尖沙咀同客傾完嘅 諗起食嘢都頭痛 同事同我講喺尖東嗰度 有間 一定有位 又好味仲係日本過江龍過嚟嘅 日本料理餐廳 好一於去試下地方已經夠靚喇又大坐得又舒服 啲嘢食仲好抵食添用qr code落單 仲可以配搭甜品同埋小食仲有嘢飲添 套餐就好抵食喇刺身五點盛,有三文魚、藍緒吞拿魚、甘蝦、帶子、魚子, 見見都好新鮮 好好味呀入口即溶‘’正‘’涼涼哋食個牛肉壽喜燒定食, 定食有碗飯啦有個 味精湯跟住仲有兩個前菜嗰兩個前菜特別好食㗎 仲有嘅就係好大盤嘅壽喜燒壽喜燒裏面有好多蔬菜啦豆腐同埋冬菇當然仲有牛肉呢啲牛肉好正呀入口即溶 呢個定食抵食呀配熱雜莓紅茶好香甜架鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇, 好靚呀成個盒咁樣上 ,上面抹茶粉下面tiramisu好特別又好味好有日本風味呀!吉列豬扒定食, 豬扒炸到脆卜卜好Juicy# 配埋佢嗰醬汁Woo好回味防😋好耐冇食過咁好味嘅吉列豬扒定食啦同埋價錢係勁抵118蚊咋!再配和風抹茶拿鐵, 呢個抹茶latte好大杯上面仲有個雪糕,個雪糕好creamy好好味㗎😋呢本latte好“正”和風炸雞勝盒有雞件同雞翼,炸到外脆內Juicy好惹味Super yummy😁😁期間限定扭紋軟雪

地方已經夠靚喇又大坐得又舒服 啲嘢食仲好抵食添

配熱雜莓紅茶好香甜架

期間限定扭紋軟雪糕係哈密瓜味呀!Woo真係好香哈密瓜味同埋食落去真係好似食緊哈密瓜生果落口咁濟呀👍👍呢個期間限定一定要試💯仲係好抵㗎38蚊咋❤️❤️

紅葉茶屋🍁 (帝國中心)
尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖

2023-12-28 34 瀏覽
@momijichayahk japanese-style cafe originated in kamakura, japan 🗼serves a range of sukiyaki, donburi, ochazuke, and ramen 🍱 wabi-sabi interior and cozy ambience 🕊️ get creative and build a garden with blueberry mousse 🪴and don't miss out on the signature matcha tiramisu 🍵@momijichayahk 源於日本鎌倉嘅和式茶館🗼提供各款壽喜燒、丼飯、茶泡飯同拉麵 🍱 日式木系風格 雅致舒適 🕊️ 發揮創意喺藍莓慕斯上裝飾庭院 🪴 記得唔好錯過招牌抹茶提拉米蘇 🍵🐄 牛肉壽喜燒定食 HKD$138beef sukiyaki set meal牛肉份量頗多 壽喜燒鹹中帶甜蔬菜 豆腐 吸晒湯汁 加溫泉蛋 好滿足定食配麵豉湯 前菜 沙律 白飯🐟 照燒三文魚定食 HKD$138teriyaki salmon set meal照燒汁甜鹹

🐄 牛肉壽喜燒定食 HKD$138

momiji-chaya matcha tiramisu
鋪滿厚厚一層抹茶粉 甜度啱啱好
輕盈綿滑 奶味香濃 蛋糕鬆軟濕潤

🫐 和風庭園藍莓慕斯HKD$58
japanese garden style blueberry mousse
可以食又可以玩 藍莓慕絲上裝飾庭院
酸中帶甜 綿密幼滑

