱咖啡 朋友的是凍華田

朋友杯凍華田味道我覺得還好。但咖啡真係........

而我果碗豬肉腸芝士面呢就更加不敢恭維了
難食 普通 (收40蚊來講,貴到離譜!)
但幸好 厚多士和滑蛋係ok既!食得落口既

其他就...........

可一不可再!!以後唔會再光顧了...不值得食。

個豬肉腸芝士面難食到食唔到👎👎但厚多士同滑蛋就人食既 入到口😌
外表正常 事實上係牛肉片非西冷牛排 太薄了
超級難飲的熱咖啡!超酸!
$50 (宵夜)
2015-06-08 1167 瀏覽
咁啱屋企冇煮飯,就去想試好耐嘅紅茶館試試啦。是日晚餐係紐西蘭燒豬扒,送嘅餐包軟熟香口,跟餐羅宋湯都幾夠味!豬扒份量足夠,就略嫌太肥。配飯、意粉、薯菜,我揀嘅意粉較幼身,唔太林,好味。
2015-06-02
2015-05-30 1052 瀏覽
Me and my husband goes here for breakfast every morning, and sometimes for dinner too. They cook much much better than tsui wah, overall, D嘢食唔馬虎,味道好介付茶記同西餐廳之問,奶茶水準very stable, D包脹book book, 好味!可以日日吃都不會悶。Like!
2015-05-30
  • 本地茶餐廳
2015-05-28 755 瀏覽
放假同老公落街下午茶,冰火脆皮菠蘿油好正呀!個皮堅脆,好新鮮,牛油熔左喺包𥚃面好好味!我個人好喜歡~👍不過如果想食冰凍既牛油就唔知得唔得喇!因為菠蘿包本身熱,冰凍既牛油放入去后好快會熔!老公話如果個菠蘿包細個D可能會好D!咁樣牛油唔會熔哂都未食倒D牛油😂

2015-05-28
  • 冰火脆皮菠蘿油
2015-05-01 942 瀏覽
今日(1-5-2015 Fri),同男友落o黎佢話好食o既呢間,其實呢間我都想試好耐,只因唔就腳.我o地o黎到後,男友要$42.00o既常餐,有金寶豬扒湯通粉配鮮奶炒蛋,鮮油厚多士,加$3.00飲凍檸水少甜,再要個$6.00o既脆皮菠蘿紅豆包.我要$42.00o既午餐A,有蘑菇腿茸忌廉湯,香草白汁龍脷柳意粉,加$3.00飲凍奶茶.好快,男友o既脆皮菠蘿紅豆包到o黎,而我o既蘑菇腿茸忌廉湯亦到.男友掰開個包,睇到紅豆蓉,食落,個包暖暖地,菠蘿皮脆,包身幾鬆軟,紅豆蓉唔太甜,不過都有啲粒粒o係o度.而蘑菇腿茸忌廉湯呢,湯身夠杰亦滑,味道o岩o岩好,唔錯.我o地o既飲品都到o黎,奶茶口感滑,茶味其實唔太濃,不過茶同奶o既比例係o岩o岩好.之後男友o既金寶豬扒湯通粉配鮮奶炒蛋,鮮油厚多士到o黎,炒蛋好滑;多士甘香但唔多脆;豬扒鬆軟唔太鹹;但通粉太腍,近似糊仔.而我o既香草白汁龍脷柳意粉都到o黎,龍脷柳幾大件,煎得好脆但過鹹;意粉口感冇乜問題,但食到好重橄欖油味.味道係2.48分, 抵食係2.5分

男友掰開個包,
脆皮菠蘿紅豆包
睇到紅豆蓉,
掰開o既脆皮菠蘿紅豆包

而蘑菇腿茸忌廉湯呢,
蘑菇腿茸忌廉湯
湯身夠杰亦滑,味道o岩o岩好,唔錯.

之後男友o既金寶豬扒湯通粉
金寶豬扒湯通粉
配鮮奶炒蛋,鮮油厚多士到o黎,
鮮奶炒蛋鮮油厚多士

而我o既香草白汁龍脷柳意粉都到o黎,
香草白汁龍脷柳意粉

味道係2.48分, 抵食係2.5分
2015-05-01
$48.00 (午餐)
2015-01-17 1129 瀏覽
以大窩口這個地方來說,較新的紅茶冰室是一個不錯的選擇,裝修是以新式設計冰室,設樓上座位。今次介紹它們的早餐:(沙爹牛肉麵餐配厚多士+牛奶炒滑蛋$28 +凍檸茶少冰$3)厚多士雖然唔夠脆但牛奶炒滑蛋唔錯,沙爹牛肉汁好濃,牛肉的份量適中而且都夠冧,麵一定唔係一丁不過可以接受,整體來說公以這個價錢的早餐都算合理,有機會會再來幫襯。
凍檸茶少冰
沙爹牛肉麵
牛奶滑蛋厚多士

2015-01-15
$31 (早餐)
2014-10-12 1042 瀏覽
今次星期六遊了荃灣大窩口食早餐, 見到此餐廳見幾新淨入去試試. 早餐款式不多, 又粉麵/吉列早餐. 我又係選吉列, 不過此間只係得豬扒沒有魚柳.吉列豬扒+鮮奶炒蛋+厚多士 - 吉列豬扒都熱但太油了, 鮮奶炒蛋都可以但淡了一點, 厚多士則普通過普通.+$3凍檸茶 - 冇苦味, 尚可.估不到在大窩口都要$32一個早餐.

+$3凍檸茶 - 冇苦味, 尚可.

估不到在大窩口都要$32一個早餐.
吉列豬扒
過油了, 及有粒蒜在炸豬扒上
2014-10-11
$35 (早餐)
2014-10-02 846 瀏覽
今晚諗唔到食咩,近近地,同男人係家樓下 “紅茶冰室” 食晚餐……坐底睇下有咩是日晚餐精選先「海陸雜扒」$50,唔算貴,一於要一份配薯菜。再睇下,有「韓式醬燒牛柳」$72,好似幾吸引,試下先。係我地仲諗緊未落單時,侍應好nice咁岩拎住份是日晚餐,就話我地知,這個是實物, GOOD AR 先來個餐湯,我點了田園雜菜湯,好味!(忘了影相XP)再來餐飲,我點了柑桔蜜,送左片檸檬給我,整杯餐飲好飲,足料,夠哂味!再來主菜了,好吸引!這個海陸雜扒餐有 腸仔,炸魚,豬扒,煙肉,焗薯,食材雖然普通,但賣相有分,味道幾好。韓式醬燒牛柳 賣相都係有分,好味。兩份主菜都配薯菜,特別之處是用 焗薯代替其他餐廳的薯條薯塊,頗有特式之餘有新鮮感,食落冇咁漏添。
再睇下,有「韓式醬燒牛柳」$72,好似幾吸引,試下先。

先來個餐湯,我點了田園雜菜湯,好味!(忘了影相XP)

再來主菜了,好吸引!
韓式醬燒牛柳 賣相都係有分,好味。

2014-10-02