📍尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖🇭🇰
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
2023-12-27 34 瀏覽
之前喺T.O.P. 都成日食😋真係好鍾意食佢既芭菲🥰同埋餐廳其他主食都好好食❤️而且環境都好舒適,絕對係值得大家去試嘅日本料理店🍁🍁1.豪華和牛肉壽喜燒定食($218)每次都會嗌佢嘅壽喜燒😚份量多到兩個人食都夠😂😂而且仲有得免費添飯😋😋D飯係我最鍾意既珍珠米~~好煙靭🥰 而且個壽喜燒嘅味道都非常正宗💥評分:9.5/102.生薑少豚肉定食呢個D豚肉口感好冧又唔會好乾🥰同埋呢個定食份量都好豐富~配菜都好開胃💥評分:8.5/103.Affogato呢個第一次食😚係一杯熱咖啡配雪糕 估唔到都幾有驚喜🥰好香咖啡味☕️撈埋左雪糕一齊食個味道會變到有D似咖啡糖咁~而且有幾粒朱古力增加口感☺️💥評分:8/104.自選特製芭菲 黎到呢度重頭戲當然就係超大杯嘅自製芭菲啦🤤🤤平時原味牛奶雪糕已經好好食❤️❤️我今次選左季節限定既哈密瓜雪糕😍😍好味到好似食緊真嘅哈密瓜🫶🏻🫶🏻配料方面叫左白玉同抹茶雪糕🍧 超滿足😍😍💥評分:10/10💥總性價比:9/10👍🏻性價比超高嘅餐廳😍食物好食之餘,價錢合理~~🍁我已經幫襯咗幾年🥰冇一次令我失望❤️👍🏻

1.豪華和牛肉壽喜燒定食($218)

💥評分:9.5/10

💥總性價比:9/10
  • 和牛肉壽喜燒定食
  • 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲
2023-12-27 25 瀏覽
𝔽𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣 𝕤𝕨𝕖𝕖𝕥 𝕠𝕣 𝕓𝕚𝕥𝕥𝕖𝕣 𝕞𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒?🦚雖然我地先食主食,但不得不先介紹甜品🐇。鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇,小木盒別緻可愛🪵,盛著一層 mascapone cream cheese🧀一層海綿蛋糕🍰,加埋面頭既抹茶粉,口感軟滑👍🏽。第二個係黑蜜抹茶厥餅,非常煙靭,抹茶配黑蜜🍯好夾,另一必點甜品🌈。🎍Momiji-Chaya Matcha Tiramisu | $58🍡Matcha Warabi-Mochi in Kuromitsu | $48主菜方面,一個係火炙三文魚鰻魚茶漬飯,朋友好喜歡鰻魚,而我就喜歡火炙刺身,呢個組合滿足曬我地喜好🤲🏽。鰻魚甜得黎有三大片💧,火炙三文魚亦都燒得幾香☄️。茶漬飯可以根據個人 preference 倒入暖茶🫖,茶味比較淡味。另一個主食係豪華和牛肉壽喜燒定食,雖然無火爐🔥熱住個鍋,湯底既甜依舊存在🙋🏽‍♂️。豪華和牛肉即增量牛數量🐮,仲有唔少蔬菜、菇類🍄、豆腐、生雞蛋🥚等。美中不足係壽喜燒無得改配 udon😗。主食套餐仲有跟小菜,醃蘿蔔同牛蒡🤏🏽,味道唔錯喔。🐠Grilled Salmon & Eel with Ochazuke | $16

🐠Grilled Salmon & Eel with Ochazuke | $168
🐂Deluxe Wagyu Beef Sukiyaki Set Meal | $218

我地揀左兩杯飲品,抹茶拿鐵同芒果西柚紅茶🎏。前者和暖細滑🪅,味道偏甜,仲要配幾顆邪惡既石頭朱古力🪨,充滿日式風味😉。後者消暑解渴,真西柚數片🍊加芒果糖漿🥭,拌在紅茶中好 refreshing💫。

🍵Matcha Latte | $38
🍹Mango & Grapefruit Tea | $45

聖誕節睇燈飾當然要去尖沙咀同尖東一帶🎄,介紹大家可幫去來自日本鎌倉的人氣和風Cafe — 紅葉茶屋,品嘗一下供應壽喜燒、丼飯、拉麵、甜品等和式美食🍁,再開始睇燈飾嘅行程~推薦茶漬飯同壽喜燒,即刻睇食評部分啦⬇️!————————————————👅豪華海鮮丼茶漬飯($178)👍🏻超豪華嘅刺身丼,有帶子、三文魚、吞拿魚、魚籽同甘蝦,吞拿魚更加係日本直送🇯🇵,茶漬飯可選鰹魚昆布湯或香濃蝦湯。店員時會附上一張食用教學,你先品嚐刺身丼原味🍣,再將刺身同醋飯放入小碗,加入濃湯變成茶漬飯,香濃蝦湯鮮味十足,一次過品嘗到兩種冷熱滋味。👅和牛肉壽喜燒定食($178)👍🏻質素好嘅和牛果然入口即化,被蛋液包裹嘅和牛更令食客為之心動💓,野菜同豆腐都吸收晒壽喜燒汁嘅甜味,拌飯亦都十分美味🍚,白飯免費添加應該係食量大朋友嘅福音👅鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲($78)👍🏻兩個女仔食飯點少得飯後甜品,芭菲非常豐富,有期間限定嘅夕張蜜瓜同牛奶味軟雪糕 🍈、白玉,紅豆泥、忌廉同抹茶凍等等,小小嘅紅葉啫喱超可愛☺️———————————————— 🚩總結:來自日本鎌倉的人氣和風Cafe🎎———————————————— 🌟注意:

————————————————
👅豪華海鮮丼茶漬飯($178)

👅和牛肉壽喜燒定食($178)

👅鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲($78)

🚩總結:來自日本鎌倉的人氣和風Cafe🎎
📥分類:
💰人均消費:
  • 豪華海鮮丼茶漬飯
2023-12-23 712 瀏覽
早兩日去尖東睇燈飾順便試埋一間日本餐廳餐廳環境好寛闊 空間感好大叫左幾樣野食試吓火灸三文魚 蒲燒鰻魚茶潰飯自選湯叫左蝦湯個蝦湯好出色 好甜 有濃厚嘅蝦味加入個飯度帶出米香蒲燒鰻魚 入口即溶 燒得好香三文魚都好新鮮牛肉壽喜燒定食我定食好豐富有半熟蛋 湯個牛肉壽喜燒 啲牛肉好有牛味 份量好多配料都好豐富有冬菇豆腐同埋菜響咁凍嘅天氣之下食 真係好暖笠笠兩個主菜都附上兩個小菜有野菜同埋醃蘿蔔我鍾意食佢嘅醃蘿蔔 好開胃主食加錢可以叫小食添和風炸雞盛合(雞件、雞全翼)雞件炸得好香脆 上面仲有芝麻 芝麻味好香仲可以配上沙律醬一齊食仲加左兩杯飲品- 雜莓香橙紅茶- Sapporo 生啤最尾梗係要叫返個甜品叫左個鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲雪糕叫咗扭紋雪糕其中一個應該係哈密瓜味 好清甜配料好多有好濃嘅綠茶cream 綠茶凍 丸子紅豆🫘 仲可以加啲黑糖漿大滿足😌
早兩日去尖東睇燈飾

配料好多有好濃嘅綠茶cream 綠茶凍 丸子
紅豆🫘 仲可以加啲黑糖漿

大滿足😌

鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲
見好多人食紅葉茶屋,一直冇特別想食,今次一食大大改觀,全部嘢食都好好味,甜品超靚😍可惜食唔到咁多,唯有下次再嚟過🐄A4黑毛和牛壽喜燒定食💰$198有普通牛肉壽喜燒定食,但要食當然食靚嘢嘅A4黑毛和牛,腍啲又靚啲,壽喜燒汁好食🤤啲菜索咗汁好食👍🏻🐷豪華吉列定食💰$138先生大讚嘅吉列豬扒、吉列廣島蠔,我食咗件又真係好正,炸得香脆但不油膩,炸粉唔算厚,豬扒都幾juicy,呢個好食🉐🥢炸牛肉薯餅💰$35呢到都好多小食,南瓜餅本身都想食,但太飽了,牛肉薯餅好軟熟,外面酥脆💚鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇💰$35必食甜品,日本都食過類似,好滑溜,入面仲有蛋糕,食落甜度剛好,不會過膩🉐🍵熱抹茶拿鐵💰$25哇😍超級好飲‼️絕對可以為咗呢杯matcha再嚟用上1836年創立嘅森半,歷史悠久之餘,有180年以上製作日本茶經驗,堅持只使用嚴選優質茶葉製作,所以抹茶風味更濃郁😍更香😍真係同平時飲嘅唔同,matcha latte仲好香滑🉐🥭熱芒果&西柚紅茶💰$20清新解膩,飲完好舒服💰$496/2ppl🚩紅葉茶屋 (帝國中心) (尖沙咀) @momijichayahk 📍尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖

🐄A4黑毛和牛壽喜燒定食💰$198

🐷豪華吉列定食💰$138

🥢炸牛肉薯餅💰$35

💚鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇💰$35

🍵熱抹茶拿鐵💰$25
哇😍超級好飲‼️絕對可以為咗呢杯matcha再嚟

🥭熱芒果&西柚紅茶💰$20
清新解膩,飲完好舒服

💰$496/2ppl
📍尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
  • Matcha  latte
2023-12-19 37 瀏覽
🐽海鮮四色茶漬飯 $148我揀左魚生丼兩食🤤4款刺身分別係吞拿魚 三文魚 甜蝦同三文魚籽😍刺身都好新鮮☺️我鍾意佢有兩種食法 可以好似平時咁點豉油同wasabi 或者加熱湯一齊食😋熱湯我揀左鰹魚昆布湯 好夠味 唔錯🥳個人鍾意茶漬飯呢種食法 好特別🤍另外仲有牛篣絲同柚子蘿蔔既前菜💕🐽香蔥柚子蜆肉烏冬 $85朋友嗌左碗柚子蜆肉烏冬🍲好啱轉涼既天氣食⛄️蜆肉都幾多下 粒粒都好肥美鮮甜又冇沙🤤好高質 烏冬好彈牙 柚子味可以仲重啲!但整體黎講都唔錯😋一樣都有牛篣絲同柚子蘿蔔😚有個加分位係好貼心咁比多個碗你放啲蜆殻🫣🐽炸一口芝士 $48份量唔算多 有5粒一口size☺️要讚讚係熱辣辣 一口size啱啱好😋入面滿滿既芝士🧀🐽鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58呢到其中一個主打就係甜品系列 又點可以錯過呢😛嗌左一個好多人都嗌既抹茶tiramisu🍵用左木盒裝住 上面仲放左塊🍁 好有日本feel 上面佈滿左抹茶粉 唔會過苦而且回甘🤤食落去好有奶香味🐽紅葉甘之三味 $88另外仲嗌左個期間限定🍁一次過滿足曬你三個願望👻有夕張蜜瓜雪糕🍦藍莓提拉米蘇🫐同士多啤梨牛奶布甸🍓食完真係好滿足🫣最鍾意係個雪糕😋蜜瓜味好出🍈仲要唔
🐽海鮮四色茶漬飯 $148

🐽香蔥柚子蜆肉烏冬 $85

🐽炸一口芝士 $48

🐽鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 $58

🐽紅葉甘之三味 $88
另外仲嗌左個期間限定🍁一次過滿足曬你三個願望👻有夕張蜜瓜雪糕🍦藍莓提拉米蘇🫐同士多啤梨牛奶布甸🍓食完真係好滿足🫣最鍾意係個雪糕😋蜜瓜味好出🍈仲要唔會好甜🥹

🐽冰雜莓香橙紅茶 +$20
🐽冰芒果西柚紅茶 +$20
飲品都有好多選擇 有啲上面仲放左雪糕超邪惡🍧我地揀左果茶系列 兩杯都好清新既感覺🌼入面真係放左唔同生果落去 好有誠意架 飲落去都唔會好甜😋唔錯‼️

2023-12-19 24 瀏覽
Bookmark 咗呢間日本過江龍茶屋好耐,見到而家做緊期間限定A4和牛壽喜燒優惠即刻去試試!A4 和牛壽喜燒定食 $198壽喜燒鍋嚟到熱辣辣🍲,成個鍋份量非常足夠,除咗大量牛肉之外仲有其他配菜,一個人食絕對係大滿足!好貼身嘅位係牛肉唔會整到全熟,八成熟嘅和牛沾上附上嘅溫泉蛋真係好好食🥹刺身五點盛 $138刺身本身都係隨便叫嘅,點知超有驚喜!一盤有齊三文魚、吞拿魚、帶子、刺身蝦同埋三文魚子🍣其中帶子超厚身,吞拿魚好軟滑,絕對係有質素嘅!雖然唔平,但係都好建議大家嗌!明太子雞翼 $68新鮮熱辣炸出嚟嘅明太子雞翼一定唔會出錯,如果平番少少就更加好😛紅葉茶屋 (帝國中心) (尖沙咀)尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖

A4 和牛壽喜燒定食 $198

刺身五點盛 $138

明太子雞翼 $68

紅葉茶屋 (帝國中心) (尖沙咀)
尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖

俾尖東聖誕燈飾包圍住嘅日本鎌倉紅葉茶屋。日式簡約風格環境舒適闊落。今晚兩個人揀咗红葉茶屋季節限定二人前。套餐有前菜兩款:紅葉四點盛、龍蝦沙律、主食點咗牛肉壽喜燒定食、兩款甜點分別揀咗抹茶蕨餅新地及抹茶提拉米蘇。仲有餐飲兩杯 … 軟雪糕抹茶拿鐵、雪糕白玉抹茶拿鐵 …軟雪糕抹茶拿鐵先嚟杯餐飲,牛奶軟雪糕creamy配香濃抹茶latte超好飲又唔會膩🍵雪糕白玉抹茶拿鐵雪糕順滑跟香濃抹茶latte混合軟糯白玉,讚👍🏼紅葉四點盛四格小食拼盤係呢個餐嘅一大亮點 … 小炸蝦又香又脆,芥末鱆魚夠鮮甜,仲有好新鮮嘅三文魚、帶子、吞拿魚刺身以及簡單好味嘅枝豆。🍱龍蝦沙律鮮嫩爽口龍蝦肉配沙律菜,味道濃郁好開胃🥗牛肉壽喜燒附日本產米飯及麵豉湯加入溫泉蛋結合牛肉口感嫩滑,蔬菜配料豐富搭配壽喜燒汁真係大滿足!🥘鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇外形可愛,口感綿滑🍵抹茶蕨餅新地簡直係日式甜品天花板 … 超有驚喜 … 有好濃奶味嘅牛奶雪糕同濃香回甘抹茶雪糕,蕨餅大大塊好Q彈。仲有我好喜愛嘅日式紅豆Tsubu-an份量十足。呢個甜品無論味道同口感都好有層次🍡整體來講這個晚餐好豐富,好好味、服務亦都好友善。埋單六百蚊唔洗,真係好抵

軟雪糕抹茶拿鐵

雪糕白玉抹茶拿鐵
雪糕順滑跟香濃抹茶latte混合
軟糯白玉,讚👍🏼

龍蝦沙律
鮮嫩爽口龍蝦肉配沙律菜,味道濃郁好開胃🥗

附日本產米飯及麵豉湯

鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
外形可愛,口感綿滑🍵

抹茶蕨餅新地

整體來講這個晚餐好豐富,好好味、服務亦都好友善。埋單六百蚊唔洗,真係好抵食 … 嚟緊咁多節日,我哋未食完已經訂定枱同屋企人再嚟食飯慶祝🍾️
红葉茶屋季節限定二人前
軟雪糕抹茶拿鐵 ,雪糕白玉抹茶拿鐵
2023-12-13
红葉茶屋季節限定二人前
軟雪糕抹茶拿鐵 ,雪糕白玉抹茶拿鐵
2023-12-18 34 瀏覽
今晚又係時候同太太出街食嘢啦(雖然晚晚都係)😂當然都要繼續Keep住呢份感覺啦😬今晚我哋就去左位於尖沙咀嘅「紅葉茶屋」😋豪華原條鰻魚茶漬飯 $198 + $25 雪榚抹茶拿鐵 + $35 和風炸雞盛合一見到呢條超級巨型鰻魚已經心花怒放🥰又大條又厚身,真係非常之正😋撈埋茶漬飯一齊食,味道真係岩岩好🤤 炸雞炸得十分之鮮嫩,充滿肉汁😊牛肉壽喜燒定食 $138 + $20 冰芒果&西柚紅茶 + $35 鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇牛肉嘅鮮味 加上 甜甜地嘅壽喜燒味道,夾埋一齊都非常夾😂仲有隻半熟蛋撈飯,真係好好送飯呀😋食完主食當然要食埋甜品啦😊超濃抹茶味嘅tiramisu真係好不得了😋提拉米蘇白玉窩夫 $78Tiramisu配上窩夫🧇再夾埋好煙韌嘅白玉(食落嘅口感有啲似麻糬),食完真係相當之滿足🤤

提拉米蘇白玉窩夫 $78

2023-12-17 23 瀏覽
//11 12 23 晴天🌞20:00 尖沙咀 帝國中心@momijichayahk永恆經典 ☺︎日本最早出現茶漬飯可以追溯到飛鳥時代,當時日本貴族最鍾意喺飯裏面,倒入熱水/熱湯,作為其中一種親胃嘅食法。去到戰國時代,茶漬飯更被稱為「武士之食」。由於武士行軍期間,經常要以最短時間充飢提神,所以就會利用熱茶泡飯,一嚟做法簡單,二嚟食材方便。時至今日,隨住民眾對食越嚟越講究,茶漬飯亦陸續推出咗各式各樣嘅種類,雖然味道相比以前有好大轉變,不過,始終不變,就係茶泡飯呢一對嘅永恆組合啊!𖤐ˊ會有加一服務費🔻豪華海鮮丼茶漬飯 HKD$178ꕀ多款新鮮魚生:吞拿魚、三文魚、帆立貝、甘蝦、飛魚籽配上鰹魚昆布湯 清淡之中又帶有鰹魚嘅鮮味 將米飯撈埋一齊 令整體口感更加濕潤 食起嚟特別開胃 飲得出係真材實料 有兩種食法1. 好似平時咁蘸上山葵及豉油為主2. 將飯同刺身放喺細碗裏面 淋上熱湯然後按照自己喜好加入適量山葵 變成茶漬飯🔻和牛茶漬飯 HKD$148ꕀ和牛本身有經燒肉汁煮過所以有牛味之餘更有日式燒肉風味即使乾食配飯都已經超正 再淋上茶漬湯 令燒肉汁溶入湯中一齊食簡直幾番享受 一試難忘能夠令和牛嘅油脂
11 12 23 晴天🌞
20:00 尖沙咀 帝國中心
@momijichayahk

永恆經典 ☺︎

𖤐ˊ會有加一服務費

🔻豪華海鮮丼茶漬飯 HKD$178

多款新鮮魚生:吞拿魚、三文魚、帆立貝、甘蝦、飛魚籽
配上鰹魚昆布湯 清淡之中又帶有鰹魚嘅鮮味

再淋上茶漬湯 令燒肉汁溶入湯中一齊食
簡直幾番享受 一試難忘
能夠令和牛嘅油脂香 盡情喺熱湯中得到釋放

🔻和風炸雞盛合 (雞件/雞全翼) 追加 +HKD$35

炸雞件外層酥脆、香口 蘸滿沙律醬份外滋味
炸雞翼咬落去微脆、嫩滑、多汁 味道相當吸引

🔻凍即磨咖啡 追加 +HKD$15

🔻自選特製芭菲 HKD$75

可以選擇自己喜歡嘅口味
芭菲基本配料會有:忌廉、寒天、粟米片、銅鑼燒
另外再揀咗雲呢拿雪糕球、自家製白玉、香蕉、黑蜜、牛奶軟雪糕

自家製白玉柔軟煙韌
濃厚牛奶味軟雪糕 成份相對天然 所以溶得較快
忌廉真係好滑好滑 同黑蜜嘅味道非常合襯
而且每一層都擁有住唔同嘅口感
可以話層次極為豐富
重點唔會太甜 食完又唔會覺得太漏,超級讚啊

2023-12-11
  • 豪華海鮮丼茶漬飯
  • 鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲
  • 海鮮四色茶漬飯
  • 和風炸雞盛合
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍱 𝓣𝓪𝓼𝓽𝓮 𝓸𝓯 𝓙𝓪𝓹𝓪𝓷 𝓪𝓷𝓭 𝓣𝓮𝓶𝓹𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽𝓼 @ 🌟 紅葉茶屋《👽食神大媽食日本嘢》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Deluxe Wagyu Beef Sukiyaki Set Meal HKD 218Deluxe Eel Rice Bowl & Ochazuke HKD 198Momiji-Chaya Special Soft Serve Ice Cream Parfait HKD 75.👽 大媽一路只有耳聞,從來未試過呢間過江龍日式餐廳。今次同朋友仔去尖東影燈飾,終於經過呢間餐廳黎試試。餐牌上面好多選擇,超級選擇困難症呢。.🍲 既然第一次試,要食就食最好嘅!揀左「豪華和牛肉壽喜燒定食」,會有更多嘅和牛。佢嘅和牛薄切,壽喜燒湯底,裡面有豐富嘅蔬菜同豆腐,配上一碟醃漬小菜。壽喜燒醬汁甜甜的,送飯真係一流。.🐟 另外揀左「豪華原條鰻魚茶漬飯」,原條鰻魚大大條,視覺上已經係享受。肉質肥美多汁,煮得恰到好處。茶漬飯可以選擇鰹魚湯或者蝦湯,揀左蝦湯,好鮮。.🍦 朋友仔戒口,所以兩個人一齊分呢個「鎌倉紅葉茶屋特製軟雪
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:

🍦 朋友仔戒口,所以兩個人一齊分呢個「鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲」作為飯後甜品。佢嘅軟雪糕係期間限定嘅哈密瓜味呀!口感滑溜,好香甜。加上豐富嘅配料,有白玉、忌廉,寒天,銅鑼燒,大滿足。

🌟 呢度餐牌真係好多選擇,尤其甜品選擇真係好多,下次試埋佢其他款式先。

.⠀
📍 尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖
☎️ +(852)3591-9006
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
鎌倉紅葉茶屋來到香港啦!就來聖誕節🎄,約了朋友在尖沙咀看燈飾,看完燈飾之後就去附近找一間餐廳吃餐飯,走過經過見到這一間來自日本鎌倉的日式料理餐廳,環境都不錯,空間又大!⭐️⭐️紅葉茶屋二人前 $488兩個人點了一套二人套餐🫶🏻套餐選擇都不少,可以滿足不同人的口味🤤🤤有龍蝦沙律菜🥗紅葉四點盛、兩款主食(分別點了溫泉蛋卡邦尼烏冬及牛肉壽喜燒定食)及兩款甜點(分別黑蜜抹茶蕨餅及鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉),價錢就可以升級自己想吃的東西,當然不少得果茶飲🤤🤤🍹🍹⭐️龍蝦沙律滿滿鮮嫩爽口的小龍蝦肉配上沙律整成球,放在有沙律醋的沙律菜上🥗是開胃菜!⭐️紅葉四點盛四格小食拼盤上有外脆內嫩的炸小蝦,鮮甜香口的枝豆,青菜拌爽脆口感魷魚粒,以及三文魚、太子、吞拿魚刺身,開心同朋友Share⭐️溫泉蛋卡邦尼烏冬彈牙的烏冬搭配著卡邦尼醬及溫泉蛋醬汁,每一口都充滿了蛋與牛奶的濃香。
⭐️牛肉壽喜燒定食(日本產米飯及麵豉)嫩滑的牛肉片與溫泉蛋結合,搭配蔬菜和白飯,每一口都有濃郁的牛肉香配搭壽喜醬汁👍🏻⭐️冰雜莓&香橙紅茶加入了雜莓及香橙的紅茶!紅茶味濃,帶有點點果香味🤤🍹⭐️冰芒果百香果茶百香果讓飲品更fresh 更開胃🤤再加入新鮮的

⭐️⭐️紅葉茶屋二人前 $488

⭐️龍蝦沙律

⭐️紅葉四點盛

⭐️溫泉蛋卡邦尼烏冬

⭐️牛肉壽喜燒定食(日本產米飯及麵豉)

⭐️冰雜莓&香橙紅茶
加入了雜莓及香橙的紅茶!紅茶味濃,帶有點點果香味🤤🍹

⭐️冰芒果百香果茶
百香果讓飲品更fresh 更開胃🤤再加入新鮮的芒果粒🫶🏻

⭐️黑蜜抹茶蕨餅
入口即溶的蕨餅吃著口感順滑與黑糖的香甜結合,與抹茶的甘苦平衡了🫶🏻

⭐️鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉
白玉就是大粒的丸子🍡圓滑細膩,配上濃郁的抹茶醬及紅豆泥,帶來濃郁的抹茶香氣和紅豆的甜味。一口玉子一口抹茶,有另一番風味!
  • 鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉
2023-12-15 26 瀏覽
餐廳走日系簡約風,環境寬敞,座位闊落,坐得舒適。A4黑毛和牛壽喜燒定食 ($198)和牛帶有適量的油脂,口感柔軟,再將和牛裹上均勻的蛋液,使肉質更滑嫩順口。溫泉蛋卡邦尼烏冬 ($92)烏冬彈牙,沾滿卡邦尼醬汁,吃時將溫泉蛋劃破,拌勻蛋汁一起品嘗,口感更嫩滑更香,美味指數即時升級,令人吃不停口。提拉米蘇白玉窩夫 ($78)鬆軟窩夫淋上提拉米蘇醬,再夾著煙韌白玉,口感豐富。雪糕抹茶拿鐵 (+$25)當抹茶遇上雲呢拿雪糕,更突顯抹茶甘香,口感順滑清爽。
餐廳走日系簡約風,環境寬敞,座位闊落,坐得舒適。
A4黑毛和牛壽喜燒定食 ($198)
溫泉蛋卡邦尼烏冬 ($92)
提拉米蘇白玉窩夫 ($78)
鬆軟窩夫淋上提拉米蘇醬,再夾著煙韌白玉,口感豐富。
雪糕抹茶拿鐵 (+$25)
當抹茶遇上雲呢拿雪糕,更突顯抹茶甘香,口感順滑清爽。